Een zelfbouw camper keuken, hoe maak je dat precies? Een terechte vraag waar we in dit blog uitgebreid antwoord op gaan geven. Een camper keuken is misschien wel het moeilijkste meubelstuk in de camper om zelf te bouwen. Er moeten veel keuzes gemaakt worden, zoals waar de gootsteen en de kookplaat komt, van welk type hout je de keuken gaat maken en de afmetingen van keuken natuurlijk.
Ook krijg je te maken met eisen vanuit de RDW en Belastingdienst waaraan je moet voldoen. In dit blog leggen we precies uit hoe wij zelf onze camper keuken hebben gemaakt. Daarbij vind je een bouwtekening met alle afmetingen van onze keuken!
Zelfbouw camper keuken
Het grootste voordeel aan een zelfbouw camper keuken is dat je deze helemaal naar eigen smaak kunt maken. Zo bepaal jij zelf de afmetingen en sluit die perfect aan op de indeling van jouw camper.
Aan dit voordeel kleeft gelijk ook het grootste nadeel. Dat is dat zelf een camper keuken maken veel tijd kost.
Lang hebben wij erover nagedacht een keuken van Ikea in te bouwen. Het zou veel tijd schelen en het resultaat zou geweldig zijn. Toch hebben wij ervoor gekozen hem zelf te bouwen, aangezien we de Ikea keuken te veel zouden moeten aanpassen om zo in de camper te passen. Ook wilden wij een schuine hoek aan het begin van de keuken en dat heeft Ikea niet.
Eisen aan de camper keuken vanuit de RDW en Belastingdienst
De RDW stelt als eis dat er een vaste kookgelegenheid aanwezig is. Dit mag een kookplaatje, magnetron of oven zijn. Deze hoeft niet aangesloten te zijn op een energiebron. Zolang deze maar vast in de keuken staat, dus niet verplaatsbaar.
Daarbij moet de keuken goed vast zitten aan het metaal van de bus. Zo verplaatst de keuken zich niet bij een aanrijding o.i.d.
De belastingdienst wilt dat het werkblad minimaal op 60cm hoog geplaatst is en dat er naast de kookgelegenheid ook een watervoorziening is met spoelbak, afvoer en kraan.
Materiaalkeuze
In het blog zelf camper meubels maken duiken we er diep op in. Wat is nu het meeste geschikte materiaal om camper meubels van te maken? In een camper heeft onze voorkeur bijna altijd Multiplex en dan met name Populier Multiplex. Dit komt omdat Populier licht in gewicht is en nog steeds hartstikke sterk. De afwerking van de kopse kant is iets moeilijker, maar met plamuur of een afwerkstrip kun je de randen alsnog mooi afwerken.
Onze keuken in de Brandweerwagen hebben we van Populier gemaakt en in onze Fiat Ducato van MDF. Nu heeft MDF de geweldige eigenschap dat je deze heel mooi kunt afwerken, maar het is ook zwaar in gewicht.
In onze volgende camper zal ik niet meer kiezen voor MDF, omdat MDF ook snel splijt wanneer je erin schroeft. Wij raden het aan om je camper keuken te maken van Populier of Berken Multiplex.
Keukenblad
Het keukenblad van jouw camper keuken gaat grotendeels het eindresultaat bepalen. Een keukenblad van kwaliteit zorgt al snel voor een professionele uitstraling. Echter is het slim om erover na te denken hoeveel het blad mag wegen.
Gelamineerde keukenbladen wegen niet veel en zijn tegenwoordig best mooi. Het voordeel hieraan is ook dat je deze niet meer hoeft te behandelen met lak. Massieve keukenbladen wegen een stuk meer en moeten altijd nog behandeld worden.
Koken
In de camper keuken kun je op verschillende manieren koken. Zo heb je de keuze uit een magnetron, oven, gaskookplaat of inductieplaat. In sommige gevallen kun je ook combinaties hierin vinden, zoals een gasoven met gaskookplaat.
Daarnaast moet je bepalen of je wilt koken op gas of op elektriciteit. Koken op elektriciteit heeft als nadeel dat dit veel stroom verbruikt. Inductieplaatjes werken op 230Volt dus je zult naast grote huishoud accu’s ook een grote omvormer nodig hebben. Alles bij elkaar een aardig kostenplaatje.
Voor ons was om die rede de keuze makkelijk, wij hebben in beide campers een gassysteem gebouwd om een gaskookplaat te plaatsen. In de brandweerwagen de Klarstein en in de Fiat Ducato een Arebos. Beide vrijwel identiek aan elkaar.
Spoelbak
Een camper spoelbak wordt bijna altijd gemaakt van RVS. Dit is sterk en licht in gewicht, perfecte eigenschappen voor in een camper. Toch hebben wij ervoor gekozen een spoelbak van graniet te plaatsen in onze Fiat. Wij hebben een gootsteen van Primagran 40×40. Dit was de kleinste in zijn maat en toch een stuk groter dan de meeste camper spoelbakken.
Kraan
Een kraan is net zoals een spoelbak een persoonlijke keuze. Een camper kranen zijn vaak klein en hebben een lage druk nodig om te werken. Met een lage drukwaterpomp en een camperkraan verspil je op deze manier weinig water.
Wij wilden toch een normale huishoudkraan, vanwege de uitstraling, maar ook omdat we het gebruik een stuk fijner vinden. Wij hebben een uittrekbare keukenkraan, zodat we eenvoudig alles kunnen afspoelen. De werkdruk van huishoud kranen is minimaal 2bar, belangrijk om dus ook de juiste drukwaterpomp hierbij aan te schaffen.
Op zoek naar een water systeem voor in jouw camper? Wij hebben drie watersysteem schema’s gemaakt. Kleine en uitgebreide systemen.
Koelkast
Een koelkast in jouw zelfbouw camper keuken? Dat kan natuurlijk, maar hoeft niet. Als je dit wel van plan bent houdt dan rekening met de afmetingen en dat je achter de koelkast ventileert.
Met behulp van onze camper koelkast blog, bepaal je in 5 stappen welke koelkast past bij jouw wensen.
In onze brandweerwagen hebben een krachtige koelbox in een lade. De ladegeleiders zouden dit precies aankunnen, maar na verloop van tijd zakte deze toch iets door. Vervolgens extra ladegeleiders geplaatst en het werkt super. Ook vonden we de koelbox niet echt mooi en op deze manier is die verborgen.
Onze Zelfbouw Camper Keuken Bouwtekening
Onze zelfbouw camper keuken hebben we gemaakt van MDF, maar je kunt hier ook Berken of Populier Multiplex voor gebruiken (we raden het je zelfs aan). We maken geen gebruik van een vuren raamwerk waar we later plaatmateriaal tegenaan schroeven. Het plaatmateriaal is sterk en voldoende om de keuken van te maken. Ook vinden wij het zo een stuk professioneler eruitzien.
Onze zelfbouw tips:
- Met behulp van de 15 graden hoekgereedschap kun je de panelen netjes en onzichtbaar met elkaar verbinden. Zo heb je geen schroeven aan de buitenzijde van je panelen.
- De onderkant van de keuken hebben we ingesmeerd met kitlijm. Bij een eventuele lekkage beschadigt het hout niet.
- Verf zoveel mogelijk onderdelen voordat je ze met elkaar verbindt
- Bij het bepalen van de afmetingen van het keukenblad moet je niet vergeten dat de meeste keukenbladen iets uitsteken over de lades heen. Dit werkt fijn en geeft ook een mooie uitstraling.
- Bekijk allebei onze YouTube video’s over het maken van de camper keuken.
Gebruik onze bouwtekening ter inspiratie of neem hem 1 op 1 over. Uiteraard op eigen risico, want een fantastisch eindresultaat is zeker mogelijk. 🙂