Wonen en Werken in een Camper – Waarom en hoe werkt dat

Wonen en werken in een camper ook wel ”Vanlife” genoemd. Vroeger werd dit type leven gekenmerkt als gefaald, tegenwoordig is wonen en werken in een camper steeds populairder aan het worden. Dit komt door de aantrekkelijke levensstijl die eraan verbonden is.

Het avontuurlijke leven met meer vrijheid, wakker worden in de natuur, de mogelijkheid om de wereld te zien vanuit de luxe van je eigen huisje en dat zonder vaste lasten zoals hypotheekkosten of huur.

Met de komst van het internet is er ontzettend veel mogelijk geworden. Binnen enkele muisklikken vinden we alle informatie die we nodig hebben. Zo is het boeken van vluchten veel makkelijker geworden. Maar ook jezelf voorbereiden op een examen stukken eenvoudiger.

En zo is het wonen en werken in een camper ook vele malen toegankelijker geworden. Door het internet kun je met je laptop blijven werken voor je baas of op afstand je eigen bedrijf runnen. Nu is dit natuurlijk niet in elke branche mogelijk. Maar door het internet is jezelf omscholen nu ook een veel minder grote stap. Dus heb je interesse in het wonen en werken in een camper? Blijf dan vooral lezen!

Levensstijl: Wonen en Werken in een Camper

Dat wonen en werken in een camper anders is dan wat de gemiddelde Nederlander doet dat is wel vanzelfsprekend, maar hoe is dit dan anders? Je levensstijl zal op verschillende vlakken een stuk mooier eruit komen te zien in een camper, maar het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn.

wonen en werken in een camper

Meer vrijheid

Je hebt zelf de vrijheid om te kiezen waar je werkt en hoe jouw dag eruit ziet. Wil je deze week aan het strand staan? Geen probleem! Wil je vandaag een nieuw gebied ontdekken? Dat kan, die keuze heb je!

Voor mijn vriendin en ik bestaat vrijheid uit drie onderdelen, locatie-vrijheid, tijds-vrijheid en financiële-vrijheid. Wanneer je gaat wonen en werken in een camper geniet je van deze 3 onderdelen. En zeker wanneer je je eigen bedrijf begint waarmee je een passief inkomen verdient.

Minimalisme

Doordat je woonruimte maar een klein oppervlak bevat ga je kritisch nadenken over je spullen. Heb ik dit echt nodig? Voegt dit waarde toe aan mijn leven? 

Een aantal spullen om je werk te kunnen doen en een aantal gadgets om je leven in je camper aangenamer te maken nemen al gauw veel ruimte in beslag. Dus een aantal spullen niet meenemen die je toch nooit gebruikt is best een goed idee.

Je zult merken dat leven met minder spullen, je een vrijheidsgevoel gaat geven. Het werkt bevrijdend om erachter te komen met hoe weinig spullen je rond kunt komen. Dit in combinatie met de vrijheid om lekker veel in de natuur te zijn is het ultieme ”vanlife” gevoel.

Milieu voetafdruk

Doordat je in je camper bewust omgaat met water en elektriciteit is je milieu voetafdruk laag.

Nu denk je misschien maar een camper rijdt toch op diesel of benzine en dat is slecht voor het milieu? Dat klopt, je milieu voetafdruk bestaat voor een groot gedeelte aan deze uitstoot. En toch is je milieu voetafdruk stukken lager dan wanneer je in een huis woont.

 • Water in een camper is niet vanzelfsprekend zoals dat in een huis is. Daardoor ben je zuiniger met je watergebruik. Zo gebruikt 1 persoon jaarlijks in een huis gemiddeld 46.000 liter water. Wanneer je in een camper woont verbruik je jaarlijks nog maar gemiddeld 4000 liter water.

 • Elektriciteit is net zoals water ook niet altijd even vanzelfsprekend. Je kunt op meerdere manieren elektriciteit opwekken in een camper. Persoonlijk hebben wij onze elektra uitgebreid aangelegd. Zo hebben we zonnepanelen op de camper, laden we op tijdens het rijden en kunnen we altijd met een kabel aan walstroom. Op deze manier zijn we vrijwel zeker van stroom in onze camper. Maar toch ben je je bewust dat het niet oneindig aanwezig is. 
  Daarom ga je zuiniger om met stroom. Zo gebruikt 1 persoon jaarlijks gemiddeld 1850 kWh aan energie. Wanneer je in een camper woont is dit nog maar gemiddeld 200 kWh aan energie.

 • Brandstof verbruik is 1 van de onderdelen die wel in je milieu voetdruk duidelijk aanwezig is. Echter wanneer je gaat wonen en werken in een camper heb je geen brandstofverbruik meer aan het heen en weer rijden naar werk. Dus kun je jezelf oprecht afvragen of dit verbruik nu hoger of juist lager is geworden.

Wonen in een Camper

Op vakantie gaan met een camper is niet helemaal hetzelfde als wonen en werken in een camper. Daarom moet je camper uitgerust zijn met een aantal extra’s waardoor het camperleven echt aangenaam wordt.

Ook is het financieel niet zo aantrekkelijk om het hele jaar door op een camping te staan zoals op vakantie gebeurd. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven in Nederland en in Europa. Zo zijn er kampeerboerderijen en gebruiken wij de app Park4Night om betaalbare staplaatsen te vinden.

wonen en werken in een camper

Inrichting: wonen in een camper

Wanneer je zelf een camper gaat verbouwen kun je deze helemaal naar eigen smaak inrichten, zodoende is jouw camper optimaal ingericht om in te wonen en werken. Maar ook als je een kant en klare camper gaat kopen is het handig onderstaande inrichting in gedachten mee te nemen.

 • Hoog dak of laag dak? De hoogte van het dak lijkt misschien niet zo belangrijk. Maar onthoud wel dat je gaat wonen in een camper en wooncomfort is wel degelijk belangrijk. Een hoog dak betekent dat je op dagen met slecht weer nog steeds comfortabel in je camper kunt wonen.

 • Koelkast. Voor sommige ”vanlifers” geen noodzaak, maar ik zou het je toch altijd aanraden. Wanneer je gekookt hebt en eten over heb kun je dit makkelijk bewaren in je koelkast. En ook is een koud drankje op zijn tijd geen overbodige luxe. 

 • Keuken. De mogelijkheid hebben om binnen te kunnen koken is wat mij betreft een noodzaak wanneer je gaat wonen en werken in je camper. Water uit de kraan, een gootsteen om te kunnen afwassen en een plek om je groentes te snijden zijn onderdelen van een camper die je nodig hebt bij ”vanlife”.

Zelf een camper bouwen gebeurd steeds vaker in de vanlife community.
Deze community groeit hard en je ziet daarom ook steeds mooiere campers gebouwd worden.

Laat ons je helpen met jouw camper verbouwing.
Lees hier al onze gratis camper bouwen blogs

Werken in een Camper

Wanneer je gaat werken in een camper dan ben je zelfstandige of je mag van je werkgever op afstand werken. Hoe dan ook je hebt een laptop en internet nodig om je werkzaamheden te kunnen doen. 

Daarnaast heb je ook nog een aantal andere voorzieningen (camper gadgets) nodig die je in een ”normaal” huis niet nodig had gehad.

Werken in een Camper benodigdheden:

 • Tweede/huishoud accu. Deze accu gebruik je om je camper te voorzien van elektriciteit. Via deze accu kun je jouw laptop opladen en natuurlijk je telefoon e.d. Ook sluit je op deze accu je eventuele koelkast aan.

 • Zonnepanelen. Opladen van de accu’s kan op verschillende manieren, de meest milieuvriendelijke manier is toch wel via zonnepanelen.
  Daarnaast laden de meeste standaard campers alleen via walstroom of tijdens het rijden. Wanneer je deze twee niet tot beschikking hebt en je hebt toch stroom nodig voor je werk. Dan zijn zonnepanelen een noodzakelijke oplossing.

 • MiFi router. Een MiFi router doet in principe hetzelfde als een WiFi Router. Het grote verschil zit hem erin dat een MiFi router mobiel is. Zo kun je deze verplaatsen doordat er een accuutje in zit. In de router stop je een mobiele simkaart om zo internet te ontvangen. Op de MiFi router kunnen meerdere apparaten aangesloten worden.

Wil jij geld verdienen op reis zodat ook kunt wonen en werken in een camper? Neem dan eens een kijkje bij één van onze best gelezen blogs hoe je voor jezelf kunt beginnen.

Of download ons gratis e-book Geld Verdienen Op Reis waarin 24 manieren staan hoe je dit kunt doen.

GERELATEERDE BERICHTEN

Wie zijn wij

Over ons bussen

Wij zijn Bas en Bianca. Sinds 2016 reizen wij samen de wereld over en zijn we ons eigen online bedrijfje gestart. Onze reizen zijn avontuurlijk en uitdagend, met één van onze zelfgebouwde campers of met backpack. Sindsdien zijn we ook vrolijkopreis.nl gestart in de hoop jou als bezoeker te inspireren.

Neem gerust een kijkje!

CHECKLIST CAMPER BOUWEN

Voor Altijd Gratis:
Camper Bouwen Checklist

Talloze Installatiegidsen en Complete Handleiding Zelf Camper Bouwen

ELEKTRA ZELF AANLEGGEN?

Dit kun je veilig doen met één van onze elektra schema’s

GELD VERDIENEN OP REIS

Met ons GRATIS Geld Verdienen Op Reis e-book leer je exact hoe je binnen no-time op allerlei verschillende manieren geld verdient tijdens jouw reis!

CAMPER BOUW UITBESTEDEN?

NU VERKRIJGBAAR PHOTO PRESETS

Transformeer jouw eigen foto’s binnen een aantal klikken naar het mooiste resultaat!

FIT OP REIS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERGEET JE GRATIS E-BOOK NIET

24 MANIEREN OM OP REIS GELD TE VERDIENEN​

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang het e-book direct.

vrolijk op reis book geld verdienen op reis
gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

GRATIS E-BOOK

WELKOMSTCADEAU!

24 MANIEREN OM OP REIS GELD TE VERDIENEN

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang het e-book direct.

vrolijk op reis book geld verdienen op reis
gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy