camper huishoud accu

Camper Huishoud Accu – kies een geschikte accu

Een huishoud accu in de camper is een tweede accu die onder andere de huishoudelijke apparaten in de camper van stroom voorziet. De huishoud accu is een essentieel onderdeel van je elektrisch systeem in de camper. Zo slaat de huishoud accu stroom op. Zodat jij op elk moment van de dag voldoende stroom hebt om bijvoorbeeld je koelkast te laten draaien of je telefoon, laptop of camera op te laden.

Het vinden van een geschikte huishoud accu voor in de camper kan een behoorlijke uitdaging zijn.

Zo heb je loodzuur, gel, AGM en Lithium accu’s. En er zijn maar een aantal soorten geschikt als camper accu. In dit artikel bespreken we alle voor en nadelen van de twee meest geschikte camper accu’s.

Welke camper accu’s zijn geschikt?

Deep-cycle accu’s ook wel (semi) tractie accu’s zijn het meest geschikt als camper accu. Dit komt omdat deze speciaal ontworpen zijn voor een langdurig constante energievraag. Een semi-tractie accu kan doorgaans tot wel 80% ontladen worden voordat er beschadiging optreedt. Daarbij hebben ze vaak een hoog cyclisch vermogen. Hoe hoger dit vermogen hoe langer de accu mee kan gaan.

Startaccu’s zijn niet geschikt als camperaccu. Deze accu’s zijn speciaal ontworpen om kort hoge stroom af te leveren. Zoals nodig is bij het starten van een voertuig. Gebruik je toch een startaccu als camper accu dan zal het accuzuur te zuur worden. Dit leidt tot onomkeerbare schade van de accuplaten. Een startaccu kan dan ook niet verder ontladen worden dan 20%.

We bespreken in dit artikel de 2 meest geschikte deep-cycle accu’s: Lithium en AGM Accu’s

Hoe bepaal je de grootte van je huishoud camper accu?

Jouw energiebehoefte bepaald de grootte van je camperaccu. Dan bedoelen we natuurlijk niet jouw energiebehoefte qua eten, maar jouw energiebehoefte in de vorm van stroom. Door uit te rekenen hoeveel stroom jouw apparaten op een dag in de camper verbruiken kun je bepalen hoe groot de camper accu moet worden.

Hoeveel dit is bepaal je met een simpele rekensom. Achterop apparaten staat hoeveel stroom zij verbruiken in Wattage (Watt). Doe dit cijfer maal het aantal uren dat je deze gebruikt en deel het door 12 volt (dit is de spanning van de accu). Nu heb je het verbruik in Ampère uur (Ah). Ampère is ook de eenheid die gebruikt wordt om de capaciteit(grootte) van een accu te weergeven.

Vervolgens doe je dit voor al je apparaten en tel alles bij elkaar op.

De camper accu gebruiken om veel vrij in de natuur te staan

In onze energiebalans komen we op 40Ah uur dagelijks uit. Vervolgens hebben we besproken dat we minimaal 3 dagen met onze camper accu willen doen voordat we enige vorm van lading nodig hebben. Dit betekent dat je 40Ah maal 3 dagen moet doen. Met een energiebehoefte van 120Ah kun je nu een geschikte accu kiezen. Accu’s die hierbij passen zijn, een Lithiumaccu van 130Ampere en een AGM accu van 240Ampere. Vaak is het ook goed om voor de zekerheid 10% hierbij op te tellen, dan weet je zeker dat je genoeg stroom hebt.

Waarom deze accu’s geschikt wordt verder in het artikel uitgelegd.

De camper accu alleen in het hoogseizoen gebruiken

Wanneer je jouw camper alleen in het hoogseizoen gebruikt en naar veel zonnige bestemmingen reist. Dan kun je waarschijnlijk goed uit de voeten met een kleinere accugrootte mits je ook zonnepanelen hebt of om de dag op een camping aan een laadpaal staat.

Bepaal je dagelijkse energiebehoefte en kies voor een accu die net iets hierboven zit. Bij een energiebehoefte van 40Ah zou dus een Lithiumaccu van 50Ah volstaan en een AGM accu van 100Ah.

Rekenvoorbeeld energiebehoefte koelkast

Een 12volt koelkast met een stroomverbruik van 48Watt heeft een dagelijkse energiebehoefte van:

48/12 = 4Ampere. Een koelkast staat gemiddeld 4 tot 6 uur aan op een dag. 4Ampere maal 5 uur = 20Ah

De berekening voor een 230volt koelkast aangesloten op een omvormer is net anders. Hier kun je voor het gemak een spanningspercentage verlies van 10% aanhouden.

Een 230volt koelkast met een stroom verbruik van 48Watt heeft een dagelijkse energiebehoefte van:

48/10.8 = 4,4Ampere. Een koelkast staat gemiddeld 4 tot 6 uur aan op een dag, dus 4,4Ampere maal 5 uur = 22Ah.

Een koelkast op 230volt vraagt met het zelfde verbruik in Wattage dus altijd meer stroom. Ook vragen koelkasten op 230volt vaak meer Wattage.

Lithium accu’s

Door zijn lange levensduur en diepe ontlading is de Lithium accu van LiFePO4 veruit de beste huishoud camper accu. Je hebt meer capaciteit met hetzelfde gewicht of zelfs een lager gewicht dan met loodzuur accu’s. Toch wordt er niet altijd gekozen voor de Lithium accu’s van LiFePO4 en dit is vanwege zijn prijs.

Voordelen

De accu kan snel geladen worden en ook snel ontladen worden. De levensduur van de accu lijd hier niet onder. Het cyclisch vermogen van lithium accu’s zijn extreem hoog, tot wel 3000 cycli. Dit komt neer op zo’n levensduur van 15 to 20 jaar.

Lithium accu’s mogen tot wel 95% ontladen worden. Daarbij bieden ze weinig weerstand om tot 100% weer opgeladen te worden. Dit maakt het ideale lichtgewicht camper accu’s.

Dit onderzoek toont aan dat meer dan 80% van de Lithium accu’s maar enkele procenten krachtverlies hebben na 1200 cycli. Wat echt een geweldig resultaat is. Helemaal vergeleken met zijn concurrenten die niet eens 1200 cycli halen.

Nadelen

Om Lithium accu’s op te laden heb je geavanceerde laders of omvormer-laders nodig. Niet alle acculaders kunnen lithium accu’s opladen. Daarbij zijn Lithium accu’s niet goedkoop. Zo kunnen de Victron Lithium LiFePO4 accu’s makkelijk 10 keer zo duur zijn dan AGM accu’s.

Toch zijn er ook goedkopere Lithium accu’s te vinden. De accu’s van EcoWorthy LiFePO4 zijn ongeveer 2 keer zo duur dan AGM accu’s.

AGM accu’s

De op één na beste huishoud camper accu’s op de markt zijn AGM ( Absorption Glass Mat) accu’s. Dit komt doordat de prijs aantrekkelijk is en toch diepe ontlading mogelijk is. AGM accu’s zijn onderhoudsvrij en zeer geschikt als camper accu.

Voordelen

AGM accu’s kunnen goed tegen grote ontladingen, beter dan gel en loodzuuraccu’s. Het cyclisch vermogen licht rond de 600 cycli, wat betekent dat deze accu’s zo’n 8 tot 10 jaar meegaan. Daarbij zijn AGM accu’s in tegenstelling tot Lithium accu’s goed betaalbaar. De AGM accu’s van CaravanExpert hebben de beste prijs kwaliteit verhouding.

Nadelen

In vergelijking met Lithium accu’s kunnen AGM accu’s minder ver ontladen worden. Echter is 50 a 70% ontlading mogelijk en dit is meer dan met Gel en Loodzuur accu’s. Het gewicht van AGM accu’s ligt een stuk hoger dan van Lithium accu’s, gemiddeld 2 keer zo veel. Heb je rekening te houden met het totaal gewicht van je camper dan kan dit type accu te zwaar wegen voor jouw camper.

Conclusie: Huishoud Camper Accu

Een (semi) tractie accu kun je het beste gebruiken als huishoud camper accu. Een Lithium of AGM accu zijn beide (semi) tractie accu’s en kunnen diep ontladen worden. Dit is een belangrijke eigenschap voor een huishoud camper accu.

Voor beide type accu’s heb je goede laadtechnologie nodig anders beschadig je de accu en verkort je de levensduur.

Als het budget het toelaat zou ik altijd kiezen voor Lithium accu, maar AGM accu’s zijn helemaal geen slechte tweede keuze en veel beter betaalbaar.

GERELATEERDE BERICHTEN

Wie zijn wij

over ons

Wij zijn Bas en Bianca. Sinds 2016 reizen wij heel de wereld over op zoek naar de spannendste en mooiste plekjes op aarde!
Sindsdien runnen we een online bedrijfje en nu ook een blog in de hoop jullie te inspireren!


Neem gerust een kijkje!

CHECKLIST CAMPER BOUWEN

Voor Altijd Gratis:
Camper Bouwen Checklist

Talloze Installatiegidsen en Complete Handleiding Zelf Camper Bouwen

GELD VERDIENEN OP REIS

Met onze GRATIS Geld Verdienen Op Reis e-book leer je exact hoe je binnen no-time op allerlei verschillende manieren geld verdient tijdens jouw reis!

NU VERKRIJGBAAR PHOTO PRESETS

Transformeer jouw eigen foto’s binnen een aantal klikken naar het mooiste resultaat!

FIT OP REIS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy