Camperroute Marokko: 30 dagen

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

De ultieme camperroute door Marokko: bezoek 6 bruisende steden, het Atlasgebergte, de Atlantische kust en natuurlijk niet te vergeten: de Sahara woestijn!

Wij reisden in totaal 30 dagen met onze camper door Marokko en in dit artikel delen we exact onze camperroute. Daarnaast geven we bij iedere bestemming ook kampeertips, die uiteenlopen van goedkope parkeerplaatsen en wildkampeerspots tot campings.

Marokko is een groot land en in totaal rijd je tijdens deze camperroute dan ook zo’n 3500 km. Gelukkig zijn de wegen er verassend goed. Ook hebben we geprobeerd om de tussenstops zo in te delen dat je maximaal 3,5 uur op een dag rijdt.

Wil je meer weten over de praktische zaken, zoals: de ferry overtocht vanuit Spanje, douane check, internet, belangrijke documenten, veiligheid en wegen? Lees dan ons blog ‘Met de camper naar Marokko’.

Deze Marokko camperroute zonder hiken? Wanneer je niet van hiken houdt, sla de beklimming van Mount Toubkal dan over. Je kunt er dan voor kiezen om de ‘Legzira Sea Arch’ na Aoukerda toe te voegen. Ook kun je eventueel Casablanca toevoegen voor Rabat.

Deze Marokko camperroute inkorten? Wanneer je deze reis in wilt korten dan zouden wij ervoor kiezen om Todra Gorge, Rabat, de hotspring + Zizi Gorge en het strand Sidi Rbat over te slaan. Je krijgt hierdoor wel wat langere rijdagen. Ook zou je Tafraout 1 dag korter kunnen bezoeken.

Camperroute Marokko

Dag 1: Ferry overtocht + Chefchaouen
Dag 2: Chefchaouen
Dag 3: Fez
Dag 4: Fez + overnachten bij kleine canyon
Dag 5: Rijden (+ Hotspring en Zizi Vallei)
Dag 6: Merzouga (Sahara woestijn)
Dag 7: Merzouga (Sahara woestijn)
Dag 8: Merzouga
Dag 9: Todra Gorge
Dag 10: Dades Gorge
Dag 11: Bab n Ali
Dag 12: Aït Ben Haddou
Dag 13: Tizi n Tischka berpas + Marrakesh
Dag 14: Marrakesh
Dag 15: Mount Toubkal

Dag 16: Mount Toubkal
Dag 17: Essaouira
Dag 18: Essaouira
Dag 19: Taghazout
Dag 20: Taghazout
Dag 21: Taghazout
Dag 22: Tafraout
Dag 23: Tafraout
Dag 24: Aoukerda Grand Canyon
Dag 25: Strand Sidi Rbat
Dag 26: Rijdag + camping bij Marrakesh
Dag 27: Rustdag op camping bij Marrakesh
Dag 28: Rabat
Dag 29: Asilah
Dag 30: Ferry overtocht

De beste reistijd voor deze camperroute door Marokko

Marokko kun je in principe het hele jaar door bezoeken. Alleen in het binnenland kan het in het zuiden tijdens de zomermaanden erg heet worden en in de wintermaanden ligt er teveel sneeuw om Mount Toubkal te beklimmen (tenzij je houdt van een uitdaging).

Wanneer je dus precies de door ons beschreven camperroute door Marokko wilt rijden is het voorjaar of het najaar de beste reistijd. Zelf waren wij er half april/begin mei en het klimaat was voor alle activiteiten aangenaam.

Stop 1: Chefchaouen

Vanaf de haven (Tanger Med) is het ongeveer 2,5 uur rijden naar Chefchaouen, de 1e stop van deze camperroute door Marokko. Wanneer je de ferry in de ochtend neemt heb je dus nog voldoende tijd om dit stuk te rijden.

Chefchaouen wordt ook wel de ‘blue pearl’ van Marokko genoemd. De huizen, straten en winkeltjes zijn hier namelijk grotendeels blauw en wit geverfd. Het centrum is klein en er hangt een fijne sfeer, dit maakt het de ideale 1e stop in Marokko.

Dwaal door de straatjes en struin in alle kleine winkeltjes. Wij kregen verschillende keren de tip om vroeg in de ochtend het centrum in te gaan, nog voordat alle winkeltjes opengaan. Dit heeft zeker zijn charme, maar persoonlijk vonden wij het centrum in de middag veel leuker: levendig en overal hangen mooie kleden buiten.

Breng zeker ook een bezoek aan de Spanish Mosque. Deze moskee staat op een heuvel, waardoor je hier een prachtig uitzicht op de stad hebt. De wandeling is makkelijk en duurt zo’n 20 minuten (one way).

Chefchaouen centrum
Chefchaouen

Stop 2: Fez (+ kleine canyon)

Fez wordt de culturele hoofdstad genoemd en is onze favoriete stad in Marokko. Het voelt alsof je zo de Disneyfilm Aladdin in gestapt bent. De stad leeft en overal is iets te zien en te ruiken. Fez heeft de grootste en oudste medina (het ommuurde oude stadscentrum) van heel Marokko. Het is hier echt een doolhof aan kleine straatjes.

Bezoek de Chouara Tannery, dit is de grootste leerlooierij van Afrika. Loop door shop nummer 10 om de looierij van boven te aanschouwen. Deze winkel bezit namelijk vrijwel alle balkonnetjes direct aan de voorzijde. Het kan zijn dat de eigenaar hier een kleine bijdrage voor vraagt, bij ons was dit echter niet het geval.

In de avond hebben wij heerlijk gegeten bij Chez Rachid. Dit is geen hip of luxe restaurant, maar hier hebben wij de lekkerste couscous en tajine van heel deze reis gegeten. Het restaurant is goedkoop en bevindt zich te midden van alle drukte.

Madrasa Al-Attarine is een prachtige koranschool versierd met houtsnijwerk en mozaïek. Wij bezochten dit gebouw midden op de dag en toen was het hier zo druk dat we snel weer weg wilden. Ga hier alleen vroeg in de ochtend heen om de groepsreizen voor te zijn.

Tenslotte is het ook een aanrader om met zonsondergang naar de Marinid Tombs te wandelen. Niet omdat deze tombe nou zo fantastisch is, maar vooral omdat je vanaf hier het beste uitzicht over de stad hebt. Zo kun je pas goed zien hoe groot de medina echt is!

Fez
Uitzicht Fez

Kampeertip Fez

Tijdens onze eerste nacht in Fez hebben wij op een publieke parkeerplaats op 5 minuten lopen van de oude medina geslapen. Dit is geen mooie plek waar je met je stoeltjes buiten kunt zitten, maar wanneer je (net als ons) heel de dag in de medina door wilt brengen is de locatie perfect. Daarnaast is er van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat beveiliging (en rijdt de politie continu langs), je kunt hier dus zonder zorgen de camper achterlaten. Dit was voor ons de €5,- per 24 uur meer dan waard.

Na ons bezoek aan Fez hebben wij bij een kleine canyon op 3 uur rijden vanaf Fez (wild) gekampeerd. Zorg dat je hier eind middag / begin avond aankomt, eerder is niet nodig. Wij hebben hier een rustige nacht gehad.

Extra tip: net buiten Fez vind je nog een grote Carrefour supermarkt. Deze ga je de komende dagen niet meer tegenkomen. Het kan dus slim zijn om nog even wat boodschappen in de slaan. Uiteraard kom je wel nog genoeg kraampjes met fruit, groente en brood tegen.

Kamperen Fes - Met de Camperroute door Marokko

Stop 3: Hotspring + Zizi Vallei

Wanneer je bij de hierboven benoemde kleine canyon overnacht hebt is het nog 5 uur rijden naar Merzouga. Je zou ervoor kunnen kiezen om hier 1 lange rijdag van te maken.

Wanneer je direct vanuit Fez komt is het 8 uur rijden naar Merzouga. Wil je deze lange rit opbreken dan hieronder enkele opties:

Baño natural de aguas termales. Een kleine hotspring waar de lokale bevolking naartoe gaat en je eigenlijk geen toeristen ziet. Mannen en vrouwen wisselen elkaar hier ieder uur af en zijn dus niet tegelijk in het water. De locatie van de hotspring bevindt zich tussen een klein dorpje en de bergen. Je kunt je camper hier naast de rivier zetten. Verwacht geen spectaculaire highlight, maar het water is heerlijk warm en we hebben hier een hele ontspannen middag gehad.

De Ziz Vallei. De Ziz kloof is volledig gevuld met palmbomen. Op deze locatie direct naast de Ziz Vallei kun je een fijne pauze nemen. Er kwam hier wel een enkele verkoper naar ons toe, maar de man is vriendelijk en liet ons al snel weer met rust.

Stop 4: Merzouga

Met je eigen camper direct naast de Sahara woestijn staan: hoe magisch is dat?! Het kan in Merzouga! Een ervaring die niet mag ontbreken wanneer je een camperroute door Marokko rijdt.

In de woestijn kun je verschillende leuke activiteiten doen zoals quad-, buggy -, kameel- of 4×4-rijden! Hier worden wel toeristische prijzen voor gerekend. Zo betaal je voor een 1 uur durende quad rit €50,- tot €100,- per persoon (eigen quad).

Het is echter ook gewoon al fantastisch om tijdens zonsopkomst en zonsondergang door de hoge duinen heen te lopen. Tijdens de zonsondergang kleuren de duinen helemaal oranje.

Kamperen Merzouga

Houd er rekening mee dat de Sahara duinen zich kunnen “verplaatsen” door wind. Dit gebeurd natuurlijk geleidelijk, maar dit kan er wel voor zorgen dat er na een paar dagen opeens veel meer zand op een plek ligt. Hierdoor kun je Park4night beoordelingen niet blindelings vertrouwen. Het is belangrijk om zelf kritisch te blijven kijken naar de wegen die je rijdt.

Zelf zijn wij vast komen te zitten met de camper in het zand. Voor €60,- heeft de lokale bevolking ons met de tractor eruit gehaald. Later hoorden we dat we niet de enigen waren die vast waren komen te zitten. Onderdeel van het avontuur zullen we maar zeggen, maar achteraf gezien hadden we graag ‘recovery boards‘ bij ons gehad. In onze ogen de investering waard wanneer je naar de Sahara gaat.

Voor slechts €7,- per nacht kun je op camping ‘Haven La Chance Camp‘ staan. Je kunt hier vrijwel direct naast de duinen staan en er is een zwembad waar je lekker een duik kunt nemen.

Liever wildkamperen? Dan was dit onze favoriete wildkampeer spot bij Merzouga. Om hier te komen is 4×4 niet noodzakelijk, zolang je op de verharde weg blijft.

Merzouga - Camperroute Marokko
Merzouga Sahara woestijn

Stop 5: Todra Gorge

Vanaf Merzouga is het 3 uur rijden naar Todra Gorge. Tijdens deze rit zagen wij voor het eerst wilde dromedarissen, dus houd je ogen goed open.

Het is een smalle kloof met indrukwekkend hoge rotswanden. De ideale plek voor rotsklimmen en hier vind je ook de enige via ferrata van heel Marokko.

Zoals we al zeiden is de kloof smal en midden op de dag kan het hier druk worden. We raden je daarom aan om hier eind middag/ begin avond pas aan te komen. Wanneer je bij de kloof kampeert dan kun je de kloof ‘s avonds en vroeg in de ochtend zonder alle mensen bewonderen.

Wij hebben (wild) gekampeerd op een parking direct naast de Todra kloof. Begin mei stonden we hier met nog 3 andere campers. Dichterbij de kloof kan niet!!

Todra Gorge
Kamperen Todra Gorge - camperroute Marokko

Stop 6: Dades Gorge

Dades Gorge bevindt zich in het Atlasgebergte en was voor ons 1 van de hoogtepunten van onze camperroute door Marokko. Je kunt hier waanzinnig mooi wandelen en met de camper door de kloof heen rijden. Vergeet vooral niet te stoppen bij het bekende viewpoint met de scherpe haarspeldbochten, direct naast restaurant Timzillite (zie 2e foto hieronder).

Wandelen bij de Monkey Fingers

Wij deden de Monkey Fingers Canyon Loop, waarbij je van de ene naar de andere speciale rotsformatie loopt. Het rode gesteente deed ons onwijs denken aan onze hikes in Utah en Arizona in de USA.

Vanaf de parkeerplaats bij de Monkey Fingers zijn we gestart met lopen. We liepen laag door de canyon heen en bovenlangs terug.

Wanneer je in Maps.me de route bekijkt zie je ‘shortcut over the rocks’ staan (31.452334, -5.954916), via deze shortcut zijn wij uit de canyon omhoog gekomen. Dit is eigenlijk een afsnijroute waarbij je moet klimmen en klauteren. De route duurde op deze manier 2 uur. Ben je niet comfortabel met klauteren dan kun je er ook voor kiezen om de volledige Monkey Fingers Loop te lopen, dan sla je de shortcut over.

Hike Dades Gorge
Autoweg Dades Gorge - Camperroute Marokko

Stop 7: Bab N Ali

Wil je een plek bezoeken die nog vrij weinig bezocht wordt door toeristen? Zet dan de speciale rotsformaties van ‘Bab N Ali’ bovenaan je lijstje, de meest unieke plek van deze camperroute door Marokko!

Bab N Ali is onderdeel van de bergketen Jbel Saghro, die achter het Hoge Atlasgebergte ligt. Het deed ons onwijs denken aan ‘Monument Valley’ in de USA.

Deze plek hebben we gevonden door simpelweg te zoeken op Google Maps. Aangezien hier geen hotels zijn, hebben we Bab N Ali ook niet eerder op andere reisblogs voorbij zien komen. Een unieke ervaring, die alleen mogelijk is wanneer je met de camper (of tent) reist.

Bab N Ali is gemakkelijk te bereiken. Neem de nationale weg ‘RP1521’, een prachtige weg door de bergen die wij al een bezienswaardigheid op zichzelf vonden! Het wegdek was verassend goed, dus je kunt hier zonder zorgen rijden met de camper.

Kamperen kan gratis bij ‘Chez Addi / CaféPitons Bab N Ali‘, wanneer je in het restaurant wat eet of wanneer je een donatie achterlaat. Addi is erg vriendelijk en kan wat woorden Engels. Er zijn verder geen voorzieningen, dus het is belangrijk om zelfvoorzienend te zijn met de camper.

Naast het restaurant loopt een pad richting Bab N Ali. Je kunt hier heel mooi wandelen of mountainbiken (mocht je die bij je hebben). Tijdens de wandeling kom je langs een paar woningen, waar de berber kinderen naar buiten komen rennen wanneer je voorbij komt. Ook kom je langs een kleine oase met palmbomen.

Bab N Ali Marokko
Kamperen Bab N Ali - Met de camper reizen door Marokko

Stop 8: Aït Ben Haddou

Wellicht komt Aït Ben Haddou je bekend voor, dit fotogenieke stadje wordt namelijk regelmatig gebruikt als filmset. Onder anderen Games of Thrones en Gladiator hebben hier scenes opgenomen.

Aït Ben Haddou is in het jaar 757 gebouwd en staat sinds 1987 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het ligt op 3 uur rijden van Bab N Ali en is een mooie tussenstop onderweg naar Marrakesh.

In principe kun je Aït Ben Haddou binnen 1 uur gezien hebben. Wij hebben echter heerlijk thee gedronken en een boekje gelezen in de schaduw op een dakterras.

Wij kozen ‘s avonds voor een (wild)kampeerplek met uitzicht op Aït Ben Haddou.

Mocht je boodschappen nodig hebben dan is er eventueel bij Ouarzazate een grote Carrefour supermarkt. Doe dit dan voordat je naar Aït Ben Haddou gaat.

ait ben haddou

Stop 9 en 16: Marrakesh

Vanaf Aït Ben Haddou rijd je in ongeveer 3 uur naar Marrakesh. Gelukkig is dit geen saaie route, want je rijdt de prachtige bergpas genaamd ‘Tizi n Tischka’.

Marrakesh is een bruisende stad met kleurrijke straten en prachtige bouwwerken. Vooral het Bahia Paleis en de voormalige Koranschool ‘Medersa Ben Youssef’ vonden wij erg mooi. Zorg vooral bij de Koranschool dat je vroeg bent, want het kan hier al snel druk worden. Wij waren er gelijk met openingstijd om 09.00 uur.

Wat we je niet aanraden is om ‘s avonds op het Jemaa el Fna-plein te eten. Normaal houden wij enorm van eten bij streetfood kraampjes en dit is meestal ook een mooie budget keuze. Helaas was dit in Marrakesh niet het geval. Zowel de kwantiteit als kwaliteit van het eten was laag en we betaalden €45,-!! Wat voor Marokkaanse begrippen extreem hoog is. Zoek een leuk restaurantje met dakterras op, zoals bijvoorbeeld Café des Épices.

Over 11 dagen maken we nogmaals een stop in Marrakesh, wanneer we weer onderweg zijn richting het noorden.

Kamperen Marrakesh

In totaal komen we deze reis 2 keer langs Marrakesh en er zijn hier verschillende mogelijkheden voor kamperen.

Wij hebben 1 nacht met de camper op een betaalde en beveiligde parking in het centrum van Marrakesh gestaan. Voor €7,- per nacht kun je hier kamperen op een super centrale locatie. Ideaal om zo het centrum in te kunnen lopen. Verder is het wel mega basic en zijn er geen faciliteiten.

Ook hebben wij op 2 verschillende campings gestaan wat verder buiten het centrum.

  • Camping La Terre des M’Loukhiyas : je staat hier tussen olijfboompjes, kunt een duik in het kleine zwembad nemen en/of een warme douche. Wij vonden dit een erg fijne plek. Enige nadeel: Nathalie is van Franse afkomst en spreekt echt geen woord Engels, maar eerlijk daar kunnen we niet over zeuren aangezien we slechts €7,- per nacht betalen!
  • Privé camping parkeerplaats Maison d’Hôtes Sajada: Het zwembad is net iets ruimer opgezet en de kampeerplekken hebben iets meer privacy dan de camping hierboven. Gerard (en zijn familie) is erg vriendelijk. Bij aankomst krijg je gelijk thee aangeboden en er hangt een ontspannen familie sfeer. Voor alleen overnachten betaal je €10,- per nacht, maar je betaald ook apart voor het gebruik van het zwembad (€5,- per persoon) en de douche (€2,- per persoon).
Marrakesh centrum
Camping bij Marrakesh

Stop 10: Mount Toubkal


Mount Toubkal is de berg der bergen, met 4.167 meter is dit namelijk de hoogste berg van het Atlas gebergte én zelfs van heel Noord-Afrika. De hike start vanuit het stadje Imlil op 1.740 meter hoogte. Trek voor deze hike minimaal 2 dagen/ 1 nacht uit.

Doorgaans zijn de maanden mei t/m oktober de beste maanden voor de beklimming van Mount Toubkal, dit in verband met sneeuwval.

Andere leuke optie is om de Atlas Trail van Travelbase te lopen. Tijdens deze trail hike je een week door de Hoge Atlas en kampeer je in de middle of nowhere. Onder begeleiding van hike gidsen ga je off the beaten track.

Mount Toubkal

Stop 11: Essaouira

Essaouira wordt ook wel ‘de parel van de Atlantische Oceaan’ genoemd en hier zijn wij het helemaal mee eens. Vanaf minuut 1 merk je dat er een hele ontspannen sfeer hangt in het kustplaatsje Essaouira.

Zo vind je hier vrijwel geen opdringerige verkopers, wat shoppen in de oude medina een verademing maakt. Wanneer je nog leuke kussentjes, kleden of lampjes wilt kopen raden we je dan ook aan om dit hier te doen. De meeste verkopers geven ook redelijke prijzen, afdingen is hierdoor minder nodig dan in bijvoorbeeld Marrakesh.

Verder is het ook leuk om in de haven bij de vissers te kijken en verse vis te eten.

Wildkamperen is lastig bij Essaouira. We hebben van verschillende camper eigenaren gehoord dat de politie ze heeft gevraagd te verplaatsen. De beste plek om gratis te overnachten is op de parkeerplaats bij het strand van Sidi Kaouki.

Stop 12: Taghazout

Taghazout is een klein en schattig surfdorpje. Zowel beginnende als ervaren surfers kunnen hier vrijwel heel het jaar terecht. Ook vind je hier enkele hippe ontbijt/lunchrooms zoals ‘Teapot’ of ‘Red Clay Cafe’. Of plof neer op 1 van de verschillende terrasjes langs Taghazout Beach, bijvoorbeeld bij Surf Berbere.

Ook is het mogelijk om te kamperen op de kliffen bij Taghazout, op slechts 5-10 minuten lopen van het centrum. Wij betaalden hier 20 Dirham (zo’n 2 euro) per nacht en in ruil daarvoor kregen we in de ochtend ook nog een stokbrood. Je kunt vanaf hier ook afdalen naar een klein strand.

Stop 13: Tafraout

Na een aantal dagen langs de kust duiken we weer het binnenland in, want het is tijd om het Anti-Atlas gebergte te ontdekken. Vanuit Taghazout rijden we via de R105 richting Tafraout. Dit is een waanzinnig mooie weg om te rijden, dus neem hier rustig de tijd voor.

In Tafraout vind je de zogenoemde ‘campervan valley’ in het hoogseizoen staan hier tientallen (soms zelfs honderden) campers. In de ochtend komt er een auto langs met broodjes en regelmatig ook een vrachtwagen om iedereen zijn water bij te vullen. Let op, half mei (laag seizoen) is het hier uitgestorven, maar je kunt dan nog steeds heel mooi in de vallei staan.

Verder kun je vanuit Tafraout ook naar het viewpoint ‘Surf Rock’ lopen. Deze wandeling duurt in totaal ongeveer 1 uur en geeft een mooi uitzicht over de vallei. Wij zijn vanaf 29.710802, -8.982751 gestart met lopen, je kunt Surf Rock dan al zien.

Surf Rock in Tafraout
Tafraout met de camper

Stop 14: Aoukerda Grand Canyon

Tijd om de Grand Canyon van Marokko te bezoeken! Vanuit Tafraout is het slechts 1 uur rijden naar het begin van de ‘Routes des Canyons’.

Langs deze route kun je waanzinnig mooi wildkamperen direct naast de canyon. Rijd ook langs ‘window of life’ en stop bij het kleine dorpje Aoukerda om naar de ‘Aoukerda grot’ te lopen.

Aoukerda Grand Canyon
Aoukerda kamperen

Stop 17: Rabat

Wat betreft charme wint Rabat het (wat ons betreft) niet van steden zoals Fez en Essaouira, maar het is een mooie tussenstop langs het noordelijke gedeelte van de Atlantische kust.

Rabat is de hoofdstad van Marokko en kent naast de leuke medina een aantal mooie bezienswaardigheden. Zoals de Hassantoren, die gezien wordt als het symbool van de stad. Met hier tegenover het Mausoleum van Mohammed V, waarin je het graf van de oude Marokkaanse koning vindt.

Stop 18: Asilah

Asilah is een klein pittoresk stadje. De oude medina ligt direct aan zee en er heerst een hele ontspannen sfeer. Vanaf hier is het slechts 1 uur rijden met de camper naar de haven Tanger Med, de ideale plek om deze camperroute door Marokko af te sluiten. Laatste souvenirs kopen en couscous eten!

Laat ons vooral weten wat je van deze camperroute door Marokko vond en of er nog plekken zijn die jij zou toevoegen!

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *