Stappenplan: zonnepanelen op de camper installeren + video

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Zonnepanelen op de camper installeren? Dat hebben we inmiddels al vaak gedaan, maar de allereerste keer deden we dit zonder hulp en dus ook zonder ervaring. Ben jij ook van plan zelf een zonnepaneel op de camper te plaatsen? Goed idee, we raden je aan dit blog helemaal uit te lezen, binnen 10 minuten weet je precies hoe jij zelf zonnepanelen op de camper moet installeren.

We gaan als eerst laten zien hoe wij de berekening maken voor een passende zonnepaneel installatie. Zo weet je precies welke grootte zonnepaneel je nodig hebt en welke laadregelaar, huishoudaccu en overige onderdelen daarbij horen. Daarbij vind je of deze in serie of parallel moeten staan? En geven we een voorbeeld aansluitschema, zo weet je zeker hoe de zonnepanelen, laadregelaar en accu aangesloten moeten worden.

Niet onbelangrijk zijn de kosten voor het installeren van zonnepanelen op de camper. Waar kun je goede zonnepanelen vinden en voor een betaalbare prijs? En welke onderdelen heb je allemaal nodig om zelf een complete zonnepaneel set te maken?

Vragen waar we allemaal uitgebreid antwoord op gaan geven. Geen zorgen we nemen je stapsgewijs mee, zo voorkom je dat je iets vergeet of een fout maakt.

Werking: zonnepanelen op de camper

Zonnepanelen op de camper wekken elektriciteit op door een positieve en negatieve geleiding die ontstaat doordat er zonlicht op valt. Hoeveel elektriciteit wordt opgewekt is afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht, maar ook de temperatuur speelt een factor. Zo wek je de meeste elektriciteit op wanneer je een klaarlichte koele dag hebt.

Zonnepanelen op dak vrolijk op reis

Voordelen

 1. Overal stroom, waar je ook staat met je camper. Doordat je zonnepanelen op je camper hebt ervaar je veel meer vrijheid. Je kunt al je apparatuur gewoon blijven gebruiken ook al sta je vrij in de natuur. Maar wat nu als de zon niet schijnt? Wanneer je een huishoudaccu plaatst in je camper laden de zonnepanelen deze ook op. Afhankelijk van de grote van je accu kun je dus makkelijk een aantal dagen zonder zonne-energie.
 2. Bespaar geld, door geen dure elektriciteit aansluiting nodig te hebben op campings. Veel campings verdienen behoorlijk veel geld aan de verkoop van elektriciteit. Wanneer je deze aansluiting niet nodig hebt, omdat je eerder geïnvesteerd hebt in zonnepanelen op je camper heb je dit bedrag dus zo weer terugverdient.
 3. Beter voor het milieu, omdat zonne-energie duurzaam is. Er is geen CO2 uitstoot nodig voor jouw energie. Je verlaagt hiermee je milieu-voetafdruk, dus je bent ook nog eens verantwoordelijk bezig.
 4. Lange levensduur, van 8 tot 10 jaar. Echter gaan zonnepanelen op de camper nog langer mee, omdat je deze niet het hele jaar door gebruikt, tenzij je natuurlijk het hele door in je camper woont. Maar voor de meeste camperaars die hun camper in de zomer, voor- en naseizoen gebruiken is het niet ongebruikelijk dat de panelen 20 tot 30 jaar meegaan.
 5. Duurzame bron, want er is altijd zon, ook in de winter. In tegenstelling tot andere fossiele brandstoffen zal er altijd zon zijn. Je kunt dus altijd gebruik maken van je zonnepaneel, ook als het bewolkt is werken zonnepanelen nog steeds.
 6. Weinig onderhoud. Voor een optimaal energie oplevering van je zonnepanelen is het wel verstandig deze schoon te houden van vuil.

Nadelen

 1. Niet altijd een optimaal rendement, doordat zonnepanelen het beste werken in een hoek van 36 graden gericht op het zuiden. Deze stand van je zonnepanelen is gewoonweg niet altijd mogelijk op een camper. Daarnaast worden zonnepanelen vaak plat op het dak geplaatst, zodat deze stevig vastzitten.
 2. Minder mooi dak, persoonlijk vind ik het juist wel tof om een zonnepaneel te zien op mijn camper. Maar je kunt het ook minder mooi vinden.
 3. Koel in de schaduw staan is geen optie, omdat je de zonnepanelen wilt benutten. Wanneer je dus een mooi plekje onder de bomen gevonden hebt, moeten de huishoudaccu’s wel volledig opgeladen zijn. Om dit nadeel te omzeilen zou je ook draagbare zonnepanelen mee kunnen nemen. Deze plaatst je dan verderop in de zon.

Stappenplan

Zonnepanelen op de camper installeren hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Dit stappenplan neemt je mee vanaf de allereerste stap tot aan de laatste waar de zonnepanelen werkend op je camper geïnstalleerd zijn.

1. Bereken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt

De grootte en het aantal camper zonnepanelen dat je nodig hebt is afhankelijk van een aantal factoren. Zo heeft dit te maken met je stroomverbruik en het moment van het jaar. Zo is in de zomer het rendement van zonnepanelen hoger dan in de winter.

Daarbij is het belangrijk om eerst je (energie) stroomverbruik te berekenen als je dat nog niet gedaan hebt. Deze waarde heb je nodig voor het bepalen van je accugrootte en het bepalen van je zonnepaneelinstallatie. Als je deze wel berekent hebt en dit is in ampère uur dan kun je dit bedrag maal het voltage van de huishoudaccu doen (12V). Zo krijgen we het verbruik in wattage uur (Wh), dat we nodig hebben voor het berekenen van de zonnepaneelgrootte.

Zo nemen we in dit voorbeeld een energieverbruik van 40Ah. Dit doen we maal 12 volt, dan komen we op 480Wh per dag.

Accugrootte bepalen

We gaan als eerst de huishoudaccu grootte bepalen. Dit is geen vereiste als je alleen de zonnepaneel installatie wilt weten, maar het is wel belangrijk te weten welke grootte huishoudaccu je nodig hebt. Je zonnepanelen moeten immers hun opgewekte energie ergens opslaan.

In dit voorbeeld houden we aan dat we 3 dagen zonder enige vorm van laden alle elektrische apparaten in de camper willen gebruiken. Dus hebben we een accugrootte nodig van 3 dagen maal het dagelijkse energie verbruik. Zoals we zeiden houden we in dit voorbeeld 40Ah aan, dus komen we uit op 120Ah totaal. Wanneer je voor AGM accu’s kiest dan mag je deze maar voor 50% ontladen. Dus heb je minimaal een 240Ah huishoudaccu nodig. Als je voor lithium accu’s kiest dan moet dit getal keer 1,05. Dus heb je minimaal een 126Ah huishoudaccu nodig.

Als je soms vrij wilt kamperen raden we je aan een berekening te maken met minimaal 2 dagen zonder enige vorm van laden. Omdat zo na 1 bewolkte dag de accu niet gelijk leeg is en je op zoek moet naar een manier om deze bij te laden.

accu electronics agm

AGM accu

 • Diepe ontlading tot wel 50 a 70%
 • Bestand tegen lange ontladingskracht
 • Onderhoudsvrij
 • Relatief goedkoop
 • laden en ontladen tot -20°C
 • Gewicht relatief hoog
 • Laden laatste 2 fases moeizaam
lithium accu camper

Lithium accu

 • Diepe ontlading tot wel 95%
 • Snelle laadtechniek
 • Onderhoudsvrij
 • Licht in gewicht
 • Lange levensduur, tot wel 3000 Cycli
 • Laden tot 0°C, ontladen tot -20°C
 • Vrij duur

Zonnepaneelgrootte bepalen

Om de zonnepaneelgrootte te bepalen houden we het dagelijkse energieverbruik van alle elektrische apparaten per dag aan. Zo is je energieopbrengst en -verbruik minstens gelijk op zonnige dagen en blijft de huishoudaccu vol. Daarbij houden we in deze berekening ook rekening met bewolkte dagen.

De eerste stap is het erachter komen wat het rendement is van het paneel: een zonnepaneel heeft zonlicht nodig om stroom op te wekken, maar ‘s ochtends schijnt de zon minder hard dan ‘s avonds. Dus moeten we het gemiddelde weten van al deze uren bij elkaar. In de zomer in Europa (Parijs) kun je aanhouden dat een zonnepaneel 4 uur 100% rendement heeft op een dag (zie de afbeelding van Solargis hieronder). In de lente en herfst ligt dit rond 2 a 2,5 uur en in de winter nog maar 1,5 uur 100% rendement.

Zo heb je dus in de zomer een kleiner zonnepaneel nodig dan in de winter en dus hoort daar ook een andere berekening bij. Als je jouw camper het hele jaar door wilt gebruiken dan houd je op zijn minst de berekening voor de herfst/lente aan. Deze berekening samen met opladen tijdens het rijden en of via walstroom zorgt ervoor dat je het hele jaar door je camper kunt gebruiken.

We ronden de berekening voor de grootte van het zonnepaneel 15% naar boven af. Dit vangt een verminderde opbrengst door een bewolkte dag en of vieze panelen op. Daarbij is het handig dat je naast je stroomverbruik ook jouw huishoudaccu bijlaad als dat nodig is.

europa zonnepaneel opbrengst uren daglicht

Berekening: voorbeeld overzicht per seizoen

In dit voorbeeld gebruiken we een stroomverbruik/behoefte van 480Wh. De berekening voor de zomer is als volgt: 480Wh / 4 maal 1,15 = 140Wp

Rendement per seizoen (uren)zonnepaneelZonnige dag opbrengst
Zomer (4)140Wp560W
Herfst, Lente, na-zomer (2)280Wp560W
Winter (1,5)370Wp560W

2. Welk type zonnepanelen voor op de camper

Wanneer je een geschikt zonnepaneel wilt kopen voor op de camper heb je keuze uit mono-kristal of poly-kristal zonnepanelen en deze zijn verkrijgbaar als semi-flexibel of hardglas paneel. Deze zonnepanelen moeten bestand zijn tegen de trillingen van het rijden en geleverd worden met geschikte kabels. We benoemen hieronder de verschillen en welk type bij jouw camper past.

Mono-kristal of Poly-kristal

Het grootste verschil tussen mono-kristallijn en poly-kristallijn (multi-kristallijn) zonnepaneel is de opbrengst en de kleur.

Een zonnepaneel heeft meerdere lagen. Zo is de bovenste laag, de beschermde laag glas. Daaronder zit de laag met zonnecellen. In een mono-kristal zonnepaneel zit er 1 siliciumkristal per zonnecel en bij poly-kristal zitten er meerdere, zoals de naam al verklapt heeft. Deze bouw heeft invloed op de opbrengst van het zonnepaneel. Maar welke is er nu beter?

Opbrengst

Een mono-kristal zonnepaneel kan met een kleinere oppervlakte meer opbrengst behalen. Doordat er 1 siliciumkristal per zonnecel is gebruikt, is de oppervlakte per cel waar de zon op terecht komt groter. Dit betekent ook dat een mono-kristal zonnepaneel beter werkt op een bewolkte dag.

Op een zonnige hete dag doet een polykristal zonnepaneel het juist iets beter, vanwege de meerdere siliciumkristallen per zonnecel.

Het is dus afhankelijk van jouw bestemming en het zonlicht of een mono-kristal of poly-kristal paneel geschikt is. Op de meeste bestemmingen kan het echter zo zijn dat er bewolking is, ook sluierbewolking waarbij de kracht van het zonlicht flink afneemt. Vandaar dat wij voor camper zonnepanelen mono-kristallijn zonnepanelen kiezen.

Uiterlijk

Polykristal zonnepaneel is te herkennen aan zijn blauwe kleur. Daarbij zijn de siliciumkristallen goed te zien.

Mono-kristal zonnepaneel is vaak zwart en valt op door de zichtbare vakjes.

Conclusie

Het belangrijkste verschil tussen mono en poly is de opbrengst per oppervlak. Als jouw ruimte op het dak van je camper beperkt is dan is een mono-kristal zonnepaneel waarschijnlijk de betere keuze.

Het verschil in de totale opbrengst per zonnepaneel verschilt niet veel en is ook afhankelijk van het weer. Dus als jij genoeg ruimte hebt op het dak kun je het uiterlijk ook als bepalende factor mee laten tellen.

Hardglas of semi-flexibel?

Het rendement tussen hardglas en semi-flexibel zonnepanelen verschilt een klein beetje. De zonnecellen van een semi-flexibel zonnepaneel hebben een iets hoger rendement, maar dit betekent niet dat ze de betere keuze zijn voor op de camper.

Het grootste verschil tussen de twee type zonnepanelen is hoe goed deze kunnen koelen. Semi-flexibele zonnepanelen installeer je plat op het dak en kunnen dus ook meebuigen met de vorm van de camper. Het nadeel hiervan is dat ze hierdoor ook minder goed koelen en daarmee het rendement van het paneel achteruit gaat. Als je hiervoor kiest plaats er dan luchtdoorlatende folie onder, zo wordt het zonnepaneel gekoeld en werkt die beter.

Een hardglas zonnepaneel koelt beter doordat lucht er eenvoudig onderdoor kan. Daarmee is het rendement dus ook hoger dan die van een semi-flexibel zonnepaneel.

Door de populariteit van de Enjoy Solar panelen zijn deze nog wel eens uitverkocht.
Een betrouwbaar en tevens ook populair alternatief zijn de zonnepanelen van Offgridtec.

3. In serie of parallel

Je kunt zonnepanelen aan elkaar schakelen in serie of parallel. De verwachte energie levering bij ideale omstandigheden voor beide schakelingen komt op hetzelfde neer. Maar wat zijn de deze ideale omstandigheden en welke schakeling past het best bij een camper? Dat lees je hieronder.

Zonnepanelen in serie schakelen

Bij een camper is een zonnepaneel in serie schakelen de meest gebruikte manier. Ook wij schakelen nagenoeg altijd in serie vanwege de voordelen. Bij een serieschakeling tel je de spanning(V) bij elkaar op en daarmee verbetert de doorvoersnelheid, waardoor het rendement verbetert.

Het voordeel: Naast een verhoogd rendement zorgt deze verhoogde voltage er ook voor dat op minder zonnige dagen eerder een voltage bereikt wordt om zonne-energie om te zetten naar stroom.

Het nadeel: Als 1 zonnepaneel in de schaduw ligt werken de andere zonnepanelen die wel in de zon liggen even goed als het zonnepaneel die het minste opbrengt. Dus je kunt zeggen dat zonnepanelen in serie ”zo sterk als de zwakste schakel” zijn. Aangezien een camper een klein dakoppervlakte heeft zal het niet zo snel gebeuren dat 1 zonnepaneel continu in de schaduw ligt en de ander in de zon.

Wanneer je zonnepanelen koopt voor de camper om in serie te schakelen is het belangrijk dat deze hetzelfde vermogen(Wp) hebben. Want zoals hierboven al gezegd, het zonnepaneel dat het minste opbrengt bepaald ook de opbrengst van de andere panelen. Zo zal een zonnepaneel van 150Wp in serie met een zonnepaneel van 100Wp samen nooit meer dan 200Watt kunnen opbrengen.

zonnepanelen in serie
24 volt elektra systeem?

Heb jij een 24 volt elektrasysteem? Dan is het belangrijk dat je zonnepanelen op de camper een hoog voltage opbrengen, zodat de laadregelaar hier 24 volt van kan maken. Serie schakelen is een manier of een 24 volt zonnepaneel.

Zonnepanelen in parallel schakelen

Zonnepanelen in parallel schakelen heeft als voordeel dat als 1 paneel in de schaduw terecht komt het andere paneel nog steeds zijn volledige opbrengst kan behalen. Echter heeft een parallel schakeling een lage spanning en een hogere stroom. Hierdoor heb je te maken met spanningsverlies en dit komt het rendement niet ten goede.

zonnepanelen in parallel

Vandaar dat wij alleen parallel schakelingen voor camper zonnepanelen toepassen i.c.m. een serieschakeling. Dus stel je wilt twee zonnepanelen van 100Wp en twee van 50Wp, dan is het niet verstandig alle 4 de panelen in serie te schakelen, want in serie schakeling is het laagste paneel leidend. Je kunt in deze situatie dus beter de 100Wp en 50Wp zonnepanelen in parallel schakelen met parallel stekkers en deze setjes vervolgens in serie schakelen. Zo heb je het beste van beide schakelingen, een verhoogde spanning voor een betere doorvoersnelheid en alle panelen worden op hun volledige capaciteit benut.

zonnepanelen in serie en parallel

4. Een laadregelaar kiezen

Elke zonnepaneel installatie heeft een laadregelaar nodig. De grootte van deze laadregelaar is afhankelijk van het aantal zonnepanelen en de grootte hiervan.

Een laadregelaar zorgt ervoor dat de opgewekte spanning van het zonnepaneel omgezet wordt naar een laadbare spanning voor de huishoudaccu. Ook zit er een beschermingsfunctie in de laadregelaar die voorkomt dat de accu overladen wordt.

In deze stap bespreken we in het kort hoe wij deze laadregelaar kiezen, maar als je alles over de laadregelaar wilt weten en hoe je deze berekening precies zelf kunt maken, dan raden we je aan ons artikel te lezen over het kiezen van de zonnepaneel laadregelaar.

PWM of MPPT laadregelaar?

Het grootste verschil tussen PWM en MPPT is het rendement en de prijs.

Een PWM laadregelaar dumpt het overtollige voltage dat binnenkomt via het zonnepaneel om zo een geschikte laadspanning te maken. Een MPPT laadregelaar vormt alle binnenkomende spanning om naar een geschikte laadspanning.

MPPT laadregelaars zijn dus efficiënter, maar ook iets duurder. Als je meerdere zonnepanelen gaat schakelen of een zonnepaneel van 100Wp of hoger hebt, kan het rendement wel 20 tot 30% efficiënter zijn.

In vrijwel alle gevallen is het aan te raden een MPPT laadregelaar te kiezen. Een PWM laadregelaar is alleen aan te raden voor kleine zonnepanelen tot en met 100Wp, omdat hierbij het verschil tussen de opgewekte spanning en laadspanning erg klein is.

Victron smart solar mppt 100 20

MPPT laadregelaar

 • Hoge efficiëntie
 • Laadstatus te zien via telefoon (bluetooth)
 • Laden start minder snel bij een klein zonnepaneel (lage V)
PWM Laadregelaar

PWM laadregelaar

 • Laden start direct na het bereiken van het voltage van de huishoudaccu
 • Lage efficiëntie

Welke PV laadregelaar heb ik nodig?

Wij maken voor het bepalen van de laadregelaar gebruik van onderstaande tabel. In deze tabel maakt het niet uit of de installatie in serie of parallel is. Je moet er simpelweg voor zorgen dat de max stroom en spanning niet overschreden worden. Daarentegen mag het nominaal vermogen van het zonnepaneel (PV) wel met maximaal 130 procent overschreden worden.

Zoals je kunt zien is onderstaande tabel opgemaakt met Victron SmartSolar MPPT laadregelaars. Dit zijn wat ons betreft de beste voor een eerlijke prijs.

Voorbeeld 1: als we een zonnepaneel van 150Wp op de camper installeren met max spanning van (Vmp) 18.5V en max stroom (Imp) 8.12A. Dan kiezen we voor de MPPT 75 |15.

Voorbeeld 2: als we 2 zonnepanelen van 150Wp in serie installeren op de camper met elk een max spanning van 18.5V en max stroom van 8.12A. Dan kiezen we voor de MPPT 100 |20.

Daarbij controleren we altijd onze berekening met de calculator van Victron.

SmartSolar MPPTMax stroomMax spanningNominaal vermogen PV
voor 12 volt systemen
MPPT 75 | 1010A75Vtot 145W
MPPT 75 | 1515A75Vtot 220W
MPPT 100 | 1515A100Vtot 220W
MPPT 100 | 2020A100Vtot 290W
MPPT 100 | 3030A100Vtot 440W
MPPT 100 | 5050A100Vtot 700W

5. Zelf je zonnepaneel set compleet maken

Om het zonnepaneel te kunnen gebruiken heb je naast de laadregelaar ook andere onderdelen nodig. Zo heb je kabels nodig voor de aansluiting en bevestigingsmaterialen.

Je kunt aanhouden dat bij een serieschakeling tot 10 meter kabellengte je genoeg hebt aan een dikte van 4mm² zonnepaneelkabels. Wordt de afstand groter of ga je parallel schakelen dan is het verstandiger 6mm² kabels te kiezen.

Daarnaast heb je voor hardglas zonnepanelen bevestigingsbeugels nodig of je plaatst deze op je imperiaal, als je die hebt. Voor semiflexibele zonnepanelen heb je genoeg aan Sikaflex 252 om deze te bevestigen. Om de zonnepaneelkabels netjes door het dak heen te krijgen heb je ook een dakdoorvoer nodig.

Zonnepaneel sets

We maken je het bij Vrolijk op reis graag zo makkelijk mogelijk. Daarom hebben we zonnepaneel camper sets samengesteld van hardglas en flexibele panelen. Bij elke set hebben geven we de bijbehorende energieopbrengst en in welke toepassing die het beste geplaatst kan worden. Zo weet je direct of deze set aansluit bij jou energiebehoefte en camper.

Zonnepaneel set camper 9 flexibel, 150Wp

Zonnepaneel set 9, 150Wp monokristallijn flexibel

Zonnepaneel set camper 2, 300Wp

Zonnepaneel set 2, 300Wp monokristallijn hardglas

Zonnepaneel set camper 5, 200Wp

Zonnepaneel set 5, 200Wp monokristallijn hardglas

6. Benodigdheden installatie

Nu het zonnepaneel of zonnepanelen en de overige onderdelen zijn aangeschaft kunnen we beginnen met het praktische onderdeel: het installeren van de zonnepanelen op de camper en het aansluiten van de laadregelaar op de huishoudaccu.

De overige onderdelen en gereedschappen die je nodig hebt om de zonnepaneelinstallatie op de camper te voltooien vind je hieronder.

7. Elektra schema

Hieronder vind je het elektra schema voor een zonnepaneel installatie. Op deze manier sluit je dus alle onderdelen op elkaar aan met behulp van zonnepaneelkabels.

Zonnepanelen

In dit elektra schema vind je 2 zonnepanelen van 150Wp elk (1) in serie geschakeld, als je meer of minder zonnepanelen gaat aansluiten dan veranderd de installatie van de onderdelen op elkaar niet. Je sluit meerdere zonnepanelen op elkaar met behulp van de MC4 koppelingen.

Laadregelaar aansluiten

Na het strippen van de kabels kun je deze eenvoudig vastschroeven in de laadregelaar. Je hebt geen kabelogen nodig hier. De Victron MPPT laadregelaar komt met een zeer duidelijk handleiding. Daarin staat ook hoe je de zonnepanelen moet aansluiten.

elektra schema zonnepanelen camper

De huishoudaccu aansluiten

In dit voorbeeld hebben we twee huishoudaccu’s (3) van 140Ah elk in parallel geschakeld. Zo blijft het voltage (12V) hetzelfde en verdubbelt de capaciteit naar 280Ah. Zorg ervoor dat je de min kabel vanuit de laadregelaar op één accu aansluit en de plus kabel op de andere accu. Op deze huishoud accu’s zijn accuklemmen nodig.

Zekering

Tussen de plus kabel plaats je een midi-zekering of een stroomonderbreker (4) van 25A.

Deze grootte is in dit voorbeeldschema gekozen omdat de laadregelaar maximaal 20A kan laden.

Als jij een andere laadregelaar hebt met dus ook een andere maximale laadstroom, dan kies je een zekering die net iets groter is dan dit.

Om de kabels aan te sluiten op de midi-zekering of stroomonderbreker strippen we de kabel en knijpen we hier een kabeloog aan vast.

zekering aansluiten

Zekeringkast

Als je 12 volt apparaten wilt aansluiten dan heb je een zekeringkast(5) nodig. In dit voorbeeld hebben we de zekeringskast via de MPPT laadregelaar aangesloten. Zo wordt de stroomvraag van 12 volt apparaten direct voorzien via de zon en niet eerst via de huishoudaccu. Als er geen zon is dan zorgt de MPPT laadregelaar ervoor dat de stroomvraag beantwoord wordt door de huishoudaccu. Een leuke bijkomstigheid is dat je dit kunt aflezen in de Victron connect app.

Bij grotere laadregelaars wordt deze opties niet meer gegeven. En daarom kun je er ook voor kiezen de zekeringskast aan te sluiten direct via de huishoudaccu’s, beide manieren zijn goed.

Voor deze aansluiting verwijzen je graag naar ons elektra aanleggen blog. Hier heb je keuze uit 7 elektra schema’s die allemaal aan te passen zijn naar jouw situatie.

Draaddikte

Het is belangrijk om de kabelafstand tussen de laadregelaar en de huishoudaccu kort te houden. Voor een laadregelaars tot en met 20A lading kun je tot 1 meter lengte een dikte van 4mm² kiezen. Voor laadregelaars tot en met 30A kun je tot 1 meter lengte een dikte van 6mm² kiezen. Wordt de kabel langer of heb je een grotere laadregelaar, dan raden we je aan de handleiding van de laadregelaar door te nemen of hieronder de draaddikteberekening te maken.

De kabel tussen de zonnepanelen en de laadregelaar mag langer en minder dik zijn, omdat het voltage dat erdoorheen loopt hoger is. Zo kun je bij een serieschakeling tot een afstand van 10 meter veilig voor 4mm² kiezen.

Draaddikte berekening:

Voor de berekening van de zonnepaneelkabels houden we minimaal 4% en maximaal 2% spanningsverlies aan.

Draaddoorsnede in mm²= (2 x lengte in meter X stroom (A) X factor koper (0,0175))/ acceptabele spanningsverlies in volt (2% van 12 of 24 volt).

Voorbeeld laadregelaar huishoudaccu kabel: (2 x 1M x 20A) x 0,0175)/0,24 = 2,91mm² dus 4mm².

8. Montage

Het monteren van de zonnepanelen doe je op het dak van de camper. Dit doe je met behulp van de zonnepaneelbeugels of op als je die heb op het imperiaal. Het voordeel hiervan is dat ze iets hoger liggen en er dus koele lucht onderdoor kan. Het plaatsen van flexibele zonnepanelen gaat iets anders, vandaar dat we hier ook een aanvullend artikel voor geschreven hebben.

Als je de zonnepanelen liever niet op het dak installeert, dan kun je ze ook meenemen en elke keer aankoppelen aan de laadregelaar. Met de MC4 koppelingen die aan de zonnepaneelkabels zitten kun je eenvoudig deze los en aankoppelen. Echter raden we het je aan de zonnepanelen te monteren op het dak, zo laad je op elk moment op. Ook als je niet bij de camper bent en zelfs tijdens het rijden.

montage zonnepaneel camper

Slimme montage met zonnepaneelbeugels

Met zonnepaneelbeugels kun je de zonnepanelen stevig op het dak plaatsen. Met een slimme installatie liggen de zonnepanelen strak tegen de beugels en blijven ze liggen in wind en weer.

De beugels installeer je met polymeerkit of nog beter met Sikaflex 252 (aan 1 spuit heb je genoeg).

 1. Voordat je de beugels vastlijmt op het dak is het belangrijk de zonnepanelen eerst te passen.
 2. Vervolgens leg je onder elke hoek en lengte de beugels en tekent dit af met potlood.
 3. Nu kun je de zonnepanelen weer weghalen.
 4. Maak het gebied schoon met Alabastine verfreiniger en wacht even totdat het droog geworden is.
 5. Spuit onder de beugels de kit en plaatsen deze op de plek die je afgetekend hebt.
 6. Voordat de lijm opgedroogd is en de beugels vastzitten leg je de zonnepanelen terug.
 7. Doordat de beugels nog niet vastzitten kun je deze een klein beetje verschuiven, zodat ze perfect aansluiten op het zonnepaneel.
 8. Wacht totdat de beugels muurvast zitten en schakel nu eventueel de zonnepanelen met de MC4 koppelingen.
 9. Schroef de zonnepanelen vast aan de beugels.
 10. Eventueel boor je een gat door de beugels en het dak en zet deze vast met een bout en moer. Dit is niet per se nodig, maar zo verzeker je jezelf wel dat ze nergens heen gaan.

Dak doorvoer plaatsen

 1. Leg de kabels door de kabeldoorvoer, die meegeleverd zijn met de montagebeugels.
 2. Boor een gat door het dak voor de kabels
 3. Vijl de rand en behandel deze met metaallak.
 4. Vervolgens maak je het gebied erom schoon met verfreiniger en plaats je de dak doorvoer met behulp van Sikaflex 252. Boor een gat door het dak voor de kabels, vijl de rand en behandel deze met metaallak.
 5. Als laatst leg je de kabels op het dak vast met een kabelgoot.

Installatievideo

Disclaimer: De informatie in dit blog is bedoeld om je te helpen met het plaatsen van je zonnepanelen. Wij zijn ervaringsdeskundige, maar geen officiële zonnepanelenboer. Hoe jij jouw installatie precies bouwt kan ik ook niet weten en ik ben ook niet verantwoordelijk voor jou installatie.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

18 reacties

 1. Beste Bas en Bianca,

  Wij zijn druk bezig met het ombouwen van een Peugeot Boxer en hebben al veel gehad aan jullie informatie! Volgende stap is het plaatsen van de zonnepanelen. Erg spnnend om deze te plaatsen om een “gerimpeld dak”! Hoe hebben jullie de loze ruimtes opgevuld? Ik heb spoilers van 67 cm welke niet groter zijn dan 1 “rimpel”.

  Groet
  Alex en Charis

  1. Hey Alex en Charis,

   Deze ”rimpels” hebben we opgevuld met hard plastic plaatjes. let wel op dat je probeert het water erlangs te laten lopen. Deze gleuven dienen daar ook voor. Anders blijft het water er makkelijk op liggen. In deze video zie je goed hoe we het doen. https://youtu.be/aixwbQxKIRE

   Verder hebben we al heel wat video’s over het camper bouwen online. Misschien ook handig. Succes met de bouw!

 2. Hallo Bas,
  ik ben benieuwd naar de exacte maat van de zonnepanelen die jullie gebruikt hebben.
  Op de site staan 2 verschillende maten: 1140x680x35 en in de beschrijving: 1340x670x35 mm.
  Welke maat moet ik aanhouden?

  groet,
  Harrie

     1. Hoi Bas

      Bedankt voor je reactie ik heb dit gedaan en kom op twee keer de 140 uit want de 150 Is er momenteel niet.
      Ik heb nog een vraag over de omvormer lader jullie werken met de csi 15 maar ook deze niet beschikbaar wij denken zelf met een 1000 watt uit te komen maar welke serie is dan het beste je hebt ssi si tsi ?maar de csi dus niet .
      Gr gr Anja

     2. Ha Anja,

      De SI en TSI zijn allebei alleen omvormers, waarbij de TSI betere prestaties heeft en ook netvoorrangsschakeling heeft en Bypass UPS. De CSI is een TSI met acculader in 1. De SSI is de meest volledige van allemaal en kan omvormen – laden en de zonnepanelen kunnen erop aangesloten worden.

 3. Hallo Bas en Bianca,
  ik heb een vraag over de elektra in de camper.
  Ik kwam gisteren iemand tegen die in een camper woont en hij vertelde dat hij zijn elektra opwekt via een ecoflow systeem met een opvouwbaar zonnepaneel.
  Zou dat voldoende zijn om de camperaccesoires van stroom te voorzien?
  Ik denk aan de ecoflow delta max 2016 Wh met een ecoflow zonnepaneel.

  Harrie

  1. Hi Harrie, een portabel systeem is geen slecht idee, helemaal in kleinere campers kan een verplaatsbaar elektrasysteem uitkomst bieden. Echter kun je natuurlijk niet makkelijk verlichting aan en uit zetten, want alles wat je aansluit moet ook weer eenvoudig los te koppelen zijn. Dus alleen verplaatsbare verlichting ect.

   Heb je meer onderzoek gedaan naar de verschillende opties voor mobiele all-in-one elektrasystemen? Ecoflow ziet er als een goede aanbieder uit, zelf bieden we in onze webshop ook die van Jackery aan. https://vrolijkopreis.nl/product/jackery-solar-generator-500/ . Dit is het 500Wh model met 100Wp zonnepaneel, maar er zijn ook grotere sets. Op te laden via de zonnepanelen en via een stekker in het stopcontact.

   Welke grootte je precies nodig hebt is natuurlijk afhankelijk van je wat je erop aan gaat sluiten en hoe vaak je hem kan en wilt opladen. Wij verbruiken per dag zo’n 40 a 50Ah per dag, dus met een 2016wh model kun je zo’n 3 dagen doen voordat die geladen moet worden.

   Hopelijk zo iets duidelijker, je kunt natuurlijk altijd het bedrijf mailen als je vragen hebt voordat je deze aanschaft. Zo kunnen vast meer en uitgebreid vertellen wat het apparaat allemaal kan.

   groetjes Bas

 4. Hallo,

  Mijn dochter en haar vriend hebben een bus en willen deze ombouwen naar een eenvoudige camper met een opklapbare bed, omdat de motor ook meegaat. Nu wil ik hun verrassen met een zonnepaneel van 150 Wp met een MPPT laadregelaar van 15 of 20A. De zonnepaneel blijft demontabel, voor plaatsen op dak of in grasveld met ca 5 m DC kabel. Omdat ze niet veel DC apparaten hebben gaat ik te denken aan een AGM accu van 80 of 120Ah (opladen 2x telefoon, 1x tablet of 1x laptop, compressor koelbox, 1x ledlamp en 1x ventilator). Ik plaatst tussen de laadregelaar en accu een zekering van 20 of 25A. De DC apparaten sluit ik aan op de laadregelaar d.m.v. een sigaretten aansluitverdeler. Moet ik dit ook afzekeren met een zekering, zoja met hoeveel, een stap kleiner dan je richting de accu gebruikt of stap kleiner dan de laadregelaar. Alvast bedankt voor meedenken.

  Mvg,

  Ron

  1. Hi Ron, Leuke verassing gaat dat worden.

   Ja je doet er verstandig aan om ook je DC apparaten af te zekeren. Het afzekeren van de dc apparaten doe je met behulp van een 12V zekeringkastje, deze: https://vrolijkopreis.nl/product/zekeringkast-12volt-met-massastrip/ . Daarbij is het ook slim om deze in zijn geheel af te zekeren tussen de laadregelaar en de zekeringkast. Dit is de som van alle stroom van de 12 volt apparaten. Dit kan je met een stroomonderbreker doen, deze: https://vrolijkopreis.nl/product/stroomonderbreker-zekering-12v/ . Voor de grootte van de accu is het afhankelijk van hoeveel je verbruikt en hoelang je wilt vrij kamperen. De elektrische apparaten die je opnoemt zullen bij elkaar zo’n 35 a 40Ah per dag verbruiken. Een AGM van 80Ah heeft een beschikbare capaciteit van 40Ah. Dus als de zon niet schijnt kun je met een volle accu, 1 dag vooruit. Ik zou dus een accu van 120Ah aanraden, dan zit je net iets veiliger. Wij gebruiken de AGM accu van Electronicx meestal en daar zijn we tevreden over. https://vrolijkopreis.nl/product/agm-accu-140ah/ . Een zonnepaneel van 150Wp heeft in de zomer ongeveer een opbrengst van 33Ah, natuurlijk afhankelijk van het weer, seizoen ed. Dit betekent dus dat je met je dagelijkse verbruik in balans zit of net een beetje eronder. Zolang de zon dus schijnt kun je heel wat dagen vooruit voordat de accu leeg is en opgeladen moet worden via de CEE stekker van een camping. Heb je al is een kijkje genomen bij de zonnepaneelsets, alle onderdelen zijn op elkaar afgestemd. Dit is de 150Wp set: https://vrolijkopreis.nl/product/zonnepaneel-set-150wp/. Succes!

   Hopelijk zo duidelijk,

   Groeten Bas

 5. Hoi Bas,

  Een vraagje wij gaan binnenkort beginnen met een camper bouwen en ben zo nu al een beetje bezig informatie over het elektrische gedeelte aan het opzoeken nu is mijn vraag over de zonnepanelen serie en parallel geschakeld, Serie heeft naar mijn mening erg veel voordeliger opties dan parallel alleen lees is dat bij de serie het een 24 volt word bij 2 zonnepanelen serie geschakeld en vrijwel alles in de camper werkt op 12 volt en zo ook de accu’s en als je de accu’s ook serie geschakeld doet krijg je ook 24v toch? Betekent dit dan dat ik na de accu’s omvormers moet plaatsen van 24v naar 12v? graag hoor ik van je en toffe site helpt mij erg goed om alles duidelijk te krijgen!

  Groeten job

  1. Ha Job,

   Je zit bijna op de goede weg, je haalt een paar dingen door elkaar.
   Het klopt inderdaad dat als je 2 accu’s van 12v in serie schakelt dat je dan 24 volt krijgt. Bij zonnepanelen in serie werkt dat net zo. 2 zonnepanelen vandezelfde grootte genereren bijvoorbeeld elk 20 volt, in serie betekent dit dus 40 volt. Nu denk je misschien dit is toch veelste hoog om de accu mee op te laden? Dat klopt. Vandaar dat je altijd na de zonnepanelen een zonnepaneellaadregelaar plaatst. Of je nu zonnepanelen in serie of parallel schakelt of zelfs 1 zonnepaneel hebt, je plaatst altijd een zonnepaneellaadregelaar. Deze maakt van de te hoge spanning een laadbare spanning voor de accu.

   Hopelijk kun je hiermee verder

 6. Ik raad eigenlijk nooit aan om zonnepanelen in serie te zetten. De voornaamste reden is dat als je meerdere zonnepanelen hebt, je nooit zeker bent dat al panelen gelijktijdig zon hebben. Ikzelf camper al jaren (meer dan 20 jaar), en sta nogal veel vrij. Op de meeste plaatsen heb je waar je sta bomen, lantaarnpalen enz, die schaduw op 1 of meerdere panelen heeft, waardoor minder opbrengst. De winst die je hebt bij serie is bij volle zon minimaal, alleen bij zonsopgang of zonsondergang heb je wat winst, maar dan is de zon laag en dus de winst verwaarloosbaar. Tevens gebruikt ik Alu l profielen om zonnepanelen op het dak vast te maken. Deze zijn merkelijk goedkoper en steviger.

  1. Ha Gevaert, de voordelen van in serie wegen toch zwaarder dan in parallel als je het bij 2 of 3 panelen houdt, althans dat vinden wij. In serie verhoogt de spanning waardoor het rendement verbeterd en de kabels dun mogen blijven. Daarbij bereik je eerder een spanning die de laadregelaar kan omzetten in een laadbare spanning. Zo heb je dus ook in bewolkt weer ook opbrengst. In parallel verdubbel je ook nog is de Isc en bestaat de kans dat bij een defect van 1 zonnepaneel alle panelen beschadigd raken, tenzij je deze apart afzekerd.

   Maar goed als je graag dichtbij bomen staat of lantaarnpalen dan kun je daar wel is last van hebben ja. In onze praktijk en dat is nu ongeveer 25 maanden in een camper, hebben we daar vrij weinig last van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct