Elektra schema camper 1: Off grid Euro 4

Elektra schema euro 4 hebben we ontwikkeld voor camperaars met een kleiner budget, die toch zelfvoorzienend willen zijn. Geschikt voor campers met een euro 4 motor of lager. Dit was namelijk bij ons ook het geval bij onze eerste 2 campers. Vandaar dat we in dit schema kiezen voor AGM accu’s en een paar goede budget opties hebben toegepast. Vergis je niet want in dit schema staan alleen maar kwalitatieve onderdelen, ondanks dat het budget opties zijn. We willen natuurlijk wel zolang en zoveel mogelijk gebruik kunnen maken van stroom in de camper.

In dit schema vind je drie laadmogelijkheden die je veel ”stroom” vrijheid geven. Dit gaat via de zonnepanelen, de dynamo en walstroom. Daarbij vind je ook een aantal Victron onderdelen, omdat dit gewoonweg de beste keuze is en voor een goede prijs.

Het schema is gebaseerd op een stroomverbruik van 50Ah per dag. In de zomer kun je dagenlang vrij kamperen, zolang de zon schijnt. In de herfst en lente is dit ook mogelijk, maar is eens in de 5 dagen een stuk rijden om de huishoudaccu op te laden gewenst. Zonder enige vorm van laden kun je met dit elektrasysteem 3,5 dag vrij kamperen.

Zonnepanelen

In dit schema vind je 2 zonnepanelen van 150Wp elk. Deze leveren in de zomer gemiddeld 63Ah per dag op en in de lente en herfst 40Ah. De laadregelaar is van Victron, zij maken in de beste en meest efficiënte laadregelaars voor een eerlijke prijs.

Stel je wilt één zonnepaneel van 150Wp i.p.v. twee, dat kan. Er hoort hier wel een andere laadregelaar bij, namelijk de Smart Solar 75/15. De kabeldiktes blijven hetzelfde. Voor meer informatie of verdere uitbreiding kunnen we je doorverwijzen naar ons artikel over de zonnepanelen.

Dynamo koppelen

In dit elektra schema vindt je de Cyrix CT relais om de startaccu en een AGM camperaccu (huishoud) met euro 4 motoren of lager slim te schakelen. Zo laad je tijdens het rijden beide accu’s op. Een handig apparaatje voor een klein prijsje. Als jij voor lithiumaccu’s als huishoudaccu kiest dan heb je de Cyrix Li-Ct(budget-keuze) of DC DC lader (beste keuze) nodig.

Echter hebben nieuwe wagens met een Euro 5 en 6 motor een ”slimme” dynamo. In dit geval heb je een DC-DC lader nodig. De DC-DC laadregelaar van Victron is geschikt voor zowel AGM als lithiumaccu’s. Deze vind je ook terug in elektraschema 2, 4, 5, 7 en 8

Huishoudaccu

De huishoudaccu’s in onderstaand schema (1) hebben een spanning van 12V en een capaciteit van 140Ah en zijn in parallel geschakeld. Dit 12 volt elektra systeem heeft dus aan de basis een stroomcapaciteit van 280Ah. Je kunt ervoor kiezen om kleinere accu’s te plaatsen als dit beter aansluit bij jouw energiebehoefte. Ook kun je een lithiumaccu kiezen, de laadregelaars in dit schema zijn voor beide type accu’s geschikt.

Overzicht Elektraschema 1:

  • 12 volt elektra systeem
  • Zonnepanelen: Victron MPPT Smart Solar
  • Dynamo: Victron Cyrix CT
  • Walstroom: Ective CSI
  • Omvormer: Ective CSI
  • Huishoudaccu: 2x Electronicx AGM in parallel

Binnenkort online: video uitleg over dit schema

Elektra schema onderdelenlijst

Optioneel

De Ective omvormer lader en de 230 volt stopcontacten zijn geaard om zo te voorkomen dat u onder stroom komt te staan bij defect van een elektrische apparaat. De aarding verloopt via de CEE stekker of in off grid gebruik via de aardedraad van de omvormer. Je kunt ook deze 1P 30mA aardlekschakelaar na de omvormer plaatsen, om zo nog beter beveiligd te zijn ook als je niet geaarde apparaten aansluit.

Na de zonnepanelen en voor de zonnepaneellaadregelaar kun je een PV/DC isolator switch 20A plaatsen. Zo kun je de stroom vanaf de zonnepanelen naar de laadregelaar afsluiten. Deze beschermt de zonnepaneellaadregelaar tegen overbelasting en overspanning en als je een aanpassing wilt doen aan je elektra kun je de zonnepanelen afsluiten. We geven dit als optie, omdat de maximale spanning van 2 zonnepanelen in serie vaak niet hoger komt dan 60volt. Dit zit ver onder de 120volt gelijkstroom, wat de veilige grens is voor mensen. Ook heeft de laadregelaar een zekering, die ook bescherming biedt.

De Victron Smart Battery Protect beschermt je accu tegen te diepe ontladingen van je DC apparaten. Deze schakelt alle DC (12V) apparaten af zodra de accu te laag komt. De standaard instellingen kun je aanpassen, zodat je de accu nog beter kunt beschermen. Ook zit er een alarmfunctie in zodra je in de buurt komt van een te lege accu.


Blij met dit gratis elektraschema? We waarderen het enorm als je jouw bestelling wilt doen via bovenstaande artikelen en of ons wilt trakteren op een kopje koffie. Zo kunnen we deze elektra schema’s en alle andere informatie over camper bouwen gratis blijven leveren. Alvast bedankt 🙂

Voor meer informatie over de zonnepanelen, dynamo, walstroom en de elektrakast verwijzen we je graag terug naar ons hoofdartikel met elektraschema 1: camper elektra aanleggen in 6 stappen. Ook vind je hier een stappenplan hoe je de elektra in praktijk aanlegt.

Wil jij een onderdeel vervangen voor een ander. Bijvoorbeeld een grotere of kleinere omvormer lader en ben je benieuwd of dit effect heeft op het schema? Stel je vraag hieronder.

Alle elektra schema's

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

2 reacties

    1. Hoi Leo,

      Geen stomme vraag hoor
      Dat is afhankelijk van de max stroom van de lithiumaccu, de kabeldikte en lengte en de apparaten die je eraan koppelt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct