camper meubels maken

Camper Meubels maken klinkt misschien moeilijk, maar met een goede schets en het juiste gereedschap kun je een heel mooi eindresultaat boeken.

Tijdens het bouwen van je eigen camper heb je hier waarschijnlijk al meerdere keren over nagedacht, de indeling en de meubels van je camper.

 

Lees ook ons Kosten overzicht
en uitgebreide Stappenplan:

Van ‘n Bus een Camper Bouwen

vrolijk op reis

Als eerste ga je een indeling maken van je camper. Zo weet je precies of alles wel gaat passen en krijg je een gevoel van de ruimte. 

Nu je de camperindeling gemaakt heb ga je vervolgens de exacte maten van je meubels bepalen.

Met deze maten kun je de hoeveelheid plaatmateriaal berekenen.

1. Welk plaatmateriaal gebruik je voor je camper meubels?

Zelf Camper Meubels maken doe je met hout, maar welk type hout kun je hier nu het beste voor gebruiken?

Er zijn verschillende soorten plaatmateriaal die je kunt gebruiken om camper meubels te maken. Elk soort heeft unieke eigenschappen die ze geschikt maken.

MDF

Medium Density Fibre board (MDF) is een populair plaatmateriaal voor allerlei binnenshuis projecten. Het is een goedkope en sterke plaat die ontzettend makkelijk te bewerken is. Ideaal om campermeubels mee te maken zou je zeggen.

Er is alleen 1 nadeel aan MDF, de dichtheid is hoog. Waardoor de plaat zwaar wordt. Wanneer je in je camper of bus rekening moet houden met het totaalgewicht is dit dus niet de beste keuze.

Als je hier ruim onder blijft is wellicht MDF jouw beste keuze.

Je kunt dan kiezen voor MDF Blank of MDF Gegrond, deze laatste is een uitstekende keuze wanneer je jouw meubels gaat verven.

Multiplex Populier 

Multiplex Populier zijn samengedrukte platen van Populier. Dit type plaat wordt ontzettend veel gebruikt in houten kasten. Populier maakt de platen licht van gewicht, maar tegelijkertijd zijn de platen ook sterk.

Multiplex Populier is de lichtste variant met sterke eigenschappen. Waarschijnlijk een goede keuze wanneer je rekening moet houden met het totaalgewicht van je camper of bus.

Bij multiplex populier zie je een houtnerf en zie je aan de zaagsnede de samengedrukte platen.

Door de plaat te verven zie je de houtnerf niet meer of misschien vind je dit juist karakter en gebruik je liever een wash.

De zaagsnede kun je behandelen met polyester plamuur, zodat deze een mooie gladde afwerking krijgt.

Wanneer je kiest voor Mulitplex Populier en je gaat deze verven kun je wellicht beter kiezen voor Multiplex Populier Gegrond. Dit scheelt je veel werk en de platen zijn niet veel duurder.

Onze keuze

In onze bus-camper hebben we voor Multiplex Populier Gegrond gekozen. Dit komt omdat wij nog maar net onder 3,5t totaalgewicht uitkomen. 

Deze plaat hebben we gebruikt voor de keuken, de bankjes, voorkant van het bed en het tussenmuurtje achter de bestuurdersstoel.

2. Ideeën opdoen

Het klinkt misschien eenvoudig, maar kijk eens goed naar dat Ikea kastje dat op je kamer staat. Hoe is deze opgebouwd? Kun je dat namaken, maar dan met jouw eigen maten?

Je kunt ook ideeën opdoen door naar andere zelfbouw campertjes te kijken?

Wees vooral kritisch in deze fase, want vanaf dit punt gaat het eindresultaat bepaald worden.

camper meubels maken

Hoe hebben wij dit gedaan?

De bankjes en het bed hebben een vuren frame. Waar de populieren platen op gemonteerd zijn. Omdat wij hierop staan en liggen wilde ik dit op deze manier doen. Dit zorgt ervoor dat de bankjes sterk zijn en makkelijk te bevestigen waren aan het frame van de bus.

De keuken is gemaakt van alleen Multiplex Populier. Ik heb uitgebreid gekeken naar hoe een kastje van Ikea zijn gemaakt en dit gewoonweg in mijn eigen maten nagemaakt.

Zo hebben we nu een keukenblok die eruit ziet alsof deze gemaakt is door een vakman, terwijl voor mij dit de eerste keer was.

3. Gereedschap

Welk gereedschap heb je nu nodig wil je zelf camper meubels gaan maken?

Goed gereedschap is niet alleen handig voor het gemak van de uitvoering, maar ook bepalend voor het eindresultaat.

De hoekgereedschap kit zorgt ervoor dat alle schroeven verborgen zijn. Wat een vakman uitstraling geeft.

gereedschap cirkelzaag

4. Camper meubel schets maken

In je schets bepaal je alle maten die je gaat gebruiken. Een paar keer alles nameten is geen overbodig taakje wil je zeker weten dat alles klopt.

Een aantal tips die je kunt gebruiken in je schets:

  • Houd rekening met de dikte van het plaatmateriaal dat je gebruikt.
  • Wanneer je een keukenblok gaat maken houd dan rekening ermee dat je voeten een stukje onder het keukenblok moeten kunnen.
  • Als je 1 ding verandert in je schets heeft dit hoogst waarschijnlijk effect op andere maten, let hier goed op!
  • In een keukenblok moet je ruimte houden zodat de lades of kastjes open en dicht kunnen, houd hier een een paar millimeter voor aan.
  • Bedenk van te voren wat je wilt gaan opslaan in je meubels.

Ga je bijvoorbeeld een bankje maken en moet je rekening houden met afmetingen van de mens. Dan kun je de antropometrische maatgegevens raadplegen. Een aantal belangrijke maten die je hieruit kunt gebruiken is de:

  • Zithoogte/onderbeenlengte: 43 cm (gemiddelde man en vrouw)
  • Elleboog zitvlakhoogte: 23.8 cm (gemiddelde man en vrouw)

 

De Camper Meubels maken

Nu je alle voorbereidingen heb getroffen is het zover. Je gaat de camper meubels zelf maken. 

camper meubels maken
camper meubels maken

Geduld en nauwkeurigheid zijn twee gereedschappen die je niet kunt kopen, maar wel voor een mooi eindresultaat zorgen.

1. Teken de maten af op het hout.

Wanneer je lange rechte stroken wilt aftekenen op een plaat is het handig hier een stuk hout voor te gebruiken (waarvan je zeker weet dat die recht is). Je kunt natuurlijk ook een haakse hoek gebruiken, maar die zijn vaak niet lang genoeg.

2. Zagen

Het zagen van je panelen kun je het beste doen in een bankzaag. Heb je deze niet dan kun je ook een cirkelzaag langs een lat leggen die je vast heb gezet met lijmklemmen.

3. Verbinden panelen 

Het verbinden van panelen en latten doe je met schroeven, maar helemaal bij panelen is het ‘t waard deze ook eerst te lijmen met houtlijm.

Voor een mooie afwerking gebruik je nu de 15 graden hoekgereedschap, zo zie je de schroeven op het eind niet meer.

15 graden hoek

Onze camperbouw

Wij hebben een camper gemaakt van een oude Mercedes Benz Brandweerbus. Hoe wij deze camper precies hebben gemaakt kun je terugvinden in ons blog Van een Bus een Camper Bouwen. Neem vooral een kijkje als je tips en uitleg wilt hoe jij jouw eigen bus kunt ombouwen naar een camper.

De video van onze verbouwing plus het stukje hoe we de camper meubels maken kun je vinden in ons Instagram kanaal Vrolijk op Reis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *