Een raam inbouwen in je camper klinkt misschien als een spannend onderdeel van een camper bouwen. En dat is ook te begrijpen, want een gat zagen in je bus is permanent en dat moet natuurlijk wel goed gaan. Daar gaan we je met dit artikel stap voor stap bij helpen.
Het inbouwen van je eigen camper raam is makkelijker dan je nu denkt. Waar de meeste mensen (ook wij) de eerste keer tegenop zien is het gat zagen zelf. En dat valt uiteindelijk reuze mee, mede dankzij dat er een foutmarge toegestaan is. Daarbij heb je met behulp van dit stappenplan een goede voorbereiding voor een mooi eindresultaat.
Naast het inbouw stappenplan helpen we je bij het kiezen van het beste raam voor jouw camper? Er zijn zoveel verschillende camper ramen te vinden op het internet, dat de zoektocht alleen maar moeilijker maakt.
In dit blog vergelijken we een tal van camper ramen. Van goedkope camper ramen tot duurste. En het duurste camper raam hoeft niet per se het beste te zijn.
1. Camper Raam Opties
Voordat je een camper raam gaat kopen doe je er goed aan te weten wat de mogelijkheden zijn. Hiermee bedoelen we ”welke opties kan een camper raam hebben”. Om geen miskoop te doen en later spijt te hebben van je keuze sommen we ze hier allemaal voor je op.
Verduisteringsgordijn en of insectenhor
Een camper raam kopen kan met of zonder verduisteringsgordijn en instectenhor. Het voordeel hiervan is dat je zelf geen gordijn meer hoeft te maken om een beetje privacy te hebben. Ook wordt een hor vaak als prettig ervaren. Zo blijven ongewenste insecten buiten en kan het raam open staan. Maar je kunt natuurlijk ook een raam kopen die niet open kan, dan is een verduistering inclusief insectenhor niet nodig.
Raamisolatie
Wanneer je een camper raam gaat kopen kom je ook voor de keuze te staan in welke mate deze moet isoleren. Waarschijnlijk ga je de camper isoleren en een raam is vaak een slechte isolator. Al dat harde werk om de camper te isoleren en vervolgens heb je een slecht isolerend raam. Om dit te voorkomen kun je kiezen voor een raam met getint glas om de zon/hitte buiten te houden. Ook hebben sommige ramen dubbel glas.
Vast of te openen
De meeste camper ramen die je online vindt zijn te openen. Door te schuiven of open te klappen. Echter wanneer je een buscamper hebt kun je ook een vast glasraam plaatsen.
Met ronding of zonder
Sommige ramen zijn licht gebogen en sluiten dus perfect aan bij de ronding van een bus. Als je een plat zijraam inbouwt in een bus bestaat er een kans dat het metaal rondom het dakraam plat gedrukt wordt. Deze platte zijramen zijn dus ook bedoeld voor in een integraal camper. Let daarop bij de keuze van je raam.
Merk
Er zijn heel veel merken die camper ramen verkopen, maar als je zoekt in Google op camper raam kopen dan is vast de eerste die je hebt gezien, een Dometic. Zij zijn waarschijnlijk de nummer 1 in camper artikelen. Dometic heeft goede camper ramen, al dan niet de beste ramen. Maar wij vinden de prijs kwaliteit verhouding niet altijd in balans. De ramen zijn best prijzig en vaak bieden concurrenten als Wamovoo en Carbest precies dezelfde kwaliteit voor een lichter prijsje.
2. Camper ramen vergelijken
In dit overzicht gaan we een tal van universele camper ramen vergelijken. Van goedkope camper ramen tot dure en met allerlei verschillende mogelijkheden. In deze vergelijking zullen niet alle ramen staan. Vindt jij dat er een beter alternatief is dan wij hier beschrijven. Laat het ons weten en we zullen er kritisch naar kijken.
In sommige gevallen zien we overeenkomsten in de ramen. Zo zien we veel dezelfde sluitingen en wordt er dezelfde butylkit aangeboden. Grote kans dat veel van de ramen uit dezelfde fabriek komt.
Te openen
Wamovoo Tentoonstelraam 490×500
- Acryl getint glas
- incl. verduistering en hor
- goede prijs/kwaliteit
- geen handleiding
- Ook beschikbaar in 600×450
Carbest Tentoonstelraam 700×650
- Dubbel getint acrylglas
- incl. verduistering en hor
- goede prijs/kwaliteit
- eenvoudige installatie
- beschikbaar in verschillende maten
- Dubbel getint acrylglas
- excl. verduistering en hor
- eenvoudige installatie
- beschikbaar in verschillende maten
- Dubbel getint acrylglas
- excl. verduistering en hor
- eenvoudige installatie
- beschikbaar in verschillende maten
Vast raam
Vaste camper ramen zijn gefabriceerd specifiek voor een bepaald type voertuig. Deze zijn precies op maat en passen perfect tussen de spanten van de camper. Een vast raam kun je zelf plaatsen of laten plaatsen. Enkele websites die je hier verder mee kunnen helpen vindt je hieronder
3. Camper raam inbouw stappenplan
Het inbouwen van een camper raam is een slimme keuze. Zo bevorder je de ventilatie in de bus en ook is het aangenaam om naar buiten te kunnen kijken. Voor ons is het plaatsen van een raam in de camper inmiddels geen spannende klus meer. Zo hebben we al meerdere zijramen en dakramen geplaatst, daar is dit stappenplan dus ook op gebaseerd.
Als dit de eerste keer wordt van het plaatsen van een raam, dan begrijpen we je eventuele angst. Lees het stappenplan helemaal uit en hopelijk hebben we je angst al (deels) kunnen wegnemen. Geen zorgen het valt echt mee.
Onze keuze voor een raam in onze derde zelfbouw camper is de Wamovoo tentoonstelraam 490×500 geworden inclusief verduisteringsgordijn en insectenhor. De prijs kwaliteit verhouding van dit camper raam vinden wij echt top. Het glas ziet er rijk uit en ook is het frame stijlvol.
1. Wat heb je nodig voor het inbouwen van je camper raam
Om een raam in de camper te kunnen plaatsen heb je natuurlijk een aantal benodigdheden en gereedschap nodig. Goed gereedschap is belangrijk om zo zorgvuldig mogelijk het raam in te bouwen.
- Decoupeerzaag
- Accuboormachine
- Borenset
- Flexibele Kit (meegeleverd met het raam)
- Kitspuit
- Rolmaat
- Schilderstape
- Metaalvijl
- Metaallak
- butyltape
- Houten vuren balkjes voor de omlijsting
2. Plaats bepalen
Waar ga je het raam plaatsen in de camper> Een stap waaraan je gedacht moet hebben voordat je het raam gaat kopen. De maten van het raam zijn afhankelijk van de ruimte die je hebt tussen de grote spanten. De kleine spanten die met kit in je bestelbus vastzitten hebben wij op sommige plekken verwijderd. Deze kleine spanten hebben geen dragende functie, alleen een functie om het metaal van de wand bol te houden en trillingen te voorkomen. Een raam vervult ook deze functie. Je kunt de spant dus verwijderen, maar verplaatsen mag natuurlijk ook.
3. Aftekenen raam
Voor het aftekenen van het raam op de zijkant van de bus houdt je het binnen-frame (1) van het raam aan. Je kunt nu ook goed zien dat je zeker 2 cm speling hebt met de buitenrand (2). Dit is dus ook je toegestane foutmarge.
Wij hebben het raam afgetekend op de binnenkant van de bus met behulp van een kartonnen mal. Maar je zou ook het houten frame kunnen gebruiken uit stap 7 om de maten af te tekenen. Als je het houtenframe gebruikt voor het aftekenen houdt dan rekening met eventuele ronde hoeken.
Ga je vanaf de buitenkant aftekenen? Vergeet dan niet genoeg tape te plakken aan de buitenrand. Zo beschadig je de lak niet tijdens het zagen met de decoupeerzaag.
4. Gaatjes boren in de hoeken
Nu het raam is afgetekend en je zeker weet dat de positie goed is kun je beginnen met de eerste stap van het gat maken. Je moet nu gaten boren in de hoeken. Dit doe je met een groot metaalboortje, vanaf 8mm a 10mm is genoeg. In de volgende stap kun je zo het boortje van de decoupeerzaag erin plaatsen.
Als jij een rechthoekig gat gaat zagen is het belangrijk de hoeken die je boort rond te laten. Zo scheurt het metaal niet bij trillingen. Bij de Wamovoo tentoonstel ramen lopen de hoeken van zichzelf al rond en hoef je hier dus geen rekening mee te houden. Uiteraard moet je wel een gaatje boren om je zaag erin te kunnen zetten.
5. Gat zagen
Het gat zagen doe je met een decoupeerzaag of een slijptol. Wij raden een decoupeerzaag aan, omdat een slijptol erg veel kleine ijzersnippers geeft. Maar beide krijgen deze taak voltooid.
Plak van te voren schilders tape over de randen aan de kant waar je niet zaagt. Zo blijft het stuk metaal op zijn plek tijdens het zagen. Ook kun je de metalen onderkant van de decoupeerzaag afplakken voor bescherming.
Tip: Zaag het gat van het frame liever 1 a 2 mm groter, dan te klein. Zo is er genoeg speling om het raam erin te krijgen. En het aluminium frame valt aan de buitenkant toch flink over de rand heen.
6. Vijlen en verven
Het spannendste is nu voorbij, het gat is gezaagd. Voordat je het gat gaat vijlen en verven is het handig het raam eerst een keer erin te plaatsen. Zo weet je zeker dat het raam past.
Vervolgens ga je de scherpen randen eraf vijlen en daarna verf je deze met metaalverf. Zo voorkom je roest in een later stadium. Laat dit minimaal een puur drogen voordat je doorgaat. Wellicht moet je de rand 2 keer behandelen.
7. Frame maken en vastlijmen
Een houten frame om het aluminium frame heb je nodig om ervoor te zorgen dat het raam op zijn plaatst blijft. Het houten frame maak je aan de hand van de buitenmaten van het raam.
Vervolgens lijm je deze met polymeerkit aan het metaal van je camper. Zet het houtenframewerk tijdelijk vast met lijmklemmen en kom na een paar uur terug.
Wij gebruiken voor de Wamovoo ramen houten latjes van 32mm(diepte) bij 20mm (breedte).
8. Plaatsen raam
Aan de binnenrand van het raam spuit je butylkit of plaats je de butyltape. Dit is een rubberachtige goedje dat ervoor zorgt dat er geen water naar binnen kan komen. Deze kit/tape is geen lijm, omdat je zo het raam later nog kunt vervangen. Ontvet de buitenkant van het metaal waar het butyl terecht komt.
Vervolgens plaats je het raam in het gat en bevestig je deze met de bevestigingsclips.
9. Verwijder overtollig butylkit
Wanneer je een de buitenkant butylkit tussen de randen eruit ziet komen kun je dit verwijderen. Dit doe je simpel door je vinger erop te leggen en erop te tikken. De kit zal aan je vinger blijven plakken.
10. Plaatsen verduisteringsgordijn en insectenhor
Als laatst plaats je het binnenframe met verduisteringsgordijn en hor. Deze valt in de randen van het aluminiumframe en schroef je vast met de bijgeleverde schroeven.
Disclaimer: We hebben dit blog zo zorgvuldig mogelijk geschreven aan de hand van onze eigen ervaring. Na veel onderzoek te hebben gedaan hebben we geprobeerd zo accuraat mogelijke informatie te verschaffen. Echter blijven we ervaringsdeskundige en kan er informatie ontbreken.