zonnepanelen camper

Zonnepanelen Camper – Beste Koop en Uitleg

Je wilt zonnepanelen op de camper? Dat is een verstandige keuze. Zonnepanelen geven je meer vrijheid en besparen je ook nog eens geld.

Wanneer je zonnepanelen op je camper hebt kun je vaker en langer vrij in de natuur staan, maar je kunt ook onnodige hoge elektriciteit kosten besparen die campings vragen. 

Voordat je zonnepanelen op je camper gaat kopen zijn er een aantal vragen die je jezelf moet stellen.

 • Hoeveel energie moeten mijn zonnepanelen opwekken
 • Waar kan ik goedkope betrouwbare zonnepanelen kopen
 • Moet ik deze serie of parallel schakelen?
 • En welke zonnepaneellader en andere randzaken heb ik nodig?

In dit artikel leg ik je precies uit hoe je jouw keuze bepaalt voor zonnepanelen op de camper en hoe je deze aansluit. 

Onderin het blog staat een overzicht van zonnepaneel sets en de daarbij horende energie opbrengst.

Zonnepanelen op de Camper

Zonnepanelen op de camper wekken elektriciteit op door een positieve en negatieve geleiding die ontstaat doordat er zonlicht op valt. Hoeveel elektriciteit wordt opgewekt is afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht, maar ook de temperatuur speelt een factor. Zo wek je de meeste elektriciteit op wanneer je een klaarlichte koele dag hebt.

Voordelen en nadelen van zonnepanelen op je camper?

De voordelen van zonnepanelen op je camper wegen wat mij betreft veel zwaarder dan de nadelen, maar ze zijn er wel. Hieronder vind je een opsomming ervan:

Voordelen zonnepanelen camper

 1. Overal gratis stroom, waar je ook staat met je camper. Doordat je zonnepanelen op je camper hebt ervaar je veel meer vrijheid. Je kunt al je apparatuur gewoon blijven gebruiken ook al sta je vrij in de natuur. Maar wat nu als de zon niet schijnt? Wanneer je goede huishoud accu’s plaatst in je camper laden de zonnepanelen deze ook op. Afhankelijk van de grote van je accu’s kun je dus makkelijk een aantal dagen zonder zonlicht.

 2. Bespaar geld, door geen dure elektriciteit aansluiting nodig te hebben op campings. Veel campings verdienen behoorlijk veel geld aan hun camperaars die elektriciteit nodig hebben. Wanneer je deze aansluiting niet nodig hebt, omdat je eerder geïnvesteerd hebt in zonnepanelen op je camper heb je dit bedrag dus zo weer terugverdient.

 3. Beter voor het milieu, omdat zonne-energie duurzaam is. Er is geen CO2 uitstoot nodig voor jouw energie. Je verlaagt hiermee je milieu voetafdruk, dus je bent ook nog eens verantwoordelijk bezig.

 4. Lange levensduur, van 8 tot 10 jaar. Echter hebben zonnepanelen op de camper nog een langere levensduur, omdat deze niet het hele jaar door worden gebruikt. Wanneer je heel het jaar door in je camper woont is dit natuurlijk een ander verhaal, maar over het algemeen hoef je dus maar eenmalig in zonnepanelen te investeren.

 5. Duurzame bron, want er is altijd zon ook in de winter. In tegenstelling tot andere fossiele brandstoffen zal er altijd zon zijn. Je kunt dus altijd gebruik maken van je zonnepaneel, ook als het bewolkt is werken zonnepanelen nog steeds.

 6. Weinig onderhoud, doordat regen de panelen schoon spoelt. Voor een optimaal energie oplevering van je zonnepanelen is het wel verstandig deze schoon te houden van vuil.

Nadelen zonnepanelen camper

 1. Niet altijd een optimaal rendement, doordat zonnepanelen het beste werken in een hoek van 36 graden gericht op het zuiden. Deze stand van je zonnepanelen is gewoonweg niet altijd mogelijk op een camper. Daarnaast worden zonnepanelen vaak plat op het dak geplaatst, zodat deze stevig vastzitten en niet zomaar gestolen kunnen worden. 

 2. Minder mooi dak, persoonlijk vind ik het juist wel tof om een zonnepaneel te zien op mijn camper. Maar je kunt het ook minder mooi vinden.

 3. Koel in de schaduw staan is geen optie, omdat je altijd je zonnepanelen wilt benutten. Wanneer je dus een mooi plekje onder de bomen vind moet je jezelf afvragen of dit verstandig is voor je energie niveau.

Welk type zonnepanelen voor op de camper

Er zijn mono-kristal zonnepanelen en poly-kristal zonnepanelen. Over het algemeen werken mono-kristal zonnepanelen iets beter, maar zijn dan ook iets duurder. Deze panelen worden over het algemeen ook iets mooier gevonden doordat de cellen donkerder van kleur zijn.

Daarnaast kun je harde of semi-flexibele zonnepanelen kopen. Semi-flexibel is duurder, maar hebben niet perse een hoger rendement. Doordat deze flexibele zonnepanelen plat op het dak worden bevestigt worden de panelen snel warm, wat slecht is voor het rendement. 
Harde glaspanelen hebben daarom ook onze voorkeur, omdat deze beter tegen een stootje kunnen en dus een hoger rendement hebben.

Daarom hebben wij dus gekozen voor een hard glas Mono-Kristal paneel.

Door de populariteit van de Enjoy Solar panelen zijn deze nog wel eens uitverkocht.
Een betrouwbaar en tevens ook populair alternatief zijn de zonnepanelen van Offgridtec.

Bereken hoeveel zonnepanelen je op je camper nodig hebt

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt op je camper is afhankelijk van een aantal factoren. Zo heeft dit natuurlijk te maken met je energieverbruik en het rendement van je zonnepanelen.

Energieverbruik 

Hoeveel energie je verbruikt kun je op een eenvoudige manier berekenen. Onze energie balans vind je in ons artikel: Handleiding van een Bus een Camper Bouwen/energiebalans

Je energie balans bereken je door de gebruiksduur van al je apparaten te vermenigvuldigen met het aantal Watt. Vervolgens deel je dit bedrag door je elektrische spanning. Dus als je een 12 volt elektra systeem in je camper hebt dan neem je 12 en bij een 24 volt systeem neem je 24.

Dus stel je hebt een 12 volt systeem en het aantal Watt uur van je energiebalans bij elkaar opgeteld van al je apparaten is 1000Wh. Dan doe je 1000/12 = 83Ah 

Het bedrag Watt uur (Wh) wordt gebruikt om te bepalen hoeveel je zonnepanelen van je camper moeten opleveren. 

Het bedrag Ampere uur (Ah) wordt gebruikt om je accu grootte te bepalen en wordt het meest gebruikt om aan te geven wat je energieverbruik is.

Bereken je zonnepaneel grootte op je camper

Een zonnepaneel heeft zonlicht nodig om energie op te wekken. Maar ‘s ochtends schijnt de zon minder hard dan ‘s avonds. In principe kun je in de zomer in Europa aanhouden dat een zonnepaneel 4 uur 100% rendement heeft op een dag. 

Wanneer je dus een energieverbruik van 1000Wh op een dag hebt en je wilt hetzelfde met je zonnepaneel opwekken dan heb je een 250Wp zonnepaneel nodig.

Het is aan te raden net iets hierboven (dus 300Wp) te gaan zitten, zodat je altijd meer oplaad dan verbruikt. Wij laden de huishoud accu ook op tijdens het rijden. De dynamo van de motor draait toch dan kan deze net zo goed ook de camperaccu opladen. Zo zijn we altijd verzekerd van genoeg stroom.

De Berekening
Totale Wh  energie balansgedeeld door rendement urenplus spelingzonnepaneel
1000/410% a 15%300Wp

Zonnepanelen op de camper in serie of parallel

Je kunt zonnepanelen aan elkaar schakelen in serie of parallel. De verwachte energie levering komt op hetzelfde neer. Wanneer moet je nu serie schakelen of parallel? Dat lees je hieronder.

Een zonnepaneel in serie schakelen

Een zonnepaneel schakel je in serie als je een hogere Watt piek wilt. Wanneer je zonnepanelen in serie schakelt krijg je een hogere spanning. Met een hogere spanning verhoog je de doorvoersnelheid, waardoor je rendement verbetert

Onthoud wel dat als 1 zonnepaneel in de schaduw ligt de rest van de zonnepanelen ook niet meer werkt. Een zonnepaneel wordt meestal in serie geschakeld omdat deze in hoge spanning minder verlies kent. Onthoud wel dat je twee zonnepanelen kiest met hetzelfde vermogen (Wp).

Een zonnepaneel parallel schakelen

Zonnepanelen in parallel levert een lagere spanning(volt) en een hogere stroom (A). Parallel schakelen gebeurd niet meer zo vaak. Het voordeel van parallel schakelen is vooral wanneer er 1 zonnepaneel in de schaduw terecht komt. Dan blijft het andere paneel gewoon nog goed werken. Een lagere spanning zorgt er wel voor dat deze een groter rendementsverlies kent.

parallel schakelen zonnepanelen

24 volt elektra systeem in je camper? Grote zonnepanelen zoals deze wekken dan genoeg spanning op voor dit type elektra systeem.

Waarom heb ik een laadregelaar nodig?

Een laadregelaar zorgt ervoor dat de opgewekte spanning omgezet wordt naar een laadbare spanning voor de accu’s. Sommige laadregelaars kunnen zelfs direct op je elektra systeem aangesloten worden en ook op je accu’s. Zo hoeft niet alle stroom via de accu’s te lopen. Dit is beter voor de houdbaarheid hiervan.

Wil je weten welke laadregelaar jij nodig hebt voor jouw zonnepanelen? De calculator van Victron berekent precies welke je nodig hebt. Ook als je ander merk zonnepanelen gebruikt.

Benieuwd wat voor accu’s wij hebben gekozen? Van een Bus een Camper Bouwen/Accu Bepalen.

Zonnepanelen Sets voor op de Camper

Hieronder vind je een overzicht van zonnepanelen sets, compleet met passende laadregelaar.

De verwachtte energie levering per dag(Watt) is gemeten voor de maanden april tot en met september. Voor het punt van de meting heb ik midden Europa (Parijs) aangehouden.

Er zijn genoeg websites die complete zonnepanelen sets aanbieden. Maar je bent goedkoper uit als je deze zelf samenstelt en in je winkelmandje gooit zoals hieronder. 

De sets zijn samengesteld met de zonnepanelen van Enjoy Solar. Door de populariteit van de panelen zijn deze nog wel eens uitverkocht.
Een betrouwbaar en tevens ook populair alternatief zijn de zonnepanelen van Offgridtec.

zonnepanelen camper set 1

Zonnepaneel Set 1: 150Watt

Totaal prijs (+-) €274,-
niet geschikt voor 24 volt elektra camper

Geschikte accu:

Met bovenstaande zonnepaneel set laad je deze accu binnen 2 dagen volledig op.

zonnepanelen camper set 2

Zonnepaneel Set 2: 300Watt (Serie of Parallel)

Totaal prijs (+-) €446,-

Geschikte accu:

Met bovenstaande zonnepaneel set laad je deze accu’s binnen 2 dagen volledig op.

zonnepanelen sets 3

Zonnepaneel Set 3: 450 Watt (Serie of Parallel)

Totaal prijs (+-) €614,-

Geschikte accu:

Met bovenstaande zonnepaneel set laad je deze accu binnen 2 dagen volledig op.

zonnepanelen sets 4.

Zonnepaneel Set 4: 600 Watt (Serie of Parallel)

Totaal prijs (+-) €1.007,-

Geschikte accu:

Met bovenstaande zonnepaneel set laad je deze accu binnen 1 a 2 dagen volledig op.

Disclaimer: De informatie in dit blog is bedoeld om je te helpen met het plaatsen van je zonnepanelen. Ik ben een ervaringsdeskundige, maar geen officiële zonnepanelenboer. Hoe jij jouw installatie precies bouwt kan ik ook niet weten en ik ben ook niet verantwoordelijk voor jou installatie.

GERELATEERDE BERICHTEN

Wie zijn wij

over ons

Wij zijn Bas en Bianca. Sinds 2016 reizen wij heel de wereld over op zoek naar de spannendste en mooiste plekjes op aarde!
Sindsdien runnen we een online bedrijfje en nu ook een blog in de hoop jullie te inspireren!


Neem gerust een kijkje!

CHECKLIST CAMPER BOUWEN

Voor Altijd Gratis:
Camper Bouwen Checklist

Talloze Installatiegidsen en Complete Handleiding Zelf Camper Bouwen

GELD VERDIENEN OP REIS

Met onze GRATIS Geld Verdienen Op Reis e-book leer je exact hoe je binnen no-time op allerlei verschillende manieren geld verdient tijdens jouw reis!

NU VERKRIJGBAAR PHOTO PRESETS

Transformeer jouw eigen foto’s binnen een aantal klikken naar het mooiste resultaat!

FIT OP REIS

4 reacties

 1. Beste Bas en Bianca,

  Wij zijn druk bezig met het ombouwen van een Peugeot Boxer en hebben al veel gehad aan jullie informatie! Volgende stap is het plaatsen van de zonnepanelen. Erg spnnend om deze te plaatsen om een “gerimpeld dak”! Hoe hebben jullie de loze ruimtes opgevuld? Ik heb spoilers van 67 cm welke niet groter zijn dan 1 “rimpel”.

  Groet
  Alex en Charis

  1. Hey Alex en Charis,

   Deze ”rimpels” hebben we opgevuld met hard plastic plaatjes. let wel op dat je probeert het water erlangs te laten lopen. Deze gleuven dienen daar ook voor. Anders blijft het water er makkelijk op liggen. In deze video zie je goed hoe we het doen. https://youtu.be/aixwbQxKIRE

   Verder hebben we al heel wat video’s over het camper bouwen online. Misschien ook handig. Succes met de bouw!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy