Camper Douche Maken in 12 Stappen

Een douche in een camper maken, hoe doe je dat? Dat was 1 van mijn vragen toen we onze derde bus kochten om te verbouwen tot camper. Als jij net als ons de camper wilt voorzien van veel luxe dan ontkom je er niet aan om een douche te maken.

Maar hoe moet dit precies en kunnen we wel dezelfde materialen gebruiken als in een ”normale” douche? Na veel onderzoek en gesprekken met ervaren timmermannen zijn we gestart met het maken van onze camper douche.

In dit blog lees je precies hoe wij dit hebben gedaan. Met behulp van dit 12 stappenplan weet je exact hoe je een waterdichte, lichtte camper douche kan maken.

Toch hebben wij ook lang met de camper gereisd, die geen inbouwdouche had. Met een buitendouche aan de camper konden we ons toch afspoelen en een beetje opfrissen. Zonder dit was de camper reis een stuk minder aangenaam.

Waarom een Douche in de Camper?

Voor veel mensen is het één van de eerste dingen die ze doen op een dag, douchen! Ook al kun je waarschijnlijk minder lang douchen dan thuis (vanwege de grootte van je watertank), een goede douche in de camper maakt je dag een stuk prettiger.

Camper geschikt om een douche in te maken?

Niet elke camper is geschikt om een douche in te maken. Zo neemt een douchecabine permanent ruimte in beslag en als ruimte schaars is dan wordt zo’n cabine eerder vervelend dan aangenaam. Als er sowieso een binnen-douche moet komen in je nieuwe camper? Dan is het belangrijk dat je hier rekening mee houdt wanneer je een geschikte bus zoekt en de camper indeling maakt. Wij hebben een L4H2 Fiat Ducato en met die ruimte was het voor ons overduidelijk dat er een douche moest komen. We hebben zelfs een best grote douchecabine, van 83cm bij 67cm.

Toch zie je dat er in kleinere bussen van Lengte2 ook op een slimme manier een douche gemaakt wordt. Zo verbergen ze de douchebak onder een bankje en kun je na wat ombouwen prima een warme douche nemen.

Een douche geeft je simpelweg net even dat extra stukje vrijheid. Zo hoef je niet per se op campings te staan, omdat je gewoon in je eigen huisje kan douchen. Wij kunnen het wel begrijpen dat zelfs in kleinere campers een douche gemaakt wordt. En anders heb je nog altijd de optie om een buitendouche te maken.

Video: Camper douche maken

Naast dit stappenplan kun je ook onze YouTube video’s bekijken over het maken van de camper douche. Je kun je gratis abonneren op ons kanaal, deze staat vol met camper verbouwing video’s.

In 12 Stappen een Camper Douche Maken

Het maken van de camper douche kan beginnen. Wat heb je nodig? Een goede dosis motivatie, de benodigdhedenlijst hieronder en dit stappenplan natuurlijk.

1. De benodigdhedenlijst samenstellen

Voordat je kunt beginnen heb je natuurlijk het juiste materiaal en goed gereedschap nodig. Hieronder vind je alle materialen die wij hebben gebruikt en het gereedschap dat essentieel was voor het maken van de camper douche.

Materiaal voor de douche

Gereedschap voor de douche

Andere mooie opties voor de douche

Uiteraard is elke douche anders. Zo bepaald smaak en de hoeveelheid ruimte ook je materiaalkeuze. Vandaar hieronder een lijst van materialen die voor jou van pas kunnen komen.

2. Ventilatie

De warme vochtige lucht van het douchen moet afgevoerd worden. Net als in huis kan dit vocht voor schimmel of schade zorgen. Daarnaast sta je niet prettig te douchen als alle warme lucht zich ophoopt aan de bovenkant van de douche.

Voor het ventileren van je douche heb je verschillende opties.

Voor het plaatsen van een dakraam kun je ook ons camper dakraam plaatsen artikelen raadplegen.

3. Plaatsen van de wanden

Ter grootte van de douchebak plaats je nu de wanden. Wij hebben de douchebak er los ingelegd om zo de maten van de wanden precies goed te krijgen.

Cabine bouw

De muurplaten hebben we gemaakt van 18mm dik underlayment platen. Aan 1 zijde komt een dubbele wand omdat hier de waterleidingen doorheen gaan. Het deel van die dubbele wand die we niet gebruiken voor de waterleidingen wordt als kast gebruikt.

Ook kun je in plaats van 18mm dikke platen, een wand met houten balken rondom bouwen. Dit wordt in huizen zo gebouwd als tussenmuur. Hier hebben wij niet voor gekozen, omdat de douchecabine zo klein is dat deze meer dan genoeg stevigheid haalt uit de constructie.

Eerste waterdichte laag

De 18mm houten platen behandelen we met het verfgoed Menie, dit zorgt voor een goede eerste bescherming van de platen.

Plaatsen wanden

Als eerste plaatsen we de achterwand, waar we trouwens een uitsparing in hebben gemaakt. Zo kunnen we doucheartikelen mooi in de wand plaatsen. Deze uitsparing hebben we gemaakt van hetzelfde hout. Het vakje is geschroefd en tussen de verbindingen is kitlijm gebruikt.

Vervolgens plaats je de twee zijwanden zo dicht mogelijk tegen de zijkant van de bus. Ook hier doe je lijm tussen de platen. We hebben de platen ook aan elkaar geschroefd, aan de vloer vastgeschroefd en aan het plafond vastgelijmd.

wanden plaatsen douche

4. Afvoergat boren

Het gat van de afvoer boor je door de vloer totdat je onder de bus uitkomt. Het boren hebben we gedaan met een 50mm boor.

Vervolgens hebben we het gat behandeld met metaalverf en de ruimte tussen de ondervloer en de tussenvloer opgevuld met kit. Zo kan er bij eventuele lekkage geen water tussen de vloerdelen terecht komen.

We hadden geluk dat op de plek van de doucheplug geen dragende balk van de bus liep. Zo kunnen we dus de afvoer direct naar beneden laten lopen richting de grijswatertank onder de bus. Maar als je dit geluk niet hebt bestaan er ook zeer platte afvoerpluggen om zo op een andere plek het afvoergat te maken.

afvoer gat

5. Douchebak plaatsen

Nu de eerste 3 wanden staan kan de douchebak permanent erin. Wellicht moet je net zoals ons de douchebak iets verhogen om zo ruimte te geven aan de afvoerplug. De afvoerbak hebben we alleen vast gelijmd aan de onderkant en in de hoeken tegen de wanden.

6. Voorkant douche plaatsen

Nu de douchebak geplaatst is kan de voorkant van de douche ertegenaan. Wij hebben hier hetzelfde materiaal als van de andere wanden gebruikt. Echter zijn Underlayment platen niet erg mooi. Om deze mooi af te werken zou je veel houtvuller moeten gebruiken. Daarom hebben we aan de buitenkant van de douche een dunne MDF plaat ertegenaan gelijmd van 3,6mm dik (je zou dit ook kunnen doen met berken multiplex).

Wij hebben de voorkant in een boog laten lopen. Zonder de freesmachine was dit nooit gelukt. Maar iedereen zijn smaak is anders. Je kunt hier natuurlijk ook een recht hoekige doorgang van maken.

voorkant camper douche

7. Kimband plaatsen

Nu gaan we de douche echt waterdicht maken met Kimband. Dit is een rubberachtige pasta samen met een geweven band. Het rubberachtige verfgoed zorgt ervoor dat water buiten blijft. Zo voorkom je schimmel, lekkages en reparaties.

Alle hoeken hebben we als eerste ingesmeerd met de pasta en vervolgens de band erin gelegd. Druk de band goed in de hoeken, want deze wordt keihard en als de hoek niet goed in 90 graden is krijg je later problemen met het plaatsen van de plastic tegels.

Over de band breng je nog een laag pasta aan en na 2 uur is deze hard. Over de vlakke stukken van de wanden hebben we alleen de pasta aangebracht in twee lagen.

De volgende dag was de kimband keihard en de douche dus helemaal waterdicht.

kimband plaatsen camper douche (1)

8. Plaatsen van het plafond

Het plafond moest rond lopen met de contouren van het dak van de bus. Daarom hebben we hier 3,6mm multiplex gebruikt. De gaatjes van de schroeven zijn opgevuld met plamuur en het plafond geverfd met schimmelbestendige verf.

9. Plaatsen van de tegels

Waarschijnlijk het leukste gedeelte van de camper douche maken, het plaatsen van de tegels. Dit gaat ervoor zorgen dat je een schitterend resultaat krijgt. Ook zorgen de tegels er voor dat de douche nog beter waterdicht is.

Wij hebben Grossfilex PVC tegels gebruikt, omdat deze licht in gewicht zijn. Je keuze is wel iets beperkter dan ”gewone” tegels in een douche, maar we hebben alsnog een prachtige tegel gevonden. Ook waren we bang dat het voegsel tussen ”gewone” tegels zou gaan barsten tijdens het rijden.

Met PVC tegels heb je hier geen last van, want je klikt ze in elkaar.

Je lijmt de tegels met polymeerkit tegen de wanden en werkt ze mooi af met een afwerkstrip.

Een andere mooie optie om de wanden af te werken zou HPL/Triplex of Grossfilex panelen zijn.

tegels plaatsen camper douche

10. Douchedeur installeren

Om met een beetje privacy te kunnen douche in de camper heb je natuurlijk een douche deur nodig.

De meest gebruikte douchedeur in een camper is een oprolbare schuifdeur. Deze vinden wij het mooist, maar is tegelijkertijd ook goed geprijsd. Vandaar dat we voor een alternatief zijn gegaan, een oprolbaar douchegordijn.

douche rolgordijn camper

11. Installeren van de douchekraan

Zonder douchekraan kun je natuurlijk niet douchen in de camper. Persoonlijk keek ik niet zo erg uit naar deze stap, want ik moest in mijn net geplaatste douche gaten gaan boren.

We hebben gekozen voor een zwarte kraan met waterbesparende kop. De aansluiting loopt door de wand heen en komt in een kast terecht. Je hebt een muurplaatbeugel nodig om zo de kraan vast te kunnen zetten aan de andere kant.

camper douche verven
camper douche maken (1)

12. Aansluiten water

Als laatste stap sluit je de leidingen aan op het water en op de heet waterboiler. We gebruiken hier flexibele waterleidingen, die eenvoudig in elkaar schuiven. Zo hoef je niet te solderen of knelkoppelingen te gebruiken. Waterschema 1 of 2 van ons water systeem artikel past goed bij het maken van een douche.

Ook lees je hier welke verschillende opties je hebt om heet water in de camper te krijgen.

GERELATEERDE BERICHTEN

Wie zijn wij

Over ons bussen

Wij zijn Bas en Bianca. Sinds 2016 reizen wij samen de wereld over en zijn we ons eigen online bedrijfje gestart. Onze reizen zijn avontuurlijk en uitdagend, met één van onze zelfgebouwde campers of met backpack. Sindsdien zijn we ook vrolijkopreis.nl gestart in de hoop jou als bezoeker te inspireren.

Neem gerust een kijkje!

CHECKLIST CAMPER BOUWEN

Voor Altijd Gratis:
Camper Bouwen Checklist

Talloze Installatiegidsen en Complete Handleiding Zelf Camper Bouwen

ELEKTRA ZELF AANLEGGEN?

Dit kun je veilig doen met één van onze elektra schema’s

CAMPER BOUW UITBESTEDEN?

NU VERKRIJGBAAR PHOTO PRESETS

Transformeer jouw eigen foto’s binnen een aantal klikken naar het mooiste resultaat!

FIT OP REIS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy