Camper koelkast in 5 stappen – Alle beste opties vergelijken

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Een camper koelkast uitzoeken kan als een behoorlijke opgave aanvoelen. Er zijn immers zoveel verschillende camper koelkasten te vinden. En deze koelkasten werken allemaal net anders, dus hoe weet je nu welke het beste bij jou past? Dit is afhankelijk in welke seizoen(en) je deze wilt gebruiken en of je vaak op de camping staat of niet. Met behulp van een eenvoudig stappenplan helpen we je bij het kiezen van een camper koelkast die het beste bij jouw camperreis past!

Daarbij leggen we graag alle verschillende termen uit die je vind als je camper koelkast of koelbox intikt in Google, zoals: compressor, aborptie of thermo-elektrisch, de energiebron van 12 of 230 volt of gas, het stroomverbruik in ampère of watt, de koeltemperatuur en de gevoeligheid met de buitentemperatuur en het geluidsniveau.

We kunnen ons voorstellen dat je door al deze termen niet gelijk weet welke koelkast het nu moet worden.

Maar deze termen en eigenschappen zijn wel heel belangrijk voor de keuze van jouw koelkast in de camper. En daarom leggen we in dit artikel de werking van elke koelkast uit en laten we de verschillen zien. Zo weet jij precies welke koelkast het beste bij jouw camper past.

Ga je zelf een camper bouwen? Lees dan ook ons gratis stappenplan.

Van een Bus een Camper Bouwen Handleiding

Zelf camper bouwen stappenplan

Compressor of Absorptie koelkast in de camper?

Een compressor koelkast krijgt bij veel camperaars de voorkeur. Dit komt doordat ze in de praktijk beter koelen dan absorptie koelkasten. Daarbij zijn compressor koelkasten een stuk zuiniger in gebruik dan vroeger. Ook zijn we steeds beter geworden in het opwekken van stroom in de camper door middel van zonnepanelen of met behulp van de dynamo tijdens het rijden. Stroom is het probleem dus niet meer.

Toch is het belangrijk een misvatting op te klaren. In theorie kan een absorptie koelkast even koud worden als een compressor koelkast. De manier waarop zij koud worden verschilt en ook de snelheid waarop zij dit doen, maar per definitie kunnen beide koelsystemen even hard koelen.

Het probleem dat ontstaat bij absorptie koelkasten is dat deze hun warmte slecht kwijt kunnen bij een hoge buitentemperatuur. En dus in deze situatie er lang over doen om koud te worden. Maar als jij niet naar de warmte toe reist en graag een koelkast wilt die ook op gas werkt, dan kan een absorptie koelkast de uitkomst zijn.

camper koelkast

Hieronder de werking van compressor en absorptie en de verschillen verder toegelicht.

Voordelen compressor

 • Gewenste koeltemperatuur vaak binnen enkele minuten bereikt
 • De buitentemperatuur heeft nauwelijks invloed op de koeltemperatuur
 • Energieverbruik ligt laag

Nadelen compressor

 • Een compressor koelkast hoor je eens in de zoveel tijd aanslaan.
 • Prijs

Voordelen absorptie

 • Maakt geen geluid
 • Werkt op 230 volt, 12 volt en gas

Nadelen absorptie

 • Komt langzaam aan op gang en dus behaalt die zijn koeltemperatuur traag.
 • Energie verbruik ligt erg hoog, met name het stroomverbruik
 • Koelt minder goed bij warme buitentemperaturen

Compressor camper koelkast

Ooit gemerkt dat een gasfles koud wordt als deze snel leegloopt? Een compressor koelkast werkt volgens hetzelfde principe. Net als een compressor koelkast in huis wordt de koelkast koud doordat de compressor koelmiddel actief door de kringloop duwt. De verdamper verdampt warme lucht en maakt hier koude lucht van. Deze opgenomen warmte wordt door de condensor naar buiten gestuurd. 

Doordat de compressor actief koelmiddel door de kringloop stuurt is het mogelijk voor een compressor koelkast om snel koud te worden. De compressor hoor je dan ook zo nu en dan aanslaan. 

12 volt compressor koelkast

De technologie van 12 volt compressor koelkasten is zoveel beter dan vroeger. Ze zijn zuiniger en koelen goed, zelfs zo goed dat er ook ruimte is voor een vriesvak. Voor veel camperaars die toch zonnepanelen op het dak leggen is een 12 volt compressor koelkast dus ook een logische keuze. Daarbij werkt de koelkast op 12 volt gelijksspanning (DC) waardoor ze energie zuiniger zijn dan koelkasten op 230 volt wisselspanning via de omvormer. Want alles via de omvormer is minder energie zuinig.

Voorbeeld energieverbruik

Een 12 volt compressor koelkast kunnen we direct aansluiten op de 12 volt huishoud accu. Dit is voordelig want zo hebben we niet te maken het energieverlies van de omvormer. Het verbruik is ook eenvoudig uit te rekenen. Voor de meeste 12 volt compressor koelkasten ligt het vermogen rond de 48 watt. Verbruik in ampère is: 48 watt gedeeld door 12 volt. Het verbruik is dus 4 ampère. Voor sommige compressor koelkasten zoals Dometic ligt dit zelfs nog lager, richting de 1 ampère!

Een koelkast staat niet continu aan, deze gaat aan wanneer de temperatuur te hoog wordt. Afhankelijk van de kwaliteit van de compressor koelkast en de buitentemperatuur staat een koelkast gemiddeld 4 tot 6 uur per dag aan. Het dagelijkse verbruik is dus 16 a 24 ampère per dag

Hoe groot moet mijn huishoud accu in Ah zijn?

De grootte van je huishoud accu in ampère uur (Ah) bepaal je aan de hand van jouw verbruikers, zo ook aan de hand van het verbruik van je koelkast. Als jouw 12 volt compressor koelkast 24 ampère per dag verbruikt dan heb je minimaal een 48Ah AGM accu nodig en een 25Ah Lithium accu. Uiteraard is dit alleen berekent voor de koelkast per dag. Als je jouw elektra gaat aanleggen in de camper dan zijn er ook andere verbruikers waar rekening mee gehouden moet worden en wellicht wil je meerdere dagen achter elkaar de koelkast gebruiken.

Compressor 12 volt koelkast: merken

Dometic is 1 van de marktleiders als het aankomt op camper koelkasten. Ook hebben zij veel andere camper producten, dus je hebt vast wel eens van ze gehoord. Dometic is de enige op de markt die zelf de compressor ontwikkeld voor in de koelkast. Andere bekende compressor 12 volt koelkast merken zijn: Isotherm, Alpicool, Indel B en Vitrifrigo. De compressors in deze koelkasten zijn minstens even goed!

DOMETIC CRX50 COMPRESSOR

 • Koeling met vriesvak
 • 45 liter
 • 12 volt of 24 volt
dometic coolmatic crx80

DOMETIC CRX80 COMPRESSOR

 • koeling met vriesvak
 • 78 liter
 • 12 volt of 24 volt

230 volt compressor camper koelkast

Meestal is een budget compressor camper koelkast op 230 volt. De technologie van een 230 volt compressor koelkast is hetzelfde als die van 12 volt. Alleen is deze aangedreven via 230 volt wat hem goedkoper maakt. Deze koelkasten kunnen ook tegen een stootje en trillingen anders hadden ze niet het label ”camper” gekregen.

Het grootste nadeel is het verhoogde energieverbruik. Het vermogen moet hoger zijn om net zo goed te koelen en we hebben een omvormer nodig als we niet aan walstroom staan.

Maar als jij weet dat je vaak op campings zult gaan staan en dus op walstroom staat dan is dit type koelkast wellicht een goede keuze voor jou.

Een compressor 230 volt koelbox heeft vaak ook de optie om op 12 volt (thermo-elektrisch) te koelen, alleen koelen ze dan minder goed (tot een temperatuur 20 graden lager dan de buitentemperatuur).

Voorbeeld energieverbruik

Zoals gezegd sluiten we een 230 volt compressor koelkast aan via de omvormer of via walstroom. Het verbruik via de omvormer ligt velen malen hoger dan via 230 volt walstroom. Ook is het vermogen op 230 volt dat nodig is gemiddeld zo’n 1,5 keer zo hoog. Dus we nemen in dit voorbeeld vergeleken met de 12 volt koelkast niet 48 watt maar 70 watt

De omvormer maakt van 12 volt gelijksspanning 230 volt wisselspanning. Dit proces kost energie en er is een verlies van gemiddeld 10 procent. Een camper koelkast met een vermogen van 70 watt verbruikt in dit geval (70 / (12volt – 10%)) is 5.8A. Een koelkast die 4 tot 6 uur per dag aanstaat verbruikt dus tussen de 23 en 35 ampère.

Via walstroom verbruikt deze 230 volt compressor koelkast een stuk minder. Want 70 watt gedeeld door 230 volt wisselspanning is 0,3A. En dus ligt het verbruik per dag tussen de 1,2 en 1,8 ampère.

Hoe groot moet mijn huishoud accu in Ah zijn?

De grootte van je huishoud accu in ampère uur (Ah) bepaal je aan de hand van jouw verbruikers, zo ook aan de hand van het verbruik van je koelkast. Als jouw 230 volt compressor koelkast 35 ampère per dag verbruikt dan heb je minimaal een 70 Ah AGM accu nodig en een 37 Ah Lithium accu.

Compressor 230 volt koelkast: merken

Het aanbod voor 230 volt compressor koelkasten loopt redelijk uiteen. Echter is het vrij moeilijk om een rechtopstaande 230 volt camper koelkast te vinden. Maar als je op zoek bent naar een koelbox dan is de keuze enorm. Zo hebben wij zelf een Mobicool B40 geplaatst in onze brandweerwagen, waar we erg tevreden over zijn. Dometic heeft een soortgelijke koelbox die niet veel verschilt in prijs. Andere bekende koelbox koelkasten zijn: Alpicool, Indel B, Tristar, Waeco en Vitrifrigo VF35.

MOBICOOL B40 COMPRESSOR KOELBOX

 • koeltemperatuur op 230 volt tot -15 graden(compressor)
 • koeltemperatuur op 12 volt, 20 graden onder buitentemperatuur (thermo-elektrisch)
 • relatief goedkoop
 • Inhoud: ca. 40 liter, stahoogte voor flessen van 2 liter
Dometic koelbox

DOMETIC CKD40 COMPRESSOR KOELBOX

 • temperatuurbereik van +10 °C tot -15 °C met digitale temperatuurweergave, traploze temperatuurregeling (compressor 230V en thermo-elektrisch 12V)
 • sterke isolatie met rubberen afdichting
 • Inhoud: ca. 40 liter, stahoogte voor flessen van 2 liter

Absorptie camper koelkast

Een absorptie koelkast koelt door gebruik te maken van 2 vloeistoffen: koelvloeistof en een absorptievloeistof. De reactie tussen deze twee vloeistoffen wordt veroorzaakt door het gasbrandertje of door stroom. 

Deze manier van koelen gebeurd langzaamaan want er wordt gebruik gemaakt van de natuurkundig wet dat warme lucht opstijgt. Daarnaast ontstaat er tijdens dit proces ook veel warme lucht, veel meer dan bij een compressor koelkast. Deze warme lucht moet de koelkast kwijt kunnen anders werkt deze niet meer optimaal. Een extra luchtrooster achter je koelkast is dan ook aan te raden. 

Schakelen tussen energiebronnen

Het voordeel van een absorptie koelkast is dat je hem op 230 volt, 12 volt en gas kunt aansluiten. Een absorptie koelkast trekt al gauw meer dan 4 keer zo veel stroom als een compressor koelkast, dus je zult gaan schakelen tussen deze drie aansluitingen. Voor de hand ligt dat wanneer je op walstroom staat je de koelkast op 230 volt schakelt. Wanneer er geen walstroom aanwezig is schakel je de koelkast tijdens het rijden op 12 volt van je startaccu en wanneer je stil staat op gas.

Hoeveel gas verbruikt een absorptie koelkast?

Afhankelijk van de isolatie van de koelkast en de buitentemperatuur verbruikt een absorptie koelkast gemiddeld 8 tot 12 gram gas per uur. Als we dit vergelijken met de gemiddelde hoeveelheid gas dat verbruikt wordt tijdens koken (140gram) is dit dus vrij weinig.

Absorptie koelkast: merken

En ook hier is Dometic koploper wat betreft goede absorptie koelkasten. Absorptie koelkasten zijn over het algemeen iets goedkoper dan compressor, dus het is wellicht iets minder schrikken. Een ander bekend merk die absorptie koelkasten verkopen is Thetford.

DOMETIC ABSORPTIE CAMPER KOELKAST

 • koeltemperatuur tot 30 graden onder buitentemperatuur 
 • 12 volt, 230 volt of gas
 • superstil

DOMETIC COMBICOOL ABSORPTIE KOELBOX

 • koeltemperatuur tot 30 graden onder buitentemperatuur
 • op 12 volt, 230 volt en gas te bedienen
 • superstil 

Thermo-elektrische camper koelkasten

Vrij goedkope camper koelkasten zijn thermo-elektrisch op 12 volt. Deze koelkasten koelen door gebruik te maken van het Peltier effect. Er wordt temperatuurverschil gecreëerd door elektrische stroom toe te passen op twee verschillende materialen.

Koeltemperatuur

Het nadeel van deze manier van koelen is dat het proces zeer afhankelijk is van de buitentemperatuur. Goede thermo-elektrische koelkasten kunnen maximaal tot 20 graden lager dan de buitentemperatuur koelen. Daarnaast schieten ze redelijk vaak aan omdat dit proces niet efficiënt is.

Energieverbruik

Thermo-elektrische camper koelkasten werken op 12 volt en soms ook 230 volt. Op 12 volt kun je deze aansluiten op de sigaretten aansluiting. Dus deze koelbox koelkasten zijn ook handig om mee te nemen voor een dagje picknicken. Het totale energieverbruik is erg afhankelijk van de buitentemperatuur en is dus ook moeilijk in te schatten.

Geschikt voor

Een warm klimaat is met een thermo-elektrische koelkast niet aan te raden. Het energieverbruik wordt hoog en de koelkast wordt alsnog niet erg koud. Temperaturen tot maximaal 25 graden is goed te doen.

Merken: Thermo-elektrische camper koelkast

Wanneer we het hebben over een thermo-elektrische camper koelkast dan gaat het in de meeste gevallen over een koelbox. Dometic heeft een aantal goede thermo-elektrische koelkasten. Daarnaast hebben zij ook een thermo-elektrisch en compressor in 1, de Dometic CKD40 net als de Mobicool B40.

MOBICOOL W40 THERMO-ELEC KOELBOX

 • koeltemperatuur 20 graden onder buitentemperatuur
 • 12 volt en 230 volt aansluiting
Dometic Thermo-elektrische camper koelkast

DOMETIC TROPICOOL

 • Koelen tot 25 graden onder buitentemperatuur
 • verwarmen tot 65 graden
 • op 12 volt en 230 volt

Normale huis koelkast als camper koelkast?

Soms komen we weleens een camper tegen met een normale huis koelkast, wel tafelmodel uiteraard. En vaak zijn deze camperaars niet eens ontevreden erover. En dat is ergens nog wel te begrijpen ook. Deze kleine modellen kosten vaak een schrijntje in vergelijking tot camper koelkasten.

Deze normale huis koelkasten werken wel alleen op 230 volt en hier zal je dus een omvormer voor nodig hebben. Maar een koelkast op 230 volt hoeft niet een slechte keuze te zijn.

Nadelen normale huis koelkast in je camper

Er schuilen natuurlijk wel een aantal nadelen aan het gebruik van een ”normale” huis koelkast in een camper. 

 • Deze huiskoelkasten zijn er niet voor gemaakt om aan te staan tijdens vervoer en moeten bij gebruik altijd waterpas staan. 
 • Daarnaast kan de compressor gaan lekken door het vele hobbelen. 
 • Uiteindelijk zal de levensduur van een normale huis koelkast korter zijn in je camper. Zo kun je verwachten dat hij na een aantal jaren minder goed gaat koelen of zelfs helemaal kapot gaat. 

Voordeel normale huis koelkast in je camper

De prijs natuurlijk! Een compressor koelkast van Dometic vind je zo voor €1000,- en de meeste normale huis koelkasten kun je al vinden voor €200,-

normale huis koelkast camper

MINI HUIS KOELKAST

 • mini vriesvak 
 • energiezuinig
 • werkt alleen op 230 volt
 • niet gemaakt voor vervoer

91L HUIS KOELKAST

 • werkt als een normale koelkast
 • energiezuinig
 • werkt alleen op 230 volt
 • niet gemaakt voor vervoer

In 5 stappen jouw camper koelkast

Een camper koelkast kopen brengt veel vragen met zich mee. Doordat er zoveel mogelijkheden zijn kun je af en toe het overzicht kwijtraken. In deze 5 stappen nemen we je mee door deze jungle en kun je op het eind een weloverwogen beslissing nemen.

1. Koelbox of Koelkast

1.1 EfficiĂ«ntie 

Koude lucht is zwaarder dan warme lucht en je zou dus kunnen zeggen dat een koelbox beter koud blijft. En dat klopt ook de koude ”lucht” kan niet weglopen in een koelbox. Maar spullen in een koelkast nemen ook koud op en die temperatuur zal niet zo snel verdwijnen bij het openen van een koelkast. 

Daarnaast doe je er slim aan een koelkast niet heel lang open te laten staan. Dus is het extra stroomverbruik dat een koelkast heeft t.o.v. een koelbox echt zoveel? Dat je om deze rede een koelbox kiest.

In ons geval in ieder geval niet. Door het plaatsen van zonnepanelen en opladen tijdens het rijden wekken we genoeg stroom op.

1.2 Opslag

Wat is jouw voorkeur wat betreft de opslag van je spullen in de koeling. Vind je het niet erg om alles in een box te stoppen of wil je liever alles rechtop in een kast kunnen zetten. 

In een koelbox zal je meer spullen kwijt kunnen dan in een koelkast, maar tegelijkertijd kun je er ook minder goed bij. Ook zal het schoonmaken van je koeling meetellen, want in een koelbox heb je vaak geen goede afwatering en moeten alle spullen eruit om deze schoon te kunnen maken.

1.3 Indeling camper

Waar moet jouw koeling in de camper komen? Heb je alleen plek onder een bankje of kan die ook onder het aanrecht? 

Wanneer je beperkte ruimte hebt is het waarschijnlijk logischer om een koelbox te nemen, ook omdat deze makkelijker te verplaatsen zijn. 

2. Compressor of absorptie

Het grootste verschil tussen deze twee is dat een compressor koelkast beter koelt en een absorptie koelkast op 230 volt, 12 volt en gas aangesloten kan worden. Een gedetailleerde uitleg van het verschil tussen deze twee vind je hierboven in het artikel.

Wat je jezelf dus moet afvragen in de keuze tussen deze twee:

 • Ga ja naar een warm klimaat en wil je altijd een goed gekoelde koelkast? Zo ja, kies dan voor een compressor koelkast. 
 • Ga je niet naar een super warm klimaat en kampeer je ook op donkere dagen? Dan is een absorptie koelkast wellicht beter. Een absorptie koelkast koelt minder goed, maar dat maakt niet uit want de buiten temperatuur is toch laag. Ook sluit je de koelkast dan aan op gas, wat handig is omdat je niet veel energie opwekt vanuit je zonnepanelen.

 • Een absorptie koelkast vraagt meer aandacht dan een compressor koelkast. Wil je niet elke dag bezig zijn met de afstelling van een absorptie koelkast, kies dan voor het gemak van compressor.

 • Elke koelkast moet zijn warmte kwijt kunnen, maar een absorptie koelkast al helemaal. Een compressor koelkast die aan de achterkant ruimte heeft om zijn warmte kwijt te kunnen is vaak al genoeg. Voor een absorptie koelkast moet je ventilatie roosters plaatsen.

 • Lichte slaper? Let op het geluidsniveau dat de koelkast produceert. Je slaapt immers in dezelfde ruimte. Een absorptiekoelkast maakt helemaal geen geluid.

MOBICOOL B40 COMPRESSOR KOELBOX

 • koeltemperatuur op 230volt tot -15 graden.
 • koeltemperatuur op 12 volt, 20 graden onder buitentemperatuur
 • relatief goedkoop

Dometic heeft tegenwoordig ook een hele goede compressor koelbox.

DOMETIC COMBICOOL ABSORPTIE KOELBOX

 • koeltemperatuur tot 30 graden onder buitentemperatuur
 • op 12 volt, 230 volt en gas te bedienen
 • superstil 

DOMETIC COMPRESSOR CAMPER KOELKAST

 • Koeling met vriesvak
 • slimme elektronica: 25% zuiniger dan zijn concurrenten
 • 12 volt of 24 volt

DOMETIC ABSORPTIE CAMPER KOELKAST

 • koeltemperatuur tot 30 graden onder buitentemperatuur 
 • 12 volt, 230 volt of gas
 • superstil

3. Welke maat?

Camper koelkasten kun je in allerlei maten krijgen. Welke maat voor jou geschikt is hangt af van je dagelijks routine. 

 • Drink je bijvoorbeeld veel fris en dan het liefste koud? 
 • Koop je groente vers of vaak voorgesneden, want voorgesneden groente moet koud bewaard worden. 
 • Hoe lang wil je vrij kunnen staan zonder naar de supermarkt te moeten. 

Daarnaast is het misschien handig om te weten dat de meeste sauzen niet koud hoeven te staan. Ook jam en veel andere potjes hoeven niet per se koud te staan.

Wij hebben in onze tweede camper een 40 Liter koelbox van Mobicool en hadden hier meer dan genoeg aan om een week zonder supermarkt te kunnen.

4. Vriesvak 

Een vriesvak zoals we die gewend zijn in onze huis koelkast vriest op -18 graden. Alleen op deze temperatuur blijven ijsjes gevroren.

Vanwege de verbeterde technologie kunnen compressor camper koelkasten tegenwoordig ook vriezen tot -18 graden. Maar absorptie en thermo-elektrisch kunnen dit niet en als er een vriesvak aanwezig is dan vriest deze niet verder dan -6 graden.  

Wil je dus een vriesvak dan doe je er verstandig aan een compressor koelkast te kiezen.

5. Installatie

Tijdens het aansluiten van je camper koelkast zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. 

 • zorg voor genoeg ventilatie achter de koeling. neem dit in beschouwing wanneer je maten opmeet. 
 • een koelkast hoger plaatsen dan de vloer kan een mooie toevoeging zijn aan het stukje comfort. Elke keer moeten bukken om eten en drinken te pakken kan vervelend worden als je een slecht rug hebt.

Ga je de installatie van je camper koelkast zelf doen? Lees dan ook ons uitgebreide elektra aanleggen artikel met elektraschema.

4 Budget camper koelkasten

Wanneer je voor een budget camper koelkast wilt gaan, dan kom je toch vaak uit op een koelbox die tot 20 graden onder buitentemperatuur koelt.

MOBICOOL W40 THERMO-ELEC KOELBOX

 • koeltemperatuur 20 graden onder buitentemperatuur
 • 12 volt en 230 volt aansluiting

MOBICOOL MV26

 • koeltemperatuur tot 18 graden onder buitentemperatuur
 • op 12 volt en 230 volt

MOBICOOL B40 COMPRESSOR KOELBOX

 • koeltemperatuur op 230volt tot -15 graden.
 • koeltemperatuur op 12 volt, 20 graden onder buitentemperatuur 
 • relatief goedkoop

DOMETIC COMBICOOL ABSORPTIE KOELBOX

 • koeltemperatuur tot 30 graden onder buitentemperatuur
 • op 12 volt, 230 volt en gas te bedienen
 • superstil 

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

3 reacties

 1. Ik vind het raar dat er nooit wordt gesproken over een ernstig nadeel van een compressorkoelkast, in mijn geval de Thetford T1090. Deze werkt (ttz het vriesvak) haast niet bij temperaturen onder de 16°. Dit wordt ook bevestigd door Thetford zelf. Dat is toch wel een nadeel wanneer je in tussenseizoenen kampeert. Zo heb je soms onaangename verrassingen.

  1. Sorry Fons ik begrijp je niet helemaal goed, bedoel je dat de compressor niet aanschiet wanneer de temperatuur buiten onder de 16 graden is bij de Thetford T1090. Dit is voor mij de eerste keer dat ik het hoor.

   Wat wel een nadeel is waar ik bekend mee ben is dat, een compressor koelkast stroom nodig heeft, altijd in elk seizoen. In winterseizoen zal je natuurlijk niet zoveel stroom opwekken via zonnepanelen en kan dat een probleem gaan geven. Een absorptie koelkast is dan waarschijnlijk een betere keuze, omdat je kunt schakelen tussen energie voorzieningen. Echter zijn de 12v compressor koelkasten van tegenwoordig wel heel zuinig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct