Vergelijk camper ramen + inbouw stappenplan

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Een raam inbouwen in je camper klinkt misschien als een spannend onderdeel van een camper bouwen. Begrijpelijk, want een gat zagen in je bus is permanent en dat moet natuurlijk wel netjes gebeuren. In dit artikel gaan we je hier stap voor stap bij helpen.

Toen wij de eerste keer een camper raam gingen inbouwen zagen wij het meeste op tegen het gat zagen zelf. Gelukkig viel dit uiteindelijk reuze mee, mede doordat er een foutmarge toegestaan is. Daarbij heb je met behulp van dit stappenplan een goede voorbereiding voor een mooi eindresultaat.

Naast het inbouw stappenplan helpen we je ook bij het kiezen van het beste raam voor jouw camper? Er zijn zoveel verschillende camper ramen te vinden op het internet, dat dit de zoektocht alleen maar moeilijker maakt.

In dit blog vergelijken we een tal van camper ramen. Van goedkope camper ramen tot duurste. En het duurste camper raam hoeft niet per se het beste te zijn.

1. Camper Raam Opties

Voordat je een camper raam gaat kopen doe je er goed aan te weten wat de mogelijkheden zijn. Hiermee bedoelen we ”welke opties kan een camper raam hebben”. Hieronder sommen we alle opties voor je op.

Verduisteringsgordijn en of insectenhor

Een camper raam kopen kan met of zonder verduisteringsgordijn en instectenhor. Het voordeel hiervan is dat je zelf geen gordijn meer hoeft te maken om een beetje privacy te hebben. Ook wordt een hor vaak als prettig ervaren. Zo blijven ongewenste insecten buiten en kan het raam openstaan. Maar je kunt natuurlijk ook een raam kopen die niet open kan, dan is een verduistering inclusief insectenhor niet nodig.

Raamisolatie

Een andere keuze waar je bij het kopen van een camper raam voor komt te staan is: hoe goed moet het raam isoleren? Waarschijnlijk ga je de camper isoleren en een raam is vaak een slechte isolator. Al dat harde werk om de camper te isoleren en vervolgens heb je een slecht isolerend raam. Om dit te voorkomen kun je kiezen voor een raam met getint glas om de zon/hitte buiten te houden. Ook hebben sommige ramen dubbel glas.

Vast of te openen

De meeste camper ramen die je online vindt zijn te openen. Door te schuiven of open te klappen. Echter wanneer je een buscamper hebt kun je ook een vast glasraam plaatsen.

Met ronding of zonder

Sommige ramen zijn licht gebogen en sluiten dus perfect aan bij de ronding van een bus. Als je een plat zijraam inbouwt in een bus bestaat er een kans dat het metaal rondom het dakraam plat gedrukt wordt. Deze platte zijramen zijn dus ook bedoeld voor in een integraal camper. Let daarop bij de keuze van je raam.

Merk

Er zijn heel veel merken die camper ramen verkopen, maar als je zoekt in Google op ‘camper raam kopen’ dan is de eerste die je hebt gezien, een Dometic. Zij worden gezien als de nummer 1 in camper artikelen. Dometic heeft goede camper ramen, al dan niet de beste ramen. Maar wij vinden de prijs kwaliteit verhouding niet altijd in balans. De ramen zijn best prijzig en vaak bieden concurrenten als Wamovoo en Carbest precies dezelfde kwaliteit voor een lichter prijsje.

2. Camper ramen vergelijken

In onderstaand overzicht vergelijken we een aantal verschillende universele camper ramen. Van goedkope camper ramen tot dure en met allerlei verschillende mogelijkheden. In deze vergelijking zullen niet alle ramen staan. Vind jij dat er een beter alternatief is dan wij hier beschrijven. Laat het ons vooral weten en we zullen er kritisch naar kijken.

In sommige gevallen zien we overeenkomsten in de ramen. Zo zien we veel dezelfde sluitingen en wordt er dezelfde butylkit aangeboden. Grote kans dat veel van de ramen uit dezelfde fabriek komen.

Te openen

camper raam

Wamovoo Tentoonstelraam 490×500

 • Acryl getint glas
 • incl. verduistering en hor
 • goede prijs/kwaliteit
 • geen handleiding
 • Ook beschikbaar in 600×450
camper raam tentoonstel

Carbest Tentoonstelraam 700×650

 • Dubbel getint acrylglas
 • incl. verduistering en hor
 • goede prijs/kwaliteit
 • eenvoudige installatie
 • beschikbaar in verschillende maten
camper raam uitstelraam

Wamovoo Uitstelraam 500 x 350

 • Dubbel beglaasd
 • Getint
 • incl. verduistering en hor
 • goede prijs/kwaliteit
 • beschikbaar in verschillende maten
raam dometic

Dometic Tentoonstelraam

 • Dubbel getint acrylglas
 • excl. verduistering en hor
 • eenvoudige installatie
 • beschikbaar in verschillende maten
camper-schuifraam

Dometic Schuifraam

 • Dubbel getint acrylglas
 • excl. verduistering en hor
 • eenvoudige installatie
 • beschikbaar in verschillende maten
JWS Schuifraam

JWS Schuifraam

 • Plexiglas getint
 • incl. verduistering en hor
 • goede prijs/kwaliteit
 • beschikbaar in verschillende maten

Vast raam

Vaste camper ramen zijn gefabriceerd specifiek voor een bepaald type voertuig. Deze zijn precies op maat en passen perfect tussen de spanten van de camper. Een vast raam kun je zelf plaatsen of laten plaatsen. Enkele websites die je hier verder mee kunnen helpen vindt je hieronder

Onze keuze raam

Bij onze Fiat Ducato zelfbouw camper hebben wij gekozen voor de Wamovoo tentoonstelraam 490×500 geworden inclusief verduisteringsgordijn en insectenhor. De prijs kwaliteit verhouding van dit camper raam vinden wij echt top. Het glas ziet er rijk uit en ook is het frame stijlvol.

3. Camper raam inbouw stappenplan

Het inbouwen van een camper raam is een slimme keuze. Zo bevorder je de ventilatie in de bus, maar het is natuurlijk ook gewoon aangenaam om naar buiten te kunnen kijken. Inmiddels hebben wij al meerdere zijramen en dakramen geplaatst en daar is dit stappenplan op gebaseerd.

Als dit de eerste keer wordt dat je een raam gaat plaatsen, dan begrijpen we je eventuele angst. Lees het stappenplan helemaal uit en hopelijk kunnen we je angst zo (deels) wegnemen. Eventueel kun je ook eerst nog onze video over het inbouwen van ons zijraam kijken.

1. Wat heb je nodig voor het inbouwen van je camper raam

Om een raam in de camper te kunnen plaatsen heb je natuurlijk een aantal benodigdheden en gereedschap nodig. Goed gereedschap is belangrijk om zo zorgvuldig mogelijk het raam in te bouwen.

2. Plaats bepalen

Waar ga je het raam plaatsen in de camper? Een stap waaraan je gedacht moet hebben voordat je het raam gaat kopen. De maten van het raam zijn afhankelijk van de ruimte die je hebt tussen de grote spanten. De kleine spanten die met kit in je bestelbus vastzitten hebben wij op sommige plekken verwijderd. Deze kleine spanten hebben geen dragende functie, alleen een functie om het metaal van de wand bol te houden en trillingen te voorkomen. Een raam vervult ook deze functie. Je kunt de spant dus verwijderen, maar verplaatsen mag natuurlijk ook.

spant-camper-raam

3. Aftekenen raam

Voor het aftekenen van het raam op de zijkant van de bus houd je het binnen-frame (1) van het raam aan. Je kunt nu ook goed zien dat je zeker 2 cm speling hebt met de buitenrand (2). Dit is dus ook je toegestane foutmarge.

Wij hebben het raam afgetekend op de binnenkant van de bus met behulp van een kartonnen mal. Maar je zou ook het houten frame kunnen gebruiken uit stap 7 om de maten af te tekenen. Als je het houtenframe gebruikt voor het aftekenen houd dan rekening met eventuele ronde hoeken.

zijraam aftekenen

Ga je vanaf de buitenkant aftekenen? Vergeet dan niet genoeg tape te plakken aan de buitenrand. Zo beschadig je de lak niet tijdens het zagen met de decoupeerzaag.

4. Gaatjes boren in de hoeken

Nu het raam is afgetekend en je zeker weet dat de positie goed is kun je beginnen met de eerste stap van het gat maken. Je moet nu gaten boren in de hoeken. Dit doe je met een groot metaalboortje, 8mm a 10mm is genoeg. Zodoende past het boortje van de decoupeerzaag (zie volgende stap) erin.

Als jij een rechthoekig gat gaat zagen is het belangrijk de hoeken die je boort rond te laten. Zo scheurt het metaal niet bij trillingen. Bij de Wamovoo tentoonstel ramen lopen de hoeken van zichzelf al rond en hoef je hier dus geen rekening mee te houden. Uiteraard moet je wel een gaatje boren om je zaag erin te kunnen zetten.

5. Gat zagen

Het gat zagen doe je met een decoupeerzaag of een slijptol. Wij raden een decoupeerzaag aan, omdat een slijptol erg veel kleine ijzersnippers geeft. Maar beide krijgen deze taak voltooid.

Plak van te voren schilders tape over de randen aan de kant waar je niet zaagt. Zo blijft het stuk metaal op zijn plek tijdens het zagen. Ook kun je de metalen onderkant van de decoupeerzaag afplakken voor bescherming.

Tip: Zaag het gat van het frame liever 1 a 2 mm groter, dan te klein. Zo is er genoeg speling om het raam erin te krijgen. En het aluminium frame valt aan de buitenkant toch flink over de rand heen.

6. Vijlen en verven

Het spannendste is nu voorbij, het gat is gezaagd. Voordat je het gat gaat vijlen en verven is het handig het raam eerst een keer erin te plaatsen. Zo weet je zeker dat het raam past.

Vervolgens ga je de scherpen randen eraf vijlen en daarna verf je deze met metaalverf. Zo voorkom je roest in een later stadium. Laat dit minimaal een puur drogen voordat je doorgaat. Wellicht moet je de rand 2 keer behandelen.

vijlen en verven raam camper

7. Frame maken en vastlijmen

Een houten frame om het aluminium frame heb je nodig om ervoor te zorgen dat het raam op zijn plaatst blijft. Het houten frame maak je aan de hand van de buitenmaten van het raam.

Vervolgens lijm je deze met polymeerkit aan het metaal van je camper. Zet het houtenframewerk tijdelijk vast met lijmklemmen en kom na een paar uur terug.

Wij gebruiken voor de Wamovoo ramen houten latjes van 32mm(diepte) bij 20mm (breedte).

framewerk

8. Plaatsen raam

Aan de binnenrand van het raam spuit je butylkit of plaats je de butyltape. Dit is een rubberachtige goedje dat ervoor zorgt dat er geen water naar binnen kan komen. Deze kit/tape is geen lijm, omdat je zo het raam later nog kunt vervangen. Ontvet de buitenkant van het metaal waar het butyl terecht komt.

Vervolgens plaats je het raam in het gat en bevestig je deze met de bevestigingsclips.

9. Verwijder overtollig butylkit

Wanneer je een de buitenkant butylkit tussen de randen eruit ziet komen kun je dit verwijderen. Dit doe je simpel door je vinger erop te leggen en erop te tikken. De kit zal aan je vinger blijven plakken.

10. Plaatsen verduisteringsgordijn en insectenhor

Als laatst plaats je het binnenframe met verduisteringsgordijn en hor. Deze valt in de randen van het aluminiumframe en schroef je vast met de bijgeleverde schroeven.

Disclaimer: We hebben dit blog zo zorgvuldig mogelijk geschreven aan de hand van onze eigen ervaring. Na veel onderzoek te hebben gedaan hebben we geprobeerd zo accuraat mogelijke informatie te verschaffen. Echter blijven we ervaringsdeskundige en kan er informatie ontbreken.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

2 reacties

 1. Dometic spullen zijn helaas flink ondermaats qua kwaliteit.
  mn gaspitten doen het meer niet dan wel
  mn raamhor verduistering sluit erg slecht
  het uitstel stangetjes zit regelmatig vast
  ook vrienden van ons klagen steen en been over Dometic, koelkast problemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct