De dag starten met een kop koffie voor je camper. Klinkt ideaal toch? Alleen heb je dan natuurlijk geen zin in een slap bakkie of zorgen over je stroomverbruik.
Daarom leggen we in dit blog precies uit waar je allemaal aan moet denken wanneer je een elektrisch koffiezetapparaat wilt gebruiken in de camper. Ook benoemen we verschillende heerlijke manieren van koffiezetten waar je zelfs helemaal geen stroom voor nodig hebt!
Inhoudsopgave:
- Op stroom koffie zetten in de camper
- Zonder stroom koffie zetten in de camper
- Melk opschuimen zonder stroom: Bialetti Tutto Crema
Op stroom koffie zetten in de camper
Kan ik een standaard koffiezetapparaat gebruiken via de walstroom op de camping?
Wanneer jouw camper een walstroomaansluiting heeft en je aan walstroom staat, dan ontvang je 230 volt elektriciteit in de camper. Hier kun je dus een standaard koffiezetapparaat op aansluiten. Echter heb je ook rekening te houden met de hoeveelheid stroom die geleverd wordt door de camping, dit kan namelijk te laag zijn voor het apparaat.
De stroomaansluiting van campings in Europa leveren standaard 6, 8 of 10 ampère (in sommige gevallen ook 16A). Dit betekent dat je maximaal tussen de 1380 en 2300 watt aan vermogen kunt aansluiten. Een gemiddeld koffiezetapparaat vraagt 1400 watt en dus kun je deze op de meeste campings gebruiken. Maar wil je tegelijkertijd ook andere 230 volt apparaten gebruiken, dan kom je al snel boven de stroomgrens uit en schieten de stoppen eruit.
Je doet er dus verstandig aan een koffiezetapparaat mee te nemen met een laag vermogen. Dan duurt het koffie zetten misschien iets langer, maar kun je wel op elke camping koffie drinken via je eigen machine.
Kan ik een standaard koffiezetapparaat gebruiken zonder walstroom?
Ja, met behulp van een huishoudaccu en een omvormer kun je een koffiezetapparaat gebruiken in de camper, zonder dat je aan walstroom staat. De huishoudaccu en omvormer moeten afgestemd zijn op het vermogen van het koffiezetapparaat.
Een koffiezetapparaat met een vermogen van 1400 watt heeft genoeg aan een omvormer die 1500 watt continu vermogen maakt. Echter raden we je aan een omvormer te kiezen die iets groter is, zodat de omvormer niet op zijn volledige vermogen moet draaien. Daardoor schieten de zekeringen er niet uit als je ook tegelijkertijd een tv of laptop aanzet. Bekijk hier hoe je de grootte van je omvormer berekent.
De grootte van de huishoudaccu voor het gebruik van een 1400 watt koffiezetapparaat bedraagt 350Ah lithium of 450Ah AGM. Deze berekening is gemaakt aan de hand van een veilige C3 stroomgrens. Deze stroomgrens geeft aan hoe hard de accu ontladen mag worden. Wanneer je hier overheen gaat beschadig je de huishoudaccu en verkort je zijn levensduur. Het maakt hierin niet uit hoe lang het apparaat aanstaat en dus hoeveel stroom je verbruikt, het gaat puur om de kracht waarmee er aan de accu wordt getrokken.
Zoals je kunt zien is er voor het gebruik van een koffiezetapparaat in de camper een grote huishoudaccu en omvormer nodig. Daarbij heb je waarschijnlijk ook een grote set zonnepanelen nodig om de accu bij te laden. Al deze onderdelen zorgen voor een flink kostenplaatje, je kunt er daarom ook voor kiezen om koffie te zetten in de camper zonder stroom.
Koffie zetten met camping koffiezetapparaat: Dometic Perfect Coffee MC 052
Tegenwoordig zijn er ook koffiezetapparaten ontwikkeld speciaal voor op de camping, zoals de Dometic Perfect Coffee MC 052.
Dit apparaat werkt wel op stroom, maar verbruikt aanzienlijk minder dan een standaard koffiezetapparaat. Het gevraagde vermogen is namelijk slechts 170 watt!
Het is mogelijk om de Dometic koffiemachine aan de wand of het aanrechtblad te bevestigen. Ook heeft de koffiepot een speciale transportbeveiliging.
Zonder stroom koffie zetten in de camper
De French Press / Cafetière – Onze favoriet
De meest smaakvolle koffie die wij zonder stroom gezet hebben komt uit de cafetière. We vinden deze koffie zelfs zo lekker dat we ook in onze vaste woning in Nederland het Senseo apparaat de deur uit hebben gegooid.
Een cafetière is meestal van glas gemaakt, maar gelukkig heeft het merk Bodum ook een ‘Travel Press‘ in het assortiment. Deze plastic variant kan niet breken, is licht in gewicht en laag in prijs. Wij gebruiken deze inmiddels al 2 jaar dagelijks.
Hoe zet ik koffie met een Cafetière?
- Kook water
- Schep gemalen koffie in de koffiekan
- Giet gekookt water op de bonen in de koffiekan (zorg dat alle koffie doordrenkt is)
- Doe de deksel op de kan en laat het geheel 4 minuten trekken. Let op: druk de zeef in de deksel nog niet naar beneden.
- Duw de zeef in de deksel gelijkmatig naar beneden
- Schenk de koffie uit
Je kunt spelen met de doseringen en zettijd om tot jouw perfecte kopje koffie te komen.
Voor 2 kopjes zwarte koffie gebruiken wij meestal 2 theelepels gemalen koffie en 250 milliliter water.
Waarom is koffie uit de cafetière zo smaakvol?
Het water komt een stuk langer in contact met gemalen koffiebonen dan bij de andere methodes in dit lijstje. Hierdoor is er meer tijd om allerlei smaken los te weken uit de koffieboon (full immersion).
Daarnaast is de metalen filter in de deksel een stuk grover dan een papieren filter, waardoor meer oliën en vetten door de filter komen. De koffie behoud meer koffiesmaak en body. Hierdoor heb je wel altijd een klein beetje drap onderin je kopje zitten.
Het is belangrijk dat je met de cafetière een grovere maling van koffiebonen gebruikt en dus niet de standaard fijn gemalen koffie die bedoelt is voor filterkoffie. Wij kopen altijd Caffè Espresso Classico van Lavazza. Je ziet bij deze koffie ook voorop de verpakking staan dat deze geschikt is voor de cafetière.
Percolator – Meest populair
De percolator is al jarenlang en vooral in Italië een grote hit. Ook onder de vanlifers is dit de meest voorkomende manier van koffiezetten. De beroemde roestvrijstalen ‘Bialetti Moka Express‘ koffiepot, zie je in vrijwel iedere camper terugkomen.
Zelf hebben wij ook 3 jaar lang koffie gezet met de percolator. Zoals wij hierboven al aangaven vinden wij de smaak van koffie uit de cafetière net iets lekkerder, maar dit is een persoonlijke voorkeur.
Hoe zet ik koffie met een Percolator?
- De percolator bestaat uit 2 delen. Draai het bovenste deel van het onderste deel af.
- In het onderste deel zit een los metalen filter. Haal het filter eruit en vul deze tot de rand met gemalen koffie. Je mag de koffie lichtjes aanduwen voor een gelijk oppervlakte, maar stamp de koffie niet aan!
- Vul de rest van het (onderste) reservoir met gekookt water. Doe dit maximaal tot het streepje dat je aan de binnenkant van het reservoir ziet lopen (onder het ventiel).
- Draai de 2 delen weer aan elkaar.
- Zet de percolator op het gasfornuis. Gebruik een medium pit en zet het gas niet te hoog. Zorg dat de gasvlam onder het potje blijft.
- Laat de koffie pruttelen tot de koffie in het bovenste zit.
- Schenk de koffie uit.
Door de druk die ontstaat bij het koken van het water in het onderste deel, wordt het water langs de gemalen koffie in het filter omhoog geperst. Heerlijke koffie wordt vervolgens opgevangen in het bovenste deel van de percolator.
Hoeveel kopjes koffie je met de percolator kunt zetten hangt af van hoe groot de percolator is die je koopt. De maat die je in de meeste campers ziet terugkomen is de 6 kops percolator. In de praktijk haalden wij hier 4 kopjes koffie uit.
Nanopresso – Luxe espresso
De Nanopresso is een hand aangedreven apparaat om espresso mee te maken. In vergelijking met de percolator en de cafetière heeft de koffie uit de Nanopresso de meest rijke crema laag. Wat ons betreft doet deze espresso eigenlijk niet onder voor die uit een elektrische espresso machine. Wanneer je er een NS-adapter bijkoopt, kun je zelfs gewoon Nespresso cups gebruiken.
Daarnaast is de Nanopresso ook het meest compacte apparaat uit deze lijst, met zelfs een ingebouwd kopje (onderste deel op de afbeelding). Ideaal om koffie mee te zetten in de camper dus!
Hoe zet ik koffie met een Percolator?
De percolator is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Aan de bovenkant vind je de filterhouder en de onderkant bestaat uit een waterreservoir met daaromheen een kopje. In het reservoir vind je een borsteltje (voor schoonmaak) en een koffieschepje.
- Schep gemalen koffie in de filterhouder en stamp het aan met de onderkant van de koffieschep. Draai de houder weer terug op de Nanopresso.
- Vul het water reservoir met heet water (zie waterniveau markeringen aan de binnenkant) en draai deze weer terug op de Nanopresso.
- Ontgrendel de zuiger door de knop op het midden van de Nanopresso te draaien.
- Draai de Nanopresso nu in zijn geheel om (Nanopresso logo ondersteboven).
- Duw de zuigerknop zo’n 20 tot 30 keer in en er komt koffie uit de Nanopresso.
Door het indrukken van de zuigknop voer je de druk op tot 80 bar, waardoor je water door het apparaat heen pompt. Het water stroomt langs de gemalen koffie en wordt zo omgezet in koffie.
Oploskoffie – Noodoplossing
Oploskoffie in een kopje doen, gekookt water toevoegen, even roeren en je bent klaar! Geen extra attributen nodig en je hoeft vrijwel niets af te wassen. Makkelijker kan niet!
Over de smaak valt echter te twisten.. Persoonlijk vinden wij de koffie gemaakt met 1 van de hierboven benoemde koffieapparaten echt een stuk lekkerder.
Toch nemen wij wel altijd een doosje met ‘Nescafe Gold Escpresso‘ koffie sticks mee in de camper. Wanneer wij bijvoorbeeld een hike met zonsopkomst gaan maken kiezen we namelijk wel voor deze makkelijke en snelle optie. Van de verschillende oploskoffies die er op de markt zijn vinden wij dit de lekkerste. Deze is ook gewoon verkrijgbaar bij de Albert Heijn en Jumbo.
Melk opschuimen zonder stroom: Bialetti Tutto Crema
Aangezien wij in de camper ook van lekkere cappuccino houden, nemen wij ook altijd de melkopschuimer ‘Bialetti Tutto Crema‘ mee.
Je kunt deze melkopschuimer direct op een gaspit plaatsen om de melk op te warmen tot ongeveer 65 graden (dus niet helemaal kokend). Haal de Bialetti van het gas af en pomp de hendel meerdere keren naar beneden tot de melk textuur krijgt.