camper dakraam inbouwen

Camper Dakraam Inbouwen in 10 Stappen

Camper dakraam inbouwen? Dan ga je een gat zagen in het dak van je camper en vervolgens moet het dakraam waterdicht geplaatst worden.

Dit klinkt misschien erg spannend allemaal, maar met een goede voorbereiding en dit artikel is het een makkelijke klus. 

Het inbouwen van een dakraam is noodzakelijk voor de ventilatie van je camper. Wanneer je in je camper kookt en een wc’tje hebt staan is het fijn dat deze luchtjes snel afgevoerd worden. Daarnaast gaat goede ventilatie en isolatie van je camper condensvorming tegen en dit voorkomt roest.

Lees ook ons uitgebreide Stappenplan:

Van ’n Bus een Camper Bouwen

Zelf camper bouwen stappenplan

In dit artikel vind je hoe je jouw camper dakraam kunt inbouwen en welk type dakraam je nodig hebt.

Camper Dakraam Inbouwen: Welk type kies je

Een dakraam heb je in verschillende soorten en maten. Aan de hand van jouw wensen bepaal je welk type je nodig hebt. 

Maar de meest gemaakte keuze is twee dakramen, een dakraam met een inbouw ventilator en een dakraam met een open luik. Zodat er een luchtcirculatie ontstaat. Heb je geen plaats voor twee dakramen? Dan kun je ook een dakventilator plaatsen.

Als je een dakraam gaat kopen let dan goed op of je deze ”met gedwongen ventilatie” of ”zonder gedwongen ventilatie” neemt.

  • Zonder gedwongen ventilatie, geen enkele vorm van ventilatie bij een gesloten dakraam. Zo heb je tijdens het rijden geen last van een ventilerend geluid.

  • Met gedwongen ventilatie, bij een gesloten dakraam is er nog steeds ventilatie. Handig als je een caravan hebt en altijd een vorm van ventilatie wilt toestaan.

Camper dakraam zonder ventilator

Camper dakraam met ventilator

Stappen Camper Dakraam Inbouwen

Stap 1. Gereedschap

Voor het inbouwen van je dakraam heb je natuurlijk gereedschap nodig. In deze lijst staan alle gereedschappen die je nodig hebt. Ik kan je aanraden deze aan te schaffen, want je zult ze nog vaker nodig hebben.

Stap 2. Plaats Bepalen

Waar je jouw dakraam gaat inbouwen in de camper is van meerdere factoren afhankelijk.

Als eerste heb je te maken met de steunbalken van je bus of camper, daar mag je niet zomaar doorheen zagen. De grootte van je dakraam is dus afhankelijk van de ruimte die je tussen deze steunbalken hebt.

Daarna ga je kijken waar je jouw dakraam wilt plaatsen. Boven de keuken of boven het bed? Maar houdt rekening met het plaatsen van bijvoorbeeld een imperiaal of zonnepanelen. Zodra je dakraam erin zit wil je er niet achter komen dat je nu ineens geen imperiaal of zonnepanelen meer kunt plaatsen.

Stap 3. Opmeten en Aanschaffen

De plek waar je dakraam moet gaan komen ga je nu opmeten. Een klein beetje speling houden in je maten is een verstandige keuze. Stel je hebt een beschikbare ruimte van 45 bij 45 cm dan is het verstandig een raam van 40 bij 40 te nemen en niet precies op het uiterste van je maten te gaan zitten.

Met deze maten kun je nu een dakraam gaan uitkiezen.

Stap 4. Aftekenen en boren

Zodra het dakraam is binnengekomen ga je de maten van het dakraam aftekenen.

Begin aan de onderkant van het dak. Meet hier precies het gat van je dakraam uit.

Heb je een rond dak? Houd hier dan rekening mee met het uittekenen. De lengte die je uittekent op een bol dak is horizontaal gemeten korter.

Toen ik het gat gezaagd had in onze camper kwam ik erachter dat het gat ietwat kleiner was geworden doordat we een bol dak hebben en ik hier geen rekening mee gehouden had. Naderhand nog 2 mm aan beide kanten afzagen is moeilijk werkje.

camper dakraam inbouwen

Vervolgens ga je in de 4 hoeken gaatjes boren met een boortje 8 of groter. Zo past naderhand je decoupeerzaag er doorheen. 

Let op! De hoeken laat je rond. Een harde hoek in metaal heeft eerder de kans te gaan scheuren.

Nu teken je vanaf boven een lijn tussen de vier gaten en plak je de lijn aan de buitenkant af met schilderstape. De schilderstape voorkomt dat de decoupeerzaag krassen maakt op je dak.

Stap 5. Zagen en vijlen

Voordat je begint met zagen wil je misschien je meubilair afdekken zodat alle splinters goed opgevangen worden.

Nu kun je beginnen met het minst moeilijke van deze klus en dat is het zagen van het gat. Zorg ervoor dat je een goede ijzer decoupeerzaag heb met kleine tandjes.

Als laatst in deze stap vijl je de scherpe rand van het gat eraf.

Camper Dakraam Inbouwen

Stap 6. behandelen met metaalverf

Open metaal kan altijd gaan roesten zelfs als er een dakraam tegen aanzit. Zolang lucht bij metaal kan komen is het slim deze te behandelen met metaalverf.

Stap 7. Oneffenheden opvullen

Het kan zo zijn dat het dak van je camper niet helemaal plat is en dat er net zoals bij ons een patroon in zit. Deze verhogingen en verlagingen in het dak zorgen ervoor dat jouw dakraam niet helemaal aansluit.

Je kunt deze delen opvullen met een stukje Ki-Kern(hard plastic) of met een stukje Multi-Plex. Simpelweg even opmeten en vastlijmen met kit. 

opvullen dak dakraam

Stap 8. Houten Frame Maken

In deze stap ga je een een houten frame werk maken die binnenmaten heeft van de grootte van het gat dat je zojuist gezaagd hebt.

De dikte van de latjes die je gebruikt bepaal je door uit te rekenen hoe laag je het in het plafond wilt hebben.

Meet dus op hoeveel ruimte je hebt tussen het dak en het plafond. Daarna de delen van het dakraam die onder het houten frame werk komen. Vervolgens bepaal je hoe dik het latje moet worden.

Voor ons dakraam de Dometic 40×40 was de minimum dikte 25mm. Omdat ik graag wilde dat het plafond netjes overloopt in het kozijn van het dakraam heb ik 32mm dikke latjes gebruikt.

camper dakraam inbouwen

Stap 9. Opschuren ontvetten

Zo meteen ga je het dakraam plaatsen en doe je er verstandig aan het stuk op het dak eerst lichtjes op te schuren met schuurpapier 320 of hoger. Daarna ontvet je dit stuk.

Stap 10. Het Dakraam Plaatsen

Nu ga je het dakraam plaatsen. Voor sommige dakramen is het handig als je van te voren het houtenframewerk heb vastgelijmd aan het dak, maar bij ons was het handiger het framewerk in het onderste deel van het dakraam te leggen.

Met een kleinere boor dan je schroeven maak je gaatjes in je houten framewerk. Anders splijt deze wanneer je je dakraam gaat vastschroeven.

Voordat je het bovenste deel op het dak legt spuit je voldoende flexibele kit op de plek waar je dakraam komt. Nu het bovenste deel op het dak ligt schroef je het onderste deel van het dakraam ertegenaan.

camper dakraam inbouwen

Let op! Plaats het dakraam zo dat de opening naar achteren gericht is. Als je het dakraam een keer per ongeluk open laat staan en gaat rijden ben je niet gelijk je klep kwijt.

Zorg ervoor dat je alle schroeven niet gelijk helemaal vastdraait, maar 1 voor 1 een beetje. Zo voorkom je dat het dakraam gaat schuiven of dat je je dak kapot maakt.

Nu kun je de rand op het dak verder afkitten met flexibele kit. Met een beetje water op je vinger kun je heel makkelijk de kit mooi afwerken.

Het inbouwen van je dakraam is gelukt en je kunt nu controleren of je camper waterdicht is door er de volgende dag water over je dakraam te gooien.

Een zijraam plaatsen in de camper

Ga je ook een zijraam in je camper plaatsen? In dit artikel vergelijken alle opties die geschikt zijn voor campers. Persoonlijk zijn de Wamovo zijramen onze favoriet. Het glas geeft de camper een mooie uitstraling. Ze worden geleverd inclusief verduistering en insecten hor en ze zijn betaalbaar.

GERELATEERDE BERICHTEN

Wie zijn wij

over ons

Wij zijn Bas en Bianca. Sinds 2016 reizen wij heel de wereld over op zoek naar de spannendste en mooiste plekjes op aarde!
Sindsdien runnen we een online bedrijfje en nu ook een blog in de hoop jullie te inspireren!


Neem gerust een kijkje!

CHECKLIST CAMPER BOUWEN

Voor Altijd Gratis:
Camper Bouwen Checklist

Talloze Installatiegidsen en Complete Handleiding Zelf Camper Bouwen

GELD VERDIENEN OP REIS

Met onze GRATIS Geld Verdienen Op Reis e-book leer je exact hoe je binnen no-time op allerlei verschillende manieren geld verdient tijdens jouw reis!

NU VERKRIJGBAAR PHOTO PRESETS

Transformeer jouw eigen foto’s binnen een aantal klikken naar het mooiste resultaat!

FIT OP REIS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy