Elektra schema camper 3: Ective SSI

Dit elektra schema hebben we ontwikkeld voor campers op basis van de Ective SSI. Dit Duitse merk heeft een kwalitatief 4-in 1 apparaat ontwikkeld waarbij geladen wordt met het drietrappenalgoritme. Deze processen worden allemaal hierin uitgevoerd: een zuivere sinus omvormer, acculader, omschakelautomaat en een zonnepaneel MPPT laadregelaar.

Ook vind je de Victron Cyrix-ct accuscheider in dit elektra schema om de huishoudaccu op te laden tijdens het rijden via de dynamo. Als je voor een lithiumaccu als huishoudaccu kiest dan heb je de cyrix li-ct nodig. De cyrix accuscheider is geschikt voor campers met traditionele dynamo. Deze zitten in euro 4 motoren en lager (soms ook euro 5). Heb je dus een slimme dynamo dan heb je de Victron Orion Tr-smart nodig. Deze kun je vinden in elektraschema 2 en 4. Meer informatie hierover vind je ook in ons accu opladen tijdens het rijden artikel.

De AGM huishoudaccu’s zijn te vervangen voor Lithium accu’s. De Ective SSI is geschikt voor beide type accu’s en zoals hierboven aangegeven kun je de Cyrix-ct vervangen voor de Cyrix li-ct.

In dit schema vind je 2 zonnepanelen van 150Wp elk. De grootte en hoeveelheid van de zonnepanelen is naar boven of naar beneden aan te passen. De MPPT laadregeling in de Ective SSI kan een maximale output van de zonnepanelen van 70 volt verwerken. In praktijk betekent dit dat je tot 3 zonnepanelen van 150Wp kunt kiezen.

De Ective SSI voorziet de camper van 230 volt via de huishoudaccu’s wanneer niet aangesloten aan walstroom. Wanneer de camper wel aangesloten staat op walstroom wordt de huishoudaccu opgeladen en de omschakelautomaat zorgt ervoor dat 230 volt stopcontacten gebruikt kunnen worden via de elektriciteit van de walstroom.

Overzicht Elektra schema 3

  • 12 volt elektra systeem
  • Zonnepanelen: Ective SSI
  • Dynamo: Victron Cyrix-ct
  • Walstroom: Ective SSI
  • Omvormer: Ective SSI
  • Huishoudaccu: AGM

Elektra schema onderdelenlijst

Alle onderdelen uit het elektra schema vind je hieronder terug.


Blij met dit gratis elektraschema? We waarderen het enorm als je jouw bestelling wilt doen via bovenstaande artikelen en of ons wilt trakteren op een kopje koffie. Zo kunnen we deze elektra schema’s en alle andere informatie over camper bouwen gratis blijven leveren. Alvast bedankt 🙂

Voor meer informatie over de zonnepanelen, dynamo, walstroom en de elektrakast verwijzen we je graag terug naar ons hoofdartikel met elektraschema 1: camper elektra aanleggen in 6 stappen. Ook vind je hier een stappenplan hoe je de elektra in praktijk aanlegt.

Wil jij een onderdeel vervangen voor een ander. Bijvoorbeeld een grotere of kleinere omvormer lader en ben je benieuwd of dit effect heeft op het schema? Stel je vraag hieronder.

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy