inbouw gaskookplaat camper

Installeren Inbouw Gaskookplaat in de Camper

Zelf een inbouw gaskookplaat installeren in je camper? Koken in de camper doe je het makkelijkst met een inbouw gaskookplaat. Elke keer je mobiele gasstel te voorschijn halen is gewoonweg minder makkelijk. Daarbij staat een inbouw gaskookplaat ook nog eens super mooi!

In dit artikel laten we stap-voor-stap zien hoe je zelf een inbouw gaskookplaat kunt installeren in je camper.

Ga je zelf een camper bouwen? Lees dan ook ons gratis volledige stappenplan.

Van een Bus een Camper Bouwen

bus camper bouwen (4)

2 Pits inbouw gaskookplaat

In onze camper hebben we een inbouw 2 pits gaskookplaat (gasstel) geïnstalleerd, de Klarstein Ignito. Deze gaskookplaat kun je eenvoudig ombouwen van aardgas naar propaan/butaan. Er zitten 2 branders op van 3Kw en 1Kw. De kleine pit is krachtig genoeg om water op te koken. Daarbij hebben we een 1 pits mobiele brander als we een extra pit nodig hebben (wat zelden voorkomt) of als we buiten willen koken.

inbouw gaskookplaat camper klarstein
Klarstein 2 pits Ignito Domino

Vind je 3Kw iets te hoog en 1Kw iets laag? De Klarstein Trifecta heeft 2,1 Kw en 1,15Kw branders en de installatie is hetzelfde.

Liever even rustig kijken dan lezen? Op ons YouTube kanaal vind je een uitgebreide installatie video

Installatie van een inbouw gaskookplaat

Het is misschien spannend een gat zagen in je mooie keukenblad, maar het is het zeker waard. Een mooie gaskookplaat maakt je keukentje compleet en ziet er ook nog eens professioneel uit. Daarnaast is het ook superhandig. Voorheen hadden we een mobiel 2 pits gasstel in de camper, omdat we dachten zo buiten en binnen te kunnen koken. In praktijk kook je alleen maar binnen en dan is dat mobiele gasstelletje elke keer tevoorschijn halen toch best vervelend.

Benodigdheden voor het inbouwen en aansluiten van een gaskookplaat: een schroefmachine, decoupeerzaag, waterpomptang, verstelbare moersleutel, PTFE Tape, een platte kop en een kruiskop schroevendraaier. Uiteraard heb je ook een gaskookplaat, propaan/butaan gastank, drukregelaar en gasslangen nodig.

1. Plaats bepalen op het keukenblad

Voordat je een gat gaat zagen in het keukenblad teken je dit af op de plek waar de plaat moet komen. De maten zijn te vinden in de handleiding. Je kunt dit uiteraard uitmeten aan de onderkant van de gaskookplaat. De breedte en lengte zijn natuurlijk korter dan de bovenkant van plaat. Anders valt deze natuurlijk zo door je keukenblad heen. En dat wil je niet.

Houd dus rekening tijdens de plaatsbepaling dat je genoeg ruimte overhoudt aan alle kanten waar de bovenkant van de plaat op kan steunen. Vanaf de bovenkant van het keukenblad dien je zo’n 5,5 cm diepte te hebben.

onderkant gaskookplaat

2. Gat zagen in het keukenblad

Nadat je de plaats bepaald hebt en de lengte en breedte met potlood hebt uitgetekend ga je het gat zagen. Met een houtboor M10 boor je in alle 4 de hoeken een gat. Vervolgens ga je met een decoupeerzaag het gat zagen. Laat de hoeken rond, rechte hoeken hebben eerder de kans te gaan scheuren.

inbouw gaskookplaat camper

3. Afplakken rand gaskookplaat

Bijgeleverd zit een neopreen strip die je aan de onderkant van de gaskookplaat plakt. Dus niet vastlijmen met kit. Nu kun je de plaat in het gat leggen en steunt de plaat op deze neopreen strip.

4. Vastzetten gaskookplaat

Met de bijgeleverde brackets kun je aan de onderkant de gaskookplaat vastzetten aan het keukenblad. De gaskookplaat trekt zich nu vast aan het blad. De brackets zorgen ervoor dat gaskookplaat niet muurvast zit en dit is juist goed om trillingen van de camper tijdens het rijden op te vangen.

5. Ombouwen gaskookplaat van aardgas naar propaan/butaan

Om de gaskookplaat op propaan/butaan te kunnen gebruiken dien je de brander boutjes te vervangen met kleinere. Gelukkig zijn deze bijgeleverd en plaats je de grootste op de plek van de grote brander en de kleinste op de plek van de kleine brander.

inbouw gaskookplaat camper

Met moersleutel 7 draai de boutjes los en plaats je de nieuwe. Vervolgens kunnen de brander-koppen en brander-spreiders er op.

6. Aankoppelen gas

Om de gaskookplaat te gebruiken dien je natuurlijk deze te koppelen met een gastank. Bijgeleverd zit een aansluiting van 1/2 inch naar slangpilaar. Daar kun je dus alleen een gasslang met vleugelmoerklemmen op aansluiten. Op de 1/2 inch buitendraad hebben wij een verloopnippel aangesloten. De verloopnippel maakt hier 1/4 links buitendraad van. Het verbinden doe je met PTFE tape om zo de verbindingen lekdicht te maken.

aankoppelen gas

Deze PTFE tape gebruik je ook bij de aankoppeling van de gasslang met de drukregelaar. Tussen de drukregelaar en de gasstank hoeft dit niet, want daar zit een rubber ring tussen.

In de beschrijving van de gaskookplaat staat dat je een 50 mBar drukregelaar moet gebruiken, maar hier hebben wij een 30 mBar drukregelaar geplaatst. Het afstellen van de branders ging hierdoor nog een stukje beter.

7. Afstellen branders

Haal de draaiknoppen van de kookplaat af en verwijder ook voorzichtig de rubbertjes. Je ziet nu een aantal schroeven waarvan één met een platte knop, dit is de schroef om de branders mee af te stellen. Draai de pinnetjes waarop normaal gesproken de draaiknoppen zitten nu naar de laagste stand. Zet nu de brander aan en kijk naar de grote van de vlam. Afhankelijk van de grote van de vlam draai de schroef naar links voor een grotere vlam en naar rechts voor een kleinere vlam.

afstellen branders

Na het afstellen plaats je natuurlijk alles weer terug.

8. Controleer op gaslekken

Vul een plantenspuitje met water en een beetje afwasmiddel. Even goed schudden en vervolgens de verbindingen van de gasleiding nat spuiten. Zet een brander aan en controleer op belletjes. Als je deze ziet dan weet je dat daar een lek zit en dat je de verbinding moet verbeteren.

Uiteraard is het verstandig je gassysteem te laten controleren door een bedrijf als BOVAG. In Duitsland is zo’n gaskeuring (G607) waarbij je een logboek krijgt al 10 jaar verplicht. Ook Nederlandse campers kunnen in Duitsland gevraagd worden om zo’n logboek. Zonder zo’n logboek kun je geweigerd worden op de camping, toch is zo’n gaskeuring voor Nederlandse campers niet verplicht.

GERELATEERDE BERICHTEN

Wie zijn wij

over ons

Wij zijn Bas en Bianca. Sinds 2016 reizen wij heel de wereld over op zoek naar de spannendste en mooiste plekjes op aarde!
Sindsdien runnen we een online bedrijfje en nu ook een blog in de hoop jullie te inspireren!


Neem gerust een kijkje!

CHECKLIST CAMPER BOUWEN

Voor Altijd Gratis:
Camper Bouwen Checklist

Talloze Installatiegidsen en Complete Handleiding Zelf Camper Bouwen

GELD VERDIENEN OP REIS

Met onze GRATIS Geld Verdienen Op Reis e-book leer je exact hoe je binnen no-time op allerlei verschillende manieren geld verdient tijdens jouw reis!

NU VERKRIJGBAAR PHOTO PRESETS

Transformeer jouw eigen foto’s binnen een aantal klikken naar het mooiste resultaat!

FIT OP REIS

4 reacties

 1. Super mooie gasplaat! Ik wil deze ook heel graag bestellen maar toch een paar twijfels. Kunnen jullie mij vertellen of het rooster stevig blijft liggen tijdens het rijden? Blijft de gasplaat verder mooi qua krassen en vlekken? Ik hoor heel graag 🙂

  1. Hoi Marte, Het rooster blijft stevig zitten. Zelfs in onze mega trillende camper uit 1982. Wij hebben geen krassen en vlekken tot dusver op de glasplaat. Tevreden mensjes met de kookplaat 🙂

 2. Hoi, bedankt voor de handige handleiding! Wij willen deze ook gaan plaatsen, maar willen eigenlijk niet de stroom aansluiten omdat we dat niet handig vinden ivm de omvormer. Kan hij dan alsnog gebruikt worden of werkt het automatische afsluiten van de gastoevoer bij geen vlam dan niet meer?

  1. Hoi Carlijn,

   Ik gebruik hem ook zonder de 230 volt aansluiting. Werkt goed. Gas sluit nadat je deze dichtdraait.
   Als de vlam uitwaait weet ik even niet meer of het gas dan automatisch sluit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy