Zelfbouw Camper Keuken – incl. bouwtekening

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Een zelfbouw camper keuken bouwen, hoe doe je dat? Een terechte vraag waar we in dit blog uitgebreid antwoord op gaan geven. Een camper keuken is misschien wel het moeilijkste meubelstuk in de camper om zelf te bouwen. Er moeten veel keuzes gemaakt worden, zoals waar de gootsteen en de kookplaat komen, welk type hout je wilt gebruiken en wat de afmetingen van keuken precies moeten zijn.

Ook krijg je te maken met eisen vanuit de RDW en Belastingdienst waaraan je moet voldoen. In dit blog leggen we precies uit hoe wij zelf onze camper keuken hebben gemaakt. Daarbij vind je een bouwtekening met alle afmetingen van onze keuken!

Keuzes maken: Zelfbouw camper keuken

Het grootste voordeel aan een zelfbouw camper keuken is dat je deze helemaal naar eigen smaak kunt maken. Zo bepaal jij zelf de afmetingen en sluiten die perfect aan op de indeling van jouw camper.

Aan dit voordeel kleeft gelijk ook het grootste nadeel. Namelijk dat er veel tijd gaat zitten in zelf een camper keuken maken.

Lang hebben wij erover nagedacht een keuken van Ikea in te bouwen. Het zou veel tijd schelen en het resultaat zou geweldig zijn. Toch hebben wij ervoor gekozen hem zelf te bouwen, aangezien we de Ikea keuken te veel zouden moeten aanpassen om zo in de camper te laten passen. Ook wilden wij een schuine hoek aan het begin van de keuken en dat heeft Ikea niet.

Eisen aan de camper keuken vanuit de RDW en Belastingdienst

De RDW stelt als eis dat er een vaste kookgelegenheid aanwezig is. Dit mag een kookplaatje, magnetron of oven zijn. Deze hoeft niet aangesloten te zijn op een energiebron. Zolang deze maar vast in de keuken staat, dus niet verplaatsbaar.

Daarbij moet de keuken goed vast zitten aan de metalen structuur van de camper. Zo verplaatst de keuken zich niet bij een aanrijding o.i.d. Bij de keuring checken ze of de keuken degelijk vast zit. Zo zetten wij de keuken vast in de vloer met schroeven, een zijspant en ook met twee bouten door de metalen bodem.

De belastingdienst wilt dat het werkblad minimaal op 60cm hoog geplaatst is en dat er naast de kookgelegenheid ook een watervoorziening is met spoelbak, afvoer en kraan.

Afmetingen bepalen van de camper keuken

De afmetingen van de camper keuken worden bepaald door de ruimte in de camper, jouw lichaamsafmetingen en jouw eisen en wensen. De standaard hoogte van een keuken is bepaald op 92cm hoog. Op deze hoogte kan 90% van de mensen goed bij het keukenblad met genoeg elleboogbewegingsruimte. Uiteraard moet je dan wel rechtop kunnen staan in jouw camper en kun je deze maat achterwege laten als je een H1 camper hebt. Een ander standaard maat is de diepte van 60cm, maar ook deze is natuurlijk aan te passen naar jouw wens.

Als je kunt staan in jouw camper en je de hoogte van jouw zelfbouw keuken wilt aanpassen dan is het handig met het volgende rekening te houden. Een belangrijke maat die we kunnen halen uit de antropometrische maatgegevens is de standaarddeviatie. Dit is de gemiddelde hoeveelheid variabiliteit er zit in de maat. Voor de keukenhoogte(KH) van 92cm geld er een standaarddeviatie van 6,2cm.

Dus ben jij 188cm of langer of 156cm of korter dan kun je volgens deze regels de keukenhoogte maximaal aanpassen met 6,2cm.

Keuken hoogte camper

Voor de diepte van het keukenblad is het gebruikelijk dat je tussen de 40cm a 60cm diep kiest. Er zitten geen regels aan deze maat. Houd hierbij rekening met je gaskookplaat en gootsteen. Voor onze Fiat Ducato hebben we gekozen voor 60cm diep, maar bij een Crafter of Sprinter waarbij de totale breedte van laadruimte minder groot is, zou ik kiezen voor een kleinere maat. Als je kiest voor een minder diepe keuken houd je meer beweegruimte over, maar verlies je opslagruimte. Leuk om mee te spelen en meet teken het eens af op de vloer van je camper om zo een idee te krijgen.

Materiaalkeuze

In het blog zelf camper meubels maken duiken we hier diep op in. Wat is nu het meeste geschikte materiaal om camper meubels van te maken? In een camper heeft onze voorkeur bijna altijd Multiplex en dan met name Populier Multiplex. Dit omdat Populier licht in gewicht is en nog steeds hartstikke sterk. De afwerking van de kopse kant is iets moeilijker, maar met plamuur of een afwerkstrip kun je de randen alsnog mooi afwerken.

Onze keuken in de Mercedes 508 hebben we van Populier gemaakt en in onze Fiat Ducato van MDF. Nu heeft MDF de geweldige eigenschap dat je deze heel mooi kunt afwerken, maar het is ook zwaar in gewicht.

In onze volgende camper zou ik niet meer kiezen voor MDF, omdat MDF ook snel splijt wanneer je erin schroeft. Wij raden dus aan om je camper keuken te maken van Populier of Berken Multiplex.

Keukenblad

Elk keukenblad kun je gebruiken in een camper. Maar waarschijnlijk is het verstandig om een glazen en stenen keukenblad niet te doen, maar alle andere soorten kunnen wel. Wij hebben hierin onderzoek gedaan naar het gewicht van elk soort blad en komen uit op het volgende.

Massieve keukenbladen zoals eiken of berken hebben een soortelijk gewicht van 700kg/m³. Dit komt neer op 18kg voor een blad van 150cm bij 60cm en 27mm dik.

Vervolgens hebben we gekeken naar kunststof keukenbladen. Hier is geen soortelijk gewicht van bekend, omdat deze bladen een combinatie zijn van spaanplaat en kunststof. Echter komen we na wat rekenwerk voor een blad van 150cm x 60cm lang en 27mm dik op 16kg uit.

Als laatst hebben we gekeken naar een bamboe werkblad. Bamboe heeft een soortelijk gewicht van 600kg/m³ en behandeld bamboe 700kg/m³.

zelfbouw camper keuken
Massief Berken keukenblad

Het verschil in gewicht tussen deze drie soorten werkbladen is vrij weinig. En dus maakt het soort werkblad dus niet veel uit op het totaal gewicht. Wat wel veel verschil maakt is de dikte van het blad. Je kunt je voorstellen dat een blad van 18mm dik minder zwaar weegt dan een blad van 27 of 32mm dik. Daarbij maak je gaten in je werkblad om de gootsteen en of gaskookplaat kwijt te kunnen, dus het totaal gewicht van je blad komt nog lager uit. Je hebt dus vrije keuze in deze drie keukenbladen m.b.t. het gewicht.

Koken

In de camper keuken kun je op verschillende manieren koken. Zo heb je de keuze uit een magnetron, oven, gaskookplaat of inductieplaat. In sommige gevallen kun je ook combinaties hierin vinden, zoals een gasoven met gaskookplaat. Daarnaast moet je bepalen of je wilt koken op gas of op elektriciteit.

Koken op elektriciteit heeft als nadeel dat dit veel stroom verbruikt. Het gemiddelde verbruik van een enkele inductiekookplaat van 1800W bedraagt 80Ah per dag. Dit is dus bijna 2 keer zoveel als ons totale energieverbruik in ons voorbeeld balans. Je hebt dus meer huishoudaccu’s en een vrije grote omvormer nodig wil je kunnen koken op inductie terwijl je vrij kampeert. Alles bij elkaar een aardig kostenplaatje, tenzij je altijd de inductie kookplaat op de campingstroom gebruikt.

Omdat wij minimaal de helft van de tijd vrij kamperen kiezen voor koken op gas. Zo hebben wij in onze campers een gassysteem gebouwd om een gaskookplaat te gebruiken. In de brandweerwagen hebben we de 2pits Klarstein en in de Fiat Ducato een 2pits Arebos. Beide vrijwel identiek aan elkaar.

Spoelbak

Een camper spoelbak wordt bijna altijd gemaakt van RVS. Dit is sterk en licht in gewicht, perfecte eigenschappen voor in een camper.

Toch hebben wij ervoor gekozen een spoelbak van graniet te plaatsen in onze Fiat, puur vanwege de uitstraling. Het gewicht van deze spoelbak nemen we op de koop toe. Wij hebben een gootsteen van Primagran 40×40. Dit was de kleinste in zijn maat en toch een stuk groter dan de meeste camper spoelbakken.

Wanneer je weinig werkruimte op je keukenblad hebt denk er dan eens over na om je spoelbak te verlagen tot onder het werkblad. Zo kun je deze afdekken met een stuk op maat gemaakt werkblad.

Kraan

Een kraan is net zoals een spoelbak een persoonlijke keuze. Camper kranen zijn vaak klein en hebben een lage druk nodig om te werken. Met een lage drukwaterpomp vanaf 0,8 bar en een camperkraan verspil je op deze manier weinig water.

Wij wilden toch een normale huishoudkraan, vanwege de uitstraling, maar ook omdat we het gebruik een stuk fijner vinden. Wij hebben een uittrekbare keukenkraan, zodat we eenvoudig alles kunnen afspoelen. De werkdruk van huishoud kranen is minimaal 2bar, belangrijk om dus ook de juiste drukwaterpomp hierbij aan te schaffen.

Op zoek naar een water systeem voor in jouw camper? Wij hebben drie watersysteem schema’s gemaakt. Kleine en uitgebreide systemen.

spoelbak en kraan camper

Koelkast

Een koelkast in jouw zelfbouw camper keuken? Dat kan natuurlijk, maar hoeft niet. Als je dit wel van plan bent houd dan rekening met de afmetingen en dat je achter de koelkast ruimte laat voor ventilatie.

Met behulp van ons camper koelkast blog, bepaal je in 5 stappen welke koelkast past bij jouw wensen.

In onze brandweerwagen hebben een krachtige koelbox verborgen in een lade. De ladegeleiders zouden dit precies aankunnen, maar na verloop van tijd zakte deze toch iets door. Vervolgens extra ladegeleiders geplaatst en het werkte super.

Video camper keuken maken

Onze Zelfbouw Camper Keuken Bouwtekening

Onze zelfbouw camper keuken hebben we gemaakt van MDF, maar je kunt hier ook Berken of Populier Multiplex voor gebruiken (zoals we al zeiden raden wij dit aan). We maken geen gebruik van een vuren raamwerk waar we later plaatmateriaal tegenaan schroeven. Plaatmateriaal van 18mm dik is sterk en voldoende om de keuken van te maken. Ook vinden wij dit er een stuk professioneler eruitzien.

Onze zelfbouw tips:

  • Met behulp van de 15 graden hoekgereedschap kun je de panelen netjes en onzichtbaar met elkaar verbinden. Zo heb je geen schroeven aan de buitenzijde van je panelen.
  • De onderkant van de keuken hebben we ingesmeerd met kitlijm. Bij een eventuele lekkage beschadigt het hout niet.
  • Verf zoveel mogelijk onderdelen voordat je ze met elkaar verbindt.
  • Bij het bepalen van de afmetingen van het keukenblad moet je niet vergeten dat de meeste keukenbladen iets uitsteken over de lades heen. Dit werkt fijn en geeft ook een mooie uitstraling.
  • Bekijk allebei onze YouTube video’s over het maken van de camper keuken.

Gebruik onze bouwtekening ter inspiratie of neem hem 1 op 1 over. Uiteraard op eigen risico, want een fantastisch eindresultaat is zeker mogelijk. 🙂

Bouwtekening camper keuken
bouwtekening camper keuken van onze Fiat Ducato

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy