Walstroom in de camper

Stappenplan: Walstroom Aansluiting Camper

Een walstroom aansluiting in de camper zorgt ervoor dat deze wordt voorzien van 230 volt elektriciteit. Op deze manier kun je elektrische apparaten die je thuis gebruikt ook gebruiken in de camper.

In een huis komt het stroom binnen via de straat, de meterkast en volgen erna allerlei groepenkasten, aardlekschakelaars en nog meer. In een camper is dit gelukkig iets eenvoudiger, maar ook hier is het belangrijk jezelf en de camper te beschermen met een veilige walstroom aansluiting.

Vandaar dat we dit stappenplan hebben geschreven voor het aansluiten van walstroom in de camper. We raden je aan geen enkele stap over te slaan.

Vergeet niet dat wij ervaringsdeskundigen zijn en dat dit blog een hulpmiddel is. Wanneer je twijfelt over de veiligheid van jouw aansluiting laat dit dan altijd controleren door iemand met kennis over elektra.

Walstroom in de camper om de camperaccu op te laden

Waarom heb je walstroom in de camper nodig? Wanneer je alleen maar in de natuur gaat wildkamperen en nooit bij iemand voor de deur of bij een camper service plaats aan de laadpaal gaat. Dan heb je misschien geen walstroom in de camper nodig. Waarschijnlijk heb je dan zonnepanelen geplaatst en laad je de camperaccu’s ook op tijdens het rijden.

Toch wanneer je oplaad via de zonnepanelen en dynamo is het verstandig om een walstroom aansluiting te maken. Accu’s moeten namelijk eens in de zoveel tijd volledig opgeladen worden, dus echt tot 100% vol. Doe je dit niet dan verkort je de levensduur van je camperaccu’s. En accu’s helemaal 100% vol krijgen gaat langzaam en is een langdurig proces. Vaak langer dan dat er licht is op een dag en langer dan dat je rijdt.

Wellicht lukt dit je wel met Lithiumaccu’s, want deze zijn makkelijker 100% vol te krijgen (zolang er genoeg zon is en of je rijdt genoeg). Maar met AGM of loodzuur accu’s wordt dit een stuk moeilijker. Wanneer je dus een walstroom aansluiting hebt met daarachter een acculader dan kun je de accu’s opladen, dag en nacht. En een 100% volle camperaccu dat heeft alleen maar voordelen.

Vrijwel alle campers hebben een walstroom aansluiting. De meest voornaamste reden is dus om de camperaccu’s op te laden. Maar niet alle campers hebben huishoudaccu’s, zij gebruiken dus alleen 230 volt apparaten op het moment dat ze aangesloten zijn met walstroom.

De camperaccu opladen met walstroom

De camperaccu’s zorgen ervoor dat er stroom opgeslagen wordt, zodat je dit op een later moment kunt gebruiken. Zo heb je dus stroom in de camper ook al sta je niet aangesloten aan walstroom.

Om de camperaccu op te laden moet je natuurlijk wel een acculader aansluiten. Dit kun je op verschillende manieren doen. Let er wel op dat je een acculader kiest met een laadstroom van ongeveer 10% van je accucapaciteit. Dus heb je 200Ampere accu’s, dan heb je een laadstroom van 20Ampere nodig.

  1. Met een omvormer-lader combinatie met omschakelautomaat die je permanent hebt aangesloten. De omschakelautomaat zorgt ervoor dat de walstroom direct op je stopcontacten uitkomt (en dus niet eerst via de camperaccu’s omgevormd wordt). De lader functie zorgt er tegelijkertijd voor dat de camperaccu’s opgeladen worden.
    Onze keuze is de Ective CSI omvormer lader.
    Maar als je meer geschikte opties wilt zien en informatie wilt vinden. Dan raden we je aan ons blog over camper omvormer lader combinaties te lezen.
  2. Een slimme acculader. Zo kun je de camperaccu’s opladen wanneer je aan walstroom staat. Zo’n slimme acculader schaf je waarschijnlijk aan wanneer je geen 230 volt apparaten gaat gebruiken. Want in zo’n geval kun je waarschijnlijk beter kiezen voor de omvormer lader combinaties.

Stappenplan installeren walstroom aansluiting camper

Walstroom in de camper is een slimme keuze, zoals hierboven verteld geef je jezelf en de camper weer extra mogelijkheden. Uiteraard moet de walstroom wel veilig zijn geïnstalleerd. Vandaar dat we dit stappenplan hebben geschreven.

1. CEE invoerdoos installeren

We beginnen met het meest eenvoudige in het stappenplan, een gat zagen in de zijkant van je bus voor de CEE invoerdoos. CEE stekkers zijn waterdicht en veilig, vandaar dat ze gebruikt worden in campers en op Europese campings.

Je hebt dus een CEE invoerdoos nodig en natuurlijk ook een CEE Kabel met stekker.

Zaag een gat in de zijkant van je bus met een decoupeerzaag. Plak de ijzeren rand van je decoupeerzaag af. Zo voorkom je krassen op je laklaag. Vervolgens vijl je de scherpe rand een beetje bot. Daarna kun je er metaallak op smeren.

In de CEE invoerdoos plaats je nu een 2,5mm² aardedraad, nuldraad en fasedraad. Dit klinkt misschien moeilijk, maar dat is het totaal niet. Ik zou zeggen ga naar de bouwmarkt en vraag om een drie-aderige kabel van 2,5mm² dik. Je hebt niet meer dan een meter nodig. Plaats het draad zoals aangegeven op de CEE invoerdoos.

Nu kan de CEE invoerdoos geplaatst worden in het gat van de bus. Aan de binnenkant moet je hoogst waarschijnlijk een houten frame om de invoerdoos maken, zodat de schroeven vanaf de buitenkant zich ergens in vast kunnen grijpen.

CEE Kabel

2. Veilige walstroom aansluiting in de camper

Een veilige walstroom aansluiting in je camper beschermt je tegen overstroom en kortsluiting. Dit doe je door direct na je CEE invoerdoos beveiliging te installeren. Wij hebben dit gedaan met een aardlekautomaat. Maar een zekeringsautomaat in combinatie met een aardlekschakelaar zou ook kunnen. Een aardlekautomaat is een combinatie van een zekeringsautomaat en een aardlekschakelaar.

De aardlekautomaat die wij hebben gekozen is een 1 polige+nul 10A, B-karakteristiek 30mA. Wil je meer stroom kunnen ontvangen in de camper dan zal je een aardlekautomaat met 16A of 25A nodig hebben. Vergeet alleen niet dat veel campings maximaal 10A of 16A leveren.

Aan de onderkant van de aardlekautomaat staat ‘line’. Hierop sluit je de nul en fase-draad van je invoerdoos aan.

3. Een stopcontact installeren

Vanaf de aardlekautomaat installeer je een nul en fase draad naar een stopcontact. Deze nul en fase draad laat je vanaf het ‘load’ tekstje vanaf de bovenkant van de aardlekautomaat lopen.

De nul en fasedraad installeer je op het stopcontact. Het maakt niet uit of deze links of rechts wordt geïnstalleerd.

Op dit stopcontact kun je later een omvormer lader aansluiten met omschakelautomaat. Je kunt hier natuurlijk ook gewoon een een apparaat op aansluiten of je maakt er meerdere stopcontacten van.

4. De aardedraad

Wat doe je met de aardedraad vanaf de CEE invoerdoos? Er is volgens ons maar 1 juist antwoord hierop. En dat is dat deze aangesloten wordt op het stopcontact. Hij slaat dus de aardlekautomaat over (daar is niet eens een aarde aansluiting, dus dat gaat ook niet). Zo zijn de 230 volt apparaten geaard die je in jouw camper gebruikt. En dus kun jij bij een gebrek van het apparaat niet onder stroom komen te staan. De stroom loopt dan vanaf het apparaat via de CEE invoerdoos naar de aansluiting van de camping de grond in.

De aardedraad vanaf de CEE invoerdoos gaat dus niet naar het chassis! Denk er maar eens over na, een aardedraad zorgt ervoor dat de elektrische stroom dat uit een apparaat kan ontsnappen veilig wegloopt.

Zo nu heb je een veilige walstroom aansluiting in de camper gemaakt. Test hem vooral eens voordat je verder gaat.

230 volt apparaten aarden zonder walstroom

Hoe gebruik je veilig 230 volt apparaten in de camper wanneer je niet aangesloten staat op walstroom? Er loopt dus geen 3 polige kabel met aardedraad de camper uit naar de camping aansluiting de grond in.

Als je 230 volt apparaten gebruikt zonder walstroom dan doe je dit met de omvormer. De omvormer heeft een aardeaansluiting. Hierop sluit je een aardedraad aan en deze draad sluit je aan op het chassis. Zorg er wel voor dat je de lak van het chassis een beetje weg haalt. Zo voorkom je een slechte aansluiting.

Idealiter had je deze aardedraad de grond in laten lopen, maar elke keer een paal de grond in slaan met aardedraad waar je ook staat met de camper is een beetje vreemd. Dus de eerst volgende beste manier is het chassis van de camper gebruiken.

GERELATEERDE BERICHTEN

Wie zijn wij

over ons

Wij zijn Bas en Bianca. Sinds 2016 reizen wij heel de wereld over op zoek naar de spannendste en mooiste plekjes op aarde!
Sindsdien runnen we een online bedrijfje en nu ook een blog in de hoop jullie te inspireren!


Neem gerust een kijkje!

CHECKLIST CAMPER BOUWEN

Voor Altijd Gratis:
Camper Bouwen Checklist

Talloze Installatiegidsen en Complete Handleiding Zelf Camper Bouwen

GELD VERDIENEN OP REIS

Met onze GRATIS Geld Verdienen Op Reis e-book leer je exact hoe je binnen no-time op allerlei verschillende manieren geld verdient tijdens jouw reis!

NU VERKRIJGBAAR PHOTO PRESETS

Transformeer jouw eigen foto’s binnen een aantal klikken naar het mooiste resultaat!

FIT OP REIS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy