18 Handige opbergtips voor de camper

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Wil jij zoveel mogelijk van jouw favoriete bezittingen in de camper meenemen? Moeite om alles te laten passen? Laat ons je helpen met deze handige opbergtips voor de camper!

Na het bouwen van en reizen met 3 verschillende campers zijn wij tot deze 18 ultieme camper opbergtips gekomen. Hierin hebben wij onze eigen ervaring meegenomen, maar ook de ervaringen van tientallen andere camper liefhebbers die wij tijdens onze reizen zijn tegengekomen.

Zelf een camper bouwen? Lees ook ons gratis stappenplan.

Van een Bus een Camper bouwen

Zelf camper bouwen stappenplan

Opbergtips voor de keuken van je camper

1. Voorraadpotten ophangen

Vul voorraadpotten met bijvoorbeeld pasta/rijst/cruesli en of kruiden en hang deze op! Doe dit door de deksel aan het plafond of bijvoorbeeld bovenkastjes te bevestigen met 2 schroeven. Persoonlijk vinden wij de gevulde potten ook gelijk een huiselijk gevoel geven aan de camper.

2. Opbergvakken in de wand

Op de spanten van je bus plaats je de wanden van jouw inbouw. Tussen deze spanten zit er achter de gebouwde wand loze ruimte. Deze ruimte kun je gebruiken om opbergvakken in de wand te bouwen.

Zoals je hieronder op de foto ziet hebben wij dit gedaan in de keuken om kruiden te bewaren. Wij hebben dit ook in de douche gebouwd voor shampoo flessen.

Opbergtips voor camper wanden
Opbergvakken in wand

3. Magnetische strips voor messen en/of kruiden

Hang snijmessen, scharen of zelfs kruidenpotjes op aan een magnetische strip aan de wand. Dit scheelt weer ruimte in de lades.

Wanneer jouw koelkast van metaal is kun je de magnetische kleine kruidenpotjes ook op de koelkast bevestigen. Helaas zijn de meeste camper koelkasten wel van plastic.

4. Schoenenvak onder de keuken

Zoals je weet begint een keukenkastje niet gelijk vanaf de grond. De ruimte tussen de vloer en de onderkant van de kastjes wordt in een conventionele keuken vaak niet benut. In een camper kun je alle opbergruimte gebruiken en dus is het zonde als je deze ruimte onbenut laat.

Daarom hebben wij er bewust voor gekozen om dit deel aan de achterzijde van de camperkeuken open te laten. Hier bewaren wij een groot deel van onze schoenen en slippers.

Wij hebben ook camperaars gezien die hier een uitschuiflade maken om bijvoorbeeld een kattenvoerbak van te maken.

schoenenruimte onder keuken

5. Houten kruidenrekjes Ikea

De beroemde Ikea kruidenrekjes zien wij in bijna alle campers terugkomen en mag daarom niet tussen deze opbergtips ontbreken.

Deze hoef je natuurlijk niet alleen voor kruiden te gebruiken. Wij hadden naast kruiden ook blikken gevuld met koffie, afwasmiddel en plantjes erin staan.

6. Nettas ophangen

Groente en/of fruit neemt al snel veel ruimte in, vandaar dat wij dit ophangen in een nettas. Doe dit wel alleen met groente die enigszins tegen een stootje kunnen, wanneer je hem wilt laten hangen tijdens het rijden.

Interieur camper
Nettas en Ikea kruidenrek

Opbergtips voor de zithoek van je camper

7. Verhoogde zithoek

Bij onze 3e camper besloten wij de gehele zithoek te verhogen, oftewel: zowel de zitjes als de vloer waar je voeten op rusten. Door alles te verhogen blijf je wel een ergonomische juiste zithouding houden, maar heb je wel extra ruimte voor opslag.

Zo bouwden wij een extra opslag vak onder het gedeelte waar je voeten op steunen. Dit vak gebruikten wij uiteindelijk als opslag voor boodschappen. Op de foto hieronder zie je de verhoging van de zithoek.

Lees meer over het bouwen van een zithoek en de ideale zithoogte en tafelhoogte in ons blog: ‘zelf camper meubels maken.’

8. Opbergtip voor in de bankjes van je camper

De ruimte in zelfgebouwde bankjes kan gemakkelijk gebruikt worden als opslag. Wij hebben de binnenkant van het bankje in 2 vakken verdeelt met een plank. Zo kun je je spullen makkelijker sorteren en voorkom je dat het 1 groot rommel vak wordt. Hierin kun je kledingstukken bewaren, zoals: truien, jasjes en lange broeken.

Opslagtips zithoek camper
Verhoogde zithoek

Opbergtips in de slaapkamer van je camper

9. Vul sierkussens

Sierkussens geven gemakkelijk een leuke sfeer aan jouw huis op wielen, maar je kunt deze ook multifunctioneel gebruiken! Haal de vulling uit jouw sierkussentje en vul deze met zachte items die mogen kreukelen, bijvoorbeeld: ondergoed/sokken/handdoeken/extra lakenset.

10. Opslag onder een vast bed

Wanneer je net als ons voor een vast bed kiest heb je gigantisch veel opslagruimte onder het bed!

Bij onze 1e en 2e zelfbouw camper hadden we grote lades onder het bed gebouwd.

Bij onze 3e camper kozen we voor een open indeling onder het bed, waardoor we o.a. 2 mountainbikes en 1 paddle board mee konden nemen.

camper meubels maken
Opslag onder het bed

Extra opbergtips Camper

11. Opbergruimte in de bovenkastjes

Persoonlijk vind ik een camper veel ruimer ogen zonder bovenkastjes. Toch plaatsen wij ze, wanneer we denken anders niet voldoende opbergruimte te hebben (zie foto hieronder).

Bij het bed hebben wij (tot nu toe) gekozen om geen bovenkastjes te plaatsen. Dit omdat wij ons vaste bed ook vaak als lounge gebruiken en dan met onze rug willen kunnen leunen tegen de wanden.

12. Opbergmanden

Zelf hebben wij leuke rieten opbergmanden in het vak boven de voorcabine geplaatst (zie foto hieronder). Daarnaast gebruiken wij ook manden in kastjes om spullen te gesorteerd te houden.

In steeds meer campers zie je ook dat er niet voor afgesloten kasten gekozen wordt, maar voor planken (met een opstaande rand) met manden erop. Dit kan een mooie oplossing zijn wanneer je zelf kastjes bouwen te ingewikkeld vindt.

Camper diensten
Rieten manden en bovenkastjes

13. Opbergnet auto

Bevestig opbergnetten om rondslingerende spullen snel een plekje te kunnen geven. Denk aan boeken, slippers etc.

Wij hebben verschillende campers voorbij zien komen die opbergnetten direct naast de ingang, bij het bed en/of aan de binnenkant van deuren geplaatst hadden.

14. Uitschuifbare apothekerskast

Wanneer je een smalle onhandige ruimte over hebt in jouw camperindeling is een uitschuifbare apothekerskast wellicht de perfecte oplossing. Ook kun je natuurlijk hier een aangewezen ruimte voor maken, want je kunt ontzettend veel kwijt in deze kasten.

Op deze manier blijf je ook gemakkelijke toegang houden tot items die achterin het kastje staan.

15. Opbergen op het dak

Een imperiaal en/of dakkoffer kan gemakkelijk voor gigantisch veel extra opslagruimte zorgen. Zo kun je een reserveband hierop plaatsen als je geen ruimte meer onder de camper hebt. Ook kunnen hier traction boards of een extra brandstoftank. Uiteraard kun je ook een waterdichte kist hier plaatsen en kleding erin doen. Maar over het algemeen werkt het, het beste als je hier regenbestendige spullen bergt.

16. Camper haakjes

Wij hebben haakjes geplaatst aan de zijkant van de keuken, de zijschuifdeur, de binnenkant van de achterdeuren en in de douche.

Hier hangen wij van alles aan op: handdoeken/theedoeken/vegertje/jassen/tassen.

De haakjes aan de zij schuifdeur gebruiken wij om kleding op te hangen wanneer wij naar bed gaan. Overdag zijn deze meestal leeg, omdat je anders de deur niet meer gemakkelijk open kunt schuiven.

Wij hebben gekozen voor deze stijlvolle zwarte haken, die je niet hoeft te schroeven. Ze blijven heel stevig zitten!

17. Kleding oprollen

Inmiddels is het algemeen bekend onder reizigers: door kleding op te rollen bespaar je ruimte!

Daarnaast blijven lades en/of kastjes overzichtelijk ingedeeld.

Mijn eigen ervaring is dat mijn shirtjes ook minder snel kreukelen sinds ik de oprol techniek toepas.

Lade in een camper, opbergen

18. Cargokist aan de achterdeur

Een cargokist is in feite een waterdichte metalenkist, deze plaats je aan de achterdeur of aan de ladder van de achterdeur. Dealers die deze kisten met ophangsystemen verkopen zijn Obelink en als je voor een stoerdere uitstraling wilt gaan, Dutchvanparts.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

4 reacties

  1. Messen ophangen aan magnetische strips lijkt me niet zo’n goed idee. Bij een eventuele aanrijding worden dit projectielen

    1. Ha Bouwe, ja dat kan ik me ook voorstellen. Toch hebben wij dit bij meerdere camperaars gezien en zij hebben dit niet ervaren. Je kunt natuurlijk bij vertrek de messen eraf halen. En daarna weer ophangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *