water systeem camper

Het water systeem in de camper is een belangrijk onderdeel van de camper bouw. Een goed water systeem met stromend water en een douche maakt je camper een stuk aangenamer om in te leven. 

Het aanleggen van het water systeem is een stuk eenvoudiger dan het aanleggen van de elektra. Met twee watertanks, een goede pomp en een aantal waterslangen ben je al een eind op weg.

Lees ook ons Kosten overzicht
en uitgebreide Stappenplan:

Van ‘n Bus een Camper Bouwen

vrolijk op reis

In dit artikel geef ik je een uitgebreid waterschema met handleiding voor het aanleggen van je water systeem in de camper. Ook vind je onderin het artikel een simpel watersysteem die precies voldoet aan de minimale eisen van de belastingdienst.

 

Handleiding Water Systeem Camper – Stromend Water & Warme Douche

Dit is het systeem dat ik aan het aanleggen ben in onze MB 508 Camper. Voorheen hadden we alleen water uit de kraan, maar we willen graag nu ook achterop de camper warm kunnen douchen. Dit maakt onze vanlife net een stukje aangenamer!

In dit water systeem is het belangrijk dat je continu water druk houdt. Dit gebeurd via de pomp en de accumulator. De slangen die je hiervoor gebruikt zijn versterkt. Je kunt dus niet een standaard tuinslang gebruiken.

Dit water systeem is niet aangesloten op de wc omdat we een mobiel toilet hebben in de camper. Deze mobiele toiletjes kun je op elke gratis dumpstation legen. Terwijl je voor zwart water tanks op zoek moet naar een dumpstation die deze mogelijkheid biedt.

Waterschema & Handleiding

water systeem camper
 1. Vers watertank, deze plaats je op een locatie waar je er makkelijk bij kunt om deze bij te vullen. Je boort een gaatje in de tuit van de watertank waarna je met een slangklem een stuk van de waterslang vastzet. Je kunt ook een water toevoerpunt aan de buitenkant van je camper maken.

 2. Shurflo waterpomp, hierop komt het andere einde van de waterslang die je ook met de slangklem erop vastzet. De waterpomp sluit je zonder schakelaar aan op het 12 volt systeem. Er zit een schakelaar in de pomp, wanneer de druk wegvalt begint de pomp te pompen. Zo houd je continu druk op het water systeem.

 3. Accumulator, dit is een klein watertankje die op hoge druk gezet kan worden. Zo heb je direct water wanneer je de kraan opendraait en hoeft de pomp niet elke keer aan te schieten wanneer je de kraan maar eventjes open hebt.

 4. Normale keukenkraan, deze kranen hebben een andere druk nodig dan camperkraantjes. Keukenkranen hebben tussen de 2 en 3 bar nodig om een degelijke straal te kunnen geven, de druk die de accumulator en de pomp geven is 2,1 bar.  Op de slang van de keukenkraan zit schroefdraad, hier heb je dus een koppelstukje nodig.

 5. Afvoer, wanneer je een wasbak heb gekozen dan moet er onder de wasbak een afvoersysteem komen die je naar je grijs watertank laat lopen. Maak hier gebruik van een sifon, dan voorkom je nare luchtjes uit de grijs watertank. De sifon sluit je aan op de wasbak. Vervolgens sluit je met pvc buizen en pvc lijm de sifon aan op de grijs watertank.

 6. T-stuk, met het T-stuk splits je de waterleiding en kun je dit deel naar de gasboiler laten lopen. Hiertussen plaats je een waterkraan, want er hoeft niet continu waterdruk op de boiler te komen. Alleen wanneer je gaat douchen zet je deze kraan open.

 7. De gasboiler, zoals de naam al zegt verwarmt deze boiler water door de buizen in de boiler te verhitten met een gasvlam. Deze gasboiler heeft een automatisch schakelaar wanneer je langer dan een aantal minuten de boiler niet gebruikt. Wij plaatsen deze boiler aan de achterkant van de camper, dichtbij de deur. Want daar zullen wij ook douchen.
  De boiler sluit je aan op propaangas met een 50Mbar gasdrukregelaar.
  Je sluit enkel koud water aan op deze boiler, waarschijnlijk heb je een koppelstukje nodig om je waterslang aan te kunnen sluiten.

Handleiding Water Systeem Camper – alleen water uit de kraan

Een water systeem in de camper met alleen water uit de kraan is de minimale eis die de belastingdienst stelt wil je goedgekeurd worden als camper.

Wij hebben tijdens onze camperbouw er voor gekozen om een eenvoudig water systeem aan te leggen met alleen water uit een ”normale” keukenkraan.

 

 1. Watertanks, plaats deze op een plaats naar keuze. Wij hebben direct onder de wasbak staan. 

 2. Dompelpomp en terugslagventiel, de terugslagventiel plaats je op de de dompelpomp. Het ventiel zorgt ervoor dat er altijd water in de leidingen blijft zitten. Zo heb je direct water uit de kraan en hoef je niet te wachten. Op het ventiel plaats je de slang die je vastzet met de slangklem. De stroomkabels sluit je aan op het 12 volt systeem en tussen de plus kabel plaats je een tuimelschakelaar. Nu kan je de dompelpomp in de watertank leggen.
 3. Kraan, het aansluiten van de kraan doe je door de waterslang op de slang van de kraan te plaatsen. Grote kans dat je hier een koppelstukje nodig hebt. In het gat van de warm water toevoer draai je een bout met afdichttape, zodat deze afgesloten is.

 4. Afvoer, nadat je een mooie wasbak heb uitgekozen ga je het afvoersysteem plaatsen. Plaats als eerste een sifon, dit voorkomt nare geurtjes van je grijze watertank. Vervolgens plaats je de afvoer leiding in de grijze watertank.

Schoonmaken Water Systeem

Als je 2 weken of langer niet gebruik maakt van je camper dan is het een goed idee je water systeem schoon te maken.

 1. Een dopje bleekmiddel of 500 ml schoonmaakazijn op 50 liter
 2. Meng je schoonmaakmiddel minimaal met 5 liter water voordat je deze in je water systeem stopt.

 3. Circuleer het water door je water systeem door alles open te zetten.
 4. Laat je water systeem helemaal leeglopen voordat je hem nog een keer vult met alleen maar vers water.

 5. Als laatste spoel je het verse water er nogmaals uit, voordat je opnieuw vers water erin stopt.

Wat mist ons Water Systeem Camper

In ons water systeem hebben we geen warm water lopen naar de keukenkraan. Dit vinden wij geen gemis aangezien we water kunnen verwarmen op ons kookstel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *