Camper eisen: RDW en Belastingdienst

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Wil of ben jij een bus aan het ombouwen tot camper? Dan is het belangrijk om te weten aan welke eisen en regels jouw camper en de uiteindelijke inrichting moet voldoen. Hierbij heb je te maken met 2 verschillende instanties:

  1. De RDW. Om jouw wagen in Nederland te registreren als kampeerauto moet je hem namelijk laten keuren door de RDW.
  2. De belastingdienst. Wanneer je met je camper in aanmerking wilt komen voor het ‘kwarttarief’ moet jouw camper ook voldoen aan de eisen van de belastingdienst.

Beide instanties stellen gedeeltelijk andere (inrichting) eisen aan jouw camper. En je moet dus ook 2 verschillende keuringen doen. En uiteraard bestaan er ook uitzonderingen op de regel. In dit blog geven we toelichting op alle eisen per instantie. En vind je onze persoonlijke ervaring.

Keuring camper RDW

Je bent wettelijk verplicht om jouw omgebouwde camper te laten keuren bij 1 van de keuringsstations van de RDW. Online maak je een keuringsafspraak, de indicatieprijs is €57,-. Er bestaat een kleine kans dat er een aanvullende keuring moet gebeuren, vandaar dat de opgegeven prijs een indicatie is.

Neem op de dag zelf het kentekenbewijs, uitgeprinte versie van de keuringsafspraak en je legitimatie mee. Je moet een kwartier van te voren aanwezig zijn en in ons geval duurde de keuring zelf zo’n 30 minuten.

Wanneer jouw bedrijfswagen door de RDW gekeurd is als kampeerauto krijg je een nieuw kentekenbewijs thuisgestuurd en kun je een nieuw kenteken aanvragen.

Van bedrijfswagen naar naar personenvoertuig (camper).

Een kampeerauto (camper) valt onder de categorie personenvoertuigen. De technische eigenschappen van het voertuig moet naast de inrichting voldoen aan de eisen van een personenvoertuig. Is jouw bus een bedrijfswagen dan doe je er slim aan te controleren of deze kan voldoen als personenvoertuig.

Geschikte bestelbussen om naar camper te bouwen voldoen niet in de regel aan de eisen van een personenvoertuig. Zelf controleren of de bus voldoet is een flink opgave, aangezien de lijst met eisen behoorlijk lang is. Vraag daarom altijd bij de dealer of garage of de bestelbus om te bouwen is naar camper. Eventueel kun je een ombouwbedrijf inschakelen om deze vraag te stellen. Zo ben je er zeker van dat je niet voor onaangename verassingen komt te staan tijdens de keuring.

Eisen RDW voor camper

1. Zitplaatsen + tafel moeten aanwezig zijn. Tafel mag demonteerbaar zijn.
2. Er moet een bed aanwezig zijn. Eventueel te vormen uit de zitplaatsen.
3. Er moet een kookgelegenheid aanwezig zijn.
4. Er moeten mogelijkheden zijn om spullen op te bergen.
5. Alle voorzieningen moeten vast in het woongedeelte zijn bevestigd.

Zelf hadden wij de kookgelegenheid nog niet aangesloten op gas en ook de watertank was nog niet aanwezig. Dit is geen probleem. Verder controleren ze of alles degelijk goed vast zit en dus of alles veilig is. Het spreekt voor zich dat je camper meubels niet mogen verschuiven tijdens het rijden. Zo hebben wij ook onze camper accu’s losgekoppeld voor de keuring, om zo het probleem te voorkomen dat ze vinden dat deze niet goed bevestigd is. Aangesloten accu’s moeten namelijk op een veilige manier bevestigd zijn.

Camper wegen

Naast het keuren van de inrichting wordt deze dag je camper ook gewogen. Dit gewicht heeft invloed op hoeveel motorrijtuigenbelasting je uiteindelijk moet gaan betalen. Er zijn camper bouwers die de RDW keuring expres plannen voordat ze de gehele camper af hebben, maar wanneer zij wel al aan de eisen voldoen. Dit scheelt dan in gewicht en dus in uiteindelijk kosten.

Met een B rijbewijs mag je een wagen besturen die maximaal 3500kg weegt. Daarnaast moet je ook rekening houden met de technische maximale kilo’s die jouw bus kan dragen. Bij onze Fiat Ducato (jaar 2008) is het maximale toegestane gewicht bijvoorbeeld 3300kg. Hier moeten wij dus onder blijven. Je kunt de technische maximale kilo’s van jouw bus achterhalen door een kentekencheck van de RDW te doen.

Camper eisen RDW

Wijziging zitplaatsen en/of draaiplateau toevoegen

Let op! De RDW stelt strenge regels aan het plaatsen van extra zitplaatsen (of verwijderen van) voor tijdens het rijden. Deze regels zijn afhankelijk van het jaartal wanneer de wagen voor het eerst het verkeer in ging. Het kan zo zijn dat ze je vertellen dat er een extra keuring nodig is. Houd hierbij rekening met een vanaf prijs van €550,-.

Ben je van plan om een draaiplateau bij je bestuurders- en/of bijrijdersstoelen te plaatsen? Voor een draaiplateau moet je een officieel veiligheidscertificaat hebben en hier kunnen ze tijdens de RDW keuring om vragen. De RDW keurt dit alleen goed wanneer het certificaat specifiek voor jouw type wagen + jaartal is.

BPM aangifte doen

Nadat je bedrijfswagen gekeurd is tot camper, moet er aangifte BPM (belasting van personenvoertuigen en motorrijwielen) gedaan worden. Ook als er bij jou uitkomt dat je niets hoeft te betalen. Een personenvoertuig is 17,5 jaar lang BPM verschuldigd. Na de keuring doe je er goed aan direct aangifte te doen. Na de aangifte ontvang je pas je kentekenbewijs. In ons artikel over BPM aangifte voor campers doen kun je een voorlopige berekening maken.

Kwarttarief motorrijtuigenbelasting

Bij een camper kun je in aanmerking komen voor ‘kwarttarief’. Dit houdt in dat je minder motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen, namelijk slechts een kwart van de belasting die een ‘normale’ personenvoertuig met hetzelfde gewicht betaald. Dat klinkt interessant toch?

Om aanspraak te maken op dit speciale tarief moet je echter wel schriftelijk bewijzen dat je voldoet aan de eisen die de Belastingdienst stelt aan een kampeerauto. Dit doe je door het formulier bijzonder tarief camper in te vullen, inclusief gevraagde foto’s. Heel ouderwets, maar het ondertekende formulier moet je nog per post opsturen.

Bij onze 1e camper Brutus duurde het 3 maanden voordat we schriftelijk goedkeuring kregen. Het kwarttarief gaat echter wel in vanaf de dag van de aanvraag, mits deze goedgekeurd wordt uiteraard.

Is jouw camper 40 jaar of ouder dan hoef je geen wegenbelasting te betalen. Dus hoef je ook geen kwarttarief aan te vragen en gelden onderstaande eisen niet voor jou.

Eisen camper belastingdienst

Je kunt je verzoek tot het hierboven genoemde kwarttarief pas indienen wanneer je door de keuring van de RDW heen bent. Voor het berekenen van de belasting houd de belastingdienst het gewicht van de camper dat gewogen is door bij de RDW keuring aan.

Je aanvraag bij de belastingdienst wordt vervolgens pas goedgekeurd wanneer je aan al hun eisen rondom de inrichting van een camper voldoet.

1. De ruimte achter de bestuurders- en bijrijdersstoel moet minimaal een stahoogte hebben van 170 cm over een lengte van 200 cm en over een breedte van 90 cm. Dit is zonder de inrichting van de camper. Bij het keuren verbeelden ze dus een denkbeeldig blok van 200x90cm in jouw camper.

Heb je aan de binnenruimte materiaal geplaatst tegen de wanden? Dan wordt de kleinste ruimte aangehouden.
2. Zitplaatsen voor minimaal 2 personen. Dit mogen de bestuurders- en bijrijdersstoelen zijn, maar deze moeten dan wel draaibaar zijn.
3. Een vaste tafel. Deze mag zo bevestigd zijn dat je deze gemakkelijk kunt verwijderen.
4. Slaapplaatsen voor minimaal 2 personen. Deze mogen gevormd worden uit de zitplaatsen. Bestuurders- en bijrijdersstoelen mogen hier echter niet bij gebruikt worden.

Bij 1 tweepersoonsbed: minimaal 180 cm lang en 110 cm breed.
Bij 2 losse eenpersoonsbedden: minimaal 180 cm lang en 60 cm breed.
5. Minimaal 2 vaste en afsluitbare opbergplekken voor spullen/kleding.
6. Een vast keukenblok in de binnenruimte met een minimale bladhoogte van 60 cm. Voorzien van een watervoorziening met kraan, spoelbak en afvoer.
7. Een ingebouwde kookgelegenheid. Zoals gasfornuis, maar ook alleen een (aangesloten) magnetron wordt al goedgekeurd.

Uitzondering op de eisen

Heeft jouw camper een afwijkende hoogte?

Een camper met een minimale hoogte van 130 cm kan een (uitklapbare) permanent aangebrachte dak verhoging die de binnenruimte verhoogt tot minimaal 170 cm ook goedgekeurd worden.

Volkswagen Transporter?

Ben je in het bezit van een Volkswagen Transporter en is de motor achterin geplaatst, dan kun je waarschijnlijk niet aan alle eisen voldoen. Valt de datum van eerste toelating tot de weg voor 1 januari 1994? Dan mag je de motor achterin wegdenken voor de eisen van de binnenruimte.

Overgangsregeling

De eis van het rechthoekige blok van 170 x 200 x 90 cm is niet van toepassing als voldaan is aan het volgende:

  • Al vóór 1 mei 2002 is een beschikking voor het motorrijtuig afgegeven voor toepassing van het kampeerautotarief.
  • Het kampeerautotarief was ook op 1 mei 2002 op dit motorrijtuig van toepassing.
  • Het motorrijtuig voldeed aan de overige inrichtingseisen die golden op het moment van de afgegeven beschikking.

Maak jij gebruik van een van de uitzonderingen van de belastingdienst. Dan doe je er verstandig aan dit te controleren op de website van de Belastingdienst en of hierover een belletje te plegen ter verificatie.

Zo snel mogelijk goedkeuring

Het wachten op goedkeuring van de belastingdienst duurde langer dan wij verwacht hadden. Wacht daarom niet te lang met het aanvragen van kwarttarief.

Download nu gratis onze ‘camper bouwen checklist‘. Deze checklist helpt je stapsgewijs door de camper bouw en bijbehorende randzaken heen.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

8 reacties

  1. Onlangs mijn bestelbus naar ombouw kampeerauto laten keuren door de RWD.
    Een gastank hoeft niet in de bus te staan ( er werd uitdrukkelijk gevraagd of ik de gastank er niet in had)
    Jerrycans leeg in de bus is akkoord.
    Tijdens de keuring werd gekeken of aan de voorgeschreven standaard eisen RWD werd voldaan en er werd met name nagegaan of bed, keukenblok goed bevestigd was.
    De keuring verliep vlot en was binnen 20 minuten klaar inclusief de formulieren.

    Op de site van de belastingdienst stat het volgende over een bed:
    bij 1 tweepersoonsslaapplaats: minimaal 180 cm lang en minimaal 110 cm breed.

  2. Hoi,
    zouden jullie meer informatie kunnen geven over hoe jullie de verzekering voor de auto hebben geregeld? Ik zie online allerlei tegenstrijdige informatie. Ik wil zelf met mijn geschorste auto die dag naar de keuringsafspraak rijden, en dan ook enkel voor die dag verzekeren. Is dat wat jullie destijds ook hebben gedaan? Via welke verzekeraar zou dit dan mogelijk zijn? Alvast bedankt!
    Groeten,
    Renske

    1. Hi Renske,

      Ja wij hebben een eendagsverzekering afgesloten voor de dag dat we naar de RDW reden. Welke dit precies was weet ik niet meer. Maar er zijn er heel veel te vinden op het internet.
      Wij waren er 45 euro voor kwijt.

  3. Misschien een domme vraag. Maar stel ik last de bus wel bij de RDW keuren tot camperauto maar vraag niet het kwarttarief aan omdat de belastingdienst strengere eisen stelt, kom ik dan evengoed in de personenauto belastingsschaal terrecht of blijf ik dan in die van een grijs kenteken?

    Alvast bedankt!

    1. heb een vraag
      ik heb een bed die naar elkaar toeslaat gebouwd in m’n bus .
      maar nu is die 176 lang en geen 180 is dat een probleem .
      gaat de rdw dat opmeten?
      mvg joop

      1. Ha Joop,

        De RDW meet niets op, want volgens de eisen van de RDW moet er een bed zijn en daar zitten geen afmetingen aan vast. De belastingdienst heeft de eis van 180cm bed wel. Je stuurt fotos op naar de belastingdienst dus zij kunnen niet met een rolmaat dit opmeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy