welke gasfles camper

Welke gasfles geschikt in de camper: Campingaz of Benegas?

Welke gasfles is het meest geschikt voor in de camper? Een antwoord die voor iedere kamperaar net anders is. In dit blog zetten we de twee populairste flessen naast elkaar; Campingaz en Benegas. We geven je alle voordelen en nadelen en zoeken samen uit welke gasfles het beste in jouw camper past.

Dat een gasfles je veel vrijheid gaat opleveren tijdens het kamperen hoeven we je niet uit te leggen. Dagelijks gebruiken wij onze gasfles om te koken en/of voor onze warmwater boiler. Sommigen kampeerders gebruiken hem zelfs voor de aandrijving van hun koelkast. Een belangrijk kampeeritem dus!

Wij hebben zowel een Campingaz als een Benegas gasfles en vandaag gaan wij deze 2 gasflessen met elkaar vergelijken.

Campingaz

Na meer dan 70 jaar zijn de kenmerkende stalen blauwe Campingaz gasflessen niet meer weg te denken uit de kampeerwereld.

De Campingaz flessen zijn verkrijgbaar in 3 maten onder de namen:

Model 901 is de kleinste fles en deze wordt vooral voor 1-pits kookstellen en gaslampjes tijdens korte reizen gebruikt.

welke gasfles camper
Campingaz 904 – 907

De gasflessen worden gevuld met butaangas. Ondanks de kleinere inhoud dan Benegas Light flessen gaat het butaangas van Campingaz verrassend lang mee. Dit komt omdat butaangas een hoge verbrandingswarmte heeft. Zo komt er ongeveer een kwart meer warmte vrij dan bij propaangas.

Geen statiegeld

Tijdens de 1e aankoop betaal je ook voor de fles, deze is daarna jouw eigendom. Er wordt dus niet met statiegeld gewerkt. Wanneer jouw Campingaz fles leeg is kun je deze omruilen voor een nieuwe en dan betaal je alleen voor de vulling.

Model901904907
Afmetingen (breedte x hoogte)10 x 15 cm 20 x 20 cm 20 x 26 cm
Gewicht vulling0,4 kg1,8 kg2,75 kg
Gewicht lege fles1 kg3 kg3,75 kg
Prijs fles + vulling€62,99€89,99 €99,99
Prijs vulling€25,-€29,-€37,-

Voordelen Campingaz

Makkelijk verkrijgbaar in Europa. Campingaz heeft een uniek ruilsysteem door heel Europa. Vooral in Zuid-Europa is Campingaz bij bijna alle campings, supermarkten en tankstations verkrijgbaar.
Beschikbaar in kleine formaten die weinig ruimte innemen. Ideaal dus wanneer je met een kleine camper reist.

Nadelen Campingaz

Niet te gebruiken bij temperaturen rond het vriespunt. Campingaz flessen zijn namelijk gevuld met butaangas en hierbij ligt het kookpunt al bij -0,5°C. Ben jij van plan om in de winter en/of naar koude bestemmingen te reizen dan kun je dus beter niet voor Campingaz kiezen.
Hogere prijs dan Benegaz.
In Noorwegen, Zweden en Finland is Campingaz moeilijk te krijgen.
Geen visueel zicht op hoeveel gas er nog in de fles zit.

Campingaz heeft inmiddels ook een groot aantal producten ontwikkeld die functioneren op gas, zoals: barbecues, kookstellen, koelboxen etc. Zelf hebben wij de gasbarbecue ‘Campingaz Attitude 2Go’. Ideaal om mee te nemen in de camper of om te gebruiken op een klein balkon!

Onze ervaring Campingaz

Na 3 weken lang elke avond koken op de 904 gasfles was de fles pas op. Ondanks dat de inhoud van de fles duurder is dan die van Benegas gaan de flessen echt lang mee. Echter houden wij er ook van om af en toe de bergen in te rijden, ook in de zomer. Eenmaal in de bergen wilden we in de ochtend een bakje koffie zetten met heet water. Dit ging helaas niet omdat de temperatuur in de bus rond het vriespunt lag. Op dat moment hadden we de bus nog niet verwarmt met de kachel en konden we dus ook niet het butaangas gebruiken. Zonder koffie de berg op lopen dan maar.

Campingaz gasfles kopen en gebruiken

Internationaal worden de Campingaz gasflessen verkocht. Alleen vragen sommige verkopers meer dan de adviesprijs. Verstandig om goed voorbereid op reis te gaan en alvast je fles in Nederland te kopen bij een verkoper die de adviesprijs gebruikt. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Ook heb je een aantal benodigdheden nodig om de fles te kunnen gebruiken. Zo heb je een veiligheidsflesventiel nodig om een gasdrukregelaar aan te kunnen sluiten. Uiteraard heb je ook een gasslang nodig om je apparatuur aan te sluiten.

Tip: Veel apparatuur komt met slangtule aansluitingen. Als je schroefdraad gasslangen wilt gebruiken heb je een 1/2” naar 1/4” links schroefdraadadapter nodig.

Benegas Light

De groene Benegas Light gasfles wordt steeds populairder, vooral omdat deze gemaakt is van kunststof!

Daarnaast is deze gasfles uitermate geschikt voor de zomer en de winter. Dat komt omdat de fles gevuld is met propaangas.

Er zijn 3 verschillende modellen: Benegas Light: 5 kilo – 7,5 kilo – 10 kilo.

Benegas Light
Benegas 7,5 kilo

Statiegeld

Benegas Light werkt met een statiegeldsysteem. Bij aanschaf wordt eenmalig €40,- euro statiegeld gerekend. Wanneer je de fles niet meer nodig hebt en inlevert dan krijg je dit bedrag dus weer terug. Wanneer je fles leeg is en je wilt een nieuwe dan betaal je alleen voor de vulling.

Na aanschaf moet je de fles online registreren. Daarna wordt jouw statiegeld bewijs naar je gemaild. Door deze registratie kun je je aankoop/ statiegeldbewijs nooit kwijt raken en altijd achterhalen. Het online registreren is eenvoudig en duurt slechts 2 minuten.

ModelBenegas Light 5kgBenegas Light 7,5kgBenegas Light 10 kg
Afmetingen (breedte x hoogte)30,5 x 39 cm30,5 x 47 cm30,5 x 57,1 cm
Gewicht vulling5 kg7,5 kg10 kg
Gewicht lege fles3,8 kg4,1 kg5,3 kg
Statiegeld fles€40,-€40,-€40,-
Prijs vulling€49,95€54,95€59,95

Voordelen Benegas Light

Ook te gebruiken bij extreem lage temperaturen. Benegas Light is namelijk propaangas. Propaangas kan zelfs bij -40°C nog prima verbranden! Ga je dus naar koude bestemmingen dan doe je er goed aan om voor Benegas Light te kiezen.
Lager in gewicht. De flessen zijn gemaakt van kunststof i.p.v. staal en hierdoor zijn de flessen tot 50% lichter dan stalen flessen met dezelfde inhoud. Makkelijker tillen en minder gewicht in je camper dus!
Veiliger. Bij brand is er geen ontploffingsgevaar. Het gas in de fles zal bij brand uitzetten door de hoge temperatuur. Bij een stalen fles blijft echter de fles even groot en zal deze uiteindelijk plots openbarsten. Bij de kunststof fles zal het materiaal van de fles zachter worden en gecontroleerd gas vrij laten.
Goedkoper dan Campingaz. Je hoeft geen dure fles aan te schaffen door het statiegeldsysteem. Daarnaast is het gas per liter goedkoper.
Grotere inhoud. De flessen hebben een grotere inhoud, waardoor je minder vaak je fles hoeft om te ruilen.
Geen roestvorming.
CO2 Neutraal. De CO2 uitstoot waar Benegas Light verantwoordelijk voor is compenseren zij door de aanschaf van “carbon credits”.

Nadelen Benegas Light

Alleen in België en Nederland verkrijgbaar. De naam Benegas staat voor ‘België (Be) – Nederland (Ne)- gas’ en zegt het dus eigenlijk al. Een groot nadeel wanneer je voor langere tijd op reis gaat buiten deze landen.
Neemt meer ruimte in. De kleinste Benegas Light fles (5kg) is nog steeds groter dan de grootste Campingaz fles (maat 907). De flessen nemen dus meer ruimte in in je camper en dit kan bij kleine campers als vervelend ervaren worden.

Onze ervaring Benegas Light!

In eerste instantie hebben we Benegas Light aangeschaft omdat we op weg naar Noorwegen waren. Met een grote propaangas fles van 7.5kg konden we makkelijker 3 maanden daar verblijven, een fantastische keuze dus. Daarna bleek de gasfles meerdere malen zeer nuttig en bleven we enthousiast. Totdat we een keer onbedoeld met een halve fles op reis gingen en we de fles alleen maar legaal konden vullen in Nederland en België. Op dat moment kochten we dus ook een Campingaz gasfles.

Welke gasfles dus het meest geschikt is in onze camper, dat kunnen we niet zeggen. Gelukkig hebben we de voordelen van beide gasflessen en genieten we zo van maximale vrijheid.

Benegas gasfles kopen en gebruiken

Zoals we al zeiden kun je Benegas gasflessen alleen verkrijgen in Nederland en België. De flessen zijn wel dermate groot dat je makkelijk een verre reis kunt maken voordat de flessen op zijn. Wanneer je alleen kookt op de fles kun je met een 7,5kg gasfles al gauw zo’n 3 maanden op reis.

Je hebt geen aparte veiligheidsventiel nodig, want alle Benegas gasflessen zijn standaard uitgerust met zo’n ventiel. Uiteraard heb je wel een gasdrukregelaar en gasslangen nodig.

Conclusie: Welke gasfles kun je het beste kiezen voor in je camper?

Welke gasfles je het beste kunt kiezen voor in jouw camper hangt volledig van jouw reis af:

 1. Hoe lang ga je op reis?

  Ga je maximaal 1 maand op reis dan zouden wij voor Benegas Light kiezen. Benegas Light is je goedkoopste keuze en met de grotere Benegas Light flessen houd je het zeker een maand vol. Terug in Nederland kun je deze dan weer omruilen voor een volle gasfles.

  Ga je langer dan een maand in het buitenland op reis dan zouden wij voor Campingaz kiezen omdat dit makkelijker in andere Europese landen te krijgen is.
 2. Met welke temperatuur reis je?

  Ben je van plan om naar koude bestemmingen en/of tijdens de winter te reizen dan kun je het beste voor Benegas Light kiezen, aangezien Campingaz bij lagere temperaturen niet bruikbaar is.
 3. Naar welke bestemming ga je?

  Blijf je in Nederland/ België dan zouden wij voor Benegas Light kiezen: goedkoop en makkelijk verkrijgbaar.

  Reis je door Zuid-Europa dan zouden wij kiezen voor Campingaz, dit is hier heel makkelijk verkrijgbaar.

  Reis je door Noord-Europa dan zouden wij kiezen voor Benegas Light. Zowel Benegas Light als Campingaz is hier moeilijk verkrijgbaar. Daarom zouden wij voor een zo groot mogelijke gasfles gaan zodat je het zo lang mogelijk volhoud. Benegas Light biedt de grootste fles aan.
 4. Met wat voor camper reis je?

  Reis je met een kleine camper dan is het ook belangrijk om de grootte van de fles mee te nemen in je keuze. Campingaz flessen zijn een stuk kleiner van formaat en hierdoor makkelijker in gebruik bij een kleine camper.

Welke gasfles jij kiest voor in jouw camper is dus echt afhankelijk van jouw reis en voorkeur. Echter is het aan te raden op reis te gaan met twee gasflessen. Zo kun je de lege gasfles inruilen en de volle fles blijven gebruiken. Zo kom je nooit zonder gas te staan en kun je altijd ‘s avonds je maaltijd klaarmaken.

GERELATEERDE BERICHTEN

Wie zijn wij

over ons

Wij zijn Bas en Bianca. Sinds 2016 reizen wij heel de wereld over op zoek naar de spannendste en mooiste plekjes op aarde!
Sindsdien runnen we een online bedrijfje en nu ook een blog in de hoop jullie te inspireren!


Neem gerust een kijkje!

CHECKLIST CAMPER BOUWEN

Voor Altijd Gratis:
Camper Bouwen Checklist

Talloze Installatiegidsen en Complete Handleiding Zelf Camper Bouwen

GELD VERDIENEN OP REIS

Met onze GRATIS Geld Verdienen Op Reis e-book leer je exact hoe je binnen no-time op allerlei verschillende manieren geld verdient tijdens jouw reis!

NU VERKRIJGBAAR PHOTO PRESETS

Transformeer jouw eigen foto’s binnen een aantal klikken naar het mooiste resultaat!

FIT OP REIS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy