De camper accu opladen tijdens het rijden is een geweldige manier van opladen. Zo heb je stroom ook als de motor niet draait. Het opladen van de camper accu tijdens het rijden doe je met een accuscheider.
Dit kan op een vrij eenvoudige handmatige manier, maar je hebt ook slimme accuscheiders die aan te raden zijn wanneer je een Euro 5 of 6 motor hebt. Alle manieren bespreken we hieronder.
Een camper accu ook wel een huishoud accu genoemd, is een tweede accu in de camper. Deze accu staat aan de basis van je elektrische systeem in de camper. Zo kun je een koelkastje voorzien van stroom en kun je andere apparaten opladen. Maar alleen wanneer de huishoud accu voldoende stroom heeft. Daarom moet deze regelmatig opgeladen worden.
Dit kun je doen via zonnepanelen of via walstroom. Maar in dit artikel bespreken we hoe je de camper accu kunt opladen tijdens het rijden.
Wil je regelmatig wildkamperen of op gratis campingplaatsen staan? Dan is het aan te raden ook zonnepanelen aan te sluiten.
Wat is een accuscheider?
Een accuscheider kan twee accu’s koppelen en loskoppelen om elkaar zo op een gewenst moment te voorzien van stroom. Dit kan gebeuren door een handmatige actie of door een microprocessor die automatisch de scheidingsrelais schakelt, door de hoogte van de spanning te meten. Makkelijker gezegd: een geavanceerde schakelaar.
De koppeling tussen de start accu en de camper accu mag alleen actief zijn wanneer 1 van de twee volledig opgeladen is en nog steeds opgeladen wordt. Anders bestaat er de kans dat je beide accu’s leeg trekt en je dus de camper niet meer kunt starten.
Hoe werkt een accuscheider?
- De startaccu van de camper is verbonden met dynamo. Deze dynamo wordt aangedreven door de motor en wekt stroom op.
- De accuscheider wordt geplaatst tussen de startaccu en de camperaccu.
- Deze is alleen actief verbonden als de startaccu volledig opgeladen is en opgeladen wordt. Dit werkt andersom ook zo. Als de camperaccu opgeladen wordt door de omvormer-lader of de zonnepanelen, dan wordt de startaccu ook opgeladen.
- Als 1 van de twee accu’s niet oplaad en of volledig opgeladen is, dan moet de accuscheider uit staan. Om zo te voorkomen dat ze elkaar ongewenst leegtrekken. Ook is het belangrijk dat één van de accu’s eerst volledig opgeladen is voordat die de ander voorziet van stroom. Zo bescherm je de accu zijn capaciteit.
Slimme dynamo
Een dynamo wekt stroom op en de spanning die deze geeft wordt gebruikt om de startaccu op te laden. De dynamo heb je dus nodig wil je jouw camper accu opladen tijdens het rijden.
Echter in voertuigen met emissieklasse norm euro 5 en 6 worden slimme dynamo’s gebruikt. Door de strengere milieueisen moeten brandstofmotoren een lagere uitstoot krijgen. Dit wordt bereikt doordat de dynamo efficiënter gebruikt wordt. Hierdoor geeft de dynamo helaas geen constante spanning meer en kan de camperaccu niet zomaar verbonden worden aan de startaccu.
Het verschil met een traditionele dynamo
Een traditionele dynamo levert een constante spanning aan de startaccu. Deze constante spanning van tussen de 13,8 en 14,8 volt kan ook gebruikt worden om de camperaccu op te laden.
Een slimme dynamo wekt stroom op bij een bepaald vermogen van de motor en tijdens het remmen. De spanning die de slimme dynamo levert is dus verschillend per moment. Wanneer de slimme dynamo een lage spanning afgeeft kan deze dus niet de camper accu voorzien van stroom.
Hoe weet ik of ik een slimme dynamo heb?
Wanneer je een accuscheider gaat kopen is het van essentieel belang dat je weet of je een slimme of traditionele dynamo hebt.
- Check jouw kenteken bij de RDW en controleer de emissieklasse.
Als jouw emissieklasse 6 is kun je bijna zeker zijn dat je een slimme dynamo in je camper hebt. Met emissieklasse 5 bestaat er de kans dat je deze hebt, maar dat is geen zekerheid. - Handmatige controle met voltmeter.
Het is belangrijk voordat je deze controle doet dat alle apparaten in het voertuig uitstaan. Geen radio, verlichting of andere apparaten mogen aanstaan.
Controleer de spanning van je start accu met een voltmeter. Start nu de wagen, als het goed is zie je nu een spanning van 13.8 of hoger. Laat de motor 10 minuten draaien en controleer vervolgens opnieuw de spanning. Wanneer spanning hetzelfde is gebleven (of hoger dan 13.8) dan heb je een traditionele dynamo. Ligt de spanning tussen 12.5 en 13.5 volt en wisselt deze wanneer je gas geeft en remt, dan heb je hoogst waarschijnlijk een slimme dynamo. - Handmatige controle op zicht.
Een simpele aanwijzing die verteld dat je een slimme dynamo hebt is het kleine kastje direct na de minpool van de startaccu. Dit kleine kastje geeft informatie aan de slimme dynamo over de staat van de accu.
Camper accu opladen tijdens rijden met 3 verschillende accuscheiders
Elk voertuig met een dynamo kan een camper accu opladen. Ook als je een slimme dynamo hebt kun je de camper accu tijdens het rijden opladen.
1. DC-DC Laadregelaar voor de slimme dynamo
Een DC-DC laadregelaar is de beste manier om je camper accu op te laden met een slimme dynamo.
Voordelen
- Snel laden
- Geoptimaliseerd laden voor langere levensduur accu
- Met de telefoon in te stellen (sommige modellen)
Nadelen
- Prijs
Wat doet de DC-DC Laadregelaar?
Een DC-DC laadregelaar maakt van een niet-constante spanning een constante spanning waarmee geladen kan worden. Dit doet deze alleen wanneer de omstandigheden goed zijn.
Daarbij heeft de slimme technologie in de DC-DC laadregelaar door wanneer het voertuig start en gaat dan vanzelf aan.
- Geschikt voor slimme dynamo’s, euro 5 en 6
- 30 Ampere laadkracht
- Via bluetooth met telefoon en tablet instelbaar
- Geschikt voor loodzuur en lithium accu’s
Gebruikershandleiding voor zekeringsgrootte, kabeldikte en meer
- Geschikt voor slimme dynamo’s, euro 5 en 6
- 25 Ampere laadkracht
- Instelbaar via laptop
- Geschikt voor loodzuur en lithium accu’s
Gebruikershandleiding voor zekeringsgrootte, kabeldikte en meer
2. Scheidingsrelais voor de traditionele dynamo
Een scheidingsrelais is een verstandige keuze om je camper accu aan te sluiten met een traditionele dynamo.
Voordelen
- Veilig koppelen van camper accu
- Startassist schakelaar mogelijk
- Goedkoop
Nadelen
- Niet geschikt voor slimme dynamo’s
- Geen geoptimaliseerde laadregeling
Wat doet een scheidingsrelais?
Een scheidingsrelais wordt aangestuurd door een microprocessor en koppelt de twee accu’s automatisch wanneer de spanning van 1 van de twee boven een bepaalde waarde komt. Daalt de spanning weer dan valt de koppeling weg en worden de accu’s zo beschermd tegen ontlading.
3. Schakelaar (100A) voor de traditionele dynamo
De meest simpele accuscheider is een 100Ampere schakelaar. Zo kun je eenvoudig een traditionele dynamo koppelen aan een camper accu. In de meeste gevallen zullen wij zo’n verbinding niet aanraden. Toch willen we deze optie laten zien. Ook om het principe van een accuscheider uit te leggen.
Voordelen
- Goedkoop
Nadelen
- Niet geschikt voor slimme dynamo’s
- Geen geoptimaliseerde laadregeling
- Handmatig schakelen
- Geen accubescherming
Wat doet de 100Ampere schakelaar?
Eerlijk gezegd, niet veel! De schakelaar moet handmatig omgedraaid worden. Er is geen spanningsmeter, dus je moet op een andere manier uit vinden wanneer het een geschikt moment is om de schakelaar aan te zetten.
Draaddikte berekenen tussen startaccu en camperaccu
De draaddikte (in mm2) tussen de startaccu en camperaccu mag niet te dun zijn. Dat is gevaarlijk, er bestaat een kans dat deze in de brand vliegt. Liever iets te dik dan te dun, maar het is het beste om precies de juiste dikte aan te leggen. Ook zeker je de kabel af met een Ampère iets hoger dan het vermogen van de Dynamo
Check bij de dynamo wat het maximale vermogen (Ampère) is dat deze levert. De meeste bestelbussen zonder airco is 75Ampere en met airco 90 Ampère.
(2 maal de afstand in meter) x Ampère x 0,0175 / acceptabele spanningsverlies (volt) van 4%
In mijn geval is dit:
2 maal 3.5 x 90A x 0,0175 / 4% van 12
Geeft een waarde van 23mm2, dus de eerst volgende dikte is 25mm2.
Waarom wij de camper accu opladen tijdens het rijden
Doordat wij wonen en werken in de camper hebben we altijd stroom nodig. Daarom willen we zoveel mogelijk zekerheid hebben dat er stroom aanwezig is. Dit doen we doordat we zonnepanelen hebben aangesloten, een lader en een accuscheider.
Wanneer de zon niet schijnt en we staan niet aangesloten op walstroom, dan kunnen we altijd een stuk rijden om de camper accu op te laden. Zo blijven de drankjes koel en nog belangrijker kunnen we de laptops opladen.
Daarbij is het milieuvriendelijker om je eigen stroom op te wekken dan wanneer je jouw camper op een camping moet voorzien van walstroom. Uiteraard zijn zonnepanelen de meest milieuvriendelijke manier stroom opwekken, maar aangezien je toch rijd en de dynamo draait kun je deze net zo goed gebruiken om je camper accu op te laden.