De 5 beste Power Stations voor campers in 2024

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Elektriciteit in een camper of caravan is onmisbaar en dit is met een power station vrij eenvoudig te installeren. Zo kun je jouw telefoon, tablet, 12 volt koelkast etc. allemaal voorzien van stroom.

Of je nu een uitbreiding of de gehele installatie van elektra in een camper wilt doen. Het blijft een spannende en grote opdracht. Een power station kan in sommige gevallen een perfecte oplossing zijn om dit snel en eenvoudig aan te pakken.

Het grootste voordeel van een power station is dat deze draagbaar en een alles-in-1 apparaat is. Echter kleven er aan dit voordeel ook een aantal nadelen die we graag met je doornemen.

Een power station iets voor jou? Dan vind je hieronder de 4 beste power stations met alle mogelijkheden op een rij!

Wat is een Power Station?

Een power station is een apparaat dat elektriciteit opslaat in een accu en jou voorziet van stroom wanneer jij dat nodig hebt. Een power station kun je ook wel een draagbare accu met stopcontact noemen. Deze heeft 12 volt stopcontacten en sommige power stations beschikken zelfs over een zuivere sinus omvormer, zodat je ook 230 volt apparaten kunt voorzien van stroom.

De lithium accu van de power station wordt opgeladen via netstroom, het bijpassende zonnepaneel, via de sigarettenstekker of generator/aggregaat. Een volledig opgeladen power station kan telefoons, tablets, camera’s en zelfs kleine apparaten zoals een koelkast uren voorzien van stroom.

Een power station is te verkrijgen in allerlei groottes en mogelijkheden. Zo zit er verschil in de accucapaciteit, de oplaadmogelijkheden en het aantal 12 en 230 volt stopcontacten.

Wat is een Power station

Is een Power Station iets voor jou?

Waarom zou je zelf elektra in jouw camper aanleggen als je een alles-in-1 apparaat kunt kopen? Een power station kan al jouw zorgen over zelf elektra installeren in jouw camper wegnemen. Ook als je gewoonweg wat extra mogelijkheden wilt in of buiten de camper kan een power station een goede keuze zijn. Echter heeft een power station beperkingen t.o.v. een eigen elektra installatie in de camper.

Conclusie

De conclusie van onderstaande voor- een nadelen: een power station werkt prima als je van plan bent een kleine koelkast, een aantal usb apparaten en zo nu en dan een 230 volt apparaat te gebruiken. Via netstroom en de zonnepanelen laad de power station redelijk snel op. De installatie is vliegensvlug, zonder ook maar iets van kabels trekken en moeilijke rekensommen te maken. Je stopt simpelweg jouw apparaat in het stopcontact van de power station.

Er zitten een aantal beperkingen aan een power station zoals de laadsnelheid via de dynamo, het aantal 12 volt apparaten die aangesloten kunnen worden en het vermogen van de omvormer. Ook is uitbreiding naderhand niet mogelijk. De accucapaciteit is niet te vergroten en de acculader ook niet. Daarbij nemen de zonnepanelen ruimte in beslag in de camper.

Onze mening

Power stations zijn geweldige alles-in-1 apparaten en met name de mobiliteit ervan is aantrekkelijk. Je kunt ze in veel verschillende situaties toepassen, niet alleen in en buiten een camper. Ook in huis als back up of als je gaat kamperen. Een power station is wat ons betreft niet geschikt als een permanente oplossing in een camper die je het hele jaar door wilt gebruiken. Een eigen elektra installatie in een camper biedt simpelweg veel meer mogelijkheden. Een power station is wel geschikt als je maar een paar weken per jaar met de camper op reis gaat, je jouw camper snel terug moet bouwen tot werk-bus of als uitbreiding op je huidige elektra systeem.

Voor en nadelen: power station in een camper t.o.v. eigen elektra in een camper

Accucapaciteit

Een power station heeft een ingebouwde lithium accu. De grootte van deze accu is vooraf bepaald. Je kunt deze met de nieuwste power stations vergroten. Er zit hier wel een beperking aan. Als je zelf elektra aanlegt in jouw camper dan kun je altijd een extra huishoudaccu parallel schakelen om zo de capaciteit te vergroten.

Walstroom

Dit is de snelste manier voor het laden van zowel een power station als een huishoudaccu. Sommige power stations hebben een vrij krachtige acculader en zijn al binnen 2.5 uur volgeladen. Hetzelfde is eenvoudig te bereiken met een eigen elektra installatie.

Zonnepanelen

Een power station heeft zijn eigen bijpassende zonnepanelen. Deze zijn aan elkaar te koppelen om de laadsnelheid te vergroten. Echter wordt vanuit de fabrikant een maximale hoeveelheid aangeraden. Bij een eigen elektra systeem kun je elk zonnepaneel aan elkaar aansluiten. De zonnepanelen liggen meestal op het dak en zo bespaar je dus ook ruimte in de camper.

Dynamo

Via de dynamo van je camper kun je de power station of je eigen huishoudaccu voorzien van stroom. Een power station stop je eenvoudig in de sigarettenstekker, maar de laadsnelheid is maximaal 10A. Het kan dus soms wel 24 uur duren voordat je de power station vol geladen krijgt. Terwijl dit met een eigen elektrasysteem veel sneller kan.

12 Volt – Vermogen

De 12 volt stopcontacten in een power station kunnen gemiddeld een vermogen leveren van tussen de 10A en 20A. Dit betekent dat je geen 12 volt apparaten kunt aansluiten hoger dan het maximale vermogen. Ook niet meerdere apparaten samen die hierboven uitkomen. Dus als je een koelkast aansluit van 8A dan kan je nog 1 telefoon aansluiten voordat je boven de 10A uitkomt.

230 volt – vermogen

Als de power station een zuivere sinus omvormer heeft dan kun je ook 230 volt apparaten gebruiken. Welke dit zijn bepaald de grootte van de omvormer. Kleine power stations hebben een kleine omvormer. En grote power stations een grote omvormer. Een koffiezetapparaat kan alleen mee als er ook een bijpassende omvormer in zit.

De beste power station voor jouw camper + zonnepanelen

Power stations zijn eenvoudig in gebruik, makkelijk in veel situatie toe te passen en bieden veel mogelijkheden vergeleken met de prijs. Een power station is groen als deze opgeladen wordt met zonnepanelen. Echter zijn er een aantal belangrijke beperkingen voor camperaars. Dus lees je hierboven goed in over alle voor- en nadelen en maak dan een goed besluit. En vergeet vooral ook niet de kortingscode te gebruiken.

Alle power stations in deze lijst hebben 5 jaar garantie. Wat vrij hoog is vergeleken met de gemiddelde 2 jaar.

1. EcoFlow Delta 2

  • accu: Lithium-ion 1024Wh, 3000 cyclus tot 80%
  • oplaadtijd: netstroom 1,5 uur, zonnepanelen 4,5 uur, sigarettenstekker 7,5 uur

De EcoFlow Delta 2 heeft de langste acculevensduur en dat terwijl je de accu binnen 1,5 uur kunt opladen via netstroom. De accucapaciteit is groot genoeg om je telefoon wel 100 keer op te laden of een kleine koelkast (60W) 18 uur te voorzien van stroom. Een goede koelkast staat gemiddeld 4 uur per dag aan, dus de Delta 2 kan ongeveer 4 dagen een koelkast laten draaien!

Wat EcoFlow power stations uniek maakt is dat er meerdere accu’s aan elkaar te schakelen zijn. Met een Delta 2 extra accu verdubbel je de accucapaciteit. Hier zitten geen usb of 230 volt stopcontacten in, maar enkel een lithium-ion accu. Je kunt zelfs de Delta 2 extra Max koppelen om de capaciteit te verdriedubbelen. Dit lijkt ons vrij veel voor in een camper, maar de mogelijkheid is wel uniek.

De EcoFlow Delta 2 Solar is standaard uitgerust met 1 zonnepaneel van 220W. Hiermee laad je de accu binnen 8 uur volledig op en binnen 6 uur voor 80% op. Maar je kunt meerdere zonnepanelen aan elkaar schakelen om zo de laadsnelheid te vergroten.

De krachtige 1800W zuivere sinus omvormer is de grootste uit deze lijst. Deze zorgt ervoor dat je vrij veel 230 volt apparaten kunt voorzien van stroom. Zo kun je een koffiezetapparaat gebruiken en zelf een magnetron. De ingebouwde overbelastingfunctie beschermd je accu als je per ongeluk te veel tegelijkertijd aanzet.

Kortingscode: EFEUAFF8 geeft je 8% korting op je winkelmandje.

2. Bluetti AC70

  • accu: Lithium-ion 768Wh, 3000 cyclus tot 80%
  • oplaadtijd: netstroom 4,5 uur, zonnepanelen 2,5 uur (350W) 4,5 uur (200W) 6 uur (120W), sigarettenstekker 7,5 uur

De goedkoopste uit dit lijstje van 5 beste power stations is de Bluetti AC70. De lithium accu is dan ook de kleinste met 768Wh. Als we kijken naar euro per watt uur (Wh) dan is die even duur als de andere power stations. Ondanks de kleinere accu is de Bluetti AC70 nog steeds een zeer geschikte optie voor in een camper. Heb je meer accucapaciteit en vermogen nodig, dan kun je ook voor de grotere varianten kiezen zoals de 1152Wh, 2048Wh en de 3072Wh.

Je kunt met deze lithium accu (768Wh) tot wel 75 keer je telefoon opladen en een kleine koelkast (60W) 10 uur laten draaien. De omvormer is de kleinste uit deze lijst, maar nog steeds vrij krachtig. Met 700 continu en 1400 piekvermogen kun je de meeste 230 volt apparaten voorzien van stroom.

Bijgeleverd zit het 120W, 200W of 350W zonnepaneel die de Bluetti AC70 razendsnel opgeladen heeft door de efficiente MPPT laadregelaar opgeladen heeft.

De afmeting van deze power station is het kleinst en het lichtst, maar dat heeft vast te maken met de kleinere accu.

3. Anker Solix C1000

  • accu: Lithium-ion 1056Wh, 3000 cyclus tot 80%
  • oplaadtijd: netstroom 4,1 uur, zonnepanelen 2,5 uur (400W) 5 uur (200W) 8 uur (100W), sigarettenstekker 14 uur

De Anker Solix C1000 is een uitstekende optie als je een power station zoekt voor jouw camper. Anker heeft verschillende opties en de C1000 zit precies in het midden. De lithium-ion LiFePO4 heeft een acculevensduur van 3000 cyclus. Met deze levensduur kun je makkelijk 10 jaar en misschien wel 20 jaar vooruit. Je kunt dus voor een grotere optie zoals de C1200 of C1500 kiezen, maar Anker heeft ook kleinere modellen zoals de C800 en en de 5 series. Al met al is Anker een zeer betaalbare merk power station.

De accucapaciteit van de C1000 is 1056Wh groot, dit is genoeg om je telefoon wel 100 keer op te laden of een kleine koelkast (60W) 18 uur te voorzien van stroom. Deze accu is uit te breiden met een expansion lithium battery.

De Anker Solix C1000 Solarkit wordt geleverd met 100W, 200W of 400W zonnepanelen.

De 1800W zuivere sinus omvormer is vrij groot en de power station heeft twee 230 volt stopcontacten. Wat volgens ons precies genoeg is. Hier kun je dus een koffiezetapparaat mee gebruiken en allerlei andere 230V apparaten.

4. All Powers R600

  • accu: Lithium-ion 1152Wh, 3500 cyclus tot 80%
  • oplaadtijd: netstroom 6 uur, zonnepanelen 6 uur, sigarettenstekker 12 uur

De nieuwe AllPowers R1500 heeft zijn naam te danken aan de grootte van de zuivere sinus omvormer. Deze heeft een vermogen van 1800W continu en 3000 piek. Daarbij heeft die een 1152Wh lithium LiFePO4 accu. Met het bijpassende zonnepaneel van 100W (welke ook in grotere varianten beschikbaar zijn) laad je de power station binnen 8 uur op. Dit zijn niet de allergrootste specificaties uit deze lijst, maar wel een perfecte grootte om mee te nemen in de camper. Als je wilt kun je bij All Powers ook voor een grotere of kleinere power station kiezen.

All powers is een chinees merk, maar is desondanks wel van goede prijs kwaliteit verhouding. Deze power stations zijn de goedkoopste uit deze lijst en toch hebben we hem niet onderaan gezet. Dit komt omdat de levenscyclus van 3500 cycli vrij hoog is.

Wij hebben zelf de All Powers S300 gebruikt in onze roadtrip door de Verenigde Staten. Dit kleinere model was groot genoeg voor deze reis, aangezien we alleen de telefoons en heel soms de laptop voor een uurtje wilde aansluiten. Voor onze reizen in Europa waarbij we ook een koelkast en vaker de laptop gebruiken zouden we eerder kiezen voor de S700 of groter.

De All Powers power station is voorzien van AC (230 volt) en DC (12 volt) stopcontacten, daarbij kun je de telefoon draadloos opladen met de ingebouwde Qi technologie. Ook is deze te verbinden met de telefoon om de status af te lezen en op afstand te besturen.

5. Jackery Explorer 1000

  • accu: Lithium-ion 1002Wh, 500 cyclus tot 80%
  • oplaadtijd: netstroom 7 uur, zonnepanelen 8 uur, sigarettenstekker 14 uur

De Jackery Explorer 1000 is de middelste optie in het aanbod van Jackery. De krachtige power station is uitgerust met een 1002Wh lithium accu. Met deze grootte kun je een telefoon wel 100 keer opladen, een kleine koelkast (60W) 17 uur lang draaien of 76 uur je camper voorzien van licht (5W).

Bij de Jackery Explorer 1000 Set zitten 2 zonnepanelen van 100W. Daarmee laad je de Explorer 1000 binnen 8 uur volledig op. Maar je kunt de Jackery Explorer 1000 ook zonder zonnepaneel verkrijgen. In dat geval kun je de andere oplaadmogelijkheden gebruiken via netstroom of via de sigarettenstekker tijdens het rijden met de camper.

Wij hadden het geluk de Jackery Explorer uit te proberen en wat wij vooral uniek vonden is dat je ook USB poorten hebt in de zonnepanelen. Zo kun je direct 12 volt apparaten opladen. De twee 230 volt stopcontacten is een mooi aantal en kunnen 1000W continu en 2000W piekvermogen aan. Ook zijn er genoeg usb aansluiting. Een nadeel van de Jackery vinden we de levenscyclus van de accu. Dit is maar 500 tot 80% ontlading en dat ligt bij andere power stations hoger.

Naast de Jackery 1000 zou de Jackery Explorer 500 of de Jackery 1500 ook een goede keuze zijn in een camper. Dit is natuurlijk afhankelijk van jouw elektrawensen.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

6 reacties

  1. Goedemorgen Bas en Bianca,
    Ik zit zelf te denken aan een Ecoflow Delta Pro powerstation (3600Wh capaciteit) met minimaal 600W Solar op het dak van onze crafter. Dit powerstation is eventueel wel uit te breiden met een extra batterij. Ik kan opladen via een laadpaal(snellader op de snelweg), 230v walstroom en via 12v (idd wel heel traag) wat jullie al als nadeel aangaven in bovenstaand artikel.

    Verder wil ik de gasinstallatie ”besparen” en dit geld dus in het powerstation stoppen. Zelf heb ik nog een jetboil dus in geval van weinig energie kan ik water koken op gas en dan het gerecht opwarmen op de inductiekookplaat. Ik vraag me af of ik iets over het hoofd zie.
    Ik begrijp dat ik zonder zonneopbrengst niet lang off-grid kan en dat ik na 1,5-2 dagen op een manier mijn powerstation weer moet opladen.
    Groet, Gijs

    1. Ha Gijs,

      Dit is inderdaad een grote plus van Ecoflow dat je ze kunt uitbreiden. Het is altijd slim om een extra optie mee te nemen voor koken. Het kan natuurlijk altijd zijn dat de zon een paar dagen tegenvalt. Maar als je toch om de 2 dagen op een camping staat lijkt me dat je met deze 3600Wh Ecoflow powerstation aardig goed zit. Uiteraard afhankelijk van je verbruik.

      Dat gezegd hebbende zou ik ook met de powerstation een waltsroompunt in de zijkant van de camper maken. Zo kun je de powerstation veilig opladen in de camper en als je andere 230 volt apparaten wilt gebruiken hoef je daarvoor niet je powerstation te gebruiken.

      Groetjes Bas

  2. Ik heb een mini-camper VW Caddy Maxi Cargo met daktent en maak regelmatig gebruik van de de EcoFlow Delta 2 in combinatie met het 236,5cm brede en 19kg zware Ecoflow 400w zonnepaneel en ben daar over het algemeen tevreden van… met een volledig opgeladen Ecoflow Delta 2 en het 400w zonnepaneel blijft de power station op 99% terwijl de koelkast mooi aangesloten blijft… daarnaast kunnen er op dat zelfde moment nog vele andere zaken zoals gsm, powerbank, iPad, verlichting, enz… opgeladen worden… tijdens het rijden blijf ik het power station opladen op de 12v en zo val ik zelden zonder power en moest het toch een keertje voorvallen zoek ik netstroom op een camping en staat de power station op 2 uurtjestijd terug op 100%!

  3. Ik vraag me af wat er met een 4A walstroom zekering gebeurt als je bijvoorbeeld een Anker 1000 gaat opladen. Die trekt 6A. Krijg je dan gewoon niet meer dan 4A of klapt de stop eruit?

    1. Zolang de spanning en de frequentie hetzelfde blijft, zal de power station langzamer opgeladen worden. I=P/U De Anker trekt max 1300W voor het opladen van de accu. 1300W / 220V = 5,9A. Maar 1000W of lager kan ook. Met 4A laad de power station dus met maximaal 880W. Je krijgt dan gewoon niet meer dan 4A dus.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct