Camper Huishoud Accu – Dit is de beste tweede accu

Een huishoud accu in de camper is een tweede accu die de elektrische apparaten in de camper van stroom voorziet. De huishoud accu is een essentieel onderdeel van je elektrisch systeem in de camper. Zo slaat de huishoud accu stroom op. Zodat jij op elk moment van de dag voldoende stroom hebt om bijvoorbeeld je koelkast te laten draaien of je telefoon, laptop of camera op te laden.

Het kiezen van een geschikte huishoud accu voor in de camper kan een behoorlijke uitdaging zijn. Zo heb je loodzuur, gel, AGM en Lithium accu’s. En er zijn maar een aantal soorten geschikt als camper accu. In dit artikel bespreken we alle voor en nadelen van de twee meest geschikte accu’s.

Elektriciteit aanleggen in de camper is een spannend onderdeel, het begint bij de basis: de camper huishoud accu. Lees hierna ook onze andere blogs over elektriciteit in de camper die te vinden zijn op onze camper bouwen pagina, zo ga je goed voorbereid aan de slag.

huishoud accu camper schematische werking

Welke camper accu’s zijn geschikt?

Deep-cycle accu’s ook wel (semi) tractie accu’s zijn het meest geschikt als camper accu. Dit komt omdat deze speciaal ontworpen zijn voor een langdurig constante energievraag. Een semi-tractie accu kan doorgaans tot wel 80% ontladen worden voordat er beschadiging optreedt. Daarbij hebben ze vaak een hoog cyclisch vermogen. Hoe hoger dit vermogen hoe langer de accu mee kan gaan.

Startaccu’s zijn niet geschikt als camperaccu. Deze accu’s zijn speciaal ontworpen om kort hoge stroom te leveren. Zoals nodig is bij het starten van een voertuig. Gebruik je toch een startaccu als camper accu dan zal het accuzuur te zuur worden. Dit leidt tot onomkeerbare schade van de accuplaten. Een startaccu kan dan ook niet verder ontladen worden dan 20%.

We bespreken in dit artikel de 2 meest geschikte deep-cycle accu’s: Lithium en AGM Accu’s

Hoe bepaal je de grootte van je huishoud camper accu?

Jouw energiebehoefte bepaald de grootte van je camper accu. Dan bedoelen we natuurlijk niet jouw energiebehoefte qua eten, maar jouw energiebehoefte in de vorm van stroom. Je energiebehoefte wordt bepaald door het verbruik van al jouw apparaten. Zo kun je bepalen hoe groot deze tweede accu in de camper moet worden.

Achterop apparaten staat hoeveel stroom zij verbruiken in Wattage (Watt). Doe dit cijfer maal het aantal uren dat je deze gebruikt per dag en deel het door 12 volt. Dit is de gelijkspanning (DC) van de accu als je kiest voor 12volt en niet 24volt systeem. Voor apparaten die via de omvormer werken deel je het bedrag door 10.8 i.p.v. 12. Omdat de omvormer 10% rendementsverlies kent.

Nu heb je het verbruik in Ampère uur (Ah) per dag. Ampère is ook de eenheid die gebruikt wordt om de capaciteit(grootte) van een accu te weergeven.

Nu je jouw stroomverbruik per dag weet kun je ook de grootte van de accu gaan bepalen.

Voorbeeld Energiebalans

apparaatwatturen (per dag)DC of omvormerAh
laptops (2)90 (45×2)2omvormer16,7
koelkast603 (slaat aan en uit)DC15
telefoon (2)202DC3,4
drone DJI400,43 (3 uur per week)omvormer1,6
led licht (4)
dimbaar
5.2×41,5DC2,6
waterpomp723 min = 0,05DC0,3
camera7.31omvormer0,7
TOTAAL40,3

De camper accu gebruiken om veel vrij in de natuur te staan

In onze energiebalans komen we op 40Ah uur dagelijks uit. Vervolgens hebben we besproken dat we minimaal 3 dagen met onze camper accu willen doen voordat we enige vorm van lading nodig hebben. Dit betekent dat we 40Ah maal 3 dagen moeten doen. Met een energiebehoefte van 120Ah kun je nu een geschikte accu kiezen. Accu’s die hierbij passen zijn, een Lithiumaccu van 130Ampere en een AGM accu van 240Ampere. Het is slim om voor de zekerheid hier 10% bij op te tellen, dan weet je zeker dat je genoeg stroom hebt.

Met deze gegevens kun je nu de grootte van jouw eigen tweede accu voor in de camper bepalen.

De camper accu alleen in het hoogseizoen gebruiken

Wanneer je jouw camper alleen in het hoogseizoen gebruikt en naar veel zonnige bestemmingen reist. Dan kun je waarschijnlijk goed uit de voeten met een kleine camper accu mits je ook zonnepanelen hebt of om de dag op een camping aan walstroom staat.

Bepaal je dagelijkse energiebehoefte en kies voor een accu die net iets hierboven zit. Bij een energiebehoefte van 40Ah zou dus een Lithiumaccu van 50Ah volstaan en een AGM accu van 100Ah.

12 volt of 24 volt in de camper aanleggen?

De meest gekozen spanning voor het elektrisch circuit in de camper is 12 volt. Maar waarom is dat en heeft 24 volt niet meer voordelen?

Voor de meeste campers is 12 volt een betere keuze en voor een aantal campers is 24 volt een betere keuze. Het hangt af van de startaccu in jouw camper en van jouw persoonlijke voorkeur.

Redenen om voor 12 volt of 24 volt circuit in de camper te kiezen

  1. Een 12 volt circuit in de camper leg je aan omdat: dit een veilige spanning is om mee te werken en omdat deze spanning hetzelfde is als die van de startaccu. Het schakelen van de startaccu en huishoud accu is op deze manier eenvoudig. Heb jij dus een 24 volt spanning vanaf de startaccu dan zou een 24 volt circuit in de camper een logische keuze zijn. Echter is het alsnog mogelijk om vanaf een 24 volt accu te schakelen aan een 12 volt huishoud accu. Je leest hier alles over in ons artikel de camper accu opladen tijdens het rijden.

  2. Een 12 volt circuit aanleggen in de camper is goedkoper dan een 24 volt circuit. Dit ligt hem voornamelijk aan dat 24 volt apparaten duurder zijn dan 12 volt apparaten. Ook is het aanbod van 12 volt apparaten groter. In sommige gevallen zijn er niet eens 24 volt apparaten en heb je alsnog een 24 naar 12 volt omvormer nodig.

  3. Een 24 volt circuit is zuiniger dan een 12 volt circuit. Dit komt omdat het spanningsverlies bij een hoger voltage minder is.

  4. Bij een 24 volt circuit heb je minder dikke kabels nodig dan bij 12 volt.
accu parallel schakelen
accu serie schakelen

Accu’s parallel schakelen voor 12 volt circuit

Wanneer je kiest voor een 12 volt circuit in je camper en je hebt 2 of meer huishoud accu’s dan moeten deze parallel geschakeld worden. Parallel schakelen betekent dat de spanning (V) hetzelfde blijft, maar de stroom (A) verdubbeld. De capaciteit van elke accu kun je dus bij elkaar optellen.

Parallel schakelen doe je door de plus polen door te verbinden en de min polen door te verbinden.

Tip: voor het aansluiten van je de load (de elektrische apparaten) gebruik je de plus van 1 accu en de min van de andere accu. Zo ontladen ze evenveel tegelijkertijd.

Accu’s serie schakelen voor 24 volt circuit

Wanneer je kiest voor een 24 volt circuit in je camper en je hebt 2 of meer huishoud accu’s dan moeten deze serie geschakeld worden. Serie schakelen betekent dat de spanning bij elkaar opgeteld moet worden, maar de stroom (A) blijft hetzelfde. De capaciteit van de accu’s mogen dus niet bij elkaar opgeteld worden, maar 24 volt verbruikt minimaal 2 keer zo weinig stroom dan 12 volt.

Serie schakelen doe je door de plus pool van 1 accu te verbinden met de min pool van de andere accu.

Wat heb je nodig om de huishoud accu in de camper op te laden?

De grootte van de huishoud accu bepaald ook wat je nodig hebt om deze op te laden. Het is belangrijk om meer op te laden dan dat je energieverbruik is. Zo voorkom je dat de huishoud accu leegloopt.

Regelmatig opladen van de huishoud accu is belangrijk voor de levensduur van deze tweede accu. Ook zorgt het ervoor dat je op elke locatie zorgeloos je apparaten kunt gebruiken.

Walstroom

De meest betrouwbare manier van opladen van je huishoud accu is door middel van walstroom en een accu oplader. Wanneer je de hele dag aan stroom staat is je accu altijd opgeladen en kun je zorgeloos stroom gebruiken. Echter moet je hier wel voor naar een camping en betaal je hier voor.

Zonnepanelen

Een duurzame manier van opladen is door middel van zonnepanelen. De hoeveelheid zonnepanelen bepalen we door 1.5 keer boven je dagelijkse energieverbruik te gaan zitten. Dus als jouw energieverbruik 40Ah per dag is. Neem je zonnepanelen die minimaal 60Ah per dag opleveren.

Ga je vaak op campings staan en wil je zonnepanelen om af en toe vrij in de natuur te staan, dan kun je ook uit de voeten met zonnepanelen die evenveel opleveren als je dagelijkse energieverbruik.

Je vindt complete zonnepaneel sets met uitgerekende opbrengst in ons zonnepanelen blog.

De accuscheider – opladen tijdens rijden

Een zeer effectieve manier om de huishoud accu op te laden is via de dynamo tijdens het rijden. De dynamo draait tijdens het rijden om de startaccu op te laden. Door deze slim te schakelen kun je ook de tweede accu in de camper voorzien van stroom. Een accuscheider plaats je tussen de startaccu en de huishoud accu. Zo kun je dus laden ook al schijnt er geen zon en of wil je niet op de camping staan.

Lithium accu in een camper

Door zijn lange levensduur en diepe ontlading is de Lithium accu van LiFePO4 veruit de beste huishoud camper accu. Je hebt meer capaciteit met hetzelfde gewicht of zelfs een lager gewicht dan met loodzuur accu’s. Toch wordt er niet altijd gekozen voor de Lithium accu’s van LiFePO4 en dit is vanwege zijn prijs.

Voordelen

De accu kan snel geladen worden en ook snel ontladen worden. De levensduur van de accu lijd hier niet onder. Het cyclisch vermogen van lithium accu’s zijn extreem hoog, tot wel 3000 cycli. Dit komt neer op zo’n levensduur van 15 tot 20 jaar.

Lithium accu’s mogen tot wel 95% ontladen worden. Daarbij bieden ze weinig weerstand om tot 100% weer opgeladen te worden. Dit maakt het ideale lichtgewicht camper accu’s.

Dit onderzoek toont aan dat meer dan 80% van de Lithium accu’s maar enkele procenten krachtverlies hebben na 1200 cycli. Wat echt een geweldig resultaat is. Helemaal vergeleken met zijn concurrenten die niet eens 1200 cycli halen.

Nadelen

Om Lithium accu’s op te laden heb je geavanceerde laders of omvormer-laders nodig. Niet alle acculaders kunnen lithium accu’s opladen. Daarbij zijn Lithium accu’s niet goedkoop. Zo kunnen de Victron Lithium LiFePO4 accu’s makkelijk 10 keer zo duur zijn dan AGM accu’s. Het is dan wel de beste tweede accu voor in een camper.

Toch zijn er ook goedkopere Lithium accu’s te vinden zoals EcoWorthy LiFePO4 en LionTron Smart.

AGM accu in een camper

De op één na beste huishoud camper accu’s op de markt zijn AGM (Absorption Glass Mat) accu’s. Dit komt doordat de prijs aantrekkelijk is en toch diepe ontlading mogelijk is. AGM accu’s zijn onderhoudsvrij en zeer geschikt als camper accu.

Voordelen

AGM accu’s kunnen goed tegen grote ontladingen, beter dan gel en loodzuuraccu’s. Het cyclisch vermogen licht rond de 600 cycli, wat betekent dat deze accu’s zo’n 8 tot 10 jaar meegaan. Daarbij zijn AGM accu’s in tegenstelling tot Lithium accu’s goed betaalbaar. De AGM accu’s van Electronics hebben de beste prijs kwaliteit verhouding.

Nadelen

In vergelijking met Lithium accu’s kunnen AGM accu’s minder ver ontladen worden. Echter is 50 a 70% ontlading mogelijk en dit is meer dan met Gel en Loodzuur accu’s. Het gewicht van AGM accu’s ligt een stuk hoger dan van Lithium accu’s, gemiddeld 2 keer zo veel. Heb je rekening te houden met het totaal gewicht van je camper dan kan dit type accu te zwaar wegen voor jouw camper.

Conclusie: Huishoud Camper Accu

Een (semi) tractie accu kun je het beste gebruiken als huishoud camper accu. Een Lithium of AGM accu zijn beide (semi) tractie accu’s en kunnen diep ontladen worden. Dit is een belangrijke eigenschap voor een huishoud camper accu.

Voor beide type accu’s heb je goede laadtechnologie nodig anders beschadig je de accu en verkort je de levensduur.

Als het budget het toelaat zou ik altijd kiezen voor Lithium accu, maar AGM accu’s zijn helemaal geen slechte tweede keuze en veel beter betaalbaar.

GERELATEERDE BERICHTEN

Wie zijn wij

Over ons bussen

Wij zijn Bas en Bianca. Sinds 2016 reizen wij samen de wereld over en zijn we ons eigen online bedrijfje gestart. Onze reizen zijn avontuurlijk en uitdagend, met één van onze zelfgebouwde campers of met backpack. Sindsdien zijn we ook vrolijkopreis.nl gestart in de hoop jou als bezoeker te inspireren.

Neem gerust een kijkje!

CHECKLIST CAMPER BOUWEN

Voor Altijd Gratis:
Camper Bouwen Checklist

Talloze Installatiegidsen en Complete Handleiding Zelf Camper Bouwen

ELEKTRA ZELF AANLEGGEN?

Dit kun je veilig doen met één van onze elektra schema’s

CAMPER BOUW UITBESTEDEN?

NU VERKRIJGBAAR PHOTO PRESETS

Transformeer jouw eigen foto’s binnen een aantal klikken naar het mooiste resultaat!

FIT OP REIS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy