10 Beste camper toilet opties

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?­čĄŚ

Heb je een toilet in de camper nodig is ├ę├ęn van de meest gestelde vragen over leven in een camper. En welk toilet kun je dan het beste kiezen? In de afgelopen 6 jaar hebben we in 3 verschillende campers geleefd met en zonder toilet. Zo delen we graag alle opties voor een toilet in de camper en lichtten we de beste uit.

Voor de meeste camperaars is een toilet in de camper een essentieel onderdeel. Wat ons betreft ook, want een toilet in de camper heeft bijna alleen maar voordelen. De belangrijkste is dat je overal en altijd je behoefte kunt doen. Zo hoeven we dus ook nooit op zoek naar een vaak smerige snelweg wc. Daarbij is ‘s nachts de camper niet uit moeten om naar het toilet te gaan een grote bonus of dit nu op de camping is of vrij in de natuur.

Het toilet in de camper kun je grofweg in 2 categorie├źn schalen: chemisch en compost. Daarin zitten allerlei varianten met verschillende eigenschappen en prijzen.

In dit artikel laten we alle voor- en nadelen zien van beide type toiletten en kom je erachter welke toiletten er zijn en het beste in jouw camper past.

ZELF EEN CAMPER BOUWEN?
Lees ook ons gratis stappeplan:

Van een Bus een Camper Bouwen

Zelf camper bouwen stappenplan

Waarom een toilet in de camper

Een toilet in de camper plaatsen is waarschijnlijk 1 van de beste keuzes die je kunt maken. Of dit nu een chemisch of compost, klein of groot toilet is. Het levert een stuk comfort en vrijheid op. Als je vaak vrij wilt kamperen is het zeker een aanrader, maar toch ook als je op de camping kampeert. Hieronder vind je onze redenen waarom we een toilet in de camper hebben.

 • Onderweg naar je bestemming gewoon je behoeftes doen.
 • Langs de snelweg slapen zonder dat er een openbaar toilet aanwezig is.
 • ‘S nachts niet de camper uit ook al is er een toilet aanwezig.
 • Geen stukjes papier meer op een openbare toilet leggen, omdat je bang bent voor de hygiene.

In de beginfase van het bouwen van jouw camper doe je er verstandig aan het toilet mee te nemen in de indeling. Want het enige nadeel van een camper toilet is dat deze ruimte in beslag neemt. Wanneer je een goede locatie gevonden hebt hiervoor dan valt dit nadeel wat ons betreft weg te strepen. Helemaal als we de voordelen erbij houden. Als je toch besluit geen toilet in de camper te nemen en wel vrij wilt kamperen denk dan eens aan het volgende.

Als je vrij kampeert zonder eigen toilet in de camper dan doe je jouw behoefte vanzelfsprekend in de natuur. Dat deden wij ook zo met onze eerste camper. Wij hadden toen nog geen idee dat mensenontlasting en wc papier achterlaten in de natuur schadelijk is. En nu denk je misschien ”dit is toch niet zo erg, de natuur breekt dit wel af”. Daar kan ik mijzelf nog enigszins in vinden. Hetgeen dat schadelijk werkt is hoe de lokale bevolking tegen camperaars aankijkt. De mooiste stranden en bossen liggen vol met mensen-poep en wc-papier.

Als we op deze manier omgaan met de natuur wordt wildkamperen in alle landen uiteindelijk onmogelijk. Als je dus kiest om geen toilet in de camper neer te zetten, neem dan een schep mee en het wc-papier mee terug.

ons camper toilet

Chemisch of compost?

Welke camper toilet opties zijn er? De camper toilet opties vallen onder chemische en compost toiletten. Voordat we alle beste camper toiletten op de markt vergelijken is het belangrijk te weten wat de voor- en nadelen zijn van deze twee categorie├źn. Verderop vind je een lijst met de beste camper toilet opties en zo kun je een weloverwogen besluit nemen welke het beste bij jouw camper past.

Chemisch camper toilet

Het chemische toilet werkt vrijwel hetzelfde als het toilet dat we kennen in huis. Vaste en vloeibare ontlasting valt via hetzelfde gat in de opvangbak eronder. Het is een compact toilet en vrij laag in aankoopprijs. Vandaar dat je het draagbare chemische toilet vaak terugziet in zelfbouw campers en het cassette chemische toilet in fabriekscampers.

CHEMISCH DRAAGBAAR

toilet-chemisch camper

VOORDELEN

 • Goedkoop te verkrijgen
 • Makkelijke installatie, simpelweg neerzetten
 • verkrijgbaar in veel verschillende maten

NADELEN

 • Moet geleegd worden na een aantal dagen
 • Dumpstation nodig om toilet te legen
 • Niet milieuvriendelijk, tenzij biologisch chemisch middel gebruikt wordt

Hoe vaak moet een chemisch camper toilet geleegd worden?

De grote van de opvangbak bepaald in principe hoe vaak je de bak moet legen. Met een opvangbak van 20 liter doe je ongeveer 5 dagen a een week. Echter weten we uit ervaring dat na een week de bak echt gaat stinken. Ook al gebruik je trouw alle chemicali├źn die aangeraden zijn.

Waar mag een chemisch camper toilet geleegd worden?

Een chemisch toilet mag door de wc het riool in. Op de meeste campings in Europa is er een apart dumpstation voor het chemische toilet, zodat de geur die vrijkomt van het dumpen niet in het reguliere toilet blijft hangen. Ook vind je door heel Europa speciale aangewezen dumpstations langs de weg. Met behulp van de app Park4Night vind je deze eenvoudig.

Welke chemicali├źn moet er in een chemisch camper toilet?

Het chemische camper toilet bestaat uit twee delen. In het spoelwater reservoir doe je de roze vloeistof Aqua rinse. Deze vloeistof voorkomt stinkende geurtjes en houdt de spoelbak hygi├źnisch. In de opvangbak doe je de blauwe vloeistof Aqua kem blue of de groene vloeistof Aque kem green. Beide vloeistoffen breken de ontlasting af. Aqua kem green is de biologisch verantwoorde variant.

Hoe lang duurt de installatie van een chemisch camper toilet?

De installatie van een draagbaar chemisch toilet kan bijna niet eenvoudiger. Je plaatst deze simpelweg waar je wilt in de camper. Je kunt hem zelfs buiten zetten als dat de voorkeur krijgt. Een cassette chemisch toilet is een vast toilet in de camper. Precies zoals je deze thuis ook kent. Via de zijkant van de camper kun je de cassette bereiken en verwijderen om deze te legen.

Kan wc-papier door een chemisch toilet?

Ja elk soort wc papier wordt afgebroken door de chemicali├źn in een chemisch toilet. Gebruik echter niet te veel wc-papier, want hier zit een grens aan. Keukenpapier kun je niet gebruiken, omdat dit te stug is voor de chemicali├źn om af te breken. Er bestaat speciaal chemisch toilet wc-papier. Dit kun je meer gebruiken omdat het eenvoudiger afbreekt.

Zelfbouw camper inspiratie

Compost camper toilet

Het compost toilet krijgt meestal niet de voorkeur in een camper en dat is onverdiend, maar wel te begrijpen. Bij een compost toilet wordt vaste en vloeibare ontlasting gescheiden opgevangen. Om die rede is het toilet milieuvriendelijk en geurloos, maar ook een rede waarom dit toilet toch vaak niet gekozen wordt. Het toilet is over het algemeen duurder dan een chemisch toilet. Maar de diy compost toilet zijn toch ook goed betaalbaar. Daarbij zijn er simpele compost toiletten die zelfs nog goedkoper zijn dan chemische toiletten.

COMPOST

compost-toilet

VOORDELEN

 • Milieuvriendelijk
 • Geurloos
 • Geen dumpstation nodig, gewoon bij het groenafval

NADELEN

 • Neemt ruimte in beslag
 • Houtsnippers moeten ergens opgeslagen worden
 • Installatietijd

Hoe vaak moet een compost toilet geleegd worden?

Over het algemeen bestaat een compost opvangbak uit twee delen. Het deel voor de vaste ontlasting moet voor de meeste compost toiletten eens in de 4 tot 6 weken geleegd worden bij gebruik van 2 personen. Dit is afhankelijk van de grote van de opvangbak uiteraard. Het andere deel bestemd voor vloeibare ontlasting moet over het algemeen eens in de 2 a 3 dagen geleegd worden. Je kunt dus vrij lang met een compost toilet doen en dit is dus ook een rede waarom camperaars die veel vrij willen kamperen hiervoor kiezen.

Waar kun je een compost toilet legen?

De vaste ontlasting leeg je bij het restafval of bij het groenafval. De vloeibare ontlasting kun je weggooien in het toilet of liever zelfs in de natuur. Urine bestaat voor 95% uit water en bevat vitamines en mineralen die goed zijn voor planten.

Waar spoel je een compost toilet mee door?

In een compost toilet wordt de ontlasting gemengd met zaagsel, veenmos of kokosnootkokos. Er wordt geen gebruik gemaakt van water dus doorspoelen is niet mogelijk. Omdat er geen gebruik gemaakt van water is het mengsel geurloos. Je kunt deze houtsnippers of coco coir erop gooien. 

Kan wc papier in een compost toilet gegooid worden?

Ja wc-papier kan gewoon in een compost toilet. Alhoewel het beter is om dit te scheiden of gebruik te maken van biologisch afbreekbaar wc-papier

Hoelang duurt de installatie van een compost toilet?

De installatie van de meeste compost toiletten kost meer tijd dan van een draagbaar chemisch toilet, maar het is niet moeilijk. Er zijn verschillende soorten compost toiletten: diy pakketten die vrij eenvoudig te installeren zijn en andere kant en klare toiletten met een luchtafvoersysteem. Voor dit systeem moet er in de zijkant van de camper een gat gemaakt worden.

10 Beste camper toiletten

Een camper toilet is een persoonlijke voorkeur. Elk toilet heeft zo zijn voor- en nadelen die goed passen bij jouw camper of dit nu compost is of chemisch. We kunnen dus niet 1 beste toilet aanwijzen. Daarom is dit een lijst met de meest gebruikte camper toiletten door zelfbouwers. De lijst begint met chemische toiletten en gaat over naar compost toiletten.

Porta Potti 565: beste luxe chemische toilet

 • leeggewicht: 5.8kg
 • afmeting: 38.8 x 45 x 45.8 cm
 • capaciteit opvangbak: 21 liter

Dit chemische camper toilet van Thetford lijkt waarschijnlijk het meest op het toilet in huis. Dit komt omdat de zithoogte van de Porta Potti 565 hetzelfde is als een conventionele wc. Daarbij is de bril breed en comfortabel.

Het doorspoelen van de Porta Potti 565 gebeurd elektrisch via batterijen. Er zijn indicatoren voor de opvangbank en spoelbak, zodat je eenvoudig kunt zien of deze geleegd of gevuld moet worden.

Het voordeel van dit toilet is ook gelijk zijn nadeel. De afmeting van Porta Potti 565 is het grootst van alle chemische toiletten. Maar als je hier ruimte voor hebt is het de zithoogte helemaal waard.

Porta Potti 365: onze chemisch toilet keuze

 • leeggewicht: 4kg
 • afmeting: ÔÇÄ41.4 x 38.3 x 42.7 cm
 • capaciteit opvangbak: 21 liter

Een compact chemisch toilet met een grote opvangbak. De Porta potti 365 heeft dezelfde capaciteit als die van de 565, maar de afmeting verschilt. In twee van onze campers hebben wij de Thetford Porta Potti 365 gekozen. De afmeting vinden we ideaal en dat we handmatig moeten doorspoelen vinden we niet erg. We doen ongeveer 5 dagen met dit toilet voordat we hem moet legen.

Porta potti 145: beste kleine chemische toilet

 • Leeggewicht: 3.6kg
 • afmeting:  33 x 38.3 x 42.7 cm
 • capaciteit opvangbak: 12 liter

Is ruimte beperkt in jouw camper en wil je wel het comfort van een toilet? Dan is de Porta Potti 145 waarschijnlijk een hele goede keuze. Met de capaciteit van de opvangbak doe je ongeveer 2 a 3 dagen als je een grote en kleine boodschap erop doet. Het voordeel van deze kleinere capaciteit is dat je het toilet al geleegd hebt voordat deze begint te stinken. Daarbij kun je de gebruiksduur eenvoudig verlengen door buiten te plassen.

Dometic 976: luxe klein chemische toilet

 • Leeggewicht: 5 kg
 • afmeting:  33.3 x 38.7 x 38.7 cm
 • capaciteit opvangbak: 18.9 liter

Het chemische toilet van Dometic is uniek omdat deze compact is en toch een grote opvangbak heeft. De zitting is van normaal formaat en dus comfortabel. Daarbij is de zithoogte vrij hoog voor zo’n compact mobdel. Met een druk op de knop wordt er schoonwater door de wc gespoeld. Ook zit er een overspoel begrenzing op, zodat je nooit met een te vol toilet komt te zitten.

Er zijn twee modellen beschikbaar: de 976 en 972. Beide modellen werken hetzelfde alleen de opvangbak van de 972 is half zo groot.

Nature’s Head: meest luxe compost toilet

 • Leeggewicht: 12.7 kg
 • afmeting: 55.9 x 52.1 x 55.1 cm
 • capaciteit vaste opvangbak: 80 grote beurten
 • capaciteit vloeibare opvangbak: 8.3 liter

De Nature’s Head compost toilet scheid vast en vloeibare ontlasting en als er al een (stinkend) luchtje ontstaat wordt die direct afgevoerd met het luchtafvoersysteem. Dit vrij prijzige compost toilet wordt door camperaars gebruikt die vaak vrij kamperen en zij zweren bij dit camper toilet. Het vrij grote urine opvangbak zorgt ervoor dat je met 2 personen 2 a 3 dagen kunt doen voordat deze geleegd moet worden. De vast ontlasting kan tot wel maanden in het compartiment blijven afhankelijk van hoe vaak je deze gebruikt natuurlijk.

Er zijn twee varianten op de Nature’s Head compost toilet, maar het enige verschil is de hendel. Er is een variant met ”spider hendel”, dit is vrij compact en neemt 5 cm in breedte in beslag. Daarnaast is er een variant met ”voet zwengel”. Over het algemeen wordt deze als prettiger ervaren, maar neemt wel 10 cm meer ruimte in de breedte in beslag.

Kildwick DIY: beste doe-het-zelf compost toilet

 • Leeggewicht: 11.4 kg
 • afmeting: 47.8 x 42.2 (excl. bril) x 47.0 cm
 • capaciteit vaste opvangbak: 16 liter
 • capaciteit vloeibare opvangbak: 9.5 liter

Een stijlvol compost toilet (droogtoilet) van Berken multiplex met hoogglans afwerking. Het Kildwick compost toilet is comfortabel vanwege een traditionele wc-bril en een zithoogte van 45 cm. Het compost toilet scheid vast en vloeibare ontlasting dat in twee verschillende opvangbakken valt. Deze bakken zijn afsluitbaar en eenvoudig te legen zonder dat je jouw handen vies hoeft te maken.

Het Kildwick compost toilet is eenvoudig te installeren met behulp van de handleiding en is binnen een paar uur voltooid.

Boxio: verplaatsbaar scheidingstoilet

 • Leeggewicht: 2.8 kg
 • afmeting: 40 x 30 x 38 cm
 • capaciteit vaste opvangbak: 10 grote beurten
 • capaciteit vloeibare opvangbak: 5 liter

Een lichtgewicht scheidingstoilet dat eenvoudig te verplaatsen is. Het Boxio compost toilet is ideaal voor in een camper waarbij je geen vaste plek wilt aanwijzen voor het toilet. Het scheidingstoilet kan eventueel buiten neergezet worden en buiten gelaten worden, omdat deze van plastic en afsluitbaar is.

Biolan: compost scheidingstoilet met directe urineafvoer

 • Leeggewicht: 9.3 kg
 • afmeting: 56 x 53 cm
 • capaciteit vaste opvangbak: 28 liter

Dit compacte scheidingstoilet past in vrijwel elke ruimte. Wat uniek is aan de Biolan compost toilet is dat vloeibare ontlasting direct wordt afgevoerd. Wanneer je dus altijd vrij kampeert kan dit een uitkomst bieden. Op campings kan dit uiteraard voor problemen zorgen.

BranQ: goedkoopste camper toilet

 • Leeggewicht: 1.37 kg
 • afmeting: 37.5 x 37 x 34.4 cm
 • capaciteit opvangbak: 22 liter

Goedkoper dan de BranQ camper toilet gaat het niet worden. Dit toilet is makkelijk te verplaatsen en kun je ook gebruiken buiten de camper. Bij het toilet zitten biologisch afbreekbare zakken, zodat je deze direct bij het restafval kunt dumpen. Het nadeel van dit toilet is dat je er niet op kunt urineren.

Bivvy Loo: meest compacte camper toilet

 • Leeggewicht: 2.4 kg
 • afmeting: 39 x 34 x 25 cm
 • capaciteit opvangbak: 15 liter

Kostbare ruimte besparen in jouw camper besparen of is jouw camper al voltooid en wil je naderhand toch een toilet meenemen? De Bivvy Loo is het meest compact toilet in deze reeks met beste camper toiletten. Opgevouwen is dit toilet nog geen 5 cm hoog. Binnen enkele seconden is het toilet opgeklapt en vervolgens hang je er een biologische afbreekbare zak in die je erna weggooit bij het restafval. Het toilet heeft maar liefst 150kg draagvermogen.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct