omvormer camper

Omvormer Camper – Zo bepaal je welke omvormer

Ben je van plan een omvormer te kopen voor in de camper? Dan wil je vast 230 volt apparaten gebruiken in de camper zonder dat je aan walstroom hoeft te staan.

De omvormer verandert de spanning die van je huishoud-accu afkomt naar 230 volt. Zo kun je dus overal al jouw apparaten gebruiken net zoals thuis.

Ga je zelf een camper bouwen? Lees dan ook ons gratis volledige stappenplan.

Van een Bus een Camper Bouwen

bus camper bouwen (4)

In dit artikel leggen we uit welke omvormer het beste aansluit op jouw behoefte. Ook laten we zien hoe je een omvormer en of een omvormer-lader moet aansluiten en welke betaalbare opties je hebt.

Welke grootte omvormer heb je nodig

Omvormers leveren vermogen in een maximum wattage. Wanneer je al jouw 230 volt apparaten tegelijk aansluit in de camper mag je dus niet over dit maximum heen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen niet alle apparaten tegelijk aan te zetten. De grootte van de omvormer bepaal je door het vermogen van alle apparaten die je tegelijkertijd aan wilt hebben op te tellen. Aan de achterkant van het apparaat vind je het vermogen dat deze vraagt. Maar dan ben je er helaas nog niet.

Continuvermogen en piekvermogen

Apparaten met een motortje hebben een hoge aanloopstroom. Daardoor hebben deze apparaten kort (ongeveer 2s) een hoger Wattage nodig. Apparaten met een motortje zijn bijvoorbeeld; een compressor koelkast, airco en gereedschap. Heel kort vragen deze apparaten tot 10 keer zoveel vermogen. Dit is het piekvermogen.

Het vermogen op omvormers wordt aangegeven met 2 getallen, het continu vermogen en piekvermogen.
Het laagste getal is het continuvermogen en het hoogste getal piekvermogen. Het apparaat met hoge aanloopstroom samen met de overige apparaten mag dus tijdens het piekmoment niet over het piekvermogen uitkomen.

Rekenvoorbeeld

Je wilt tegelijkertijd twee laptops opladen 100Watt, een tv staat aan 50Watt en een compressor koelkast schiet aan van 70 Watt.

Het benodigde continu vermogen: 100+50+70= 220Watt
Het benodigde piekvermogen: 100+50+(70*10)= 850 Watt

In dit rekenvoorbeeld zou een omvormer 500/1000 volstaan.

Omvormer: Zuivere sinus of gemodificeerde sinus

Alle apparaten die je thuis in het stopcontact stopt krijgen een 230 volt zuivere wisselspanning. Deze wisselspanning gaat op en neer als een sinus. Een omvormer produceert deze 230 volt wisselspanning en dit kan deze doen als zuivere en als gemodificeerde sinus. Een zuivere sinus is veilig en kun je op al je apparaten aansluiten. Een gemodificeerde sinus kun je niet op al je apparaten aansluiten. Zo kunnen apparaten met een motortje erin het helemaal niet doen en tv’s en radio’s hoor je zachtjes brommen.

zuivere en gemodificeerde sinus

Aan te raden is een omvormer met zuivere sinus aan te schaffen en de gemodificeerde omvormer links te laten liggen. Waarom bestaan er überhaupt gemodificeerde sinus omvormers? Dat ligt hem vooral aan de prijs. Deze ligt een stukje lager, maar wat ons betreft niet de moeite waard aangezien je je apparaten ermee stuk kan maken.

Beste koop: Camper omvormer

In dit artikel benoemen we alleen zuivere sinus omvormers, omdat zoals je hierboven kunt lezen deze beter en veiliger zijn. Welke grootte omvormer je precies nodig hebt kun je bepalen door het vermogen van al je apparaten bij elkaar op te tellen. Hierboven vind je een rekenvoorbeeld en houdt natuurlijk rekening met het piekvermogen.

De beste omvormers worden gemaakt door Victron, zij maken de meest duurzame producten met de slimste technologie. Uiteraard hangt hier ook een prijskaartje aan en zijn zij al gauw 2 keer zo duur als de concurrent.

Er zijn een aantal concurrenten die inmiddels begonnen zijn aan een opmars en maken ook zeer betrouwbare omvormers. Pas wel op dat je niet een Chinees model koopt die niet voldoet aan de Europese normen.

ECTIVE SI5 OMVORMER

 • Betaalbare en betrouwbare omvormer
 • Continuvermogen: 500watt, piekvermogen: 1000watt
 • Rendement: 93%
 • Geschikt voor natte, AGM en Lithium accu’s
 • Beveiligingsfuncties: Softstart, hoge/lage accuspanning, kortsluiting en overbelasting

Kies een andere grootte

VICTRON OMVORMER

 • Beste omvormers op de markt
 • Continuvermogen: 400watt, piekvermogen: 900watt
 • Rendement: 87%
 • Geschikt voor natte, AGM en Lithium accu’s
 • Beveiligingsfuncties: te hoge temperatuur, overbelasting, hoge/lage accuspanning en kortsluiting

Hierboven vind je twee modellen omvormers die passen bij het rekenvoorbeeld die bovenin het artikel is gebruikt. Heb je een grotere of kleinere omvormer nodig? Dan kun je dit aanpassen in je bestelling.

Beste koop: Camper omvormer-lader combinatie

Wanneer je de accu’s van je camper ook wilt opladen via walstroom is een omvormer-lader een goede keuze. De prijs van deze twee-in-één is vaak nog een stukje goedkoper ook.

Alleen wanneer je zelf de grootte van de omvormer en de grootte van laadkracht wilt bepalen is een omvormer-lader geen goede keuze. Maar over het algemeen zijn deze twee goed op elkaar afgesteld. De vuistregel in deze is dat de laadkracht minimaal 8 a 10% moet zijn van de accucapaciteit en daar zit je al gauw aan.

Voorbeeld: Je hebt een 200Ah huishoud accu. Dan heb je een acculader nodig die minimaal met 16 Ampere oplaad.

ECTIVE CSI5 OMVORMER-LADER

 • Betaalbare en betrouwbare omvormer-lader
 • Continuvermogen: 500 Watt, piekvermogen: 1000 Watt
 • Rendement: 93%
 • Geschikt voor natte, AGM en Lithium accu’s
 • Acculader 10 Ampère
 • Omschakelautomaat
 • Beveiligingsfuncties: Softstart, hoge/lage accuspanning, kortsluiting en overbelasting

Kies een andere grootte

VICTRON MULTIPLUS OMVORMER-LADER

 • Beste omvormer-laders op de markt
 • Continuvermogen: 400 Watt, piekvermogen: 900 Watt
 • Rendement: 87%
 • Geschikt voor natte, AGM en Lithium accu’s
 • Acculader 10 Ampère
 • Powerassist
 • Beveiligingsfuncties: te hoge temperatuur, overbelasting, hoge/lage accuspanning en kortsluiting

Onze keuze is de ECTIVE CSI omvormer-lader geworden. Vanwege de prijs-kwaliteit verhouding en de talloze goede ervaringen die er te vinden zijn op het internet. Heb je een grotere of kleinere omvormer nodig? Dan kun je dit aanpassen in je bestelling.

Aansluiten camper omvormer of omvormer-lader

Het aansluiten van de omvormer of de omvormer-lader in de camper doe je op de huishoudaccu. De accu geeft 12 volt of 24 volt spanning en de omvormer zet deze om in 230volt.

Het aansluiten doe je met accukabels. Afhankelijk van de grootte van je omvormer bepaal je de dikte van de accukabels. Grotere omvormers hebben soms 2 plus en 2 min aansluitpunten. Gebruik deze dan ook allebei. In de meeste gevallen geeft de leverancier aan hoe groot je accukabels moeten zijn.

Voor bovenstaande omvormers en omvormer-laders zijn 16mm2 accukabels geschikt. In het artikel elektra aanleggen vind je een uitgebreid elektroschema met een omvormer-lader.

camper omvormer aansluiten

In bovenstaande afbeelding zie je een eenvoudig voorbeeld hoe je een omvormer en een omvormer-lader moet aansluiten. Alleen de kabels tussen de huishoud accu en de omvormer of omvormer-lader moeten met accukabels aangesloten worden. De andere kabels worden met de bijgeleverde 2,5mm2 voeding aangesloten.

Vergeet ook niet de omvormer te aarde naar het chassis van de camper. Zo loopt bij kortsluiting de stroom weg.

De relatie tussen een omvormer en de accu

De accu is een klein chemisch apparaatje die bij verkeerd gebruik onomkeerbare schade krijgt. Wanneer je een te grote omvormer op een te kleine accu plaatst zal de accu niet lang meegaan. Dit komt omdat je deze dan te snel ontlaad en daar gaat die stuk van. Ook wanneer de omvormer een beveiligde functie heeft dat die niet te diep ontlaad. Het te snel ontladen blijft schadelijk.

Ik probeer de relatie tussen de accu en de omvormer(verbruik) zo simpel mogelijk uit te leggen. Voor de meeste accu’s wordt er een stroomgrens aangehouden van C5. Dit houdt in dat je geen grotere ontlading kan doen dan de accucapaciteit gedeeld door 5.

Voor een accu van 200Ah geld dus dat je niet harder mag ontladen dan 40 Ampere. Gedurende 5 uur lang kan er dus aan 40 Ampere ontladen worden. Maar je mag Natte accu’s niet verder ontladen dan 50%, AGM accu’s niet verder dan 50-70% en Lithium accu’s niet verder dan 95%. Bij een AGM Accu mag je dus maximaal met ((70% van 200Ah) /5) = 28 Ampere ontladen.

Wanneer we de stroom(A) met de spanning (V) vermenigvuldigen weet je het vermogen (W) waarmee de accu ontladen mag worden. En dus weet je ook wat de maximale grote van de omvormer mag zijn. In dit voorbeeld mag het dus maximaal (12*28)= 336 Watt zijn.

Dit klinkt erg laag, maar om je accu optimaal te beschermen is dit de aanbevolen stroomgrens. Echter zal je nooit 5 uur lang achter elkaar de accu ontladen. Zeker wanneer je ook zonnepanelen heb geïnstalleerd en tussendoor oplaad zal de accu nooit de ondergrens halen.

Zelf hebben wij dan ook een stroomgrens van C3 aangehouden. In dit voorbeeld zou je dan met (12*46,6)= 560 Watt de accu mogen belasten. Uiteraard blijft het zo dat de accu ook reageert op de snelheid van het ontladen, dus ook wanneer je de accu kort zwaar belast verkort je de levensduur van de accu.

De omvormers die in dit artikel als voorbeeld zijn gebruikt passen dus goed bij een AGM accu van 200Ah.

GERELATEERDE BERICHTEN

Wie zijn wij

over ons

Wij zijn Bas en Bianca. Sinds 2016 reizen wij heel de wereld over op zoek naar de spannendste en mooiste plekjes op aarde!
Sindsdien runnen we een online bedrijfje en nu ook een blog in de hoop jullie te inspireren!


Neem gerust een kijkje!

CHECKLIST CAMPER BOUWEN

Voor Altijd Gratis:
Camper Bouwen Checklist

Talloze Installatiegidsen en Complete Handleiding Zelf Camper Bouwen

GELD VERDIENEN OP REIS

Met onze GRATIS Geld Verdienen Op Reis e-book leer je exact hoe je binnen no-time op allerlei verschillende manieren geld verdient tijdens jouw reis!

NU VERKRIJGBAAR PHOTO PRESETS

Transformeer jouw eigen foto’s binnen een aantal klikken naar het mooiste resultaat!

FIT OP REIS

6 reacties

 1. Hoi Nog een vraag over de grootte van de omvormer: bi mij kan het voorkomen dat ik de omvormer gebruik voor het gelijktijdig opladen van mijn laptop, telefoon maar dat ik dan ook een kopje koffie kan zetten (apparaat 500wat.) Ik zit dan te denken aan de exctive CS1 10. (1000 watt ipv de door jou gebruikte 500 watt ) Maar als ik het goed lees is dat weer te zwaar voor mijn 200ah accu die ik in mijn bus wil zetten. Of maak ik een denkfout en is de omvormer niet bepalend maar het gelijktijd gebruik van de apparaten die op de omvormer aangesloten zijn. Dan kan die iets zwaardere omvormer wel weer namelijk..

  Ik hoor graag.

  1. Hoi Theo, Uiteindelijk is het totaalverbruik leidend, dus het gelijktijdig gebruiken van al je apparaten. In jouw geval 500watt koffiezetapparaat plus laptop (wattage) en telefoon (wattage). Vergeet niet dat een grotere omvormer zelf ook een meer verbruikt dan een kleine omvormer.

   Verder denk ik dat je net aan redelijk zit met je omvormer, accu en totaalverbruik. Echter is het wel zo dat je net iets onder de C3 uit zult komen. Dus voor het beste behoudt van je accu is het aan te raden een grotere accucapaciteit neer te zetten. Of je verbruik omlaag te brengen, dit lijkt me zelfs een goedkopere optie. Een 500Watt koffiezetapparaat? Volgens mij kan dit een stuk lager. https://amzn.to/3knBuJo

   Groet Bas

 2. Goede blog!

  Vraagje over de ective omvormer en lader in één. Je schrijft dat deze 23a kan laden? Op de website zie ik 10a staan bij dit model? Hoe zit dit en wat is jullie praktijk ervaring? Ik heb een accu van 230ah dus eigenlijk is 20-23a minimaal dat ik nodig heb qua laden als je naar de 10% “regel” kijkt.

  1. Hoi Guido, ja dat klopt het CSI5 model heeft een max laadstroom van 10Ampere. Vanaf model CSI 15 wordt het 20Ampere.

   Wij hebben in 1 camper 280 ampere agm accu’s met een lader van 20 ampere. Dit is wat ons betreft een prima combinatie. Een andere camper heeft ook net zoals jij een 230Ampere met de CSI5 het duurt wat langer voordat de accu’s helemaal opgeladen zijn. Maar het lukt wel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy