dieselkachel in camper

Dieselkachel in de Camper – 2KW of 5KW?

Wil je een dieselkachel in de camper inbouwen? Een goed verwarmde camper is heerlijk om zo koud buiten de deur te houden. Daarnaast zorgt de kachel er ook voor dat vocht geen kans krijgt in de camper. Zo vergroot je jouw wooncomfort en voorkom je roestplekken.

Wil je buiten het hoogseizoen op pad met de camper, naar het noorden op vakantie of gewoon op koude zomernachten een goed verwarmde camper. Dan is een dieskachel zeker aan te raden.

Tegenwoordig hoeven dieselkachels helemaal niet meer veel te kosten. Voor een prijs tussen €100,- tot €200,- kun je jouw camper al verwarmen op diesel.

In dit artikel leggen we uit welk type dieselkachel bij jouw past.

Zelf een camper bouwen? Lees dan ook ons complete stappenplan.

Van een Bus een Camper Bouwen

Zelf camper bouwen stappenplan

De Dieselkachel

Een Dieselkachel is een vrij simpel apparaat dat diesel verbrand in de verbrandingskamer en vervolgens de warme lucht met een ventilator naar buiten blaast. De verbrandingsgassen gaan via een uitlaat in de vloer van je bus naar buiten.

dieselkachel

Een kachel op diesel is vrij populair bij camperaars. Dit komt doordat het verbruik zuiniger is dan een kachel op gas en het verbranden van gas brengt risico’s met zich mee. Daarbij komt dat de meeste campers op diesel rijden en je de dieselkachel op de tank kunt aansluiten. Door het zuinige verbruik van de dieselkachel kom je vrijwel nooit in de koud te zitten.

Een dieselkachel in gecombineerd met een goed geïsoleerde camper zorgt ervoor dat de warmte makkelijker binnen blijft. Daarbij is het toch ook belangrijk jouw camper te ventileren, zo voorkom je roest en blijft de ruimte aangenaam om in te leven. Dit doe je door een (dak)raam te plaatsen, het liefst 1 met een ventilator.

A-merk vs. Chinese model Dieselkachel in de camper.

Dieselkachels voor in de camper waren over het algemeen dure apparaten, helemaal wanneer je een installateur hem laat inbouwen. Daar is de markt op ingesprongen en kun je voor vrijwel dezelfde kwaliteit een goedkope dieselkachel vinden.

De bekende merken zoals Eberspacher en Webasto hebben betrouwbare dieselkachels waar je al gauw zo’n 1500,- euro voor kwijt bent. Deze dieselkachel moet je dan zelf nog inbouwen, maar met de duidelijke handleiding moet dit voor een beetje doe-het-zelf-er geen probleem zijn.

Planar is de volgende betrouwbare aanbieder van dieselkachels. De fabrikant is gevestigd in Rusland, maar heeft dealers over heel de wereld zitten, zo ook in Europa en de Verenigde Staten. Deze kachels zijn al stukken goedkoper en kun je aanschaffen voor rond de €450,-.

Als laatst heb je de Chinese model dieselkachels van Vevor. Deze kachels zijn erg populair en dit ligt hem aan de lage prijs en de goede kwaliteit. Het internet staat dus ook vol met positieve reacties over het Chinese model kachel. Vandaar dat ook wij dit merk dieselkachel hebben gekozen.

chinese model

2KW of 5KW Dieselkachel in de camper?

Toen wij een dieselkachel wilde gaan kopen was één van de eerste vragen die ik kreeg: Welke grootte dieselkachel heb ik nodig? Heb ik een 2KW of 5KW Dieselkachel in mijn camper nodig?

In onze zoektocht kwamen we ook 8KW dieselkachels tegen, maar deze zijn veel te krachtig voor in een camper. Vandaar dat we deze niet eens bespreken.

In een bus camper zoals die van ons is een 2KW meer dan voldoende. Alleen wanneer je een grote camper hebt met veel kubieke meters kan een 5KW dieselkachel iets voor jou zijn. En misschien zelfs dan is een 5KW te groot.

De prijs van de grote of kleine dieselkachel veranderen vrijwel niet. Dus daarop hoef je jouw keuze niet te maken.

Er zijn genoeg camperaars met een kleine camper die kiezen voor een 5KW dieselkachel, maar ook andersom. Toch zijn zij tevreden over hun aankoop. Het ligt allemaal aan jouw situatie en wat jij lekker warm vind. Hieronder vind je alle voor en nadelen van een 2KW en 5KW Dieselkachel.

Kun je na het lezen van deze vergelijking niet kiezen tussen 2KW en 5KW? Dan heb je geluk, want er is inmiddels een 3KW Dieselkachel op de markt.

2KW dieselkachel

Een 2KW dieselkachel werkt perfect in kleinere campers, zoals buscampers of kleine half-integraal campers. De kachel verwarmt de ruimte in korte tijd tot een prettige temperatuur. Vervolgens kun je de dieselkachel op een lage stand zetten en houdt deze de camper op de gewenste temperatuur. Een te grote dieselkachel in een te kleine ruimte verwarmt de ruimte in de laagste stand waarschijnlijk nog steeds te veel. Je zult de kachel dus zo nu en dan uit moeten zetten om de camper niet te heet te laten worden.

Voordelen

  • De warmte die de 2KW dieselkachel produceert is enorm. Zelfs camperaars met grote half-integraal campers hebben genoeg aan dit kleine apparaatje.
  • De laagste stand van de 2KW is lager dan die van de 5KW kachel. Zo kan je de kachel dus aan laten staan zonder dat de camper te heet wordt.
  • De kleine afmeting van de kachel zorgt ervoor dat je deze makkelijk op veel plekken kunt installeren.

Nadelen

  • De kachel maakt meer geluid dan een 5KW om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren.
  • In een grotere ruimte doet de 2KW dieselkachel er lang over om deze te verwarmen.

Onze conclusie: 2KW Dieselkachel in de camper

Campers met een leefruimte tot en met 5 meter kunnen het beste uit de voeten met een 2KW dieselkachel. Ook kleine busjes met een top-up zullen genoeg hebben aan een 2KW. Echter blijft dit natuurlijk onze ervaring.

5KW Dieselkachel

Een 5KW Dieselkachel is een goede optie voor grote campers en lange buscampers. De grote binnenruimte kun je zo snel verwarmen tot een prettige temperatuur. Een veelvoorkomende klacht over de 5KW dieselkachel is dat deze te goed werkt. Zet je deze in een te kleine camper dan zal je de temperatuur niet goed kunnen reguleren en moet je zo nu en dan de kachel uitzetten.

Voordelen

  • De dieselkachel verwarmt erg goed en verbruikt weinig diesel.
  • Relatief goedkoper dan de 2KW. Je krijgt meer vermogen voor bijna dezelfde prijs.

Nadelen

  • Zijn voordeel is tegelijkertijd ook zijn nadeel. De dieselkachel verwarmt zo goed dat deze zelfs op de laagste stand de camper te heet kan laten worden.

Onze conclusie: 5KW Dieselkachel in de camper

Heb jij een grote camper, caravan of bus met een leefruimte langer dan 5 meter dan is een 5KW dieselkachel waarschijnlijk een goede keuze.

Conclusie dieselkachel in de camper

Een dieselkachel in de camper inbouwen is een veiligere keuze dan een gaskachel. Rijd jouw bus op diesel dan kun je deze aansluiten op je dieseltank en kom je vrijwel nooit zonder warmte te zitten. (let natuurlijk wel erop dat je de tank niet leegtrekt, anders kun je niet meer vertrekken naar de volgende bestemming).

De goedkopere Chinese model dieselkachels werken vrijwel even goed als zijn duurdere concurrenten en zijn een schijntje van de prijs.

Vergeet niet dat je jouw camper goed moet isoleren en ventileren wil je optimaal genieten van de warmte. Daarbij wordt vochtophoping voorkomen met een kachel, isolatie en ventilatie. Zo voorkom je roest en vergroot je het wooncomfort.

GERELATEERDE BERICHTEN

Wie zijn wij

over ons

Wij zijn Bas en Bianca. Sinds 2016 reizen wij heel de wereld over op zoek naar de spannendste en mooiste plekjes op aarde!
Sindsdien runnen we een online bedrijfje en nu ook een blog in de hoop jullie te inspireren!


Neem gerust een kijkje!

CHECKLIST CAMPER BOUWEN

Voor Altijd Gratis:
Camper Bouwen Checklist

Talloze Installatiegidsen en Complete Handleiding Zelf Camper Bouwen

GELD VERDIENEN OP REIS

Met onze GRATIS Geld Verdienen Op Reis e-book leer je exact hoe je binnen no-time op allerlei verschillende manieren geld verdient tijdens jouw reis!

NU VERKRIJGBAAR PHOTO PRESETS

Transformeer jouw eigen foto’s binnen een aantal klikken naar het mooiste resultaat!

FIT OP REIS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy