In elke zonnepaneel aansluiting valt het aan te raden een PV/DC isolator en een laadregelaar stroomonderbreker te plaatsen. De stroomonderbreker beveiligd de kabel en de accu tegen een te hoge stroom door een defect. En de PV/DC isolator beschermt de laadregelaar tegen overstroom, overbelasting en kortsluiting van de zonnepanelen, ook door een defect of door blikseminslag.
In de handleiding van je laadregelaar staat welke zekering/stroomonderbreker je nodig hebt voor tussen de laadregelaar en de huishoudaccu. Om het makkelijk te houden kun je aanhouden dat in vrijwel alle gevallen en zekering kiezen die 5A groter is dan de maximale stroom voldoende is. Als jouw laadregelaar met bijvoorbeeld 15A maximaal kan laden, dan kies je een zekering die 5A hoger ligt.
De PV/DC isolator bepaal je aan de hand van de kortsluitstroom van je zonnepaneelinstallatie maal een veiligheidsfactor van 1,56. Zo bepaal je met zonnepanelen in serie schakeling de isolator a.d.h.v. de kortsluitstroom van 1 paneel. Bij zonnepanelen tot 200Wp is dit vaak rond de Isc 10A en is een PV isolator van 20A voldoende. Bij een parallel schakeling tel je de kortsluitstroom bij elkaar op en pas je de veiligheidsfactor toe.
26 reacties
Beste Bas en Bianca,
Wij zijn druk bezig met het ombouwen van een Peugeot Boxer en hebben al veel gehad aan jullie informatie! Volgende stap is het plaatsen van de zonnepanelen. Erg spnnend om deze te plaatsen om een “gerimpeld dak”! Hoe hebben jullie de loze ruimtes opgevuld? Ik heb spoilers van 67 cm welke niet groter zijn dan 1 “rimpel”.
Groet
Alex en Charis
Hey Alex en Charis,
Deze ”rimpels” hebben we opgevuld met hard plastic plaatjes. let wel op dat je probeert het water erlangs te laten lopen. Deze gleuven dienen daar ook voor. Anders blijft het water er makkelijk op liggen. In deze video zie je goed hoe we het doen. https://youtu.be/aixwbQxKIRE
Verder hebben we al heel wat video’s over het camper bouwen online. Misschien ook handig. Succes met de bouw!
Bas, dank voor je reactie. Ik ben a op zoek geweest naar die plastic plaatjes. Wat is dat precies?
Alex
Hoi Alex, Ik heb hier Ki-Kern voor gebruikt. Maar elke hard plastic plaat zou werken.
Hallo Bas,
ik ben benieuwd naar de exacte maat van de zonnepanelen die jullie gebruikt hebben.
Op de site staan 2 verschillende maten: 1140x680x35 en in de beschrijving: 1340x670x35 mm.
Welke maat moet ik aanhouden?
groet,
Harrie
Ha Harrie,
Enjoy Solar panelen van 150W zijn op dit moment niet verkrijgbaar.
Deze hebben als maat 1240*670*35mm
Offgridtec is op dit moment wel leverbaar in 150W: https://amzn.to/3wSmJRX
Deze hebben als maat 670 mm x 1340 mm x 35 mm
Hebben ze deze ook in een Complete set te koop ?
Ha Anja, Websites die complete zonnepanelen sets aanbieden zijn altijd duurder dan wanneer je deze zelf samenstelt. Vandaar dat ik onder het kopje zonnepaneel sets hier een lijstje van heb gemaakt. Het lijstje is compleet. Wanneer je het hele lijstje in je winkelmand heb gegooid is het precies hetzelfde als een complete set, maar dan dus goedkoper. https://vrolijkopreis.nl/zonnepanelen-camper/#zonnepanelen-sets .
Hoi Bas
Bedankt voor je reactie ik heb dit gedaan en kom op twee keer de 140 uit want de 150 Is er momenteel niet.
Ik heb nog een vraag over de omvormer lader jullie werken met de csi 15 maar ook deze niet beschikbaar wij denken zelf met een 1000 watt uit te komen maar welke serie is dan het beste je hebt ssi si tsi ?maar de csi dus niet .
Gr gr Anja
Ha Anja,
De SI en TSI zijn allebei alleen omvormers, waarbij de TSI betere prestaties heeft en ook netvoorrangsschakeling heeft en Bypass UPS. De CSI is een TSI met acculader in 1. De SSI is de meest volledige van allemaal en kan omvormen – laden en de zonnepanelen kunnen erop aangesloten worden.
Hallo Bas en Bianca,
ik heb een vraag over de elektra in de camper.
Ik kwam gisteren iemand tegen die in een camper woont en hij vertelde dat hij zijn elektra opwekt via een ecoflow systeem met een opvouwbaar zonnepaneel.
Zou dat voldoende zijn om de camperaccesoires van stroom te voorzien?
Ik denk aan de ecoflow delta max 2016 Wh met een ecoflow zonnepaneel.
Harrie
Hi Harrie, een portabel systeem is geen slecht idee, helemaal in kleinere campers kan een verplaatsbaar elektrasysteem uitkomst bieden. Echter kun je natuurlijk niet makkelijk verlichting aan en uit zetten, want alles wat je aansluit moet ook weer eenvoudig los te koppelen zijn. Dus alleen verplaatsbare verlichting ect.
Heb je meer onderzoek gedaan naar de verschillende opties voor mobiele all-in-one elektrasystemen? Ecoflow ziet er als een goede aanbieder uit, zelf bieden we in onze webshop ook die van Jackery aan. https://vrolijkopreis.nl/product/jackery-solar-generator-500/ . Dit is het 500Wh model met 100Wp zonnepaneel, maar er zijn ook grotere sets. Op te laden via de zonnepanelen en via een stekker in het stopcontact.
Welke grootte je precies nodig hebt is natuurlijk afhankelijk van je wat je erop aan gaat sluiten en hoe vaak je hem kan en wilt opladen. Wij verbruiken per dag zo’n 40 a 50Ah per dag, dus met een 2016wh model kun je zo’n 3 dagen doen voordat die geladen moet worden.
Hopelijk zo iets duidelijker, je kunt natuurlijk altijd het bedrijf mailen als je vragen hebt voordat je deze aanschaft. Zo kunnen vast meer en uitgebreid vertellen wat het apparaat allemaal kan.
groetjes Bas
Hallo,
Mijn dochter en haar vriend hebben een bus en willen deze ombouwen naar een eenvoudige camper met een opklapbare bed, omdat de motor ook meegaat. Nu wil ik hun verrassen met een zonnepaneel van 150 Wp met een MPPT laadregelaar van 15 of 20A. De zonnepaneel blijft demontabel, voor plaatsen op dak of in grasveld met ca 5 m DC kabel. Omdat ze niet veel DC apparaten hebben gaat ik te denken aan een AGM accu van 80 of 120Ah (opladen 2x telefoon, 1x tablet of 1x laptop, compressor koelbox, 1x ledlamp en 1x ventilator). Ik plaatst tussen de laadregelaar en accu een zekering van 20 of 25A. De DC apparaten sluit ik aan op de laadregelaar d.m.v. een sigaretten aansluitverdeler. Moet ik dit ook afzekeren met een zekering, zoja met hoeveel, een stap kleiner dan je richting de accu gebruikt of stap kleiner dan de laadregelaar. Alvast bedankt voor meedenken.
Mvg,
Ron
Hi Ron, Leuke verassing gaat dat worden.
Ja je doet er verstandig aan om ook je DC apparaten af te zekeren. Het afzekeren van de dc apparaten doe je met behulp van een 12V zekeringkastje, deze: https://vrolijkopreis.nl/product/zekeringkast-12volt-met-massastrip/ . Daarbij is het ook slim om deze in zijn geheel af te zekeren tussen de laadregelaar en de zekeringkast. Dit is de som van alle stroom van de 12 volt apparaten. Dit kan je met een stroomonderbreker doen, deze: https://vrolijkopreis.nl/product/stroomonderbreker-zekering-12v/ . Voor de grootte van de accu is het afhankelijk van hoeveel je verbruikt en hoelang je wilt vrij kamperen. De elektrische apparaten die je opnoemt zullen bij elkaar zo’n 35 a 40Ah per dag verbruiken. Een AGM van 80Ah heeft een beschikbare capaciteit van 40Ah. Dus als de zon niet schijnt kun je met een volle accu, 1 dag vooruit. Ik zou dus een accu van 120Ah aanraden, dan zit je net iets veiliger. Wij gebruiken de AGM accu van Electronicx meestal en daar zijn we tevreden over. https://vrolijkopreis.nl/product/agm-accu-140ah/ . Een zonnepaneel van 150Wp heeft in de zomer ongeveer een opbrengst van 33Ah, natuurlijk afhankelijk van het weer, seizoen ed. Dit betekent dus dat je met je dagelijkse verbruik in balans zit of net een beetje eronder. Zolang de zon dus schijnt kun je heel wat dagen vooruit voordat de accu leeg is en opgeladen moet worden via de CEE stekker van een camping. Heb je al is een kijkje genomen bij de zonnepaneelsets, alle onderdelen zijn op elkaar afgestemd. Dit is de 150Wp set: https://vrolijkopreis.nl/product/zonnepaneel-set-150wp/. Succes!
Hopelijk zo duidelijk,
Groeten Bas
Hoi Bas,
Een vraagje wij gaan binnenkort beginnen met een camper bouwen en ben zo nu al een beetje bezig informatie over het elektrische gedeelte aan het opzoeken nu is mijn vraag over de zonnepanelen serie en parallel geschakeld, Serie heeft naar mijn mening erg veel voordeliger opties dan parallel alleen lees is dat bij de serie het een 24 volt word bij 2 zonnepanelen serie geschakeld en vrijwel alles in de camper werkt op 12 volt en zo ook de accu’s en als je de accu’s ook serie geschakeld doet krijg je ook 24v toch? Betekent dit dan dat ik na de accu’s omvormers moet plaatsen van 24v naar 12v? graag hoor ik van je en toffe site helpt mij erg goed om alles duidelijk te krijgen!
Groeten job
Ha Job,
Je zit bijna op de goede weg, je haalt een paar dingen door elkaar.
Het klopt inderdaad dat als je 2 accu’s van 12v in serie schakelt dat je dan 24 volt krijgt. Bij zonnepanelen in serie werkt dat net zo. 2 zonnepanelen vandezelfde grootte genereren bijvoorbeeld elk 20 volt, in serie betekent dit dus 40 volt. Nu denk je misschien dit is toch veelste hoog om de accu mee op te laden? Dat klopt. Vandaar dat je altijd na de zonnepanelen een zonnepaneellaadregelaar plaatst. Of je nu zonnepanelen in serie of parallel schakelt of zelfs 1 zonnepaneel hebt, je plaatst altijd een zonnepaneellaadregelaar. Deze maakt van de te hoge spanning een laadbare spanning voor de accu.
Hopelijk kun je hiermee verder
Ik raad eigenlijk nooit aan om zonnepanelen in serie te zetten. De voornaamste reden is dat als je meerdere zonnepanelen hebt, je nooit zeker bent dat al panelen gelijktijdig zon hebben. Ikzelf camper al jaren (meer dan 20 jaar), en sta nogal veel vrij. Op de meeste plaatsen heb je waar je sta bomen, lantaarnpalen enz, die schaduw op 1 of meerdere panelen heeft, waardoor minder opbrengst. De winst die je hebt bij serie is bij volle zon minimaal, alleen bij zonsopgang of zonsondergang heb je wat winst, maar dan is de zon laag en dus de winst verwaarloosbaar. Tevens gebruikt ik Alu l profielen om zonnepanelen op het dak vast te maken. Deze zijn merkelijk goedkoper en steviger.
Ha Gevaert, de voordelen van in serie wegen toch zwaarder dan in parallel als je het bij 2 of 3 panelen houdt, althans dat vinden wij. In serie verhoogt de spanning waardoor het rendement verbeterd en de kabels dun mogen blijven. Daarbij bereik je eerder een spanning die de laadregelaar kan omzetten in een laadbare spanning. Zo heb je dus ook in bewolkt weer ook opbrengst. In parallel verdubbel je ook nog is de Isc en bestaat de kans dat bij een defect van 1 zonnepaneel alle panelen beschadigd raken, tenzij je deze apart afzekerd.
Maar goed als je graag dichtbij bomen staat of lantaarnpalen dan kun je daar wel is last van hebben ja. In onze praktijk en dat is nu ongeveer 25 maanden in een camper, hebben we daar vrij weinig last van.
Hallo Bas & Bianca,
Eerst vooral prachtig wat jullie allemaal voor ons betekenen. Ik ben een leek die echt van nul kennis moet starten met de ombouw van een bestelwagen. Zonder jullie info/filmpjes ging de moed al dieper in mijn schoenen staan.
Met betrekking dat de elektra zou ik opteren voor een 1 huisbatterij Lithium van 230 Ah. Bij een dagelijks gebruik van 50 Ah zouden we hiermee 4 dagen vrij moeten kunnen staan.
We hebben dus een energieverbruik van 600 W per dag. In de zomer kunnen we met een zonnepaneel van 172,5 Wp de huisbatterij mooi bijladen en in de winter zou je een zonnepaneel van 460Wp nodig hebben (jouw berekeningsmodules gebruikt).
Bij mijn zoektocht op internet zag ik een flexibel zonnepaneel van het merk Sunman:
SUNMAN 430Wp IP68 Half Cut
Gegevens:
Type zonnecel: monokristallijn.
Max. uitgangsvermogen: 430Wp.
Spanning: 42V.
Maximale kortsluitstroom: Isc – 10,74A.
Onbelast voltage: 49,8V.
Max. nominale systeemspanning: 1000V.
Krachtige module met lage straling, zelfs bij weinig licht (ochtend of bewolkt).
Belasting: 2400 Pa.
Aansluiting via connector – compatibel met MC4.
Vragen:
Is dit een haalbare oplossing of sla ik de bal volledig mis? Vormt een spanning van 42V een probleem, of kan de MPPT lader dit correct omzetten?
Welke MPPT laadregelaar raad je me aan? Als ik de MPPT calculator van Victron gebruik krijg ik de melding dat de PV vermogensverhouding te klein is? Kortom ik denk dat een beetje hulp welk om is om terug op het rechte pad te geraken.
Hi Michael,
Normaal gesproken moet 430Wp en 42V geen probleem zijn voor een 100|30 MPPT van Victron. Echter kan ik de datasheet van dit paneel nergens terugvinden en kan ik mijn berekening niet maken. Ik kan er dus helaas geen advies over geven. Je kunt ook 2 camper zonnepanelen van 200Wp in serie zetten, daar bereik je hetzelfde mee.
Ik lees dat je je panelen in serie kan zetten je hebt dan 24 volt maar kan je ook een groter paneel nemen van 24 volt of is dat niet hetzelfde?
Hoi John, als je 2 zonnepanelen in serie zet verdubbelt de spanning, dat wilt niet zeggen dat het gelijk 24volt is. Als je 2 accu’s van 12volt in serie zet dan heb je wel 24volt. Als je 2 zonnepanelen met een max spanning van 21 volt hebt (dat is gebruikelijk bij zonnepanelen geschikt voor 12 volt accu’s) Dan kun je die 21 volt verdubbelen. In deze situatie zou je dus ook een 24 volt accu kunnen laden. Maar een 12 volt accu kan ook heel goed.
Hoi Bas, dank voor je antwoord maar ik ben niet duidelijk genoeg geweest wat ik bedoelde was is het rendement van een 24 volt paneel van 220 W het zelfde als twee 110 W panelen van 12 volt aan te sluiten op een 12 volt accu met een Victron regelaar. Ik zou dan maar een paneel hoeven te plaatsen
Hoi John, het vermogen van een 220W of 2 van 110W is hetzelfde. Als ik jou was zou ik even de waardes van het zonnepaneel in de victron mppt calculator stoppen, dan zie je ook de output.
Hoi,
Volgende stap in m’n camper zijn de zonnepanelen.
Ik heb weinig verbruikers en wil off-grid kunnen kamperen dus heb deze set besteld.
Zonnepaneel set 300Wp hardglas met de toebehoren die jullie aanraden.
De stroomonderbreker is niet leverbaar bij Amazon maar een midi-zekering kan ook wat mij betreft.
Ik zet iig een schakelautomaat tussen de panelen en de victron om de stroom van de panelen te kunnen onderbreken indien nodig.
Nou zie ik alleen in jullie stroomschema een zekering van 25 amp en de stroomonderbreker bij amazon komt in 20 amp naar voren.
Welke van de twee moet ik gebruiken?
Bvd!
Ik heb al mega veel aan jullie informatie gehad
Met vriendelijke groeten,
Bert-Jan
Hoi Bert-Jan,
Super, goede stappen ondernomen zo te lezen.
Met de Victron MPPT laadregelaar 100/20 die daar bij hoort, kun je een 25 of 30amp stroomonderbreker/zekering nemen. dit mag ook zeker een midizekering zijn. Het is ook aan te raden deze DC/PV isolator erbij te plaatsen: https://vrolijkopreis.nl/product/dc-isolator-switch-voor-zonnepanelen/