Elektra schema camper 6: eenvoudig

Met dit ”eenvoudig” elektra schema kun je vrij kamperen in de zomer met behulp van het zonnepaneel en kun je opladen op de camping via walstroom. De AGM huishoudaccu van 200Ah zorgt ervoor dat je 3 a 4 dagen zonder enige vorm van laden kunt doen. Hierna moet de zon gaan schijnen of is een bezoek aan de camping en aan walstroom vereist. Dit is gebaseerd op een dagelijks energieverbruik van 33A. Dit is genoeg om een 12 volt compressor koelkast (met een verbruik tot maximaal 4A p/u) de hele dag te voorzien van stroom. Ook kun je 2 telefoons, 2 tablets, verlichting en een dakventilator zoals de Maxxfan voorzien van stroom.

In dit relatief eenvoudig elektra schema vind je de Victron smartshunt. Deze zorgt ervoor dat je de accustatus, het verbruik en nog veel meer kunt aflezen via je telefoon.

De AGM huishoudaccu is te vervangen voor lithium accu’s. Alle laadregelaars zijn geschikt voor beide type accu’s. Ook kun je de grootte aanpassen als je meer of minder dagen zonder enige vorm van laden wilt doen.

In dit schema vind je 1 zonnepaneel van 200Wp met een Victron bluetooth laadregelaar 75 | 15. De verwachtte oplevering in de zomer ligt rond de 44Ah. Hoger dus dan het energieverbruik van 33Ah. Zo laad je altijd meer op dan dat je eigen verbruik is. Dit is goed voor het behoud van de huishoudaccu. Je kunt eventueel de grootte en hoeveelheid zonnepanelen aanpassen. We hebben verschillende zonnepaneel sets samengesteld waaruit je kunt kiezen, zo kun je zelf de grootte afstemmen op jouw elektrische apparaten.

Wanneer de camper aangesloten staat op walstroom wordt de huishoudaccu opgeladen via de Victron Blue IP22 12 | 20A acculader. Het overige stopcontact in de walstroom sectie is voor het gebruik van 230 volt apparaten wanneer aangesloten op walstroom.

Overzicht Elektraschema 6:

 • 12 volt elektra systeem
 • Zonnepanelen: Victron MPPT Smart Solar
 • Dynamo
 • Walstroom: Victron Blue Charger
 • Omvormer
 • Huishoudaccu: AGM
Elektro schema's 6 Simpel

Elektra schema onderdelenlijst

Alle onderdelen uit het elektra schema vind je hieronder terug.


Blij met dit gratis elektra schema? We waarderen het enorm als je jouw bestelling wilt doen via bovenstaande artikelen en of ons wilt trakteren op een kopje koffie. Zo kunnen we deze elektra schema’s en alle andere informatie over camper bouwen gratis blijven leveren. Alvast bedankt 🙂

Voor meer informatie over de zonnepanelen, dynamo, walstroom en de elektrakast verwijzen we je graag terug naar ons hoofdartikel met elektraschema 1: camper elektra aanleggen in 6 stappen. Ook vind je hier een stappenplan hoe je de elektra in praktijk aanlegt.

Wil jij een onderdeel vervangen voor een ander. Bijvoorbeeld een grotere of kleinere acculader en ben je benieuwd of dit effect heeft op het schema? Stel je vraag hieronder.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

4 reacties

 1. hey bas en bianca,
  bij jullie elektra schema eenvoudig staat “De AGM huishoudaccu van 200Ah zorgt ervoor dat je 3 a 4 dagen zonder enige vorm van laden kunt doen.” is het de bedoeling dat het 2x 100 ah agm accu’s zijn of moeten ze beide 200ah hebben? aangezien in jullie snelkoppeling tot max 140 ah accu kunt kopen?

  1. Hey Pepijn,

   Ja dat klopt 2 12volt accu’s van 100Ah parallel geschakeld zoals in het schema. Dit betekent een capaciteit van 200Ah terwijl de spanning 12 volt blijft.

 2. Hoi bas,

  goed schema en eenvoudig ik zie dat er vanaf de smarthunt nog een draad naar de busbar gaat met een zekering er tussen, is dit gewoon een 1,5mm / 2,5mm draad met een 10amp zekering? Ik hoor graag van je.

  groeten Job

  1. Hoi Job, graag gedaan. Dat is een 1mm² kabeltje met een 1A zekering. Dit kabeltje en zekering wordt geleverd bij de Smartshunt dus hoef je niet apart aan te schaffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy