toilet camper

Beste Toilet Camper: Chemisch of Compost

Een toilet in de camper is voor veel camperaars een essentieel onderdeel en zo ook voor ons. Een toilet in de camper heeft wat ons betreft (bijna) alleen maar voordelen. De belangrijkste is dat je overal en altijd je behoefte kunt doen. Zo hoeven we ook nooit op zoek naar een vaak smerige snelweg wc. Daarbij is ‘s nachts de camper niet uit moeten om naar het toilet te gaan een grote bonus of dit nu op de camping is of vrij in de natuur.

Het toilet in de camper kun je grofweg in 2 categorieën schalen: chemisch en compost. Daarop zitten allerlei varianten met verschillende eigenschappen.

In dit artikel laten we alle voor en nadelen zien van beide type toiletten en kom je erachter welke toilet het beste in jouw camper past.

ZELF EEN CAMPER BOUWEN?
Lees ook ons gratis artikel

VAN EEN BUS EEN CAMPER BOUWEN STAPPENPLAN

Zelf camper bouwen stappenplan

Waarom een toilet in de camper

Een toilet in de camper is waarschijnlijk één van de beste keuzes die je kunt maken. Het levert een stuk comfort en vrijheid op, helemaal als je ook vrij wilt kamperen.

 • Onderweg naar je bestemming gewoon je behoeftes doen.
 • Langs de snelweg slapen zonder dat er een openbaar toilet aanwezig is.
 • ‘S nachts niet de camper uit ook al is er een toilet aanwezig.
 • Geen stukjes papier meer op een openbare toilet leggen, omdat je bang bent voor de hygiene.

Je hoort het al er zitten veel comfortabele voordelen aan een toilet in de camper. Als je toch besluit geen toilet in de camper te nemen en wel vrij wilt kamperen denk dan eens aan het volgende.

Als je vrij kampeert zonder eigen toilet in de camper dan doe je jouw behoefte vanzelfsprekend in de natuur. Neem dan op zijn minst een schep mee en het gebruikte toiletpapier mee terug. En nu denk je misschien ”dit is toch niet zo erg, de natuur breekt dit wel af”. Daar kan ik mijzelf nog enigszins in vinden, maar voor de lokale bevolking is het geen gezicht. De mooiste stranden en bossen liggen vol met mensen-poep en wc-papier. Als we op deze manier omgaan met de natuur wordt wildkamperen in alle landen uiteindelijk onmogelijk. En ik ga ervan uit dat we dat allemaal niet willen.

Dus laten we nu het beste toilet uitkiezen voor jouw camper! 🙂

Chemisch of Compost

Een chemisch toilet of een compost toilet, welke is er nu beter? Als we kijken naar milieuvriendelijkheid dan wint compost ruimschoots. Maar wanneer we kijken naar aanschafkosten en installatie dan wint het chemische toilet. Ook kun je biologisch chemisch middel in het toilet doen, dan is ook het chemisch toilet milieuvriendelijk(er).

Qua gebruiksgemak blijft het een beetje in het midden. Een chemisch toilet moet je eens in de zoveel tijd dumpen, maar een compost toilet neemt meer ruimte in beslag en je moet houtsnippers opbergen.

CHEMISCH

VOORDELEN

 • Goedkoop te verkrijgen
 • Makkelijke installatie, simpelweg neerzetten
 • verkrijgbaar in veel verschillende maten

NADELEN

 • Moet geleegd worden na een aantal dagen
 • Dumpstation nodig om toilet te legen
 • Niet milieuvriendelijk, tenzij biologisch chemisch middel gebruikt wordt

COMPOST

VOORDELEN

 • Milieuvriendelijk
 • Geurloos
 • Geen dumpstation nodig, gewoon bij het groenafval

NADELEN

 • Neemt ruimte in beslag
 • Houtsnippers moeten ergens opgeslagen worden
 • Installatie is iets ingewikkelder. Ook heb je een luchtafvoer nodig.
 • Aanschafprijs

Chemisch toilet

Het chemische toilet kun je op twee manieren terugvinden in een camper. Als cassette en als draagbaar toilet.

De cassette toiletten plaats je als vast toilet in je camper, met een afvoer die naar een vaste tank loopt in je wagen of naar je draagbare afvalbak. Je zult dit type toilet dus ook veel terugzien in fabriekscampers.

Een veelgemaakte keuze in chemische toiletten is de draagbare variant. Dit komt door het gemak van installeren, maar ook door het gemak van legen.

Zelfs camperaartjes met fabriekscampers hebben vaak een draagbaar toilet met zich mee. Wanneer je een zelfbouw camper hebt kun je dit toilet makkelijk onder een bankje plaatsen, maar ook in de douchecabine als je die hebt. Wanneer je gaat douchen haal je het toilet even naar buiten en als je je behoefte gaat doen heb je ook nog een beetje privacy.

Hoe werkt een draagbaar chemisch toilet

Het toilet ziet eruit als een grote box met aan de bovenkant een deksel en een bril, net als thuis.

Het toilet bestaat uit twee delen. Het bovenste deel waarop je zit bevat ook gelijk het spoelwater compartiment. Met een knop of een pompje spoel je er water doorheen.

Het onderste deel is de opvangbak, deze open je simpel met een hendel aan de voorkant. Je kunt deze twee delen loskoppelen zodat je eenvoudig het toilet kunt legen.

In de opvangbak giet je een dopje (biologisch) chemisch middel. Dit zorgt ervoor dat alles in de opvangbak wordt afgebroken naar vloeibaar middel.

De opvangbak leeg je bij een camping of bij een servicestation langs de weg. Je kunt een chemisch toilet ook net zo goed dumpen in een huistoilet, de afvoer komt bij hetzelfde vuilwater uit. Dumpen in een straatputje is niet toegestaan.

Het beste chemische toilet voor in de camper

Wat voor jou het beste chemische toilet is hangt natuurlijk af van je eisen. Deze toiletten zijn er in ”normale” grootte en in zeer compacte vorm.

De meest verkochte toiletten zijn toch wel die van Thetford. Dit komt omdat het degelijke goede toiletten zijn voor een betaalbare prijs

Zelf hebben wij de Thetford Porta Potti 365. Deze valt qua maatvoering precies tussen onderstaande twee toiletten.

PORTA POTTI 145

 • Klein draagbaar toilet
 • Makkelijk op te bergen
 • Handig om als extra toilet mee te nemen
 • kleine opvangbak

PORTA POTTI 565

 • Groot draagbaar toilet
 • Eenvoudig te plaatsen in de camper
 • grote opvangbak

Compost toilet

Voor sommige camperaars is een compost toilet (droogtoilet) de enige logische keuze. Het ruikt niet, je hebt geen dumpstations nodig en het is ook nog milieuvriendelijk.

Onthoud wel mannen! Ook voor de kleine boodschap moet je gaan zitten. Alhoewel ik dat ook zou aanraden bij een chemisch toilet vanwege het spetteren.

Geen rioolgeur

Rioolgeur ontstaat doordat de vaste en vloeibare uitwerpselen worden gemengd. In een compost toilet worden de twee stoffen gescheiden en het resultaat is dus dat je geen rioolgeur ruikt, want die is er niet.

Wat je wel ruikt is de aardse geur van de houtsnippers gemengd met de vaste uitwerpselen. Deze geur wordt afgevoerd middels een ventilatortje en de luchtafvoer

Hoe vaak leeg je een compost toilet?

Met 2 personen kun je zo’n 2 weken doen met een compost toilet voordat je hem moet legen. 

De vloeibare uitwerpselen in de tank zorgt ervoor dat je maar 2 weken kunt doen met het compost toilet. Deze kun je wel op elk toilet legen, dus je kunt makkelijk tussendoor bij een tankstation de vloeibare uitwerpselen dumpen. De vaste uitwerpselen kunnen meerdere maanden in de tank blijven zitten.

Hoe weet je wanneer de tank vol is?

Wanneer je de hendel niet meer kan omdraaien. Vervolgens heb je nog een aantal dagen om de tank te legen.

Waar spoel je de wc mee door?

Je spoelt de wc dus niet door. Je maakt gebruik van houtsnippers of van coco coir. 

Het beste compost toilet voor in de camper

Compost toiletten kosten meer werk om te installeren, maar zijn wel van grootte meerwaarde voor jouw camper.

Compost toiletten zijn niet de goedkoopste toiletten, dus misschien als je toch zelf een camper aan het bouwen bent wil je ook zelf je eigen compost toilet bouwen.

NATURE’S HEAD

 • Luchtafvoer met ventilator
 • Overstromingscompartiment
 • Niet goedkoop

BIOLAN SIMPLETT

 • Luchtafvoer excl. ventilator
 • geen overstromingscompartiment
 • Niet goedkoop, wel beter betaalbaar

GERELATEERDE BERICHTEN

Wie zijn wij

Over ons bussen

Wij zijn Bas en Bianca. Sinds 2016 reizen wij samen de wereld over en zijn we ons eigen online bedrijfje gestart. Onze reizen zijn avontuurlijk en uitdagend, met één van onze zelfgebouwde campers of met backpack. Sindsdien zijn we ook vrolijkopreis.nl gestart in de hoop jou als bezoeker te inspireren.

Neem gerust een kijkje!

CHECKLIST CAMPER BOUWEN

Voor Altijd Gratis:
Camper Bouwen Checklist

Talloze Installatiegidsen en Complete Handleiding Zelf Camper Bouwen

GELD VERDIENEN OP REIS

Met onze GRATIS Geld Verdienen Op Reis e-book leer je exact hoe je binnen no-time op allerlei verschillende manieren geld verdient tijdens jouw reis!

NU VERKRIJGBAAR PHOTO PRESETS

Transformeer jouw eigen foto’s binnen een aantal klikken naar het mooiste resultaat!

FIT OP REIS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy