Camper douche maken in 12 stappen

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Een douche in een camper maken, hoe doe je dat? Kunnen we wel dezelfde materialen gebruiken als in een ”normale” douche? En hoe maak je deze natte ruimte 100% waterdicht? Na veel onderzoek en gesprekken met ervaren timmermannen zijn we gestart met het maken van onze camper douche.

Deze hebben we de eerste keer in onze derde camper gemaakt, inmiddels ook in de vierde en voor andere zelfbouwers ingebouwd, exact volgens dit stappenplan.

In dit blog lees je dus ook precies hoe wij dit hebben gedaan. Met behulp van dit 12 stappenplan weet je hoe je een waterdichte, lichtte camper douche kan maken.

Toch hebben wij ook lang met een camper gereisd die geen inbouwdouche had. Met een buitendouche aan de camper konden we ons toch afspoelen en een beetje opfrissen. Zonder dit was de camper reis een stuk minder aangenaam geweest.

Waarom een Douche in de Camper?

Een binnen douche geeft je simpelweg net even dat extra stukje vrijheid. Ongeacht de weersomstandigheden of locatie, kun je altijd in je eigen huisje douchen. Zo hoef je niet per se op campings te staan.

Onze eigen ervaring is dat buiten douchen in het voor- en najaar in veel Europese landen al snel erg koud is. Hierdoor stonden wij automatisch minder vaak (of soms zelfs dagen lang niet) onder de douche.

Een goede binnen douche maakt reizen met een camper simpelweg een stuk comfortabeler. Ook al kun je waarschijnlijk minder lang douchen dan thuis (vanwege de grootte van je watertank).

Camper geschikt om een douche in te maken?

Een douchecabine neemt vaak permanente ruimte in beslag en wanneer ruimte schaars is kan een te grote cabine vervelend worden. Wij ervaren echter dat deze ruimte ook heel geschikt is om jassen en andere spullen in op te bergen, zolang de douche niet gebruikt wordt.

Een doucheruimte maken is mogelijk in alle grote modellen campers. Wij hebben een doucheruimte van 83cm bij 67 cm gemaakt in onze Fiat Ducato L4H2 en een doucheruimte met zelfgemaakte douchebak van 70cm bij 55cm in onze Mercedes Sprinter L2H2. In een Lengte 2 bestelbus is het wat ons betreft dan wel enorm handig als je ook draaistoelen plaatst in de camper om zo de leefruimte te vergroten.

Toch kun je ook een doucheruimte maken zonder dat je veel leefruimte in je bus hebt. Zo kun je een douchebak onder een bankje verbergen en kun je na wat ombouwwerk een prima douche nemen. Ook kun je een doucheplaat verbergen in de vloer en een douche gordijn ophangen. Er zijn genoeg mogelijkheden voor een lekkere douche.

In 12 Stappen een camper douche maken

Het maken van de camper douche kan beginnen. Wat heb je nodig? Een goede dosis motivatie, de benodigdhedenlijst hieronder en dit stappenplan natuurlijk.

1. De benodigdhedenlijst samenstellen

Voordat je kunt beginnen heb je natuurlijk het juiste materiaal en gereedschap nodig. Hieronder vind je alle materialen die wij hebben gebruikt en het gereedschap dat essentieel was voor het maken van de camper douche.

Materiaal voor de douche

Gereedschap voor de douche

Andere mooie opties voor de douche

Uiteraard is elke douche anders. Zo bepaald smaak en de hoeveelheid ruimte ook je materiaalkeuze. Vandaar hieronder een lijst van materialen die voor jou van pas kunnen komen.

2. Ventilatie maken in of buiten de camper douche

De warme vochtige lucht van het douchen moet afgevoerd worden. Net als in huis kan dit vocht voor schimmel of schade zorgen. Daarnaast sta je niet prettig te douchen als alle warme lucht zich ophoopt aan de bovenkant van de douche.

Voor het ventileren van je douche heb je verschillende opties.

  • Wat wij hebben: een MaxxFan Air Deluxe in het plafond naast de douchecabine en een ventilatierooster in de douchecabine.
  • Een klein dakraam plaatsen in het dak boven de douche, dan heb je ook natuurlijk licht in de douche.
  • Een dakventilator in de douche plaatsen

Voor het plaatsen van een dakraam kun je ook ons camper dakraam plaatsen artikelen raadplegen.

3. Plaatsen van de douche wanden

Ter grootte van de douchebak plaats je nu de wanden. Wij hebben de douchebak er los ingelegd om zo de maten van de wanden precies goed te krijgen.

Cabine bouw

De muurplaten hebben we gemaakt van 18mm dik underlayment platen. Aan 1 zijde komt een dubbele wand, omdat hier de waterleidingen doorheen gaan. Het deel van die dubbele wand dat niet gebruikt wordt voor de waterleidingen gebruiken we als kast.

Eventueel kun je ook eerst een houten geraamte van vuren latten bouwen. Op deze manier worden tussenmuren in huizen gebouwd. Hier hebben wij niet voor gekozen, omdat de douchecabine zo klein is dat deze meer dan genoeg stevigheid haalt uit de constructie.

Eerste waterdichte laag

De 18mm houten platen behandelen we met het verfgoed Menie, dit zorgt voor een goede eerste bescherming van de platen.

Plaatsen wanden

Als eerste plaatsen we de achterwand, waar we trouwens een uitsparing in hebben gemaakt. Zo kunnen we doucheartikelen mooi in de wand plaatsen. Deze uitsparing hebben we gemaakt van hetzelfde hout. Het vakje is geschroefd en tussen de verbindingen is kitlijm gebruikt.

Vervolgens plaats je de twee zijwanden zo dicht mogelijk tegen de zijkant van de bus. Ook hier doe je lijm tussen de platen. We hebben de platen ook aan elkaar geschroefd, aan de vloer vastgeschroefd (met 15 graden hoekgereedschap) en aan het plafond vastgelijmd.

wanden plaatsen douche

4. Afvoergat boren

Het gat van de afvoer boor je door de vloer totdat je onder de bus uitkomt. Het boren hebben we gedaan met een 50mm boor.

Vervolgens hebben we het gat behandeld met metaalverf en de ruimte tussen de ondervloer en de tussenvloer opgevuld met kit. Zo kan er bij eventuele lekkage geen water tussen de vloerdelen terecht komen.

We hadden geluk dat op de plek van de doucheplug geen dragende balk van de bus liep. Zo kunnen we dus de afvoer direct naar beneden laten lopen richting de grijswatertank onder de bus. Maar als je dit geluk niet hebt bestaan er ook zeer platte afvoerpluggen om zo op een andere plek het afvoergat te maken.

afvoer gat

5. Douchebak plaatsen en of zelf maken

Nu de eerste 3 wanden staan kan de douchebak permanent erin. Wellicht moet je net zoals ons de douchebak iets verhogen om zo ruimte te geven aan de afvoerplug. De afvoerbak hebben we alleen vast gelijmd aan de onderkant en in de hoeken tegen de wanden.

In onze vierde zelfbouw camper (een Sprinter) hebben we onze eigen douchebak gemaakt van polyester. Zo konden we onze eigen afmetingen bepalen en ook moest er een klein hoekje uit vanwege de wielkast. In het artikel over zelf een douchebak maken lees je precies hoe wij dit hebben gedaan.

6. Voorkant douche plaatsen

Nu de douchebak geplaatst is kan de voorkant van de douche ertegenaan. Wij hebben hiervoor hetzelfde materiaal als van de andere wanden gebruikt. Echter zijn Underlayment platen niet erg mooi. Om deze mooi af te werken zou je veel houtvuller moeten gebruiken. Daarom hebben we aan de buitenkant van de douche een dunne MDF plaat ertegenaan gelijmd van 3,6mm dik (je zou dit ook kunnen doen met berken multiplex).

Wij hebben de voorkant in een boog laten lopen. Zonder de freesmachine was dit nooit gelukt. Maar iedereen zijn smaak is anders. Je kunt hier natuurlijk ook een recht hoekige doorgang van maken.

voorkant camper douche

7. Kimband plaatsen

Nu gaan we de douche echt waterdicht maken met Kimband. Dit is een rubberachtige pasta samen met een geweven band. Het rubberachtige verfgoed zorgt ervoor dat water buiten blijft. Zo voorkom je schimmel, lekkages en reparaties.

Alle hoeken hebben we als eerste ingesmeerd met de pasta en vervolgens de band erin gelegd. Druk de band goed in de hoeken, want deze wordt keihard en als de hoek niet goed in 90 graden is krijg je later problemen met het plaatsen van de plastic tegels.

Over de band breng je nog een laag pasta aan en na 2 uur is deze hard. Over de vlakke stukken van de wanden hebben we alleen de pasta aangebracht in twee lagen.

De volgende dag was de kimband keihard en de douche dus helemaal waterdicht.

Kimband aanbrengen

8. Plafond van de camper douche maken

Het plafond moest rond lopen met de contouren van het dak van de bus. Daarom hebben we hier 3,6mm multiplex gebruikt. Deze plaat hebben we eerst nat gemaakt waardoor hij makkelijk met de ronding van het plafond mee kon buigen. De gaatjes van de schroeven zijn opgevuld met plamuur en het plafond geverfd met schimmelbestendige verf.

9. Plaatsen van de tegels

Waarschijnlijk het leukste gedeelte van de camper douche maken, het plaatsen van de tegels. Dit gaat ervoor zorgen dat je een schitterend resultaat krijgt. Ook zorgen de tegels er voor dat de douche nog beter waterdicht is.

Wij hebben Grossfilex PVC tegels gebruikt, omdat deze licht in gewicht zijn. Je keuze is wel iets beperkter dan ”gewone” tegels in een douche, maar we hebben alsnog een prachtige tegel gevonden.

Ook waren we bang dat het voegsel tussen ”gewone” tegels zou gaan barsten tijdens het rijden. Met PVC tegels heb je hier geen last van, want je klikt ze in elkaar.

Je klikt de tegels gemakkelijk in elkaar en lijmt de achterkant met polymeerkit tegen de wanden. Werk ze vervolgens mooi af met een afwerkstrip.

Een andere mooie optie om de wanden af te werken zou HPL/Triplex of Grossfilex panelen zijn.

PVC tegels plaatsen
camper douche verven
camper douche maken (1)

10. Douchedeur installeren

Om met een beetje privacy te kunnen douche in de camper heb je natuurlijk een douche deur nodig.

De meest gebruikte douchedeur in een camper is een oprolbare schuifdeur. Deze vinden wij het mooist, maar is tegelijkertijd ook vrij duur. Vandaar dat we voor een alternatief zijn gegaan, een oprolbaar douchegordijn.

Dit rolgordijn blijft overigens verassend mooi en houd het water goed tegen.

douche rolgordijn camper

11. Installeren van de douchekraan

Om te kunnen douchen in jouw nieuwe gemaakte camperdouche moeten we natuurlijk ook een douchekraan plaatsen. In die mooie pvc tegels moeten we dus 2 gaten boren. Misschien een minder leuk klusje aangezien deze ruimte net helemaal waterdicht is, maar geen zorgen zo meteen is je douche nog steeds waterdicht.

In dit stappenplan maken we gebruik van ”normale” douchekranen, dus geen camperkraan.

Er moeten twee gaten komen in de douchewand groter dan de Z-koppelingen (1/2 inch) die hier doorheen gaan. Deze gaten bevinden zich 15cm uit elkaar, net zo breed als de aansluitingen van de douchekraan. Geen zorgen dat de gaten niet precies overeenkomen met de douchekraan, de Z-koppelingen zorgen ervoor dat je zo meteen de aansluitingen eenvoudig kunt maken.

Aan de andere kant van de wand moeten 2 muurplaten komen met draadeind 2x 1/2 inch binnendraad. Hier draai je dus vanaf binnenin de douche de Z koppelingen in met PTFE tape. Hierna kit je met polymeerkit rondom de Z-koppeling het gat dicht.

Vervolgens plaats je op deze Z-koppelingen de douchekraan. Wij kiezen in onze campers voor deze zwarte kraan met waterbesparende kop van Ibergrif. Als laatst plaats je op de muurplaten slangpilaren met een 10mm pilaar. Deze heb je nodig om hierna bij stap 12 de waterslangen aan te sluiten. Om deze verbinding waterdicht te krijgen maken wij gebruik van Loctite (PTFE tape is niet voldoende).

aansluiting douche camper met slangpilaren op gewone kraan

12. Aansluiten water

Als laatste stap sluit je flexibele gewapende waterslangen aan op de slangpilaren die je in stap 11 geplaatst hebt. Sluit deze waterslangen aan met een goede slangklemmen. Gebruik hier geen goedkope slangklemmen voor, want je wilt onnodige lekkages voorkomen en de goedkope slangklemmen gaan loszitten na verloop van tijd. Dit hebben we zelf helaas moeten ervaren.

We gebruiken hier flexibele waterslangen, zodat je niet hoeft te solderen of knelkoppelingen hoeft te gebruiken. Daarbij kunnen flexibele waterslangen uitstekend tegen het getril van een rijdende camper. Op deze waterslangen sluit je de boiler aan en het koud water. Waterschema 1 of 2 van ons watersysteem artikel past goed bij het maken van een douche.

Ook lees je hier welke verschillende opties je hebt om heet water in de camper te krijgen.

Video: Camper douche maken

Naast dit stappenplan kun je ook onze YouTube video’s bekijken over het maken van de camper douche. Je kun je gratis abonneren op ons kanaal, deze staat vol met camper verbouwing video’s.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct