Buitendouche Camper installeren – 6 opties

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Een warme buitendouche installeren voor de camper is een luxe die jouw camperreis naar een nieuw niveau brengt. Douchen doen we thuis immers dagelijks. Waarom dan niet dezelfde luxe creëren wanneer je met de camper op stap bent. En dit kan op allerlei manieren, van vrij eenvoudige tot iets complexere manieren.

Deze keuze moet altijd gemaakt worden of je nu zelf een camper gaat bouwen, gebouwd hebt of gaat kopen: Ga je voor een binnen of buiten douchen? Maar beide kan natuurlijk ook!

Over het algemeen kiezen camperaars voor een buitendouche om ruimte binnen te besparen. Een logische keuze!

In dit blog delen we alle buitendouche opties voor de camper en geven we daarbij indien mogelijk installatie stappen.

Wil je toch liever binnen in de camper kunnen douchen? Lees in ons 12-stappenplan precies hoe wij een lichtgewicht douchecabine hebben gemaakt in onze nieuwste camper.

Essentieel voor een camper buitendouche

Het grootste voordeel van een buitendouche is dat je ruimte in de camper bespaart. Wel zorgt een douche ervoor dat je meer water verbruikt. Zo verbruik je al gauw 10 tot 20 liter per buiten douchebeurt. En dus doe je er verstandig aan het watersysteem en de watertank op dit verbruik aan te laten sluiten.

Een handig item voor elke buitendouche is een douchekophouder met vacuüm zuignap.

Deze houder plaats je eenvoudig aan de buitenkant van de camper, zodat je jouw douchekop kunt plaatsen en je handen vrij hebt om te wassen.

Buitendouche Privacy

Wanneer je buiten gaat douchen bij je camper dan is het altijd mogelijk dat er mensen voorbij lopen of dat de buurman net even zijn raampje uitkijkt.

Je kunt natuurlijk badkleding aantrekken, maar je kunt meer privacy creëren. Zo kun je ongegeneerd buiten bij je camper douchen. 

Je hebt verschillende mogelijkheden om privacy te creëren: 

  1. Een opvouwbare douchecabine tent.
  2. Achtertent met zonnedak
  3. Tussen de achterdeuren van je camper een uitvouwbare douchegordijnstang met douchegordijn.

Buitendouche camper mogelijkheden

Een buitendouche installeren waarbij warm water geen garantie is, is makkelijker en goedkoper. Je maakt in dit geval gebruik van zonne-energie. Als de zon er niet is kun je dus ook niet warm douchen. Hieronder geven we je alle mogelijkheden om buiten te douchen wanneer je met de camper weg bent.

1. Buitendouche met mobiele gasboiler

  • prijsindicatie: vanaf 150,- (exclusief gasfles en watersysteem)

Deze tankloze mobiele gasboiler maakt koud water heel snel heet. En dan bedoelen we ook echt heet. Zelf hebben we deze installatie gebouwd in onze tweede camper en hoefde we de boiler nooit volledig open te draaien anders verbranden we onszelf. Wanneer je een warm water buitendouche aan de camper wilt installeren heb je een aantal onderdelen nodig om dit voor elkaar te krijgen.

Daarnaast heb je een gasfles nodig op propaan of butaan met drukregelaar. Om de gasslang met 1/4” schroefdraad aan te kunnen sluiten op de gasboiler heb je een gasslangtuit nodig die van 1/2” naar 1/4” gaat. Omdat de aansluiting op de gasboiler 1/2” is. Als jij met klemmen werkt op je gasslang dan heb je een 1/2” slangtule koppelstuk nodig. 

Water pompen

Het water pomp je via de waterpomp in de gasboiler. Aangezien er al een waterpomp aanwezig is voor de keuken hoef je niet nog een extra waterpomp te kopen. Zie waterschema 1 in ons watersysteem artikel om duidelijk te krijgen hoe dit systeem loopt en wat voor waterpomp je kunt gebruiken.

2. Watertank op het dak

  • prijsindicatie DIY: 50,- tot 100,- euro
  • prijsindicatie kant en klaar: vanaf 600,-

Het grootste voordeel van een watertank op het dakrek is dat je vrij veel water kunt meenemen om buiten te douchen. Bij voorkeur is het een zwarte watertank, want zo wordt het water in de tank verwarmt door de zon. Deze watertank staat los van het watersysteem in de camper en je gebruikt het dus echt alleen om buiten te douchen. Als de zon schijnt heb je heerlijk warm water, maar als de zon niet geschenen heeft dan heb je een lauw water buitendouche.

Deze optie heeft geen waterpomp nodig en de werking is ook vrij simpel. Door middel van de zwaartekracht komt er een behoorlijk goede straal uit de douchekop. Bijvullen doe je aan de bovenkant dus een trap naar het dakrek / imperiaal is geen overbodige luxe.

Wij hadden op onze tweede camper een watertank op het dak. Dit was in de zomer geweldig, maar wij wilden ook met de camper buiten het seizoen weg. Dan was buiten douchen met lauw water toch een minder leuke ervaring.

Er zijn twee mogelijkheden om buiten te douchen met een watertank op het dak:

  • Je bouwt deze zelf van PVC buizen
  • Een kant en klare buitendouche voor op het dak aanschaffen

Kant en Klaar

Wil je zelf niet klussen en koop je liever een kant en klare buitendouche die je op het dak van je camper kunt plaatsen? Dan is de road shower een geweldig apparaat. Flink aan de prijs als je het mij vraagt, maar dan heb je wel wat!

Onderdelen zelfbouw koud water buitendouche

3. Buitendouche: Waterzak voor zonnedouche

  • prijsindicatie: vanaf 30,- euro

Een speciale waterzak om warm te douchen met behulp van de zon. Dit is één van de meest simpele manieren om een buitendouche te installeren.

De waterzak leg je in de zon door deze bijvoorbeeld op je motorkap of dak te leggen. Na een aantal uur is het water in de zak heet en kun je buiten warm douchen. Met bijgeleverde slang en douchekop laat je met behulp van de zwaartekracht het water uit de zak stromen.

waterzak zonnedouche

Tip: Check de temperatuur van het water in de zak voordat je gaat douchen en stop er wellicht wat koud water bij. Wij hebben ons een keer verbrandt omdat het water zo heet werd.

4. Buitendouche: Waterzak op druk

  • prijsindicatie: vanaf 45,-

Een waterzak die je zelf op druk kunt zetten en verwarmt wordt door de zon, de Wadeo zonnedouche. Zo kun je comfortabel een buitendouche nemen en bepaal je zelf de hardheid van de waterstraal. Je maakt dus geen gebruik van de zwaartekracht zoals bij de waterzak en watertank op het dak.

Het grootste voordeel van deze set up is dan ook dat je niets boven je hoofd neer hoeft te leggen of te pakken om te kunnen douchen. De waterzak op druk is zelfs eenvoudig te verplaatsen, dus je kunt ook ergens anders dan bij de camper douchen.

buitendouche op druk

5. Buitendouche op 12 volt

  • prijsindicatie: vanaf 25,- euro

Je kent de verhalen misschien nog wel van vroeger. Thuis douchen met een emmer water en beker waarmee het water over het hoofd ging. En als je een beetje pech had was dit koud water.

De 12 volt buitendouche is net iets luxer! Je verwarmt een pan met water en gooit dit in de uitvouwbare emmer. De 12 volt buitendouche is een waterpomp op batterij met douchekop. Je gooit de pomp in de emmer met water en zet deze aan.

De 12 volt buitendouche kan eenvoudig opgeladen worden met een usb-aansluiting tijdens het rijden of via je huishoud accu.

6. Waterstopcontact in de camper

  • prijsindicatie: vanaf 50,- euro (exclusief boiler en watersysteem)

Een wateraansluiting (waterstoptcontact) aan de buitenkant van je camper is een luxe waar je jezelf dankbaar voor gaat zijn. Met het grootste gemak creëer je voor jezelf een buitendouche. Doordat je eenvoudig water buiten de camper hebt gebruik je dit waterstopcontact ook voor andere doeleinden. Zoals je kleding afspoelen, surfboard afspoelen, je hond wassen en ga zo maar door.

De aansluiting voor het waterstopcontact ligt binnenin de camper en je hebt hier een waterdrukpomp voor nodig. Watersysteem 1 en 2 in ons watersysteem artikel passen hier goed bij omdat deze gebruik maken van een drukpomp.

Is een Buitendouche (n)iets voor jou?

Er zijn veel verschillende manieren om een buitendouche op je camper te plaatsen. Zo kun je toch altijd weer fris achter het stuur kruipen. Naast een buitendouche bij de camper zijn er ook andere mogelijkheden om te douchen zonder bovenstaande opties. Zo heb je altijd de mogelijkheid om te douchen op een camping, maar je kunt ook vaak douchen aan het strand. Gebruik in dit geval biologisch afbreekbare shampoo.

Mijn vriendin gebruikt ook de droogshampoo van Andrélon. Dit is shampoo voor het haar zonder dat je hier water voor nodig hebt. Dus dan kun je zo nu en dan een douchebeurt overslaan, als je partner dat goed vindt natuurlijk :P.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

6 reacties

  1. Hoi Bas,

    Ik heb ontzettend veel aan jullie filmpjes en deze handleiding gehad.
    Onzettend bedankt voor al het vele extra werk dat jullie hierin hebben gestoken.
    Ik heb een vraag over de kosten van de buitendouche.

    Er staat €100 excl gasfles en pomp . De geiser kost (nu) zo’n €160 , zijn de prijzen zoveel gestegen of was dit bedrag ook ecl de kosten van de geiser?

    1. Hi van Peer,

      Ja dat klopt! De prijs is gestegen voor de geiser. Vervelend
      Ik heb een alternatief gezocht, de goedkoopste die ik kon vinden was deze https://amzn.to/3DsX0EI

      Maar met die heb ik geen ervaring natuurlijk. Zag wel dat die ook op propaan is.

  2. Hoi Bianca en Bas
    Als je op n camperplaats staat heb je dikwijls een waterkraan vlakbij je camper,
    met n slang kun je van die kraan naar je geiser op de achterdeur zolang douchen als je wilt.
    Gr Bert

  3. Hoi Bianca en Bas
    zou zo een geiser werken met een 12v dompelpomp of geeft dit te weinig druk . als je langs een zuiver stomend riviertje staat om daar uit water te pompen of uit een emmer ( rivier is proper genoeg om je te wassen waar wij staan maar zou mijn vers watertanks Niet mee vullen uiteraard.

    1. Ha Robin,

      Ja dat zou prima werken. Je hebt wel een dompelpomp nodig die minimaal 2 bar druk levert voor deze geisers. Zolang je geen steentje of fijn sediment in het water hebt zitten zie ik geen probleem waarom water uit de rivier niet zou werken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct