Elektra schema camper 3: Ective SSI

Dit elektra schema hebben we ontwikkeld voor campers op basis van de Ective SSI. Dit Duitse merk heeft een kwalitatief 4-in 1 apparaat ontwikkeld waarbij geladen wordt met het drietrappenalgoritme. Deze processen worden allemaal hierin uitgevoerd: een zuivere sinus omvormer, acculader, omschakelautomaat en een zonnepaneel MPPT laadregelaar.

Ook vind je de Victron Cyrix-ct accuscheider in dit elektra schema om de huishoudaccu op te laden tijdens het rijden via de dynamo. Als je voor een lithiumaccu als huishoudaccu kiest dan heb je de cyrix li-ct nodig. De cyrix accuscheider is geschikt voor campers met traditionele dynamo. Deze zitten in euro 4 motoren en lager (soms ook euro 5). Heb je dus een slimme dynamo dan heb je de Victron Orion Tr-smart nodig. Deze kun je vinden in elektraschema 2 en 4. Meer informatie hierover vind je ook in ons accu opladen tijdens het rijden artikel.

De AGM huishoudaccu’s zijn te vervangen voor Lithium accu’s. De Ective SSI is geschikt voor beide type accu’s en zoals hierboven aangegeven kun je de Cyrix-ct vervangen voor de Cyrix li-ct.

In dit schema vind je 2 zonnepanelen van 150Wp elk. De grootte en hoeveelheid van de zonnepanelen is naar boven of naar beneden aan te passen. De MPPT laadregeling in de Ective SSI kan een maximale output van de zonnepanelen van 70 volt verwerken. In praktijk betekent dit dat je tot 3 zonnepanelen van 150Wp kunt kiezen.

De Ective SSI voorziet de camper van 230 volt via de huishoudaccu’s wanneer niet aangesloten aan walstroom. Wanneer de camper wel aangesloten staat op walstroom wordt de huishoudaccu opgeladen en de omschakelautomaat zorgt ervoor dat 230 volt stopcontacten gebruikt kunnen worden via de elektriciteit van de walstroom.

Overzicht Elektra schema 3

  • 12 volt elektra systeem
  • Zonnepanelen: Ective SSI
  • Dynamo: Victron Cyrix-ct
  • Walstroom: Ective SSI
  • Omvormer: Ective SSI
  • Huishoudaccu: AGM

Elektra schema onderdelenlijst

Alle onderdelen uit het elektra schema vind je hieronder terug.


Blij met dit gratis elektraschema? We waarderen het enorm als je jouw bestelling wilt doen via bovenstaande artikelen en of ons wilt trakteren op een kopje koffie. Zo kunnen we deze elektra schema’s en alle andere informatie over camper bouwen gratis blijven leveren. Alvast bedankt 🙂

Voor meer informatie over de zonnepanelen, dynamo, walstroom en de elektrakast verwijzen we je graag terug naar ons hoofdartikel met elektraschema 1: camper elektra aanleggen in 6 stappen. Ook vind je hier een stappenplan hoe je de elektra in praktijk aanlegt.

Wil jij een onderdeel vervangen voor een ander. Bijvoorbeeld een grotere of kleinere omvormer lader en ben je benieuwd of dit effect heeft op het schema? Stel je vraag hieronder.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

6 reacties

  1. Hoi Bas & Bianca. Ik heb al veel gehad aan jullie bouw video’s! In de bouw-serie van jullie ducato plaatsen jullie de hoofdschakelaar tussen de 12v verdeelkast & de accu. Maar in de elektrische schema’s op jullie blog zit deze tussen de positieve busbar & de accu. Is hier een speciale reden voor?

    Het lijkt mij dat in de bouw-serie video de accu’s kunnen blijven bijladen, waar dat in de elektrische schema’s niet zo is. Ook zou je dan een directe spanning van de zonnepanelen naar de 12v verdeelkast kunnen krijgen.

    Ik hoor graag jullie mening & ervaring hiermee! Groetjess

    1. Hoi Tijn,

      Fijn om te horen! Ja dat klopt er zit een klein verschil in de elektraschema op het YouTube kanaal en op de website. Beide versies zijn goed en werken.
      Op de website is deze nieuwer en verbeterd. Op het YouTube kanaal maken we geen gebruik van een busbar. Een busbar is simpelweg een verdeelstrip om zo de elektra makkelijker en veiliger aan te sluiten.

      Sommige mensen hebben de voorkeur om de zonnepanelen uit te schakelen en en andere willen hem direct op de huishoudaccu. Zo kun je dus bijladen ook als je alle 12v apparaten heb uitgeschakeld. Het is een voorkeur. Allebei is goed.
      Wat je zegt over de spanning van de MPPT naar de verdeelkast of de accu dat maakt niet veel uit. De zekeringkast is ook in een vorm een een verdeelstrip. Of je deze dus aansluit direct op de accu of op de zekeringkast dat maakt niet veel uit.

  2. He Bas, super die schema’s, ben bezig om alle oude elektra uit onze 30 jaar oud camper te vervangen door nieuw en up-to-date producten, ik werk volgens schema 3, maar nu zie ik bij de start accu, de busbar- en de omvormer een aarde teken staan, betekent dit dat de busbar- en de omvormer ook met de start accu verbonden worden?

    1. Hi Felix,

      Het aardeteken betekent dat deze is geaard aan het metaal van de bus. Het klopt inderdaad dat een startaccu ook geaard. De minpool van de startaccu leid dus ook naar de aarde.
      Je kunt het aardepunt gebruiken waar de startaccu ook op aangesloten is voor de busbar en de omvormer. Zelf maak ik een nieuw aardepunt bij de kern van je camper elektra. Daar sluit ik de busbar en omvormer aardepunt op aan. Men zou kunnen zeggen dat twee aardepunten in 1 voertuig niet goed is omdat je zo een circuit creëert. Vanwege de massa van de bus zie ik hier echter geen problemen in, maar wel even goed om erbij te vermelden.

      hopelijk kun je hier iets mee

  3. Hi Bas,
    In eerste instantie wil ik graag melden dat ik jullie site voor heel veel stappen in mijn eigen build gebruik en dat dat een fijne manier van werken is! Ik wil in mijn camper elektra schema 3 gebruiken met de Ective SSI. Ik heb een LiFePO4 batterij, werkt die ook in dit circuit (samen met de Ective SSI)? Plus, qua wat een Ective SSI kan versus wat deze kost lijkt het eigenlijk een beetje te mooi om waar te zijn. Dus vandaar de vraag: wat zijn de nadelen van het gebruik van de Ective SSI in je elektraschema?

    1. Hi Willem,

      Ja je kunt prima de huishoudaccu vervangen voor een lithium accu. Let wel op dat de lithiumaccu een BMS ingebouwd heeft. De lithiumaccu’s die wij in onze webshop tonen hebben dit allemaal op uitzondering van die van Victron daar heb je een externe BMS nodig.

      De SSI kan dus ook lithium accu’s opladen en is een prima budget optie. Het nadeel van de SSI is dat je als je naderhand een uitbreiding wilt doen van of de omvormer, of de acculader, of de laadregelaar dat je het gehele apparaat moet vervangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy