camper roest behandelen

Je wilt roest behandelen aan een camper? Roest verwijderen aan een camper kun je met een gestructureerde aanpak eenvoudig zelf doen. 

Vroeg of laat, iedereen met een camper zal een keer roest moeten behandelen. Het beste wat je kunt doen is uiteraard voorkomen, maar als je al enige roestplekken ziet kun je het beste er snel bij zijn om erger te voorkomen.

Ga je zelf een camper bouwen? Lees dan ook ons gratis blog.

Van een Bus een Camper Bouwen Handleiding

bus camper bouwen (4)

Wanneer behandel je roest zelf?

Wij hebben een oude brandweer bus uit 1982 die altijd heeft binnen gestaan, maar zelfs dit beestje had roestplekken. 

Zo goed als alle oppervlakkige carrosserie roestplekken kun je zelf behandelen. Ook plekken die doorgeroest zijn kun je zelf behandelen, mits dit plaatwerk niet een dragende functie heeft. 

Wanneer je roest ziet op je chassis kun je deze het best zo snel mogelijk behandelen, maar wanneer deze roest schilferig is en je kunt er doorheen kijken of doorheen porren met je schroefdraaier raadpleeg dan een specialist. Ook wanneer je twijfelt, het gaat immers om de veiligheid van het rijden met je camper. 

camper roest behandelen

Oppervlakkige roest behandelen

Met oppervlakkige roest bedoelen we de bruine roest die je op het metaal ziet zitten. Wanneer je hier met je vinger op duwt voel je geen verschil in stijfheid met naast gelegen delen die geen tekenen van roest hebben.

Benodigdheiden

Oppervlakkige roest

 1. De roest behandel je als eerste door zo veel mogelijk ervan weg te halen. Met de staalborstel op je accuboormachine slijp je zoveel mogelijk weg totdat je zo goed als geen roest meer kunt zien.

 2. Vervolgens ga je met een schuurpapier korrel 60 a 80 er ruim overheen. Pak ook een gedeelte van het omliggen metaal mee. 

  1. Als je oppervlakkige roest verwijdert aan je chassis of op een plek waar je het vervolgens niet meer ziet kun je na schuurpapier 60 stoppen. 
  2. Als je roest verwijdert aan je carrosserie, bijvoorbeeld aan de buitenkant van je bus. Dan wil je vast voor je mooie busje een mooi glad resultaat. Gebruik dan na schuurpapier 60, ook schuurpapier 320 en vervolgens 1000 (en misschien nog wel 2000, doop dit schuurpapier in een beetje water). 

3. Voordat je de roest-omvormer gebruikt maak je de oppervlakte schoon met terpentine. Gebruik nu de roest-omvormer. Deze vreet de laatste roest aan die er eventueel nog zit. 

En ook hier, als je roest behandelt aan de carrosserie van je camper dan schuur je na het aanbrengen de roest-omvormer lichtjes op. 

bus camper bouwen

4. Als laatst gebruik je metaallak.

 1. Voor het behandelen van je chassis is Hammerite metaallak prima. Dit kun je met een kwast aanbrengen.

 2. Maar als je een mooi resultaat wilt voor op de carrosserie van je camper dan zal je nu nog een aantal stappen moeten doorlopen. 

  Gebruik als eerst een primer (grondlak) en meng deze met verdunners zoals op het blik aangegeven.

  Pak nu een spuitbus of een spuitpistool (voor een mooier resultaat) en oefen een aantal keer je spuittechniek. Ongeveer 20 a 25 cm vanaf het stuk metaal maak je zijwaartse bewegingen. Op de plek waar je van richting verandert zal de verf dikker worden aangebracht. Een kleine versnelling is hier op zijn plaats.

  Na het aanbrengen van de primer ga je nogmaals met nat schuurpapier korrel 2000 eroverheen.

  Herhaal dit proces minimaal 2 keer, zodat je een goede primer laag hebt. Op het blik staat aangegeven hoelang je moet wachten voordat je opnieuw kunt spuiten.

  Vervolgens ga je de laklaag 4 keer aanbrengen op dezelfde manier zoals met de primer.

  Als laatst breng je nog 2 keer een blanke lak aan zonder het schuurpapier hierbij te gebruiken.
 3.  

Schilferige roest behandelen

Dit type roest betekent dat er al redelijke schade is aan je camper en behandelen wordt een uitdaging.

Wanneer je dit type roest op je chassis aantreft kun je het best een specialist inschakelen. 

Schilferige roest op je carrosserie kunnen we prima zelf behandelen. Helemaal wanneer je deze aantreft op een mooi glad stuk van je plaatwerk. Wanneer deze in een hoek zit wordt de klus iets lastiger maar zeker niet onmogelijk.

Er is 1 stap die we toevoegen aan bovenstaande behandelplan. Deze stap voegen we toe na nummer 2. 

Alleen plamuren

Wanneer je opgeschuurde roestplek wat deukjes vertoont, dun aanvoelt of hele kleine gaatjes vertoont kun je het beste hier polyester plamuur overheen doen. 

Plamuren is vrij eenvoudig, meng de twee componenten zoals aangegeven staat op het blik en breng vervolgens binnen 5 minuten aan op de plek. Laten drogen en hierna goed opschuren!

Lamineren en plamuren

Wanneer je een groot gat overhoudt na het opschuren van je roest plek. Dan volstaat alleen plamuren niet. Je moet dan eerst lamineren met polyesterhars

Breng het gaas aan achter het plaatwerk en smeer de polyesterhars hieroverheen. Na het uitharden kun je deze opschuren en vervolgens plamuren. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *