Camper Dakraam Inbouwen in 10 Stappen

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Camper dakraam inbouwen? Oftewel een gat zagen in het dak van je camper, om vervolgens het dakraam waterdicht te plaatsen.

Dit klinkt misschien erg spannend allemaal, maar met een goede voorbereiding en dit artikel is het een makkelijke klus. 

Het inbouwen van een zijraam en of dakraam is noodzakelijk voor de ventilatie van je camper. Wanneer je in je camper kookt en een wc’tje hebt staan is het fijn dat deze luchtjes snel afgevoerd worden. Daarnaast gaat goede ventilatie en isolatie van je camper condensvorming tegen en dit voorkomt roest.

In dit artikel vind je hoe je jouw camper dakraam kunt inbouwen en welk type dakraam je nodig hebt.

Een dakraam inbouwen is stap 4 van ons volledige stappenplan camper bouwen.

Het is handig om het inbouwen van een dakraam vrij vroeg in de bouw te doen. Zo plaats je geen isolatiemateriaal op plekken waar later een raam komt te zitten.

Goede ventilatie in de camper door luchtstroom

Met het plaatsen van 1 dakraam maak je een goed begin met het ventileren van je camper. Zo kunnen warme en nare luchtjes ontsnappen. Dit komt natuurlijk de luchtkwaliteit in de camper ten goede.

Maar de belangrijkste rede om ventilatie aan te leggen in je camper is voor het afvoeren van condens. Condens ontstaat omdat jij warme vochtige lucht uitstoot. Deze lucht bindt zich aan het metaal van je camper en veranderd in water. Condensatie is gevaarlijk voor de levensduur van je camper. Vocht, lucht en open metaal veranderd namelijk in roest. En zelfs de kleinste open stukjes metaal zorgen voor de grootste roestplekken. Dus is een goede ventilatie en isolatie in je camper heel belangrijk.

De beste manier van een goede ventilatie in je camper is door een luchtstroom (luchtcirculatie) te creëren. Dit doe je door minimaal twee (dak)ramen in je camper open te zetten.

Een dakraam en een dakraam met ventilator is wat ons betreft de beste manier. Zo kun je zelf de sterkte van de luchtstroom in de camper bepalen. Want als het windstil buiten is kun je wel twee ramen openzetten, maar dan verplaatst de lucht in je camper alsnog niet. Met een elektrisch dakraam kun je actief condens afvoeren en nare luchtjes verwijderen. Daarbij kun je ‘s avonds de koude lucht van buiten naar binnen trekken waardoor de camper heerlijk afkoelt.

Wij hebben in onze derde camper de MaxxFan Air Deluxe geplaatst en zijn heel enthousiast over dit dakraam met ventilator. Zo kan deze als enige op de markt ook ventileren als het buiten regent!

Welk type dakraam kies je? – Camper dakraam inbouwen

Dakramen heb je in verschillende soorten en maten. Aan de hand van jouw wensen bepaal je welk type je nodig hebt. 

Meestal wordt er gekozen voor twee dakramen, 1 dakraam met een inbouw ventilator en 1 dakraam met een open luik. Zodat er luchtcirculatie ontstaat. Heb je geen plaats voor twee dakramen? Dan kun je ook een kleine dakventilator plaatsen of een zijraam inbouwen.

Als je een dakraam gaat kopen let dan goed op of je deze ”met gedwongen ventilatie” of ”zonder gedwongen ventilatie” neemt.

  • Zonder gedwongen ventilatie, geen enkele vorm van ventilatie bij een gesloten dakraam. Zo heb je tijdens het rijden geen last van een ventilerend geluid.

  • Met gedwongen ventilatie, bij een gesloten dakraam is er nog steeds ventilatie. Zo sta je ventilatie toe, wat handig is als je cabine en camperruimte afgesloten zijn van elkaar of als je een caravan hebt.

Camper dakraam zonder ventilator

Camper dakraam met ventilator

Stappenplan camper dakraam inbouwen

Stap 1. Gereedschap

Voor het inbouwen van je dakraam heb je natuurlijk gereedschap nodig. In deze lijst staan alle gereedschappen die je nodig hebt. Ik kan je aanraden deze aan te schaffen, want je zult ze nog vaker nodig hebben in de bouw van jouw camper.

Stap 2. Plaats bepalen

Waar je jouw dakraam gaat inbouwen in de camper is van meerdere factoren afhankelijk.

Mag ik een dakspant weghalen voor een dakraam?

Een spant in het dak mag alleen weggehaald worden als je een vergelijkbare stevige constructie plaatst. In veel gevallen heb je hier vooraf toestemming voor nodig van de fabrikant.

De grootte van je dakraam is dus afhankelijk van de ruimte die je tussen deze spanten hebt.

Daarna ga je kijken waar je jouw dakraam wilt plaatsen. Boven de keuken of boven het bed? Maar houdt rekening met het plaatsen van bijvoorbeeld een imperiaal of zonnepanelen. Zodra je dakraam erin zit wil je er niet achterkomen dat je nu ineens geen imperiaal of zonnepanelen meer kunt plaatsen.

Stap 3. Opmeten en aanschaffen

De plek waar je dakraam moet gaan komen ga je nu opmeten. Een klein beetje speling houden in je maten is een verstandige keuze. Stel je hebt een beschikbare ruimte van 45 bij 45 cm dan is het verstandig een raam van 40 bij 40 te nemen en niet precies op het uiterste van je maten te gaan zitten.

Met deze maten kun je nu een dakraam uitkiezen.

Stap 4. Aftekenen en boren

Zodra het dakraam binnen is ga je de maten van het dakraam aftekenen. Wij kiezen ervoor om dit aan de binnenkant van de camper te doen, zodat je zo nauwkeurig mogelijk kunt bepalen waar je het raam precies in jouw camper wilt hebben.

Aan de onderkant meet je de afstand tussen de spanten en teken je de maten van het dakraam af. Vervolgens kun je deze beplakken met schilders tape.

Vervolgens ga je in de 4 hoeken gaatjes boren met een boortje 8 of groter. Zo past naderhand je decoupeerzaag erdoorheen. 

Gebruik een veiligheidsbril, want je werkt boven je hoofd en metaalsplinters in je ogen wil je echt voorkomen.

dakraam camper bouwen
aftekenen en boren dakraam camper

Nu teken je van bovenaf een lijn tussen de vier gaten en plak je de lijn aan de buitenkant af met schilders tape. De schilders tape voorkomt dat de decoupeerzaag krassen maakt op je dak.

Een handige truc om krassen te voorkomen is het afplakken van het metaal van je decoupeerzaag. Zo weet je zeker dat je geen krassen maakt.

dakraam camper zagen
Hoe plaats je een dakraam in een rond dak?

Tijdens het aftekenen moet je rekening houden met een rond dak. Zo is de lengte die je aftekent op een rond dak horizontaal gemeten korter dan op de bolling van het dak.

Na het zagen van het gat vul je indien nodig de kieren aan de buitenkant op met butyltape of hardplastic. Meer daarover in stap 7.

Stap 5. Zagen en vijlen

Voordat je begint met zagen wil je misschien je meubilair afdekken zodat alle splinters goed opgevangen worden.

Nu kun je beginnen met het minst moeilijke van deze klus en dat is het zagen van het gat. Zorg ervoor dat je een goede ijzer decoupeerzaag heb met kleine tandjes.

Als laatst in deze stap vijl je de scherpe rand van het gat eraf.

Toen ik het gat in onze tweede camper had gezaagd kwam ik erachter dat het gat ietwat kleiner was geworden. Dit kwam door het bolle dak. Naderhand nog 2 mm aan beide kanten afzagen is moeilijk werkje.

Let op! De hoeken laat je rond. Een harde hoek in metaal heeft eerder de kans te gaan scheuren.

Dakraam camper inbouwen
Vijlen dakraam

Stap 6. Behandelen met metaalverf

Open metaal kan altijd gaan roesten, zelfs als er een dakraam tegen aanzit. Zolang lucht bij metaal kan komen is het slim deze te behandelen met metaalverf.

Stap 7. Oneffenheden opvullen

Het kan zo zijn dat het dak van je camper niet helemaal plat is en dat er net zoals bij ons een patroon in zit. Deze verhogingen en verlagingen in het dak zorgen ervoor dat jouw dakraam niet helemaal aansluit.

Je kunt deze delen opvullen met een stukje Ki-Kern(hard plastic) of met butyltape. Simpelweg even opmeten en vastlijmen met kit. 

opvullen dak dakraam

Stap 8. Houten Frame Maken

In deze stap ga je een een houten frame werk maken die de buitenmaten heeft van de grootte van het gat dat je zojuist gezaagd hebt.

De dikte van de vuren latjes die je gebruikt bepaal je door uit te rekenen hoe laag je het plafond wilt hebben.

Voor ons dakraam in de tweede camper de Dometic 40×40 was de minimum dikte 25mm. Omdat ik graag wilde dat het plafond netjes overloopt in het kozijn van het dakraam heb ik 32mm dikke latjes gebruikt.

Stap 9. Schoonmaken en ontvetten

Zo meteen ga je het dakraam plaatsen en doe je er verstandig aan het stuk op het dak eerst goed schoon te maken met een schuursponsje. Daarna ontvet je dit stuk met verfreiniger en wacht je even totdat dit opgedroogd is.

Stap 10. Het Dakraam Plaatsen

Nu ga je het dakraam plaatsen. In de meeste gevallen doe je er verstandig aan het houten framewerk aan de onderkant eerst vast te lijmen aan het dak. Dit zorgt ervoor dat het dak versterkt wordt en dat je zo meteen het bovenste en onderste deel van het dakraam kunt vastzetten.

Met een houtboortje die kleiner is dan je schroeven maak je gaatjes in je houten framewerk, waar de schroeven moeten komen. Anders splijt het hout wanneer je het dakraam gaat vastschroeven.

Voordat je het bovenste deel op het dak legt spuit je voldoende flexibele kit op de plek waar je dakraam komt. Nu het bovenste deel op het dak ligt schroef je het onderste deel van het dakraam ertegenaan.

Let op! Plaats het dakraam met de opening naar achteren gericht. Als je het dakraam een keer per ongeluk open laat staan en gaat rijden ben je niet gelijk je klep kwijt.

camper dakraam inbouwen

Zorg ervoor dat je alle schroeven niet gelijk helemaal vastdraait, maar 1 voor 1 een beetje. Zo voorkom je dat het dakraam gaat schuiven of dat je je dak kapot maakt.

Volgens de handleiding van de meeste dakramen kun je nu de buitenrand verder afkitten met flexibele kit. Je gebruikt flexibele kit omdat je zo, ooit in de toekomst het dakraam er nog uit kunt halen. Uit onze ervaring scheurt flexibele kit in de zon vrij snel. Vandaar dat wij op de buitenrand High Tack kit plaatsen, dit is een lijm met een betere verbinding. Met een beetje water op je vinger kun je heel makkelijk de kit mooi afwerken.

Het inbouwen van je dakraam is gelukt en je kunt nu controleren of je camper dakraam waterdicht is door de volgende dag water eroverheen te gooien.

Video: Camper Dakraam installeren

Al de hierboven genoemde stappen kun je ook terug zien in de video die wij gemaakt hebben over de plaatsing van ons dakraam.

Wist je dat je jezelf gratis kunt abonneren op ons YouTube kanaal? Het kanaal staat vol met installatie video’s die ingaan op de verbouwing van onze Fiat Ducato tot Camper.

Een zijraam plaatsen in de camper

Ga je ook een zijraam in je camper plaatsen? In dit artikel vergelijken we alle opties die geschikt zijn voor campers. Persoonlijk zijn de Wamovo zijramen onze favoriet. Het glas geeft de camper een mooie uitstraling. Ze worden geleverd inclusief verduistering- en insectenhor en ze zijn goed betaalbaar.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

2 reacties

    1. Hi Jos, gelukkig mag je in Nederland zelf een zijraam of dakraam plaatsen. Dit hoeft niet apart gekeurd te worden bij de RDW. Uiteraard kijken ze wel bij de keuring tot campervoertuig of alles degelijk vast geplaatst is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy