Duurzaam kamperen: 6 tips waar je gelijk mee aan de slag kunt

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Duurzaam kamperen, hoe doe je dat? Steeds meer mensen worden zich bewust van de druk op het milieu en willen tijdens hun vakantie groenere keuzes maken.

Vandaar dat wij CamperHomie gevraagd hebben naar 6 praktische tips om bewuster op reis te gaan. Tips waar je gelijk mee aan de slag kunt.

CamperHomie wil samen stap voor stap de wereld groener maken. De duurzame kampeerder inspireren is het idee. Met het camperplatform willen ze graag de bewuste (startende) kampeerder verbinden en inspireren.

Duurzaam kamperen is natuurlijk een breed begrip. CamperHomie spreekt daarom liever over bewustwording. Wanneer men bewust is van het eigen handelen is er al een stap gewonnen.

1. Verminder afval

Neem herbruikbare items mee, zoals herbruikbare waterflessen, servies en bestek. Vermijd wegwerpartikelen en recycle indien mogelijk het afval dat je genereert.

Hier zouden wij graag nog aan toe willen voegen dat het installeren van een waterfilter ook het gebruik van plastic verminderd. Je kunt hierdoor het water uit de camper watertank namelijk gewoon drinken en en zodoende hoef je geen petflessen bij de supermarkt meer te kopen.

2. Gebruik milieuvriendelijke producten

Kies voor biologisch afbreekbare shampoo, zeep, afwasmiddel en tandpasta om de waterwegen en de omgeving te beschermen. Vermijd producten met chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor het milieu.

Kies voor lokaal. Dus koop waar je op dat moment bent, bij een kleinere boer en of een dorpswinkel. Zij weten je vaak ook nog eens de lekkerste recepten mee te geven en de leukste plekjes te vertellen.

Upcycle of recycle. In de schuur of op zolder liggen vast nog wat zaken die ongebruikt liggen te wachten op een nieuw leven.

3. Respecteer de omgeving

Laat geen afval achter en respecteer de natuurlijke omgeving. Blijf op de paden en vermijd het verstoren van dieren en planten. Laat geen vuur branden als er brandbeperkingen zijn en doof je kampvuur altijd volledig.

Wist je dat je de omgeving waar je kampeert ook een handje kunt helpen? Neem bijvoorbeeld een zak mee als je gaat wandelen. Onderweg kun je namelijk vast van alles oprapen. Wie weet ligt er nog gratis geld, want plastic flesjes en aluminium blikjes kun je tegenwoordig inleveren bij de supermarkt!

Duurzaam kamperen

4. Beperk energiegebruik

Beperk het gebruik van elektriciteit door bijvoorbeeld te kiezen voor energiezuinige verlichting, zoals solar-lampen en zonnepanelen waar mogelijk. Gebruik alleen elektronische apparaten wanneer dat nodig is en schakel ze uit als je ze niet gebruikt.

Wanneer je qua stroom een zelfvoorzienend elektrasysteem in de camper hebt gebouwd hoef je minder vaak aan de stroom van de camping. Dit helpt het milieu niet alleen, maar ook je eigen portemonnee. Daarbij hoef je minder op te letten op je stroomverbruik aangezien je toch zelf groene stroom opwekt.

Douche wat minder en duik een keer meer in het zwembad van de camping of douche op het strand.

5. Kies voor duurzame transportmiddelen

Als het mogelijk is, kies dan voor duurzame transportmiddelen om naar je kampeerbestemming te komen, zoals een elektrische wagen, fiets of het openbaar vervoer.

Roetfilter en blauwe diesel

Wist je dat je de dieselcamper ook achteraf nog kunt voorzien van een roetfilter? Men spreekt dan over een open roetfilter of retrofit. Hiermee help je het milieu aanzienlijk.

Daarnaast is er een mogelijkheid om speciale diesel te tanken. Blauwe diesel noemen ze dat ook wel. Blauwe diesel behoort tot de nieuwe generatie duurzame brandstoffen. Maar het is duurder en slechts bij een beperkt aantal tankstations verkrijgbaar. Blauwe diesel heet officieel HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) en is gebaseerd op afgewerkte plantaardige oliën, maar er zitten ook dierlijke vetten in. 

6. Compenseer je footprint

Er zijn verschillende initiatieven waarbij je jouw footprint kunt compenseren. Denk aan; Just Digit, Trees for all of Green Seat.

Ook bij CamperHomie kun je een donatie achterlaten voor 2 verschillende CO2-reductieprojecten: ‘Greensand’ of ‘The Seaweed Company’. Na de donatie krijg je een sticker die je op jouw camper kunt plakken. Zo kun je laten zien dat ook jij een steentje bijdraagt. Klik hier voor meer informatie over deze CO2-reductieprojecten.

Zelf kan je ook wat doen aan vergroening. Wel eens een boom in je tuin geplant? Of een stoeptegel eruit gehaald en een plant er terug ingezet? Kan super leuk uitpakken!

CamperHomies duurzaam kamperen

CamperHomie is een camperplatform die vrij kamperen op een moderne, frisse, ecologische manier behandelt. Voor meer tips over duurzaam kamperen (voorbereiding / onderweg / bestemming) kan je bij ze terecht op www.camperhomie.com.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy