BPM Berekenen Camper – Van Bestelbus naar Camper

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Als je van een bestelbus een camper gaat bouwen, moet je vroeg of laat de kosten van de bpm berekenen en betalen. Het is verstandig dit op tijd uit te rekenen, bij voorkeur voor de aanschaf van je bus, want deze kan bij nieuwe bussen hoog uitvallen.

Bpm aangifte doe je nadat de bestelbus is gekeurd door de RDW naar personenvoertuig, wat een kampeervoertuig is (camper). Bij de aanschaf van een geschikte bestelbus hoef je dit bedrag dus nog niet te betalen.

In dit blog leggen we uit wat bpm precies is en of je bpm plichtig bent. Vervolgens leggen we de berekening uit, want die is net anders dan voor bedrijfsvoertuigen. En uiteraard maken we ook een voorbeeld berekening, zodat jij makkelijk jou bedragen kunt invullen. Zo weet je precies hoe hoog jou bpm wordt en kom je na het ombouwen van de bestelbus naar camper niet voor verassingen te staan.

Bpm op campers

Bpm staat voor Belasting voor personenauto’s en motorrijtuigen en een camper is 17,5 jaar lang bpm plichtig. Je betaald dit bedrag in 1 keer op het moment dat jouw camper voor de eerste keer op de Nederlandse wegen mag rijden.

Mensen maken nog wel eens de fout dat zij denken dat een camper, net zoals een bestelbus 5 jaar bpm plichtig is. Dan kom je bedrogen uit, want na 5 jaar is het verschuldigde bedrag voor een camper nog steeds maar liefst 35,5% van de bruto bpm.

Voor de berekening van het bpm voor campers laat men de CO2-uitstoot buiten beschouwing. De waardes die in beschouwing worden genomen is de netto-catalogusprijs min de omzetbelasting (BTW), maar inclusief extra opties, accessoires en andere meerkosten. De datum dat het voertuig voor het eerst in gebruik genomen bepaald uiteindelijk hoeveel afschrijving je mag doen. Daarbij krijgen benzine voertuigen korting op de bruto bpm en dieselwagens moeten een klein beetje extra betalen.

Berekenen bpm camper

Bpm berekenen van een camper gebeurd alleen over de netto cataloguswaarde, dus niet over de waarde van de inbouw van de camper. Hieronder leggen we in 3 stappen uit hoe je zelf de bpm kunt berekenen en vind je een rekenvoorbeeld.

1. Bruto bpm bedrag berekenen

Het bruto bpm bedrag is het bedrag dat betaald moet worden bij de eerste toelating van het voertuig. Zakelijke voertuigen zijn uitgesloten en daarom moet er een deel van het bruto bpm betaald worden wanneer deze alsnog naar camper (personenauto) wordt gezet.

De berekening van de bpm begint met het opzoeken van de netto cataloguswaarde. In veel gevallen weet de verkoper van de bus dit bedrag, anders kun je dit opzoeken op de website van de dealer.

Met de netto cataloguswaarde kun je vervolgens het bruto bpm bedrag uitrekenen. Het bpm percentage voor een bestelbus omgebouwd naar camper is 37,7%. Het bruto bpm bedrag is de netto cataloguswaarde x het bpm percentage. 

Een belangrijk verschil is dat bij gebruikte en geïmporteerde voertuigen de bpm wordt bepaald a.d.h.v. de werkelijke waarde en niet de waarde van het voertuig in nieuwstaat. Deze berekening mag je dus overslaan op het moment dat je de rest bpm al weet, want dit is al 37,7% van de werkelijke waarde.

Hoe kom ik achter de cataloguswaarde?

De cataloguswaarde van het voertuig vind je op de website van de RDW of op de website van de fabrikant. Voer je kenteken in bij de kentekencheck van de RDW en je krijgt allerlei gegevens van het voertuig met onder andere de cataloguswaarde.

Hoe kom ik achter de rest bpm?

Via de online kentekencheck van de RDW kun je onder het kopje ”fiscaal” het bruto rest bpm bedrag terugvinden. Dit bedrag is bepaald aan de hand van het bouwjaar en de kilometerstand.

2. Diesel of benzinemotor?

De uitkomst van stap 1 moet je verhogen met €237,- als het gaat om een dieselmotor en verlagen met €1283,- als het gaat om een benzinemotor.

Vaak zie je bij het invoeren van het kenteken bij de RDW een bruto bpm bedrag. Dit is hetzelfde bedrag als de uitkomst van de berekening hierboven.

bruto bpm rdw

3. Afschrijvingspercentage berekenen

Gelukkig hoef je bij gebruikte voertuigen niet het volledige bpm bedrag te betalen en kun je met de afschrijvingstabel uitrekenen hoeveel procent je eraf mag trekken.

Het te betalen bpm bedrag: bruto-bpm x (100% – afschrijvingspercentage).

Het afschrijvingspercentage bepaal je aan de hand het forfaitaire tabel van de belastingdienst.

Bepaal hoeveel jaren en maanden het voertuig in gebruik is door de huidige datum min de dag waarop het voertuig voor het eerst in gebruik genomen is te doen.

Wanneer het aantal jaren en maanden duidelijk is controleer je in de tabel welke rij voor jou van toepassing is.

Waarschijnlijk zijn het aantal jaren en maanden net iets meer dan in kolom 1 wordt aangegeven. De overige maanden doe je maal het percentage bedrag uit kolom 3 en tel je bij het percentage bedrag uit kolom 2 op.

Nu heb je het afschrijvingspercentage berekent!

4 jaar en 6 maanden tot 5 jaar en 6 maanden62%0,42%
5 jaar en 6 maanden tot 6 jaar en 6 maanden67%0,42%
6 jaar en 6 maanden tot 7 jaar en 6 maanden72%0,25%
7 jaar en 6 maanden tot 8 jaar en 6 maanden75%0,25%
8 jaar en 6 maanden tot 9 jaar en 6 maanden78%0,25%
Vanaf 9 jaar en 6 maanden81%0,19%
Deel van forfaitaire tabel bpm belastingdienst

Het te betalen bpm bedrag kun je dus nu berekenen door het bruto-bpm bedrag x (100% – afschrijvingspercentage) te doen.

Zo zie je dus dat voertuigen vanaf 9,5 jaar nog 19% betalen van het bruto-bpm bedrag. Een groot verschil met de 38% van voertuigen van 4,5 jaar.

We begrijpen het als je de berekening nu nog niet helemaal snapt, hieronder maken we een voorbeeld berekening om het zo helemaal helder te krijgen.

Rekenvoorbeeld bpm bedrag bestelbus naar camper

 1. Bruto bpm bedrag: De netto cataloguswaarde inclusief de opties van een bestelbus is €40.000,-
  Het bruto bpm bedrag = (40.000,- / 100%) x 37,7% = €15.080,-
 2. Het gaat hier om een diesel bestelbus dus we moeten hier €237,- optellen.
  Bruto bpm bedrag dieselvoertuig = 15.080 + 237 = €15.317
 3. Het gaat hier om een bestelbus van 8 jaar en 9 maanden.
  Het afschrijvingspercentage bereken je door in de forfaitaire tabel te kijken.
  8 jaar en 6 maanden is 78%, de overige 3 maanden is 0,75% (3 x 0,25).
  Het afschrijvingspercentage is dus 78 + 0,75 = 78,75%

  De te betalen bpm = 15.317 / 100 x (100-78,75) = €3255,-

Wanneer doe je aangifte bpm voor je camper

Aangifte bpm voor je camper doe je binnen 3 maanden nadat jouw camper gekeurd is door de RDW. Jouw oude bestelbus is nu officieel een camper en daarom ben je bpm verschuldigd. Ook als uit jouw berekening nul euro komt moet je nog steeds bpm aangifte doen. De RDW stuurt pas je kentekenbewijs op wanneer er een fiscaal akkoord is gegeven door de belastingdienst. Aan te raden is dus je aangifte direct na de rdw-keuring te doen.

Wanneer je als particulier aangifte doet en zelf de keuring hebt laten uitvoeren dan kun je online bpm aangifte doen bij de belastingdienst. Dit scheelt een hoop papierwerk invullen.

Als je te veel of te weinig bpm hebt betaald, zal de belastingdienst dit nog verrekenen.

Vergeet niet om bij de belastingdienst het kwarttarief aan te vragen. De inrichtingseisen van de belastingdienst zijn iets strenger dan die van de RDW, maar we raden je zeker aan je inrichting hierop aan te passen, aangezien je slechts een kwart van de wegenbelasting betaalt.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

17 reacties

 1. Goedemorgen.

  Ik zit het bovenstaande te lezen en ik vind het geschrevene het meest duidelijk stuk wat te vinden is.

  Wel roep het de volgende vraag bij mij op. Als een particulier een zakelijke bus bij garage koopt inclusief de btw en bpm moet er dan nog een rest bpm betaald worden?.

  1. Ja altijd tot 17,5 jaar oude wagens. Maar ook dan moet er alsnog aangifte gedaan worden. Alleen dan komt de belastingdienst bij je terug met dat je niets hoeft te betalen. Altijd aangifte doen dus als je van zakelijk naar particulier gaat.

 2. Goede morgen,

  Wij zijn van plan om zelf een camper te bouwen en we hebben al zeer veel nuttige informatie bij jullie kunnen vinden.
  Ook is alles zeer duidelijk beschreven.
  wel hebben we nog een vraagje.
  Hoe is de berekening over een bus van 07-08-20 , catalogusprijs 53238 euro met bruto BPM van 12855 euro?

  1. Sorry Joop in het blog staan alle handvatten om deze berekening zelf te maken. Daar is het blog ook bedoelt voor.

   Succes met de bouw en heel veel plezier!

 3. Fijn, deze uitleg in ‘Jip-en-Janneke’ taal. Ik heb alleen nog één onbeantwoorde vraag; betaal je ook nog BPM als je een bestelbus van een particulier koopt en laat omkeuren tot camper? Of is dit alleen bij zakelijke bestelbussen het geval.

  H. Groet,
  Sandra

  1. Als je van categorie wisselt, dus van bestelauto N1-3 naar personenauto (camper) M1. Dan moet er bijna altijd nog BPM betaald worden.
   Het voordeel denk ik dat je hebt als je hem van een particulier koopt is dat de BTW al betaald is en je dus een Marge voertuig hebt.

   Groetjes!

 4. Hi,

  Ik heb een bestelbus occasion gekocht uit 2015 bij een autodealer die aangeeft dat de BPM al verrekend is.

  Ik wil deze bus nu gaan ombouwen tot camper en dus later dit jaar laten keuren bij de RDW.

  Mijn vraag; moet ik hier nu nogmaals BPM over betalen en zo ja hoeveel dan?

  Met vriendelijke groet,
  camperbouwer

  1. Dat zou kunnen dat die het al verrekend is. BPM wordt eenmalig geheven op voertuigen. Veel bestelbussen zijn door ondernemers gebruikt en die hebben vrijstelling van BPM, dus zodra jij er een personenauto van maakt moet deze BPM alsnog geheven worden. Als dit niet het geval is dan hoef je het niet dubbel te betalen. Het beste kun je er een telefoontje aan wagen naar de Belastingdienst, zei kunnen je precies vertellen of er over dit voertuig al BPM is betaald.

   1. Hi Bas, wat jij zegt heb ik ook in andere blogs gelezen, vandaag gebeld met de belastingdienst. Zij geven bij mij aan dat ze die informatie niet mogen delen. Kan je alleen bij de 1e eigenaar opvragen. Overigens kreeg ik ook te horen dat je altijd het deel BPM (bpm -afschrijving)moet betalen bij ombouw naar personenauto (camper) omdat als er al bpm is betaald dit niet voor een personenauto was ? Vaag verhaal maar ik kreeg het niet duidelijker…..

    1. Hoi Femke dankjewel voor je reactie, BPM verrekend betekent dus in dit geval alleen voor ondernemers. Dus als bedrijfsauto is het verrekend, maar als je van bedrijfsauto naar personenauto (kampeerwagen) gaat dan moet er altijd BPM betaald worden.

   2. Ik heb van de week een belletje gedaan ivm het voornemen een bus aan te schaffen. Deze bus is geïmporteerd en inmiddels bijna 20 jaar oud maar ik dacht ik vraag er toch even naar bij de belastingdienst.
    Maar wegens privacy redenen kunnen ze daar geen antwoord op geven!

 5. Beste Bas,

  Ik heb bovenstaande bestudeerd en dank voor de nuttige informatie. In mijn geval gaat het om een tweedehands geïmporteerde Peugeot Boxer met 2017 als eerste toelating en 2022 als eerste inschrijving in NL. In dat geval geldt de werkelijke waarde op die laatste datum? En wie bepaalt dan die werkelijke waarde?
  Alvast vriendelijke dank,

  Gauke

  1. Ha Gauke, nee de cataloguswaarde is het startpunt. Dat is de waarde waarmee je begint, dus als jouw boxer uit 2017 komt, de waarde van boxers uit 2017. Dan komen de opties er nog bij. Vanaf daar begin je de berekening. De werkelijke waarde op dit moment is niet van toepassing.

 6. Beste Bas,

  Wat als je een jongere bus koopt die nog geen 5 jaar oud is. Dan moet je bij de aanschaf van de bus al BPM betalen (volgens de tabel). Stel dit is 4900 euro. Na verbouwen en na de keuring moet je weer aangifte BPM doen zoals ik dat begrijp. Stel de BPM is dan nog 4500 euro. Krijg ik dan 400 euro retour of moet ik dan weer het hele bedrag BPM betalen?
  Alvast bedankt voor je antwoord!
  Marco

  1. Een hele goede vraag Marco, het klopt dat je dan bij de aanschaf al BPM moet betalen, maar of je dan geld retour krijgt op het moment dat je er een personenauto van maakt, dat durf ik niet te zeggen.

 7. Ik wil graag een persoon busje vw t5 benzine kopen.
  Deze staat geregistreerd als m1 dus personenauto. Die wil ik omkeuren naar kampeerauto, dan is de bpm toch al betaald?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct