elektra camper

Elektra aanleggen in je camper of bus wil je natuurlijk zo strak en veilig mogelijk doen. Als je dit nog nooit eerder hebt gedaan kan het behoorlijk spannend zijn, want hier wil je geen fouten maken.

Zelf begonnen met het bouwen van een camper?

Lees dan ook eens ons volledige stappenplan ”Van ’n bus een camper bouwen

Toen ik begon met het bouwen van onze Mercedes Benz Brandweerwagen tot camper heb ik van te voren niet gedacht dat ik zoveel tijd kwijt zo zijn aan het aanleggen van de elektra. Veel avonden heb ik het internet afgestruind naar duidelijke blogs die mij meer konden vertellen over dit onderwerp.

Wat ik vooral belangrijk vond was een overzichtelijk elektroschema en welke apparaten, kabels en zekeringen ik moest gebruiken.

De reden waarom ik dus dit blog schrijf is omdat ik erg teleurgesteld was in Nederlandse blogs die over elektra in een camper gingen. Veel ervan zijn onvolledig of onduidelijk. Op een aantal Amerikaanse blogs werd dit veel beter verteld, maar dit moest ik dan wel (technisch) vertalen naar Europese standaarden.

In dit blog ga ik dus op zo’n volledig en duidelijk mogelijke manier vertellen hoe je elektra in je camper kunt aanleggen

Welke elektra ga je aanleggen in je camper?

Welke elektra je gaat aanleggen in je camper is afhankelijk van je eis. Hier bedoel ik mee, wat wil je opladen, welke apparaten wil je gaan gebruiken en waar ga je dit doen?

Wij hadden als eis een goede koelkast op stroom en wij werken ook op onze laptops dus deze moeten vaak opgeladen kunnen worden. Daarnaast wilden wij veel vrij kunnen staan (dus niet op een camping aan een laadpaal).

Lees ook ons volledige stappenplan ”Van ’n bus een camper bouwen”

Door deze eisen waren we genoodzaakt de elektra uitgebreid aan te leggen. 

Met uitgebreid bedoel ik dat we:

  • 230 volt stopcontacten hebben
  • 12 volt stopcontacten hebben
  • opladen via een zonnepaneel 
  • opladen via de dynamo en de accuscheider
  • kunnen opladen via een laadpaal (walstroom) als we dat willen.

Hoe deze op elkaar zijn aangesloten, welke draaddikte, welke apparaten en welke zekeringen ik heb gebruikt vind je hieronder in het Elektroschema.

In ons ”stappenplan Van ’n bus een camper bouwen” vind je ook een uitgebreid gedeelte over elektra. Hier vertel ik waarom ik voor bepaalde apparaten en voorzieningen heb gekozen.

Elektroschema camper 

Dit is onze exacte elektroschema voor onze camper. Ik hoop dat dit je alle duidelijkheid gaat geven die je nodig hebt om jouw elektra aan te leggen in je camper. Onder het schema vind je linkjes naar de producten die ik heb gebruikt. Zo kun je makkelijk de verkoper en de beschrijving vinden van het product.

Wij rijden al een tijdje rond in onze camper en ik durf dus met zekerheid te zeggen dat dit schema werkt. Ook heb ik onze elektra voor de veiligheid laten controleren door iemand die hier meer verstand van heeft. 

elektra camper

Draaddikte berekenen

Bereken je stroomsterkte (A) door Watt/Volt te doen.

Draaddoorsnede in mm2= (2 x lengte in meter X stroom (A) X factor koper (0,0175))/ acceptabele spanningsverlies in volt (5%).

Rond altijd naar boven af.

Zekering berekenen

De sterkte van de zekering bereken je door het aantal Watt te delen door de Voltage. 

Wanneer je dus in je zekeringkast die naar je 12 volt apparaten loopt één apparaat wilt zekeren. Dan deel je het aantal Watt van het apparaat door 12.

Dit werkt ook zo wanneer je alle apparaten wilt afzekeren. Maar dan moet je het aantal Watt van alle apparaten bij elkaar optellen.

Rond altijd minimaal 10% naar boven af.

Meer duidelijkheid nodig?

Wil je weten welke accugrootte je nodig hebt, de grootte van je zonnepanelen en hoe je deze bepaald?

Lees dan ook ons uitgebreide stappenplan ”Van ’n Bus een Camper Bouwen”. 

Hopelijk helpt dit schema je met jouw zelfbouw camper, zoals het mij heeft geholpen. Heb je twijfels over je elektra laat dit dan altijd controleren door iemand die hier verstand van heeft.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *