Een walstroom aansluiting in de camper zorgt ervoor dat deze wordt voorzien van 230 volt elektriciteit. Op deze manier kun je elektrische apparaten die je thuis gebruikt ook gebruiken in de camper. Ook kun je een accuoplader erop aansluiten om zo de huishoudaccu op te kunnen laden.
In een huis komt het stroom binnen via de straat, de meterkast en volgen erna allerlei groepenkasten, aardlekschakelaars en nog meer. In een camper is dit gelukkig iets eenvoudiger, maar ook hier is het belangrijk jezelf en de camper te beschermen met een veilige walstroom aansluiting.
Wat vind je in dit artikel:
Vandaar dat we dit stappenplan hebben geschreven voor het aansluiten van walstroom in de camper. We raden je aan geen enkele stap over te slaan.
Walstroom in de camper om de camperaccu op te laden
Waarom heb je walstroom in de camper nodig? Wanneer je alleen maar in de natuur gaat wildkamperen en nooit bij iemand voor de deur of bij een camper service plaats aan de laadpaal gaat. Dan heb je misschien geen walstroom in de camper nodig. Waarschijnlijk heb je dan zonnepanelen geplaatst en laad je de camperaccu’s ook op tijdens het rijden.
Toch wanneer je de camper accu oplaad via de zonnepanelen en de dynamo is het verstandig om een walstroom aansluiting te maken. Accu’s moeten namelijk eens in de zoveel tijd volledig opgeladen worden, dus echt tot 100% vol. Doe je dit niet dan verkort je de levensduur van je camperaccu’s. En accu’s helemaal 100% vol krijgen gaat langzaam en is een langdurig proces. Vaak langer dan dat er licht op een dag op de zonnepanelen valt en langer dan dat de dynamo draait tijdens het rijden.
Misschien dat dit wel met Lithiumaccu’s lukt, want deze zijn makkelijker 100% vol te krijgen. Dan moet er alsnog genoeg zon zijn en of je moet genoeg rijden. Maar AGM of loodzuur accu’s geven meer weerstand in de laatste 20% van opladen. Waardoor 100% volladen langer duurt. En dus de kans om deze volledig opgeladen te krijgen met alleen zonnepanelen en de dynamo klein is.
Wanneer je dus een walstroom aansluiting hebt met daarachter een acculader dan kun je de accu’s opladen, dag en nacht. En een 100% volle camperaccu dat heeft alleen maar voordelen.
Geen camperaccu?
Vrijwel alle campers hebben een walstroom aansluiting. De meest voornaamste reden is dus om de camperaccu’s (huishoud accu) op te laden. Maar niet alle campers hebben huishoudaccu’s, zij gebruiken dus alleen 230 volt apparaten op het moment dat ze aangesloten zijn met walstroom. De installatie blijft echter hetzelfde, je haalt alleen de accuoplader eruit.
De camperaccu opladen met walstroom
De camperaccu ook wel huishoud accu of tweede accu genoemd, zorgen ervoor dat er stroom opgeslagen wordt. Dit kun je dan op een later moment gebruiken. Zo heb je dus stroom in de camper ook al sta je niet aangesloten aan walstroom.
Om de camperaccu op te laden moet je natuurlijk wel een acculader aansluiten. Dit kun je op verschillende manieren doen. Let er wel op dat je een acculader kiest met een laadstroom van ongeveer 10% van je accucapaciteit. Dus heb je 200Ampere accu’s, dan heb je een laadstroom van 20Ampere nodig.
1. Met een omvormer lader combinatie
Zoals de naam zegt een omvormer en lader in 1, belangrijk dat deze een omschakelautomaat heeft. Als je aangesloten staat op walstroom dan zorgt dit apparaat ervoor dat de huishoud accu wordt opgeladen. De omschakelautomaat zorgt ervoor dat alle 230volt stopcontacten stroom krijgen via walstroom en niet via de omvormer. Wanneer niet aangesloten op walstroom heb je alsnog 230volt via de omvormer.
Een goede prijs kwaliteit optie voor een omvormer-lader is van het Duitse merk Ective CSI omvormer lader. Uiteraard heeft Victron Energy deze omvormer-laders ook. Zij leveren hoge kwaliteit, maar dan wel voor een hogere prijs.
Het uitkiezen van de grootte van je omvormer doe je aan de hand van je grootste verbruiker. Voor meer informatie hierover raden we je aan ons blog te lezen over camper omvormer lader combinaties .
Omvormer-lader | Uren 100Ah accu volladen |
---|---|
Ective CSI 5 | 9 uur |
Ective CSI 10 | 9 uur |
Ective CSI 15 | 4.5 uur |
Ective CSI 20 | 4.5 uur |
Ective CSI 25 | 4.5 uur |
Omvormer-lader | Uren 100Ah accu volladen |
---|---|
Victron Multiplus 12/500 | 4.5uur |
Victron Multiplus 12/800 | 2.6 uur |
Victron Multiplus 12/1200 | 1.8 uur |
Victron Multiplus 12/1600 | 1.3 uur |
2. Met alleen een acculader
- Als je geen omvormer wilt aansluiten in de camper, maar wel de huishoud accu wilt opladen. Dan heb je genoeg aan een slimme acculader. Daarbij kun je indien gewenst wel 230volt apparaten gebruiken als je op walstroom staat aangesloten. Dat kan eenvoudig door een dubbel stopcontact te maken na de aardlekautomaat. Een stopcontact voor de acculader en een stopcontact waarvandaan je meer stopcontacten maakt voor je 230volt elektrische apparaten.
VICTRON accuoplader
geschikt voor Lithium en AGM
Acculader | Uren 100Ah accu volladen |
---|---|
Victron Blue Smart 12/15 | 6 uur |
Victron Blue Smart 12/20 | 4.5 uur |
Victron Blue Smart 12/30 | 3 uur |
3 Walstroom elektra schema’s
Er zijn drie verschillende manieren hoe je walstroom kunt aansluiten. Een walstroom elektra schema helpt je bij het aansluiten. Hieronder in het stappenplan doorlopen we elke stap van het schema, beginnend bij de CEE invoerdoos.
Walstroom elektra schema met omvormer lader
Onderdelen gebruikt in dit schema:
- CEE invoerdoos
- Aardlekautomaat
- Stopcontact
- Omvormer-lader Ective CSI (ander model ook mogelijk)
- huishoud accu (AGM of Lithium mogelijk)
Walstroom elektra schema met acculader en 230volt stopcontacten op walstroom
Onderdelen gebruikt in dit schema:
- CEE invoerdoos
- Aardlekautomaat
- Dubbel Stopcontact
- Acculader (ander model ook mogelijk)
- huishoud accu (AGM of Lithium mogelijk)
Walstroom elektra schema: geen huishoudaccu in de camper
Onderdelen gebruikt in dit schema:
- CEE invoerdoos
- Aardlekautomaat
- Stopcontact
Stappenplan installeren walstroom aansluiting camper
Walstroom in de camper is een slimme keuze, zoals hierboven verteld geef je jezelf en de camper weer extra mogelijkheden. Uiteraard moet de walstroom wel veilig zijn geïnstalleerd. Vandaar dat we dit stappenplan hebben geschreven.
1. CEE invoerdoos installeren
We beginnen met het meest eenvoudige in het stappenplan, een gat zagen in de zijkant van je bus voor de CEE invoerdoos. CEE stekkers zijn waterdicht en veilig, vandaar dat ze gebruikt worden in campers en op Europese campings.
Je hebt dus een CEE invoerdoos nodig en natuurlijk ook een CEE Kabel met stekker. Een CEE stekker valt te herkennen aan de 2 smalle pinnen boven en eronder 1 dikke. Als je de CEE stekker ook op een ”normaal” stopcontact wilt kunnen aansluiten, dan heb je een adapter stekker nodig.
Zaag een gat in de zijkant van je bus met een decoupeerzaag. Plak de ijzeren rand van je decoupeerzaag af. Zo voorkom je krassen op je laklaag. Vervolgens vijl je de scherpe rand een beetje bot. Daarna kun je er metaallak op smeren.
In de CEE invoerdoos plaats je nu een 2,5mm² aardedraad, nuldraad en fasedraad. Dit klinkt misschien moeilijk, maar dat is het totaal niet. Ik zou zeggen ga naar de bouwmarkt en vraag om een drie-aderige kabel van 2,5mm² dik. Je hebt niet meer dan een meter nodig. Plaats het draad zoals aangegeven op de CEE invoerdoos.
Nu kan de CEE invoerdoos geplaatst worden in het gat van de bus. Aan de binnenkant moet je hoogst waarschijnlijk een houten frame om de invoerdoos maken, zodat de schroeven vanaf de buitenkant zich ergens in vast kunnen grijpen.
2. Veilige walstroom aansluiting in de camper
Een veilige walstroom aansluiting in je camper beschermt je tegen overstroom en kortsluiting. Dit doe je door direct na je CEE invoerdoos beveiliging te installeren. Wij hebben dit gedaan met een aardlekautomaat. Maar een zekeringsautomaat in combinatie met een aardlekschakelaar zou ook kunnen. Een aardlekautomaat is een combinatie van een zekeringsautomaat en een aardlekschakelaar.
De aardlekautomaat na de walstroom aansluiting is gebruikelijk 10 ampère. Om meer stroom te ontvangen heb je een 16A of 25A nodig. Echter bieden de meeste campings maximaal 10A aan.
De aardlekautomaat die wij hebben gekozen is een 1 polige+nul 10A, B-karakteristiek 30mA.
Aan de onderkant van de aardlekautomaat staat ‘line’. Hierop sluit je de nul en fase-draad van je invoerdoos aan.
3. Een stopcontact installeren
Vanaf de aardlekautomaat installeer je een nul- en fase-draad van 2,5mm² naar een stopcontact. Deze draden laat je vanaf het ‘load’ tekstje vanaf de bovenkant van de aardlekautomaat lopen.
De nul en fasedraad installeer je op het stopcontact. Het maakt niet uit of deze links of rechts wordt geïnstalleerd.
Op dit stopcontact kun je later een omvormer-lader, acculader of direct je 230 volt elektrische apparaten op aansluiten. In het geval dat je een acculader hebt gekozen moet hier een dubbel stopcontact op aangesloten zijn. Zo is er 1 bestemd voor de acculader en van de andere kun je meerdere stopcontacten maken.
4. De aardedraad
De walstroom aansluiting in de camper is bijna voltooid. Een cruciaal onderdeel is de aardedraad vanaf de CEE invoerdoos. Hoe sluit je deze aan? Er is volgens ons maar 1 juist antwoord hierop. En dat is dat deze aangesloten wordt op het stopcontact. Hij slaat dus de aardlekautomaat over (daar is niet eens een aarde aansluiting, dus dat gaat ook niet). Zo zijn de 230 volt apparaten geaard die je in jouw camper gebruikt. En dus kun jij bij een gebrek van het apparaat niet onder stroom komen te staan. De stroom loopt dan vanaf het apparaat via de CEE invoerdoos naar de aansluiting van de camping de grond in.
De aardedraad vanaf de CEE invoerdoos gaat dus niet naar het chassis! Denk er maar eens over na, een aardedraad zorgt ervoor dat de elektrische stroom dat uit een apparaat kan ontsnappen op een veilige manier naar de aarde (grond) toe loopt.
Zo nu heb je een veilige walstroom aansluiting in de camper gemaakt. Test hem vooral eens voordat je verder gaat.
5. De omvormer-lader of acculader aansluiten
De omvormer-lader of acculader sluit je aan met de bijgeleverde snoerstekker op het stopcontact. De plus en min kabel sluit je aan op de huishoudaccu. In sommige gevallen heb je twee plus en twee min aansluitingen. Gebruik deze dan ook allebei.
De dikte van de plus en min kabel is afhankelijk van de lengte van de kabel, de laadstroom en in geval van een omvormer-lader ook het vermogen van de omvormer. Je doet er slim aan deze kabels zo kort mogelijk te houden. Voor een omvormer lader is het belangrijk de dikte uit te rekenen voor de laadstroom en het vermogen van de omvormer. De uitkomst met de grootste waarde is leidend.
Laadstroom | Vermogen | dikte kabel (tot 100cm) | dikte kabel (tot 150cm) |
---|---|---|
10A voor 12volt | 500W omvormer | 6mm² | 10mm² |
10A voor 24volt | 500W omvormer | 4mm² | 6mm² |
20A voor 12volt | 1500W omvormer | 16mm² | 25mm² |
20A voor 24volt | 1500W omvormer | 6mm² | 10mm² |
20A voor 12volt | 3000W omvormer | 25mm² | 35mm² |
20A voor 24volt | 3000W omvormer | 10mm² | 16mm² |
Je kunt ook de kabeldikte zelf uitrekenen met de volgende formule:
Bereken de stroomsterkte (A) door Watt/Volt te doen.
Draaddoorsnede in mm²= (2 x lengte in meter X stroom (A) X factor koper (0,0175))/ acceptabele spanningsverlies in volt (2%).
230 volt apparaten aarden zonder walstroom
Hoe gebruik je veilig 230 volt apparaten in de camper wanneer je niet aangesloten staat op walstroom? Er loopt dus geen 3 polige kabel met aardedraad de camper uit naar de camping aansluiting de grond in.
Als je 230 volt apparaten gebruikt zonder walstroom dan doe je dit met de omvormer. De omvormer heeft een aardeaansluiting. Hierop sluit je een aardedraad aan en deze draad sluit je aan op het chassis. Zorg er wel voor dat je de lak van het chassis een beetje weg haalt. Zo voorkom je een slechte aansluiting.
Idealiter had je deze aardedraad de grond in laten lopen, maar elke keer een paal de grond in slaan met aardedraad waar je ook staat met de camper is een beetje vreemd. Dus de eerst volgende beste manier is het chassis van de camper gebruiken.
Disclaimer: vergeet niet dat wij ervaringsdeskundigen zijn en dat dit blog een hulpmiddel is. Wanneer je twijfelt over de veiligheid van jouw aansluiting laat dit dan altijd controleren door iemand met kennis over elektra.