Camper Verzekeren: alles wat je moet weten

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Voordat je op pad gaat met jouw camper is het natuurlijk belangrijk om deze te verzekeren, maar hoe en waar kun je dit het beste doen? En waar moet je allemaal aan denken? Daar gaan we je bij helpen!

In dit blog bespreken we namelijk 10 verschillende vragen die ervoor zorgen dat jij een verzekering kiest die bij jou en jouw camper past.

Voor het schrijven van dit artikel hebben wij met de 6 bekendste verzekeringsmaatschappijen telefonisch contact opgenomen en zijn we de kleine lettertjes in gedoken. Zo kun je een weloverwogen keuze maken wanneer je jouw camper gaat verzekeren. 

1. Welke dekking moet ik kiezen? – Camper verzekeren

Het is verplicht om je camper minimaal WA te verzekeren. WA staat voor ‘wettelijke aansprakelijkheid’ en dekt schade die jij met met jouw camper maakt aan (spullen van) anderen.

Bij deze verzekeringsvorm wordt schade aan jezelf en/of jouw eigen camper dus niet vergoed. Dit is de goedkoopste verzekeringsvorm.

Wanneer je ook schade aan je eigen camper wilt meeverzekeren kun je het beste kiezen voor WA + beperkt Casco (WA Plus) of All Risk. Bekijk in het overzicht hieronder wat er precies verzekerd wordt.

Camper verzekeren: WA of All risk?

Univé camperverzekering geeft aan dat de meeste mensen met een camper ouder dan 20 jaar kiezen voor een WA-verzekering, een camper van 10-20 jaar oud voor beperkt Casco (WA Plus) en een camper van 0-10 jaar oud voor All Risk.

Deze keuze hangt voor een groot gedeelte samen met de vraag: “hoeveel krijg ik nog vergoed bij totaal verlies?” Hier lees je hieronder meer over.

Hoeveel wordt er vergoed bij ‘totaal verlies’?

Het verschilt per verzekeringsvorm (en verzekeringsmaatschappij) hoeveel er vergoed wordt wanneer jouw camper gestolen of total loss is. Er wordt daarbij gekeken naar de nieuwwaarde, aanschafwaarde, taxatiewaarde of dagwaarde.

Verzekering camper betekenis waardes

Beperkt Casco of All Risk

– Nieuwe camper, niet ouder dan 7 jaar? Dan krijg je de nieuwwaarde uitgekeerd.
– Gebruikte camper? Dan krijg je tot 3 jaar na de aanschaf de aanschafwaarde uitgekeerd wanneer je een nota hebt.
– Camper getaxeerd en rapport niet ouder dan 5 jaar? Dan krijg je de taxatiewaarde.
– Alle andere gevallen dagwaarde.

Bekijk hier de actuele voorwaarden van NKC.

Beperkt Casco of All Risk

– Je krijgt de aanschafwaarde wanneer: de camper binnen 3 jaar na aankoop gestolen of total loss is, tot een aanschafwaarde van €75.000,- met aankoopnota. Of wanneer je een taxatie rapport hebt die niet ouder dan 3 jaar is.

– Je krijgt de dagwaarde wanneer: de aanschafwaarde hoger dan €75.000,- is of de camper langer dan 3 jaar geleden aangeschaft is.

Bekijk hier de actuele voorwaarden van Centraal Beheer.

Beperkt Casco
– De dagwaarde + 10% (verminderd met de opbrengsten van de restanten). Nooit meer dan het verzekerde bedrag.
– De getaxeerde waarde, als de camper is getaxeerd.

All Risk
– De dagwaarde + 10% (verminderd met de opbrengsten van de restanten).
– Aanschafwaarde tot € 100.000,-, als jij gekozen hebt voor de 3 of 5 jaar
aanschafwaardegarantie. Nota noodzakelijk.
– De getaxeerde waarde als de camper is getaxeerd.

Beperkt Casco
– De dagwaarde (verminderd met de opbrengsten van de restanten).

All Risk
Hoeveel er vergoed wordt hangt af van de gekozen dekking:

Optimaal: In het 1e jaar na datum van afgifte van het kentekenbewijs, vergoeden ze de
nieuwwaarde van de camper. In het 2e tot en met 5e jaar vergoeden ze iedere maand 1% minder van het verzekerde bedrag.

Optimaal+5: Taxatiewaarde (verminderd met opbrengst van restanten). Zolang taxatierapport geldig is.

Optimaal+6: In de eerste 3 jaar na datum van afgifte van het kentekenbewijs, vergoeden ze de
nieuwwaarde van de camper. In het 4e tot en met 6e jaar vergoeden ze iedere maand 1% minder van het verzekerde bedrag.

Optimaal+10: In de eerste 5 jaar na datum van afgifte van het kentekenbewijs vergoeden ze de nieuwwaarde van de camper. In het 6e tot en met het 10e jaar vergoeden ze iedere maand 1% minder van het verzekerde bedrag.

Aanschafwaardegarantie: In het 1e jaar nadat u de camper heeft gekocht, vergoeden ze de
aanschafwaarde.

Bekijk hier de algemene voorwaarden van Aveco.

Beperkt Casco (WA+) en All Risk
Je kunt kiezen voor 3 verschillende vergoedingsregelingen:

– Nieuwwaarderegeling: camper onder de 60 maanden oud? Dan krijg je de (actuele) nieuwwaarde vergoed. Camper 60 tot 84 maanden oud? Dan krijg je de (actuele) nieuwwaarde min een vast percentage. Dit percentage is 1,5% per maand.

– Aanschafwaarderegeling: camper korter dan 36 maanden in bezit? Dan krijg je de aanschafwaarde vergoed. Camper tussen de 36 en 60 maanden in bezit? Dan krijg je de aanschafwaarde min een vast percentage. Dit percentage is 1,5% per maand.

– Vervangingsregeling: wanneer bovenstaande regelingen niet voor jou gelden (of wanneer je hiervoor kiest) krijg je de dagwaarde vergoed.

Beperkt Casco en All Risk

Nieuwwaarderegeling: Alleen voor nieuwe campers (afgifte Nederlands kenteken nieuw en 1e eigenaar). Dan geldt de 10 jaar nieuwwaarde regeling. Jaar 0 t/m 7 wordt de oorspronkelijke nieuwwaarde vergoed. Na het 7e jaar wordt de oorspronkelijke nieuwwaarde min afschrijving van 1,5% per maand vergoed.

Aankoopwaarde(garantie): Voor 2e hands campers met nota of bankafschrift. Jaar 0 t/m 3 na de aankoop wordt de volledige aankoopwaarde vergoed.

Taxatiewaarde(garantie): Voor campers met een taxatierapport (goedgekeurd door Camperverzekerd). Jaar 0 t/m 5 krijg je de volledige taxatiewaarde vergoed.

Dagwaarde(garantie): In alle andere gevallen wordt de dagwaarde tot het maximaal verzekerde bedrag vergoed.

Bekijk hier de actuele voorwaarden van Camperverzekerd.

Moet ik mijn camper laten taxeren?

Let op: taxatie is bij zelfbouw campers verplicht wanneer je deze WA beperkt Casco (WA +) of All Risk wilt verzekeren! Alle verzekeringsmaatschappijen stellen deze eis.

Het kan namelijk nog weleens onduidelijk zijn hoeveel jouw camper (na de verbouwing) daadwerkelijk waard is. Bij een WA verzekering is taxatie uiteraard niet noodzakelijk.

De taxatie moet gedaan worden door een erkend bedrijf. Om je een idee te geven: dit kost meestal rond de €130,-. Aveco stelt tegenwoordig de eis dat de taxatie door hunzelf gedaan wordt.

Er wordt bij de taxatie gekeken naar de dagwaarde van de bestelbus, maar ook naar de aankoop van materialen, de werkuren die eraan besteed zijn en de kosten voor het laten keuren bij de RDW.

Voordelen van taxatie

Ook met een fabriekscamper kan het slim zijn om een taxatierapport op te laten stellen. We zullen hieronder enkele voordelen benoemen.

De taxatiewaarde is (in de meeste gevallen) hoger dan de dagwaarde. Hierdoor kun je een hoger bedrag terugkrijgen bij totaal verlies.
De waarde van jouw camper staat voor een X aantal jaren vast en kent geen afschrijving bij bijvoorbeeld schade. Een taxatierapport is gemiddeld 5 jaar geldig (in sommige gevallen 3 jaar).
Je betaalt nooit teveel voor jouw camper verzekering, want je weet de exacte waarde van jouw camper.

2. Is er een reislengte limiet? – camper verzekeren

Ben jij van plan om langer dan 6 aaneengesloten maanden met jouw camper in het buitenland te zijn? Dan is het belangrijk om deze te verzekeren bij een verzekeringsmaatschappij zonder reislengte limiet. Wanneer je dit limiet namelijk overschrijdt is je camper niet langer verzekerd.

NKC: geen limiet Univé: geen limiet ANWB: max. 180
aaneengesloten dagen
Camperverzekerd:
geen limiet
Aveco: geen limiet Centraal Beheer: max. 180
aaneengesloten dagen

Zitten er voorwaarden aan ‘geen limiet’?

Toen wij contact opnamen met UnivĂ© om informatie in te winnen over het tijdslimiet van hun camper verzekeringen stelden zij echter wel gelijk de volgende vraag: “Blijft u ingeschreven staan in Nederland?” Dit is namelijk een vereiste wanneer je een camper verzekering wilt afsluiten. Hetzelfde geldt bij NKC, Aveco en Camperverzekerd.

Een huisadres is noodzakelijk bij het afsluiten van een camper verzekering en hierbij is een postadres niet voldoende. Zeg je je woning op? Dan doe je er dus slim aan om de verzekering af te sluiten voordat je geen huisadres meer hebt.

Bij alle verzekeringsmaatschappijen wordt permanente bewoning in de camper niet toegestaan, alleen recreatief gebruik.

Daarnaast willen Camperverzekerd en Aveco ook dat je het aangeeft wanneer je langer dan 6 maanden in het buitenland wilt verblijven.

Is er een kilometer limiet?

Geen van de camper verzekeraars heeft een kilometer limiet. Het is dus niet zo dat je na een X aantal gereden kilometers opeens niet meer vergoed bent.

Wel moet je bij UnivĂ© aangeven hoeveel kilometer je per jaar verwacht te gaan rijden: tot 10.000 km, 10.000 tot 20.000 km – of meer dan 20.000 km. Wanneer je meer dan 10.000 kilometer per jaar gaat rijden vinden zij het risico op ongevallen groter en gaat het premie bedrag omhoog.

Bij Centraal Beheer, NKC, ANWB en Camperverzekerd is de hoogte van de premie niet afhankelijk van het aantal kilometers dat je per jaar rijdt.

3. Is een beveiligingssysteem vereist? – Camper verzekeren

Bij WA beperkt Casco en All Risk kunnen beveiligingseisen gesteld worden vanuit de verzekeringsmaatschappij. Dit om er zeker van te zijn dat je er alles aan gedaan hebt om diefstal te voorkomen.

In de meeste gevallen is een BearLock beveiliging vereist. Om je een idee te geven een BearLock Versnellingsbakslot kost rond de €759,- (inclusief btw, montage en SCM certificaat).

Wil je geen beveiligingssysteem aanschaffen? Centraal Beheer heeft geen beveiligingseisen. De NKC en ANWB bieden ook mogelijkheden wanneer de waarde van je camper onder een X bedrag blijft. Deze vind je hieronder in de beveiligingseisen per verzekeringsmaatschappij.

Andere optie is om voor WA dekking te kiezen. Bij WA dekking ben je namelijk niet verzekerd tegen diefstal en is het vanuit de verzekering dus ook niet verplicht om een beveiligingssysteem aan te schaffen.

Beveiligingseisen per verzekeringsmaatschappij

Bij een verzekerd bedrag t/m €85.000,- is een versnellingsbak- of stuurslot van BearLock (of Construct) verplicht. Een andere optie is CCV klasse 1 beveiliging. Is de waarde van je camper boven de €85.000,-? Neem dan contact op met Univé.

Geen beveiligingseisen.

 • Bij alle buscampers is een versnellingsbak- of stuurslot van BearLock verplicht.
 • Volkswagen T5 / T6 is een BearLock versnellingsbak- of stuurslot + een BearLock Motorkapslot verplicht.
 • Waarde camper lager dan €30.000,- (en geen buscamper of Volkswagen T5/T6)? Dan in de meeste gevallen geen beveiligingssysteem verplicht. Neem dan contact op met Camperverzekerd.
 • Waarde camper boven de €200.000,-? Neem dan contact op met Camperverzekerd.
Beveiligingseisen Camperverzekerd

 

Deze moet uiterlijk 30 dagen na afsluiten van de verzekering geĂŻnstalleerd zijn. Bij sommige beveiligingssystemen geeft Camperverzekerd korting.

Bekijk hier de actuele beveiligingseisen van Camperverzekerd.

De beveiligingseisen hangen bij de NKC af van de verzekerde waarde van de camper. Zie tabel.

Het eigen risico van €300,- vervalt wanneer na diefstal wordt vastgesteld dat je de camper had verzien van een hogere klasse beveiliging dan door de NKC vereist was.

Bekijk hier de actuele beveiligingseisen van de NKC.

beveiligingseisen NKC

 

 
 • Camper met een cataloguswaarde of taxatiewaarde t/m €75.000,-? Affabriek-startonderbreker of versnellingsbakslot (van BearLock NRK of Constuct Premium) verplicht.

 • Camper met een cataloguswaarde van €75.001,- t/m €150.000,-? SCM alarmklasse 2 of versnellingsbakslot (van BearLock NRK of Constuct Premium) verplicht.

 • Camper met een cataloguswaarde boven de €150.000,-? Neem contact op met Aveco.

 • Mercedes Benz V Klasse of Volkswagen T2, T3, T4, T5, T6? Mechanisch beveiligingsslot van (Beralock NRK of Constuct Premium) verplicht. T5 en T6 daarnaast ook: OBD Lock en bij automatische versnellingsbak een protectieplaat.

Bekijk hier de actuele beveiligingseisen van Aveco.

Bij zelfbouw campers en campers ouder dan 25 jaar is een taxatierapport noodzakelijk.

 • Camper met een taxatiewaarde van 0 t/m €49.999,-? Geen beveiligingseisen.
 • Camper met een taxatiewaarde van €50.000,- t/m €99.999,-? Versnellingsbak- of stuurslot (keurmerk CCV).
 • Camper met een taxatiewaarde hoger dan €100.000,-? Terugvindsysteem (keurmerk CCV)

 

Bij campers jonger dan 25 jaar (en geen zelfbouw) wordt gekeken naar de cataloguswaarde.

 • Camper met een cataloguswaarde (incl. accessoires) van 0 t/m €49.999,-? Geen beveiligingseisen.
 • Camper met een cataloguswaarde (incl. accessoires) van €50.000,- t/m €74.999,-? Bij een camper van 0 t/m 6 jaar oud is een mechanisch slot vereist. Van 7 jaar of ouder zijn er geen beveiligingseisen.
 • Camper met een cataloguswaarde (incl. accessoires) van €75.000,- t/m €99.000,-? Bij een camper van 0 t/m 11 jaar oud is een mechanisch slot vereist. Van 12 jaar of ouder zijn er geen beveiligingseisen.
 • Camper met een cataloguswaarde (incl. accessoires) van €100.000,- of hoger? Bij een camper van 0 t/m 6 jaar oud is een terugvindsysteem (met keurmerk CCV) vereist. Van 7 t/m 11 jaar oud is een mechanisch slot vereist. Van 12 jaar of ouder zijn er geen beveiligingseisen.

4. Is er een inspectiekeuring nodig bij zelfbouw campers?

Wanneer jij zelf een camper hebt gebouwd, dan moet deze altijd gekeurd worden door de RDW. Bij de NKC is echter naast de RDW keuring ook een BOVAG inspectiekeuring noodzakelijk voordat je jouw camper kunt verzekeren. Gas, water en elektra installatie worden dan gecontroleerd.

Een inspectierapport is niet nodig wanneer je de inbouw hebt laten maken door een BOVAG/Focwa aangesloten bedrijf. Hier moet je wel een factuur van kunnen laten zien.

5. Hoeveel eigen risico moet ik betalen?

Bij schade kan het zo zijn dat je een X bedrag van de reparatie zelf moet betalen, dit wordt ook wel eigen risico genoemd. Het verschilt echter per verzekeringsmaatschappij of er een eigen risico is en hoe hoog dit bedrag is.

Het overzicht hieronder geeft de afspraken voor WA beperkt casco en All Risk weer.

NKC:
Standaard €300,-
Je kunt vrijwillig kiezen voor €500,- of €750,-
(tegen premiekorting)

Ruitschade: aparte voorwaarden.

ANWB:
Standaard €0,- wanneer schadeherstel bij aangesloten bedrijf gebeurd.

€350,- bij een ander bedrijf.

Ruitschade: aparte voorwaarden.

Camperverzekerd:
Standaard €0,- wanneer schadeherstel bij aangesloten bedrijf gebeurd.

€300,- bij ander bedrijf.

Ruitschade/vervanging: aparte voorwaarden.

Centraal Beheer:
Je kunt kiezen voor €0,- , €150,- of €300,- eigen risico

Ruitschade: aparte voorwaarden

Univé:
Standaard €100,-. Maakt niet uit bij welk bedrijf schadeherstel gebeurd.

Er is de optie om het eigen risico af te kopen.

Ruitschade: aparte voorwaarden.

Aveco:
Standaard €150,- wanneer schadeherstel bij aangesloten bedrijf. Ook ruitvervanging.

Eigen risico wordt verhoogd met €350,- wanneer schade herstel bij ander bedrijf.

Ruitschade: aparte voorwaarden.

Als vrijwillig extra eigen risico kan er gekozen worden voor: €150,- , €300,- , €500,- (tegen premie korting)

Eigen risico camper verzekeren

6. Tot welk bedrag is mijn inboedel verzekerd?

Met inboedel wordt de huishoudelijke inrichting voor recreatief gebruik van de camper bedoelt. Het verschilt echter wel per verzekering welke items hier precies onder vallen. Bij de ene verzekering horen laptops en/of kleding bijvoorbeeld niet bij de inboedel (maar bij bagage), terwijl de ander dit wel onder inboedel schaalt. Wanneer je dus wilt dat specifieke items verzekerd zijn, vraag dit dan altijd even na bij de verzekeraar.

NKC:
Standaard tot €6000,-

Hogere inboedel? Aanvullende verzekering is mogelijk

Univé: standaard tot €1000,-

Hogere inboedel? Aanvullende verzekering is mogelijk

ANWB: bij ANWB kun je zelf invullen tot welk bedrag je de inboedel wilt meeverzekeren. Bij een hogere waarde betaal je een hogere premie.

Camperverzekerd:

Standaard tot €5000,-

 

Aveco: Standaard tot €5000,-

Centraal Beheer:
Standaard tot €1500,-

Dit bedrag kun je verhogen naar €3000,-, €4500,- of €6000,-

7. In welke landen ben ik verzekerd?

Ben je verzekerd in het land waar je naartoe wilt? Bij de meeste verzekeringen staat simpelweg aangegeven: alle landen die op de groene kaart staan. Deze groene kaart krijg je echter pas wanneer je al verzekerd bent.

Het dekkingsgebied kan dus per verzekeraar iets verschillen, maar elke verzekeraar dekt minimaal de landen die onder de EER vallen, plus Andorra, Servië en Zwitserland.

Als je dus zeker wilt weten of je in jouw land van bestemming verzekerd bent dan kun je het beste contact opnemen met de verzekeringsmaatschappij. De meeste geven zelf ook aan dat ze willen dat de klant contact opneemt: dan checken ze of jouw bestemming op de groene kaart staat.

 

Bij Centraal Beheer en Aveco ben je in ieder geval ook verzekerd in: Turkije, Marokko en Tunesië.

8. Hebben schadevrije jaren invloed op de prijs? – Verzekeren camper

Jouw schadevrije jaren bepalen hoeveel no-claim korting je krijgt en hebben grote invloed op de premie die je betaald! Deze schadevrije jaren kunnen overgenomen worden van een ander motorvoertuig dat in jouw bezit is (of is geweest), zoals een auto of motor.

De maximale kortingen die gegeven worden zie je hieronder in de tabel:

NKC: 5 schadevrije jaren of meer = 80% korting ANWB: 8 schadevrije jaren of meer= 80% korting
Camperverzekerd: 8 schadevrije jaren of meer
= 80% korting
Centraal Beheer: 8 schadevrije jaren of meer =75% korting

Aveco:
2 schadevrije jaren specifiek met camper
(niet langer dan 3 jaar geleden) = 60% korting

8 schadevrije jaren met kopie polisblad van een lopende auto verzekering = 60% korting

6 schadevrije jaren wanneer de camper verzekering i.p.v. auto verzekering komt = 60%

Univé: 9 schadevrije jaren of meer = 80% korting

9. Is pechhulp inbegrepen?

Bij ANWB, Univé, Camperverzekerd, Centraal Beheer, Aveco is pechhulp niet standaard inbegrepen. Hiervoor moet je apart de module Europa Pechhulp afsluiten.

De NKC is de enige maatschappij waarbij pechhulp standaard inbegrepen zit wanneer je WA + beperkt Casco of All Risk verzekerd bent.

In Nederland vergoed de NKC: het vervoer van het beschadigde voertuig en van de inzittenden naar een door jou gewenst adres in Nederland.
In de rest van Europa vergoed de NKC: repatriëring van het voertuig, vervoer of repatriëring van inzittenden, huur van vervangend motorrijtuig en verzending van onderdelen.

10. Kun je een camper ook verzekeren voor 1 dag?

Een eendagsverzekering voor je camper kan handig zijn als je bijvoorbeeld naar een RDW keuring of APK keuring moet (met een geschorst voertuig), maar als je zelf een camper gaat bouwen dan kun je voor nog een situatie komen te staan waar een eendagsverzekering uitkomst biedt. 

 

RDW keuring

Wanneer je jouw bus naar camper wilt keuren, dan doe je dit bij een RDW keuringsstation. Die dag mag je van de RDW met een geschorst voertuig de weg op, maar niet onverzekerd. 
Voorheen verzekerde grote verzekeringsmaatschappijen ook jou bus voor 1 dag, maar dit doen zij tegenwoordig niet meer. Dit kun je dus alleen doen bij specifieke verzekeringsmaatschappijen.
 

APK keuring

Wanneer je jouw camper APK moet laten keuren bij een garage, maar deze staat geschorst. Dan mag je van de RDW met een eendagsverzekering alsnog de weg op. Neem in dit geval wel de afspraak van de APK keuring mee. Als je wordt aangehouden dan heb je bewijs dat je onderweg bent naar een APK afspraak.

 

Van een bedrijfswagen een camper maken

Wanneer je van een bedrijfswagen (bestelbus) een camper wilt maken, dan koop je in eerste instantie een zakelijk voertuig. Dit staat bij de RDW ook zo in het systeem. Nu kun je als particulier niet een bedrijfswagen verzekeren, hier heb je een KVK nummer voor nodig. 

Wanneer wij als particulier een bedrijfswagen aanschaffen dan nemen we een eendagsverzekering bij kortetermijnverzekeringen. Vervolgens rijden we naar onze loods en schorsen het voertuigen. 

Als je wel een KVK nummer hebt, maar jouw bedrijf heeft andere doeleinden dan een camper bouwen. Dan kun je alsnog dit voertuig via een ”grote” verzekeringsmaatschappij verzekeren. In dit geval moet je er niet bij vertellen dat dit maar voor 1 dag is, want dan zullen ze deze niet willen verzekeren. Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd op een verzekeren, dus je kunt de verzekering naar schorsing altijd weer opzeggen. 

 

Wij streven ernaar om al de informatie op onze website zo up to date mogelijk te houden, maar controleer altijd de actuele voorwaarden van een verzekeringsmaatschappij voordat je definitief je camper gaat verzekeren.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct