camper raam inbouwen stappenplan

Vergelijk camper ramen + inbouw stappenplan

Hoe kies je nu het beste raam voor jouw camper? Er zijn zoveel verschillende camper ramen te vinden op het internet, dat het meest geschikte raam vinden misschien alleen nog maar moeilijker maakt. In dit blog vergelijken we een tal van camper ramen. Van goedkope camper ramen tot duurste. En het duurste camper raam hoeft niet per se het beste te zijn.

Daarnaast vindt je in dit blog onze keuze voor het camper raam en een inbouw stappenplan. Zo willen we eventuele angsten wegnemen en het inbouwen van jouw raam zo makkelijk mogelijk maken.

Camper Raam Kopen

Voordat je een camper raam gaat kopen doe je er goed aan te weten wat de mogelijkheden zijn. Hiermee bedoelen we ”welke opties kan een camper raam hebben”. Om geen miskoop te doen en later spijt te hebben van je keuze sommen we ze hier allemaal voor je op.

Verduisteringsgordijn en of insectenhor

Een camper raam kopen kan met of zonder verduisteringsgordijn en instectenhor. Het voordeel hiervan is dat je zelf geen gordijn meer hoeft te maken om een beetje privacy te hebben. Ook wordt een hor vaak als prettig ervaren. Zo blijven ongewenste insecten buiten en kan het raam open staan. Maar je kunt natuurlijk ook een raam kopen die niet open kan, dan is een verduistering inclusief insectenhor niet nodig.

Raamisolatie

Wanneer je een camper raam gaat kopen kom je ook voor de keuze te staan in welke mate deze moet isoleren. Waarschijnlijk ga je de camper isoleren en een raam is vaak een slechte isolator. Al dat harde werk om de camper te isoleren en vervolgens heb je een slecht isolerend raam. Om dit te voorkomen kun je kiezen voor een raam met getint glas om de zon/hitte buiten te houden. Ook hebben sommige ramen dubbel glas.

Vast of te openen

De meeste camper ramen die je online vindt zijn te openen. Door te schuiven of open te klappen. Echter wanneer je een buscamper hebt kun je ook een vast glasraam plaatsen.

Merk

Er zijn heel veel merken die camper ramen verkopen, maar als je zoekt in Google op camper raam kopen dan is vast de eerste die je hebt gezien een Dometic. Zij zijn waarschijnlijk de nummer 1 in camper artikelen. Dometic heeft goede camper ramen, al dan niet de beste ramen. Maar wij vinden de prijs kwaliteit verhouding niet altijd in balans. De ramen zijn best prijzig en vaak bieden concurrenten als Wamovoo en Carbest precies dezelfde kwaliteit voor een lichter prijsje.

Camper ramen vergelijken

In dit overzicht gaan we een tal van universele camper ramen vergelijken. Van goedkope camper ramen tot dure en met allerlei verschillende mogelijkheden. In deze vergelijking zullen niet alle ramen staan. Vindt jij dat er een beter alternatief is dan wij hier beschrijven. Laat het ons weten en we zullen er kritisch naar kijken.

In sommige gevallen zien we overeenkomsten in de ramen. Zo zien we veel dezelfde sluitingen en wordt er dezelfde butylkit aangeboden. Grote kans dat veel van de ramen uit dezelfde fabriek komt.

Te openen

camper raam

Wamovoo Tentoonstelraam 490×500

 • Acryl getint glas
 • incl. verduistering en hor
 • goede prijs/kwaliteit
 • geen handleiding
 • Ook beschikbaar in 600×450
camper raam tentoonstel

Carbest Tentoonstelraam 700×650

 • Dubbel getint acrylglas
 • incl. verduistering en hor
 • goede prijs/kwaliteit
 • eenvoudige installatie
 • beschikbaar in verschillende maten
camper raam uitstelraam

Wamovoo Uitstelraam 500 x 350

 • Dubbel beglaasd
 • Getint
 • incl. verduistering en hor
 • goede prijs/kwaliteit
 • beschikbaar in verschillende maten
raam dometic

Dometic Tentoonstelraam

 • Dubbel getint acrylglas
 • excl. verduistering en hor
 • eenvoudige installatie
 • beschikbaar in verschillende maten
camper-schuifraam

Dometic Schuifraam

 • Dubbel getint acrylglas
 • excl. verduistering en hor
 • eenvoudige installatie
 • beschikbaar in verschillende maten
JWS Schuifraam

JWS Schuifraam

 • Plexiglas getint
 • incl. verduistering en hor
 • goede prijs/kwaliteit
 • beschikbaar in verschillende maten

Vast raam

Vaste camper ramen zijn gefabriceerd specifiek voor een bepaald type voertuig. Deze zijn precies op maat en passen perfect tussen de spanten van de camper. Een vast raam kun je zelf plaatsen of laten plaatsen. Enkele websites die je hier verder mee kunnen helpen vindt je hieronder

Camper raam inbouw stappenplan

Het inbouwen van een camper raam is een slimme keuze. Zo bevorder je de ventilatie in de bus en ook is het aangenaam om naar buiten te kunnen kijken. Voor ons is het plaatsen van een raam in de camper inmiddels geen spannende klus meer. Zo hebben we ook al meerdere dakramen geplaatst en het inbouwen van een zijraam lijkt daarop.

Als dit de eerste keer wordt van het plaatsen van een raam, dan begrijpen we je eventuele angst. Dat hadden wij ook, want het zagen van een gat in jouw mooie camper klinkt erg beangstigend. Met dit stappenplan willen we het inbouwen van jouw camper raam zo makkelijk mogelijk maken.

Onze keuze voor het camper raam is de Wamovoo tentoonstelraam 490×500 geworden inclusief verduisteringsgordijn en insectenhor. De prijs kwaliteit verhouding van dit camper raam vinden wij echt top. Het glas ziet er erg rijk uit en ook is het frame stijlvol.

1. Gereedschap

Om een raam in de camper te kunnen plaatsen heb je natuurlijk gereedschap nodig. Goed gereedschap is belangrijk om zo zorgvuldig mogelijk het raam in te bouwen.

2. Plaats bepalen

Waar ga je het raam plaatsen in de camper. Een stap waaraan je gedacht moet hebben voordat je het raam gaat kopen. De maten van het raam zijn afhankelijk van de ruimte die je hebt tussen de grote spanten. De kleine spanten die met kit in je bestelbus vastzitten die hebben wij op sommige plekken verwijderd.

spant camper raam

3. Aftekenen raam

Wij hebben het raam afgetekend op de binnenkant van de bus met behulp van een mal. Maar je zou ook het houten frame kunnen gebruiken uit stap.. om de maten af te tekenen. Ga je vanaf de buitenkant aftekenen? Vergeet dan niet genoeg tape te plakken aan de buitenrand. Zo beschadig je de lak niet tijdens het zagen.

4. Gaatjes boren in de hoeken

Gaten boren in de hoeken maken het zagen van het gat zo meteen een stuk makkelijker. Bij de Wamovoo tentoonstel ramen lopen de hoeken van zichzelf al erg rond en zijn gaten boren minder belangrijk. Als het gat dat jij moet zagen voor het raam vierkant is, dan zorgen de ronde hoeken van het boren ervoor dat het metaal niet gaat scheuren bij trillingen.

5. Gat zagen

Het gat zagen doe je met een decoupeerzaag of een slijptol. Wij raden een decoupeerzaag aan, omdat een slijptol erg veel kleine ijzersnippers geeft. Maar beide krijgen deze taak voltooid.

Plak van te voren schilders tape over de randen aan de kant waar je niet zaagt. Zo blijft het stuk metaal op zijn plek tijdens het zagen.

Tip: Zaag het gat van het frame liever 1 a 2 mm groter, dan te klein. Zo is er genoeg speling om het raam erin te krijgen. En het aluminium frame valt aan de buitenkant toch flink over de rand heen.

6. Vijlen en verven

Het spannendste is nu voorbij, het gat is gezaagd. Voordat je het gat gaat vijlen en verven is het handig het raam eerst een keer erin te plaatsen. Zo weet je zeker dat het raam past.

Vervolgens ga je de scherpen randen eraf vijlen en daarna verf je deze met metaalverf. Zo voorkom je roest in een later stadium.

vijlen en verven raam camper

7. Frame maken en vastlijmen

Een houten frame om het aluminium frame heb je nodig om ervoor te zorgen dat het raam op zijn plaatst blijft. Het houten frame maak je aan de hand van de buitenmaten van het raam. Vervolgens lijm je deze met polymeerkit aan het metaal van je camper. Zet het houtenframewerk tijdelijk vast met lijmklemmen en kom na een paar uur terug.

framewerk

8. Plaatsen raam

Aan de binnenrand van het raam spuit je butylkit. Dit is een rubberachtige kit die ervoor zorgt dat er geen water naar binnen kan komen. Deze kit is geen lijm, omdat je zo het raam later nog kunt vervangen. Ontvet de buitenkant van het metaal waar de butylkit terecht komt.

Vervolgens plaats je het raam in het gat en bevestig je deze met de bevestigingsclips. In ons geval bij de Wamovoo waren deze bijgeleverd, maar het zou ook kunnen dat je deze apart moet bestellen.

9. Verwijder overtollig butylkit

Wanneer je een de buitenkant butylkit tussen de randen eruit ziet komen kun je dit verwijderen. Dit doe je simpel door je vinger erop te leggen en erop te tikken. De kit zal aan je vinger blijven plakken.

10. Plaatsen verduisteringsgordijn en insectenhor

Als laatst plaats je het binnenframe met verduisteringsgordijn en hor. Deze valt in de randen van het aluminiumframe en schroef je vast met de bijgeleverde schroeven.

Disclaimer: We hebben dit blog zo zorgvuldig mogelijk geschreven aan de hand van onze eigen ervaring. Na veel onderzoek te hebben gedaan hebben we geprobeerd zo accuraat mogelijke informatie te verschaffen. Echter blijven we ervaringsdeskundige en kan er informatie ontbreken.

GERELATEERDE BERICHTEN

Wie zijn wij

over ons

Wij zijn Bas en Bianca. Sinds 2016 reizen wij heel de wereld over op zoek naar de spannendste en mooiste plekjes op aarde!
Sindsdien runnen we een online bedrijfje en nu ook een blog in de hoop jullie te inspireren!


Neem gerust een kijkje!

CHECKLIST CAMPER BOUWEN

Voor Altijd Gratis:
Camper Bouwen Checklist

Talloze Installatiegidsen en Complete Handleiding Zelf Camper Bouwen

GELD VERDIENEN OP REIS

Met onze GRATIS Geld Verdienen Op Reis e-book leer je exact hoe je binnen no-time op allerlei verschillende manieren geld verdient tijdens jouw reis!

NU VERKRIJGBAAR PHOTO PRESETS

Transformeer jouw eigen foto’s binnen een aantal klikken naar het mooiste resultaat!

FIT OP REIS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy