Camper Huishoudaccu – Dit is de beste tweede accu

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Een huishoudaccu in de camper is een tweede accu die de elektrische apparaten in de camper van stroom voorziet, ook wel een camperaccu genoemd. De huishoudaccu is een essentieel onderdeel van je elektrisch systeem in de camper. Zo slaat de huishoudaccu stroom op. Zodat jij op elk moment van de dag voldoende stroom hebt om bijvoorbeeld je koelkast te laten draaien of je telefoon, laptop of camera op te laden.

Het kiezen van een geschikte huishoudaccu voor in de camper kan een behoorlijke uitdaging zijn. Zo heb je loodzuur, gel, AGM en lithium accu’s. En er zijn maar een aantal soorten geschikt als camper accu. In dit artikel bespreken we alle voor en nadelen van de twee meest geschikte accu’s.

Elektriciteit aanleggen in de camper is een spannend onderdeel, het begint bij de basis: de camper huishoudaccu. Lees hierna ook onze andere blogs over elektriciteit in de camper die te vinden zijn op onze camper bouwen pagina, zo ga je goed voorbereid aan de slag.

huishoud accu camper schematische werking

Welke camper accu’s zijn geschikt?

Deep-cycle accu’s ook wel (semi) tractie accu’s zijn het meest geschikt als camper accu. Dit komt omdat deze speciaal ontworpen zijn voor een langdurig constante energievraag. Een semi-tractie accu kan doorgaans tot wel 80% ontladen worden voordat er beschadiging optreedt. Daarbij hebben ze vaak een hoog cyclisch vermogen. Hoe hoger dit vermogen hoe langer de accu mee kan gaan.

Startaccu’s zijn niet geschikt als camperaccu. Deze accu’s zijn speciaal ontworpen om kort hoge stroom te leveren. Zoals nodig is bij het starten van een voertuig. Gebruik je toch een startaccu als camper accu dan zal het accuzuur te zuur worden. Dit leidt tot onomkeerbare schade van de accuplaten. Een startaccu kan dan ook niet verder ontladen worden dan 20%.

We bespreken in dit artikel de 2 meest geschikte deep-cycle accu’s: lithium en AGM Accu’s

Hoe bepaal je de grootte van je camper huishoudaccu?

De apparaten in je camper samen met je energievraag bepaald de grootte van je huishoudaccu. Dan bedoelen we natuurlijk niet jouw energievraag qua eten, maar energie in de vorm van stroom. Je energiebehoefte wordt bepaald door het verbruik van al jouw apparaten. Zo kun je bepalen hoe groot deze tweede accu in de camper moet worden.

Achterop apparaten staat hoeveel stroom zij verbruiken in wattage (Watt). Doe dit cijfer maal het aantal uren dat je deze gebruikt per dag en deel het door 12 volt. Dit is de gelijkspanning (DC) van de accu als je kiest voor 12volt en niet 24volt systeem. Voor apparaten die via de omvormer werken deel je het bedrag door 10.8 i.p.v. 12. Omdat de omvormer 10% rendementsverlies kent.

Nu heb je het verbruik in ampère uur (Ah) per dag. Ampère is ook de eenheid die gebruikt wordt om de capaciteit(grootte) van een accu te weergeven.

Nu je jouw stroomverbruik per dag weet kun je ook de grootte van de accu gaan bepalen. Hierna gaan we nog controleren of deze accu, groot genoeg is voor je maximale stroomvraag. De maximale stroomvraag is de maximale stroom in ampere die er op 1 moment gevraagd wordt van de accu.

Voorbeeld Energiebalans

apparaatwatturen (per dag)DC of ACAh
laptops (2)60 (30×2)2AC11,1
koelkast604 (slaat aan en uit)DC20
telefoon (2)202DC3,4
camera81DC0,67
led licht (4)
dimbaar
3×42DC2
waterpomp720,17 (10 min)DC1
Maxxfan6 (stand 4)6DC3
TOTAAL41,17
Dit voorbeeld energie balans hebben we geüpdatet op 8-8-2023, geen zorgen de berekening verderop blijft hetzelfde.

De dieselkachel die een dagelijks verbruik heeft van 3,5Ah staat niet in dit energiebalans, omdat wij de dieselkachel alleen gebruiken bij een koude buitentemperatuur. Wanneer de buitentemperatuur laag is staat onze Maxxfan maar zelden aan en draait de koelkast minder vaak. Dit energiebalans is dus ook gebaseerd op een warme buitentemperatuur waarbij we de meeste energie verbruiken.

Vraag jezelf dan ook af welke apparaten staan er dagelijks aan en welke zijn seizoensgebonden. Maak desnoods een winter en zomer balans en selecteer diegene met het hoogste totaalverbruik.

Wat zijn DC en AC apparaten?

Apparaten hebben stroom nodig om te werken, alleen sommige apparaten hebben gelijkstroom en andere wisselstroom nodig.

  • DC is gelijkstroom
  • AC is wisselstroom

Een huishoudaccu geeft DC stroom af. Als je dus AC stroom nodig hebt in een camper dan gaat dit alleen via een omvormer of via walstroom.

Veel apparaten die we thuis aansluiten op het 230volt stopcontact zijn verborgen DC apparaten. De stekker bevat namelijk een transformator, deze maakt van AC namelijk DC. Een telefoon, camera, scheerapparaat, muziekboxje en nog veel meer zijn DC apparaten. Eigenlijk kun je verwachten dat een apparaat DC is op het moment dat er een accuutje in zit. En dus op te laden direct via de huishoudaccu met behulp van een usb stopcontact.

AC apparaten werken dus op wisselstroom en thuis zijn er ook veel apparaten op wisselstroom. Zoals de stofzuiger, keukenapparatuur en wasmachine. Apparaten die je in een camper waarschijnlijk niet gaat gebruiken.

Zelfs een laptop is een DC apparaat, maar aangezien deze 19V nodig heeft sluiten we deze aan via de omvormer. Een lagere spanning maken van de huishoudaccu kan dus doormiddel van een transformator, een hogere spanning moet met een omvormer.

De camper huishoudaccu gebruiken om veel vrij in de natuur te staan

In onze energiebalans komen we op 41,2Ah uur dagelijks stroomverbruik uit. Vervolgens hebben we besproken dat we minimaal 3 dagen met onze camper accu willen doen voordat we enige vorm van lading nodig hebben. Dit betekent dat we 41Ah maal 3 dagen moeten doen. Met een energiebehoefte van 123Ah kun je nu een geschikte accu kiezen. Accu’s die hierbij passen zijn, een lithiumaccu van 130Ah en een AGM accu van 250Ah. Het is slim om voor de zekerheid hier 10% bij op te tellen, dan weet je zeker dat je genoeg stroom hebt.

Met deze gegevens kun je nu de grootte van jouw eigen tweede accu voor in de camper bepalen.

De huishoudaccu alleen in het hoogseizoen gebruiken

Wanneer je jouw camper alleen in het hoogseizoen gebruikt en naar veel zonnige bestemmingen reist. Dan kun je waarschijnlijk goed uit de voeten met een kleine camper accu mits je ook zonnepanelen hebt of om de dag op een camping aan walstroom staat.

Bepaal je dagelijkse energiebehoefte en kies voor een accu die net iets hierboven zit. Bij een energiebehoefte van 40Ah zou dus een lithiumaccu van 50Ah volstaan en een AGM accu van 100Ah.

De huishoudaccu afstemmen op de maximale stroom

Om de tweede accu in de camper niet te beschadigen is het belangrijk te bepalen wat je maximale stroomvraag gaat zijn. Dit betekent hoeveel apparaten ga je tegelijkertijd aanzetten en wat is opgeteld de maximale stroom in ampère die je op 1 moment van de accu gaat vragen? Deze maximale stroom mag de C-snelheid (accucapaciteit en peukertsformule) die mee wordt gegeven vanuit de fabrikant niet overschrijden.

Voor de meeste AGM camper accu’s houden wij een C-snelheid (stroomgrens) van C3 aan, voor lithiumaccu’s houden we C2 of C1 aan, afhankelijk van de fabrikant. Voor C3 betekent dit dat je niet harder mag ontladen dan 1/3 van de beschikbare capaciteit van de huishoudaccu.

Victron Energy raadt voor hun lithium accu’s geen lagere snelheidswaarde dan C1 aan. Dit betekent dat je een Victron lithiumaccu van 100Ah met 100A mag ontladen, zonder dat je deze onomkeerbaar beschadigd. Voor Victron AGM accu’s raden zij een C-snelheid van C5 aan. Dit betekent dat je een Victron AGM accu van 100Ah niet harder mag ontladen dan 20A.

Hieronder vind je een voorbeeld voor de AC en DC apparaten in een camper. We maken in eerste instantie de berekening vanuit de omvormer gezien, maar als je deze niet hebt kun je dit overslaan en alleen de stroom voor de DC apparaten bij elkaar optellen en de maximale ontlading uitrekenen.

AC apparaten (230V wisselstroom)

Als je in jouw camper ook een omvormer of omvormer-lader gaat installeren dan moet de grootte van de huishoudaccu de stroomvraag van de omvormer aan kunnen. Zo voorkom je dat de omvormer de accu te snel ontlaad en dus beschadigd.

Voorbeeld AGM: een AGM accu van 200Ah met een maximale C-snelheid van C3 kun je niet harder ontladen dan 67 ampère. Voor je AC apparaten die je met behulp van een omvormer aansluit betekent dit dat je niet een grotere omvormer dan 800 watt kunt installeren.

Voorbeeld lithium: een lithiumaccu van 200Ah met een maximale C-snelheid van C1 kun je dus niet harder ontladen dan 200 ampère. In dit geval kun je hier dus maximaal een 2400 watt omvormer op aansluiten.

Wij hebben in onze derde zelfbouw camper een grotere omvormer aangesloten dan dat we hierboven beschrijven. Zo hebben we een omvormer van 1500W met een 280Ah AGM accu. Echter gebruiken wij deze omvormer nooit op zijn maximale vermogen.

DC apparaten (12V of 24V gelijkstroom)

Ook voor je DC apparaten moet je de maximale stroom uitrekenen en dit tel je op bij de maximale stroom van je AC apparaten. Dus stel je wilt een omvormer van 500 watt aansluiten op je 12 volt accu en je wilt ook een koelkast(5A) en twee telefoons(2A) tegelijk opladen. Dan is je maximale stroom opgeteld (500W/12V) 42 + 7 is 49A. Voor een lithiumaccu met C1-snelheid zou je genoeg hebben aan 50Ah en voor een AGM accu met C3-snelheid 150Ah.

Deze berekening zegt niets over het totale stroomverbruik per dag, het is dan ook belangrijk deze hierboven met behulp van het voorbeeld energiebalans uit te rekenen. Zo weet je exact welke grootte je moet kiezen voor jouw huishoud camper accu .

Alleen DC apparaten in de camper

Als je dus geen omvormer hebt kun je de maximale stroomvraag van al je DC apparaten bij elkaar optellen en vanuit daar nagaan of je huishoudaccu groot genoeg is.

Voorbeeld: jouw maximale DC stroomvraag op 1 moment bedraagt 25 ampère, dan heb je dus bij een stroomgrens van C3, minimaal een beschikbare accucapaciteit van 75Ah nodig.

C-snelheid waarde per accu

De C-snelheid geeft aan hoe snel de accu ontladen mag worden (zoals we hierboven ook uitleggen). Voor een 100Ah accu met C2 betekent dit dus 50Ah.

  • C1 accucapaciteit gedeeld door 1
  • C2 accucapaciteit gedeeld door 2

Lithiumaccu’s

AGM accu’s

12 volt of 24 volt in de camper aanleggen?

De meest gekozen spanning voor het elektrisch circuit in de camper is 12 volt. Maar waarom is dat en heeft 24 volt niet meer voordelen?

Voor de meeste campers is 12 volt een betere keuze en voor een aantal campers is 24 volt een betere keuze. Het hangt af van de startaccu in jouw camper en van jouw persoonlijke voorkeur.

Redenen om voor 12 volt of 24 volt circuit in de camper te kiezen

  1. Een 12 volt circuit in de camper leg je aan omdat: dit een veilige spanning is om mee te werken en omdat deze spanning hetzelfde is als die van de startaccu. Het schakelen van de startaccu en huishoudaccu is op deze manier eenvoudig. Heb jij dus een 24 volt spanning vanaf de startaccu dan zou een 24 volt circuit in de camper een logische keuze zijn. Echter is het alsnog mogelijk om vanaf een 24 volt accu te schakelen aan een 12 volt huishoudaccu. Je leest hier alles over in ons artikel de camper accu opladen tijdens het rijden.

  2. Een 12 volt circuit aanleggen in de camper is goedkoper dan een 24 volt circuit. Dit ligt hem voornamelijk aan dat 24 volt apparaten duurder zijn dan 12 volt apparaten. Ook is het aanbod van 12 volt apparaten groter. In sommige gevallen zijn er niet eens 24 volt apparaten en heb je alsnog een 24 naar 12 volt omvormer nodig.

  3. Een 24 volt circuit is zuiniger dan een 12 volt circuit. Dit komt omdat het spanningsverlies bij een hoger voltage minder is.

  4. Bij een 24 volt circuit heb je minder dikke kabels nodig dan bij 12 volt.
accu parallel schakelen
accu serie schakelen

Accu’s parallel schakelen voor 12 volt circuit

Wanneer je kiest voor een 12 volt circuit in je camper en je hebt 2 of meer huishoudaccu’s dan moeten deze parallel geschakeld worden. Parallel schakelen betekent dat de spanning (V) hetzelfde blijft, maar de stroom (A) verdubbeld. De capaciteit van elke accu kun je dus bij elkaar optellen.

Parallel schakelen doe je door de plus polen door te verbinden en de min polen door te verbinden.

Tip: voor het aansluiten van je de load (de elektrische apparaten) gebruik je de plus van 1 accu en de min van de andere accu. Zo ontladen ze evenveel tegelijkertijd.

Accu’s serie schakelen voor 24 volt circuit

Wanneer je kiest voor een 24 volt circuit in je camper en je hebt 2 of meer huishoudaccu’s dan moeten deze serie geschakeld worden. Serie schakelen betekent dat de spanning bij elkaar opgeteld moet worden, maar de stroom (A) blijft hetzelfde. De capaciteit van de accu’s mogen dus niet bij elkaar opgeteld worden, maar 24 volt verbruikt minimaal 2 keer zo weinig stroom dan 12 volt.

Serie schakelen doe je door de plus pool van 1 accu te verbinden met de min pool van de andere accu.

Lithium accu in een camper

Door zijn lange levensduur en diepe ontlading is de lithium accu van LiFePO4 veruit de beste camper huishoudaccu. Je hebt meer capaciteit met hetzelfde gewicht of zelfs een lager gewicht dan met loodzuur accu’s. Toch wordt er niet altijd gekozen voor de lithium accu’s van LiFePO4 en dit is vanwege zijn prijs.

Voordelen

De accu kan snel geladen worden en ook snel ontladen worden. De levensduur van de accu lijd hier niet onder. Het cyclisch vermogen van lithium accu’s zijn extreem hoog, tot wel 3000 cycli. Dit komt neer op zo’n levensduur van 15 tot 20 jaar.

Lithium accu’s mogen tot wel 95% ontladen worden. Daarbij bieden ze weinig weerstand om tot 100% weer opgeladen te worden. Dit maakt het ideale lichtgewicht camper accu’s.

Dit onderzoek toont aan dat meer dan 80% van de lithium accu’s maar enkele procenten krachtverlies hebben na 1200 cycli. Wat echt een geweldig resultaat is. Helemaal vergeleken met zijn concurrenten die niet eens 1200 cycli halen.

Nadelen

Om Lithium accu’s op te laden heb je geavanceerde laders of omvormer-laders nodig. Niet alle acculaders kunnen lithium accu’s opladen. Daarbij zijn Lithium accu’s niet goedkoop. Zo kunnen de Victron lithium LiFePO4 accu’s makkelijk 10 keer zo duur zijn dan AGM accu’s. Het is dan wel de beste tweede accu voor in een camper.

Toch zijn er ook goedkopere Lithium accu’s te vinden zoals die van TimeUSB, EcoWorthy LiFePO4 en LionTron Smart. Zelf hebben we de TimeUSB lithium accu in onze vierde camper geïnstalleerd, een goede eenvoudige lithiumaccu voor een hele mooie prijs.

AGM accu in een camper

De op één na beste huishoudcamper accu’s op de markt zijn AGM (Absorption Glass Mat) accu’s. Dit komt doordat de prijs aantrekkelijk is en toch diepe ontlading mogelijk is. AGM accu’s zijn onderhoudsvrij en zeer geschikt als camper accu.

Voordelen

AGM accu’s kunnen goed tegen grote ontladingen, beter dan gel en loodzuuraccu’s. Het cyclisch vermogen licht rond de 600 cycli, wat betekent dat deze accu’s zo’n 8 tot 10 jaar meegaan. Daarbij zijn AGM accu’s in tegenstelling tot lithium accu’s goed betaalbaar. De AGM accu’s van Electronics hebben de beste prijs kwaliteit verhouding.

Nadelen

In vergelijking met lithium accu’s kunnen AGM accu’s minder ver ontladen worden. Echter is 50 a 70% ontlading mogelijk en dit is meer dan met Gel en Loodzuur accu’s. Het gewicht van AGM accu’s ligt een stuk hoger dan van lithium accu’s, gemiddeld 2 keer zo veel. Heb je rekening te houden met het totaal gewicht van je camper dan kan dit type accu te zwaar wegen voor jouw camper.

Wat heb je nodig om de huishoudaccu in de camper op te laden?

De grootte van de huishoudaccu bepaald ook wat je nodig hebt om deze op te laden. Het is belangrijk om meer op te laden dan dat je energieverbruik is. Zo voorkom je dat de accu leegloopt.

Regelmatig opladen van de huishoudaccu is belangrijk voor de levensduur van deze tweede accu. Ook zorgt het ervoor dat je op elke locatie zorgeloos je apparaten kunt gebruiken.

Walstroom

De meest betrouwbare manier van opladen van je huishoudaccu is door middel van walstroom en een accu oplader. Wanneer je de hele dag aan stroom staat is je accu altijd opgeladen en kun je zorgeloos stroom gebruiken. Echter moet je hier wel voor naar een camping en betaal je hier voor.

Zonnepanelen

Een duurzame manier van opladen is door middel van zonnepanelen. De hoeveelheid zonnepanelen bepalen we door 1.5 keer boven je dagelijkse energieverbruik te gaan zitten. Dus als jouw energieverbruik 40Ah per dag is. Neem je zonnepanelen die minimaal 60Ah per dag opleveren.

Ga je vaak op campings staan en wil je zonnepanelen om af en toe vrij in de natuur te staan, dan kun je ook uit de voeten met zonnepanelen die evenveel opleveren als je dagelijkse energieverbruik.

Je vindt complete zonnepaneel sets met uitgerekende opbrengst in ons zonnepanelen blog.

De accuscheider – opladen tijdens rijden

Een zeer effectieve manier om de huishoudaccu op te laden is via de dynamo tijdens het rijden. De dynamo draait tijdens het rijden om de startaccu op te laden. Door deze slim te schakelen kun je ook de tweede accu in de camper voorzien van stroom. Een accuscheider plaats je tussen de startaccu en de huishoudaccu. Zo kun je dus laden ook al schijnt er geen zon en of wil je niet op de camping staan.

Conclusie: Huishoud Camper Accu

Een (semi) tractie accu kun je het beste gebruiken als camper huishoudaccu. Een lithium of AGM accu zijn beide (semi) tractie accu’s en kunnen diep ontladen worden. Dit is een belangrijke eigenschap voor een camper accu.

Voor beide type accu’s heb je goede laadtechnologie nodig anders beschadig je de accu en verkort je de levensduur.

Als het budget het toelaat zou ik altijd kiezen voor lithium accu, maar AGM accu’s zijn helemaal geen slechte tweede keuze en veel beter betaalbaar.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

6 reacties

  1. de accu waar jullie naar verwijzen op Amazon is helemaal geen goede. Ik heb deze besteld maar is EN geen AGM. EN het lekte zelfs al vloeistof (wat sowieso niet kan bij AGM). Ik las later oas dat oplettenden dit ook zagen. Helaas doet Amazon daar niet zomaar wat aan.

    1. Ha Bart, wat vervelend dat jou ervaring met deze AGM accu niet goed is. Ik neem aan dat je het hebt over de Duitse Electronix AGM accu. We bieden er namelijk meer aan in onze winkel. Met deze accu’s hebben wij zelf wel goede ervaringen anders zouden we ze niet op onze website zetten. Zelf hebben we een keer gehad dat er uit de Electronix AGM accu een beetje gas kwam. Maar zoals ik heb gelezen is dit vrij normaal. Ik denk dat je gewoon pech hebt gehad. Zelfs in AGM zit een beetje vloeistof, wel zo weinig dat het niet moet kunnen lekken. Amazon neemt foutieve producten gewoon weer terug en krijg je je geld terug. Je kunt ook natuurlijk naar de fabrikant gaan dat is in dit geval Electronix.de

      Succes!

  2. Hoi Bas, heel mooi artikel, bedankt!
    ik ben ondertussen al jullie elektra artikelen aan het doornemen en heb ondertussen al wat besteld. Wil in mijn fiat ducato l2h2 een aansluiting gaan maken op zonnepanelen, dynamo en op walstroom. Een mooie aanvulling op dit artikel zou wel kunnen zijn om hier al te verwijzen naar de ontlaadgrens van de omvormer op de accu. Ik had de accu al besteld, maar nu ik hierover heb geleerd had ik wellicht toch liever een grotere besteld ;).

    1. Hii Renske,

      Bedankt voor je reactie. In het artikel over de omvormer beschrijven we precies wat de ontlading zou mogen zijn gezien vanaf de omvormer kant. Ik zal de verwijzing maken.

      Omvormer artikel: 1. De relatie tussen een omvormer en een accu

  3. Hoi Bas en Bianca,

    allereerst echt onwijs tof al jullie uitgebreide blogs en filmpjes!! Heel blij mee en vooral erg leerzaam.

    Ik ben aangekomen bij het uitzoeken van het stroomverbruik en het kiezen van de omvormer maar raak een beetje de kluts kwijt. In het voorbeeld van jullie energiebalans geef je aan dat je uitkomt op 40,3 ah per dag. Dat je drie dagen zonder stroom wil kunnen en dan uitkomt op 120 ah. Maar als ik jullie camper bekijk en deze balans erbij zet dan zitten er in deze balans heel veel dingen niet in die jullie wel hebben die volgens mij dan toch ook op stroom zitten (jullie Maxfann, dieselkachel, boiler, wifi ontvanger) of zie ik dat fout?

    Ik blijf namelijk maar puzzelen of ik iets fout heb gedaan door dit getal. Want als ik alles opschrijf aan stroom en hoe lang het per dag aanstaat kom ik uit op 152 ah per dag terwijl ik netjes je berekeningen heb gevolgd. Als ik dat ook keer drie dagen wil doen kom ik uit op 456. Dat moet dan nog keer 2 voor de AGM accu’s dat is 912… Lijkt me dan niet haalbaar in vergelijking met jullie 240 AGM accu’s voor drie dagen.

    Zou je misschien kunnen uitleggen wat ik fout doe of hoeveel stroom jullie zelf in ah gebruiken voor alles? Heb mijn lijstje met cijfertjes even bijgevoegd. Misschien heb ik sommige dingen teveel aan, maar hoor graag je tips of eventueel wat ik niet goed heb gedaan ☺️ Er wordt door twee mensen in gewerkt per dag, eentje de hele dag op een laptop en de ander, halve dag laptop, halve dag naaimachine.

    Hoelang staat een apparaat aan per dag > totale apere:
    O – Naaimachine 80W (80/10,8) = 7,4 ampere x 3 uur = 22,2 ah
    O – Naaimachine lampje 15W (15/10,8) = 1,4 ampere x 4 uur = 5,6 ah
    O – Laptop (2x30W andere apple lader kopen) 60W (60/10,8) = 5,6 ampere x 4 uur = 22,4 ah
    O – Telefoon (2x20W) 40W (40/10,8) = 3,7 ampere x 1 uur = 3,7 ah
    O – iPad 12W (12/10,8) = 1,2 ampere x 2 uur = 2,4 ah
    O – Camera 10W (10/10,8) = 1,0 ampere x 2 uur = 2 ah
    O – Sonos roam 12W (12/10,8) = 1,2 ampere x 1 uur = 1,2 ah
    DC – Koelkast 72W (72/12) = 6,0 ampere (gemiddeld 1,6 ampere per uur stond bij het artikel) 1,6 x 24 uur = 38,4 ah
    DC – Lampen 54W (54/12) = 4,5 ampere x 3 uur = 13,5 ah
    DC – Waterpomp 60W (60/12) = 5 ampere x 0,5 uur = 2,5 ah
    DC – Boiler 1500W (1500/12) = 125 ampere (gemiddeld 3,7 ampere per uur stond bij het artikel) 3,7 x 1 uur = 3,7 ah
    DC – Dakraam 50,4W (50,4/12) = 4,2 ampere (gemiddeld 2,7 op stand 10 stond bij her artikel) 2,7 x 6 uur (slaaptijd) = 16,2 ah
    DC – Waterpeilmeter 0,125W (0,125/12) = 0,01 ampere x 24 uur = 0,25 ah
    DC – Dakverlichting (6x3W) 18W (18/12)= 1,5 ampere x 4 uur = 6 ah
    DC – Ledstrip (2×4,8W) 9,6W (9,5/12) = 0,8 ampere x 2 uur = 1,6 ah
    DC – Dieselkachel opstart = 10 ampere x 2 minuten = 0,4 ah
    DC – Dieselkachel opgewarmt = 1,5 ampere x 2 uur = 3 ah
    DC – Wifirouter 1 ampere x 12 uur = 12 ah
    ———-
    138 ah per dag + 10% 152 ah per dag
    AGM accu x2 = 304 ah huishoudaccu

    Voor de omvormer weet ik niet goed wat ik moet kiezen door mijn naaimachine motor. Ook hiervan mijn cijfertjes.

    Continuespanning 230V apparaten (omvormer)
    ——
    Naaimachine 80W
    Naaimachine lampje 15W
    Laptop (2) 60W
    Telefoon (2) 40 W
    iPad 12W
    Camera 10W
    Sonos 12W
    ——————————————–
    Totaal: 229

    Piekspanning 230V apparaten (omvormer)
    —-
    Naaimachine 800W
    Naaimachine lampje 15W
    Laptop (2) 60W
    Telefoon (2) 40 W
    iPad 12W
    Camera 10W
    Sonos 12W
    ——————————————–
    Totaal: 949 piekspanning

    Nu zit hem dat in mijn naaimachine want die heeft aanloopstroom door de motor (Dus keer 10). Hierdoor wordt de piekspanning vrij hoog. Maar die piekspanning heb ik toch elke keer als ik mijn naaimachine pedaal intrap? Daarom weet ik niet wat ik dan moet kiezen. Of een omvormer die een continue spanning heeft van 1000 of wel een kleinere omvormer maar waar de piekspanning op 1000 mag komen (alleen is dat dan dus heel vaak). Heb je hier misschien een advies in?

    Een beetje een lang bericht maar hoop dat je me wat verder zou kunnen helpen ☺️

    Groetjes Luus

    1. Ha Luus,

      Een uitgebreide vraag! We gaan ons best doen om zo volledig mogelijk antwoord te geven.

      Als eerst, je bent goed op weg! Je maakt een paar kleine foutjes. Deze hebben invloed op het totaal verbruik.

      1. Het voorbeeld energiebalans in dit blog is van onze tweede camper. Je maakt de vergelijking met onze derde camper. Uiteindelijk hebben we in beide campers wel dezelfde grootte (280ah AGM) accu gebruikt. Omdat de extra elektrische apparaten een kleine verhoging van het totaalverbruik gaven. Aangezien het een voorbeeld is, zodat mensen een idee krijgen hoe die eruit moet komen te zien heb ik hem nooit ge-updatet naar onze derde camper. Wellicht dat ik dat binnenkort nog doe.

      2. Onze boiler in de derde camper is een gas elektra boiler welke alleen z’n ontsteking via elektra heeft. Deze hoort dus bij ons niet thuis in het energiebalans

      3. De wifi router heb ik er naderhand bij geplaatst en heb ik niet meegenomen in de energiebalans. Wellicht dat ik een iets grotere hhaccu had gekozen als ik van te voren dit had bedacht en in dit in het energiebalans had geplaatst. Echter zitten we vrij ruim in de energie en kon het elektra systeem deze extra toevoeging goed hebben.

      Oké dat was het voor de vergelijking. Nu voor jou berekening. Ik hoop dat ik het zo met de opsomming overzichtelijk houd.

      We kunnen jouw berekening niet helemaal voor je doen. Waarschijnlijk kom je met onderstaande punten een heel eind. Ik mail je ook even.

      Maar als eerst

      1. Veel elektrische apparaten zijn verborgen dc apparaten. Ondanks dat ze opgeladen worden via het 230 volt stopcontact thuis! Direct na het stopcontact zit namelijk een transformator die van 230volt AC, Dc maakt. Zo is een telefoon, iPad, camera en sonos roam een dc apparaat. Deze laad je dus op direct vanaf de hh accu met een dc usb lader. Je kunt het vermogen van deze apparaten dus delen door 12 volt en niet 10.8.

      2. Een laptop is eigenlijk ook een dc apparaat. Echter heeft deze 19 volt dc nodig. Dus verloopt die via de omvormer. De berekening die je maakt voor de laptops is te ruim. In jouw berekening zeg je dat de laptops 4 uur per dag op vol vermogen draaien. Dat is alleen niet zo. Een laptop draait alleen op vol vermogen op het moment dat de accu opgeladen moet worden. Zit deze vol dan vraagt die alleen het vermogen voor het draaien van de huidige hardware. In makkelijkere woorden. De accu van een laptop zit na ongeveer 2 uur vol. Daarna kan mijn laptop ongeveer nog 5,5 uur aanstaan. Dit is natuurlijk anders bij elke laptop. Maar ik zit met 2 uur al ruim. Want de laadtijd is eigenlijk 1,5 uur. Je kunt dus de laptop 7,5 uur gebruiken als je hem dagelijks 2 uur in het stopcontact heb zitten. Doe dan ook niet keer 4 uur maar keer 2 uur. Volgens mij zeg je zelfs dat je jouw laptop maar een halve dag gebruikt dus je zou zelfs jouw laptop keer 1 uur kunnen doen.

      3. De koelkast. Ik ben heel benieuwd welke koelkast jullie gekozen hebben. Kun je het merk en type doorsturen? Uit mijn eigen ervaring draaien goede koelkasten in de zomer (bij 25 graden buiten temperatuur) zo’n 4 of 5 uur per 24 uur. Een koelkast slaat namelijk aan en uit. Iets minder goede koelkasten draaien soms wel 6 uur per dag. Als uit jullie berekening komt dat die 38,6 ah verbruikt dan moet die dus meer dan 6 uur aanstaan. In de winter draait een koelkast echt een stuk minder, een goede koelkast misschien maar zo’n 3 uur. Ook in de lente en herfst daalt dit uren aantal al. Ligt natuurlijk geheel aan de buitentemperatuur. Waar je echter rekening mee kunt houden is dat als het warm is buiten. Je vrij grote kans hebt dat het zonnig is en de zonnepanelen ook op opbrengst hebben. Hier zouden we een berekening aan kunnen hangen maar daar heb ik 1 meer info voor nodig en twee dan wordt het antwoord wel heel lang. Voor nu zou ik bovenstaande uren aanhouden.

      4. De lampen, hoe kun je lampen hebben van 54 watt? Komt er een dimmer op? Is het niet handig om deze te vervangen voor led? Wij gebruiken deze inbouwspots en komen met 4 lampen niet verder dan 12W. https://vrolijkopreis.nl/product/mini-led-inbouwspots-12-24v-camper/

      5. Moeten de camera en Sonos dagelijks opgeladen worden? Gaat geen groot verschil maken. Maar meer om even precies te doen.

      6. De maxxfan, deze berekening heb je gemaakt op het volledige vermogen van de maxxfan. Ik snap waarom je dit gedaan hebt, maar in realiteit draait deze echt niet 6 uur lang op vol vermogen. S nachts staat die hooguit op stand 3 of 4. Gewoonweg omdat het anders te luid is en er komt echt veel lucht al doorheen. De maxxfan staat bij ons alleen op de hogere standen als we even snel wat moeten afvoeren.

      7. De dieselkachel goed uitgerekend echter ga je die elke dag gebruiken ?

      8. Wifi router bij ons is 0,85A

      9. De boiler, zoals ik zei hebben wij een gas boiler dus bij ons staat die niet in het balans. Wij hebben hier ook bewust voor gekozen omdat water verwarmen met behulp van stroom, veel stroom kost en dat is off grid altijd een dingetje. De 3,7 ah die je daar aangeeft klopt niet. Dit is vele malen hoger. De fabrikant geeft een gemiddelde per uur mee als je deze 24 uur per dag hebt aanstaan. Een boiler schiet namelijk na het verwarmen in onderhoud stand. Dit betekent dat het water op temperatuur gehouden wordt en niet van 15 graden naar zeg 70 graden gebracht moet worden. Als jij de boiler dus 1 uur per dag hebt aanstaan, reken er dan maar op dat die veel verbruikt. Daarbij kun je je afvragen of je de boiler sowieso elke dag wilt gebruiken. Welke boiler heb je gekozen?

      10. De naaimachine heb je goed uitgerekend. Kun je het naaimachine lampje niet vervangen voor een led lampje, want die verbruikt echt belachelijk veel. Hieronder nog even maar over de naaimachine.

      Voor de omvormer grootte:
      De naaimachine is idd hetgeen waarom je een grote omvormer nodig hebt. Persoonlijk heb ik geen ervaring met naaimachines mee in de camper. Wel heb ik gereedschap gebruikt op reis. En deze zette ik in een korte periode vaak aan en uit. Dit zorgde ervoor dat ik in m’n piekbelasting van de omvormer terecht kwam.
      Daarbij wordt er in de berekening van de aanloop stroom altijd x 10 gedaan, maar in feite ligt deze vermenigvuldiger vaker tussen 8 en 9. We gebruiken 10, just to be sure.

      Er veranderen dus ook nog wat gegevens. Er komt minder op de omvormer dan je had.

      Continuespanning 230V apparaten (omvormer)
      ——
      Naaimachine 80W
      Naaimachine lampje 15W
      Laptop (2) 60W

      Totaal 155W

      En als je het lampje kunt vervangen in je naaimachine nog minder dus.

      Piekspanning 230V apparaten (omvormer)
      —-
      Naaimachine 800W
      Naaimachine lampje 15W
      Laptop (2) 60W

      Totaal 875W

      Dus een omvormer met continu 500 en piek 1000 zou uit mijn ervaring prima zijn. Maar als je met de naaimachine 100% zeker wilt zijn kun je er een mailtje of telefoontje aan geven naar de fabrikant.

      Het is een lang bericht geworden! Ik heb hem ook via de mail naar je toegestuurd.

      Pas je energiebalans even aan met behulp van bovenstaande punten. Dan reageer ik even verder via de mail op je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy