Wonen en Werken in een Camper

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Wonen en werken in een camper ook wel ”Vanlife” genoemd. Vroeger werd dit type leven gekenmerkt als gefaald, tegenwoordig is wonen en werken in een camper steeds populairder aan het worden. Dit komt door de aantrekkelijke levensstijl die eraan verbonden is.

Het avontuurlijke leven met meer vrijheid, wakker worden in de natuur, de mogelijkheid om de wereld te zien vanuit de luxe van je eigen huisje en dat zonder vaste lasten zoals hypotheekkosten of huur.

Met de komst van het internet is er ontzettend veel mogelijk geworden. Binnen enkele muisklikken vinden we alle informatie die we nodig hebben. Zo is het boeken van vluchten veel makkelijker geworden. Maar ook jezelf voorbereiden op een examen stukken eenvoudiger.

En zo is het wonen en werken in een camper ook vele malen toegankelijker geworden. Door het internet kun je met je laptop blijven werken voor je baas of op afstand je eigen bedrijf runnen. Nu is dit natuurlijk niet in elke branche mogelijk. Maar door het internet is jezelf omscholen nu ook een veel minder grote stap. Dus heb je interesse in het wonen en werken in een camper? Blijf dan vooral lezen!

Levensstijl: Wonen en Werken in een Camper

Dat wonen en werken in een camper anders is dan wat de gemiddelde Nederlander doet? Ja dat is wel vanzelfsprekend, maar hoe is dit dan anders?

Je levensstijl zal op verschillende vlakken een stuk mooier eruit komen te zien in een camper. Zo zul je meer vrijheid ervaren om te gaan en staan waar jij wilt, minder spullen zorgen op een manier voor minder stress en je milieu voetafdruk zal verlagen. Maar het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn.

wonen en werken in een camper

Meer vrijheid

Je hebt zelf de vrijheid om te kiezen waar je werkt en hoe jouw dag eruit ziet. Wil je deze week aan het strand staan? Geen probleem! Wil je vandaag een nieuw gebied ontdekken? Dat kan, die keuze heb je!

Voor mijn vriendin en ik bestaat vrijheid uit drie onderdelen, locatie-vrijheid, tijds-vrijheid en financiële-vrijheid. Wanneer je gaat wonen en werken in een camper geniet je van deze 3 onderdelen. En zeker wanneer je je eigen bedrijf begint waarmee je een passief inkomen verdient.

Minimalisme

Doordat je woonruimte maar een klein oppervlak bevat ga je kritisch nadenken over al jouw spullen. Heb ik dit echt nodig? Voegt dit waarde toe aan mijn leven? 

Een aantal spullen om je werk te kunnen doen en een aantal gadgets om je leven in je camper aangenamer te maken nemen al gauw veel ruimte in beslag. Dus een aantal spullen niet meenemen die je toch nooit gebruikt is best een goed idee.

Je zult merken dat leven met minder spullen, je een vrijheidsgevoel gaat geven. Het werkt bevrijdend om erachter te komen met hoe weinig spullen je rond kunt komen. Dit in combinatie met de vrijheid om lekker veel in de natuur te zijn is het ultieme ”vanlife” gevoel.

Milieu voetafdruk

Doordat je in je camper bewust omgaat met water en elektriciteit is je milieu voetafdruk laag.

Nu denk je misschien maar een camper rijdt toch op diesel of benzine en dat is slecht voor het milieu? Dat klopt, je milieu voetafdruk bestaat voor een groot gedeelte aan deze uitstoot. En toch is je milieu voetafdruk stukken lager dan wanneer je in een huis woont.

 • Water in een camper is niet vanzelfsprekend zoals dat in een huis is. Daardoor ben je zuiniger met je watergebruik. Zo gebruikt 1 persoon jaarlijks in een huis gemiddeld 46.000 liter water. Wanneer je in een camper woont verbruik je jaarlijks nog maar gemiddeld 4000 liter water.

 • Elektriciteit is net zoals water ook niet altijd even vanzelfsprekend. Je kunt op meerdere manieren elektriciteit opwekken in een camper. Zelf leggen we in onze eigen campers elektra uitgebreid aan. Zo hebben we zonnepanelen op de camper, laden we op tijdens het rijden en kunnen we altijd met een kabel aan walstroom. Op deze manier zijn we vrijwel zeker van stroom in onze camper. Maar toch ben je je bewust dat het niet oneindig aanwezig is. 
  Daarom ga je zuiniger om met stroom. Zo gebruikt 1 persoon jaarlijks gemiddeld 1850 kWh aan energie. Wanneer je in een camper woont is dit nog maar gemiddeld 200 kWh aan energie.

 • Brandstof verbruik is 1 van de onderdelen die wel in je milieu voetdruk duidelijk aanwezig is. Echter wanneer je gaat wonen en werken in een camper heb je geen brandstofverbruik meer aan het heen en weer rijden naar werk. Dus kun je jezelf oprecht afvragen of dit verbruik nu hoger of juist lager is geworden.

Wonen in een Camper

Op vakantie gaan met een camper is niet helemaal hetzelfde als wonen en werken in een camper. Daarom moet je camper uitgerust zijn met een aantal extra’s waardoor het camperleven echt aangenaam wordt.

Ook is het financieel niet zo aantrekkelijk om het hele jaar door op een camping te staan zoals op vakantie gebeurd. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven in Nederland en in Europa. Zo zijn er kampeerboerderijen en gebruiken wij de app Park4Night om betaalbare staplaatsen te vinden.

wonen en werken in een camper

Inrichting: wonen in een camper

Wanneer je zelf een camper gaat verbouwen kun je deze helemaal naar eigen smaak inrichten, zodoende is jouw camper indeling optimaal om in te wonen en werken. Maar ook als je een kant en klare camper gaat kopen is het handig onderstaande inrichting in gedachten mee te nemen.

 • Hoog dak of laag dak? De hoogte van het dak lijkt misschien niet zo belangrijk. Maar onthoud wel dat je gaat wonen in een camper en wooncomfort is wel degelijk belangrijk. Een hoog dak betekent dat je op dagen met slecht weer nog steeds comfortabel in je camper kunt wonen.

 • Koelkast. Voor sommige ”vanlifers” geen noodzaak, maar wij zouden het je toch altijd aanraden. Wanneer je gekookt hebt en eten over heb kun je dit makkelijk bewaren in je koelkast. En ook is een koud drankje op zijn tijd geen overbodige luxe. 

 • Keuken. De mogelijkheid hebben om binnen te kunnen koken is wat ons betreft een noodzaak wanneer je gaat wonen en werken in je camper. Water uit de kraan, een gootsteen om te kunnen afwassen en een plek om je groentes te snijden zijn onderdelen van een camper die je nodig hebt bij ”vanlife”.

Zelf een camper bouwen gebeurd steeds vaker in de vanlife community.
Deze community groeit hard en je ziet daarom ook steeds mooiere campers gebouwd worden.

Laat ons je helpen met jouw camper verbouwing.
Lees hier al onze gratis camper bouwen blogs

Werken in een Camper

Wanneer je gaat werken in een camper dan ben je zelfstandige of je mag van je werkgever op afstand werken. Hoe dan ook je hebt een laptop en internet nodig om je werkzaamheden te kunnen doen. 

Daarnaast heb je ook nog een aantal andere voorzieningen (camper gadgets) nodig die je in een ”normaal” huis niet nodig had gehad.

Werken in een Camper benodigdheden:

 • Tweede/huishoud accu. Deze huishoudaccu gebruik je om je camper te voorzien van elektriciteit. Via deze accu kun je jouw laptop opladen en natuurlijk je telefoon e.d. Ook sluit je op deze accu je eventuele koelkast aan.

 • Zonnepanelen. Opladen van de accu’s kan op verschillende manieren, de meest milieuvriendelijke manier is toch wel via zonnepanelen.
  Daarnaast laden de meeste standaard campers alleen via walstroom of tijdens het rijden. Wanneer je deze twee niet tot beschikking hebt en je hebt toch stroom nodig voor je werk. Dan zijn zonnepanelen een noodzakelijke oplossing.

 • Internet in de camper met MiFi. Een MiFi router doet in principe hetzelfde als een WiFi Router. Het grote verschil zit hem erin dat een MiFi router mobiel is. Zo kun je deze verplaatsen doordat er een accuutje in zit. In de router stop je een mobiele simkaart om zo internet te ontvangen. Op de MiFi router kunnen meerdere apparaten aangesloten worden.

Wil jij geld verdienen op reis, zodat je ook kunt wonen en werken in een camper?

Wil jij weten hoe andere digital nomads dit voor elkaar hebben gekregen? Ontdek het in E magazine – Geld verdienen op reis

Audio magazine geld verdienen op reis

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

4 reacties

 1. …dat een camper-gebruiker minder verbruikt is een rare aanname en ook dat dit overall dus de impact op het milieu lager doet uitkomen. Als je in een huis dezelfde ‘zuinigheid’ of bewustzijn betracht is het vele malen schoner… Alles afzetten tegen een nog vervuilender vorm is jezelf rijk rekenen en ‘verontschuldigen’. Fietsen op een ‘normale’ fiets, niet op vakantie (of met fiets of trein), eigen auto de deur uit en bewust omgaan met energieverbruik, wint het hoe dan ook van wonen en reizen in een camper. De trend die dan ook veelal heerst onder juist de zelfbenoemde ‘bewusten’, komt mij voor als een wassen neus;-).

  1. Ha Caroline,

   Je kijk op dit onderwerp is interessant en zeker niet onjuist. Het belangrijkste woord dat je gebruikt is ”als”. Als mensen inderdaad niet op vakantie gaan of als mensen de auto de deur uit doen. Ja dan wordt het een stuk milieubewuster. Maar dit gebeurd simpelweg niet. In dit artikel werken we dus graag ook met feiten, zoals het gemiddelde energie en waterverbruik. Het is nu eenmaal een feit dat in de camper dit verbruik een stuk lager ligt dan in een huishouden. Idealiter zien wij ook graag dat mensen minder vlees eten, meer de trein of fiets nemen. Daarentegen is de trein wel heel duur en dus moet het toegankelijker gemaakt worden. Tegen mensen zeggen dat ze niet op vakantie mogen met het vliegtuig of met de auto, gaat een moeilijke taak worden. Vandaar dat wij ons houden bij de feiten. Zonder mensen te beschuldigen dat zij meer verbruiken in een huishouden is het toch echt milieuvriendelijker om te wonen en werken in een camper. En ja dat kan dan een bewuste troost zijn als je voor dit leven wilt kiezen.

 2. Hoi Bas en Bianca,

  Je vertelt hierover hoe je kunt wonen en werken vanuit een camper. Maar hebben jullie ook informatie hoe je dat kunt doen zonder dat je een woonadres hebt? Ik ben zelf nu een camper aan het bouwen en wil straks wonen in mijn camper. Zeker omdat er steeds minder woonruimte beschikbaar is.

  Hoe hebben jullie dat gedaan? Of hebben jullie ook nog een eigen huis? Of is er een adere blog hierover?

  Laat me weten.

  Greez Remko

  1. Hi Remko,

   Wij hebben ons in het begin ingeschreven bij onze ouders. Nu hebben we ook nog onze eigen woonadres. Een woonadres in NL is wel fijn als je werk uitvoert voor een NL bedrijf of je eigen bedrijf in NL gevestigd is, mbt tot belastingdienst en zorgverzekering. Volgens mij is het ook mogelijk om een postbus te nemen, maar daar heb ik mezelf niet heel erg in verdiept.

   groetjes en succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Audio magazine geld verdienen op reis

VERGEET JOUW KORTING NIET

15% KORTING OP HET AUDIO MAGAZINE
GELD VERDIENEN OP REIS

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de kortingscode knop in en ontvang deze direct.

Audio magazine geld verdienen op reis

AUDIO MAGAZINE

GELD VERDIENEN OP REIS

Ontvang 15% korting!

Vind antwoord op de belangrijkste vraag: ”Welk remote werk past bij mij?”

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy