Het meenemen van een draagbaar zonnepaneel met de camper kan een eenvoudige oplossing zijn om je camper van (extra) stroom te voorzien. Op die manier kun je, zolang de zon schijnt, onbeperkt vrij kamperen en/of op de camping zelf groene stroom opwekken.
Zo’n draagbare zonnepaneel sluit je aan op de huishoudaccu van de camper, je huidige vaste zonnepaneelinstallatie, op een power station of direct op jouw elektrische apparaten. Dit hangt af van het type draagbare zonnepaneel.
Dus welk draagbaar zonnepaneel heb je nu nodig, hoe groot moet deze zijn en hoe sluit je dit zonnepaneel aan? Vragen waar we uitgebreid antwoord op geven in deze blog. Daarbij vind je indien nodig aansluitschema’s om de installatie zo makkelijk mogelijk te maken.
Welke draagbare zonnepanelen zijn er?
Een draagbaar zonnepaneel is over het algemeen opvouwbaar en dus makkelijk mee te nemen. De aansluitingen en grootte van het draagbare zonnepaneel is wat deze verschillend maakt.
- Draagbare zonnepanelen met MC4 connectoren om aan te sluiten op de laadregelaar voor de huishoudaccu.
- Draagbare zonnepanelen alleen geschikt voor het bijbehorende power station.
- Zonnepanelen met alleen een usb aansluiting om direct 12 volt elektrische apparaten op aan te sluiten. Dit zijn vaak kleine opvouwbare draagbare paneeltjes die zelfs mee kunnen in een tas.
Sommige draagbare zonnepanelen hebben meerdere aansluitingen en kunnen zowel een huishoudaccu, een power station opladen en zijn ook uitgerust met usb aansluiting.
In onderstaande lijst met de 8 beste draagbare zonnepanelen vind je al deze verschillende zonnepanelen.
Extra zonnepaneellaadregelaar MPPT nodig?
Wanneer je een extra draagbaar zonnepaneel wilt meenemen die je aansluit op je huidige elektra installatie in de camper, dan is er een grote kans dat je ook een extra zonnepaneellaadregelaar nodig hebt.
Dit komt omdat je huidige laadregelaar voor de zonnepanelen die op het dak van je camper liggen zijn afgestemd op deze zonnepanelen. Als je toch de extra zonnepanelen op deze laadregelaar aansluit, dan zul je de max spanning, max stroom en of het max nominale vermogen overschrijden. Hierdoor zal de laadregelaar niet werken, kapot gaan en zul je het profijt van de extra draagbare zonnepanelen nooit ervaren.
Alleen wanneer je huidige laadregelaar genoeg ruimte heeft in de max spanning, stroom en nominale vermogen voor extra zonnepanelen is het mogelijk om deze aan te sluiten op je huidige laadregelaar. In dit geval zul je waarschijnlijk een parallel aansluiting maken met de zonnepanelen op het dak en de extra draagbare zonnepanelen. Dit kun je doen met parallel stekkers.
De tabel hieronder uit het artikel ”Een laadregelaar voor de camper zonnepanelen kiezen’‘ laat zien wat de max spanning, stroom en nominaal vermogen mag zijn per laadregelaar. Zo weet je of je huidige zonnepaneellaadregelaar geschikt is voor de extra draagbare zonnepanelen of dat je een extra zonnepaneellaadregelaar naast je huidige laadregelaar moet plaatsen.
SmartSolar MPPT | Max stroom | Max spanning | Nominaal vermogen PV voor 12 volt systemen |
---|---|---|---|
MPPT 75 | 10 | 10A | 75V | tot 145W |
MPPT 75 | 15 | 15A | 75V | tot 220W |
MPPT 100 | 15 | 15A | 100V | tot 220W |
MPPT 100 | 20 | 20A | 100V | tot 290W |
MPPT 100 | 30 | 30A | 100V | tot 440W |
MPPT 100 | 50 | 50A | 100V | tot 700W |
Bijvoorbeeld: Je huidige zonnepaneelinstallatie heeft een 160Wp zonnepaneel met een Victron MPPT 100 | 15 laadregelaar. Dit zonnepaneel heeft een max spanning (Voc) van 18,5V en een max stroom(Isc) van 9,5A. We willen een extra draagbaar zonnepaneel met dezelfde waardes aansluiten op de huidige zonnepaneelinstallatie, kan dit met dezelfde zonnepaneellaadregelaar? Het antwoord is nee, je hebt hiervoor een extra zonnepaneellaadregelaar nodig. Een extra draagbaar zonnepaneel in parallel aangesloten overschrijdt namelijk de max stroom en nominaal vermogen.
Voordelen draagbaar zonnepaneel
Een draagbaar zonnepaneel heeft aantal voordelen ten opzichte van traditionele, vaste zonnepanelen op het dak van je camper.
- Het grootste voordeel is natuurlijk de meest voor de hand liggende: draagbaarheid. Hierdoor zijn ze toepasbaar in verschillende situaties, niet alleen voor campers of caravans.
- Deze panelen zijn opvouwbaar, flexibel en extreem licht in het gewicht, waardoor ze makkelijk te vervoeren zijn.
- In hoek verstelbaar. Draagbare zonnepanelen kun je in een perfecte hoek plaatsen, zodat de zonnestralen er loodrecht tegenaan komen. Zo creëer je het meeste rendement. Vooral handig als je naar het noorden reist of in de winter.
- Je kunt kamperen in de schaduw terwijl de zonnepanelen in de zon staan. Heb je er weleens over nagedacht dat als je zonnepanelen op het dak installeert dat je dus altijd in de zon moet staan met de camper. Met een draagbaar zonnepaneel heb je dit probleem dus niet.
Nadelen draagbaar zonnepaneel
Er is in principe maar 1 nadeel van een draagbaar zonnepaneel t.o.v. een vast permanent zonnepaneel. Maar door dit nadeel kan je er toch voor kiezen een vaste zonnepaneelinstallatie op het dak van de camper aan te leggen.
Het nadeel van een draagbaar zonnepaneel is dat je deze alleen kunt aansluiten op het elektrasysteem van de camper als je stilstaat op een veilige locatie. Tijdens het rijden kun je dus niet laden via het zonnepaneel. Daarbij komt dat je soms ook in de stad parkeert of op een minder aangename locatie vrij kampeert. Een draagbaar zonnepaneel laat je niet buiten liggen als je er zelf niet bent. Hierdoor verlies je kostbare uren dat je had kunnen opladen.
Draagbare zonnepanelen moeten natuurlijk opgeborgen worden in de camper en dit kun je als nadeel zien. Echter zijn deze panelen opvouwbaar en licht. Hierdoor zijn ze makkelijk op te bergen en te vervoeren.
De 8 beste draagbare zonnepanelen
In deze lijst vind je de beste draagbare zonnepanelen die je mee kunt nemen met de camper of caravan. Deze zonnepanelen zijn aan te sluiten op je huishoudaccu, power station of direct op 12 volt elektrische apparaten.
1. EcoFlow draagbaar zonnepaneel
De EcoFlow draagbare zonnepanelen hebben het meeste rendement. Ze zijn 10% kleiner dan vergelijkbare modellen met dezelfde opbrengst. EcoFlow heeft draagbare zonnepanelen in de maat 110W, 160W, 220W en 400W.
EcoFlow maakt sterke draagbare monokristallijn zonnepanelen die goed tegen een stootje kunnen. Ze worden uitvoerig getest voor optimale prestaties. Zo zijn ze 100% waterdicht en dit weten ze zeker omdat de panelen 72 uur onder water getest zijn.
Dit zonnepaneel is aan te sluiten met MC4 connector via een MPPT laadregelaar op de huishoudaccu of op de EcoFlow power stations.
Bijpassend zonnepaneel laadregelaar voor de huishoudaccu:
- 110W: Victron MPPT 75/10
- 160W: Victron MPPT 75/15
- 220W: Victron MPPT 100/20
- 400W: Victron MPPT 100/30
2. Enjoy Solar – Zonnepaneel koffer
Deze opvouwbare draagbare zonnepaneel koffer van Enjoy Solar sluit je aan op de huishoudaccu van de camper. De koffer is uitgerust met een bijpassende laadregelaar. Dit betekent dat je geen rekensommen hoeft te maken of kabels te trekken. Je zet het paneel in de zon en sluit de kabels met krokodilklemmen op de accu en klaar.
De plug en play koffer maakt gebruikt van hardglas monokristallijn zonnepanelen. De koffer is in 60W, 100W en 160W te verkrijgen. Met monokristal heb je het beste rendement t.o.v. polykristal. Dat Enjoy Solar goede zonnepanelen maken hebben wij zelf ruim ervaren. Op al onze campers liggen de zonnepanelen van Enjoy Solar.
3. Bluetti Solar
Bluetti heeft hoog rendement draagbare zonnepanelen. De panelen zijn eenvoudig uit te breiden met de MC4 connectoren. Door deze connectoren kun ook je de zonnepanelen aansluiten op vrijwel elke power station of op de huishoudaccu van de camper.
Bluetti Solar verdient terecht de derde plek in deze lijst. De robuuste zonnepanelen kunnen goed tegen een stootje, ze zijn licht in gewicht en waterproof. De draagbare monokristal zonnepanelen van Bluetti zijn te verkrijgen in 100W, 200W, 350W of 420W.
Bluetti heeft nagedacht over de standaard van het zonnepaneel. Een veel voorkomend probleem van flexibele opvouwbare zonnepanelen is dat de buitenste panelen niet rechtop blijven staan. Dit heeft Bluetti eenvoudig maar slim opgelost door een standaard achter elk paneel te plaatsen.
Bijpassend zonnepaneel laadregelaar voor de huishoudaccu:
- 100W: Victron MPPT 75/10
- 200W: Victron MPPT 75/15
- 350W: Victron MPPT 100/30
- 420W: Victron MPPT 100/30
4. Offgridtec zonnetas
De flexibele opvouwbare zonnetas van Offgridtec is aan te sluiten op je huishoudaccu of direct via de USB aansluitingen op je 12 volt apparaten. De draagbare zonnepanelen van Offgridtec zijn licht en superdun. Het 100W model weegt niet meer dan 3,8kg en het 200W model niet meer dan 9,3kg. Dit maakt de zonnepanelen compact en makkelijk draagbaar.
Elk paneel is uitgerust met een standaard zodat ze goed rechtop blijven staan. Vanwege het lichte gewicht heeft elke standaard een ring waarmee je de zonnepanelen met haringen in de grond kunt slaan.
Om dit zonnepaneel aan te sluiten op de huishoudaccu heb je de een laadregelaar nodig. Voor het 200W zonnepaneel de Victron MPPT 75/15 en voor het 100W zonnepaneel de MPPT 75/10.
5. Renogy zonnepaneel koffer
Renogy is populair en 1 van de marktleiders in de Verenigde Staten betreft zonnepanelen. Ze zijn al sinds 2010 op de markt en gespecialiseerd in DIY energie producten.
Het Renogy draagbare zonnepaneel koffer heeft alle voordelen van een vast zonnepaneel op het dak. Daarbij komt natuurlijk dat deze makkelijk te verplaatsen en in hoek verstelbaar is.
De koffer bestaat uit 2 x 50W monokristallijn zonnepanelen en wordt geleverd zonder laadregelaar. De Victron MPPT 75/10 zou goed passen bij dit paneel.
6. Anker Powerport
Dit draagbare zonnepaneel van Anker is alleen geschikt om je telefoon en tablet te voorzien van stroom. Dit superkleine zonnepaneel kun je zelfs meenemen tijdens een wandeling. Het paneeltje weegt namelijk niet meer dan 417 gram.
7. Anker SolarPower
Anker heeft monokristal zonnepanelen die goed tegen een stootje kunnen. Deze zonnepanelen hebben een USB aansluiting om direct je 12 volt apparaten op aan te sluiten. Echter zijn Anker zonnepanelen alleen geschikt voor het opladen van Anker power stations. En daarom staat dit zonnepaneel onderaan in deze lijst.
Maar als jij enthousiast bent over de power stations van Anker dan is de Solar een hele goede keuze om zelf groene energie op te wekken.
8. Jackery SolarSaga
Jackery is een Amerikaans bedrijf opgericht in Californië. Zij maken al sinds 2012 zonnepanelen en de bijbehorende power stations.
Het grootste voordeel van de SolarSaga is dat er twee USB aansluitingen aanwezig zijn. Hier kun je dus direct jouw 12 volt elektrische apparaten op aansluiten. De SolarSaga is gemaakt voor de Explorer power stations van Jackery. Het draagbare zonnepaneel werkt uitstekend en levert een goede opbrengst. Echter vinden we een nadeel dat je deze dus niet kan aansluiten op een andere huishoudaccu dan de Explorer power station. Maar als deze power station de perfecte oplossing is voor jou dan is de SolarSaga een goede keuze.
Draagbaar zonnepaneel op de huishoudaccu
Een draagbaar zonnepaneel op de huishoudaccu aansluiten. Wat heb je daar voor nodig en wat is de beste methode?
Het draagbare zonnepaneel moet uitgerust zijn met MC4 connectoren. Deze MC4 connectoren zijn stevig en zorgen ervoor dat je de kabels eenvoudig kunt koppelen. Tussen het zonnepaneel en de huishoudaccu moet een laadregelaar geplaatst zijn. Deze laadregelaar zorgt ervoor dat de spanning vanuit het zonnepaneel wordt omgezet naar een spanning waarmee de huishoudaccu geladen kan worden.
Ook als je al hardglas zonnepanelen op het dak of flexibele op het dak van je camper hebt liggen kun je met een extra laadregelaar deze alsnog aansluiten op je huishoudaccu.
Aansluitschema
Om de huishoudaccu’s op te laden heb je altijd een laadregelaar nodig. Deze laadregelaar sluit je aan op de huishoudaccu en de 4mm² kabel met MC4 connectoren naar de zonnepanelen. Wanneer je het zonnepaneel nodig hebt sluit je hier de kabels van het paneel op aan.
Onderdelen uit dit schema:
- Draagbaar zonnepaneel met MC4 connectoren
- Victron MPPT 75/15
- Zonnepaneelkabel met MC4 connectie
- 4mm² kabel (vanaf laadregelaar naar huishoudaccu)
Hoeveel watt draagbaar zonnepaneel heb je nodig?
Als het draagbare zonnepaneel het enige paneel is die je aansluit op jouw huishoudaccu dan moet deze jouw totale stroomvraag opvangen. Het vermogen van het draagbaar zonnepaneel bepaal je aan de hand van je dagelijkse stroomverbruik en in welk jaargetijden je reist. Het vermogen (watt) van het zonnepaneel moet het dagelijkse stroomverbruik opheffen en daarbij ook de huishoudaccu nog een beetje opladen.
Voorbeeld: een koelkast met een verbruik van 5A staat gemiddeld 4 uur per dag aan. Deze verbruikt dagelijks dus 20A. Twee telefoons opladen kost 2.4A. In dit voorbeeld is er dus een verbruik van 22.4A per dag. Je hebt dagelijks dus zo’n (22.4A x 12V) 270W nodig.
In de zomer heb je gemiddeld 4 uur 100 procent rendement met een zonnepaneel. Dit is in de herfst en lente nog maar 2,5 uur. In de zomer zou je dus een paneel van (270/4) 68Wp nodig hebben. Maar dit is bij ideale omstandigheden. Je hebt te maken met verliezen door bijvoorbeeld de warmte. Daarom vermenigvuldigen we dit nog met 10 tot 30 procent. In dit geval kun je dus het beste kiezen voor een paneel van ten minste 88Wp.