Camper Roest Behandelen – 4 eenvoudige Stappen

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Je wilt roest behandelen aan een camper? Roest verwijderen aan een camper kun je met een gestructureerde aanpak eenvoudig zelf doen. 

Vroeg of laat, iedereen met een camper zal een keer roest moeten behandelen. Het beste wat je kunt doen is uiteraard voorkomen, maar als je al enige roestplekken ziet kun je het beste er snel bij zijn om erger te voorkomen.

Ga je zelf een camper bouwen? Lees dan ook ons gratis stappenplan.

Van een Bus een Camper Bouwen Handleiding

Zelf camper bouwen stappenplan

Wanneer behandel je roest zelf?

Als je een geschikte bus hebt gevonden wil je voordat je begint aan de camperbouw roest behandelen. Ook als je op het eerste oog geen enkele roestplekken ziet is een goede inspectie erg belangrijk. Nu kun je nog overal makkelijk bij. Dus pak je zaklamp en inspecteer alle hoeken en gaten.

Na het verwijderen van de plastic platen en de vloer is het belangrijk dat je weer de zaklamp pakt en nog een keer alles goed naloopt.

Wij hebben een oude brandweer bus uit 1982 omgebouwd tot camper. Zelfs dit oude beestje die altijd binnen heeft gestaan had roestplekken. Ook onze Fiat Ducato uit 2008 had een paar lichte roestplekjes. In deze video op YouTube kun je zien hoe wij dit behandelen.

Zo goed als alle oppervlakkige carrosserie roestplekken kun je zelf behandelen. Ook plekken die doorgeroest zijn kun je zelf behandelen, mits dit plaatwerk niet een dragende functie heeft. 

Wanneer je roest ziet op je chassis kun je deze het best zo snel mogelijk behandelen, maar wanneer deze roest schilferig is en je kunt er doorheen kijken of doorheen porren met je schroefdraaier raadpleeg dan een specialist. Ook wanneer je twijfelt, het gaat immers om de veiligheid van het rijden met je camper. 

Roest voorkomen

Roest voorkomen doe je door kale stukken metaal te behandelen met metaalverf. Ga je gaten boren of stukken metaal afslijpen? Behandel dit dan naderhand altijd met metaalverf, het liefste in 2 lagen.

Een camper is gevoelig voor roest omdat je erin leeft. Je adem en lichaam stoten warmte uit en dit zorgt voor condens. En water op metaal zorgt voor roest. Belangrijk om de binnenkant van de camper te isoleren. Daarnaast zorgt het isolatiemateriaal ook voor een aangename leef temperatuur in de camper.

camper roest behandelen

Oppervlakkige roest behandelen

Met oppervlakkige roest bedoelen we de bruine roest die je op het metaal ziet zitten. Wanneer je hier met je vinger op duwt voel je geen verschil in stijfheid met naast gelegen delen die geen tekenen van roest hebben.

Benodigdheiden

 

Oppervlakkige roest

 1. De roest behandel je als eerste door zo veel mogelijk ervan weg te halen. Met de staalborstel op je accuboormachine slijp je zoveel mogelijk weg totdat je zo goed als geen roest meer kunt zien.

 2. Vervolgens ga je met een schuurpapier korrel 60 a 80 er ruim overheen. Pak ook een gedeelte van omliggend metaal mee. 

  1. Als je oppervlakkige roest verwijdert aan je chassis of op een plek waar je het vervolgens niet meer ziet kun je na schuurpapier 60 stoppen. 
  2. Als je roest verwijdert aan je carrosserie, bijvoorbeeld aan de buitenkant van je bus. Dan wil je vast voor je mooie busje een mooi glad resultaat. Gebruik dan na schuurpapier 60, ook schuurpapier 320 en vervolgens 1000 (en misschien nog wel 2000, doop dit schuurpapier in een beetje water). 

3. Voordat je de roest-omvormer gebruikt maak je de oppervlakte schoon met terpentine. Gebruik nu de roest-omvormer. Deze vreet de laatste roest aan die er eventueel nog zit. 

En ook hier, als je roest behandelt aan de carrosserie van je camper dan schuur je na het aanbrengen de roest-omvormer lichtjes op. 

bus camper bouwen

4. Als laatst gebruik je metaallak.

 1. Voor het behandelen van het chassis is Hammerite metaallak prima. Dit kun je met een kwast aanbrengen.

 2. Maar als je een mooi resultaat wilt voor op de carrosserie van je camper dan zal je nu nog een aantal stappen moeten doorlopen. 

  Gebruik als eerst een primer (grondlak) en meng deze met verdunners zoals op het blik aangegeven.

  Pak nu een spuitbus of een spuitpistool (voor een mooier resultaat) en oefen een aantal keer je spuittechniek. Ongeveer 20 a 25 cm vanaf het stuk metaal maak je zijwaartse bewegingen. Op de plek waar je van richting verandert zal de verf dikker worden aangebracht. Een kleine versnelling is hier op zijn plaats.

  Na het aanbrengen van de primer ga je nogmaals met nat schuurpapier korrel 2000 eroverheen.

  Herhaal dit proces minimaal 2 keer, zodat je een goede primer laag hebt. Op het blik staat aangegeven hoelang je moet wachten voordat je opnieuw kunt spuiten.

  Vervolgens ga je de laklaag 4 keer aanbrengen op dezelfde manier zoals met de primer.

  Als laatst breng je nog 2 keer een blanke lak aan zonder het schuurpapier hierbij te gebruiken.

Schilferige roest behandelen

Dit type roest betekent dat er al redelijke schade is aan je camper en behandelen wordt een uitdaging.

Wanneer je dit type roest op je chassis aantreft kun je het best een specialist inschakelen. 

Schilferige roest op je carrosserie kunnen we prima zelf behandelen. Helemaal wanneer je deze aantreft op een mooi glad stuk van je plaatwerk. Wanneer deze in een hoek zit wordt de klus iets lastiger, maar zeker niet onmogelijk.

Er is 1 stap die we toevoegen aan bovenstaande behandelplan. Deze stap voegen we toe na nummer 2. 

Alleen plamuren

Wanneer je opgeschuurde roestplek wat deukjes vertoont, dun aanvoelt of hele kleine gaatjes vertoont kun je het beste hier polyester plamuur overheen doen. 

Plamuren is vrij eenvoudig, meng de twee componenten zoals aangegeven staat op het blik en breng vervolgens binnen 5 minuten aan op de plek. Laten drogen en hierna goed opschuren!

Lamineren en plamuren

Wanneer je een groot gat overhoudt na het opschuren van je roest plek. Dan volstaat alleen plamuren niet. Je moet dan eerst lamineren met polyesterhars

Breng het gaas aan achter het plaatwerk en smeer de polyesterhars hier overheen. Na het uitharden kun je deze opschuren en vervolgens plamuren. 

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Eén reactie

 1. Goed om te weten dat je zelf roest op het plaatwerk kunt behandelen. Wij vonden deze vakantie ook een aantal roestplekjes op onze camper, volgens mij niet op dragende delen. Zodra hij weer in de opslag staat gaan we een middagje klussen. Dank voor het delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy