buitendouche camper

Je wilt een buitendouche aan de camper installeren? Als je geen plaats hebt voor een douche in de camper of je wilt je jezelf ook buiten kunnen afspoelen dan is een buitendouche installeren een goed idee!

In dit artikel bespreken we hoe je zelf een buitendouche kunt installeren en de verschillende opties die je hebt.

Ga je zelf een camper bouwen? Lees dan ook ons gratis blog.

Van een Bus een Camper Bouwen Handleiding

wonen en werken in een camper

De belangrijkste opties waar je over na moet denken is of je:

  1. een warm water buitendouche wilt of genoegen neemt met koud water.
  2. het water via de waterpomp loopt of door de zwaartekracht uit de douchekop komt omdat de tank op het dak ligt.

Laten we beginnen met een warm water buitendouche via de waterpomp en alles wat er bij komt kijken.

Als tweede zullen we een koud water buitendouche bespreken met een tank die op het dak ligt. Dit water is misschien wel niet zo koud als je dacht doordat het zonnetje erop heeft geschenen.

 

1. Warm Water Buitendouche Camper

Totale kosten: ongeveer €100,- (exclusief gasfles en waterpomp)

Wanneer je een warm water buitendouche aan de camper wilt installeren heb je een aantal onderdelen nodig om dit voor elkaar te krijgen.

Daarnaast heb je een gasfles nodig op propaan of butaan met drukregelaar. Om de gasslang met 1/4” schroefdraad aan te kunnen sluiten op de gasboiler heb je een gasslangtuit nodig die van 1/2” naar 1/4” gaat. Omdat de aansluiting op de gasboiler 1/2” is. Als jij met klemmen werkt op je gasslang dan heb je een 1/2” slangtule koppelstuk nodig. 

Water pompen

Het water pomp je via de waterpomp in de gasboiler. Aangezien er al een waterpomp aanwezig is voor de keuken hoef je niet nog een extra waterpomp te kopen. Zie ons waterschema om duidelijk te krijgen hoe dit systeem loopt en wat voor waterpomp je kunt gebruiken.

Buitendouche Camper Privacy

Wanneer je buiten gaat douchen bij je camper dan is het altijd mogelijk dat er mensen voorbij lopen of dat de buurman net even zijn raampje uitkijkt. Als je wild gaat kamperen dan hoeft dit natuurlijk helemaal niet te gebeuren. Maar over het algemeen sta je bijna niet alleen op een plek. Om dus even ongegeneerd te kunnen douchen is een beetje privacy wel gewenst. 

Je hebt verschillende mogelijkheden om in je buitendouche privacy te krijgen. 

  1. Tussen de achterdeuren van je bus een uitvouwbare douchegordijnstang hangen met douchegordijn.
  2. Een opvouwbare douchecabine tent.

 

2. Koud Water Buitendouche Camper

Totale kosten ongeveer €50,-

De kosten voor een koud water buitendouche verschilt niet zo veel als die voor met warm water. Het grote verschil zit hem er in dat een koud water buitendouche eenvoudiger is om te installeren en eenvoudiger in gebruik. Maar dan moet je wel genoeg nemen met koud water natuurlijk. 

Wij hadden in eerste instantie een koud water buitendouche. Dit was in de zomer geen enkel probleem omdat de zon toch ook de tank een beetje verwarmt, maar toen we aan het einde van de zomer kwamen… brrrr.

Kant en Klaar

Wil je zelf niet klussen en koop je liever een kant en klare buitendouche die je op het dak van je camper kunt plaatsen? Dan is de road shower een geweldig apparaat. Flink aan de prijs als je het mij vraagt, maar dan heb je wel wat! De andere optie is door te kiezen voor een waterzak die opwarmt door zonne-energie, een iets minder handige optie maar wel een stuk goedkoper.

Je kunt natuurlijk ook een koud water buitendouche zelf maken middels een watertank of pvc buis bovenop het dak van je camper.

Onderdelen zelfbouw koud water buitendouche

Dit zijn de minimale eisen voor het bouwen van een pvc buis buitendouche. Zelf heb ik de aansluiting op een watertank gehad, dit werkte ook prima. Wanneer je een tank kiest i.p.v. een pvc buis let er dan goed op dat het gat met schroefdraad 2” is, of koop een koppeling zodat je de 2” kogelkraan kan aansluiten op een ander gat.

 

Is een Buitendouche iets voor jou?

Er zijn veel verschillende manieren om een buitendouche op je camper te plaatsen. Zo kun je toch altijd weer fris achter het stuur kruipen. Welke optie voor een buitendouche werkt voor jou het beste en ben ik misschien wel een mogelijkheid vergeten? Laat het me weten, we proberen onze blogs altijd zo volledig mogelijk te krijgen. 🙂 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *