Draaiplateau plaatsen in de camper: goedgekeurd door de RDW

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Het plaatsen van een draaiplateau geeft je de mogelijkheid om de bestuurders- en/of bijrijdersstoel 180 graden te draaien en zo bij het leefgedeelte van je camper te betrekken. Ideaal wanneer je een relatief kleine bestelbus om gaat bouwen tot camper. Helaas worden bijna alle draaiplateaus die je vindt op het internet niet goedgekeurd door de RDW, ondanks dat deze toch over een TÜV document beschikken.

Zo wilden wij 2 draaiplateaus in onze Mercedes Sprinter L2H2 uit 2013 plaatsen. Tijdens dit proces kwamen we er al snel achter dat de draaiplateaus in Nederland aan strenge regels moeten voldoen. Desondanks konden we deze regels op de website van de RDW moeilijk terugvinden.

Toch is het ons gelukt om RDW-goedgekeurde draaiplateaus met het juiste TÜV document te vinden. Daarom nemen we in dit blog stap voor stap alles met je door van de regelgeving en aanschaf van de draaiplateaus tot de plaatsing ervan. Zo kun jij ook in jouw zelfgemaakte camper genieten van een ruim zitgedeelte door draaibare stoelen.

Regelgeving RDW over plaatsen draaiplateau

Aangezien je het draaiplateau tussen de stoel en het onderstel van de stoel plaatst, zou dit invloed kunnen hebben op de veiligheid tijdens het rijden. Om te voorkomen dat je tijdens een ongeluk met stoel en al door de voorruit heen vliegt heeft de RDW een aantal eisen opgesteld voor draaiplateaus en de stoelen. Deze eisen zijn van toepassing voor campers vanaf 1998.

Heb jij een bus van voor 1998 dan is de RDW-eis dat de stoel, het draaiplateau en de veiligheidsgordels stevig bevestigd moeten zijn. Dit wordt visueel gecontroleerd tijdens de camperkeuring van bestelbus naar camper. Wij hebben zo’n visuele controle zelf gezien en dan wordt er aan de stoel getrokken en geduwd. Als de bouten, moeren en stoel geen speling vertonen dan is het naar ons weten ”stevig” bevestigd.

Heb jij een nieuwere bus, net zoals onze Mercedes Sprinter uit 2013, lees dan vooral hieronder verder.

Draaistoelen in onze Mercedes Sprinter camper

1. Verplicht de extra RDW stoelkeuring doen

Wanneer je iets wijzigt aan de zitplaatsen in je camper/bestelbus (ouder dan 1998) is het vanuit de RDW wettelijk verplicht om een extra keuring door een gespecialiseerde inspecteur te laten doen. Zo ook bij het plaatsen van een draaiplateau in je camper. Deze keuring van de stoelen kun je dus niet laten doen tijdens de camperkeuring.

Plaats je draaiplateaus en doe je deze extra keuring niet, dan kan dit problemen opleveren wanneer je bijvoorbeeld in een ongeluk terecht komt. De verzekeringsmaatschappij zal dan immers controleren of het papierwerk van jouw camper in orde is.

Voor deze aparte stoelkeuring komt de RDW persoonlijk langs bij jou op locatie en deze valt dus niet onder de camperkeuring die je bij een RDW keuringsstation kunt laten doen. De keuring is vrij prijzig, je betaald namelijk rond de €550,-.

Tip: deel de voorrijkosten met andere camperbouwers. Wij hebben onze stoelkeuring tegelijkertijd met de stoelkeuring van 2 andere camperbouwers gedaan, hierdoor konden we de voorrijkosten door 3 delen. Daarnaast hebben wij op diezelfde dag ook de algemene camperkeuring naar camper kenteken (die normaal bij een RDW keuringsstation is) bij ons op locatie laten doen. Dit konden we doen, omdat de camper al voldeed aan de RDW-eisen voor kampeerauto.

2. Zorg voor het juiste testrapport

Een belangrijk vereiste tijdens de extra stoelkeuring is dat het juist testrapport aanwezig is. Deze moesten wij van te voren al naar de inspecteur mailen, zodat hij deze kon bekijken. Later gaf de inspecteur aan dat hij niet eens langskomt wanneer het testrapport niet voldoet.

Maar aan welke eisen moet het testrapport van de draaiplateaus dan precies voldoen?

Het draaiplateau moet voorzien zijn van een test rapport, waarin staat dat het draaiplateau getest is in het desbetreffende voertuig met foto’s. Laten we dit hieronder iets duidelijker uitleggen.

De meeste draaiplateaus die online aangeboden worden zijn wel TÜV getest, maar alleen buiten het voertuig op een zogenoemde ‘starre plaat’. In veel Europese landen is dit voldoende, maar in Nederland niet. De RDW wil namelijk dat de test uitgevoerd wordt IN het voertuig.

Én dan niet zomaar in een voertuig, maar in het het desbetreffende type voertuig van dezelfde bouwjaarreeks. Voor onze Mercedes Sprinter uit 2013 moesten de draaiplateaus dus getest zijn in de carrosserie van een Mercedes Sprinter uit het bouwjaar vanaf 2006 en niet in de carrosserie van bijvoorbeeld een Fiat Ducato. In het TÜV rapport moeten ook foto’s staan van deze test, in ons geval dus foto’s van een Mercedes Sprinter.

Bijrijdersstoel draaiplateau camper goedgekeurd rdw

Vervang het bankje voor een enkele bijrijdersstoel

In Nederland zijn er nog geen draaiplateaus voor het bijrijders bankje op de markt die goedgekeurd worden door de RDW. In bijvoorbeeld Engeland bestaan wel draaiplateaus voor het bankje, maar deze zijn alleen getest op een ‘starre plaat’ en niet in het voertuig. Zoals wij hierboven al aangaven geeft dit problemen bij de keuring.

Vandaar dat het noodzakelijk is om het bankje (en onderstel) te vervangen voor een enkele bijrijdersstoel.

Benodigdheden draaiplateau plaatsen in camper

  • RDW goedgekeurd draaiplateau
  • Meegeleverde bevestigingsmaterialen
  • Schroeftol
  • Ratelsleutel
  • Inbus sleutel
  • Enkele bijrijdersstoel (wanneer niet aanwezig)
  • Een handremverlager
  • Een ”normale” bestuurdersstoel

Waar goedgekeurde draaiplateaus kopen?

Wij hebben onze draaiplateaus aangeschaft via Campermeubilair.nl. Zij bieden RDW goedgekeurde draaiplateaus aan voor: Fiat Ducato, Mercedes Sprinter 906/907, Volkswagen Transporter T5/T6, Ford Transit, Renault Trafic en Volkswagen Crafter.

Het juiste TÜV rapport wordt bij de draaiplateaus geleverd. Zij geven garantie dat deze draaiplateau’s goedgekeurd zullen worden. Dat vonden we heel fijn om te horen, nadat we zoveel verschillende en mislukte verhalen hadden gehoord.

Daarbij bieden zij ook aan dat je het draaiplateau bij hun kunt laten keuren. Er komt bijna elke maand een inspecteur bij hun langs, zo hoef je zelf dus geen afspraak bij de RDW te maken en lang hierop te wachten. Daarbij kun je niet voor onaangename verassingen komen te staan, het hele proces wordt immers verzorgd.

Je installeert de draaiplateaus zelf en rijdt vervolgens op de afgesproken dag langs Campermeubilair, zodra de inspecteur de inspectie heeft voltooid kun jij met jouw zelfbouwcamper weer op pad. Deze inspectie duurt niet langer dan 30 minuten.

Een ”normale” bestuurders- en of bijrijdersstoel

Met een ”normale” bestuurders- of bijrijdersstoel bedoelen we een stoel die niet geveerd is en enkel voor 1 persoon bedoelt is.

Sommige bestuurdersstoelen zijn namelijk geveerd, dat rijdt fantastisch, maar hier kun je helaas geen draaiplateau onder plaatsen. Als je dus zo’n geveerde stoel hebt moet je deze vervangen voor een ”normale” stoel die uit hetzelfde type voertuig komt. Ook moet het onderstel in dit geval vervangen worden.

Ook voor de bijrijder moet een ”normale” stoel aanwezig zijn. Sommige bestelbussen hebben een bankje. Zoals we hierboven ook benoemden is er helaas geen goedgekeurd draaiplateau voor bijrijdersbankjes. Je bent dus genoodzaakt deze te veranderen naar een enkele stoel.

Handremverlager

handremverlager draaiplateau

Een handremverlager is nodig aan de kant van de bestuurdersstoel. Plaats je deze handremverlager niet? Dan heb je vrij weinig aan het draaiplateau, want de stoel komt tijdens het draaien tegen de handrem aan.

De installatie van zo’n handremverlager is vrij eenvoudig en binnen 20 minuten voltooid. Zo’n handremverlager plaatst de hele handrem omlaag. Je verandert dus niets aan de handrem zelf.

Plaatsen draaiplateau camper – 6 stappen

Nadat je de juiste draaiplateaus hebt gevonden en eventueel de stoelen vervangen hebt (zie hierboven), is de installatie ervan eigenlijk vrij eenvoudig. Hieronder nemen we alles stap voor stap met je door.

Reken op ongeveer 30 minuten tot 1 uur installatietijd per draaiplateau.

plaatsen van draaiplateaus tuv rapport goedgekeurd rdw

Stap 1: koppel elektrische systemen los

Wanneer je stoel stroomaansluitingen heeft dan moet je deze eerst loskoppelen. Bij onze Mercedes Sprinter ging het om de stoelverwarming en het elektrische systeem van de veiligheidsgordels (het systeem dat aangeeft wanneer je je gordel niet om hebt).

Schuif de stoelen naar voren en je ziet vanzelf de connecties zitten. Kun je er moeilijk bij? Ga dan eerst naar stap 2: haal de stoelen voorzichtig eraf en koppel dan de stroom connecties los.

Ook bij elektrisch verstelbare stoelen kan het handig zijn om eerst de 4 bouten van stap 2 los te halen, voordat je de accu loskoppelt. Zo kun je nog steeds de stoelbediening gebruiken om de stoel naar voren en achteren te verplaatsen om gemakkelijk bij de bouten te kunnen.

Stap 2: haal de stoel van het onderstel af

De bestuurdersstoel zit met 4 bouten vast in het onderstel, in iedere hoek zit er 1. Haal deze los met een ratelsleutel en til de stoel uit de camper.

Er worden nieuwe bouten en moeren geleverd met het draaiplateau, toch zou ik voor de zekerheid ook de oude bouten bewaren.

Stap 3: bevestig draaiplateau op het onderstel

Plaats het draaiplateau op het onderstel. Hierbij lijn je de montagegaten van het draaiplateau uit met de bestaande gaten in het onderstel. Duw hierbij de elektrakabels die verbonden zijn aan het onderstel door het gat in het midden van het draaiplateau.

Verbind nu met de 4 bijgeleverde bouten het onderste deel van het draaiplateau aan het onderstel van de stoel. Draai hiervoor met de hendel het bovenste deel van het draaiplateau een stuk, om bij de 4 hoeken te kunnen.

Dit spreekt waarschijnlijk voor zich, maar wanneer je zowel aan de bestuurders- als aan de bijrijderszijde een draaiplateau plaatst let er dan op dat je de draaiplateaus niet door elkaar haalt. De draaiplateaus zijn namelijk specifiek per stoel ontwikkeld.

Stap 4: bevestig de stoel op het draaiplateau

Laat het draaiplateau een klein beetje gedraaid om zo ook de stoel te kunnen bevestigen. Gebruik ringmoersleutels of een ratelsleutel om met de bijgeleverde bouten, moeren en ringetjes de stoel aan het bovenste deel van het draaiplateau te plaatsen.

Stap 5: sluit elektrische systemen opnieuw aan

Sluit alle elektrische verbindingen die je bij stap 1 hebt losgehaald weer aan. Er bestaat een kans dat je dashboard een fout aangeeft, omdat deze kabels los zijn geweest. Het is ook aan te raden het voertuig niet te starten terwijl deze kabels loszitten, om zo deze foutmelding te voorkomen. Ontvang je alsnog deze fout dan moet je de handleiding van het voertuig in duiken om deze te resetten.

Stap 6: test het draaiplateau

Draai de voorstoelen om te controleren of alles werkt en/of er geen obstakels zijn.

Bij onze Mercedes Sprinter kan de stoel alleen draaien wanneer hij in de voorste en hoogste stand staat. Anders raakt hij namelijk de deur en de onderbak. Het is even oefenen om de juiste volgorde van handelingen te achterhalen, maar je wordt er vanzelf steeds beter in. En vergeet natuurlijk de handremverlager niet voor het bestuurdersdraaiplateau.

bestuurderstoel draaiplateau met handremverlager

Vergeet raamisolatie niet

De voorcabine bestaat voor een groot gedeelte uit ramen. Ramen zijn niet geïsoleerd en hierdoor is de voorcabine vaak de warmste (of juist koudste) plek in de camper.

Wanneer je de voorcabine bij je leefgedeelte betrekt is het dus belangrijk om de ramen goed te isoleren.

Bij onze Mercedes Sprinter doen we dit met raamisolatie aan de binnenzijde van Camperpassie. Deze bevestig je eenvoudig met zuignappen. We zijn voor de kleur grijs gegaan, omdat de rest van de voorcabine ook grijs is. Daarnaast zorgt deze raamisolatie ook voor privacy in de avonden.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy