camper dakraam inbouwen

Camper Dakraam Inbouwen in 10 Stappen

Camper dakraam inbouwen? Dan ga je een gat zagen in het dak van je camper en vervolgens moet het dakraam waterdicht geplaatst worden.

Dit klinkt misschien erg spannend allemaal, maar met een goede voorbereiding en dit artikel is het een makkelijke klus. 

Het inbouwen van een dakraam is noodzakelijk voor de ventilatie van je camper. Wanneer je in je camper kookt en een wc’tje hebt staan is het fijn dat deze luchtjes snel afgevoerd worden. Daarnaast gaat goede ventilatie en isolatie van je camper condensvorming tegen en dit voorkomt roest.

In dit artikel vind je hoe je jouw camper dakraam kunt inbouwen en welk type dakraam je nodig hebt.


Een dakraam inbouwen staat op stap 4 van onze uitgebreide stappenplan camper bouwen.

Het inbouwen van een dakraam is handig om vrij vroeg in de bouw te doen. Zo plaats je geen isolatiemateriaal op plekken waar later een raam komt te zitten.

Een goede ventilatie in de camper door een luchtstroom

Met het plaatsen van 1 dakraam maak je een goed begin met het ventileren van je camper. Zo kan warme en nare luchtjes ontsnappen. Dit komt natuurlijk de luchtkwaliteit in de camper ten goede.

Maar de belangrijkste rede om ventilatie aan te leggen in je camper is voor het afvoeren van condens. Condens ontstaat omdat jij warme vochtige lucht uitstoot. Deze lucht bind zich aan het metaal van je camper en veranderd in water. Deze condensatie is gevaarlijk voor de levensduur van je camper. Vocht, lucht en open metaal veranderd namelijk in roest. En zelfs de kleinste open stukjes metaal zorgen voor de grootste roestplekken. Dus is een goede ventilatie en isolatie in je camper heel belangrijk.

De beste manier van een goede ventilatie in je camper is door een luchtstroom (luchtcirculatie) te creëren. Dit doe je door minimaal twee (dak)ramen in je camper open te zetten. Een dakraam en een dakraam met ventilator is wat ons betreft de beste manier. Zo kun je zelf de sterkte van de luchtstroom in de camper bepalen. Want als het windstil buiten is kun je wel twee ramen openzetten, maar dan verplaatst de lucht in je camper alsnog niet. Zo kun je actief condens afvoeren en nare luchtjes verwijderen. Daarbij kun je ‘s avonds de koude lucht van buiten naar binnen trekken waardoor de camper heerlijk afkoelt.

Wij hebben in onze derde camper de MaxxFan Air Deluxe geplaatst en zijn heel enthousiast over dit dakraam met ventilator. Zo kan deze als enige op de markt ook ventileren als het buiten regent!

Camper Dakraam Inbouwen: Welk type kies je

Een dakraam heb je in verschillende soorten en maten. Aan de hand van jouw wensen bepaal je welk type je nodig hebt. 

Maar de meest gemaakte keuze is twee dakramen, een dakraam met een inbouw ventilator en een dakraam met een open luik. Zodat er een luchtcirculatie ontstaat. Heb je geen plaats voor twee dakramen? Dan kun je ook een kleine dakventilator plaatsen of een zijraam inbouwen.

Als je een dakraam gaat kopen let dan goed op of je deze ”met gedwongen ventilatie” of ”zonder gedwongen ventilatie” neemt.

  • Zonder gedwongen ventilatie, geen enkele vorm van ventilatie bij een gesloten dakraam. Zo heb je tijdens het rijden geen last van een ventilerend geluid.

  • Met gedwongen ventilatie, bij een gesloten dakraam is er nog steeds ventilatie. Zo sta je ventilatie toe, dat handig is je cabine en camperruimte afgesloten zijn van elkaar of als je een caravan hebt.

Camper dakraam zonder ventilator

Camper dakraam met ventilator

Stappenplan Camper Dakraam Inbouwen

Stap 1. Gereedschap

Voor het inbouwen van je dakraam heb je natuurlijk gereedschap nodig. In deze lijst staan alle gereedschappen die je nodig hebt. Ik kan je aanraden deze aan te schaffen, want je zult ze nog vaker nodig hebben.

Stap 2. Plaats Bepalen

Waar je jouw dakraam gaat inbouwen in de camper is van meerdere factoren afhankelijk.

Mag ik een dakspant weghalen voor een dakraam?

Een spant in het dak mag alleen weggehaald worden als je een vergelijkbare stevige constructie plaatst. In veel gevallen heb je hier vooraf toestemming voor nodig van de fabrikant.

De grootte van je dakraam is dus afhankelijk van de ruimte die je tussen deze spanten hebt.

Daarna ga je kijken waar je jouw dakraam wilt plaatsen. Boven de keuken of boven het bed? Maar houdt rekening met het plaatsen van bijvoorbeeld een imperiaal of zonnepanelen. Zodra je dakraam erin zit wil je er niet achter komen dat je nu ineens geen imperiaal of zonnepanelen meer kunt plaatsen.

Stap 3. Opmeten en Aanschaffen

De plek waar je dakraam moet gaan komen ga je nu opmeten. Een klein beetje speling houden in je maten is een verstandige keuze. Stel je hebt een beschikbare ruimte van 45 bij 45 cm dan is het verstandig een raam van 40 bij 40 te nemen en niet precies op het uiterste van je maten te gaan zitten.

Met deze maten kun je nu een dakraam gaan uitkiezen.

Stap 4. Aftekenen en boren

Zodra het dakraam is binnengekomen ga je de maten van het dakraam aftekenen.

Begin aan de onderkant van het dak. Meet hier precies het gat van je dakraam uit.

Hoe plaats je een dakraam in een rond dak?

Tijdens het aftekenen moet je rekening houden met een rond dak. Zo is de lengte die je aftekent op een rond dak horizontaal gemeten korter dan op de bolling van het dak.

Na het zagen van het gat vul je indien nodig de kieren aan de buitenkant op met butyltape of hardplastic. Meer daarover in stap 7.

camper dakraam inbouwen

Toen ik het gat in onze tweede camper had gezaagd kwam ik erachter dat het gat ietwat kleiner was geworden. Dit kwam door het bolle dak. Naderhand nog 2 mm aan beide kanten afzagen is moeilijk werkje.

Vervolgens ga je in de 4 hoeken gaatjes boren met een boortje 8 of groter. Zo past naderhand je decoupeerzaag erdoorheen. 

Let op! De hoeken laat je rond. Een harde hoek in metaal heeft eerder de kans te gaan scheuren.

Nu teken je vanaf boven een lijn tussen de vier gaten en plak je de lijn aan de buitenkant af met schilders tape. De schilders tape voorkomt dat de decoupeerzaag krassen maakt op je dak.

Een handige truc om krassen te voorkomen is het afplakken van het metaal van je decoupeerzaag. Zo weet je zeker dat je geen krassen maakt.

Stap 5. Zagen en vijlen

Voordat je begint met zagen wil je misschien je meubilair afdekken zodat alle splinters goed opgevangen worden.

Nu kun je beginnen met het minst moeilijke van deze klus en dat is het zagen van het gat. Zorg ervoor dat je een goede ijzer decoupeerzaag heb met kleine tandjes.

Als laatst in deze stap vijl je de scherpe rand van het gat eraf.

Camper Dakraam Inbouwen

Stap 6. Behandelen met metaalverf

Open metaal kan altijd gaan roesten zelfs als er een dakraam tegen aanzit. Zolang lucht bij metaal kan komen is het slim deze te behandelen met metaalverf.

Stap 7. Oneffenheden opvullen

Het kan zo zijn dat het dak van je camper niet helemaal plat is en dat er net zoals bij ons een patroon in zit. Deze verhogingen en verlagingen in het dak zorgen ervoor dat jouw dakraam niet helemaal aansluit.

Je kunt deze delen opvullen met een stukje Ki-Kern(hard plastic) of met butyltape. Simpelweg even opmeten en vastlijmen met kit. 

opvullen dak dakraam

Stap 8. Houten Frame Maken

In deze stap ga je een een houten frame werk maken die de buitenmaten heeft van de grootte van het gat dat je zojuist gezaagd hebt.

De dikte van de vuren latjes die je gebruikt bepaal je door uit te rekenen hoe laag je het plafond wilt hebben.

Voor ons dakraam in de tweede camper de Dometic 40×40 was de minimum dikte 25mm. Omdat ik graag wilde dat het plafond netjes overloopt in het kozijn van het dakraam heb ik 32mm dikke latjes gebruikt.

camper dakraam inbouwen

Stap 9. Opschuren ontvetten

Zo meteen ga je het dakraam plaatsen en doe je er verstandig aan het stuk op het dak eerst lichtjes op te schuren met schuurpapier 320 of hoger. Daarna ontvet je dit stuk met verfreiniger en wacht je even totdat dit opgedroogd is.

Stap 10. Het Dakraam Plaatsen

Nu ga je het dakraam plaatsen. Voor sommige dakramen is het handig als je van te voren het houtenframewerk heb vastgelijmd aan het dak, maar bij ons was het handiger het framewerk in het onderste deel van het dakraam te leggen.

Met een houtboortje die kleiner is dan je schroeven maak je gaatjes in je houten framewerk. Anders splijt het hout wanneer je je dakraam gaat vastschroeven.

Voordat je het bovenste deel op het dak legt spuit je voldoende flexibele kit op de plek waar je dakraam komt. Nu het bovenste deel op het dak ligt schroef je het onderste deel van het dakraam ertegenaan.

Let op! Plaats het dakraam met de opening naar achteren gericht. Als je het dakraam een keer per ongeluk open laat staan en gaat rijden ben je niet gelijk je klep kwijt.

camper dakraam inbouwen

Zorg ervoor dat je alle schroeven niet gelijk helemaal vastdraait, maar 1 voor 1 een beetje. Zo voorkom je dat het dakraam gaat schuiven of dat je je dak kapot maakt.

Nu kun je de rand op het dak verder afkitten met flexibele kit. Met een beetje water op je vinger kun je heel makkelijk de kit mooi afwerken.

Het inbouwen van je dakraam is gelukt en je kunt nu controleren of je camper dakraam waterdicht is door de volgende dag water eroverheen te gooien.

Video: Camper Dakraam installeren

Wist je dat je jezelf gratis kunt abonneren op ons YouTube kanaal. Het kanaal staat vol met installatie video’s die ingaan op de verbouwing van de Fiat Ducato tot Camper.

Een zijraam plaatsen in de camper

Ga je ook een zijraam in je camper plaatsen? In dit artikel vergelijken alle opties die geschikt zijn voor campers. Persoonlijk zijn de Wamovo zijramen onze favoriet. Het glas geeft de camper een mooie uitstraling. Ze worden geleverd inclusief verduistering en insecten hor en ze zijn betaalbaar.

GERELATEERDE BERICHTEN

Wie zijn wij

Over ons bussen

Wij zijn Bas en Bianca. Sinds 2016 reizen wij samen de wereld over en zijn we ons eigen online bedrijfje gestart. Onze reizen zijn avontuurlijk en uitdagend, met één van onze zelfgebouwde campers of met backpack. Sindsdien zijn we ook vrolijkopreis.nl gestart in de hoop jou als bezoeker te inspireren.

Neem gerust een kijkje!

CHECKLIST CAMPER BOUWEN

Voor Altijd Gratis:
Camper Bouwen Checklist

Talloze Installatiegidsen en Complete Handleiding Zelf Camper Bouwen

GELD VERDIENEN OP REIS

Met onze GRATIS Geld Verdienen Op Reis e-book leer je exact hoe je binnen no-time op allerlei verschillende manieren geld verdient tijdens jouw reis!

NU VERKRIJGBAAR PHOTO PRESETS

Transformeer jouw eigen foto’s binnen een aantal klikken naar het mooiste resultaat!

FIT OP REIS

2 reacties

    1. Hi Jos, gelukkig mag je in Nederland zelf een zijraam of dakraam plaatsen. Dit hoeft niet apart gekeurd te worden bij de RDW. Uiteraard kijken ze wel bij de keuring tot campervoertuig of alles degelijk vast geplaatst is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy