Mini Camper Zelf Bouwen in 8 Stappen

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Je wilt een mini camper zelf bouwen en bent op zoek naar een goede handleiding? Dan ben je de goede pagina belandt.

Met behulp van dit artikel kun je in 8 stappen zelf een mini camper bouwen. Bij elke stap leggen we je verschillende keuzes voor die bij het bouwen van een mini camper passen. Zo kun je zelf een luxueuze mini camper of een meer eenvoudige mini camper bouwen. Het eindresultaat is afhankelijk van je budget en van je eisen en wensen.

Een mini camper bouwen is een ander verhaal dan een grote bestelbus naar camper bouwen. Het grootste verschil is dat je minder ruimte hebt en dus ook slimmer moet omgaan met deze ruimte.

We hebben inmiddels drie campers gebouwd. Onze eerste camper was een vrij eenvoudige mini camper. De derde camper is een Fiat Ducato L4H2 met veel luxe en een open inrichting.

Inspiratie: Zelf een Mini Camper Bouwen

Voordat je begint met het bouwen van je mini camper is het handig om onderzoek te doen. In dit onderzoek vind je inspiratie en ideeën die zeker van pas gaan komen. Zo zijn er veel verschillende soorten mini campers en zijn er meer mogelijkheden dan je misschien nu wel dacht.

Vaste Bed met uitschuifbare lades

Een comfortabel matras waar je elke avond op kunt ploffen. Geen gedoe met het verbouwen van je bed naar tafel en bankje. Daarnaast zal je lichaam je dankbaar zijn dat je elke avond zo’n goede nachtrust maakt.

Aan het einde van het matras vind je uitschuifbare lades die je alleen uit kunt schuiven wanneer je klep geopend is. Deze klep zorgt gelijk voor een beetje bescherming tegen zon en regen.

Uiteraard zijn er ook nadelen te vinden aan dit type mini camper. Je kunt niet aan een tafeltje binnen zitten. Ook zal koken altijd buiten moeten, omdat er binnen simpelweg geen ruimte is. Wanneer het regent zal deze indeling gauw krap aanvoelen.

Uitschuif Bed-Bank met keuken

Naast elkaar zitten op een prima bank en in de avond je bank uitschuiven naar bed.

Met deze indeling kun je zelfs een keukentje bouwen aan 1 kant van je camper.

In een mini camper leef je vooral buiten, maar met deze indeling worden regenachtige dagen goed uit te houden.

Onder de bank kun je eventueel een uitschuifbare lade maken. Zo kun je eenvoudig bij al je spullen. Ook kun je een uitschuifbare keuken maken, zodat je de keuze hebt om binnen of buiten te koken.

Bed tot woonruimte

Deze traditionele indeling zie je niet alleen terugkomen bij minicampers. Sommige grote campers hebben ook een bed die om te bouwen is naar woonruimte met tafel.

Zo kun je zelfs in een minicamper mensen ontvangen en gezellig binnen dineren.

Zelf een Mini Camper Bouwen in 8 Stappen

Deze handleiding doorloopt alle stappen die nodig zijn om zelf een volledige mini camper te bouwen. Sommige stappen zullen misschien niet van toepassing zijn op jouw mini camper, maar dat ligt natuurlijk aan jouw eisen en wensen.

Wil je dat jouw mini camper onder het kwarttarief valt? Dan heb je rekening te houden met de inrichtingseisen van de belastingdienst. Voor een mini camper betekent dat vrijwel altijd dat je een hef dak nodig hebt, omdat de minimale stahoogte 1,70 meter moet zijn.

1. Bodem Bouwen – Vloer Leggen

In veel mini busjes vind je een betonplex bodem aan. Dit is een prima basis om jouw camperbouw op te maken. Heb je deze niet dan is het aan te raden deze zelf erin te bouwen.

Ook is het aan te raden de bodem te isoleren. Het is geen vereiste, maar een goed geïsoleerde bodem helpt wel mee op koude of hete dagen om de temperatuur in de camper aangenaam te houden.

Echter zijn er ook genoeg redenen te bedenken waarom je de vloer van een mini camper niet isoleert. Zo verlies je kostbare hoogte in de camper. Daarbij komt dat de vloer de minst belangrijke oppervlakte is betreft isoleren. Dit komt omdat er geen directe zon of wind tegenaan komt.

Ga je de vloer wel isoleren. Dan is het aan te raden XPS isolatieplaten te gebruiken. Deze zijn loopbestendig en vochtwerend.

  1. Lijm en schroef vuren latjes op de metalen bodem. Maak hier een structuur van die de betonplex goed kan dragen
  2. Let op dat je de randen van de bodem voldoende voorziet van deze latjes.
  3. Leg de isolatie tussen de vuren latten.
  4. Plaats de betonplex vloer op de vuren latten en isolatie en schroef deze vast.

Als laatst kun je de vloer leggen. Een pvc-laminaat of vinyl vloer is hiervoor geschikt, maar tapijt of vilt kan natuurlijk ook.

2. Isoleren wanden en plafond

Isoleren van je mini camper is altijd een goed idee. In de zomer blijft het binnenin de camper koeler en in de winter blijft het warmer.

Als je jouw mini camper simpel houdt vanwege je budget dan kun je ervoor kiezen het isoleren over te slaan. Zorg er dan wel voor dat je jouw camper goed ventileert.

Het isoleren van je mini camper doe je vooral om condens tegen te gaan en zo de bus te beschermen tegen roest.

Zo houdt je een droge en aangename mini camper in alle weersomstandigheden.

camper isoleren armaflex

Het isoleren van je mini camper doe je het best met Armaflex 19mm. Dit materiaal is eenvoudig aan te brengen door de plakrand. Ook heeft dit materiaal een prima isolatie-waarde voor een mini camper.

Meer weten over welke isolatiematerialen geschikt zijn voor een camper?

Camper Isoleren – Isolatiemateriaal vergelijken >>>

3. Koelen, Verwarmen en Ventileren

Het is belangrijk kleine leefruimtes te ventileren. Anders krijg je te maken met veel condens, wat slecht is voor de bus. Ook kunnen nare luchtjes zo eenvoudig de leefruimte verlaten. Zo blijft het wonen in de mini camper aangenaam.

De meest budget manier om je mini camper te ventileren en koelen is met 2 raamroosters. Door deze tegenover elkaar open te zetten creëer je een luchtstroom en ventileer je dus de leefruimte.

Ook kun je een extra dakraam of zijraam plaatsen in de camper. Wij hebben een Wamovo zijraam en een dakraam geplaatst, in deze video zie je hoe we dit gedaan hebben.

Als je een hefdak in je minicamper hebt dan zal het doek hiervan ook ventileren. Zo zal je geen extra ventilatie nodig hebben, omdat het doek al voor genoeg ventilatie zorgt.

Zijraam camper glas Wamovo

Verwarmen van een (mini) camper doe je het beste met een dieselkachel. Diesel is veiliger dan gas verbranden en een elektra verwarming is niet handig aangezien elektriciteit schaars is. Wanneer jouw voertuig op diesel rijdt kun je deze ook aansluiten op je dieseltank. In een mini camper heb je meer dan voldoende aan een 2KW kachel.

4. Elektra in de mini camper

Elektriciteit om apparatuur op te kunnen laden of aan te zetten is de normaalste zaak van de wereld. Althans in een huis wel, maar in een mini camper is dit een ander verhaal. Je kunt natuurlijk je telefoon opladen op de startaccu als de motor draait, maar je zult erachter komen dat dit niet voldoende gaat zijn. Elke dag rijden of de motor laten draaien om alleen je telefoon op te kunnen laden is niet leuk.

Een extra stroombron is gewoon heel belangrijk in een (mini) camper. En dit hoeft niet eens duur te zijn.

  • Als je alleen op campings zult staan dan is een campingstekker met verlengsnoer voldoende. Een camping kost natuurlijk wel geld en de stroom kost ook geld.
  • Een power station ook wel een oplaadbare accu met 230 volt en 12 volt usb stopcontacten genoemd kan uitkomst bieden. Deze draagbare accu met zonnepaneel is een eenvoudige manier om je mini camper te voorzien van stroom. Zo kun je meerdere dagen vrij kamperen of heb je gewoonweg stroom onderweg. Je laad de accu op met de bijbehorende zonnepanelen, via walstroom (netstroom) van de camping of tijdens het rijden.
Wat is een Power station
  • Wil je de elektra uitgebreid aanleggen in jouw mini camper? Dat kan natuurlijk ook en is helemaal geen slecht idee. Zo ben je nagenoeg altijd verzekerd van stroom.

    Een huishoud accu (tweede accu) is dan de basis van je elektra. Deze accu is anders dan een startaccu en kan over een langere periode stroom afgeven. Deze accu moet opgeladen worden en dit gebeurd doorgaans op deze 3 manieren.
    • Met zonnepanelen op de mini camper geniet je van veel vrijheid en kan je blijven wildkamperen zolang de zon schijnt.
    • Ook kun je de huishoud accu opladen tijdens het rijden met een dc-dc lader.
    • En als laatst valt het aan te raden ook de huishoud accu op te kunnen laden via walstroom. Zo kun je gewoon de stekker in het stopcontact stoppen en wordt de huishoud accu opgeladen. Wanneer je een dc-dc lader heb aangesloten, dan laad de startaccu ook nog eens op, ideeal!

Meer weten over het aanleggen van elektra in een camper?

Elektra aanleggen in de camper handleiding met elektroschema >>>

5. Wanden en plafond bekleden

Jouw mini camper wordt pas echt een mooie leefruimte als je de wanden en het plafond bekleed.

Dit kun je op verschillende manieren doen.

  • Vilt, dit is een flexibele stof die je over de binnenkant van je bus plakt. Ook als je deze geïsoleerd hebt met Armaflex dan kun je deze stof eroverheen plakken. Vilt plakken kan met bijna elk soort contactlijm. Belangrijk is dat de lijm een hoge temperatuur aankan.
  • Multiplex 5.5mm, een houten wand die je tegen de zijkant en of tegen het plafond aanschroeft. Deze platen kun je verven of lakken. Zo krijg je een mooie strakke uitstraling.
  • Schrootjes of latjes, dit zijn houten latten die je aan de binnenkant vastschroeft. Zo krijg je een meer landelijke boerderij uitstraling.

Wanneer je de wanden en plafond gaat bekleden met hout, dan moet je eerst een houten geraamte maken. Doe dit tegen de spanten van je mini bus met bijvoorbeeld 12 mm dikke vuren latten.

6. Water in de mini camper

We hebben het allemaal dagelijks nodig en zo ook in de mini camper.

Een jerrycan of waterzak is de meest simpele en goedkoopste manier om je mini camper te voorzien van water. In onze eerste camper hebben wij het precies zo gedaan. Maar stromend water in de mini camper hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.

In onze installatie gids vind je een simpel watersysteem. Zo heb je een kraantje die aangesloten is op een kleine vers watertank en de gootsteen op een grijs watertank. Middels een dompelpompje heb je stromend water. Meer dan dat is het niet, maar toch lekker om stromend water binnen te hebben.

7. Meubels bouwen in je mini camper

Het bouwen van de meubels in je mini camper is misschien wel de leukste stap. Met een goede voorbereiding kun je een geweldig eindresultaat krijgen.

Voor het bouwen van de meubels heb je natuurlijk gereedschap nodig zoals een accuboormachine en een decoupeerzaag, maar de 15 graden hoekgereedschap kit zorgt ervoor dat we echt kwaliteit meubels maken.

Plaatmateriaal dat geschikt is om zelf de inrichting mee te bouwen is multiplex berken of mulitplex populier.

Vast bed met lades bouwen

Voor het bouwen van een vast bed met lades eronder kun je het beste beginnen met een lattenbodem.

Hieronder bouw je twee liggende kasten die kunnen uitschuiven. Je kunt dit het beste met sterke ladegeleiders doen.

In onze eerste mini camper hebben we deze lades laten schuiven over de vloer en eenmaal uitgeschoven op een poot laten steunen.

vast bed met lades mini camper

Bed bank met keuken bouwen

In een mini camper kun je een uitschuifbare of uitklapbare bed bank bouwen.

De uitschuifbare versie is het meest handige omdat je het minst aantal handelingen moet verrichten.

Het frame van de bed bank maak je zelf van vuren latten en middels een geleiderrail kun je de delen uitschuiven.

Uiteraard kun je dit ook zonder rail doen. Poten zijn dan wel vereist voor de stevigheid.

Meer weten over het bouwen van meubels in de camper?

Zelf camper meubels maken in 5 eenvoudige stappen >>>

8. Voorzieningen in de mini camper

In een mini camper heb je natuurlijk maar een beperkte hoeveelheid ruimte. Kies daarom voorzieningen die echt meerwaarde geven aan de ruimte en niet alleen maar in de weg staan.

Koelkast of koelbox

Voor sommige camperaars is een koelkast of koelbox een overbodige, maar wat ons betreft kan deze niet missen. Zo heb je koude drankjes en kun je eten langer bewaren.

Een koelkast in een minicamper zal waarschijnlijk te veel ruimte in beslag nemen, maar een koelbox kun je eenvoudig onder een bankje of bed kwijt. Daarbij zijn er hele goede koelboxen te vinden die minstens of nog wel beter koelen dan een koelkast.

Kies in dit artikel jouw camper koelkast of koelbox in 5 stappen >>>

Kookplaat

Koken in een mini camper wordt meestal op gas gedaan. Als jij liever op elektriciteit kookt, dan zijn zonnepanelen en een goede huishoud accu een vereiste.

Je kunt kiezen voor een vaste gaskookplaat in de mini camper, maar je kunt ook een verplaatsbare gaskookplaat kopen. Zo kun je buiten en binnen koken.

Hieronder vind je een overzicht met de minimale benodigdheden:

Wil je eenvoudiger koken? Dan kun je er ook voor kiezen een 1 pits toestel op gasbussen aan te schaffen.

Toilet

Een toilet in een minicamper zal misschien te veel ruimte in beslag nemen. Daarbij komt als je met z’n tweeën reist is het misschien wat te veel gevraagd om in het bijzijn van elkaar je behoefte te doen.

Echter is een toilet ook in een mini camper een zeer comfortabele toevoeging. Er zijn altijd momenten dat je graag je behoefte doet en dat het buiten niet kan. Je kunt dan altijd aan je partner vragen of deze de mini camper even verlaat. En de Porta Potti’s komen in grote en ook zeer kleine maten.

Camper Gadgets

Last but not least, zijn de camper gadgets. Deze gadgets maken je kampeertrip stukken leuker en aangenamer. Zeker de moeite waard om even een kijkje te nemen.

De 15 Beste Camper Gadgets >>>

Veel succes en veel plezier met jouw zelf gebouwde mini camper.

De informatie in dit blog is bedoeld om je te helpen met het bouwen van jouw bus naar camper. Ik ben een ervaringsdeskundige, maar geen officiële camperbouwer. Hoe jij jouw installatie precies bouwt kan ik niet weten en daarom kan ik dus ook niet verantwoordelijk zijn voor jouw bouw.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

2 reacties

  1. Beste Mensen
    Bedankt voor het delen van jullie ervaringen en adviezen.
    Ik zou graag een lijstje zien van welke auto’s er geschikt zijn voor ombouw tot micro van.
    en ik zou graag een klein klapdak (een kleinere dan op bijvb een VW T4 kan) willen instaleren.

    Graag krijg ik wat advies.

    warme groet
    Jessica
    0622528904

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy