Gasflessen voor in de camper:
overzicht + keuzehulp

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Welke gasflessen zijn het meest geschikt voor in de camper? En hoelang doe je met een gasfles in de camper? En waar kun je deze gasflessen laten vullen? Belangrijke vragen waar je het antwoord op wilt weten voordat je een gasfles koopt voor jouw camper. Daarom vind je op deze pagina een overzicht met de meest gebruikte gasflessen voor in de camper.

Een gasfles mee in de camper is een logische keuze en gaat je veel vrijheid geven. Zo is gas de meest gebruikte energiebron om te koken in de camper. Gasflessen worden over heel de wereld gebruikt en daardoor kun je deze vaak in elk land laten vullen (als jouw gasleverancier dit toestaat).

In onze campers hebben we zelf een gassysteem gebouwd, dagelijks gebruiken we onze gasfles om te koken op onze gaskookplaat en voor onze warmwater boiler. Sommigen kampeerders gebruiken hem zelfs voor de aandrijving van een absorptie koelkast. Een belangrijk kampeeritem dus!

Wij hebben zowel een Campingaz als een Benegas gasfles beide te vinden in het overzicht. Verderop in het blog duiken we dieper in en vergelijken we deze twee gasflessen met elkaar.

Soorten gasflessen voor in de camper

Er is keuze uit stalen en kunststof gasflessen voor in de camper. Ook kun je een LPG dampgastank installeren. Elk soort gasfles heeft verschillende eigenschappen en heeft dus ook andere voor- en nadelen. Voor iedere gasfles telt dat het niet toegestaan is deze zelf te vullen bij het tankstation.

Waar kan ik mijn gasfles vullen of omruilen?

Er zijn meerdere locaties in Nederland en in het buitenland waar je jouw gasfles kunt laten vullen of omruilen. Op de website van het merk gasfles waar je voor kiest kun je omwisselstations of vulstations vinden.

Niet alle gasflessen mogen in het buitenland gevuld worden. Voor een relatief kort verblijf in het buitenland zal dit geen probleem zijn. Neem in ieder geval altijd een volle gasfles mee. Voor een langer verblijf in het buitenland met de camper is het handig een tweede gasfles mee te nemen of een gasfles te kiezen die in het buitenland gevuld mag worden.

Kan je een gasfles zelf vullen?

Een gasfles zelf vullen is niet aangeraden. Zonder vulbegrenzer bestaat er een kans dat je de gasfles voor meer dan 80% vult. Een te volle gasfles kan exploderen of scheuren met alle gevolgen van dien.

Ook als je een gasfles in de camper hebt met vulbegrenzer is het in Nederland niet toegestaan deze zelf te vullen bij een benzinepomp.

Hoe lang doe je met een gasfles?

Als je een gasfles alleen gebruikt om te koken dan kun je zeggen dat je zo’n 70gram gas verbruikt per uur. Met een gasfles van 5kg doe je dus zo’n 70 uur, afhankelijk van hoe vaak en hoe lang je kookt kun je ongeveer zeggen dat je zo’n 2 maanden ermee doet.

Overzicht gasflessen voor de camper

Elke gasfles heeft andere eigenschappen, in dit overzicht zetten we ze voor je op een rijtje. Hieronder vind je een aantal vragen die het uitkiezen van een gasfles voor in de camper makkelijker maken.

Campingaz

campingaz gasfles 907
 • Materiaal: staal
 • Gas: butaan
 • Inhoud kg: 0,4 – 1,8 – 2,75
 • Eigenaar: gebruiker
 • Omwisselsysteem i
 • Verkrijgbaar: Europa

Benegas Light

benegas gasfles
 • Materiaal: kunststof
 • Gas: propaan
 • Inhoud kg: 5 – 7,5 – 10
 • Eigenaar: Benegas
 • Omwisselsysteem
 • Verkrijgbaar: Benelux

Groene gasfles

groene gasfles
 • Materiaal: staal
 • Gas: propaan
 • Inhoud kg: 5
 • Eigenaar: gebruiker
 • Vullen (Europa) en omwisselsysteem
 • Verkrijgbaar: Nederland

Primagaz EasyBlue

primagaz easy light
 • Materiaal: licht staal
 • Gas: propaan
 • Inhoud kg: 6 – 9,5
 • Eigenaar: Primagaz
 • Omwisselsysteem
 • Verkrijgbaar: Benelux

Antargaz Calypso

Calypso gasfles
 • Materiaal: kunststof
 • Gas: propaan
 • Inhoud kg: 8
 • Eigenaar: Antargaz
 • Omwisselsysteem
 • Verkrijgbaar: Benelux

Antargaz Take5

antargaz take 5 gasfles
 • Materiaal: staal
 • Gas: propaan
 • Inhoud kg: 5
 • Eigenaar: Antargaz
 • Omwisselsysteem
 • Verkrijgbaar: Benelux

Voor meer informatie over elke gasfles verwijzen je graag door verderop in het artikel.

Welke gasfles kan ik het beste kiezen voor in mijn camper?

Met een aantal eenvoudige vragen krijg je een beter beeld welke gasfles bij jouw camper en reis past:

 1. Hoe lang ga je op reis?
  Ga je maximaal 1 maand op reis dan zouden wij voor een lichtgewicht gasfles kiezen. Benegas Light is je goedkoopste keuze en met de grotere Benegas Light flessen houd je het zeker een maand vol. Terug in Nederland kun je deze dan weer omruilen voor een volle gasfles.

  Ga je langer dan een maand in het buitenland op reis dan zouden wij ook voor Campingaz kiezen omdat dit makkelijker in andere Europese landen te krijgen is. Ook kun je een groene gasfles kiezen die bij te vullen is.
 2. Met welke temperatuur reis je?
  Ben je van plan om naar koude bestemmingen en/of tijdens de winter te reizen dan kun je het beste voor een gasfles met propaan, aangezien Campingaz bij lagere temperaturen niet te gebruiken is, omdat butaan vloeibaar wordt rond het vriespunt.
 3. Naar welke bestemming ga je?
  Blijf je in Nederland/ België dan zouden wij een lichtgewicht gasfles kiezen met verkooppunten in de Benelux: goedkoop en makkelijk verkrijgbaar.

  Reis je door Zuid-Europa dan zouden wij kiezen voor Campingaz, dit is hier heel makkelijk verkrijgbaar. Daarbij raden we het ook aan een propaan gasfles mee te nemen met een grote vulling.

  Reis je door Noord-Europa dan zouden wij kiezen voor een lichtgewicht propaan gasfles of de groene gasfles. Campingaz zouden we thuislaten omdat deze hier moeilijk verkrijgbaar en gevuld is met butaan.
 4. Met wat voor camper reis je?
  Reis je met een kleine camper dan is het ook belangrijk om de grootte van de fles mee te nemen in je keuze. Campingaz flessen zijn een stuk kleiner van formaat en hierdoor makkelijker in gebruik bij een kleine camper.

Welke gasfles jij kiest voor in jouw camper is dus echt afhankelijk van jouw reis en voorkeur. Echter is het aan te raden op reis te gaan met twee gasflessen. Zo kun je de lege gasfles inruilen en de volle fles blijven gebruiken. Zo kom je nooit zonder gas te staan en kun je altijd ‘s avonds je maaltijd klaarmaken.

Campingaz

Na meer dan 70 jaar zijn de kenmerkende stalen blauwe Campingaz gasflessen niet meer weg te denken uit de kampeerwereld.

De Campingaz stalen gasflessen zijn verkrijgbaar in 3 maten onder de namen:

 • 901 – vulling 0,4kg
 • 904 – vulling 1,8kg
 • 907 – vulling 2,75kg

Model 901 is de kleinste fles en deze wordt vooral voor 1-pits kookstellen en gaslampjes tijdens korte reizen gebruikt.

welke gasfles camper
Campingaz 904 – 907

De gasflessen worden gevuld met butaangas. Ondanks de kleine inhoud gaan gasflessen met butaangas van Campingaz verrassend lang mee. Dit komt omdat butaangas een hoge verbrandingswarmte heeft. Zo komt er ongeveer een kwart meer warmte vrij dan bij propaangas.

Geen statiegeld

Tijdens de 1e aankoop betaal je ook voor de fles, deze is daarna jouw eigendom. Er wordt dus niet met statiegeld gewerkt. Wanneer jouw Campingaz fles leeg is kun je deze omruilen voor een nieuwe en dan betaal je alleen voor de vulling.

Model901904907
Afmetingen (breedte x hoogte)10 x 15 cm 20 x 20 cm 20 x 26 cm
Gewicht vulling0,4 kg1,8 kg2,75 kg
Gewicht lege fles1 kg3 kg3,75 kg
Prijs fles + vulling€62,99€89,99 €99,99
Prijs vulling€25,-€29,-€37,-

Voordelen Campingaz

Makkelijk verkrijgbaar in Europa. Campingaz heeft een uniek ruilsysteem door heel Europa. Vooral in Zuid-Europa is Campingaz bij bijna alle campings, supermarkten en tankstations verkrijgbaar.
Beschikbaar in kleine formaten die weinig ruimte innemen. Ideaal dus wanneer je met een kleine camper reist.

Nadelen Campingaz

Niet te gebruiken bij temperaturen rond het vriespunt. Campingaz flessen zijn namelijk gevuld met butaangas en hierbij ligt het kookpunt al bij -0,5°C. Ben jij van plan om in de winter en/of naar koude bestemmingen te reizen dan kun je dus beter niet voor Campingaz kiezen.
Hogere prijs dan Benegaz.
In Noorwegen, Zweden en Finland is Campingaz moeilijk te krijgen.
Geen visueel zicht op hoeveel gas er nog in de fles zit.

Campingaz heeft inmiddels ook een groot aantal producten ontwikkeld die functioneren op gas, zoals: barbecues, kookstellen, koelboxen etc. Zelf hebben wij de gas barbecue ‘Campingaz Attitude 2Go‘. Ideaal om mee te nemen in de camper of om te gebruiken op een klein balkon!

Onze ervaring Campingaz

Na 3 weken lang elke avond koken op de 904 gasfles was de fles pas op. Ondanks dat de inhoud van de fles duurder is dan die van Benegas gaan de flessen echt lang mee. Echter houden wij er ook van om af en toe de bergen in te rijden, ook in de zomer. Eenmaal in de bergen wilden we in de ochtend een bakje koffie zetten met heet water. Dit ging helaas niet omdat de temperatuur in de bus rond het vriespunt lag. In onze tweede camper hadden we toen geen dieselkachel geïnstalleerd en konden we dus ook niet het butaangas gebruiken, omdat het gas vloeibaar geworden was. Zonder koffie de berg op lopen dan maar.

Het omwisselen van de Campingaz gasfles lukt op veel campings in Europa, ook hebben bouwmarkten en camping winkels deze fles op voorraad.

Campingaz gasfles kopen en gebruiken

Internationaal is Campingaz te verkrijgen. Alleen vragen sommige verkopers meer dan de adviesprijs. Verstandig om goed voorbereid op reis te gaan en alvast je fles in Nederland te kopen bij een verkoper die de adviesprijs gebruikt. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Ook heb je een aantal benodigdheden nodig om de fles te kunnen gebruiken. Zo heb je een veiligheidsflesventiel nodig om een gasdrukregelaar aan te kunnen sluiten. Uiteraard heb je ook een gasslang nodig om je apparatuur aan te sluiten.

Tip: Veel apparatuur komt met slangtule aansluitingen. Als je schroefdraad gasslangen wilt gebruiken heb je een 1/2” naar 1/4” links schroefdraadadapter nodig.

Benegas Light

De groene Benegas Light gasfles wordt steeds populairder, vooral omdat deze gemaakt is van kunststof!

Daarnaast is deze gasfles uitermate geschikt voor de zomer en de winter. Dat komt omdat de fles gevuld is met propaangas.

Er zijn 3 verschillende modellen: Benegas Light: 5 kilo – 7,5 kilo – 10 kilo.

Benegas Light
Benegas 7,5 kilo

Statiegeld

Benegas Light werkt met een statiegeldsysteem. Bij aanschaf wordt eenmalig €40,- euro statiegeld gerekend. Wanneer je de fles niet meer nodig hebt en inlevert dan krijg je dit bedrag dus weer terug. Wanneer je fles leeg is en je wilt een nieuwe dan betaal je alleen voor de vulling.

Na aanschaf moet je de fles online registreren. Daarna wordt jouw statiegeld bewijs naar je gemaild. Door deze registratie kun je je aankoop/ statiegeldbewijs nooit kwijt raken en altijd achterhalen. Het online registreren is eenvoudig en duurt slechts 2 minuten.

ModelBenegas Light 5kgBenegas Light 7,5kgBenegas Light 10 kg
Afmetingen (breedte x hoogte)30,5 x 39 cm30,5 x 47 cm30,5 x 57,1 cm
Gewicht vulling5 kg7,5 kg10 kg
Gewicht lege fles3,8 kg4,1 kg5,3 kg
Statiegeld fles€40,-€40,-€40,-
Prijs vulling€49,95€54,95€59,95

Voordelen Benegas Light

Ook te gebruiken bij extreem lage temperaturen. Benegas Light is namelijk propaangas. Propaangas kan zelfs bij -40°C nog prima verbranden! Ga je dus naar koude bestemmingen dan doe je er goed aan om voor Benegas Light te kiezen.
Lager in gewicht. De flessen zijn gemaakt van kunststof i.p.v. staal en hierdoor zijn de flessen tot 50% lichter dan stalen flessen met dezelfde inhoud. Makkelijker tillen en minder gewicht in je camper dus!
Veiliger. Bij brand is er geen ontploffingsgevaar. Het gas in de fles zal bij brand uitzetten door de hoge temperatuur. Bij een stalen fles blijft echter de fles even groot en zal deze uiteindelijk plots openbarsten. Bij de kunststof fles zal het materiaal van de fles zachter worden en gecontroleerd gas vrij laten.
Goedkoper dan Campingaz. Je hoeft geen dure fles aan te schaffen door het statiegeldsysteem. Daarnaast is het gas per liter goedkoper.
Grotere inhoud. De flessen hebben een grotere inhoud, waardoor je minder vaak je fles hoeft om te ruilen.
Geen roestvorming.
CO2 Neutraal. De CO2 uitstoot waar Benegas Light verantwoordelijk voor is compenseren zij door de aanschaf van “carbon credits”.

Nadelen Benegas Light

Alleen in België en Nederland verkrijgbaar. De naam Benegas staat voor ‘België (Be) – Nederland (Ne)- gas’ en zegt het dus eigenlijk al. Een groot nadeel wanneer je voor langere tijd op reis gaat buiten deze landen.
Neemt meer ruimte in. De kleinste Benegas Light fles (5kg) is nog steeds groter dan de grootste Campingaz fles (maat 907). De flessen nemen dus meer ruimte in in je camper en dit kan bij kleine campers als vervelend ervaren worden.

Onze ervaring Benegas Light

In eerste instantie hebben we Benegas Light aangeschaft omdat we op weg naar Noorwegen waren. Met een grote propaangas fles van 7.5kg konden we makkelijker 3 maanden daar verblijven, een fantastische keuze dus. Daarna bleek de gasfles meerdere malen zeer nuttig en bleven we enthousiast. Totdat we een keer onbedoeld met een halve fles op reis gingen en we de fles alleen maar legaal konden vullen in Nederland en België. Op dat moment kochten we dus ook een Campingaz gasfles.

Welke gasfles dus het meest geschikt is in onze camper, dat kunnen we niet zeggen. Gelukkig hebben we de voordelen van beide gasflessen en genieten we zo van maximale vrijheid.

Benegas gasfles kopen en gebruiken

Zoals we al zeiden kun je Benegas gasflessen alleen verkrijgen in Nederland en België. De flessen zijn wel dermate groot dat je makkelijk een verre reis kunt maken voordat de flessen op zijn. Wanneer je alleen kookt op de fles kun je met een 7,5kg gasfles al gauw zo’n 3 maanden op reis.

Je hebt geen aparte veiligheidsventiel nodig, want alle Benegas gasflessen zijn standaard uitgerust met zo’n ventiel. Uiteraard heb je wel een gasdrukregelaar en gasslangen nodig.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

6 reacties

 1. Wij gaan op reis naar turkije, griekenland en de balkan landen met een kleine camper (vw transporter).

  We gaan een langere reis maken dus zullen in deze landen ook aan ‘nieuw’ gas moeten komen.

  De enige flessen die passen zijn de groene 2,5 kg fles of de campingaz 907.

  Onze vraag is of de 2,5 kg fles ook bij te vullen is? en welke fles jullie aan raden?

  1. Hi Renske,

   In Griekenland en de meeste Balkan landen (zoals Albanië, montenegro) kun je je gasfles vrij eenvoudig bij laten vullen. Turkije is echter lastig met het bijvullen van je gasfles. Zij gebruiken hun eigen aansluiting op flessen en hebben dus bij bijvulstations niet de koppeling die wij op gasflessen gebruiken. Dit heb ik zelf ondervonden toen we in Turkije waren. Gelukkig lukte het in Georgië weer wel.

   Een gasfles is echt afhankelijk van jouw type reis. Maar de groene fles krijgt eerder onze voorkeur dan campingaz. Alhoewel campingaz ons ook wel is gered heeft toen we geen bijvulstation konden vinden. Sowieso nemen wij altijd 2 gasflessen mee. Zo kom je nooit onverwacht zonder te zitten.

 2. De groene 5kg gasfles kan je in Spanje niet laten vullen. Heb dat dit jaar (2023) bij een. aantal vulstations geprobeerd. Geen enkel vulstation kon dit waarvan akte. Hein Keilholtz Almelo

  1. Ha Hein,

   Bedankt voor je toevoeging, soms helpt het als je je eigen koppelingen bij je hebt. In Turkije hadden wij ook problemen ermee, maar met eigen koppelingen had het wel gelukt.

 3. Wij hebben een Benegas comfort staal met 9,5 kg propaangas. We reizen in Engeland/Schotland. Voor 2 maanden.
  Wat zijn de alternatieven als de huidige tank leeg begint te raken?

  1. Als je deze fles alleen gebruikt voor het koken dan krijg je die echt niet op in 2 maanden. Maar wij nemen altijd een 904 campingazfles extra mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct