Camper Inspiratie: 11 fantastische zelfbouw campers

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Zelf een camper bouwen? Dan doe je er goed aan om eerst inspiratie op te doen bij andere zelfbouw campers. Duizenden zelfbouwers gingen je voor, dus waarom het wiel opnieuw uitvinden?

In dit blog kijken we binnen bij 11 fantastische zelfbouw campers. Zo wordt het makkelijker om te bepalen welke bus het beste bij jou past en welke camper indeling jij fijn vindt.

Ford Transit zelfbouw camper inspiratie

Ford Transit L4H3Tim en Katie

Camper: Ford Transit uit 2020
Afmetingen bed: 191,5 meter bij 1.40 meter
Instagram: Thetriotransit

Tim en Katie hebben uitsparingen in de wanden gemaakt bij het hoofd- en voeteneind van het bed. Hierdoor winnen ze zo’n 15 cm doordat ze de volledige breedte van de bus gebruiken (dus ook het gedeelte dat tussen de spanten zit).

Dit koppel is onze inspiratie geweest bij onze 3e zelfbouw camper. Zoals je misschien ziet is de indeling nagenoeg hetzelfde.

Een douche cabine?

Tim en Katie hebben voor een vaste douchecabine gekozen, dit geeft hen de mogelijkheid om alle maanden van het jaar in de bus te kunnen reizen. In de zomermaanden is een buitendouche heerlijk. Maar in de lente en herfst is de temperatuur lager, laat staan in de winter. Een douche in je camper geeft extra vrijheid, want je zit niet gebonden aan douches op een camping.

Andere voordelen van een douchecabine zijn: makkelijk in gebruik en privacy. Wanneer je wilt douchen kun je er gelijk onder springen en je kunt overal douchen. Zelfs op een parkeerplaats midden in het centrum. Niemand die dit door heeft. Hierdoor gebruiken ze de douche heel vaak.

Plaats douche cabine

Ze hebben er bewust voor gekozen om de douche niet in het midden van de camper te plaatsen, zoals je vaak bij de indeling van de standaard fabriekscamper ziet. Dit om te voorkomen dat het gangpad smal wordt en om het een ruimtelijk gevoel te creëren wanneer je van voor naar achteren kijkt.

Wil jij een douchecabine in je camper bouwen, maar geen idee waar te beginnen? Lees ons blog ‘camper douche maken in 12 stappen‘.

Zelfbouw Ford Transit
Zelfbouw camper inspiratie
interieur camper
interieur camper

Ford Transit L4H3Yentl en Jesse

Camper: Ford Transit uit 2016
Afmetingen bed: 1.40 meter bij 1.86 meter
Instagram: Yesslvanual_

Yentl en Jesse hebben gekozen voor een ruime zithoek gelijk bij binnenkomst. Voordeel van deze plek is dat je heerlijk naar buiten kunt kijken. Met slecht weer is dit dan ook de favoriete plek van dit stel. Onder het bankje zit de wc verstopt en is er veel ruimte om spullen op te bergen.

Echte tegels in de keuken van een camper?

Yentl en Jesse hebben gebruik gemaakt van een nep-marmer geperste houtplaat van IKEA in de keuken. Deze plaat beschermt de wand tegen vuil en vet en geeft de keuken een stijlvolle look. De plaat is gemakkelijk op maat te maken met een decoupeerzaag en te bevestigen met lijm. Een ander groot voordeel is het lichte gewicht. Andere opties zijn bijvoorbeeld PVC tegels of sticker-tegels.

Een veel gebruikt alternatief hierop zijn zelfklevende 3D backsplash tegels.

Ford Transit zelfbouw
Camper inspiratie
Camper inrichting
Camper inrichting

Mercedes Sprinter zelfbouw camper inspiratie

Mercedes Sprinter L3H2Daan en Merel

Camper: Mercedes Sprinter uit 2009
Afmetingen bed: 1.60 meter bij 2.00 meter
Instagram: Dutchexplore

Daan en Merel hebben een vast bed in de lengte van de bus. De tafel en wc kunnen ze wanneer nodig onder het bed vandaan schuiven. De wc zit verstopt achter het deurtje dat je ziet op de foto’s.

Verder hebben zij een buitendouche die ze door het raam heen verbinden aan de kraan bij de gootsteen.

Een vast bed?

Naast dat het natuurlijk heerlijk is om gelijk je bed in te kunnen duiken, benoemen Daan en Merel nog een ander groot voordeel van een vast bed: een grote garage. Dit koppel heeft veel verschillende hobby’s en zij gebruiken deze ruimte onder het bed als opslag. Zo gaan er o.a. 2 vouwfietsen, kitesurf spullen, een surfboard, 2 skateboards, wintersport kleding en spullen voor het koffie barretje dat zij runnen mee.

Tenslotte is er ook nog een gedeelte onder het bed gereserveerd voor de elektra.

Mercedes Sprinter zelfbouw
Inspiratie zelfbouw camper
Interieur camper
Inrichting Mercedes Sprinter

Mercedes Sprinter L3H2Djesse en Mark

Camper: Mercedes Sprinter uit 2011.
Afmetingen bed: 1.69 meter bij 1.98 meter
Instagram: the_adventures_of_sir_james

De camper van Djesse en Mark heeft een ruime keuken met de betrouwbare Dometic Coolmatic CRX 65 koelkast. In het midden van de camper hebben zij een douchecabine die ook fungeert als toilet ruimte. Wel vinden ze het jammer dat de douchecabine op deze manier de camper in 2 delen verdeelt.

Een gedeeltelijk vast bed + uitbouw deel?

Deze camper heeft een vast bed van 1.69 meter breed en 1.31 meter lang. In de avond kunnen ze dit bed verlengen tot 1.98 meter lang. Hiervoor gebruiken zij het tafelblad van de zithoek. Dit blad steunt op het aanrecht deel dat zich naast de douche bevindt.

Voordeel van deze indeling is dat er optimaal gebruik gemaakt wordt van de ruimte. Daarnaast is het mogelijk dat 1 persoon in bed ligt en de ander gebruik maakt van van het bankje (wat bij een volledig ombouw bed vaak niet kan).

Inrichting camper
Zelfbouw camper
Zelfbouw camper

Volkswagen Crafter zelfbouw camper inspiratie

Volkswagen Crafter L2H2 – Rick en Sara

Camper: Volkswagen Crafter uit 2012
Afmetingen bed: 1.40 meter bij 2 meter
Instagram: Bert.de.bus

Deze zelfbouw camper heeft 1 vast zitje in de leefruimte waaronder de compost wc geplaatst is. Daarnaast kan de bijrijdersstoel gedraaid worden. Hierdoor is er een gezellige zithoek gelijk bij binnenkomst.

Een compost wc?

In deze bouw stond duurzaamheid centraal. Rick en Sara hebben daarom gekozen voor eco multiplex en isoleren met schapenwol. Ook een compost wc mocht niet ontbreken

Het grote voordeel van een compost wc in een camper is dat je niet gebonden zit aan specifieke locaties waar je je toilet mag legen. Dit omdat er bij een compost wc geen chemische middelen gebruikt worden. De bak waarin plas opgevangen wordt mag gewoon in de natuur geleegd worden (dit zit immers vol goede voedingsstoffen). De bak met vaste ontlasting kan gewoon in de afvalcontainer weg gegooid worden.

Rick en Sara hebben de Nature’s Head droog-scheidingstoilet. Ze zijn hier erg tevreden over. De bak met plas moeten zij bij full time gebruik ongeveer om de 2 dagen legen. De andere bak gaat makkelijk 3 weken mee. In de camper ruiken ze de geuren van het toilet niet.

Volkswagen Crafter zelfbouw
Bed in Volkswagen Crafter
Volkswagen Crafter camper

Fiat Ducato zelfbouw camper inspiratie

Fiat Ducato L4H2Onze eigen bus

Camper: Fiat Ducato uit 2008
Afmetingen bed: 1.40 meter bij 1.93 meter
Instagram: Vrolijkopreis

Onze 3e zelfbouw camper mocht natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje vol inspiratie. Wij hebben een vast bed in de breedte van de bus. Hieronder hebben wij een ruime garage met onder andere de bbq, fietsen en de schoon watertank.

Onze douchecabine is een multifunctionele ruimte die ook als wc- ruimte, droogruimte van natte kleding en extra opslagruimte gebruikt wordt. We vinden het super fijn dat we ook bij koud weer lekker warm kunnen douchen.

We hebben een losse zithoek van waar we op kunnen staan wanneer we willen. Er hoeft dus niks verschoven/ ingeklapt te worden voordat dit kan. Dit was een irritatie in onze vorige camper.

Hoe je bus ventileren?

De Maxxfan Air Deluxe is ons favoriete camper product. De Maxxfan is een dakraam met elektrische ventilatie, die ook in de regen kan werken. De ventilator blaast lucht naar binnen of zuigt de lucht van binnen naar buiten.

In de avond zetten wij het normale dakraam boven het bed open en zetten we de Maxxfan op de stand: air out. Zodoende ontstaat er luchtstroom waarbij er lucht bij het normale dakraam naar binnen komt en bij de Maxxfan naar buiten gaat.

Tijdens warme zomermaanden in Griekenland en Turkije hebben wij niet 1 avond liggen zweten. Sterker nog, wij sliepen elke avond onder een deken. Bij onze 1e en 2e camper hadden wij geen dakraam met ventilator en veranderde de camper al snel in een kleine sauna. Door dit verschil te ervaren zouden wij nu nooit meer een camper bouwen zonder Maxxfan Air Deluxe.

Zoals je kunt zien hebben wij de Maxxfan tussen het kookstel en het ventilatierooster van de douche in geplaatst. Zodoende werkt deze ook als afzuiger.

Fiat Ducato inrichting
inrichting camper
Camper Inrichting

Renault Master zelfbouw camper inspiratie

Renault Master L2H2 – Rick en Sara

Camper: Renault Master uit 2009
Afmetingen bed: 1.40 meter bij 2 meter (na uitschuiven)
Instagram: Bert.de.bus

Deze Renault Master heeft een keuken die uit 2 delen bestaat. De gootsteen zit gelijk bij de ingang met hieronder de watertank. Wanneer de schuifdeur open is kun je zodoende gemakkelijk met de waterslang de tank bijvullen.

De wc zit onder het zitje bij de ingang en is uitschuifbaar. Ze hebben gekozen voor de Kildwick compost toilet. De tafel wordt onder het bed vandaan geschoven.

Uitschuifbare lattenbodem?

De camper heeft een vast bed van 1.40 meter bij 1.40 meter. In de avond kunnen ze het bed nog 60 centimeter uitschuiven. Dit is precies de breedte van de 2 zitjes. Zo maken zij optimaal gebruik van de leefruimte

Voor de dwarsbalken hebben zij 4x de Skorva Middenbalk van Ikea gebruikt. Voordeel hiervan is dat deze balken licht van gewicht zijn, maar wel veel gewicht kunnen dragen.

Zelfbouw Renault Master
Uitschuifbare lattenbodem
Uitschuifbaar bed camper

Peugeot Boxer zelfbouw camper inspiratie

Peugeot Boxer Maxi L3H2 – Bob en Tara

Camper: Peugeot Boxer uit 2017
Afmetingen bed: 1.45 meter bij 2 meter
Instagram: Ciao_campers

In de kast tussen het zitje en het bed zit een wc die je uit kunt schuiven. De koelkast hebben Bob en Tara boven de wc op ooghoogte geplaatst. Hierdoor hoeven zij niet te bukken wanneer zij iets willen pakken. Verder kunnen zij de keuken verlengen met het uitklapbare aanrecht deel dat aan de zijkant bevestigd is.

Een zithoek met swivel seat?

Door het inbouwen van een draaiplateau wordt de voorcabine betrokken bij het leefgedeelte van de camper. Dit betekent dus automatisch: meer leefruimte.

Doordat de zithoek bij de schuifdeur en de ruiten van de voorcabine zit geeft dit een ruimtelijk gevoel . Een nadeel is dat de voorcabine vaak ook de warmste/koudste plek in een camper is doordat de ruiten niet geïsoleerd zijn. Investering in goede zonwering is zodoende een aanrader.

zelfbouw Peugeot Boxer
Keuken camper

Iveco Daily zelfbouw camper inspiratie

Iveco Daily L2H2 – Erik en Lisa

Camper: Iveco Daily uit 2003
Afmetingen bed: 1.40 meter bij 2.10 meter
Instagram: Reisstel

Erik en Lisa hebben een draaibare tafel in hun camper die ook in hoogte verstelbaar is. Zodoende kunnen ze deze tafel ook als verlengstuk bij het aanrecht gebruiken. Onder de bank zitten grote lades die ze o.a. gebruiken om boodschappen in op te bergen.

Douchen doen zij buiten met behulp van een 12 volt dompelpomp camping douche. Ze vullen een emmer met warm water en leggen de pomp hierin. De douchekop bevestigen ze met een zuignap op de douche.

Van bank naar bed?

Erik en Lisa vinden het heel fijn dat zij een ruime hoekbank met tafel in hun bus hebben. Wanneer het regent kunnen zij languit films kijken of met meerdere mensen binnen eten.

In de avond bouwen ze hun bank om tot bed. Dit doen zij door de tafel te verwijderen, 2 extra steunbalken te plaatsen en de lattenbodem uit te schuiven. De rug kussens vormen samen het laatste matrasdeel.

Indeling Iveco Daily
Zelfbouw Iveco Daily

Iveco Daily L2H2 – Desmond en Evy

Camper: Iveco Daily uit 2011
Afmetingen bed: 1.60 meter bij 1.75 meter
Instagram: Flipss_adventures

Het hebben van een vaste douche/wc cabine in de camper was voor Desmon en Evy een prioriteit. Wanneer ze in steden staan kunnen ze douchen zonder dat het opvalt. Verder hebben ze een vast bed en 1 persoons zitje.

De voorcabine afsluiten?

Desmond en Evy hebben er bewust voor gekozen om tussen de voorcabine en het woongedeelte een geïsoleerde wand te plaatsen. Vanuit de voorcabine komt altijd de meeste warmte of kou, omdat hier de meeste ramen zitten.

Wel hebben ze een kleine opening in deze wand gemaakt zodat ze in geval van nood van achteren naar voren kunnen zonder de camper uit te moeten. Ook kunnen ze hier doorheen kijken wanneer ze bijvoorbeeld tijdens het rijden geluiden horen vanuit de woonruimte: “is er iets gevallen of open geschoten?

Iveco Daily L2H2
Camper indeling
Camper indeling
Camper inspiratie

Mercedes 508 zelfbouw camper inspiratie

Mercedes 508 – onze tweede camper

Camper: Mercedes 508 uit 1982
Afmetingen bed: 1.40 meter bij 1.88 meter
Instagram: Vrolijkopreis

Onder het bed zitten 3 grote laden: 2 grote lades met kleding die toegankelijk zijn vanuit de leefruimte en 1 grote lade voor extra opslag die alleen vanaf buiten toegankelijk is. Verder is er ook een gedeelte onder het bed gereserveerd voor elektra.

De wc zit verstopt onder het bankje en de koelbox in de onderste lade van de keuken.

Douchen kan alleen buiten. Wij hebben permanent een draagbare gasboiler aan deur aan de achterzijde van de bus hangen. Ik houd van heel warm douchen en dit is met deze boiler zeker mogelijk.

Een vaste zithoek?

Bij slecht en/of koud weer kan het fijn zijn om binnen een zithoek te hebben. Dit geeft de flexibiliteit om alle maanden van het jaar in de bus te kunnen leven.

De tafel schuif je onder het bed vandaan, hierdoor bespaar je ruimte op momenten dat je hem niet gebruikt. Nadeel van deze opstelling is wel dat 1 persoon niet meer op kan staan wanneer de tafel is uitgeschoven. Naar de wc of even iets pakken? Dan moet alles van tafel om eruit te kunnen.

Doordat het zitje vast zit en geen onderdeel is van het bed is, kan ik ‘s morgens alvast werken terwijl Bas nog ligt te slapen. Dit vind ik persoonlijk erg fijn.

Mercedes 508 camper
inrichting camper

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

4 reacties

 1. hallo Bas en Bianca, ik ben me aan t inlezen over hoe en wat om een bus om te bouwen tot camper. de Ducato L4h2 heeft mijn voorkeur, maar hoeveel stahoogte blijft er over na de vloerisolatie en het gemaakte plafond. Jullie vuilwatertank hangt onder de bus? Is het verder mogelijk om n foto te krijgen van jullie bus met opgeslagen achterdeuren om een idee te krijgen van de ruimte onder het bed.
  gr Peter Corstjens

  1. Hoi Peter,

   De stahoogte bij ons was ongeveer 1,90m. De latjes in het plafond waren maar 7mm dik dat maakt dan een hoop verschil.
   Voor een idee van de achterruimte kun je het best onze rondleiding video bekijken.
   Deze kun je vinden op YouTube: https://youtu.be/fklbVy1fOsA. Waarschijnlijk vind je hier het beste antwoord op je vraag.

   Groetjes Bas en Bianca

  2. Hallo Peter,
   Als je echt eerlijk bent is een H2 te laag zoals je zelf al zegt, als je er vloerisolatie en een plafond in maakt hoe je te weinig ruimte over, zeker als je net als ik en mijn vrouw 1.87 en 1.80 ( plus knotje ) bent heb je een H3 nodig, wij hebben een L3H3 en dat is heerlijk, we hebben een L3 genomen i.v.m. dat die net onder de 6 mtr. is en dat veel geld scheelt, bij veerponten, tol bruggen etc. etc en in veel zuidelijke landen mag je niet staan met een Camper die langer als 6 mtr is en het parkeren is ook wat makkelijker.

   1. Ha Peter,

    Ja precies een H2 hangt erom. Ik ben zelf 189cm. Als je de vloerisolatie op 2cm dik houdt en slim het plafond erin plaatst dan houd je nog net genoeg ruimte over om rechtop te staan. Uiteraard zonder schoenen. Het voordeel van een H2 is natuurlijk wel weer dat je totale hoogte lager ligt, wat in sommige gevallen ook weer handig kan zijn. Zo heeft elke maat zijn voor en nadelen. Voor iedereen wat wils dus. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy