Zelf Camper Meubels Maken in 5 eenvoudige stappen

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Camper Meubels maken klinkt misschien moeilijk, maar met een goede schets en het juiste gereedschap kun je een heel mooi eindresultaat behalen. Tijdens het bouwen van je eigen camper heb je hier waarschijnlijk al meerdere keren over nagedacht, de indeling en de meubels van je camper.

In dit artikel leggen we precies uit welk houtsoort geschikt is voor camper meubels, welk gereedschap voor een fantastisch eindresultaat zorgt en geven we je tips voor ideale zitmaten, keukenmaten en bed-maten. En als laatst gaan we stap voor stap een camper meubel maken, ook leggen we in een video uit hoe wij camper meubels maken.

Wanneer je zelf een camper gaat bouwen kun je pas camper meubels maken als je een indeling gemaakt hebt van je camper. Zo weet je precies of alles wel gaat passen en krijg je een gevoel van de ruimte. 

Nu je de camperindeling gemaakt heb ga je vervolgens een start maken aan de meubels van je camper.

Stap 1: Plaatmateriaal kiezen voor het maken van camper meubels

Zelf camper meubels maken doe je met hout, maar welk type hout kun je hier nu het beste voor gebruiken?

Er zijn verschillende soorten plaatmateriaal die je kunt gebruiken om camper meubels te maken. Elk soort heeft unieke eigenschappen die ze geschikt maken.

MDF

Medium Density Fibre board (MDF) is een populair plaatmateriaal voor allerlei binnenshuis projecten. Het is een goedkope en sterke plaat die ontzettend makkelijk te bewerken is. Ideaal om campermeubels mee te maken zou je zeggen.

Er is alleen 1 nadeel aan MDF, de dichtheid is hoog (750kg/m³). Waardoor de plaat zwaar wordt. Wanneer je in je camper of bus rekening moet houden met het totaalgewicht is dit dus niet de beste keuze.

Als je hier ruim onder blijft kan MDF jouw beste keuze zijn.

Je kunt dan kiezen voor MDF Blank of MDF Gegrond, deze laatste is een uitstekende keuze wanneer je jouw meubels wilt gaan verven.

mdf wit

MDF is gemaakt van samengedrukte fijn hout. Om die rede is het extra belangrijk gaten voor te boren wanneer je erin gaat schroeven. Het materiaal kan sneller scheuren en verliest hierdoor zijn stevigheid en uitstraling.

Multiplex Populier 

Multiplex Populier zijn samengedrukte platen van Populier. Dit type plaat wordt ontzettend veel gebruikt in houten kasten. Populier maakt de platen licht van gewicht, maar tegelijkertijd zijn de platen ook sterk.

Multiplex Populier is de lichtste variant (400kg/m³) met sterke eigenschappen. Waarschijnlijk een goede keuze wanneer je rekening moet houden met het totaalgewicht van je camper of bus.

Bij multiplex populier zie je een houtnerf en zie je aan de kant van de zaagsnede de samengedrukte platen.

Door de plaat te verven zie je de houtnerf niet meer of misschien vind je dit juist karakter hebben en gebruik je liever een wash.

De zaagsnede kun je behandelen met polyester- of houtplamuur, zodat deze een mooie gladde afwerking krijgt.

Wanneer je kiest voor Mulitplex Populier en je gaat deze verven kun je wellicht beter kiezen voor Multiplex Populier Gegrond. Dit scheelt je veel werk en de platen zijn niet veel duurder.

populier hout

Multiplex Berken

Berken Multiplex is waarschijnlijk het mooiste samengedrukte plaatmateriaal dat je kunt vinden. Door zijn verfijnde uitstraling en sterke eigenschappen is deze plaat uitermate geschikte om camper meubels van te maken. Ook weegt een Berken plaat (450kg/m³) niet veel meer dan Populier.

Wel hangt hier een prijskaartje aan waar je wellicht van schrikt. In dat geval kunnen wij ook Radiata of Oukeme Multiplex aanraden. Een Zuid-Amerikaanse houtsoort die geschikt is voor het maken van meubels, maar met een zachter prijsje.

Onze keuze

In onze 2e bus-camper (brandweerwagen) hebben we voor multiplex Populier gegrond gekozen. Dit komt omdat wij nog maar net onder 3,5t totaalgewicht uitkwamen. 

Deze plaat hebben we gebruikt voor de keuken, de bankjes, voorkant van het bed en het tussenmuurtje achter de bestuurdersstoel.

Voor het frame van de keuken hebben we 18mm dikte gebruikt, omdat dit naast de afwerking ook als structuur dient. De overige meubels hebben als structuur een vuren frame. Voor de afwerking daarvan hebben we 12mm platen gebruikt. Dit zorgt ervoor dat deze meubels een zeer sterke structuur hebben en makkelijk te bevestigen zijn aan het frame van de bus.

In onze 3e bus-camper (Fiat Ducato) hebben we hoofdzakelijk Populier gebruikt, maar voor de keuken MDF. De afwerking van MDF ziet er fantastisch uit, maar het schroeven van de gaten zorgde nog weleens voor scheuringen.

Wil je meer weten over hoe wij onze keuken hebben gemaakt? Lees dan ook ons blog over de camper keuken. Hierin zijn al onze keuzes uitgelegd en vind je een bouwtekening.

zelfbouw camper keuken (2)

Stap 2: Ideeën opdoen

Het klinkt misschien eenvoudig, maar kijk eens goed naar dat Ikea kastje dat op je kamer staat. Hoe is deze opgebouwd? Kun je dat namaken, maar dan met jouw eigen maten?

Denk ook alvast na over hoe je lades gesloten wilt houden tijdens het rijden. Dat is namelijk één van de grote uitdagingen wanneer je camper meubel lades maakt.

Als laatst kun je ook ideeën opdoen door naar andere zelfbouw campers te kijken. Neem eens een kijkje bij ons inspiratie artikel.

camper meubels maken

Stap 3: Gereedschap kiezen voor het maken van camper meubels

Goed gereedschap is niet alleen handig voor het gemak van de uitvoering, maar ook bepalend voor het eindresultaat.

De hoekgereedschap kit zorgt ervoor dat alle schroeven verborgen zijn. Wat voor een professionele afwerking zorgt.

cirkelzaag bosch

Stap 4: Een schets maken inclusief afmetingen

In je schets bepaal je alle maten die je gaat gebruiken. Een paar keer alles nameten is geen overbodig taakje wil je zeker weten dat alles klopt.

Een aantal tips die je kunt gebruiken in je schets:

  • Houd rekening met de dikte van het plaatmateriaal dat je gebruikt.
  • Wanneer je een keukenblok gaat maken houd er dan rekening mee dat je voeten een stukje onder het keukenblok moeten kunnen.
  • Als je 1 ding verandert in je schets heeft dit hoogst waarschijnlijk effect op andere maten, let hier goed op!
  • Lades en kastjes die naast elkaar zitten moeten open en dicht kunnen, houd hiertussen een paar millimeter ruimte voor aan.
  • Bedenk van te voren wat je wilt gaan opslaan in je meubels.

De ideale zithoogte en tafelhoogte berekenen

De ideale zithoogte en tafelhoogte voor in de camper kun je berekenen met een aantal maatgegevens van de mens. De lekkerste zithoogte en tafelhoogte is voor iedereen net een beetje anders, maar we kunnen uit de antropometrische maatgegevens de gemiddelde afmetingen halen.

Deze maten worden ook aangehouden voor stoelen en tafels in huis, werkplekken en nog veel meer (ook campers en caravans). Zo zitten mensen het meest ergonomisch en dus het meest ideaal. 

Een aantal belangrijke maten die je uit de antropometrische maatgegevens kunt gebruiken zijn de:

  • ZH: Zithoogte/onderbeenlengte: 43 cm (gemiddelde man en vrouw)
  • EZV Elleboog zitvlakhoogte: 23.8 cm (gemiddelde man en vrouw)
  • ZD Zitdiepte: zitdiepte is moeilijker te halen uit de maatgegevens. Wij houden hier een gemiddelde van 42cm aan.
tafelhoogte berekenen (1)

Met bovenstaande maten kun je de ideale tafelhoogte berekenen. De onderbeenlengte plus de elleboog zitvlakhoogte geeft een waarde van 66.8 cm. De elleboog ligt iets lager dan de handpalm, zoals je kunt zien in de afbeelding. De ideale tafelhoogte ligt dus tussen de 67cm en 72cm.

Meet het vooral eens uit! Ga zitten en meet tot de onderkant van je hand, waarbij schouders ontspannen zijn en de armen in 90 graden.

Let op: houd rekening met kussendikte en de tafeldikte wanneer je de meubels gaat maken.

De keuken maken: het moeilijkste meubelstuk in de camper

Een zelfbouw keuken in de camper is een vrij moeilijk meubelstuk om te maken. Er zijn zoveel verschillende maten en voorzieningen waar rekening mee gehouden moet worden. De maten van jouw keuken hangen natuurlijk af van de grootte van je bus, jouw lichaamslengte en van je eisen en wensen.

Als we de antropometrische maten van de mens erbij houden dan zien we dat gemiddeld de hoogte tot de onderkant van de elleboog (EH) 103cm is. Echter is dit vrij hoog voor een keukenblad.

Een keukenblad moet niet zoals bij een tafelblad ondersteuning bieden van de onderarmen. Maar juist voor een ideale werkhoogte dienen. Vandaar dat de gemiddelde keukenhoogte (KH) op 92cm hoog ligt.

Ben jij langer dan 188cm of kleiner dan 156 cm en wil je graag de keukenhoogte hierop aanpassen, dan kun je volgens de antropometrische gegevens deze maximaal met 6,2 cm verhogen of verlagen.

Keuken hoogte camper

De diepte van de meeste keukens is 60 cm, maar in een camper is beweegruimte schaars dus wellicht wil je deze verbeteren door een minder diepe keuken te maken. Onze derde camper was een Fiat Ducato, deze staan bekend om hun brede laadruimte, vandaar dat wij gewoon 60 cm aangehouden hebben.

Er zijn zo ontzettend veel vraagstukken bij het maken van een camper keuken dat we hier een apart blog over geschreven hebben. Daarbij vind je hier ook onze bouwtekening van de keuken. Deze kun je 1 op 1 overnemen of gebruiken als basis of inspiratie.

Het camper bed maken

Het bed is het meest diverse meubel in campers. De grootte en indeling van de camper bepalen voor een groot deel hoe jouw bed eruit komt te zien. Dat is bij iedere camper natuurlijk anders, dus ziet het bed er ook anders uit. Over het algemeen zijn er drie variaties: een breedte bed, lengte bed en ombouw bed.

Daarbij heb je te maken met de eisen van de RDW en de Belastingdienst. De belastingdienst stelt als eis dat als je een tweepersoonsbed maakt, deze minimaal 180cm lang en 110cm breed is. Als je voor twee 1 persoonsbedden kiest, dan moeten deze minimaal 180cm lang en 60cm breed zijn. Het bed mag te maken zijn van zitplaatsen, maar niet van de bestuurder of bijrijdersstoel. Als je toch niet voor kwarttarief in aanmerking wilt komen, dan kun je de eis van de RDW alleen aanhouden. Deze eis is vrij simpel en dat is dat er een bed aanwezig moet zijn.

eisen aan een camper bed

Een lengte bed en breedte bed zijn vaak vaste constructies. Het grote voordeel hiervan is dat je een comfortabel matras hierop kunt leggen en altijd direct bij slapengaan het bed in kunt gaan. Daarbij heb je een grote opberging onder het bed. Uiteraard moet je wel ruimte hebben in jouw indeling voor zo’n vast bed.

Een ombouw bed kun je naast slapen ook gebruiken als zitgedeelte. Vaak zie je deze constructie terugkomen in campers die meer dan 2 personen kwijt moeten aan tafel of als de camper te klein is voor een apart zitgedeelte.

Voor meer informatie en inspiratie hoe je een bed kunt bouwen in een camper raden we je aan het bed maken artikel te lezen.

Stap 5: De camper meubels maken

Nu je alle voorbereidingen hebt getroffen is het zover. Je gaat de camper meubels zelf maken. 

Geduld en nauwkeurigheid zijn twee gereedschappen die je niet kunt kopen, maar die wel noodzakelijk zijn voor het bereiken van een mooi eindresultaat.

camper meubels maken
camper meubels maken

1. Teken de maten af op het hout.

Wanneer je lange rechte stroken wilt aftekenen op een plaat is het handig hier een stuk hout voor te gebruiken (waarvan je zeker weet dat die recht is). Je kunt natuurlijk ook een haakse hoek gebruiken, maar die zijn vaak niet lang genoeg.

2. Zagen

Het zagen van je panelen kun je het beste doen in een bankzaag. Heb je die niet? Dan kun je ook een cirkelzaag langs een lat leggen die je vast heb gezet met lijmklemmen.

3. Verbinden panelen 

Het verbinden van panelen en latten doe je met schroeven, maar helemaal bij panelen waar veel kracht op komt te staan is het verstandig deze ook eerst te lijmen met houtlijm. Lijmen en schroeven zorgt voor een extra stevige verbinding. Wil je ooit het meubel nog uit elkaar halen? Dan is lijmen niet zo handig.

Voor een mooie afwerking gebruik je nu de 15 graden hoekgereedschap, zo zie je de schroeven op het eind niet meer.

15 graden hoekgereedschap, pocket hole jig camper

4. Slotjes

De kastdeurtjes en lades moeten natuurlijk op slot voor tijdens het rijden. Anders ligt heel de inhoud binnen een paar bochten op de grond.

Wij hebben meerdere slotjes geprobeerd voordat we de juiste vonden! Zo werken plastic kinderbeveiliging slotjes niet. Door het gewicht en de kracht vliegen de lades en deuren alsnog open. Hieronder vind je onze 3 beste slotjes voor in de camper.

Maar we hebben er nog meer getest, in ons artikel met de beste camper lade- en kastsluitingen vind je ze allemaal. En vertellen we welke juist geschikt zijn voor in een lade of voor in een kastdeurtje.

Onze camperbouw bekijken

Wij hebben inmiddels 3 verschillende campers gebouwd. Hoe wij dit precies hebben gedaan kun je stap voor stap vinden in onze handleiding Van een Bus een Camper Bouwen.

Daarnaast hebben we de gehele verbouwing van onze Fiat Ducato camper vastgelegd op YouTube. Wist je dat je jezelf gratis kunt abonneren op ons YouTube kanaal?

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

11 reacties

  1. Zo leuk en mooi om te zien. En vooral een duidelijke uitleg erbij.
    100% genieten!
    wij (bijna 60 jaar) hebben onze eerste camper gekocht. wat een spanning 🙂
    mede hierdoor echt leuk om jullie te volgen.

    1. Hoi Caroline. Top dat je de uitleg als duidelijk ervaart!
      Hier krijgen wij nou echt energie van. Heel aardig dat je even een berichtje stuurt!
      En veel plezier met de camper.

      Groetjes Bas & Bianca

  2. Bedankt voor de interessante informatie over het maken van campermeubels. Wij hebben een ouder busje gekocht die we om willen toveren in een camper. Het is goed om te weten dat we bij de keuze voor plaatmateriaal rekening moeten houden met het gewicht. Ik zal mijn man eens vragen of we MDF kunnen gebruiken of toch voor een ander soort materiaal moeten gaan vanwege het gewicht.

    1. Graag gedaan Emma!

      Fijn idee is ook dat een lichter gewicht materiaal er uiteindelijk ook voor zorgt dat je minder betaald aan de pomp.
      Laatst heb ik berekend hoeveel het scheelt per 100kg.

      Voor onze Fiat Ducato van 2100kg leeggewicht is het per 100kg extra, €220 per 20.000km.

      Succes met de bouw. Oh en we hebben ook een Oude Mercedes uit 1982 omgebouwd tot camper wellicht vind je nog meer artikelen die goed aansluiten op jullie eigen bouw.

  3. Bas,

    bedankt voor de duidelijke uitleg over het bouwen van het zitje.
    Ik heb 1 ding gemist, wat is de ideale afstand tussen de bankjes?
    wij hebben een Citroen Jumper L2H2 met draaibare bestuurder- en bijrijderstoel, daar achter komt dan een 2 persoonsbank omdat wij graag 4 zitplaatsen op kenteken willen hebben.
    Groet,
    Harrie

    1. Ha Harrie,

      Graag gedaan. De ideale afstand is iets moeilijker te bepalen en voor iedereen net anders. Ik kan alleen spreken over 2 dezelfde bankjes tegenover elkaar. Met twee draaibare stoelen aan de andere kant is de situatie anders.

      Als je naar de antropometrische gegevens kijkt dan kun je de knieschijfdiepte min knieholte diepte doen. Dan kom je op zo’n 11 cm. Dit maal 2 is 22 cm. Dat is dus precies met de knieeen recht tegenelkaar aan wanneer je rechtop zit. Dat is dus niet ontspannen zitten. Wij hebben een ruimte van 35cm tussen de twee bankjes, maar dit vind ik in praktijk net te weinig. ik zou voor minimaal 45 cm kiezen.

      Maar test het vooral eens. Pak twee stoelen zet het tegenover elkaar en simuleer de situatie.

      Succes

  4. Hoi hoi, wij volgen jullie, zijn zelf ook bezig met het ombouwen van een bus naar camper.
    En vinden het ook erg spannend om het zelf toedoen, veel plezier.

    Annemiek en Michel

    1. Aah supertof juist! Leuk dat jullie ons volgen. En maak vooral gebruik van het stappenplan en alle ondersteunende artikelen! Het valt best mee. Gewoon doen, fouten maken en opnieuw doen. Hartstikke leuk 🙂

  5. Heey,

    Zeer leuke en interessante artikels! Wat ik nergens terugvindt is hoe je de meubels aan je vloer/wand bevestigd. Kan dat enkel op plaatsen waar een balk achter de wand/vloer zit? Of is schroeven in de vloer (12mm) of wand voldoende?
    Maak je eerst de wanden dicht met platen en erna het bouwen van de meubels?

    Alvast bedankt! Gr Niels

    1. Haa Niels!

      Dankjewel en goede vraag. De RDW stelt in deze dat het degelijk vast moet zitten. Dat is natuurlijk vrij breed, maar degelijk vast betekent als je er kracht op uitoefent dat de meubel stevig op zijn plek blijft.

      Je kunt de wanden al plaatsen, wij doen dit bijvoorbeeld bij de keuken niet, maar bij het zitje weer wel. Beiden zetten we vast in de ondervloer met schroeven en in de wand door spant heen met de blindklinkmoertang.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct