Camper douche maken in 12 stappen

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Een douche in een camper maken, hoe doe je dat? Dat was 1 van de vraagstukken waar wij tegenaan liepen bij onze 3e camper verbouwing.

Kunnen we wel dezelfde materialen gebruiken als in een ”normale” douche? En hoe maak je deze natte ruimte 100% waterdicht? Na veel onderzoek en gesprekken met ervaren timmermannen zijn we gestart met het maken van onze camper douche.

In dit blog lees je precies hoe wij dit hebben gedaan. Met behulp van dit 12 stappenplan weet je exact hoe je een waterdichte, lichtte camper douche kan maken.

Toch hebben wij ook lang met een camper gereisd die geen inbouwdouche had. Met een buitendouche aan de camper konden we ons toch afspoelen en een beetje opfrissen. Zonder dit was de camper reis een stuk minder aangenaam geweest.

Waarom een Douche in de Camper?

Een binnen douche geeft je simpelweg net even dat extra stukje vrijheid. Ongeacht de weersomstandigheden of locatie, kun je altijd in je eigen huisje douchen. Zo hoef je niet per se op campings te staan.

Onze eigen ervaring is dat buiten douchen in het voor- en najaar in veel Europese landen al snel erg koud is. Hierdoor stonden wij automatisch minder vaak (of soms zelfs dagen lang niet) onder de douche.

Een goede binnen douche maakt reizen met een camper simpelweg een stuk comfortabeler. Ook al kun je waarschijnlijk minder lang douchen dan thuis (vanwege de grootte van je watertank).

Camper geschikt om een douche in te maken?

Een douchecabine neemt vaak permanente ruimte in beslag en wanneer ruimte schaars is kan zo’n cabine eerder vervelend dan aangenaam worden.

Wil je sowieso een binnen douche in je camper? Dan kan het hierdoor handig zijn om voor een lang model bus te kiezen. Zo hebben wij een L4H2 Fiat Ducato, waarin er ruimte genoeg is voor een douchecabine van 83cm bij 67cm.

Toch zie je ook steeds vaker dat er in L2H2 bussen op een slimme manier een douche gemaakt wordt. Door bijvoorbeeld de douchebak onder een bankje te verbergen, kun je na wat ombouwwerk prima een warme douche nemen.

Video: Camper douche maken

Naast dit stappenplan kun je ook onze YouTube video’s bekijken over het maken van de camper douche. Je kun je gratis abonneren op ons kanaal, deze staat vol met camper verbouwing video’s.

In 12 Stappen een camper douche maken

Het maken van de camper douche kan beginnen. Wat heb je nodig? Een goede dosis motivatie, de benodigdhedenlijst hieronder en dit stappenplan natuurlijk.

1. De benodigdhedenlijst samenstellen

Voordat je kunt beginnen heb je natuurlijk het juiste materiaal en gereedschap nodig. Hieronder vind je alle materialen die wij hebben gebruikt en het gereedschap dat essentieel was voor het maken van de camper douche.

Materiaal voor de douche

Gereedschap voor de douche

Andere mooie opties voor de douche

Uiteraard is elke douche anders. Zo bepaald smaak en de hoeveelheid ruimte ook je materiaalkeuze. Vandaar hieronder een lijst van materialen die voor jou van pas kunnen komen.

2. Ventilatie

De warme vochtige lucht van het douchen moet afgevoerd worden. Net als in huis kan dit vocht voor schimmel of schade zorgen. Daarnaast sta je niet prettig te douchen als alle warme lucht zich ophoopt aan de bovenkant van de douche.

Voor het ventileren van je douche heb je verschillende opties.

  • Wat wij hebben: een MaxxFan Air Deluxe in het plafond naast de douchecabine en een ventilatierooster in de douchecabine.
  • Een klein dakraam plaatsen in het dak boven de douche, dan heb je ook natuurlijk licht in de douche.
  • Een dakventilator in de douche plaatsen

Voor het plaatsen van een dakraam kun je ook ons camper dakraam plaatsen artikelen raadplegen.

3. Plaatsen van de douche wanden

Ter grootte van de douchebak plaats je nu de wanden. Wij hebben de douchebak er los ingelegd om zo de maten van de wanden precies goed te krijgen.

Cabine bouw

De muurplaten hebben we gemaakt van 18mm dik underlayment platen. Aan 1 zijde komt een dubbele wand, omdat hier de waterleidingen doorheen gaan. Het deel van die dubbele wand dat niet gebruikt wordt voor de waterleidingen gebruiken we als kast.

Eventueel kun je ook eerst een houten geraamte van vuren latten bouwen. Op deze manier worden tussenmuren in huizen gebouwd. Hier hebben wij niet voor gekozen, omdat de douchecabine zo klein is dat deze meer dan genoeg stevigheid haalt uit de constructie.

Eerste waterdichte laag

De 18mm houten platen behandelen we met het verfgoed Menie, dit zorgt voor een goede eerste bescherming van de platen.

Plaatsen wanden

Als eerste plaatsen we de achterwand, waar we trouwens een uitsparing in hebben gemaakt. Zo kunnen we doucheartikelen mooi in de wand plaatsen. Deze uitsparing hebben we gemaakt van hetzelfde hout. Het vakje is geschroefd en tussen de verbindingen is kitlijm gebruikt.

Vervolgens plaats je de twee zijwanden zo dicht mogelijk tegen de zijkant van de bus. Ook hier doe je lijm tussen de platen. We hebben de platen ook aan elkaar geschroefd, aan de vloer vastgeschroefd (met 15 graden hoekgereedschap) en aan het plafond vastgelijmd.

wanden plaatsen douche

4. Afvoergat boren

Het gat van de afvoer boor je door de vloer totdat je onder de bus uitkomt. Het boren hebben we gedaan met een 50mm boor.

Vervolgens hebben we het gat behandeld met metaalverf en de ruimte tussen de ondervloer en de tussenvloer opgevuld met kit. Zo kan er bij eventuele lekkage geen water tussen de vloerdelen terecht komen.

We hadden geluk dat op de plek van de doucheplug geen dragende balk van de bus liep. Zo kunnen we dus de afvoer direct naar beneden laten lopen richting de grijswatertank onder de bus. Maar als je dit geluk niet hebt bestaan er ook zeer platte afvoerpluggen om zo op een andere plek het afvoergat te maken.

afvoer gat

5. Douchebak plaatsen

Nu de eerste 3 wanden staan kan de douchebak permanent erin. Wellicht moet je net zoals ons de douchebak iets verhogen om zo ruimte te geven aan de afvoerplug. De afvoerbak hebben we alleen vast gelijmd aan de onderkant en in de hoeken tegen de wanden.

6. Voorkant douche plaatsen

Nu de douchebak geplaatst is kan de voorkant van de douche ertegenaan. Wij hebben hiervoor hetzelfde materiaal als van de andere wanden gebruikt. Echter zijn Underlayment platen niet erg mooi. Om deze mooi af te werken zou je veel houtvuller moeten gebruiken. Daarom hebben we aan de buitenkant van de douche een dunne MDF plaat ertegenaan gelijmd van 3,6mm dik (je zou dit ook kunnen doen met berken multiplex).

Wij hebben de voorkant in een boog laten lopen. Zonder de freesmachine was dit nooit gelukt. Maar iedereen zijn smaak is anders. Je kunt hier natuurlijk ook een recht hoekige doorgang van maken.

voorkant camper douche

7. Kimband plaatsen

Nu gaan we de douche echt waterdicht maken met Kimband. Dit is een rubberachtige pasta samen met een geweven band. Het rubberachtige verfgoed zorgt ervoor dat water buiten blijft. Zo voorkom je schimmel, lekkages en reparaties.

Alle hoeken hebben we als eerste ingesmeerd met de pasta en vervolgens de band erin gelegd. Druk de band goed in de hoeken, want deze wordt keihard en als de hoek niet goed in 90 graden is krijg je later problemen met het plaatsen van de plastic tegels.

Over de band breng je nog een laag pasta aan en na 2 uur is deze hard. Over de vlakke stukken van de wanden hebben we alleen de pasta aangebracht in twee lagen.

De volgende dag was de kimband keihard en de douche dus helemaal waterdicht.

Kimband aanbrengen

8. Plaatsen van het plafond

Het plafond moest rond lopen met de contouren van het dak van de bus. Daarom hebben we hier 3,6mm multiplex gebruikt. Deze plaat hebben we eerst nat gemaakt waardoor hij makkelijk met de ronding van het plafond mee kon buigen. De gaatjes van de schroeven zijn opgevuld met plamuur en het plafond geverfd met schimmelbestendige verf.

9. Plaatsen van de tegels

Waarschijnlijk het leukste gedeelte van de camper douche maken, het plaatsen van de tegels. Dit gaat ervoor zorgen dat je een schitterend resultaat krijgt. Ook zorgen de tegels er voor dat de douche nog beter waterdicht is.

Wij hebben Grossfilex PVC tegels gebruikt, omdat deze licht in gewicht zijn. Je keuze is wel iets beperkter dan ”gewone” tegels in een douche, maar we hebben alsnog een prachtige tegel gevonden.

Ook waren we bang dat het voegsel tussen ”gewone” tegels zou gaan barsten tijdens het rijden. Met PVC tegels heb je hier geen last van, want je klikt ze in elkaar.

Je klikt de tegels gemakkelijk in elkaar en lijmt de achterkant met polymeerkit tegen de wanden. Werk ze vervolgens mooi af met een afwerkstrip.

Een andere mooie optie om de wanden af te werken zou HPL/Triplex of Grossfilex panelen zijn.

PVC tegels plaatsen

10. Douchedeur installeren

Om met een beetje privacy te kunnen douche in de camper heb je natuurlijk een douche deur nodig.

De meest gebruikte douchedeur in een camper is een oprolbare schuifdeur. Deze vinden wij het mooist, maar is tegelijkertijd ook vrij duur. Vandaar dat we voor een alternatief zijn gegaan, een oprolbaar douchegordijn.

Dit rolgordijn blijft overigens verassend mooi en houd het water goed tegen.

douche rolgordijn camper

11. Installeren van de douchekraan

Zonder douchekraan kun je natuurlijk niet douchen in de camper. Persoonlijk keek ik niet zo erg uit naar deze stap, want ik moest in mijn net geplaatste douche gaten gaan boren.

We hebben gekozen voor een zwarte kraan met waterbesparende kop. De aansluiting loopt door de wand heen en komt in een kast terecht. Je hebt een muurplaatbeugel nodig om zo de kraan vast te kunnen zetten aan de andere kant. Op deze muurplaat beugel horen oorspronkelijk knelkoppelingen, maar aangezien we flexibele waterslangen hebben in de camper kiezen we voor slangpilaren. Deze hebben we vastgeschroefd met behulp van Loctite, zo is de verbinding waterdicht.

camper douche verven
camper douche maken (1)

12. Aansluiten water

Als laatste stap sluit je de leidingen aan op het water en op de heet waterboiler. We gebruiken hier flexibele waterleidingen, die eenvoudig in elkaar schuiven. Zo hoef je niet te solderen of knelkoppelingen te gebruiken. Waterschema 1 of 2 van ons water systeem artikel past goed bij het maken van een douche.

Ook lees je hier welke verschillende opties je hebt om heet water in de camper te krijgen.

Het stappenplan dat je zojuist gelezen hebt gaat alleen over het maken van een douche, maar wij hebben ook een stappenplan gemaakt van de gehele verbouwing van onze camper: Compleet Stappenplan Zelf een Camper Bouwen.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy