Internet in Europa: de beste provider voor camperreizen

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Welke internet provider past er het beste bij camperreizen door Europa?

Je wilt natuurlijk niet thuiskomen met een torenhoge rekening, maar ook voorkomen dat je op een (voor jou) onbekende locatie staat zonder internet.

Inmiddels hebben wij al meer dan 22 maanden met de camper door Europa gereisd. Onderweg werken wij achter de laptop, dus internet is onmisbaar voor ons.

Tijdens onze 1e reis kochten wij in ieder land een nieuw lokaal SIM-kaartje. Alleen kwamen wij er al snel achter dat dit niet ideaal is.

Wij blijven namelijk niet in 1 land, maar reizen naar meerdere bestemmingen. Hierdoor moesten we steeds weer opnieuw uitzoeken welke lokale provider we het beste konden kiezen. Daarna moesten we zo snel mogelijk een telefoonwinkel zien te vinden.

Ook moesten we iedere keer weer opnieuw extra kosten betalen voor het simkaartje zelf. Al met al een heel gedoe. Dat moet in 2024 toch handiger kunnen?!

Gelukkig zijn er providers die internet pakketten aanbieden voor heel Europa. Maar zitten daar geen haken en ogen aan? Wij zijn de kleine lettertjes ingedoken! In dit blog vergelijken we de 3 beste opties. We zetten de voordelen, nadelen en onze ervaringen op een rijtje.

Weet je al welke provider je wilt, maar weet je niet hoe je dit het beste in de camper kunt ontvangen? Is daar een MiFi Router en/of een LTE ontvanger voor nodig? Lees dan ons blog ‘Internet in de camper: de beste WiFi opties.

Waarom wij niet kiezen voor een NL internet provider met Europa bundel

De data roaming van Nederlandse providers in Europa is erg beperkt. Er zit een limiet op hoeveel internet je krijgt, maar ook op hoeveel maanden (op rij) je hier gebruik van mag maken buiten Nederland.

Unlimited internet niet geldig in Europa

Wanneer je een abonnement met unlimited internet in Nederland hebt, betekent dit niet automatisch dat je ook unlimited internet in het buitenland hebt. Providers mogen hier namelijk een limiet aan stellen.

Zo krijg je bij een unlimited telefoonabonnement bij provider Vodafone 40GB internet in Europa. Bij provider KPN is dit 50GB internet in Europa. Onze eigen ervaring is dat wij aan 50GB per maand niet genoeg hebben.

EU- datalimiet: Fair Use Policy

Daarnaast zit er vaak een limiet aan hoe lang je jouw ‘Europa bundel’ in het buitenland mag gebruiken.

Wanneer jij 4 maanden op rij jouw abonnement vaker in het buitenland (Europa) dan in Nederland gebruikt rekenen providers extra kosten. Providers hebben dit opgenomen in hun Fair Use Policy (FUP), ook wel ‘voorwaarden redelijk gebruik’ genoemd.

Provider Ben geeft in de ‘aanvullende voorwaarden redelijk gebruik’ aan: “de abonnementen zijn bedoeld voor consumenten/gebruikers met een woon of verblijfplaats in Nederland, of een stabiele link met Nederland, wat zich uit in een frequente en substantiële aanwezigheid.”

Heb je in 4 maanden tijd je abonnement vaker gebruikt in het buitenland? Dan nemen providers contact met je op en controleren ze jouw band met Nederland. Een duurzame band heb je met Nederland wanneer je vaak en veel in Nederland bent. Er wordt o.a. gekeken of jij in Nederland een vaste baan hebt of opleiding volgt.

Bij Vodafone betaal je een toeslag van €0,00213 per MB en bij KPN €2,178 per GB.
Bekijk hier de Fair Use Policy van Vodafone / KPN / Ben.

Kiezen voor Tiekom of Starlink?

Aangezien Nederlandse providers niet bieden waar wij als groot internet verbruikers naar op zoek zijn, zoeken we naar een provider buiten Nederland. Al snel kwamen we erachter dat Tiekom en Starlink erg populair zijn, mede omdat zij grote internetpakketten aanbieden.

1. Tiekom: de beste deal (onze keuze)

Onder de Europese digital nomads wordt de Spaanse provider Tiekom veel gebruikt. Wij kwamen er al snel achter dat dit voor ons ook de beste optie is! Hieronder zetten we de voordelen op een rijtje:

 • Grote EU internetbundels: 200 GB/maand in de EU – 400 GB/maand in Spanje.
 • Betaalbaar: €43,90 per maand + eenmalig €15,- leveringskosten. Met de actiecode ‘Vrolijk op Reis’: €39.90 per maand.
 • Je kunt het abonnement tijdelijk pauzeren. Voor de maanden dat je het abonnement niet wilt gebruiken betaal je €3,- per maand.
 • Je hoeft niet in elk land van simkaart te wisselen. Ideaal wanneer je van plan bent om naar verschillende landen te reizen.
 • Super snelle klantenservice. Wij waren verbaasd over hoe snel er gereageerd werd op onze mail.
 • Maandelijks opzegbaar.
Provider Internet Europa: Tiekom data SIMS

De Europa internet bundels van Tiekom zijn dus een stuk groter dan die van Nederlandse providers. Dit betekent voor ons automatisch minder zorgen.

Hieronder een overzicht met de landen waar het Tiekom abonnement geldig is. Staan de landen die jij wilt bezoeken ertussen?

De Tiekom simkaart hebben we in onze MiFi router geplaatst die dag en nacht een WiFi signaal hiervan maakt. Zo kunnen we dus al onze apparaten verbinden met het internet. Zelfs als we de grens over reizen kunnen hebben we direct toegang tot het internet. Het scheelt tijd, energie en is financieel nog voordeliger ook.

NederlandItaliëDenemarkenSloveniëMaltaCyprusSlowakijeMonacoGuadeloupeEiland Réunion
BelgiëSpanjeFinlandGriekenlandLuxemburgVaticaanstadBulgarijeEstlandSan MarinoEiland Martinique
DuitslandPortugalNoorwegenVerenigd KoninkrijkIjslandTsjechiëLiechtensteinLetlandGibraltar
FrankrijkOostenrijkZwedenIerlandHongarijePolenRoemeniëLitouwenFrans-Guyana

Werkwijze Tiekom: abonnement afsluiten

Om een abonnement af te sluiten en de simkaart te bestellen, moet je het contact formulier invullen. Benoem in dit contactformulier de actiecode ‘Vrolijk op Reis’ om gebruik te maken van de €4,- korting per maand.

Camino van Tiekom neemt dan contact met je op via de mail. Bij de mail zit in de bijlage het ‘costumer details form’. Deze moet je invullen en terugsturen. Daarnaast moet je ook een foto van je identiteitsbewijs toevoegen. Dit laatste is overigens heel normaal wanneer je een telefoon abonnement afsluit.

Ze geven aan dat het ongeveer 10 dagen kan duren voordat je de simkaart binnen hebt. Uiteindelijk duurde het bij ons slechts 5 dagen. Je krijgt ook een trackingscode via de mail.

We kregen 2 simkaartjes opgestuurd, maar er wordt er maar 1 geactiveerd. De ander dient alvast als reserve, voor het geval er een technische storing is of je er 1 kwijtraakt.

Tiekom internet Europa Camperreizen

Zodra je de simkaart daadwerkelijk wilt gaan gebruiken stuur je Tiekom een mailtje. Ze vragen dan om de ICC code (de code bij de streepjescode die begint met 89) van het kaartje dat je wilt activeren. Bij ons was dit dezelfde werkdag nog geregeld.

Het contact is in het Engels en liep bij ons heel soepel. We kregen steeds snel en duidelijk antwoord op onze vragen.

2. Starlink: overal ter wereld het snelste internet

Starlink maakt gebruik van een netwerk via satellieten die op 550km afstand in een baan rond de aarde zweven. Om je een idee te geven: bij de meeste satelliet- services bevinden deze zich op 35.786 km hoogte. Hierdoor gaat de dataoverdracht van Starlink een stuk sneller.

Voor mensen die met een camper of caravan reizen is ‘Starlink Roam ontwikkeld.’

Voordelen:

 • Wereldwijd beschikbaar: zelfs op de meest afgelegen plekken, waar internet via kabelverbinding onbetrouwbaar of volledig onbeschikbaar is.
 • Snelste internet
 • Onbeperkte data
 • Kosten in binnenland (1 continent): €59,- per maand + eenmalig €450,- voor de satellietontvanger + €60,- leveringskosten.
 • Kosten wereldwijd: €230,- per maand + eenmalig €450,- voor de satellietontvanger + €60,- leveringskosten.
 • Maandelijks opzegbaar.

Om van Starlink internet gebruik te kunnen maken heb je een Starlink internetschotel met bijbehorende tripod en Wifi-router nodig.

Eerlijk is eerlijk, Starlink is superieur op het gebied van internet. De hoofdreden dat wij hier niet voor hebben gekozen is het hogere prijskaartje. Hieronder zullen we nog enkele andere redenen benoemen.

Niet noodzakelijk
Onze ervaring is dat wij voldoende hebben aan 200GB/ maand die Tiekom aanbiedt, ook wanneer wij fulltime achter de laptop werken.

Daarnaast reizen wij hoofdzakelijk in Europese landen en komen wij eigenlijk niet op plekken die zo off-grid zijn dat Starlink internet verbinding echt noodzakelijk is.

Stroomverbruik
De schotel en router moeten continu voorzien worden van stroom. Aangezien wij hoofdzakelijk wildkamperen proberen wij ons stroomverbruik altijd zo laag mogelijk te houden. De Starlink set gebruikt rond de 3Ah via de omvormer.

Bij Tiekom gebruiken wij nu een MiFi router die 1Ah verbruikt. Je kunt natuurlijk ook de Tiekom simkaart in je telefoon doen en hotspot aanzetten, dan moet je je telefoon wel wat vaker opladen (1 keer telefoon opladen is ongeveer 1,8A).

Vrij zicht naar boven

Om verbinding te kunnen maken met de satellieten is vrij zicht naar boven noodzakelijk. Kamperen in een bos of op een kampeerplek in een stad met dichtbij veel hoge gebouwen kan zodoende problemen veroorzaken.

Wel zit er een 35 meter lange snoer aan de schotel en kun je deze dus gemakkelijk verder bij de camper vandaan zetten. Ook kan het helpen om de schotel op het dak van de camper te zetten.

Ervaring Starlink:
“Hoe dichter bij de evenaar, hoe makkelijker het wordt om verbinding te maken. De schotel is dan namelijk meer naar boven gericht en wordt dus minder verstoort door bomen en/of gebouwen.

In Scandinavië boven de 60 graden Noorderbreedte hadden wij regelmatig last van storingen. Starlink gaf aan dat dit komt omdat hier minder satellieten zijn en de schotel horizontaler richt (er staat dan dus eerder iets in de weg).

In Spanje en Porugal hadden wij erg goede verbinding en ik ben zeer tevreden over Starlink. Ik houd er wel rekening mee dat ik niet midden in een stad of bos sta wanneer ik online moet werken.

Buiten Europa
Ben je van plan om met jouw camper door te rijden naar landen buiten Europa (bijvoorbeeld Afrika) en plekken te bezoeken die op achtergestelde locaties liggen? Dan denken wij dat Starlink de beste keuze voor je is. Je betaald dan dus wel €230,- per maand wanneer je Starlink geregistreerd hebt in Europa.

Tijdens onze reis door Amerika viel het ons op dat bijna iedereen gebruik maakte van Starlink. Uiteraard hebben wij ook hun ervaringen gevraagd. Ze hadden werkelijk overal en altijd snelle internetverbinding. Wat bijzonder is, want lokale internet providers (zoals Verizon en T-Mobile) lieten ons overal in de steek.

Meer dan 200 GB per maand nodig
Ga eens na hoeveel internet jij elke maand verbruikt. Ligt dit boven de 200 GB? Dan heb je aan het Tiekom abonnement niet genoeg en kun je wellicht beter voor Starlink kiezen.

Veel succes met het uitzoeken van de internet provider die past bij jouw Europa camperreizen. Mocht je nog vragen hebben, dan weet je ons te vinden.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

19 reacties

 1. Duidelijke uitleg, maar toch een vraag.
  Het is maandelijks opzegbaar, maar kan je dezelfde simkaart het jaar erop weer activeren?
  Groet Piet

  1. Ha Piet,

   Dezelfde Simkaart een jaar na opzeggen weer gebruiken, ik weet niet of dat kan. Je kunt deze vraag het beste stellen via het contactformulier van Tiekom.

   Groetjes Bas

 2. Hallo,

  Duidelijke uitleg. Vraag me alleen af of jullie ook de snelheden van de Tiekom Data SIM met die van de Unlimited KPN sim in de praktijk vergeleken hebben?

  Als ik de gepresenteerde snelheden op de site bekijk, zie ik dat KPN weliswaar minder data levert maar wat ze leveren wel met een veel hogere snelheid (op 5G tot 600 Mbit/s en 4G++ tot 500 Mbit/s) dag Tiekom (150 Mbit/s).

  Niet dat je die hoge snelheid altijd nog hebt en op veel plaatsen in die snelheid vanwege een niet optimale infrastructuur nog lang niet haalbaar.

  Grt Twan

  1. Ha Twan,

   Het Tiekom netwerk zit op het snelste netwerk dat op dat moment beschikbaar is, 3G 4G en binnenkort ook op 5G. 600Mbits behalen in het buitenland met je KPN simkaart dat lijkt me vrij onwaarschijnlijk. Ook zij moeten gebruiken maken van het netwerk dat er op dat moment beschikbaar is. Het is precies zoals je zelf al zei ik denk dat dit vanwege de infrastructuur niet te behalen valt. Het lijkt me in dit geval belangrijker dat je een goede MiFi router aanschaft, ontvangst gaat je veel meer opleveren dan een hogere aangeboden internetsnelheid.

   Groetjes Bas

 3. Las jullie verhaal net op tijd: we zijn volgende week (net voor 01-03-2024) in Madrid en ik kan het nano SIM kaartje bij hen komen ophalen: ben benieuwd!

 4. Je kan de service pauzeren voor de volgende maand door hen minimaal 7 dagen voor het einde van de maand ervoor te mailen.
  Je activeert de service weer door hen opnieuw een e-mailtje te sturen.

  Niet geavanceerd of geautomatiseerd, dus ik denk dat het prima gaat werken!

 5. Hallo Bas,

  Ik heb er nog een vraagje over. Gebruiken jullie dit ook tijdens het rijden, of is dit puur als jullie stilstaan ?

  Hoor het graag van jullie!

  Groetjes

  1. Hi Dennis,

   Tijdens het rijden ook ja. Dan zit die in onze MiFi router of in de telefoon, eigenlijk net als wanneer we stilstaan.

    1. Tiekom werkt op het 4G netwerk en via de snelste beschikbare aanbieder. Je blijft afhankelijk van telefoonmasten, dus sta je in de middle of nowhere, tja dan zul je niet zulk goed internet hebben. Dat is het zelfde als je je NL aanbieder zou gebruiken. Wij zijn erg enthousiast over Tiekom, wat ons betreft top!

 6. Echt leuk artikel. Wij gaan 3 maanden fietsen (en camperen) dus heb ik veel aan artikel.

  Aanvullend, ik vermoed dat ik niet heel veel MB’s nodig heb (en als ik dat wel nodig heb zoek ik wel ergens WIFI). Handig is dan denk ik wel bij NL provider te blijven (KPN) en dan een DUO Sim aan te vragen (een voor telefoon en een voor MIFI router). Zodoende trekt de telefoon niet snel leeg en kan ik op de laptop internetten.

  1. Ha Tim, leuk om te horen. Dat gaat een mooie reis worden op de fiets! Ik verwacht dat je met je NL sim nog net niet in ”onredelijk gebruik” valt of dat je misschien in de derde maand een smsje krijgt hierover. Als je namelijk lange tijd in het buitenland je NL sim voor data gebruikt zien de NL providers dat als onredelijk gebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy