Elektra schema camper 7: 24 volt elektrasysteem

In dit elektra schema vind je een 24 volt elektrasysteem. Sommige mensen kunnen de voorkeur hebben voor 24 volt ten op zichtte van 12 volt. En er zitten ook een aantal voordelen aan doordat de stroom lager en de spanning hoger is. Zo heb je minder spanningsval en is het elektrasysteem efficiënter.

Er zijn wel een aantal belangrijke veranderingen ten opzichte van een 12 volt elektra schema. Zo zijn er 2 huishoudaccu’s van 12 volt vereist. Deze zijn in serie geschakeld, want zo verdubbeld de spanning. De AGM huishoudaccu’s zijn te vervangen voor Lithium accu’s. Alle laadregelaars zijn geschikt voor beide type accu’s

De meeste campers hebben een dynamo die de startaccu op 12 volt voorziet van stroom. Zo vind je ook in dit elektra schema een startaccu op 12 volt met daarbij een DC-DC lader. Deze Victron Orion Tr Smart Lader 12/24 kan van een lage ingangsspanning een uitgangsspanning maken waarmee 24 volt huishoudaccu’s opgeladen kunnen worden.

Ook zijn er 2 zonnepanelen in serie geschakeld vereist of 1 groot zonnepaneel die en uitgangsspanning (Vmp) van minimaal 35V heeft. In dit elektra schema vind je dus 2 zonnepanelen van 150Wp in serie geschakeld. Want zo kan de opgewekte spanning van elk zonnepaneel bij elkaar opgeteld worden. Hierdoor wordt er snel een spanning gecreëerd van 24 volt of hoger waar de Victron bluetooth laadregelaar de huishoudaccu’s mee kan opladen. De grootte en hoeveelheid zonnepanelen kun je aanpassen. We hebben verschillende zonnepaneel sets samengesteld waaruit je kunt kiezen, zo kun je zelf de grootte afstemmen op jouw elektrische apparaten.

De Victron Multiplus omvormer/lader voorziet de camper van 230 volt via de huishoudaccu’s wanneer niet aangesloten aan walstroom. Wanneer de camper wel aangesloten staat op walstroom wordt de huishoudaccu opgeladen en de omschakelautomaat zorgt ervoor dat 230 volt stopcontacten gebruikt kunnen worden via de elektriciteit van de walstroom.

Overzicht Elektra schema 7:

  • 24 volt elektra systeem
  • Zonnepanelen: Victron MPPT Smart Solar
  • Dynamo: Orion Tr-Smart DC DC charger
  • Walstroom: Victron Mulitplus
  • Omvormer: Victron Multiplus
  • Huishoudaccu: AGM in serie

Elektra schema onderdelenlijst

Alle onderdelen uit het elektra schema vind je hieronder terug.

Optioneel

De Multiplus omvormer lader en de 230 volt stopcontacten zijn geaard om zo te voorkomen dat u onder stroom komt te staan bij defect van een elektrische apparaat. De aarding verloopt via de CEE stekker of in off grid gebruik via de aardedraad van de omvormer. Je kunt ook deze 1P 30mA aardlekschakelaar na de omvormer plaatsen, om zo nog beter beveiligd te zijn ook als je niet geaarde apparaten aansluit.

Na de zonnepanelen en voor de zonnepaneellaadregelaar kun je een PV/DC isolator switch 20A plaatsen. Zo kun je de stroom vanaf de zonnepanelen naar de laadregelaar afsluiten. Deze beschermt de zonnepaneellaadregelaar tegen overbelasting en overspanning en als je een aanpassing wilt doen aan je elektra kun je de zonnepanelen afsluiten. We geven dit als optie, omdat de maximale spanning van 2 zonnepanelen in serie vaak niet hoger komt dan 60volt. Dit zit ver onder de 120volt gelijkstroom, wat de veilige grens is voor mensen. Ook heeft de laadregelaar een zekering, die ook bescherming biedt.

De Victron Smart Battery Protect beschermt je accu tegen te diepe ontladingen van je DC apparaten. Deze schakelt alle DC (12V) apparaten af zodra de accu te laag komt. De standaard instellingen kun je aanpassen, zodat je de accu nog beter kunt beschermen. Ook zit er een alarmfunctie in zodra je in de buurt komt van een te lege accu.


Blij met dit gratis elektraschema? We waarderen het enorm als je jouw bestelling wilt doen via bovenstaande artikelen en of ons wilt trakteren op een kopje koffie. Zo kunnen we deze elektra schema’s en alle andere informatie over camper bouwen gratis blijven leveren. Alvast bedankt 🙂

Voor meer informatie over de zonnepanelen, dynamo, walstroom en de elektrakast verwijzen we je graag terug naar ons hoofdartikel met elektraschema 1: camper elektra aanleggen in 6 stappen. Ook vind je hier een stappenplan hoe je de elektra in praktijk aanlegt.

Wil jij een onderdeel vervangen voor een ander. Bijvoorbeeld een grotere of kleinere omvormer lader en ben je benieuwd of dit effect heeft op het schema? Stel je vraag hieronder.

Alle elektra schema's

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

4 reacties

  1. Beste Bas & Bianca,

    Dank voor de heldere schema’s en geniet van jullie koffie.

    Een vraagje : Ik zie op jullie site, en ook op andere sites, altijd de keuze voor meerdere kleinere panelen. Een groot “standaard” paneel van ongeveer 110 x 180 zou heel mooi passen op onze sprinter, en is voor ons makkelijker te monteren. En bovendien een stuk goedkoper. Wat is de reden van de keuze voor meerdere kleine panelen?, of waarom geen groot paneel?

    Ik hoop van jullie te horen.

    All the best, en “keep travelling”
    Thijs & Dawn

    1. Hi Thijs en Dawn,

      Bedankt daar worden we blij van! 🙂

      Er is niet een reden die een groot enkel paneel ook kan presteren. Kleinere zonnepanelen in serie geschakeld vormen in principe ook 1 groot paneel. Deze schakeling zorgt ervoor dat het voltage verdubbeld. Daardoor heb je dus minder last van spanningsverlies en wordt er ook bij weinig zon snel een voltage behaald waarmee geladen kan worden. Vandaar dat je bij een 24 volt systeem vaak twee panelen in serie geschakeld ziet. Maar een enkel paneel kan dit ook. Als dit grote zonnepaneel van jullie zijn Vmp en Voc ruim boven de 24 volt uitkomt dan is dit paneel geschikt voor een 24 volt elektra systeem. Het zou mooi zijn als deze ongeveer 2 keer zo hoog ligt dan 24 volt.

      Hopelijk heb je hier iets aan.

      Groetjes

  2. hallo Bas en Bianca,
    complimenten voor de heldere schema’s. Ik heb 2 vragen:
    – ik plan 2 x24V zonnepanelen van 230W elk en 2 Li batterijen in serie (schema 7)
    – Ik zou een victron EasySolar 24/1600/40 willen plaatsen, om dat die al veel doet en minder kabeling vereist.
    – in het lijstje 24V apparaten staan dezelfde items als in de 12V apparaten. Is dat bewust? Niet al die zaken werken op 24V toch?

    1. Klopt helemaal! Dit is een voorbeeld 12V/24V lijstje. Je kunt gewoon je eigen DC apparaten aansluiten.

      De maxxfan moet op 12v dus daar heb je een transformator voor nodig. Je kunt het bij de apparaten altijd even controleren of er 12V en 24V bij staat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.