Zelf Camper Meubels Maken – 5 eenvoudige stappen

Camper Meubels maken klinkt misschien moeilijk, maar met een goede schets en het juiste gereedschap kun je een heel mooi eindresultaat boeken.

Tijdens het bouwen van je eigen camper heb je hier waarschijnlijk al meerdere keren over nagedacht, de indeling en de meubels van je camper.

Als eerste ga je een indeling maken van je camper. Zo weet je precies of alles wel gaat passen en krijg je een gevoel van de ruimte. 

Nu je de camperindeling gemaakt heb ga je vervolgens de exacte maten van je meubels bepalen.

Met deze maten kun je de hoeveelheid plaatmateriaal berekenen.

1. Welk plaatmateriaal gebruik je voor je camper meubels?

Zelf Camper Meubels maken doe je met hout, maar welk type hout kun je hier nu het beste voor gebruiken?

Er zijn verschillende soorten plaatmateriaal die je kunt gebruiken om camper meubels te maken. Elk soort heeft unieke eigenschappen die ze geschikt maken.

MDF

Medium Density Fibre board (MDF) is een populair plaatmateriaal voor allerlei binnenshuis projecten. Het is een goedkope en sterke plaat die ontzettend makkelijk te bewerken is. Ideaal om campermeubels mee te maken zou je zeggen.

Er is alleen 1 nadeel aan MDF, de dichtheid is hoog (750kg/m³). Waardoor de plaat zwaar wordt. Wanneer je in je camper of bus rekening moet houden met het totaalgewicht is dit dus niet de beste keuze.

Als je hier ruim onder blijft is wellicht MDF jouw beste keuze.

Je kunt dan kiezen voor MDF Blank of MDF Gegrond, deze laatste is een uitstekende keuze wanneer je jouw meubels wilt gaan verven.

MDF is gemaakt van samengedrukte fijn hout. Om die rede is het extra belangrijk gaten voor te boren wanneer je erin gaat schroeven. Het materiaal kan sneller scheuren en verliest hierdoor zijn stevigheid en uitstraling.

Multiplex Populier 

Multiplex Populier zijn samengedrukte platen van Populier. Dit type plaat wordt ontzettend veel gebruikt in houten kasten. Populier maakt de platen licht van gewicht, maar tegelijkertijd zijn de platen ook sterk.

Multiplex Populier is de lichtste variant (400kg/m³) met sterke eigenschappen. Waarschijnlijk een goede keuze wanneer je rekening moet houden met het totaalgewicht van je camper of bus.

Bij multiplex populier zie je een houtnerf en zie je aan de kant van de zaagsnede de samengedrukte platen.

Door de plaat te verven zie je de houtnerf niet meer of misschien vind je dit juist karakter hebben en gebruik je liever een wash.

De zaagsnede kun je behandelen met polyester plamuur, zodat deze een mooie gladde afwerking krijgt.

Wanneer je kiest voor Mulitplex Populier en je gaat deze verven kun je wellicht beter kiezen voor Multiplex Populier Gegrond. Dit scheelt je veel werk en de platen zijn niet veel duurder.

Multiplex Berken

Berken Multiplex is waarschijnlijk het mooiste samengedrukte plaatmateriaal die je kunt vinden. Door zijn verfijnde uitstraling en sterke eigenschappen is deze plaat uitermate geschikte om camper meubels van te maken. Ook weegt een Berken plaat (450kg/m³) niet veel meer dan Populier.

Wel hangt hier een prijskaartje aan waar je wellicht van schrikt. In dat geval kunnen wij ook Radiata of Oukeme Multiplex aanraden. Een Zuid-Amerikaanse houtsoort die ook geschikt is voor het maken van meubels, maar met een zachter prijsje.

Onze keuze

In onze bus-camper (brandweerwagen) hebben we voor Multiplex Populier Gegrond gekozen. Dit komt omdat wij nog maar net onder 3,5t totaalgewicht uitkomen. 

Deze plaat hebben we gebruikt voor de keuken, de bankjes, voorkant van het bed en het tussenmuurtje achter de bestuurdersstoel.

Voor het frame van de keuken hebben we 18mm dikte gebruikt, omdat dit de structuur is en ook als afwerking dient. De overige meubels hebben als structuur een vuren frame. Voor de afwerking daarvan hebben we 12mm platen gebruikt. 

In onze Fiat Ducato hebben we vooral Populier gekozen, maar voor de keuken MDF. De afwerking van MDF ziet er fantastisch uit, maar het schroeven van de gaten zorgde nog weleens voor scheuringen.

Wil je meer weten over hoe wij onze keuken hebben gemaakt? Lees dan ook ons blog over de camper keuken. Hierin zijn al onze keuzes uitgelegd en vind je een bouwtekening.

zelfbouw camper keuken (2)
Keuken in de Fiat Ducato

2. Ideeën opdoen

Het klinkt misschien eenvoudig, maar kijk eens goed naar dat Ikea kastje dat op je kamer staat. Hoe is deze opgebouwd? Kun je dat namaken, maar dan met jouw eigen maten?

Je kunt ook ideeën opdoen door naar andere zelfbouw campertjes te kijken?

Wees vooral kritisch in deze fase, want vanaf dit punt gaat het eindresultaat bepaald worden.

camper meubels maken

Hoe hebben wij dit gedaan?

De bankjes en het bed hebben een vuren frame. Waar de 12mm populieren platen op gemonteerd zijn. Omdat wij hierop zitten en liggen wilde ik dit op deze manier doen. Dit zorgt ervoor dat de bankjes sterk zijn en makkelijk te bevestigen waren aan het frame van de bus.

De keuken is gemaakt van alleen Multiplex Populier. Ik heb uitgebreid gekeken naar hoe een kastje van Ikea zijn gemaakt en dit gewoonweg in mijn eigen maten nagemaakt.

Zo hebben we nu een keukenblok die eruit ziet alsof deze gemaakt is door een vakman, terwijl voor mij dit de eerste keer was.

3. Gereedschap

Welk gereedschap heb je nu nodig wil je zelf camper meubels gaan maken?

Goed gereedschap is niet alleen handig voor het gemak van de uitvoering, maar ook bepalend voor het eindresultaat.

De hoekgereedschap kit zorgt ervoor dat alle schroeven verborgen zijn. Wat een vakman uitstraling geeft.

cirkelzaag bosch
Cirkelzaag

4. Camper meubel schets maken

In je schets bepaal je alle maten die je gaat gebruiken. Een paar keer alles nameten is geen overbodig taakje wil je zeker weten dat alles klopt.

Een aantal tips die je kunt gebruiken in je schets:

 • Houd rekening met de dikte van het plaatmateriaal dat je gebruikt.
 • Wanneer je een keukenblok gaat maken houd dan rekening ermee dat je voeten een stukje onder het keukenblok moeten kunnen.
 • Als je 1 ding verandert in je schets heeft dit hoogst waarschijnlijk effect op andere maten, let hier goed op!
 • In een keukenblok moet je ruimte houden zodat de lades of kastjes open en dicht kunnen, houd hier een een paar millimeter voor aan.
 • Bedenk van te voren wat je wilt gaan opslaan in je meubels.

DE IDEALE ZITHOOGTE EN TAFELHOOGTE BEREKENEN 

De ideale zithoogte en tafelhoogte voor in de camper kun je berekenen met een aantal maatgegevens van de mens. De lekkerste zithoogte en tafelhoogte is voor iedereen net een beetje anders, maar we kunnen uit de  antropometrische maatgegevens de gemiddelde halen.

Deze maten worden ook aangehouden voor stoelen en tafels in huis, werkplekken en nog veel meer (ook campers en caravans). Zo zitten mensen het meest ergonomisch en dus het meest ideaal. 

Een aantal belangrijke maten die je uit de antropometrische maatgegevens kunt gebruiken zijn de:

 • ZH: Zithoogte/onderbeenlengte: 43 cm (gemiddelde man en vrouw)
 • EZV Elleboog zitvlakhoogte: 23.8 cm (gemiddelde man en vrouw)
 • ZD Zitdiepte: zitdiepte is moeilijker te halen uit de maatgegevens. Wij houden hier een gemiddelde van 42cm aan.
tafelhoogte berekenen (1)

Met bovenstaande maten kun je de ideale tafelhoogte berekenen. De onderbeenlengte plus de elleboog zitvlakhoogte geeft een waarde van 66.8 cm. De elleboog ligt iets lager dan de handpalm, zoals je kunt zien in de afbeelding. De ideale tafelhoogte ligt dus tussen de 67cm en 72cm.

Meet het vooral eens uit! Ga zitten en meet tot de onderkant van je hand, waarbij schouders ontspannen zijn en de armen in 90 graden.

Tip: Houdt rekening met kussendikte en tafeldikte wanneer je de meubels gaat maken.

Het moeilijkste meubelstuk maken in de camper

Een zelfbouw keuken maken in de camper is een vrij moeilijk meubelstuk om te maken. Er zijn zoveel verschillende maten en voorzieningen waar rekening mee gehouden moet worden. De maten van jouw keuken hangt natuurlijk af van de grootte van je bus en van je eisen en wensen.

Ga je voor een keukendiepte van 60cm of kleiner om de beweegruimte te bevorderen. Ga je een gaskookplaat instaleren of plaats je een mobiele gaskookplaat. En zo zijn er nog veel meer vraagstukken die komen kijken bij het maken van je eigen keuken. Vandaar dat we hier een apart blog over geschreven hebben inclusief bouwtekening. De bouwtekening kun je 1 op 1 overnemen, maar is natuurlijk op maat gemaakt voor ons Fiat Ducato L4H2. Maar waarschijnlijk kan deze wel dienen als basis of inspiratie.

De Camper Meubels maken

Nu je alle voorbereidingen heb getroffen is het zover. Je gaat de camper meubels zelf maken. 

camper meubels maken
camper meubels maken

Geduld en nauwkeurigheid zijn twee gereedschappen die je niet kunt kopen, maar wel voor een mooi eindresultaat zorgen.

1. Teken de maten af op het hout.

Wanneer je lange rechte stroken wilt aftekenen op een plaat is het handig hier een stuk hout voor te gebruiken (waarvan je zeker weet dat die recht is). Je kunt natuurlijk ook een haakse hoek gebruiken, maar die zijn vaak niet lang genoeg.

2. Zagen

Het zagen van je panelen kun je het beste doen in een bankzaag. Heb je deze niet dan kun je ook een cirkelzaag langs een lat leggen die je vast heb gezet met lijmklemmen.

3. Verbinden panelen 

Het verbinden van panelen en latten doe je met schroeven, maar helemaal bij panelen is het ‘t waard deze ook eerst te lijmen met houtlijm.

Voor een mooie afwerking gebruik je nu de 15 graden hoekgereedschap, zo zie je de schroeven op het eind niet meer.

15 graden hoek

4. Slotjes

De kastdeurtjes en lades moeten natuurlijk op slot kunnen tijdens het rijden. Anders ligt heel de inhoud binnen een paar bochten op de grond.

Wij hebben meerdere slotjes geprobeerd voordat we de juiste hadden gevonden! Zo werken plastic kinderbeveiliging slotjes niet. Door het gewicht en de kracht vliegen de lades en deuren alsnog open. Hieronder vind je de 3 beste slotjes voor in de camper.

Onze camperbouw

Wij hebben meerdere campers gemaakt, zoals een oude Mercedes Benz Brandweerwagen en een Fiat Ducato L4H2. Hoe wij deze campers precies hebben gemaakt kun je terugvinden in ons blog Van een Bus een Camper Bouwen. Neem vooral een kijkje als je tips en uitleg wilt hoe jij jouw eigen bus kunt ombouwen naar een camper.

Wist je dat je jezelf gratis kunt abonneren op ons YouTube kanaal. Het kanaal staat vol met video’s die ingaan op de verbouwing van de Fiat Ducato tot Camper.

GERELATEERDE BERICHTEN

Wie zijn wij

Over ons bussen

Wij zijn Bas en Bianca. Sinds 2016 reizen wij samen de wereld over en zijn we ons eigen online bedrijfje gestart. Onze reizen zijn avontuurlijk en uitdagend, met één van onze zelfgebouwde campers of met backpack. Sindsdien zijn we ook vrolijkopreis.nl gestart in de hoop jou als bezoeker te inspireren.

Neem gerust een kijkje!

CHECKLIST CAMPER BOUWEN

Voor Altijd Gratis:
Camper Bouwen Checklist

Talloze Installatiegidsen en Complete Handleiding Zelf Camper Bouwen

ELEKTRA ZELF AANLEGGEN?

Dit kun je veilig doen met één van onze elektra schema’s

GELD VERDIENEN OP REIS

Met ons GRATIS Geld Verdienen Op Reis e-book leer je exact hoe je binnen no-time op allerlei verschillende manieren geld verdient tijdens jouw reis!

CAMPER BOUW UITBESTEDEN?

NU VERKRIJGBAAR PHOTO PRESETS

Transformeer jouw eigen foto’s binnen een aantal klikken naar het mooiste resultaat!

FIT OP REIS

9 reacties

 1. Zo leuk en mooi om te zien. En vooral een duidelijke uitleg erbij.
  100% genieten!
  wij (bijna 60 jaar) hebben onze eerste camper gekocht. wat een spanning 🙂
  mede hierdoor echt leuk om jullie te volgen.

  1. Hoi Caroline. Top dat je de uitleg als duidelijk ervaart!
   Hier krijgen wij nou echt energie van. Heel aardig dat je even een berichtje stuurt!
   En veel plezier met de camper.

   Groetjes Bas & Bianca

 2. Bedankt voor de interessante informatie over het maken van campermeubels. Wij hebben een ouder busje gekocht die we om willen toveren in een camper. Het is goed om te weten dat we bij de keuze voor plaatmateriaal rekening moeten houden met het gewicht. Ik zal mijn man eens vragen of we MDF kunnen gebruiken of toch voor een ander soort materiaal moeten gaan vanwege het gewicht.

  1. Graag gedaan Emma!

   Fijn idee is ook dat een lichter gewicht materiaal er uiteindelijk ook voor zorgt dat je minder betaald aan de pomp.
   Laatst heb ik berekend hoeveel het scheelt per 100kg.

   Voor onze Fiat Ducato van 2100kg leeggewicht is het per 100kg extra, €220 per 20.000km.

   Succes met de bouw. Oh en we hebben ook een Oude Mercedes uit 1982 omgebouwd tot camper wellicht vind je nog meer artikelen die goed aansluiten op jullie eigen bouw.

 3. Bas,

  bedankt voor de duidelijke uitleg over het bouwen van het zitje.
  Ik heb 1 ding gemist, wat is de ideale afstand tussen de bankjes?
  wij hebben een Citroen Jumper L2H2 met draaibare bestuurder- en bijrijderstoel, daar achter komt dan een 2 persoonsbank omdat wij graag 4 zitplaatsen op kenteken willen hebben.
  Groet,
  Harrie

  1. Ha Harrie,

   Graag gedaan. De ideale afstand is iets moeilijker te bepalen en voor iedereen net anders. Ik kan alleen spreken over 2 dezelfde bankjes tegenover elkaar. Met twee draaibare stoelen aan de andere kant is de situatie anders.

   Als je naar de antropometrische gegevens kijkt dan kun je de knieschijfdiepte min knieholte diepte doen. Dan kom je op zo’n 11 cm. Dit maal 2 is 22 cm. Dat is dus precies met de knieeen recht tegenelkaar aan wanneer je rechtop zit. Dat is dus niet ontspannen zitten. Wij hebben een ruimte van 35cm tussen de twee bankjes, maar dit vind ik in praktijk net te weinig. ik zou voor minimaal 45 cm kiezen.

   Maar test het vooral eens. Pak twee stoelen zet het tegenover elkaar en simuleer de situatie.

   Succes

 4. Hoi hoi, wij volgen jullie, zijn zelf ook bezig met het ombouwen van een bus naar camper.
  En vinden het ook erg spannend om het zelf toedoen, veel plezier.

  Annemiek en Michel

  1. Aah supertof juist! Leuk dat jullie ons volgen. En maak vooral gebruik van het stappenplan en alle ondersteunende artikelen! Het valt best mee. Gewoon doen, fouten maken en opnieuw doen. Hartstikke leuk 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy