Maxxfan Air Deluxe installeren: goede ventilatie in de camper

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Goede ventilatie in een camper is essentieel voor een prettige ervaring tijdens je reizen. Het installeren van een Maxxfan Air Deluxe is een slimme eerste stap om deze ventilatie te creëren. Een camper zonder goede ventilatie veranderd in de zomer al gauw in een hete metalen kist. Daarbij gebeurd er nog iets veel ergers: de luchtkwaliteit neemt snel af, nare luchtjes blijven hangen en condens kan niet afgevoerd worden.

Vandaar dat wij altijd een dakraam met ventilator aanraden in een camper. We leggen je graag verderop uit waarom precies. Daarbij vind je natuurlijk ons uitgebreide stappenplan voor het installeren van de Maxxfan Air Deluxe.

Met dit stappenplan ben je goed voorbereid, voorkom je een aantal makkelijk gemaakte fouten en leg je een ventilatie aan met een uitstekende luchtcirculatie.

Waarom goede ventilatie in een camper zo belangrijk is

Net als een huis moet je jouw camper ventileren om het leef-comfort te vergroten. In een camper is deze goede ventilatie zelfs nog belangrijker dan in een huis. Dat komt omdat je in een klein oppervlak leeft met dezelfde uitstoot van warmte en nare luchtjes. Simpelweg een raampje openzetten is niet voldoende, want er wordt veel meer warmte en nare luchtjes geproduceerd dan dat ”stilstaande” lucht kan afvoeren.

Daarbij is de belangrijkste reden van goede ventilatie in een camper het afvoeren van condens. Condens ontstaat doordat vochtige warme lucht in contact komt met koude oppervlaktes. Deze warme vochtige lucht bind zich aan het koude oppervlak en wordt vloeibaar. De kleinste poreuze stukken metaal veroorzaken grote roestproblemen wanneer dag in dag uit deze condensatie plaatsvindt.

Wellicht dat je nu extra kunt begrijpen hoe belangrijk het is je camper te isoleren. Al deze koude metalen wanden moeten beschermd worden tegen jouw eigen uitstoot. Tegelijkertijd zorgt deze isolatie er natuurlijk ook voor dat de temperatuur in de camper beter te reguleren is.

Hoe creëer je een luchtstroom in de camper?

Een luchtstroom, ook wel luchtcirculatie creëren in de camper is de beste manier van ventileren. Deze luchtstroom voert condens, nare luchtjes en warmte snel af. Hierdoor wordt jouw camper een aangename plek om in te leven en wil je misschien wel nooit meer naar buiten.

luchtstroom camper luchtcirculatie

Om een luchtstroom te creëren heb je op zijn minst 1 (dak)raam en een een dakraam met ventilator nodig (de Maxxfan Air Deluxe). Twee ramen tegenover elkaar openzetten is niet voldoende, want tocht ontstaat alleen bij beweging van lucht. Als het windstil en heet is heb je dus aan twee openstaande ramen tegenover elkaar, vrij weinig. En stilstaande warme lucht in je camper is echt heet, dat hebben we zelf ervaren.

Je kunt dus het beste ventilatie creëren door het dakraam open te zetten en het dakraam met dak-ventilator aan te zetten op stand ”naar buiten blazen”.

In je camper wil je zoveel mogelijk stilstaande lucht verplaatsen om elk hoekje van de camper te koelen en luchten. Het is dus belangrijk het dakraam en de ventilator zover mogelijk uit elkaar te plaatsen.

MaxxFan Air Deluxe

De Maxxfan Air Deluxe is niet het enige dakraam met ventilator op de markt, maar wat ons betreft wel de beste en daarom zijn prijs helemaal waard. Je hebt allerlei verschillende MaxxFan soorten. Zo heb je ook een Mini, Low profile, Dome en Plus, maar wij hebben het in dit blog over de populaire Deluxe en dan met name over de 7000K en 7500K. Deze modellen sluiten elektrisch en automatisch, hebben een temperatuurregelaar, 10 snelheden en een afstandsbediening.

Onze ervaring:

Hierboven hebben we alle voordelen van een dakraam met ventilator al uitgebreid benoemd, maar waarom krijgt de MaxxFan Air Deluxe onze voorkeur?

De belangrijkste reden is dat de MaxxFan kan ventileren terwijl het buiten regent en dat kunnen alle andere dakraam ventilatoren niet. Doordat er een kap over de MaxxFan zit en de lucht er via de onderkant in of uit geblazen wordt kunnen we de MaxxFan zelfs wanneer het keihard regent aanzetten.

En zoals je misschien weet koelt de temperatuur buiten af wanneer het regent en samen met de vochtige lucht zorgt dit voor veel condens in de camper. Ook kunnen we wanneer het regent kookdampen en andere nare luchtjes weg ventileren. Naast deze belangrijke reden vinden we het ook prettig dat we de MaxxFan tijdens het rijden open kunnen laten staan. Dit doen we zelden, maar het is wel een prettig idee.

Hieronder alle belangrijke eigenschappen van de MaxxFan Air Deluxe:

  • 10 verschillende standen naar binnen of buiten blazen
  • temperatuurregelaar voor automatisch aangaan of uitgaan
  • tijdens het rijden kan die open blijven
  • kan ventileren in de regen
Wat is het stroom verbruik van de MaxxFan Air Deluxe?

De MaxxFan Air Deluxe is in te stellen in 10 standen, waarbij elke stand een andere stroomvraag heeft.
Stand 1: 0.1A, stand 2: 0.2A, stand 3: 0.3A, stand 4: 0.5A, stand 5: 0.7A, stand 6: 0.9A, stand 7: 1.1A, stand 8: 1.5A, stand 9: 2.0A, stand 10: 2.7A

Alternatieven op de MaxxFan Air Deluxe

Ben je nog niet zo overtuigd als wij over de Maxxfan? Dan zijn er een aantal alternatieven die ook een klein beetje goedkoper zijn.

Dometic Fantastic

Dometic Fantastic

  • Regensensor automatisch sluiten
  • Temperatuurregelaar
Fiamma dakraam met ventilator

Fiamma Turbo

  • Laag energieverbruik
  • slechts 2 standen

Plaats MaxxFan Air Deluxe bepalen in de camper

Elk dakraam met ventilator maakt geluid, zo ook de MaxxFann Air Deluxe. Wanneer je de plaats gaat bepalen is het verstandig dit geluid mee in overweging te nemen.

Naast dat een MaxxFan Air Deluxe voor luchtstroom zorgt en dus condens voorkomt kan deze nog veel meer functies vervullen. Zo zorgt deze ervoor dat de koele buitenlucht in de nacht naar binnenkomt en kan deze (kook)dampen en nare luchtjes afvoeren. Daarom hebben wij in onze derde camper ervoor gekozen om deze voorin dichtbij de gaskookplaat en dichtbij de douche met wc te plaatsen.

ACHTERIN

Veel camper bouwers plaatsen de Maxxfan achterin de camper. Zo creëer je een luchtstroom vanaf de voorramen en zijdeur naar achterin de camper.

Met deze setup hoef je dus ook niet per se een tweede dakraam te plaatsen en is de zijdeur of zijraam voldoende.

Echter is een ventilator boven je bed voor de lichte slapers onder ons geen optie.

VOORIN

De meest logische keuze voor camperaars die ook in koude omstandigheden met de camper op stap gaan is voorin. Omdat zo de deur dicht kan blijven tijdens het koken en de Maxxfan die voorin boven keuken geplaatst is alle kookdampen afvoert.

Uiteraard heb je bij deze setup wel een zijraam of dakraam achterin nodig.

ACHTERIN EN VOORIN

Camperaars met een MaxxFan Air Deluxe achterin en voorin zweren bij deze setup.

Vanzelfsprekend staat 1 Maxxfan op lucht-in en de ander op lucht-uit.

Met deze setup kun je de beste luchtstroom in de camper creëren.

Breedte locatie bepalen

Er staat nergens beschreven dat de MaxxFan in het midden van de camper geplaatst moet worden. Echter heb je wel rekening te houden met aerodynamica van je bus. Plaats hem dus niet helemaal aan de zijkant van je dak, want dan bestaat de kans dat je dit voelt met hoge snelheden.

Stappenplan MaxxFan Air Deluxe installeren

Nu je jouw ideale locatie voor de MaxxFan weet kunnen we beginnen met de installatie ervan.

1. Benodigdheden installatie MaxxFan Air Deluxe

2. Plaats aftekenen met schilders tape

Alle Maxxfan Air Deluxe modellen hebben een minimale opening van 36cm x 36cm nodig. Als jij een oud dakraam vervangt met de MaxxFan Air Deluxe dan kan dit tot een maximale grootte van 40cm x 40cm.

Wij hebben het binnen frame van de MaxxFan Deluxe gebruikt om de maten af te tekenen. Daarbij is dit binnen frame ook handig om te controleren of je genoeg afstand houdt vanaf de spant.

Maxxfan Air Deluxe Camper plaats bepalen

3. Gaten boren in de hoeken

Nu je aan de binnenkant het gat hebt afgetekend kun je in alle vier de hoeken gaten boren. Dit doe je met een ijzerboortje 8 of 10, zo kan je decoupeerzaag er bij de volgende stap makkelijk doorheen.

Vergeet hier niet je veiligheidsbril op te zetten, want deze hete ijzersnippers zijn gevaarlijke stukjes metaal als deze in je ogen terecht komen. Naderhand hebben we alle ijzersnippers opgezogen met de stofzuiger, want deze kleine stukjes metaal kunnen lelijke roestplekken op het dak geven.

4. Gat zagen

De beste manier om een gat in je dak te zagen is met een decoupeerzaag. Dit doen wij bij alle gaten die we maken in onze zelfbouw campers, maar deze keer wilden we een slijptol uitproberen. Deze kreeg de klus ook voor elkaar. Echter kwamen er zo veel ijzersnippers vanaf dat het opruimen naderhand nog langer duurde dan het zagen zelf. Gebruik dus een decoupeerzaag.

We hebben het gat vanaf het dak van de camper gezaagd. Zo blijven je ogen beter beschermd tegen alle ijzersnippers. Aan de binnenkant van het gat doe je er verstandig aan een plastic zak op te hangen die al deze snippers opvangt.

Maxxfan Air Deluxe gat zagen

Tip: Laat alle hoeken die je geboord hebt rond. Vierkanten metalen hoeken scheuren eerder bij trillingen en dat wil je natuurlijk voorkomen, niet?

5. Vijlen en verven

Gebruik nu de metalen vijl om de randen te ontdoen van bramen. Ook de kleinste bramen moeten verwijderd worden. Zo voorkom je scheuringen en blijft de metaallak hierna beter hechten. Wij gebruiken voor metaallak, Hammerite. Dit brengen we ruim aan op de randen. En als we niet tevreden zijn brengen we zelfs twee lagen aan.

Maxxfan Air Deluxe Camper vijlen en verven

6. Hoogte verschil in het dak opvullen

De meeste bussen hebben een patroon in het dak. Dit hoogteverschil van een aantal millimeter moet opgevuld worden wil je de MaxxFan Air Deluxe waterdicht plaatsen. Wij gebruiken hier hard plastic plaatjes voor (Ki-Kern). De plek waar deze moeten komen ontvetten we eerst en met polymeerkit en het plaatje vullen we het hoogteverschil op. Hier voor in de plaats kun je ook butyltape gebruiken, dit werkt net zo goed en is waarschijnlijk sneller.

Maxxfan-Air-Deluxe-Camper-hoogteverschil-opvullen

7. Houten frame maken

Nu ga je het houten frame bouwen die dezelfde maten heeft als het buiten-frame. Dit doe je omdat op het buitenframe markeringen zitten waar de schroeven doorheen moeten. Deze schroeven grijpen zich vast in het hout. Het frame moet dus minimaal zo groot zijn dat deze over de markeringen heen valt.

De binnen maten van ons frame waren 36cm bij 36cm, omdat het gat ook deze grootte heeft.

8. Buiten frame van de MaxxFan Air Deluxe installeren

Aan de onderkant van het buitenframe plaats je de butylkit rondom. Wees vooral niet zuinig met de butylkit. Deze kit zorgt ervoor dat de MaxxFan zometeen waterdicht geplaatst is.

Wij gebruiken op de buitenste rand ook nog polymeer kit, om er verzekerd van te zijn dat deze echt waterdicht blijft. Echter is polymeerkit een lijm en dus als je ooit de MaxxFan in zijn geheel wilt verwijderen zal dit een stuk moeilijker gaan.

Het plaatsen van het buitenframe in het gat doe je met de clipjes aan de buitenkant. Zorg ervoor dat je de plek nogmaals een keer goed ontvet hebt voordat je deze plaatst.

kit op buitenframe
buitenframe maxxfan plaatsen

9. Houten frame aan de binnenkant installeren

Met behulp van een beetje polymeer kit plaats je het houten frame aan de binnenkant van het dak. Daarna kan je met behulp van lijmklemmen deze op zijn plek houden.

houten frame binnenkant vastzetten met lijmklemmen

10. Het MaxxFan buitenframe vastzetten met schroeven

Met de MaxxFan Air Deluxe komen zo’n 20 schroeven. Deze schroeven gaan door het buitenframe in het houten frame dat je zelf hebt gemaakt. Op het buitenframe zitten kuiltjes, die aangeven waar de schroeven moeten. Met een ijzerboortje 4 boren wij de gaatjes voor.

Vervolgens schroef je de schroeven één voor één vast. Hierin kun je zeggen ”vast is vast”, want te hard vastdraaien zorgt ervoor dat het plaatmateriaal van je dak verbuigt.

Als laatst plaats je een beetje kit op de schroefkop, zodat deze waterdicht zijn.

Vastschroeven MaxxFan Air Deluxe

11. Buitenframe waterdicht maken

De rand van het buitenframe kan op dit moment waterdicht gemaakt worden met bij voorkeur Sikaflex 252UV. Breng over alle randen de kit aan. Vervolgens druk je het met een natte vinger aan en maak je de kit ook glad.

12. De MaxxFan Air Deluxe plaatsen in het dak van de camper

Wij zijn er bijna! Het meest glorieuze moment van het installeren van de MaxxFan Air Deluxe in de camper is aangekomen. Het luik met ventilator kan in het buitenframe geplaatst worden!

Er zijn 4 bijgeleverde schroeven die je in deze stap nodig hebt. Deze gaan in de clips van het buitenframe. Bij ons zaten deze clips net 2 mm te laag, waardoor de eerste keer plaatsen mislukte. Na het omhoog wippen van deze clips lukte het vastschroeven bij poging 2 wel.

Maxxfan Air Deluxe Camper installeren

13. Aansluiten kabels

De MaxxFan Air Deluxe heeft een zwarte(plus) en een witte(min) kabel die aangesloten moet worden op je zekeringskast.

Tot een lengte van 6 meter kun je 1mm² kabel gebruiken. Want het maximaal vermogen van de MaxxFan is 2,7A dus de berekening wordt:
2 x 6m x 2,7A x 0,0175 gedeeld door 0,6 (acceptabele spanningsverlies van 5% 12volt)= 0,95mm²

Wanneer je de plus en de min heb aangesloten gaat de eerste keer de MaxxFan vanzelf dicht. Wacht even totdat die gesloten is voordat je weer op het ”aan” knopje klikt en een test uitvoert. Wellicht moet je jouw elektra nog aanleggen in deze fase van de bouw. Je kunt in dit geval tijdelijk een 12 volt accu pakken en zonder zekering testen of alles werkt.

Kan ik de MaxxFan Air Deluxe installeren als ik 24 volt in mijn camper heb?

Ja dat kan. De MaxxFan Air Deluxe werkt op 12 volt, maar met een 24 volt naar 12 volt dc-dc omvormer die minimaal een vermogen van 5A levert kun je alsnog de MaxxFan Air Deluxe gebruiken.

14. Omlijsting plaatsen

Als laatst plaats je de omlijsting aan de binnenkant van de MaxxFan Air Deluxe. Deze omlijsting moet je wel nog even op maat zagen, zodat die mooi aansluit. Ook hebben we aan de binnenkant een kleine uitsparing gemaakt voor de kabels. De vier schroeven zijn niet bijgeleverd. We raden je aan platte kop schroeven te gebruiken zodat deze mooi er mooi weggewerkt uitzien.

omlijsting maxxfan

Conclusie: MaxxFan Air Deluxe installeren in de camper

In elke camper kun je de MaxxFan Air Deluxe installeren. Grote of kleine campers, ronde daken of platte daken dat maakt niet zoveel uit. Echter zal op een plat dak de installatie het makkelijkste gaan, omdat je dan geen rekening hoeft te houden met de hoogteverschillen.

Het installeren van de MaxxFan Air Deluxe lijkt veel op het plaatsen van een dakraam. Echter schroef je hier vanaf de bovenkant schroeven door het dak, wat niet vaak voorkomt bij dakramen. Belangrijk om deze dus ook waterdicht te maken met een beetje kit.

De MaxxFan Air Deluxe gaat samen met het openstaan van een ander (dak)raam voor een luchtstroom (luchtcirculatie) in de camper zorgen. Als je eenmaal de voordelen hiervan kent heb je nooit spijt dat je de MaxxFan hebt geplaatst en kun je waarschijnlijk niet meer zonder.

De online installatie handleiding van airxel bevat niet alle stappen die we hierboven benoemen. Wel staat hier ook een uitgebreid stuk voor het instellen van de afstandsbediening.

Video: MaxxFan Air Deluxe installeren

Ons YouTube kanaal bevat meer dan 30 video’s die ingaan op elk onderdeel van de camper bouw. Abonneren op ons YouTube kanaal kan gratis. Zo blijf je op de hoogte en vind je de video’s makkelijk terug.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy