Camper eisen RDW

Camper eisen: RDW en belastingdienst!

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Wil of ben jij een bus aan het ombouwen tot camper? Dan is het belangrijk om te weten aan welke eisen en regels jouw camper en de uiteindelijke inrichting moet voldoen. Hierbij heb je te maken met 2 verschillende instanties:

  1. De RDW. Om jouw wagen in Nederland te registreren als kampeerauto moet je hem namelijk laten keuren door de RDW.
  2. De belastingdienst. Wanneer je met je camper in aanmerking wilt komen voor het ‘kwarttarief’ moet jouw camper ook voldoen aan de eisen van de belastingdienst.

Beide instanties stellen andere (inrichtings) eisen aan jouw camper. En je moet dus ook 2 verschillende keuringen doen. In dit blog zetten we de verschillende eisen per instantie op een rijtje.

Keuring camper RDW

Je bent wettelijk verplicht om jouw omgebouwde camper te laten keuren bij 1 van de keuringsstations van de RDW. Online maak je een keuringsafspraak, de indicatieprijs is €57,-. Er bestaat een kleine kans dat er een aanvullende keuring moet gebeuren, vandaar dat de opgegeven prijs een indicatie is.

Neem op de dag zelf het kentekenbewijs, uitgeprinte versie van de keuringsafspraak en je legitimatie mee. Je moet een kwartier van te voren aanwezig zijn en in ons geval duurde de keuring zelf zo’n 30 minuten.

Wanneer jouw bedrijfswagen door de RDW gekeurd is als kampeerauto krijg je een nieuw kentekenbewijs thuisgestuurd en kun je een nieuw kenteken aanvragen.

Een kampeerauto valt onder de categorie personenauto. De technische eigenschappen van het voertuig moet naast de inrichting voldoen aan de eisen van een personenauto. Is jouw bus een bedrijfswagen dan doe je er slim aan te controleren of deze kan voldoen als personenauto.

De pdf met eisen aan een personenauto is nogal een grote lijst. Wij hebben bij aanschaf van onze bedrijfswagen gevraagd aan de verkoper/garage of dit voertuig in aanmerking kan komen als kampeerauto. In de meeste gevallen hebben zij hier een antwoord op. Anders kun je een ombouwbedrijf inschakelen om deze vraag te stellen. Zo ben je er zeker van dat je niet voor onaangename verassingen komt te staan tijdens de keuring.

Eisen RDW

1. Zitplaatsen + tafel moeten aanwezig zijn. Tafel mag demonteerbaar zijn.
2. Er moet een bed aanwezig zijn. Eventueel te vormen uit de zitplaatsen.
3. Er moet een kookgelegenheid aanwezig zijn.
4. Er moeten mogelijkheden zijn om spullen op te bergen.
5. Alle voorzieningen moeten vast in het woongedeelte zijn bevestigd.

Zelf hadden wij de kookgelegenheid nog niet aangesloten op gas en ook de watertank was nog niet aanwezig. Dit is geen probleem. Verder controleren ze of alles degelijk goed vast zit en dus of alles veilig is. Het spreekt voor zich dat je camper meubels niet mogen verschuiven tijdens het rijden. Zo hebben wij ook onze camper accu’s losgekoppeld voor de keuring, om zo het probleem te voorkomen dat ze vinden dat deze niet goed bevestigd is. Aangesloten accu’s moeten namelijk op een veilige manier bevestigd zijn.

Camper wegen

Naast het keuren van de inrichting wordt deze dag je camper ook gewogen. Dit gewicht heeft invloed op hoeveel motorrijtuigenbelasting je uiteindelijk moet gaan betalen. Er zijn camper bouwers die de RDW keuring expres plannen voordat ze de gehele camper af hebben, maar wanneer zij wel al aan de eisen voldoen. Dit scheelt dan in gewicht en dus in uiteindelijk kosten.

Met een B rijbewijs mag je een wagen besturen die maximaal 3500kg weegt. Daarnaast moet je ook rekening houden met de technische maximale kilo’s die jouw bus kan dragen. Bij onze Fiat Ducato (jaar 2008) is het maximale toegestane gewicht bijvoorbeeld 3300kg. Hier moeten wij dus onder blijven. Je kunt de technische maximale kilo’s van jouw bus achterhalen door een kentekencheck van de RDW te doen.

Camper eisen RDW

Wijziging zitplaatsen en/of draaiplateau toevoegen

Let op! De RDW stelt strenge regels aan het plaatsen van extra zitplaatsen (of verwijderen van) voor tijdens het rijden. Deze regels zijn afhankelijk van het jaartal wanneer de wagen voor het eerst het verkeer in ging. Het kan zo zijn dat ze je vertellen dat er een extra keuring nodig is. Houd hierbij rekening met een vanaf prijs van €550,-.

Ben je van plan om een draaiplateau bij je bestuurders- en/of bijrijdersstoelen te plaatsen? Voor een draaiplateau moet je een officieel veiligheidscertificaat hebben en hier kunnen ze tijdens de RDW keuring om vragen. De RDW keurt dit alleen goed wanneer het certificaat specifiek voor jouw type wagen + jaartal is.

BPM aangifte doen

Nadat je bedrijfswagen gekeurd is tot camper, moet er aangifte BPM (belasting van personenauto’s en motorrijwielen) gedaan worden. Ook als er bij jou uitkomt dat je niets hoeft te betalen. Een personenauto is 17,5 jaar lang BPM verschuldigd. Na de keuring doe je er goed aan direct aangifte te doen. Na de aangifte ontvang je pas je kentekenbewijs. In ons artikel over BPM aangifte voor campers doen kun je een voorlopige berekening maken.

Kwarttarief motorrijtuigenbelasting!

Bij een camper kun je in aanmerking komen voor ‘kwarttarief’. Dit houdt in dat je minder motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen, namelijk slechts een kwart van de belasting die een ‘normale’ personenauto met hetzelfde gewicht betaald. Dat klinkt interessant toch?

Om aanspraak te maken op dit speciale tarief moet je echter wel schriftelijk bewijzen dat je voldoet aan de eisen die de Belastingdienst stelt aan een kampeerauto. Dit doe je door het formulier bijzonder tarief camper in te vullen, inclusief gevraagde foto’s. Heel ouderwets, maar het ondertekende formulier moet je nog per post opsturen.

Bij onze 1e camper Brutus duurde het 3 maanden voordat we schriftelijk goedkeuring kregen. Het kwarttarief gaat echter wel in vanaf de dag van de aanvraag, mits deze goedgekeurd wordt uiteraard.

Eisen camper belastingdienst

Je kunt je verzoek tot het hierboven genoemde kwarttarief pas indienen wanneer je door de keuring van de RDW heen bent. Voor het berekenen van de belasting houd de belastingdienst het gewicht van de camper dat gewogen is door bij de RDW keuring aan.

Je aanvraag bij de belastingdienst wordt vervolgens pas goedgekeurd wanneer je aan al hun eisen rondom de inrichting van een camper voldoet.

1. De ruimte achter de bestuurders- en bijrijdersstoel moet minimaal een stahoogte hebben van 170 cm over een lengte van 200 cm en over een breedte van 90 cm.

Jouw wagen niet hoog genoeg? Bij een bus met een minimaal hoogte van 130 cm kan een (uitklapbare) permanent aangebrachte dakverhoging die de binnenruimte verhoogt tot minimaal 170 cm ook goedgekeurd worden.
2. Zitplaatsen voor minimaal 2 personen. Dit mogen de bestuurders- en bijrijdersstoelen zijn, maar deze moeten dan wel draaibaar zijn.
3. Een vaste tafel. Deze mag zo bevestigd zijn dat je deze gemakkelijk kunt verwijderen.
4. Slaapplaatsen voor minimaal 2 personen. Deze mogen gevormd worden uit de zitplaatsen. Bestuuders- en bijrijdersstoelen mogen hier echter niet bij gebruikt worden.

Bij 1 tweepersoonsbed: minimaal 180 cm lang en 160 cm breed.
Bij 2 losse eenpersoonsbedden: minimaal 180 cm lang en 120 cm breed.
5. Minimaal 2 vaste en afsluitbare opbergplekken voor spullen/kleding.
6. Een vast keukenblok in de binnenruimte met een minimale bladhoogte van 60 cm. Voorzien van een watervoorziening met kraan, spoelbak en afvoer.
7. Een ingebouwde kookgelegenheid. Zoals gasfornuis, maar ook alleen een (aangesloten) magnetron wordt al goedgekeurd.

Het wachten op goedkeuring en je nieuwe kenteken duurde langer dan wij verwacht hadden. Wacht daarom niet te lang met de keuringen. Download nu gratis onze ‘camper bouwen checklist‘. Deze checklist helpt je stapsgewijs door de camper bouw en bijbehorende randzaken heen.

GERELATEERDE BERICHTEN

Wie zijn wij

over ons

Wij zijn Bas en Bianca. Sinds 2016 reizen wij heel de wereld over op zoek naar de spannendste en mooiste plekjes op aarde!
Sindsdien runnen we een online bedrijfje en nu ook een blog in de hoop jullie te inspireren!


Neem gerust een kijkje!

CHECKLIST CAMPER BOUWEN

Voor Altijd Gratis:
Camper Bouwen Checklist

Talloze Installatiegidsen en Complete Handleiding Zelf Camper Bouwen

GELD VERDIENEN OP REIS

Met onze GRATIS Geld Verdienen Op Reis e-book leer je exact hoe je binnen no-time op allerlei verschillende manieren geld verdient tijdens jouw reis!

NU VERKRIJGBAAR PHOTO PRESETS

Transformeer jouw eigen foto’s binnen een aantal klikken naar het mooiste resultaat!

FIT OP REIS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy