Ben je van plan een omvormer te kopen voor in de camper? Dan wil je vast 230 volt apparaten gebruiken in de camper zonder dat je aan walstroom hoeft te staan.
De omvormer verandert de gelijkspanning die van je huishoud-accu afkomt naar de wisselspanning van 230 volt. Zo kun je dus overal al jouw apparaten gebruiken net zoals thuis.
In dit artikel leggen we uit welke omvormer het beste aansluit op jouw behoefte. Ook laten we zien hoe je een omvormer en of een omvormer-lader moet aansluiten en welke betaalbare opties je hebt.
1. Welke omvormer heb ik nodig
Omvormers leveren een vermogen in een Watt. Wanneer dit maximale vermogen wordt overschreden dan schiet deze uit. Je bepaald dus de grootte van de omvormer aan de hand van al je 230 volt elektrische apparaten of alleen de grootste.
- Ik wil alle 230volt apparaten tegelijkertijd kunnen gebruiken. Dus ik bepaal het vermogen van de omvormer door het wattage van al deze apparaten bij elkaar op te tellen.
- Ik zet nooit al mijn 230 volt apparaten tegelijkertijd aan. Dus ik bepaal het vermogen van de omvormer door het apparaat met het meeste wattage op te zoeken.
Het vermogen van een elektrische apparaat vind je op het klein etiket achterop of onderop. Deze is uitgedrukt met de letter W.
Ga je 230 volt apparaten gebruiken met een motortje erin, zoals een koelkast of keukenmachine? Dan heb je ook rekening te houden met de aanloopstroom.
2. Continuvermogen en piekvermogen
Apparaten met een motortje hebben een hoge aanloopstroom. Daardoor hebben deze apparaten kort (ongeveer 2s) een hoger Wattage nodig. Apparaten met een motortje zijn bijvoorbeeld; een compressor koelkast, airco en gereedschap. Heel kort vragen deze apparaten tot 10 keer zoveel vermogen. Dit is het piekvermogen.
Het vermogen op omvormers wordt aangegeven met 2 getallen, het continu vermogen en piekvermogen.
Het laagste getal is het continuvermogen en het hoogste getal piekvermogen. Het apparaat met hoge aanloopstroom samen met de overige apparaten mag dus tijdens het piekmoment niet over het piekvermogen uitkomen.
Rekenvoorbeeld
Je wilt tegelijkertijd twee laptops opladen 100Watt, een tv staat aan 50Watt en een compressor koelkast schiet aan van 70 Watt.
Het benodigde continu vermogen: 100+50+70= 220Watt
Het benodigde piekvermogen: 100+50+(70*10)= 850 Watt
In dit rekenvoorbeeld zou een omvormer 500/1000 volstaan.
3. Een omvormer of een omvormer-lader aansluiten?
Als je nog aan het begin staat van het aanleggen van je elektra in de camper dan kun je ervoor kiezen om een omvormer-lader te nemen of een omvormer. Wij hebben vrijwel in alle gevallen de voorkeur voor een omvormer-lader.
Het aansluiten van de omvormer of de omvormer-lader in de camper doe je op de huishoudaccu of indien gewenst op de zekeringskast met massastrip.
Het aansluiten doe je met accukabels. Afhankelijk van de grootte van je omvormer bepaal je de dikte van de accukabels. In de meeste gevallen geeft de leverancier aan hoe groot je accukabels moeten zijn.
Omvormer-lader camper aansluitschema
Een omvormer lader kan zoals de naam zegt ook de accu’s opladen. Zodra je op walstroom aangesloten staat wordt de accu opgeladen. Daarbij zorgt de omschakelautomaat in deze combinaties ervoor dat alle 230 volt stopcontacten zijn aangesloten op het walstroompunt. Je hoeft dus met een omvormer-lader geen aparte stopcontacten te maken voor als je aan walstroom staat.
Onderstaand voorbeeld aansluitschema herken je misschien van het walstroom artikel. Wanneer je walstroom gaat aanleggen in jouw camper met een omvormer-lader hoef je dus ook geen andere stappen te ondernemen. Je gebruikt immers een omvormer-lader.
Onderdelen in dit aansluitschema:
- CEE invoerdoos
- Aardlekautomaat
- Stopcontact
- Omvormer-lader Ective CSI (ander model ook mogelijk)
- huishoud accu (AGM of Lithium mogelijk)
Omvormer camper aansluitschema
Heb je al een acculader in jouw camper dan is alleen een omvormer natuurlijk een goede aanvulling. De extra stopcontacten in je camper zijn in dit geval verdeelt. Sommige kun je alleen gebruiken op walstroom en zonder walstroom gebruik je de omvormer stopcontacten. De omvormer zelf heeft natuurlijk ook een stopcontact, dus misschien is dit enkele stopcontact al genoeg.
Onderdelen in dit aansluitschema:
- CEE invoerdoos
- Aardlekautomaat
- Dubbel Stopcontact
- Acculader (ander model ook mogelijk)
- huishoud accu (AGM of Lithium mogelijk)
- Victron omvormer
4. Omvormer: Zuivere sinus of gemodificeerde sinus
Alle apparaten die je thuis in het stopcontact stopt krijgen een 230 volt zuivere wisselspanning. Deze wisselspanning gaat op en neer als een sinus. Een omvormer produceert deze 230 volt wisselspanning en dit kan deze doen als zuivere en als gemodificeerde sinus. Een zuivere sinus is veilig en kun je op al je apparaten aansluiten. Een gemodificeerde sinus kun je niet op al je apparaten aansluiten. Zo kunnen apparaten met een motortje erin het helemaal niet doen en tv’s en radio’s hoor je zachtjes brommen.
Aan te raden is een omvormer met zuivere sinus aan te schaffen en de gemodificeerde omvormer links te laten liggen. Waarom bestaan er überhaupt gemodificeerde sinus omvormers? Dat ligt hem vooral aan de prijs. Deze ligt een stukje lager, maar wat ons betreft niet de moeite waard aangezien je je apparaten ermee stuk kunt maken.
5. Belangrijk om te weten
Nu je weet welk vermogen jouw omvormer moet hebben en wat het verschil is tussen gemodificeerd en zuivere sinus kun je een omvormer aanschaffen. Voordat je dit doet is het belangrijk om te weten wat een omvormer nodig heeft en wat de impact is op je elektrisch systeem in de camper.
1. De relatie tussen een omvormer en een accu
De accu is een klein chemisch apparaatje die bij verkeerd gebruik onomkeerbare schade krijgt. Wanneer je een te grote omvormer op een te kleine accu plaatst zal de accu snel kapot gaan. Dit komt omdat je deze dan te snel ontlaad. Ook wanneer de omvormer een beveiligde functie heeft dat die niet te diep ontlaad. Het te snel ontladen blijft schadelijk.
Ik probeer de relatie tussen de accu en de omvormer(verbruik) zo simpel mogelijk uit te leggen. Naast de berekening voor de omvormer hoor je ook rekening te houden met de totale stroomvraag op de huishoudaccu, dus ook van de DC apparaten.
Stroomgrens C5
In sommige situaties wordt er voor accu’s een zeer veilige stroomgrens aangehouden van C5. Dit houdt in dat je geen grotere ontlading kunt doen dan de accucapaciteit gedeeld door 5.
Voor een AGM accu van 200Ah die maximaal 70% ontladen kan worden geld dus dat je niet harder mag ontladen dan 28 ampère. Gedurende 5 uur lang kan er dus aan 28 ampère ontladen worden. Dit betekent dat je in dit voorbeeld een omvormer kunt aansluiten met een continu vermogen van (28Ax12V) 336 watt.
Een lithium accu van 200Ah die maximaal 95% ontladen kan worden geld dus dat je niet harder mag ontladen dan 38 ampère. Hierop kun je dus een omvormer op aansluiten met een continu vermogen van (38×12) 456 watt.
Stroomgrens C3
Een stroomgrens die ook geaccepteerd wordt is C3. Deze stroomgrens houden wij aan in onze campers. Zo kunnen we de accucapaciteit delen door 3 en een hoger vermogen omvormer aansluiten.
Voor een AGM accu van 200Ah betekent dit een omvormer met een continu vermogen van 560 watt.
En voor een Lithium accu van 200Ah betekent dit een omvormer met een continu vermogen van 760 watt
Stand-by verlies
Een omvormer in stand-by verbruikt altijd stroom. Als je een goede omvormer hebt dan zal dit tussen de 0.5A en 1A liggen. Maar minder goede omvormers kunnen in stand-by alsnog veel stroom verbruiken.
Je doet er dus slim aan om in de specificaties op te zoeken wat dit verbruik is. En als je van plan bent een omvormer heel de dag aan te laten staan dit verbruik mee te nemen in je energiebalans. Het is natuurlijk slimmer om een omvormer uit te schakelen als je deze niet gebruikt. Vandaar dat kwaliteit omvormers ook op afstand te bedienen zijn .
Rendementsverlies
Omvormers maken zoals eerder gezegd van gelijkspanning een wisselspanning. Dit proces kent een rendementsverlies. Zij leveren dus iets minder vermogen bij een bepaald stroomverbruik of andersom gezegd het kost meer stroom om een het gewenste vermogen te behalen.
Het rendementsverlies van een omvormer die op volle toeren draait is meestal rond 10%. Dus een omvormer met een nominaal continuvermogen van 1000W is eigenlijk 900W.
6. Beste Camper omvormer
In dit artikel benoemen we alleen zuivere sinus omvormers, omdat zoals je in dit artikelen kunt lezen deze beter en veiliger zijn.
De beste omvormers worden gemaakt door Victron, zij maken de meest duurzame producten met de slimste technologie. Uiteraard hangt hier ook een prijskaartje aan en zijn zij al gauw 2 keer zo duur als de concurrent.
Er zijn een aantal concurrenten die inmiddels begonnen zijn aan een opmars en maken ook zeer betrouwbare omvormers. Pas wel op dat je niet een Chinees model koopt, deze voldoen vaak niet aan de Europese normen.
- Betaalbare en betrouwbare omvormer
- Continuvermogen: 500watt, piekvermogen: 1000watt
- Rendement: 93%
- Geschikt voor natte, AGM en Lithium accu’s
- Beveiligingsfuncties: Softstart, hoge/lage accuspanning, kortsluiting en overbelasting
- Stand-by verbruik 0,5A
- Beste omvormers op de markt
- Continuvermogen: 400watt, piekvermogen: 900watt
- Rendement: 87%
- Geschikt voor natte, AGM en Lithium accu’s
- Beveiligingsfuncties: te hoge temperatuur, overbelasting, hoge/lage accuspanning en kortsluiting
- Stand-by verbruik 0,5A
Hierboven vind je twee modellen omvormers die passen bij het rekenvoorbeeld die bovenin het artikel is gebruikt. Heb je een grotere of kleinere omvormer nodig? Dan kun je dit aanpassen in je bestelling.
7. Beste Camper omvormer-lader combinatie
Wanneer je de accu’s van je camper ook wilt opladen via walstroom is een omvormer-lader een goede keuze. De prijs van deze twee-in-één is vaak nog een stukje goedkoper ook.
Alleen wanneer je zelf de grootte van de omvormer en de grootte van laadkracht wilt bepalen is een omvormer-lader geen goede keuze. Maar over het algemeen zijn deze twee goed op elkaar afgesteld. De vuistregel in deze is dat de laadkracht minimaal 8 a 10% moet zijn van de accucapaciteit en daar zit je al gauw aan.
Voorbeeld: Je hebt een 200Ah huishoud accu. Dan heb je een acculader nodig die minimaal met 16 Ampere oplaad.
- Betaalbare en betrouwbare omvormer-lader
- Continuvermogen: 500 Watt, piekvermogen: 1000 Watt
- Rendement: 93%
- Geschikt voor natte, AGM en Lithium accu’s
- Acculader 10 Ampère
- Omschakelautomaat
- Beveiligingsfuncties: Softstart, hoge/lage accuspanning, kortsluiting en overbelasting
Victron Multiplus omvormer lader
- Beste omvormer-laders op de markt
- Continuvermogen: 400 Watt, piekvermogen: 900 Watt
- Rendement: 87%
- Geschikt voor natte, AGM en Lithium accu’s
- Acculader 10 Ampère
- Powerassist
- Beveiligingsfuncties: te hoge temperatuur, overbelasting, hoge/lage accuspanning en kortsluiting
Onze keuze is de ECTIVE CSI omvormer-lader geworden. Vanwege de prijs-kwaliteit verhouding en de talloze goede ervaringen die er te vinden zijn op het internet. Heb je een grotere of kleinere omvormer nodig? Dan kun je dit aanpassen in je bestelling.
12 reacties
Top artikel. Ik zie een klein foutje:~ In plaats van * 5 is het gedeeld door 5…
Dankje Theo! Ik zie het ook. Ik pas het rekenvoorbeeld gelijk even aan.
Hoi Nog een vraag over de grootte van de omvormer: bi mij kan het voorkomen dat ik de omvormer gebruik voor het gelijktijdig opladen van mijn laptop, telefoon maar dat ik dan ook een kopje koffie kan zetten (apparaat 500wat.) Ik zit dan te denken aan de exctive CS1 10. (1000 watt ipv de door jou gebruikte 500 watt ) Maar als ik het goed lees is dat weer te zwaar voor mijn 200ah accu die ik in mijn bus wil zetten. Of maak ik een denkfout en is de omvormer niet bepalend maar het gelijktijd gebruik van de apparaten die op de omvormer aangesloten zijn. Dan kan die iets zwaardere omvormer wel weer namelijk..
Ik hoor graag.
Hoi Theo, Uiteindelijk is het totaalverbruik leidend, dus het gelijktijdig gebruiken van al je apparaten. In jouw geval 500watt koffiezetapparaat plus laptop (wattage) en telefoon (wattage). Vergeet niet dat een grotere omvormer zelf ook een meer verbruikt dan een kleine omvormer.
Verder denk ik dat je net aan redelijk zit met je omvormer, accu en totaalverbruik. Echter is het wel zo dat je net iets onder de C3 uit zult komen. Dus voor het beste behoudt van je accu is het aan te raden een grotere accucapaciteit neer te zetten. Of je verbruik omlaag te brengen, dit lijkt me zelfs een goedkopere optie. Een 500Watt koffiezetapparaat? Volgens mij kan dit een stuk lager. https://amzn.to/3knBuJo
Groet Bas
Goede blog!
Vraagje over de ective omvormer en lader in één. Je schrijft dat deze 23a kan laden? Op de website zie ik 10a staan bij dit model? Hoe zit dit en wat is jullie praktijk ervaring? Ik heb een accu van 230ah dus eigenlijk is 20-23a minimaal dat ik nodig heb qua laden als je naar de 10% “regel” kijkt.
Hoi Guido, ja dat klopt het CSI5 model heeft een max laadstroom van 10Ampere. Vanaf model CSI 15 wordt het 20Ampere.
Wij hebben in 1 camper 280 ampere agm accu’s met een lader van 20 ampere. Dit is wat ons betreft een prima combinatie. Een andere camper heeft ook net zoals jij een 230Ampere met de CSI5 het duurt wat langer voordat de accu’s helemaal opgeladen zijn. Maar het lukt wel.
Hoi Bas
Wij willen gaan voor de ective ssi 20 omdat de csi niet beschikbaar is.
Echter staat bij deze dat hier de mppt zonnepaneel regelaar bij in zit(dan hoeven we deze er niet los bij te kopen toch?)
Heb jij toevallig een schema hoe deze dan aan te sluiten is ?
Vr Gr Anja
Ha Anja,
Ik heb je zojuist gemaild daar zitten ook illustraties bij. Hieronder de mail.
Dat klopt inderdaad. Je hoeft dan geen losse MPPT aan te schaffen. Het aansluitschema veranderd in principe niet. Er zit een aansluiting voor de plus en min van het zonnepaneel op de Ective SSI.
Je sluit daar dus de zonnepanelen op aan ipv de losse MPPT en je bent klaar.
Uiteraard moeten er ook kabels van de huishoud accu naar de plus en min die daarvoor bestemd zijn. In dit geval zijn dat de twee rode en twee zwarte aansluitingen aan de andere kant van de Ective SSI. Gebruik ook deze allebei. De aangeraden kabeldikte die je moet gebruiken staat in de handleiding van de Ective SSI. Als je kabels gaat bestellen deel je wat daar staat dus door 2. Want je legt 2 rode en 2 zwarte aan, waardoor je op dezelfde kabeldikte weer uitkomt.
Wij zouden het kunnen waarderen als jullie de Ective SSI 20 bestellen via onze website. (Dit is zonder enige extra kosten voor jullie).
https://vrolijkopreis.nl/product/ective-ssi-omvormer-lader-mppt/
Als je nog vragen hebt over het aansluiten, stel ze gerust.
Hi!
Vraagje, victron multiplus is instelbaar op de inkomende ampere (220), ective zover wij kunnen vinden niet. Onze voorkeur prijstechnisch gaat uit naar ective, maar was als op camping maar 6A wordt geleverd, hoe voorkom je dan dat je lader te veel stroom vraagt en de elektra op de camping er steeds uit vliegt ☺️ Dat willen we natuurlijk voorkomen. Thx voor het meedenken, wij komen er niet uit
Hi Philine,
Dat is een interessante vraag. Eentje waar ik zelf niet direct antwoord op had. Dus ik ben even gaan spitten in de handleiding van Ective. En daar staat dit inderdaad niet beschreven. Echter heb ik wel antwoord op je vraag vanwege mijn eigen ervaring met de Ective CSI 5 en 15. De 15 heeft namelijk een laadvermogen van 20A, maar wij hebben ook op campings gestaan waar de maximale levering van de camping maar 10A was. De Ective zijn vermogen neemt in dit geval gewoon af. Gelukkig want anders was de stop er bij ons heel vaak uit geschoten.
Ik heb een accu van 220 AH AGM deep cycle, neem ik hier dan best een CSI 10 of CSI 5 bij? Kan de 10 dan wel? Aangezien je max 500 watt mag verbruiken of heb ik dit verkeerd begrepen
Hoi Emmely, Je zit precies ertussen in. Volgens mijn berekening mag je met 220Ah AGM max 620W continu vermogen aansluiten(C3). Het is dus beter om te kiezen voor een 500W omvormer dan een 1000W omvormer. Echter kun je jezelf altijd afvragen hoe vaak en hoelang ga je daadwerkelijk de omvormer gebruiken. Als je toch graag een 1000W omvormer wilt omdat je deze maar een enkele keer op 620W (of 1000W) gaat gebruiken dan beperk je de belasting op de accu enorm. In vergelijking met als je deze dagelijks een paar uur op 620W gebruikt. Als je dus dagelijks een paar uur het volledige vermogen van 1000W vraagt aan je omvormer icm met 220Ah accu dan is de accu wel echt te klein.
Hopelijk zo een beetje een beeld erbij.