Elektra schema camper 7: 24 volt elektrasysteem

In dit elektra schema vind je een 24 volt elektrasysteem. Sommige mensen kunnen de voorkeur hebben voor 24 volt ten op zichtte van 12 volt. En er zitten ook een aantal voordelen aan doordat de stroom lager en de spanning hoger is. Zo heb je minder spanningsval en is het elektrasysteem efficiënter.

Er zijn wel een aantal belangrijke veranderingen ten opzichte van een 12 volt elektra schema. Zo zijn er 2 huishoudaccu’s van 12 volt vereist. Deze zijn in serie geschakeld, want zo verdubbeld de spanning. De AGM huishoudaccu’s zijn te vervangen voor Lithium accu’s. Alle laadregelaars zijn geschikt voor beide type accu’s

De meeste campers hebben een dynamo die de startaccu op 12 volt voorziet van stroom. Zo vind je ook in dit elektra schema een startaccu op 12 volt met daarbij een DC-DC lader. Deze Victron Orion Tr Smart Lader 12/24 kan van een lage ingangsspanning een uitgangsspanning maken waarmee 24 volt huishoudaccu’s opgeladen kunnen worden.

Ook zijn er 2 zonnepanelen vereist of 1 groot zonnepaneel van minimaal 300Wp die een hoge uitgangsspanning heeft. In dit elektra schema vind je 2 zonnepanelen van 150Wp elk in serie geschakeld. Want zo kan de opgewekte spanning van elk zonnepaneel bij elkaar opgeteld worden. Hierdoor wordt er snel een spanning gecreëerd van 24 volt of hoger waar de Victron bluetooth laadregelaar de huishoudaccu’s mee kan opladen. De grootte en hoeveelheid zonnepanelen kun je aanpassen. Kies de gewenste zonnepanelen in deze calculator en bereken eenvoudig welke laadregelaar je nodig hebt.

De Victron Multiplus omvormer/lader voorziet de camper van 230 volt via de huishoudaccu’s wanneer niet aangesloten aan walstroom. Wanneer de camper wel aangesloten staat op walstroom wordt de huishoudaccu opgeladen en de omschakelautomaat zorgt ervoor dat 230 volt stopcontacten gebruikt kunnen worden via de elektriciteit van de walstroom.

Overzicht Elektra schema 7:

  • 24 volt elektra systeem
  • Zonnepanelen: Victron MPPT Smart Solar
  • Dynamo: Orion Tr-Smart DC DC charger
  • Walstroom: Victron Mulitplus
  • Omvormer: Victron Multiplus
  • Huishoudaccu: AGM in serie
Elektra schema 7 - 24 volt

Elektra schema onderdelenlijst

Alle onderdelen uit het elektra schema vind je hieronder terug.


Blij met dit gratis elektraschema? We waarderen het enorm als je jouw bestelling wilt doen via bovenstaande artikelen en of ons wilt trakteren op een kopje koffie. Zo kunnen we deze elektra schema’s en alle andere informatie over camper bouwen gratis blijven leveren. Alvast bedankt 🙂

Voor meer informatie over de zonnepanelen, dynamo, walstroom en de elektrakast verwijzen we je graag terug naar ons hoofdartikel met elektraschema 1: camper elektra aanleggen in 6 stappen. Ook vind je hier een stappenplan hoe je de elektra in praktijk aanlegt.

Wil jij een onderdeel vervangen voor een ander. Bijvoorbeeld een grotere of kleinere omvormer lader en ben je benieuwd of dit effect heeft op het schema? Stel je vraag hieronder.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy