Wil je WiFi in jouw camper met snel internet? Dat snappen we helemaal. Snel internet is niet meer weg te denken in het dagelijks leven en in de camper is dit zeker ook mogelijk. Zo kun je eenvoudig video’s, en foto’s downloaden of uploaden. Maar je kunt ook net als ons snel internet nodig hebben omdat je woont en werkt in je camper. Zo hebben wij altijd snel internet nodig, ook in de meest afgelegen plekken.
Wat de reden ook is, vandaag de dag snel internet in de camper ontvangen is helemaal niet zo moeilijk. Veel internetaanbieders verhogen hun datasnelheden regelmatig. We moeten er alleen voor zorgen dat we een goede signaalontvangst hebben.
In dit artikel doorlopen we kleine en grote installaties voor een uitstekende signaalontvangst in de camper. Dit is een cruciaal onderdeel voor internet in de camper, een ander onmisbaar onderdeel is een internetprovider. In het artikel met de beste internetproviders voor camperreizen vergelijken we de 3 beste opties, we zetten de voordelen, nadelen en onze ervaring op een rijtje.
Internet in de camper: alle mogelijkheden in 1 lijst
Er zijn meerdere manieren om internet en dus een WiFi signaal in de camper te krijgen. Elke manier heeft een andere signaalontvangst, maar dit kan afhankelijk van waarvoor je het wilt gebruiken precies goed zijn.
Als je net als ons ook vanuit de camper werkt en dus snel internet nodig hebt, dan kan een installatie waarbij de antenne buiten de camper geplaatst is, geen kwaad.
Een camper werkt namelijk als een metalen doos die alle frequenties en signalen goed buiten houdt. Vaak heb je bij het raam of als je deur open doet ineens een beter signaalontvangst.
Maar als je af en toe wilt streamen, berichtjes sturen of het laatste nieuws wilt bijhouden, dan kan een eenvoudige installatie waarbij de antenne binnen in de camper ligt genoeg zijn. In veel gevallen is deze manier een stuk goedkoper.
We bespreken hieronder alle installaties voor internet in de camper met daarbij de verwachtte internetsnelheid. Zo weet je precies welke installatie bij jouw internetgebruik past.
In het kort: Alle manieren om internet in de camper te krijgen
- Telefoon WiFi-Hotspot: Dit is de meest simpele installatie, je hebt alleen je telefoon en internet abonnement nodig. Deze manier is geschikt voor camperaars die niet vaak internet nodig hebben. De zwakke antenne’s van telefoons hebben (vooral in het buitenland) niet overal netwerkontvangst.
- MiFi router: Deze router ontvangt mobiel internet via de ingebouwde antenne. Vervolgens wordt er een WiFi signaal in de camper gemaakt. Deze manier is geschikt voor camperaars die vaak internet nodig hebben, voor werk of om tv te kijken. Je kunt met gemak meerdere apparaten verbinden. Ondanks dat MiFi routers een sterkere antenne hebben dan telefoons, is de netwerkverbinding niet overal even goed. Dit is een goede eerste stap voor beter internet in de camper, maar geeft nog geen garantie dat je het overal hebt.
- LTE antenne met router: Een LTE antenne plaats je op het dak van een camper om zo zelfs een zwak netwerksignaal eenvoudig op te pikken. Deze antenne sluit je aan op een router in de camper die hier een WiFi signaal van maakt. Deze installatie is geschikt voor camperaars die vrijwel overal gegarandeerd internet willen. Er zijn meerdere installaties, ieder met zijn eigen kwaliteit, we bespreken ze hier allemaal.
- WiFi versterker: Het WiFi signaal versterken van de camping kan met een geschikte antenne en router. Het nadeel van deze manier is dat je gebonden bent aan de camping en ook afhankelijk bent van de kwaliteit van het internet van de camping.
WiFi-Hotspot maken via je telefoon
Elke smartphone heeft de mogelijkheid zijn internet te delen met andere apparaten. Zo kun je bijvoorbeeld je laptop of tablet verbinden met je telefoon en ontvang je ook op die apparaten internet.
Het enige wat je dus nodig hebt is een telefoon met een simkaart en netwerkverbinding. Daarbij kun je gewoon je eigen Nederlandse telefoonpakket gebruiken. Maar je kunt ook een simkaart in het buitenland kopen. Nederland is 1 van de duurste landen voor mobiel internet, dus misschien doe je er sowieso verstandig aan een toeristenkaartje te kopen.
Het nadeel van een WiFi-Hotspot via de telefoon is dat de batterij heel snel leeg loopt. Waarschijnlijk doe je er goed aan deze continu aan de lader te houden terwijl je hotspot aan staat. Ook is het netwerk in het buitenland niet altijd even goed. Telefoons hebben maar een kleine antenne ingebouwd en dus kan het bereik nog wel is tegenvallen.
Hoe maak je een WiFi-Hotspot met je telefoon?
In de instellingen van je telefoon vind je de optie ”persoonlijke hotspot”. Wanneer je hierop klikt kun je deze activeren en een wachtwoord instellen.
Vervolgens ga je naar het apparaat waar je internet op wilt en verbindt je via WiFi zoals je gewend bent. Zoek naar de naam van jouw telefoon en vul het wachtwoord in.
Als je jouw Nederlandse simkaartje in je telefoon hebt zitten houdt dan rekening met de grootte van je data-bundel.
WiFi in de camper met een MiFi Router
Een MiFi Router is in feite een WiFi router die mobiel internet kan ontvangen. De meeste MiFi routers hebben een betere antenne dan telefoons en dus zul je een sterkere netwerkontvangst hebben. Wat betekent dat je vaker en beter internet ontvangt in de camper.
Een MiFi router werkt in principe hetzelfde als de hotspot van een telefoon. Je plaatst een simkaart in de router en wacht een paar seconden totdat apparaten het WiFi signaal ontvangen.
Wanneer je in het buitenland een toeristensimkaart koopt moet deze vaak eerst geactiveerd worden met je telefoon. Vervolgens haal je deze er weer uit om in je MiFi router te plaatsen.
Netgear
Netgear is een netwerkbedrijf met zeer goede mobiele netwerkoplossingen. Voor internet onderweg hebben ze de Nighthawk MiFi routers ontwikkeld. En vandaag de dag zitten ze al bij de M6 serie.
De baanbrekende Nighthawk M5 router maakt een sterk WiFi signaal van je eigen netwerk provider m.b.h.v. je simkaart of ze maken een WiFi van het WiFi signaal van de camping. Je kunt zelf kiezen wat jouw voorkeur krijgt. De eerdere modellen M2 en M1 maken alleen een WiFi signaal via het netwerk. Als dit jouw voorkeur krijgt is dit natuurlijk een zeer goede optie.
De Nighthawk MiFi routers zijn niet goedkoop. De prijzen lopen uiteen vanaf 350,- tot 999,- euro. Wel ben je vrijwel verzekerd van altijd goed internet door de indrukwekkende draadloze snelheden. Daarbij gaat de batterij makkelijk 12 uur mee voordat je deze moet opladen.
TP-Link: onze keuze
Wij maken gebruik van de TP-Link MiFi router. Deze kun je aansluiten op 12v of 230v. Daarbij kunnen we wel tot 32 apparaten tegelijk verbinden. We hebben deze gekozen vanwege zijn aantrekkelijke prijs, maar als we de verbinding vergelijken met onze telefoon, dan merken we maar weinig verschil. Daarom hebben we een andere LTE antenne aangesloten op de router, waarmee de verbinding verbetert. Meer informatie hierover kun je vinden in het volgende hoofdstuk.
LTE Antenne en router
Als je vrijwel gegarandeerd wilt zijn dat je internet in de camper ontvangt, dan kun je het beste een LTE antenne i.c.m. met een router plaatsen. Doordat de vraag naar goed off-grid internet toeneemt zijn er meerdere bedrijven die all-in-one installaties aanbieden. Deze installaties zijn uitvoerig getest en de resultaten zijn geweldig. De aanschafkosten lopen uiteen van 160,- tot 500,- euro. Daar komen de kosten voor een simkaart of abonnement nog bij. Hieronder hebben we de beste mogelijkheden op een rijtje gezet.
Alfa Camp Pro 2+
Sinds 2013 specialiseert Alfa Network zich in goed internet in de camper. Zo hebben ze de Afla Camp Pro 2+ ontwikkeld, waarmee je zelfs een zwak netwerksignaal eenvoudig oppikt. Vervolgens maakt de Camp Pro een WiFi signaal in de camper waar je meerdere apparaten tegelijk op kunt aansluiten.
Wat wij zelf een nadeel vinden van deze installatie is dat je de antenne met een tie-rip aan de buitenkant van je camper moet installeren.
Maxview Roam
Wat de Maxview Roam een uniek apparaat maakt, is dat deze op twee manieren internet kan ontvangen in de camper. Zo kan deze tot op grote afstand het WiFi signaal van de camping oppikken en hier een eigen beveiligde en versterkte WiFi van maken. Daarbij kan de Maxview Roam ook een zwak 4G netwerksignaal eenvoudig oppikken. Hiervoor plaats je jouw eigen simkaart in de router. Zo kun je dus schakelen tussen WiFi van de camping of je eigen netwerk, welke voor jou op dat moment het beste werkt!
Wat wij een groot voordeel vinden deze installatie is dat je de antenne op het dak van je camper plaatst. Hier moet je wel een klein gaatje voor boren in het dak van de camper. Daarbij werkt de antenne op 12 volt of 230 volt, wat ook een dikke plus is. Vervolgens kun je tijdens het rijden of als je geparkeerd staat altijd gebruik maken van je eigen WiFi-signaal.
Starlink
Snel en onbeperkt internet via het beroemde Starlink van Elon Musk. Ga je met de camper naar afgelegen locaties waar echt geen enkele netwerkontvangst is, maar moet je wel gebruik maken van het internet, dan is Starlink iets voor jou!
Met Starlink heb je wereldwijd toegang tot het internet. Hier zitten wel flinke kosten aan verbonden, zo betaal je 450,- euro voor de hardware en moet je een abonnement afsluiten voor 100,- euro per maand.
De flat high performance satelliet is speciaal ontworpen voor het dak van de camper. Zo kun je genieten van het Starlink internet terwijl je rijdt.
Zelf een LTE antenne installeren
Als je al in het bezit bent van een MiFi router dan kun je hier een LTE antenne op aansluiten. Deze kwalitatieve antenne plaats je aan de buitenkant van je camper. Zo zorg je ervoor dat de router zelfs zwakke netwerksignalen kan oppikken. Vervolgens maakt de router hier een WiFi signaal van.
Wij hebben in onze derde camper eerst een MiFi router aangeschaft en vervolgens deze uitgebreid met deze 10 dBi antenne. In de stad viel deze antenne nog een beetje tegen, maar op afgelegen locaties hadden we een verbeterde signaalontvangst.
Sterk WiFi signaal op de camping
Veel campings bieden (gratis) internet aan via WiFi. Maar 9 van de 10 keer is dit een zwak signaal met lage internetsnelheden. Een filmpje kijken of foto’s downloaden is vrijwel niet mogelijk, een e-mailtje versturen waarschijnlijk wel. Een mogelijkheid is om het WiFi signaal te verbeteren met een versterker. Ook hier heeft Alfa een oplossing voor, de Alfa Camp PRO 2 v2. Deze router pikt het zwakke WiFi signaal eenvoudig op en maakt zelf een sterk WiFi signaal.
Dit is echt een fantastische oplossing, echter is het wel zo dat wanneer de internetsnelheid van de camping laag is, deze niet beter wordt. Dat ligt toch echt aan het pakket van de internetaanbieder. Daarom zouden wij altijd kiezen voor optie 3: het maken van WiFi in de camper met behulp van een LTE Antenne en sim-kaartje.
Een andere WiFi router die dit ook kan vond je hierboven al. Dat is de Maxview Roam die zowel het WiFi signaal van de camping kan verbeteren en van een 4G signaal, een WiFi kan maken.
Onbeperkt internet in de camper in het buitenland
Laten we gelijk maar met de deur in huis vallen: onbeperkte mobiele internetpakketten bestaan niet. Ook al wordt er wel mee geadverteerd, echt onbeperkt zijn ze niet. Zo staat er in de kleine lettertjes dat bij een onredelijk verbruik de internetsnelheid verlaagt wordt. In de praktijk wordt dit zo ver omlaag gebracht dat een e-mailtje versturen al lastig wordt. Alleen als je een abonnement afsluit voor off grid internet, zoals bij Starlink krijg je echt onbeperkt internet.
Hoe werkt onbeperkt internet dan wel
In Nederland kun je bij een telefoon provider ”Unlimited” afsluiten, maar dit wordt in het buitenland beperkt. In Europa houd je vaak dan nog maar 20Gb over en buiten Europa heb je er niets meer aan. Vaak kun je wel aanvullende pakketen afsluiten bij je provider, maar deze zijn flink prijzig.
Als je in het buitenland onbeperkt internet wilt kun je het beste een toeristensimkaart kopen met veel data. Nederland is 1 van de duurste landen voor mobiel internet en in het buitenland vallen de prijzen voor data vaak mee. Zo hadden wij in Italië 100Gb bij Vodafone voor 35,- euro. Echt onbeperkt internet is dit dus niet, maar je krijgt zoveel data dat wij dat bij lange na niet op kregen. En reken maar dat we ons best hebben gedaan.
Landen waar wij toeristen simkaartjes hebben gekocht voor in de camper:
- Frankrijk: 150Gb data voor 40,- euro plus 10,- euro simkaart bij SFR.
- Italië: 100Gb data voor 35,- plus 10,- euro simkaart bij Vodafona it.
- Portugal: Unlimited data voor 35,- plus 7,50 euro simkaar bij Vodafone pt.
- Spanje: 140Gb data voor 20,- bij Vodafone es.
- Montenegro: 500Gb data voor 15,- euro bij Mtel.
- Albanië: 35Gb data voor 20,- euro, deze is vervolgens op te toppen naar unlimited voor 15,- bij Vodafone al.
- Turkijë: 50Gb data voor 8,- euro bij Turk Telekom.
- Georgië: 20Gb data voor 10,- euro bij Beeline/Cellfie.
Een simkaart voor heel Europa/wereld
Reis jij vaak naar een ander land en wil je overal direct toegang hebben tot het internet? Tiekom is een Spaanse provider, die zijn services over heel de wereld aanbied. Voor een scherpe prijs van 30,- euro per maand kun je over heel de wereld bellen, sms’en en voor 120Gb internetten of met een data sim only abonnement van 44,- euro in Europa voor 200Gb en in Spanje voor 400Gb internetten. Wat Tiekom heel slim heeft gedaan is dat de pakketten te pauzeren zijn.
De aanvraag voor een abonnement van Tiekom gebeurd via een contactformulier, waarna je een document ontvangt waar je jouw gegevens invult. Met de code “Vrolijk op Reis” ontvang je 4 euro korting per maand. Voer deze code zelf handmatig in via het contactformulier om hier gebruik van te maken.
Conclusie
De technologie wat betreft mobiel internet ontwikkeld zich snel. En daarmee krijgen we steeds makkelijker internet in de camper.
Als je gegarandeerd altijd en overal internet in de camper wilt, dan is het plaatsen van een antenne met router op het dak een vereiste. Maar als je af en toe internet gebruikt en niet vaak naar afgelegen plekken afreist dan heb je waarschijnlijk genoeg aan een hotspot via je telefoon of voor een betere internet ontvangst een MiFi router.
Voor de camperaar die 9 van de 10 keer op een camping verblijft en ook geen gedoe wilt met internetkaartjes kopen, die kan het beste een wifi-versterker aanschaffen.