Stappenplan: Walstroom Aansluiting Camper

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Een walstroom aansluiting in de camper zorgt ervoor dat deze wordt voorzien van 230 volt elektriciteit. Op deze manier kun je elektrische apparaten die je thuis gebruikt ook gebruiken in de camper. Ook kun je een accuoplader erop aansluiten om zo de huishoudaccu op te kunnen laden.

In een huis komt het stroom binnen via de straat, de meterkast en volgen erna allerlei groepenkasten, aardlekschakelaars en nog meer. In een camper is dit gelukkig iets eenvoudiger, maar ook hier is het belangrijk jezelf en de camper te beschermen met een veilige walstroom aansluiting.

Vandaar dat we dit stappenplan hebben geschreven voor het aansluiten van walstroom in de camper. We raden je aan geen enkele stap over te slaan.

Walstroom in de camper om de camperaccu op te laden

Waarom heb je walstroom in de camper nodig? Wanneer je alleen maar in de natuur gaat wildkamperen en nooit bij iemand voor de deur of bij een camper service plaats aan de laadpaal gaat. Dan heb je misschien geen walstroom in de camper nodig. Waarschijnlijk heb je dan zonnepanelen geplaatst en laad je de camperaccu’s ook op tijdens het rijden.

Toch wanneer je de camperaccu oplaad via zonnepanelen en dynamo is het verstandig om een walstroom aansluiting te maken. Accu’s moeten namelijk eens in de zoveel tijd volledig opgeladen worden, dus echt tot 100% vol. Doe je dit niet dan verkort je de levensduur van je camperaccu’s. En accu’s helemaal 100% vol krijgen gaat langzaam en is een langdurig proces. Vaak langer dan dat er licht op een dag op de zonnepanelen valt en langer dan dat de dynamo draait tijdens het rijden.

Misschien dat dit wel met lithiumaccu’s lukt, want deze zijn makkelijker 100% vol te krijgen. Dan moet er alsnog genoeg zon zijn en of je moet genoeg rijden. Maar AGM of loodzuur accu’s geven meer weerstand in de laatste 20% van opladen. Waardoor 100% volladen langer duurt. En dus de kans om deze volledig opgeladen te krijgen met alleen zonnepanelen en dynamo klein is.

Wanneer je dus een walstroom aansluiting hebt met daarachter een acculader dan kun je de accu’s opladen, dag en nacht. En een 100% volle camperaccu dat heeft alleen maar voordelen.

Geen camperaccu?

Vrijwel alle campers hebben een walstroom aansluiting. De meest voornaamste reden is dus om de camperaccu (huishoudaccu) op te laden, maar je kunt er ook allerlei 230 volt elektrische apparaten door gebruiken in je camper. Het zit zelfs zo dat als jij met je camper altijd op de camping zult staan, je helemaal geen camperaccu en acculader nodig hebt. Het enige waar je voor moet zorgen is een veilige walstroom aansluiting in je camper met een aantal stopcontacten. Ook deze installatie leggen we hieronder precies uit met behulp van een elektraschema.

De camperaccu opladen met walstroom

De camperaccu ook wel huishoudaccu of tweede accu genoemd, zorgt ervoor dat er stroom opgeslagen wordt. Dit kun je dan op een later moment gebruiken. Zo heb je dus stroom in de camper ook al sta je niet aangesloten aan walstroom.

Om de camperaccu op te laden moet je natuurlijk wel een acculader aansluiten. Dit kun je op verschillende manieren doen. Let er wel op dat je een acculader kiest met een laadstroom van ongeveer 10% van je accucapaciteit. Dus heb je 200 ampère accu’s, dan heb je een laadstroom van 20 ampère nodig.

1. Met een omvormer lader combinatie

Zoals de naam zegt, een omvormer en lader in 1. Het is belangrijk dat deze ook uitgerust is met een omschakelautomaat. Want als je aangesloten staat op walstroom, dan zorgt dit apparaat ervoor dat de huishoudaccu wordt opgeladen. Daarbij zorgt de omschakelautomaat ervoor dat alle 230 volt stopcontacten stroom krijgen via walstroom en niet via de omvormer. Wanneer niet aangesloten op walstroom heb je alsnog 230 volt via de omvormer.

Victron Energy levert hoge kwaliteit omvormer lader combinaties, dit is de Multiplus. Victron staat bekend om zijn degelijke goede elektrische apparaten. Een goed alternatief is de omvormer lader van het Duitse merk Ective, de Ective CSI. Deze omvormer laders hebben een goede prijs kwaliteit verhouding en gebruiken wij al meerdere jaren.

Het uitkiezen van de grootte van je omvormer doe je aan de hand van je grootste verbruiker. Voor meer informatie hierover raden we je aan ons blog te lezen over camper omvormer lader combinaties .

ECTIVE CSI omvormer lader
geschikt voor lithium en AGM

Omvormer-laderUren 100Ah accu volladen
Ective CSI 59 uur
Ective CSI 109 uur
Ective CSI 154.5 uur
Ective CSI 204.5 uur
Ective CSI 254.5 uur
Ective CSI 304.5 uur
gebaseerd op een lithium accu

VICTRON MULTIPLUS omvormer lader
geschikt voor lithium en AGM

Victron Multiplus-12-1200 omvormer lader
Omvormer-laderUren 100Ah accu volladen
Victron Multiplus 12/500/204.5uur
Victron Multiplus 12/800/352.6 uur
Victron Multiplus 12/1200/501.8 uur
Victron Multiplus 12/1600/701.3 uur
gebaseerd op een lithium accu

2. Met alleen een acculader

 • Als je geen omvormer wilt aansluiten in de camper, maar wel de huishoudaccu wilt opladen. Dan heb je genoeg aan een slimme acculader. Daarbij kun je indien gewenst wel 230 volt apparaten gebruiken als je op walstroom staat aangesloten. Dat kan eenvoudig door een dubbel stopcontact te maken na de aardlekautomaat. Een stopcontact voor de acculader en een stopcontact waarvandaan je meer stopcontacten maakt voor je 230 volt elektrische apparaten.
accuoplader walstroom victron energy

VICTRON accuoplader
geschikt voor lithium en AGM

AcculaderUren 100Ah accu volladen
Victron Blue Smart 12/156 uur
Victron Blue Smart 12/204.5 uur
Victron Blue Smart 12/303 uur
gebaseerd op een lithium accu

3 Walstroom elektra schema’s

Er zijn drie verschillende manieren hoe je walstroom kunt aansluiten. Een walstroom elektra schema helpt je bij het aansluiten. Hieronder in het stappenplan doorlopen we elke stap van het schema, beginnend bij de CEE invoerdoos.

Walstroom elektra schema met omvormer lader

In dit walstroom elektraschema kun je alle 230 volt stopcontacten in de camper altijd gebruiken. Wanneer aangesloten op walstroom wordt de huishoudaccu opgeladen en de omschakelautomaat zorgt ervoor dat de stopcontacten gebruikt worden via de stroom van de camping. Zodra de walstroom verbinding verbroken wordt kunnen de stopcontacten alsnog gebruikt worden via de omvormer.

De Ective CSI in dit schema is de te vervangen voor een Victron Multiplus.

Elektra schema walstroom aansluiting camper met omvormer lader

Onderdelen gebruikt in dit schema:

Walstroom elektra schema met acculader en 230volt stopcontacten op walstroom

In dit walstroom elektra schema zijn de 230 volt stopcontacten alleen te gebruiken wanneer je bent aangesloten op walstroom. Daarbij zorgt de acculader er automatisch voor dat de huishoudaccu op geladen wordt. Zo kun je dus vrij kamperen met een volgeladen huishoudaccu. Zodra deze leeg is moet je weer aan de walstroom of opladen via de dynamo of zonnepanelen.

Elektra schema walstroom aansluiting camper met acculader

Onderdelen gebruikt in dit schema:

Walstroom elektra schema: geen huishoudaccu in de camper

In dit walstroom elektra schema vind je geen huishoudaccu en dus ook geen accuoplader. Dit walstroom schema is dan ook bedoelt voor campers die alleen verblijven op de camping.

Elektra schema walstroom simpel (1)

Onderdelen gebruikt in dit schema:

Stappenplan installeren walstroom aansluiting camper

Walstroom in de camper is een slimme keuze, zoals hierboven verteld geef je jezelf en de camper weer extra mogelijkheden. Uiteraard moet de walstroom wel veilig zijn geïnstalleerd. Vandaar dat we dit stappenplan hebben geschreven.

1. CEE invoerdoos installeren

We beginnen met het meest eenvoudige in het stappenplan, een gat zagen in de zijkant van je bus voor de CEE invoerdoos. CEE stekkers zijn waterdicht en veilig, vandaar dat ze gebruikt worden in campers en op Europese campings.

Je hebt dus een CEE invoerdoos nodig en natuurlijk ook een CEE Kabel met stekker. Een CEE stekker valt te herkennen aan de 2 smalle pinnen boven en eronder 1 dikke. Als je de CEE stekker ook op een ”normaal” stopcontact wilt kunnen aansluiten, dan heb je een adapter stekker nodig.

Zaag een gat in de zijkant van je bus met een decoupeerzaag. Plak de ijzeren rand van je decoupeerzaag af. Zo voorkom je krassen op je laklaag. Vervolgens vijl je de scherpe rand een beetje bot. Daarna kun je er metaallak op smeren.

In de CEE invoerdoos plaats je nu een 2,5mm² aardedraad, nuldraad en fasedraad. Dit klinkt misschien moeilijk, maar dat is het totaal niet. Ik zou zeggen ga naar de bouwmarkt en vraag om een drie-aderige kabel van 2,5mm² dik. Je hebt niet meer dan een meter nodig. Plaats het draad zoals aangegeven op de CEE invoerdoos.

Nu kan de CEE invoerdoos geplaatst worden in het gat van de bus. Aan de binnenkant moet je hoogst waarschijnlijk een houten frame om de invoerdoos maken, zodat de schroeven vanaf de buitenkant zich ergens in vast kunnen grijpen.

CEE invoerdoos walstroom aansluiting camper

2. Veilige walstroom aansluiting in de camper

Een veilige walstroom aansluiting in je camper beschermt je tegen overstroom en kortsluiting. Dit doe je door direct na je CEE invoerdoos een beveiliging te installeren. Wij hebben dit gedaan met een aardlekautomaat, maar een zekeringsautomaat in combinatie met een aardlekschakelaar zou ook kunnen. Een aardlekautomaat is immers een combinatie van een zekeringsautomaat en een aardlekschakelaar.

Hoeveel ampère is gebruikelijk bij walstroom?

De aardlekautomaat na de walstroom aansluiting is gebruikelijk 10 ampère. Om meer stroom te ontvangen heb je een 16A of 25A nodig. Echter bieden de meeste campings maximaal 10A aan.

De aardlekautomaat die wij hebben gekozen is een 1 polige+nul 10A, B-karakteristiek 30mA.

Aan de onderkant van de aardlekautomaat staat ‘line’. Hierop sluit je de nul en fase-draad van je invoerdoos aan.

3. Een stopcontact installeren

Vanaf de aardlekautomaat installeer je een nul- en fase-draad van 2,5mm² naar een stopcontact. Deze draden laat je vanaf het ‘load’ tekstje vanaf de bovenkant van de aardlekautomaat lopen.

De nul en fasedraad installeer je op het stopcontact. Het maakt niet uit of deze links of rechts wordt geïnstalleerd.

Op dit stopcontact kun je later een omvormer-lader, acculader of direct je 230 volt elektrische apparaten op aansluiten. In het geval dat je een acculader hebt gekozen moet hier een dubbel stopcontact op aangesloten zijn. Zo is er 1 bestemd voor de acculader en van de andere kun je meerdere stopcontacten maken.

4. De aardedraad

De walstroom aansluiting in de camper is bijna voltooid. Een cruciaal onderdeel is de aardedraad vanaf de CEE invoerdoos. Hoe sluit je deze aan? Er is volgens ons maar 1 juist antwoord hierop.

Wanneer aangesloten op walstroom komt er via de CEE kabel een nul, fase en aardedraad de camper binnen. Deze aardedraad wordt niet aangesloten op de aardlekautomaat, maar gaat direct naar het eerste stopcontact of verdeeldoos. Op een aardlekautomaat zit ook geen aardeaansluiting, dus dat is geen optie.

Nu zijn alle 230 volt apparaten geaard die je in jouw camper gebruikt wanneer je aangesloten staat op walstroom. En dus kun jij bij een gebrek van het apparaat niet onder stroom komen te staan. Stroom loopt in dat geval vanaf het apparaat via de CEE invoerdoos naar de aansluiting van de camping de grond in.

Een veelgemaakte fout

De aardedraad vanaf de CEE invoerdoos gaat dus niet naar het chassis! Ook andersom niet, vanaf het apparaat gaat deze niet naar het chassis toe. Denk er maar eens over na, een aardedraad zorgt ervoor dat de elektrische stroom dat uit een apparaat kan ontsnappen op een veilige manier de aarde in gaat. Wanneer aangesloten op walstroom is het gebruik maken van de aarde van de camping (laadpaal) de veiligste manier.

Voor de aansluiting van de aarde zonder walstroom, heb je wel het chassis nodig. Hoe je deze aansluiting maakt leggen we hieronder uit.

5. De omvormer-lader of acculader aansluiten

De omvormer-lader of acculader sluit je aan met de bijgeleverde snoerstekker op het stopcontact. De plus en min kabel sluit je aan op de huishoudaccu. In sommige gevallen heb je twee plus en twee min aansluitingen. Gebruik deze dan ook allebei.

De dikte van de plus en min kabel is afhankelijk van de lengte van de kabel, de laadstroom en in geval van een omvormer-lader ook het vermogen van de omvormer. Je doet er slim aan deze kabels zo kort mogelijk te houden. Alle fabrikanten voegen in de handleiding een aangeraden kabeldikte tabel. Hieruit kun jij dus bepalen welke dikte kabel jij nodig hebt.

Laadstroom | Vermogendikte kabel (tot 100cm)dikte kabel (tot 150cm)
10A voor 12volt | 500W omvormer6mm²10mm²
10A voor 24volt | 500W omvormer4mm²6mm²
20A voor 12volt | 1500W omvormer16mm²25mm²
20A voor 24volt | 1500W omvormer6mm²10mm²
20A voor 12volt | 3000W omvormer25mm²35mm²
20A voor 24volt | 3000W omvormer10mm²16mm²
aangeraden kabeldikte voor omvormer lader, vanuit Ective

230 volt apparaten aarden zonder walstroom

Hoe gebruik je veilig 230 volt apparaten in de camper wanneer je niet aangesloten staat op walstroom? Er loopt dus geen 3 polige kabel met aardedraad de camper uit de grond in.

Als je 230 volt apparaten gebruikt zonder walstroom dan doe je dit met de omvormer. De omvormer heeft een aardeaansluiting. Hierop sluit je een aardedraad aan en deze draad sluit je aan op het chassis van je camper. Zorg er wel voor dat je de lak van het chassis een beetje weg vijlt. Zo voorkom je een slechte aansluiting.

Idealiter had je deze aardedraad de grond in laten lopen, maar elke keer een paal de grond in slaan met aardedraad waar je ook staat met de camper is een beetje vreemd. Dus de eerst volgende beste manier is het chassis van de camper gebruiken.

Disclaimer: vergeet niet dat wij ervaringsdeskundigen zijn en dat dit blog een hulpmiddel is. Wanneer je twijfelt over de veiligheid van jouw aansluiting laat dit dan altijd controleren door iemand met kennis over elektra.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

4 reacties

 1. Goedendag,

  Erg interessant en geldt ahw ook voor een boot toch? Hoe ziet het schema eruit als er een aparte acculader is, een aparte omvormer, een accuscheider voor 3 accu’s, een boiler, een koelkast, een Wallas kookplaat. Zou ik daar een dergelijk getekend schema van kunnen ontvangen? Bedankt hiervoor!

 2. sluit de aarde draad ook aan op je chassis, anders heeft de aardlek ook niet zoveel zin. Je staat rubberen banden met lucht. Als er een aardfout is in de camper, om wat voor reden dan ook, dan wil je dat je woning (camper) ook aan “aarde” zit zoals thuis. Dit gebeurt thuis ook. De fundering, waterleiding, gasleiding, badkamer vloer, alles wordt aan aarde gelegd

  1. Sorry Edwin, maar zo te zien heb je niet het hele blog gelezen. We vertellen heel duidelijk hoe je de aarde moet aansluiten, wanneer aangesloten op walstroom en wanneer niet aangesloten op walstroom. Een camper is niet zoals thuis en dus zit er een klein verschil.

   Wanneer aangesloten op walstroom, dan loopt er dus een aardedraad van jouw camper naar de meterkast oid van de camping de grond in. Dan ga je die aarde gebruiken en niet ook aarden aan de bus. Stroom volgt de kortste makkelijkste route en dat is dus dan jouw camper, die je onnodig gevaarlijk onder stroom zet.

   Wanneer niet aangesloten op walstroom, is het een ander verhaal en dus moet er wel een aarde zitten aan de camper. Het systeem moet dus zo in elkaar zitten dat wanneer niet aangesloten deze aarde wordt gebruikt. Alles is verder uitgelegd in het blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct