Camper koelkast in 5 stappen – Compressor of Absorptie

Wanneer je een camper koelkast gaat kopen kom je al snel allerlei verschillende keuzes tegen. De eerste is een compressor of absorptie koelkast (of koelbox) en de volgende of deze op 12 Volt, 230 Volt en of op gas moet kunnen. En waarom kun je niet gewoon een ”normale” huis-koelkast installeren. In dit artikel vergelijken we al deze mogelijkheden en ontdek je in 5 stappen de beste koelkast voor jouw camper!

Ga je zelf een camper bouwen? Lees dan ook ons gratis stappenplan.

Van een Bus een Camper Bouwen Handleiding

bus camper bouwen (4)

Gelijk naar de 5 stappen om jouw camper koelkast te bepalen

Zie ook: 4 Budget Camper Koelboxen

Compressor koelkast of Absorptie koelkast in de camper?

Allereerst is het belangrijk een misvatting op te klaren. Een compressor koelkast en absorptie koelkast kunnen even koud worden. De manier waarop zij koud worden verschilt en ook de snelheid waarop zij dit doen, maar per definitie kunnen beide koelsystemen even hard koelen.

Toch zie je vaak dat absorptie koelkasten niet verder koelen dan 20 graden lager dan de buitentemperatuur. Dit komt doordat absorptie koelkasten veel warme lucht kwijt moeten en als de buitentemperatuur hoog is gaat dit niet zo makkelijk.

Doordat je een koelkast vaak open en dicht doet en je met de camper soms in tropische klimaten staat, is de snelheid van koelen zeker een eigenschap die je in overweging moet nemen bij je keuze. Daarnaast is stroomverbruik ook een belangrijke factor!

Compressor camper koelkast

Een compressor camper koelkast heeft dezelfde werking als de koelkast thuis. Zij werken beide doordat de compressor koelmiddel actief door de kringloop duwt. De verdamper verdampt warme lucht en maakt hier koude lucht van. Deze opgenomen warmte wordt door de condensor naar buiten gestuurd. 

Doordat de compressor actief koelmiddel door de kringloop stuurt is het mogelijk voor een compressor koelkast om snel koud te worden. De compressor hoor je dan ook zo nu en dan aanslaan. 

Voordelen compressor koelkast:

 • Gewenste koeltemperatuur vaak binnen enkele minuten bereikt
 • De buitentemperatuur heeft geen invloed op de koeltemperatuur
 • energieverbruik ligt laag

Nadelen compressor koelkast

 • Een compressor koelkast hoor je eens in de zoveel tijd aanslaan. Vooral voor lichte slapers kan dit een probleem zijn. Alhoewel de nieuwere compressor koelkasten toch ook erg stil kunnen zijn.
camper koelkast

Absorptie camper koelkast

Een absorptie koelkast koelt door gebruik te maken van 2 vloeistoffen: koelvloeistof en een absorptievloeistof. De reactie tussen deze twee vloeistoffen wordt veroorzaakt door het gasbrandertje of elektra van de koelkast. 

Deze manier van koelen gebeurd langzaam aan want er wordt gebruik gemaakt van de natuurkundig wet dat warme lucht opstijgt. Daarnaast ontstaat er ook veel warme lucht, veel meer dan bij een compressor koelkast. Deze warme lucht moet de koelkast kwijt kunnen anders  werkt deze niet meer optimaal. Een extra luchtrooster achter je koelkast is dan ook aan te raden. 

Het voordeel van een absorptie koelkast is dat je hem op 230 volt, 12 volt en gas kunt aansluiten. Een absorptie koelkast trekt al gauw meer dan 4 keer zo veel stroom als een compressor koelkast, dus je zult gaan schakelen tussen deze drie aansluitingen. Voor de hand ligt dat wanneer je op walstroom (230 volt) staat je de koelkast op 230volt schakelt. Wanneer er geen walstroom aanwezig is schakel je de koelkast tijdens het rijden op 12 volt van je startaccu en wanneer je stil staat op gas.

Voordelen absorptie koelkast

 • maakt geen geluid
 • werkt op 230 volt, 12 volt en gas

Nadelen absorptie koelkast

 • komt langzaam aan op gang en dus behaalt die zijn koeltemperatuur traag.
 • energie verbruik ligt erg hoog, met name het stroomverbruik
 • koelt minder goed bij warme buitentemperaturen

Normale huis koelkast

Soms kom ik ze weleens tegen een camper met een normale huis koelkast, wel tafelmodel uiteraard. En vaak zijn deze mensen niet eens ontevreden erover. En dat is ergens nog wel te begrijpen ook. Deze kleine modellen kosten vaak een schrijntje in vergelijking tot camper koelkasten.

Deze normale huis koelkasten werken wel alleen op 230 volt en hier zal je dus een omvormer voor nodig hebben. Maar een koelkast op 230 volt hoeft niet een slechte keuze te zijn. In veel gevallen werkt de koelkast alleen maar beter.

Nadelen normale huis koelkast in je camper

Er schuilen natuurlijk wel een aantal nadelen aan het gebruik van een ”normale” huis koelkast in een camper. 

Deze huiskoelkasten zijn er niet voor gemaakt om aan te staan tijdens vervoer en moeten bij gebruik altijd waterpas staan. 

Daarnaast kan de compressor gaan lekken door het vele hobbelen. 

Uiteindelijk zal de levensduur van een normale huis koelkast korter zijn in je camper. Zo kun je verwachten dat hij na een aantal jaren minder goed gaat koelen of zelfs helemaal kapot gaat. 

Voordeel normale huis koelkast in je camper

De prijs natuurlijk! Een compressor koelkast van Dometic vind je zo voor €1000,- en de meeste normale huis koelkasten kun je al vinden voor €200,-

normale huis koelkast camper

MINI HUIS KOELKAST

 • mini vriesvak 
 • energiezuinig
 • werkt alleen op 230 volt
 • niet gemaakt voor vervoer

91L HUIS KOELKAST

 • werkt als een normale koelkast
 • energiezuinig
 • werkt alleen op 230 volt
 • niet gemaakt voor vervoer

12 volt vs. 230 volt – compressor koelkast

Bij de aanschaf van een camper koelkast kun je modellen kiezen die op 230 volt, 12 volt. En in veel gevallen zie je hier ook combinaties in, zodat je de mogelijkheid heb te schakelen. Maar voor welk type aansluiting moet je nu kiezen?

Elke aansluiting heeft een ander effect op de werking van de koelkast, maar ook een ander energie verbruik. De werking van de koelkast zal een beetje fabrikant meegeven in de specificaties. Hoe dit effect heeft op je energie verbruik lees je hieronder.

Voorbeeld:

Stel een camper koelkast draait met een vermogen van 65 Watt bij 230 Volt en 48 Watt bij 12 volt, voor een uur lang. 

De simpele rekensom om je verbruik te bereken: Stroomsterkte(I) = Vermogen (P) / Spanning (U)

Wanneer deze koelkast dus op 12 volt aangesloten staat delen 48W door 12V = 4 Ampère. Draait de koelkast een uur lang achter elkaar op 4 Ampère, dan is het verbruik 4Ah (Ampère per uur).

Wanneer deze koelkast op 230 volt aangesloten staat zou je zeggen dat deze stukken zuiniger moet zijn. Maar omdat we een 12 volt accu gebruiken en een omvormer in onze camper kunnen we niet 230 volt in onze berekening gebruiken. In plaats daarvan gebruiken we 12 volt min de spanningsverlies van 10% die je omvormer heeft. Dus 65 gedeeld 10,8V = 6 Ampère.

Zuinig verbruik?

Op 230 volt verbruikt de koelkast dus 33% meer Ampère. Het is dus geen gek idee om je koelkast op 12 volt aan te sluiten.

Gelukkig is een koelkast geïsoleerd en draait deze niet de hele dag door achter elkaar en schiet deze dus om de zoveel tijd aan. Wanneer het warm buiten is en de koelkast gaat vaak open en dicht dan zal deze dus vaker aanschieten om op temperatuur te blijven.

Over het algemeen koelt een camper koelkast minder goed op 12 volt dan op 230 volt. Sta jij dus in een warm klimaat, dan heb je dus geen goed gekoelde koelkast. Wil je dus altijd goed gekoelde drankjes en voedsel dan doe je er beter aan een groter elektraplan te maken. En waarom zou je niet een net iets grotere accu nemen en groter zonnepaneel, de laptops, tv en tablets gaan immers ook mee!

De uitzondering

De duurdere merken zoals Dometic hebben compressor koelkasten die helemaal niet op 230 volt kunnen, maar deze werken dan ook heel goed op 12 volt dat een 230 volt aansluiting overbodig is. Uiteraard hangt hier ook groter prijskaartje aan. 

In 5 stappen jouw camper koelkast

Een camper koelkast kopen brengt veel vragen met zich mee. Doordat er zoveel mogelijkheden zijn kun je af en toe het overzicht kwijtraken. In deze 5 stappen nemen we je mee door deze jungle en kun je op het eind een weloverwogen beslissing nemen.

1. Koelbox of Koelkast

1.1 Efficiëntie 

Koude lucht is zwaarder dan warme lucht, dus je zou zeggen logisch dat een koelbox beter koud blijft. En dat klopt ook de koude ”lucht” kan niet weglopen in een koelbox, maar de spullen in de koelkast nemen ook koud op en die temperatuur zal niet zo snel verdwijnen bij het openen van een koelkast. 

Daarnaast zal je je koelkast niet heel lang open laten staan en kun je jezelf afvragen of het extra stroomverbruik dat een koelkast heeft t.o.v. een koelbox echt zoveel is dat je om deze rede een koelbox kiest.

1.2 Opslag

Wat is jouw voorkeur wat betreft de opslag van je spullen in de koeling. Vind je het niet erg om alles in een box te stoppen of wil je liever alles recht op in een kast kunnen zetten. 

In een koelbox zal je meer spullen kwijt kunnen dan in een koelkast, maar tegelijkertijd kun je er ook minder goed bij. Ook zal het schoonmaken van je koeling meetellen, want in een koelbox heb je vaak geen goede afwatering en moeten alle spullen eruit om deze schoon te kunnen maken.

1.3 Indeling camper

Waar moet jouw koeling in de camper komen? Heb je alleen plek onder een bankje of kan die ook onder het aanrecht? 

Wanneer je beperkte ruimte hebt is het waarschijnlijk logischer om een koelbox te nemen, ook omdat deze makkelijker te verplaatsen zijn. 

2. Compressor of absorptie

Het grootste verschil tussen deze twee is dat een compressor koelkast beter koelt en een absorptie koelkast op 230 volt, 12 volt en gas aangesloten kan worden. Een gedetailleerde uitleg van het verschil tussen deze twee vind je hierboven in het artikel.

Wat je jezelf dus moet afvragen in de keuze tussen deze twee:

 • Ga ja naar een warm klimaat en wil je altijd een goed gekoelde koelkast? Zo ja, kies dan voor een compressor koelkast. 
 • Ga je niet naar een super warm klimaat en kampeer je ook op donkere dagen? Dan is een absorptie koelkast wellicht beter. Een absorptie koelkast koelt minder goed, maar dat maakt niet uit want de buiten temperatuur is toch laag. Ook sluit je de koelkast dan aan op gas, wat handig is omdat je niet veel energie opwekt vanuit je zonnepanelen.

 • Een absorptie koelkast vraagt meer aandacht dan een compressor koelkast. Wil je niet elke dag bezig zijn met de afstelling van een absorptie koelkast, kies dan voor het gemak van compressor.

 • Elke koelkast moet zijn warmte kwijt kunnen, maar een absorptie koelkast al helemaal. Een compressor koelkast die aan de achterkant ruimte heeft om zijn warmte kwijt te kunnen is vaak al genoeg. Voor een absorptie koelkast moet je ventilatie roosters plaatsen. Wil je dit niet? Dan is de keuze eenvoudig.

 • Lichte slaper? Let op het geluidsniveau dat de koelkast produceert. Je slaapt immers in dezelfde ruimte. Een absorptiekoelkast maakt helemaal geen geluid.

MOBICOOL B40 COMPRESSOR KOELBOX

 • koeltemperatuur op 230volt tot -15 graden.
 • koeltemperatuur op 12 volt, 20 graden onder buitentemperatuur
 • relatief goedkoop

Dometic heeft tegenwoordig ook een hele goede compressor koelbox.

DOMETIC COMBICOOL ABSORPTIE KOELBOX

 • koeltemperatuur tot 30 graden onder buitentemperatuur
 • op 12 volt, 230 volt en gas te bedienen
 • superstil 

DOMETIC COMPRESSOR CAMPER KOELKAST

 • Koeling met vriesvak
 • slimme elektronica: 25% zuiniger dan zijn concurrenten
 • 12 volt of 24 volt

DOMETIC ABSORPTIE CAMPER KOELKAST

 • koeltemperatuur tot 30 graden onder buitentemperatuur 
 • 12 volt, 230 volt of gas
 • superstil

3. Welke maat?

Camper koelkasten kun je in allerlei maten krijgen. Welke maat voor jou geschikt is hangt af van je dagelijks routine. 

 • Drink je bijvoorbeeld veel fris en dan het liefste koud? 
 • Koop je groente vers of vaak voorgesneden, want voorgesneden groente moet koud bewaard worden. 
 • Hoe lang wil je vrij kunnen staan zonder naar de supermarkt te moeten. 

Daarnaast is het misschien handig om te weten dat de meeste sauzen niet koud hoeven te staan. Ook jam en veel andere potjes hoeven niet per se koud te staan.

Wij hebben in onze tweede camper een 40 Liter koelbox van Mobicool en hadden hier meer dan genoeg aan om een week zonder supermarkt te kunnen.

4. Vriesvak 

Een vriesvak zoals we die gewend zijn in onze huis koelkast vriest op -18 graden. De vriesvakken in camper koelkasten vriezen vaak niet harder dan -6 graden en zijn dus eerder vrieshoud vakken dan diepvries vakken.

Een pak met ijsjes die je in zo’n vak wilt bewaren kun je het best dezelfde dag al opeten, want het ijs zal gaan smelten. Ijsblokjes vriezen voor in de drankjes gaat helaas op deze temperatuur ook niet lukken. 

De camper koelkasten die dit wel goed kunnen en ook energiezuinig blijven zijn die van Dometic.

5. Installatie

Tijdens het aansluiten van je camper koelkast zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. 

 • zorg voor genoeg ventilatie achter de koeling. neem dit in beschouwing wanneer je maten opmeet. 

 • een koelkast hoger plaatsen dan de vloer kan een mooie toevoeging zijn aan het stukje comfort. Elke keer moeten bukken om eten en drinken te pakken kan vervelend worden als je een slecht rug hebt.

Ga je de installatie van je camper koelkast zelf doen? Lees dan ook ons uitgebreide elektra aanleggen artikel met elektraschema.

4 Budget camper koelkasten

Wanneer je voor een budget camper koelkast wilt gaan, dan kom je toch vaak uit op een koelbox die maar tot 20 graden onder buitentemperatuur koelt of je kunt kiezen voor een ”normale” huis koelkast

MOBICOOL W40 COMPRESSOR KOELBOX

 • koeltemperatuur 20 graden onder buitentemperatuur
 • 12 volt en 230 volt aansluiting

MOBICOOL MV26

 • koeltemperatuur tot 18 graden onder buitentemperatuur
 • op 12 volt en 230 volt

MOBICOOL B40 COMPRESSOR KOELBOX

 • koeltemperatuur op 230volt tot -15 graden.
 • koeltemperatuur op 12 volt, 20 graden onder buitentemperatuur 
 • relatief goedkoop

DOMETIC COMBICOOL ABSORPTIE KOELBOX

 • koeltemperatuur tot 30 graden onder buitentemperatuur
 • op 12 volt, 230 volt en gas te bedienen
 • superstil 

GERELATEERDE BERICHTEN

Wie zijn wij

over ons

Wij zijn Bas en Bianca. Sinds 2016 reizen wij heel de wereld over op zoek naar de spannendste en mooiste plekjes op aarde!
Sindsdien runnen we een online bedrijfje en nu ook een blog in de hoop jullie te inspireren!


Neem gerust een kijkje!

CHECKLIST CAMPER BOUWEN

Voor Altijd Gratis:
Camper Bouwen Checklist

Talloze Installatiegidsen en Complete Handleiding Zelf Camper Bouwen

GELD VERDIENEN OP REIS

Met onze GRATIS Geld Verdienen Op Reis e-book leer je exact hoe je binnen no-time op allerlei verschillende manieren geld verdient tijdens jouw reis!

NU VERKRIJGBAAR PHOTO PRESETS

Transformeer jouw eigen foto’s binnen een aantal klikken naar het mooiste resultaat!

FIT OP REIS

3 reacties

 1. Ik vind het raar dat er nooit wordt gesproken over een ernstig nadeel van een compressorkoelkast, in mijn geval de Thetford T1090. Deze werkt (ttz het vriesvak) haast niet bij temperaturen onder de 16°. Dit wordt ook bevestigd door Thetford zelf. Dat is toch wel een nadeel wanneer je in tussenseizoenen kampeert. Zo heb je soms onaangename verrassingen.

  1. Sorry Fons ik begrijp je niet helemaal goed, bedoel je dat de compressor niet aanschiet wanneer de temperatuur buiten onder de 16 graden is bij de Thetford T1090. Dit is voor mij de eerste keer dat ik het hoor.

   Wat wel een nadeel is waar ik bekend mee ben is dat, een compressor koelkast stroom nodig heeft, altijd in elk seizoen. In winterseizoen zal je natuurlijk niet zoveel stroom opwekken via zonnepanelen en kan dat een probleem gaan geven. Een absorptie koelkast is dan waarschijnlijk een betere keuze, omdat je kunt schakelen tussen energie voorzieningen. Echter zijn de 12v compressor koelkasten van tegenwoordig wel heel zuinig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy