Elektra schema camper 7: 24 volt – De Krachtpatser

Een 24 volt elektrasysteem in de camper is een logische keuze als je veel stroom nodig hebt. Zo kun je een grote omvormer aansluiten, waarop weer grote 230V elektrische apparaten aangesloten kunnen worden. Denk aan een koffiezetapparaat, boiler, magnetron, luchtcompressor of zelfs aan een inductiekookplaat en dakairco.

Daarbij is een 24 volt systeem efficiënter dan een 12 volt systeem doordat het spanningsverlies lager is. En dat komt in systemen die hoge stromen vragen ten goede. Het enige nadeel aan 24 volt is dat de meeste camperapparaten op 12 volt werken en de startaccu ook vaak 12 volt is. Gelukkig kunnen we daar spanningsomvormers voor gebruiken. Dat kost natuurlijk weer extra geld, maar de grote 24 volt apparaten (zoals omvormers en laders) zijn ook goedkoper dan het vergelijkbare 12 volt apparaat.

De huishoudaccu

In dit schema vind je 2 lithiumaccu’s van 24V en 100Ah, deze zijn in parallel met elkaar geschakeld. Zo verdubbeld namelijk de capaciteit naar 200Ah en blijft de spanning 24V. Je zou ook 2 accu’s van 12V en 200Ah in serie kunnen schakelen, dan verdubbelt namelijk de spanning naar 24V en blijft de capaciteit 200Ah.

In het schema zijn 2 lithiumaccu’s geselecteerd, omdat deze de hoge stromen die de Multiplus (omvormer-lader) gaat vragen aankan. We raden het ten zeerste af deze accu’s te verwisselen met loodzuur accu’s, zoals AGM, omdat loodzuur niet dezelfde hoge stroom aankan zoals lithium LifePO4.

Dynamo

De dynamo in dit schema voedt een 12 volt startaccu, dit is gebruikelijk in de meeste bestelbussen. Om toch het 24 volt elektrasysteem in de camper te voorzien van stroom moeten we de spanning omvormen van 12 naar 24 volt. Dit doen we met behulp van de Orion Tr Smart 12 – 24, die met 15A per uur de lithiumaccu’s oplaad. In dit systeem zit een automatische start-stop motordetectie, zodat de verbinding vanaf de startaccu naar de huishoudaccu bank alleen actief is tijdens een draaiende motor.

Zonnepanelen

Om ervoor te zorgen dat je off grid kunt kamperen met je camper en toch al je apparaten kunt gebruiken zijn de zonnepanelen noodzakelijk. Je vindt in dit systeem 3 zonnepanelen van 150Wp in serie geschakeld. Zo wordt de spanning van de zonnepanelen verdubbeld, wat nodig is om dit 24V systeem te voorzien van een spanning die hoog genoeg is om op te laden. Daarbij zorgt deze hoge spanning voor een efficiënter zonnepaneel systeem.

De 3 zonnepanelen met een gezamenlijk nominaal vermogen van 450Wp, zal in de zomer op een zonnige dag een opbrengst genereren van ongeveer 45Ah voor een 24V systeem.

Andere zonnepanelen

Je kunt in dit systeem ook andere zonnepanelen plaatsen. Let wel op dat wanneer je het zonnepaneel systeem verkleint je ook minder opbrengst hebt. De motor wat vaker laten draaien of een bezoek aan de camping walstroom kan hierin ook een oplossing zijn.

Hieronder vind je 2 andere zonnepaneel mogelijkheden met bijbehorende aanpassingen:

Walstroom, omvormer acculader en 230V apparaten

In dit schema vind je de Victron Multiplus 24 – 2000, zo kun je allerlei 230V apparaten aansluiten die een hoog vermogen vragen. Denk aan een boiler, magnetron, koffiezetapparaat of zelfs een kleine inductiekookplaat. Zolang je maar niet boven het vermogen van 2000VA (1650W) uitkomt.

Zodra aangesloten op walstroom laad de Multiplus 24-2000 de huishoudaccu op met maximaal 50A per uur.

De Victron Multiplus (vanaf 800VA) heeft de unieke powerassist functie, zo kan walstroom en stroom van de huishoudaccu gecombineerd worden. Zo kun je een apparaat met een hoger vermogen aansluiten op je 230V stopcontacten of meerdere apparaten tegelijkertijd gebruiken. Zolang het gecombineerde vermogen van de campingaansluiting en de omvormer niet overschreden wordt. De aardlekautomaat voor en na de Multiplus zijn hierop afgestemd.

Het is van belang om het vermogen dat je vraagt van je Multiplus goed te monitoren, zo kun je precies zien of je nog een apparaat erbij kunt aansluiten of niet. Dit doen we in dit schema met de V.E BUS Smart dongle.

De Multiplus veranderen naar 24V 3000VA

Wanneer je grotere 230V apparaten wilt gebruiken in je camper zoals een inductiekookplaat en of een airco, dan raden we je aan een Victron Multiplus 24V 3000VA te plaatsen in dit schema. Daar komen ook een aantal andere veranderingen bij kijken welke we hieronder opsommen:

  • kabeldikte van busbar naar Multiplus: 50mm² 1.5M
  • kabeldikte van huishoudaccu naar busbar: 70mm²
  • zekering van busbar naar Multiplus: 300A
  • zekering van huishoudaccu naar busbar: 350A
  • aardekabel Multiplus 35mm²
  • aardekabel busbar 35mm²

Daarbij is het verstandig een derde 24V 100Ah lithium accu te schakelen in parallel. Zo vergroot je de capaciteit en de maximale stroomgrens. Helemaal wanneer je een dakairco en inductiekookplaat gaat gebruiken in je camper valt dit aan te raden.

DC verbruikers (12V)

Voor de DC apparaten in je camper vind je 2 zekeringkasten. Sommige DC apparaten kunnen alleen op 12V en andere apparaten kunnen op 24V. Vandaar dat je voor 1 van de zekeringkasten een spanningsomvormer/stabilisator vindt. Deze maakt van 24 volt een 12 volt stabiele spanning. Een stabiele spanning is ook handig, omdat led-verlichting en sommige andere DC apparaten minder snel kapot gaat als de spanning stabiel is.

De Victron Smart Battery Protect beschermt je accu tegen te diepe ontladingen van je DC apparaten. Deze schakelt alle DC (24V) apparaten af zodra de accu te laag komt. De standaard instellingen kun je aanpassen, zodat je de accu nog beter kunt beschermen. Ook zit er een alarmfunctie in zodra je in de buurt komt van een te lege accu.

Overzicht Elektra schema 7:

  • 24 volt elektra systeem
  • Zonnepanelen: Victron MPPT Smart Solar
  • Dynamo: Orion Tr-Smart DC DC charger
  • Walstroom: Victron Mulitplus
  • Omvormer: Victron Multiplus
  • Huishoudaccu: Lithium
Elektra schema 7 krachtpatser 24V

Elektra schema onderdelenlijst

Alle onderdelen uit het elektra schema vind je hieronder terug.

5. Kabels

Hi-Flex accukabels rood
Hi-Flex accukabels zwart

Rood:

  • 50mm² max 2 meter
  • 35mm² max 2 meter
  • 16mm² max 7 meter
  • 10mm² max 2 meter
  • 6mm² max 2 meter

Zwart:

  • 50mm² max 2 meter
  • 35mm² max 3 meter
  • 16mm² max 7 meter
  • 10mm² max 2 meter
  • 6mm² max 2 meter

Voor het aansluiten van de kabels

Disclaimer: Dit elektraschema heet niet voor niets de krachtpatser, je zult veel stroom aan boord meenemen. Dit elektraschema hebben we zelf toegepast en we weten dat het werkt en veilig is. Toch is enige kennis over elektriciteit van belang bij het installeren van dit 24V systeem. Bij twijfel kun je hieronder een vraag stellen. Daarbij adviseren we ook altijd de handleiding van fabrikant te volgen en de elektrische installatie door een gekwalificeerd persoon uit te laten uitvoeren. Verkeerde installatie kan gevaarlijke situaties met zich meebrengen.


Blij met dit gratis elektraschema? We waarderen het enorm als je jouw bestelling wilt doen via bovenstaande artikelen en of ons wilt trakteren op een kopje koffie. Zo kunnen we deze elektra schema’s en alle andere informatie over camper bouwen gratis blijven leveren. Alvast bedankt 🙂

Voor meer informatie over de zonnepanelen, dynamo, walstroom en de elektrakast verwijzen we je graag terug naar ons hoofdartikel met elektraschema 1: camper elektra aanleggen in 6 stappen. Ook vind je hier een stappenplan hoe je de elektra in praktijk aanlegt.

Wil jij een onderdeel vervangen voor een ander. Bijvoorbeeld een grotere of kleinere omvormer lader en ben je benieuwd of dit effect heeft op het schema? Stel je vraag hieronder.

Alle elektra schema's

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

6 reacties

  1. Beste Bas & Bianca,

    Dank voor de heldere schema’s en geniet van jullie koffie.

    Een vraagje : Ik zie op jullie site, en ook op andere sites, altijd de keuze voor meerdere kleinere panelen. Een groot “standaard” paneel van ongeveer 110 x 180 zou heel mooi passen op onze sprinter, en is voor ons makkelijker te monteren. En bovendien een stuk goedkoper. Wat is de reden van de keuze voor meerdere kleine panelen?, of waarom geen groot paneel?

    Ik hoop van jullie te horen.

    All the best, en “keep travelling”
    Thijs & Dawn

    1. Hi Thijs en Dawn,

      Bedankt daar worden we blij van! 🙂

      Er is niet een reden die een groot enkel paneel ook kan presteren. Kleinere zonnepanelen in serie geschakeld vormen in principe ook 1 groot paneel. Deze schakeling zorgt ervoor dat het voltage verdubbeld. Daardoor heb je dus minder last van spanningsverlies en wordt er ook bij weinig zon snel een voltage behaald waarmee geladen kan worden. Vandaar dat je bij een 24 volt systeem vaak twee panelen in serie geschakeld ziet. Maar een enkel paneel kan dit ook. Als dit grote zonnepaneel van jullie zijn Vmp en Voc ruim boven de 24 volt uitkomt dan is dit paneel geschikt voor een 24 volt elektra systeem. Het zou mooi zijn als deze ongeveer 2 keer zo hoog ligt dan 24 volt.

      Hopelijk heb je hier iets aan.

      Groetjes

  2. hallo Bas en Bianca,
    complimenten voor de heldere schema’s. Ik heb 2 vragen:
    – ik plan 2 x24V zonnepanelen van 230W elk en 2 Li batterijen in serie (schema 7)
    – Ik zou een victron EasySolar 24/1600/40 willen plaatsen, om dat die al veel doet en minder kabeling vereist.
    – in het lijstje 24V apparaten staan dezelfde items als in de 12V apparaten. Is dat bewust? Niet al die zaken werken op 24V toch?

    1. Klopt helemaal! Dit is een voorbeeld 12V/24V lijstje. Je kunt gewoon je eigen DC apparaten aansluiten.

      De maxxfan moet op 12v dus daar heb je een transformator voor nodig. Je kunt het bij de apparaten altijd even controleren of er 12V en 24V bij staat.

  3. Hoi Bas en Bianca,

    Ik ben dit schema op dit moment aan het aanleggen in mijn camper. Bedankt voor dit heldere schema!

    Ik heb een vraag. Ik zie dat je de min busbar op het chassis aard, wat is hier de reden voor? Alle min draden lopen toch ook terug naar de min busbar en dus de minpool van de accu?

    Ik hoor het graag of ik iets over het hoofd zie.

    Vr groeten,

    Bart

    1. Hoi Bart,

      Dit is een 0V referentie punt en is om foutstroom in het DC systeem veilig weg te laten lopen. Lees anders ook The Wiring Unlimited book van Victron.
      DC systemen mogen ook zwevend zijn omdat DC minder gevaarlijk is voor mensen dan AC en soms wordt dit ook toegepast.

      Binnenkort komt hier een artikel over, elke mobiele toepassing is anders en dat maakt dit onderwerp ingewikkeld.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.