Omvormer camper kiezen – Zo bereken je de omvormer grootte

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Ben je van plan een omvormer te kopen voor in de camper? Dan wil je vast 230 volt apparaten gebruiken in de camper zonder dat je aan walstroom hoeft te staan.

De omvormer zet de gelijkspanning die van je huishoudaccu afkomt om naar wisselspanning van 230 volt. Zo kun je dus overal al jouw apparaten gebruiken net zoals thuis.

In dit artikel leggen we uit welke omvormer het beste aansluit op jouw behoefte. Ook laten we zien hoe je een omvormer en of een omvormer-lader moet aansluiten en welke betaalbare opties je hebt.

1. Welke omvormer heb ik nodig

Omvormers leveren een vermogen in een Watt. Wanneer dit maximale vermogen wordt overschreden dan schiet deze uit. Je bepaald dus de grootte van de omvormer aan de hand van al je 230 volt elektrische apparaten of alleen de grootste.

 1. Ik wil alle 230volt apparaten tegelijkertijd kunnen gebruiken. Dus ik bepaal het vermogen van de omvormer door het wattage van al deze apparaten bij elkaar op te tellen.
 2. Ik zet nooit al mijn 230 volt apparaten tegelijkertijd aan. Dus ik bepaal het vermogen van de omvormer door het apparaat met het meeste wattage op te zoeken.

Een 230 volt apparaat (AC) is te herkennen aan 220 ~ 240V wisselstroom, als het om een gelijkstroom apparaat (DC) gaat dan is de input waarde 5V, 9V, 12V of 19V. Voor deze apparaten heb je dus geen omvormer nodig zolang deze onder de gelijkstroom waarde is van je huishoudaccu. Het vermogen van een elektrische apparaat vind je ook op het label. Deze is uitgedrukt met de letter W.

AC 230 Volt apparaat herkennen (1)
DC apparaten herkennen per label

Ga je 230 volt apparaten gebruiken met een motortje erin, zoals een gereedschap of keukenmachine? Dan heb je ook rekening te houden met de aanloopstroom. Deze aanloopstroom kan soms wel 8 tot 10 keer zoveel zijn dan de waarde die achterop het label staat. Vandaar dat omvormers ook een piekvermogen hebben.

2. Continuvermogen en piekvermogen

Het continuvermogen is het vermogen waarop een apparaat in normaal bedrijf werkt, het piekvermogen is het vermogen wat een apparaat kan vragen tijdens de opstart. Niet alle 230 volt apparaten hebben zo een initiele kortdurend piekvermogen nodig, alleen apparaten die met behulp van een motortje draaien hebben een hoge aanloopstroom.

Apparaten met een hoge aanloopstroom hebben kort (ongeveer 2s) een hoger wattage nodig. Apparaten met een motortje zijn bijvoorbeeld; een compressor koelkast, airco en gereedschap. Heel kort kunnen deze apparaten tot 10 keer zoveel vermogen nodig hebben dan het vermogen in normaal bedrijf, dit wordt het piekvermogen genoemd.

Als je een omvormer in de camper nodig hebt, houdt dan rekening met het continuvermogen en vooral met het piekvermogen van elektrische 230 volt apparaten. Het vermogen wat omvormers kunnen leveren wordt altijd aangegeven met 2 getallen, de laagste het continuvermogen en de hoogste het piekvermogen. Het apparaat met een hoge aanloopstroom samen met de overige apparaten mag dus tijdens het piekmoment niet over het piekvermogen uitkomen.

Hoe weet je het piekvermogen (aanloopstroom) van een 230 volt apparaat?

Het piekvermogen dat een 230 volt elektrisch apparaat nodig heeft kun je alleen achterhalen met behulp van een vermogensmeter. Deze vermogensmeter laat zien hoeveel stroom het apparaat in de opstart nodig heeft en ook in normaal bedrijf.

Voor de meeste 230 volt apparaten met een motortje erin kun je zeggen dat het piekvermogen 3 tot 10 keer zo hoog kan zijn. Alleen met een vermogensmeter kun je met zekerheid zeggen hoe hoog deze piekbelasting is. Een handig gereedschap als je een omvormer voor je camper aan het uitzoeken bent.

Rekenvoorbeeld 230 volt piekvermogen voor omvormer

In dit voorbeeld willen we tegelijkertijd twee laptops opladen (100W), een tv gebruiken (50W) en een keukenmachine aanzetten (300W). Deze keukenmachine vraagt heel kort 4 keer zoveel vermogen dan in normaal bedrijf.

Het benodigde continu vermogen: 100+50+300= 450Watt
Het benodigde piekvermogen: 100+50+(300*4)= 1350 Watt

In dit rekenvoorbeeld zou een omvormer 800/1600 volstaan.

3. Een omvormer of een omvormer-lader aansluiten?

Als je nog aan het begin staat van het aanleggen van elektra in de camper dan kun je ervoor kiezen om een omvormer-lader te nemen of een omvormer. Onze voorkeur gaat in de meeste gevallen uit naar een omvormer-lader.

De 2 belangrijkste voordelen aan een omvormer-lader is, (1) dat deze relatief gezien goedkoper zijn dan een omvormer en lader apart en (2) dat deze combinaties ingebouwd zijn met een omschakelautomaat. Zo kun je dezelfde 230 volt stopcontacten gebruiken via de omvormer en via walstroom. Het voordeel van een aparte omvormer is dat als je deze wilt vervangen voor een grotere, dat je dus alleen de omvormer hoeft te vervangen.

Het aansluiten van de omvormer of de omvormer-lader in de camper doe je direct op de huishoudaccu of op de busbars (welke een verlengstuk zijn van je huishoudaccu). De aansluiting doe je met behulp van accukabels, afhankelijk van de grootte van de omvormer(-lader) bepaal je de dikte van deze kabels. In de meeste gevallen geeft de fabrikant aan hoe dik deze kabels moeten zijn.

Kabeldiktes omvormer-lader

De kabeldiktes voor een omvormer of omvormer lader worden aangeraden vanuit de fabrikant. Hieronder vind je een lijst met aangeraden kabeldiktes voor het merk Victron en Ective. Deze kabeldiktes hebben we overgenomen uit de handleiding van de fabrikant.

Victron Multiplus 12V omvormer-lader

Omvormer laderkabeldikte tot 5M
Multiplus 12/500/2016mm²
Multiplus 12/800/3525mm²
Multiplus 12/1200/5035mm²
Multiplus 12/1600/7050mm²
Multiplus 12/2000/8070mm²

Ective CSI 12V omvormer-lader

Omvormer ladertot 1Mtot 1.5M
CSI 34mm²6mm²
CSI 56mm²10mm²
CSI 1016mm²25mm²
CSI 152x 10mm²2x 16mm²
CSI 202x 16mm²2x 25mm²

Omvormer-lader camper aansluitschema

Een omvormer-lader kan zoals de naam zegt ook de accu’s opladen. Zodra je op walstroom aangesloten staat wordt de accu opgeladen. Daarbij zorgt de omschakelautomaat in deze combinaties ervoor dat alle 230 volt stopcontacten zijn aangesloten op het walstroompunt. Je hoeft dus met een omvormer-lader geen aparte stopcontacten te maken voor als je aan walstroom staat.

Onderstaand voorbeeld aansluitschema herken je misschien van het walstroom artikel. Wanneer je walstroom gaat aanleggen in jouw camper met een omvormer-lader hoef je dus ook geen andere stappen te ondernemen speciaal voor de omvormer. Je gebruikt immers een omvormer-lader.

Elektra schema walstroom aansluiting camper met omvormer lader

Onderdelen in dit aansluitschema:

Omvormer camper aansluitschema

Heb je al een acculader in jouw camper dan is alleen een omvormer natuurlijk een goede aanvulling. De extra stopcontacten in je camper zijn in dit geval verdeelt. Sommige kun je alleen gebruiken op walstroom en zonder walstroom gebruik je de omvormer stopcontacten. De omvormer zelf heeft natuurlijk ook een stopcontact, dus misschien is dit enkele stopcontact al genoeg.

omvormer aansluiten

Onderdelen in dit aansluitschema:

4. Omvormer: Zuivere sinus of gemodificeerde sinus

Alle apparaten die je thuis in het stopcontact stopt krijgen een 230 volt zuivere wisselspanning. Deze wisselspanning gaat op en neer als een sinus. Een omvormer produceert ook deze 230 volt wisselspanning en dit kan deze doen als zuivere of als gemodificeerde sinus. Een zuivere sinus is veilig en kun je op al je apparaten aansluiten. Een gemodificeerde sinus kun je niet op al je apparaten aansluiten. Zo kunnen apparaten met een motortje erin het helemaal niet doen en tv’s en radio’s hoor je zachtjes brommen.

zuivere en gemodificeerde sinus

Aan te raden is een omvormer met zuivere sinus aan te schaffen en de gemodificeerde omvormer links te laten liggen. Waarom bestaan er überhaupt gemodificeerde sinus omvormers? Dat ligt hem vooral aan de prijs. Deze ligt een stukje lager, maar wat ons betreft niet de moeite waard aangezien je jouw apparaten ermee stuk kunt maken.

5. Belangrijk om te weten: omvormer afstemmen op de accu

Nu je weet welk vermogen jouw omvormer moet hebben en wat het verschil is tussen gemodificeerd en zuivere sinus kun je een omvormer aanschaffen. Voordat je dit doet is het belangrijk om te weten wat een omvormer nodig heeft en wat de impact is op je elektrisch systeem in de camper.

1. De relatie tussen een omvormer en een accu

De accu is een klein chemisch apparaatje die bij verkeerd gebruik onomkeerbare schade krijgt. Wanneer je een te grote omvormer op een te kleine camperaccu plaatst zal de accu snel kapot gaan. Dit komt omdat je deze dan met een te grote C-snelheid ontlaad. Elke accu heeft zo een C-snelheid (accucapaciteit en Peukertformule) waarde meegekregen van de fabrikant, wanneer je deze overschrijdt verkort je de levensduur van de accu aanzienlijk.

Ik probeer de relatie tussen de accu en de omvormer zo simpel mogelijk uit te leggen. Naast deze berekening voor de omvormer en de C-snelheid, hoor je de accu ook af te stemmen op de totale stroomvraag, dus ook van de DC apparaten.

Stroomgrens C5 en C3 voor AGM

Een stroomgrens van C5 en C3 wordt meestal aangehouden voor AGM en Gel accu’s, omdat de chemische samenstelling van deze accu’s minder goed tegen hoge ontlaadstromen kunnen. Dit betekent dat je deze accu niet harder mag ontladen dan 1/5 of 1/3 van zijn accucapaciteit.

Voor een AGM accu van 200Ah met C3 snelheid geld dus dat je deze niet harder mag ontladen dan 67 ampère. In theorie kun je dus 3 uur lang, 67 ampère ontladen. Echter is dan de accu compleet leeg en een AGM accu mag niet verder ontladen worden dan 70%. Voor de berekening van de omvormer houdt je de stroomgrens (C-snelheid) aan. Dit betekent dat je in dit voorbeeld een omvormer kunt aansluiten met een continu vermogen van (67Ax12V) 800 watt.

Stroomgrens C2 en C1 voor lithium

Een stroomgrens van C2 en C1 wordt meestal aangehouden lithiumaccu’s, de chemische samenstelling in litihiumaccu’s kunnen goed tegen hoge ontlaadstromen. Voor een C1 snelheid betekent het dus dat je de lithiumaccu net zo hard mag ontladen als de capaciteit.

Voor een lithium accu van 200Ah met een C1 snelheid geld dus dat je deze maximaal met 200 ampère mag ontladen. Dit betekent dat je hier maximaal een omvormer met 2400watt continu vermogen op aan kunt sluiten.

Stand-by verlies

Een omvormer in stand-by verbruikt altijd stroom. Als je een goede omvormer hebt dan zal dit tussen de 0.5A en 1A liggen. Maar minder goede omvormers kunnen in stand-by alsnog veel stroom verbruiken.

Je doet er dus slim aan om in de specificaties op te zoeken wat dit verbruik is. En als je van plan bent een omvormer heel de dag aan te laten staan dit verbruik mee te nemen in je energiebalans. Het is natuurlijk slimmer om een omvormer uit te schakelen als je deze niet gebruikt. Vandaar dat kwaliteit omvormers ook op afstand te bedienen zijn .

Rendementsverlies

Omvormers maken zoals eerder gezegd van gelijkspanning een wisselspanning. Dit proces kent een rendementsverlies. Zij leveren dus iets minder vermogen bij een bepaald stroomverbruik of andersom gezegd het kost meer stroom om een het gewenste vermogen te behalen.

Het rendementsverlies van een omvormer die op volle toeren draait is meestal rond 10%. Dus een omvormer met een nominaal continuvermogen van 1000W is eigenlijk 900W.

Daarbij kent een omvormer ook verlies door temperatuurstijging. Het is dus belangrijk jouw omvormer op een plek te installeren met installatie. Een omvormer kan bij een buitentemperatuur van 40 graden tot wel 20% van zijn nominaal vermogen verliezen.

6. Beste Camper omvormer

In dit artikel benoemen we alleen zuivere sinus omvormers, omdat zoals je in dit artikelen kunt lezen deze beter en veiliger zijn.

De beste omvormers worden gemaakt door Victron, zij maken de meest duurzame producten met de slimste technologie. Uiteraard hangt hier ook een prijskaartje aan en zijn zij al gauw 2 keer zo duur als de concurrent.

Er zijn een aantal concurrenten die inmiddels begonnen zijn aan een opmars en maken ook zeer betrouwbare omvormers. Pas wel op dat je niet een Chinees model koopt, deze voldoen vaak niet aan de Europese normen.

Ective 500W Omvormer

Ective SI5 omvormer

 • Betaalbare en betrouwbare omvormer
 • Continuvermogen: 500watt, piekvermogen: 1000watt
 • Rendement: 93%
 • Geschikt voor natte, AGM en Lithium accu’s
 • Beveiligingsfuncties: Softstart, hoge/lage accuspanning, kortsluiting en overbelasting
 • Stand-by verbruik 0,5A

Kies een andere grootte

omvormer phoenix

Victron omvormer

 • Beste omvormers op de markt
 • Continuvermogen: 400watt, piekvermogen: 900watt
 • Rendement: 87%
 • Geschikt voor natte, AGM en Lithium accu’s
 • Beveiligingsfuncties: te hoge temperatuur, overbelasting, hoge/lage accuspanning en kortsluiting
 • Stand-by verbruik 0,5A

Hierboven vind je twee modellen omvormers die passen bij het rekenvoorbeeld die bovenin het artikel is gebruikt. Heb je een grotere of kleinere omvormer nodig? Dan kun je dit aanpassen in je bestelling.

7. Beste Camper omvormer-lader combinatie

Wanneer je de accu’s van je camper ook wilt opladen via walstroom is een omvormer-lader een goede keuze. De prijs van deze twee-in-één is vaak nog een stukje goedkoper ook.

Alleen wanneer je zelf de grootte van de omvormer en de grootte van laadkracht wilt bepalen is een omvormer-lader geen goede keuze. Maar over het algemeen zijn deze twee goed op elkaar afgesteld. De vuistregel in deze is dat de laadkracht minimaal 8 a 10% moet zijn van de accucapaciteit en daar zit je al gauw aan.

Voorbeeld: Je hebt een 200Ah huishoud accu. Dan heb je een acculader nodig die minimaal met 16 Ampere oplaad.

omvormer lader ective 500

Ective CSI5 12V

 • Betaalbare en betrouwbare omvormer-lader
 • Continuvermogen: 500 Watt, piekvermogen: 1000 Watt
 • Rendement: 93%
 • Geschikt voor natte, AGM en Lithium accu’s
 • Acculader 10 Ampère
 • Omschakelautomaat
 • Beveiligingsfuncties: Softstart, hoge/lage accuspanning, kortsluiting en overbelasting

Kies een andere grootte

victron-multiplus-12-500-omvormer-lader

Victron Multiplus 12/500/20

 • Beste omvormer-laders op de markt
 • Continuvermogen: 400 Watt, piekvermogen: 900 Watt
 • Rendement: 87%
 • Geschikt voor natte, AGM en Lithium accu’s
 • Acculader 10 Ampère
 • Powerassist
 • Beveiligingsfuncties: te hoge temperatuur, overbelasting, hoge/lage accuspanning en kortsluiting

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

16 reacties

 1. Hoi Nog een vraag over de grootte van de omvormer: bi mij kan het voorkomen dat ik de omvormer gebruik voor het gelijktijdig opladen van mijn laptop, telefoon maar dat ik dan ook een kopje koffie kan zetten (apparaat 500wat.) Ik zit dan te denken aan de exctive CS1 10. (1000 watt ipv de door jou gebruikte 500 watt ) Maar als ik het goed lees is dat weer te zwaar voor mijn 200ah accu die ik in mijn bus wil zetten. Of maak ik een denkfout en is de omvormer niet bepalend maar het gelijktijd gebruik van de apparaten die op de omvormer aangesloten zijn. Dan kan die iets zwaardere omvormer wel weer namelijk..

  Ik hoor graag.

  1. Hoi Theo, Uiteindelijk is het totaalverbruik leidend, dus het gelijktijdig gebruiken van al je apparaten. In jouw geval 500watt koffiezetapparaat plus laptop (wattage) en telefoon (wattage). Vergeet niet dat een grotere omvormer zelf ook een meer verbruikt dan een kleine omvormer.

   Verder denk ik dat je net aan redelijk zit met je omvormer, accu en totaalverbruik. Echter is het wel zo dat je net iets onder de C3 uit zult komen. Dus voor het beste behoudt van je accu is het aan te raden een grotere accucapaciteit neer te zetten. Of je verbruik omlaag te brengen, dit lijkt me zelfs een goedkopere optie. Een 500Watt koffiezetapparaat? Volgens mij kan dit een stuk lager. https://amzn.to/3knBuJo

   Groet Bas

 2. Goede blog!

  Vraagje over de ective omvormer en lader in één. Je schrijft dat deze 23a kan laden? Op de website zie ik 10a staan bij dit model? Hoe zit dit en wat is jullie praktijk ervaring? Ik heb een accu van 230ah dus eigenlijk is 20-23a minimaal dat ik nodig heb qua laden als je naar de 10% “regel” kijkt.

  1. Hoi Guido, ja dat klopt het CSI5 model heeft een max laadstroom van 10Ampere. Vanaf model CSI 15 wordt het 20Ampere.

   Wij hebben in 1 camper 280 ampere agm accu’s met een lader van 20 ampere. Dit is wat ons betreft een prima combinatie. Een andere camper heeft ook net zoals jij een 230Ampere met de CSI5 het duurt wat langer voordat de accu’s helemaal opgeladen zijn. Maar het lukt wel.

 3. Hoi Bas

  Wij willen gaan voor de ective ssi 20 omdat de csi niet beschikbaar is.
  Echter staat bij deze dat hier de mppt zonnepaneel regelaar bij in zit(dan hoeven we deze er niet los bij te kopen toch?)
  Heb jij toevallig een schema hoe deze dan aan te sluiten is ?
  Vr Gr Anja

  1. Ha Anja,

   Ik heb je zojuist gemaild daar zitten ook illustraties bij. Hieronder de mail.

   Dat klopt inderdaad. Je hoeft dan geen losse MPPT aan te schaffen. Het aansluitschema veranderd in principe niet. Er zit een aansluiting voor de plus en min van het zonnepaneel op de Ective SSI.

   Je sluit daar dus de zonnepanelen op aan ipv de losse MPPT en je bent klaar.

   Uiteraard moeten er ook kabels van de huishoud accu naar de plus en min die daarvoor bestemd zijn. In dit geval zijn dat de twee rode en twee zwarte aansluitingen aan de andere kant van de Ective SSI. Gebruik ook deze allebei. De aangeraden kabeldikte die je moet gebruiken staat in de handleiding van de Ective SSI. Als je kabels gaat bestellen deel je wat daar staat dus door 2. Want je legt 2 rode en 2 zwarte aan, waardoor je op dezelfde kabeldikte weer uitkomt.

   Wij zouden het kunnen waarderen als jullie de Ective SSI 20 bestellen via onze website. (Dit is zonder enige extra kosten voor jullie).
   https://vrolijkopreis.nl/product/ective-ssi-omvormer-lader-mppt/

   Als je nog vragen hebt over het aansluiten, stel ze gerust.

 4. Hi!
  Vraagje, victron multiplus is instelbaar op de inkomende ampere (220), ective zover wij kunnen vinden niet. Onze voorkeur prijstechnisch gaat uit naar ective, maar was als op camping maar 6A wordt geleverd, hoe voorkom je dan dat je lader te veel stroom vraagt en de elektra op de camping er steeds uit vliegt ☺️ Dat willen we natuurlijk voorkomen. Thx voor het meedenken, wij komen er niet uit

  1. Hi Philine,

   Dat is een interessante vraag. Eentje waar ik zelf niet direct antwoord op had. Dus ik ben even gaan spitten in de handleiding van Ective. En daar staat dit inderdaad niet beschreven. Echter heb ik wel antwoord op je vraag vanwege mijn eigen ervaring met de Ective CSI 5 en 15. De 15 heeft namelijk een laadvermogen van 20A, maar wij hebben ook op campings gestaan waar de maximale levering van de camping maar 10A was. De Ective zijn vermogen neemt in dit geval gewoon af. Gelukkig want anders was de stop er bij ons heel vaak uit geschoten.

 5. Ik heb een accu van 220 AH AGM deep cycle, neem ik hier dan best een CSI 10 of CSI 5 bij? Kan de 10 dan wel? Aangezien je max 500 watt mag verbruiken of heb ik dit verkeerd begrepen

  1. Hoi Emmely, Je zit precies ertussen in. Volgens mijn berekening mag je met 220Ah AGM max 620W continu vermogen aansluiten(C3). Het is dus beter om te kiezen voor een 500W omvormer dan een 1000W omvormer. Echter kun je jezelf altijd afvragen hoe vaak en hoelang ga je daadwerkelijk de omvormer gebruiken. Als je toch graag een 1000W omvormer wilt omdat je deze maar een enkele keer op 620W (of 1000W) gaat gebruiken dan beperk je de belasting op de accu enorm. In vergelijking met als je deze dagelijks een paar uur op 620W gebruikt. Als je dus dagelijks een paar uur het volledige vermogen van 1000W vraagt aan je omvormer icm met 220Ah accu dan is de accu wel echt te klein.

   Hopelijk zo een beetje een beeld erbij.

 6. Hoi Bas, bedankt voor de duidelijke informatie! Toch heb ik een vraag, volgens mijn berekeningen heb ik een totale accucapaciteit van 400 nodig om drie dagen off-grid te kunnen staan. (We willen ook twee 150W zonnepanelen). Maar ik word er niet wijs uit welke omvormer hier dan het beste bij zou passen. We gaan weinig 230 volt apparaten gebruiken dus ik zou het liefste een kleine omvormer-lader kopen, maar ik begreep dat deze van ective maar maximaal 20a laadvermogen hebben en volgens mijn berekening hebben we 33 nodig. Betekent dit dat we alleen een Victron omvormer-lader zouden kunnen nemen? Bijvoorbeeld de Victron MultiPlus IP21 12/800/35? Ik vind deze wel erg duur dus zou het liever op een andere manier doen.

  1. Hoi Iris,

   Een totale accucapaciteit van 400Ah lithium of AGM? Zo te horen ga je veel stroom verbruiken via gelijkstroom DC. En je hebt geen grote verbruikers op je omvormer, dus vandaar een kleine omvormer. Het is inderdaad het best om een acculader te plaatsen die 10% van de accucapaciteit aan stroom kan leveren. In dit geval zou de Multiplus met 35 ampere acculader het beste zijn. Je kunt ook de Ective doen met 20a, deze is vanaf de CSI 15. De concessie die je hier maakt is dat het langer duurt voordat de accu vol zit, ook kan bij AGM accu’s de laatste 20% volladen veel langer duren dan gewenst, omdat de weerstand steeds hoger wordt. Een te kleine acculader op een te grote AGM accu kan dit niet aan of doet er dus vrij lang over. Bij Lithium is die weerstand niet aanwezig in de laatste 20% en heb je enkel het nadeel dat het in totaal langer duurt om vol te laden.

   1. Bedankt voor je super snelle en duidelijke reactie! Ik had het inderdaad over 400 Ah AGM, maar ik denk dat we uiteindelijk toch voor een 200 Lithium accu gaan. Dit omdat jij ook aangeeft dat dit wel zou moeten kunnen met een Ective omvormer en dit toch wel scheelt in de kosten. Begrijp ik het goed dat je bij een ssi er geen mppt meer bij hoeft te kopen en bij een csi wel? Waarom hebben jullie dan voor een csi gekozen?

    1. Hi Iris, ja dat klopt bij een SSI zit er een mppt laadregelaar ingebouwd. Dan kun je tot 550wp en 70volt aan zonnepanelen aansluiten. Wij kiezen hier voor de CSI en apart een Victron MPPT, vanwege meerdere kleine redenen, maar beide is goed. Wij willen graag de Victron Smart MPPT, omdat je zo de status van de opbrengst kunt controleren met je telefoon. Ook is de Victron MPPT iets efficienter, maar wat ik al zei het is allebei goed. De SSI is beter voor het budget inderdaad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct