Elektra schema camper 5: acculader en omvormer gescheiden

In dit elektra schema is de acculader en de omvormer gescheiden. Het kan voorkomen dat jouw voorkeur uitgaat naar een apart apparaat voor de acculader en de omvormer. Het grootste voordeel hieraan is dat je zelf de grootte van de omvormer kunt kiezen en de grootte van de lader. In combinatie modellen stijgt het vermogen van de omvormer tegelijk met de laadcapaciteit. Ook kun je bij een gescheiden systeem eenvoudig naderhand een grotere omvormer of lader kiezen.

Het nadeel van dit elektrasysteem is dat er meer kabels en meer apparaten aangesloten moeten worden. Dit neemt ruimte in, moet zijn warmte kwijt en ieder apparaat en kabels hebben ook energieverlies. Daarbij komt dat de 230 volt stopcontacten alleen te gebruiken zijn als de omvormer aanstaat. Dus ook wanneer aangesloten op walstroom. Dit is op te lossen door aparte stopcontacten aan te leggen na de CEE stekker. Zoals ook gedaan is in dit elektraschema. Je kunt zien dat bij de walstroom sectie een dubbel stopcontact gemaakt is. Van het overige lege stopcontact kunnen meerdere stopcontacten gemaakt worden.

Alle Victron apparaten in dit schema zijn Smart, dus je kunt deze koppelen met je telefoon en de gratis Victron Connect app.

Dit elektra schema is in elke camper in te bouwen. De Orion Tr Smart is geschikt voor elke milieu klasse.

De Victron Lithium huishoudaccu is te vervangen voor Victron AGM accu’s. Alle laadregelaars zijn geschikt voor beide type accu’s.

In dit schema vind je 2 zonnepanelen van 150Wp elk met een Victron bluetooth laadregelaar 100 | 20. De grootte en hoeveelheid zonnepanelen kun je aanpassen. Kies de gewenste zonnepanelen in deze calculator en bereken eenvoudig welke laadregelaar je nodig hebt.

De Victron Phoenix 12/500 omvormer voorziet de camper van 230 volt via de huishoudaccu’s. Als jij graag een grotere omvormer of kleinere omvormer wilt dat kan. Houdt er dan rekening mee dat de kabeldiktes en zekering veranderen.

Phoenix omvormer:

 • 12/200: zekering 20A, kabels vanaf huishoudaccu 10mm² 1 meter
 • 12/375: zekering 40A, kabels vanaf huishoudaccu 10mm² 1 meter
 • 12/800: zekering 80A, kabels vanaf huishoudaccu 25mm² 1 meter
 • 12/1200: zekering 125A, kabels vanaf huishoudaccu 35mm² 1 meter

Wanneer de camper wel aangesloten staat op walstroom wordt de huishoudaccu opgeladen via de Victron Blue IP22 12 | 30A acculader.

Overzicht Elektraschema 5:

 • 12 volt elektra systeem
 • Zonnepanelen: Victron MPPT Smart Solar
 • Dynamo: Victron Orion Tr-Smart DC DC charger
 • Walstroom: Victron Blue Charger
 • Omvormer: Victron Phoenix
 • Huishoudaccu: Victron Lithium

Elektra schema onderdelenlijst

Alle onderdelen uit het elektra schema vind je hieronder terug.


Blij met dit gratis elektraschema? We waarderen het enorm als je jouw bestelling wilt doen via bovenstaande artikelen en of ons wilt trakteren op een kopje koffie. Zo kunnen we deze elektra schema’s en alle andere informatie over camper bouwen gratis blijven leveren. Alvast bedankt 🙂

Voor meer informatie over de zonnepanelen, dynamo, walstroom en de elektrakast verwijzen we je graag terug naar ons hoofdartikel met elektraschema 1: camper elektra aanleggen in 6 stappen. Ook vind je hier een stappenplan hoe je de elektra in praktijk aanlegt.

Wil jij een onderdeel vervangen voor een ander. Bijvoorbeeld een grotere of kleinere omvormer lader en ben je benieuwd of dit effect heeft op het schema? Stel je vraag hieronder.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

4 reacties

 1. Beste
  Ik ben alles nog wat aan het uitzoeken, maar alvast bedankt voor de overzichtelijke info op jullie site. We zouden elektrisch schema 5 verkiezen.
  Waar zouden wij de elektrische componenten het beste aankopen? Is dat amazon? Of hebben jullie een andere site met ‘groothandelsprijzen’?
  Met vriendelijke groeten
  Koen & Ellen

  1. Hi Koen & Ellen,

   Ja de linkjes onder het schema verwijzen naar de onderdelen van het schema. Als jullie via die linkjes bestellen dan houden wij daar een kleine commissie aan over, zonder enige extra kosten voor jullie. Op deze manier kunnen we de elektra schema’s gratis aanbieden. Sommige onderdelen via de linkjes zijn de goedkoopste die je kunt vinden online. Andere zijn net een aantal euro duurder, maar het verschilt nooit heel veel. Als je deze lijst aanhoudt weet je zeker dat je alle onderdelen besteld. Vergeet niet naar het hoofdblog te gaan. Elektra aanleggen in 6 stappen (zoals we onder elk elektra schema verwijzen) hierin staan de benodigdheden voor het aanleggen van de elektra, zoals kabelschoenen, gereedschap e.d.

   Hopelijk kunnen jullie zo verder.

   Grtjes

 2. Hey Bas en Bianca,

  Ik heb al veel gehad aan jullie filmpjes en jullie website voor het maken van een camper.
  Ik heb eens een klein vraagje.
  Ik heb een busbar (verdeelstrip) gekocht met 4 M8 bouten.
  Ik zie op jullie schema dat jullie soms twee kabels hebben aangesloten op 1 bout.
  Is dit correct of zie ik dat verkeerd?
  Moet je hiervoor ergens rekening mee houden welke toestellen je op 1 bout plaatst?

  Alvast bedankt voor het eens te bekijken.

  Groetjes,
  Joans

  1. Ha Jonas,

   Supergoed om te horen, fijn!

   Ja dat zie je goed. Als je dezelfde busbars als ons gebruikt. Die 250A max aankunnen, dan kun je prima 2 kabels op 1 bout aansluiten. Ik zou het wel zo verdelen dat je twee kabels kiest die samen niet boven 62,5A uitkomen. Dat is de nominale stroom per bout.

   Groetjes en succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy