Camper Bouw Fouten – 10 irritaties die je kunt voorkomen

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Het bouwen van een camper gaat helaas zelden zonder fouten. Zelfs na het bouwen van vier campers maken wij nog wel is fouten. Na een tijdje wonen in de camper ontstaan er dan een aantal irritaties die jij door het lezen van dit blog makkelijk kunt voorkomen.

Gelukkig kunnen veel camper bouw fouten naderhand ook opgelost worden. Echter voorkomen we liever dan oplossen.

Met deze lijst willen we je inzicht geven en dus ook helpen met de voorbereiding van een camper bouwen. Op deze manier voorkom je onnodige kosten en houd je de totale kosten voor het bouwen van een camper laag.

Een camper bouw fout die we ook aangeven in onze gratis handleiding camper bouwen is de gewichtsverdeling van de camper. Zorg ervoor dat je zware gewichten evenredig verdeelt over de oppervlakte van je camper, zo voorkom je dat deze naar 1 kant helt en ook dat je banden aan 1 kant meer slijtage krijgen.

Ga je zelf een camper bouwen? Lees dan ook ons gratis blog.

Van een Bus een Camper Bouwen

Zelf camper bouwen stappenplan

1. Geen schoenenrek

Geen schoenrek in je camper is wat ons betreft een groot gemis. Aangezien de ruimte in je camper klein is zijn rondhangende schoenen, wandelschoenen en slippers erg vervelend.

Je valt over ze heen of trapt ze naar buiten. Naast dat je een lelijke val kunt maken, kun je ook je slippers verliezen doordat je ze per ongeluk naar buiten laten vallen en vervolgens wegrijdt met je camper. Bij ons al meerdere malen gebeurd.

Daarbij komt ook dat een camper snel rommelig wordt door de kleine ruimte. Fijn als je eraan gedacht hebt om een opbergruimte in te delen voor je schoenen en slippers.

2. Een verplaatsbare gaskookplaat

In eerste instantie zal je denken dat een verplaatsbare gaskookplaat superhandig is, want je kunt ermee kiezen binnen of buiten te koken. Dit was namelijk ons idee toen we niet voor een inbouw gaskookplaat gingen.

camper bouw fouten

In praktijk blijkt echter dat binnen koken veel vaker gebeurd dan buiten. Dan moet je dus elke keer het kookplaatje tevoorschijn halen. Elke keer dat je water wilt opzetten of gaat koken moet het gaskookplaatje tevoorschijn gehaald worden. Ook komt de plaat op het keukenblad waardoor de hoogte van het fornuis behoorlijk hoog is. Niet heel handig dus.

Als je toch de optie wilt hebben om buiten te koken neem dan een klein gaskookplaatje mee. Helemaal ideaal wanneer deze werkt op een kleine gasbus. Geen gedoe met gasslangen en gastanks. Zo staat deze binnen enkele ogenblikken aan en is de drempel om hem te gebruiken laag.

3. Ladengeleiders overbelasten

Wanneer je zelf camper meubels gaat maken is het belangrijk dat je rekening houdt met de spullen die je erin kwijt wilt. In ons keukenblok hebben we 2 grote kastjes die uitschuiven met ladengeleiders. In de onderste lade zit onze koelbox.

De ladengeleiders zouden het gewicht van de koelbox met inhoud moeten kunnen houden. Echter was de marge hierin niet veel en helaas na enige tijd verliep het uitschuiven steeds stroever. Na het vervangen en plaatsen van 2 extra ladengeleiders liep de lade weer soepel. Nu we ruim onder de belasting zitten merk je dat de lade echt stevig is en niet meer zal stroef zal gaan lopen.

De les hierin is dat je dus niet dicht tegen de maximale belasting aan moet gaan zitten.

4. Ontluchting in je grijswatertank

Wanneer je jezelf afvraagt waarom het water in je gootsteen niet makkelijk wegloopt, dan weet je dat je geen ontluchting hebt geplaatst in je grijswatertank. Water kan weglopen als ook lucht kan ontsnappen. Dit zie je ook gebeuren wanneer je een flesje onder water duwt, dan zie je allemaal luchtbelletjes.

Plaats dus een ontluchting in je grijswatertank. Dit kun je zelf doen of je koopt een tank waarbij al een tweede opening zit die je open kunt laten. Onze grijswatertank staat in het keukenkastje. Een ontluchting zorgt er dus ook voor dat je nare geurtjes hebt in het keukenkastje en dus in de camper. Dit lossen wij op door een klein scheutje schoonmaakazijn in de grijswatertank te doen. Ook kan de ontluchting eventueel dichtgedraaid worden.

5. Geen wasmand

Een wasmand in je camper is toch echt een vereiste. Dit kan een aparte bak zijn of lade of een gedeelte van een lade. Om jezelf een hoop irritaties te besparen moet je hier een aangewezen plek voor vrijmaken. Anders liggen de vieze sokken en onderbroeken door heel de camper heen. Zo kun je natuurlijk nooit bezoek ontvangen. Ook raak je het overzicht kwijt tussen schoon en vies. Dat valt alleen op te lossen door eraan te ruiken, bah.

6. Ondervloer met hoogteverschil

Voordat je laminaat, vinyl of een andere vloer gaat leggen plaats je de ondervloer. Deze ondervloer ligt op de bodem van je bus met daartussen isolatiemateriaal. Deze ondervloer bestaat waarschijnlijk uit meerdere delen. Een goede ondersteuning van de ondervloer is belangrijk om doorzakken te voorkomen.

Wij hebben oldtimer bus die geen bodemvloer had. Dus na het verwijderen van de oude ondervloer konden we direct de grond zien. Tussen het chassis hebben we een bodemvloer gemaakt met daarop isolatiemateriaal. Op het chassis hebben we de 2 platen betonplex geplaatst. De camper bouw fout die ik hier heb gemaakt is door de aansluiting van de twee platen op het chassis niet boven een chassisbalk te doen. In het begin voelde we geen hoogteverschil tussen deze twee platen, maar na verloop van tijd werd 1 plaat iets minder stijf en voel je dus nu een hoogteverschil van een paar mm.

Als je een nieuwere bus verbouwt tot camper dan heb je waarschijnlijk wel al een bodem vloer en kun je eenvoudig met vuren latjes de ondersteuning bouwen voor je ondervloer. Zorg er dus voor dat op de plek van de aansluiting van de twee platen genoeg ondersteuning is.

7. Slotjes verbergen

Je wilt een goed uitziende camper bouwen en tegelijkertijd ook ervoor zorgen dat deze praktisch is. Dit was in ieder geval ons doel. Alleen hebben we in sommige onderdelen meer gekozen voor het optische dan het praktische resultaat.

Zo ook met de slotjes van de lades. De lades moet je kunnen sluiten tijdens het rijden. Dit hebben we in eerste instantie geprobeerd met magneetjes. Vervolgens met kindersluitingen. Dit werkte allebei niet. De kracht die er ontstaat tijdens het remmen of het maken van een bocht houdt deze sloten niet dicht.

Dit hebben we toen opgelost met een verborgen sloten achter de lades en met een deurstopper. Uiteindelijk na een paar maanden van irritaties hebben we besloten schuifslotjes op de voorkant van de lade te plaatsen. Dit wilde we in eerste instantie niet, omdat we het niet mooi vonden.

Achteraf ziet het er gewoon hartstikke goed uit en zijn we blij met hoe praktisch deze slotjes zijn. In een volgende camper bouw zouden we waarschijnlijk kiezen voor push-lock sloten. Deze zijn praktisch en worden in veel campers gebruikt.

8. Een rommelhok

Wat mij betreft (Bas) niet een camper bouw fout, maar voor Bianca is dit 1 van haar grote irritaties. Onder het bed hebben we een vak voor de laptops en alle overige spullen. Dit vak wordt snel rommelig en spullen vinden wordt daardoor moeilijk. Ook kun je niet goed het vak inkijken waardoor je niet goed weet wat je in je handen hebt.

De les hierin is waarschijnlijk dat je voor zoveel mogelijk spullen in de camper een bestemming moet vinden of maken. Zo blijft het overzichtelijk en voorkom je irritaties.

9. De stahoogte

De stahoogte van onze bus is 1.78 meter en dit is voor Bianca niet zo een probleem, maar Bas is 1.89 meter. Dit betekent dat koken afwassen en andere activiteiten waarbij je langer moet staan niet altijd even leuk is voor je nek.

Houd er dus rekening mee wanneer je een geschikte bus aan het zoeken bent dat jouw eigen lengte zeker belangrijk is. Helemaal wanneer je een camper koopt om een lange tijd mee te reizen kan de stahoogte vervelend worden.

camper bouw fouten sta hoogte

10. Geen kapstok

Misschien denk je dat dit overbodig is een camper en gooi je jouw jas over een stoel of een bankje. Let er op dat een camper snel rommelig wordt en een toegewezen plek voor je jassen werkt gewoon erg fijn.

Sowieso zijn haakjes in een camper een goed idee. Zo kun je dingen ophangen en bespaar je ruimte.

Conclusie: Camper bouw fouten

Al deze camper bouw fouten hadden makkelijk voorkomen kunnen worden. Bijna alle irritaties aan onze camper zijn onnodig geweest. Gelukkig waren deze fouten eenvoudig op te lossen. De grootste fout die je kunt maken is een verkeerde camper indeling. Deze is namelijk niet naderhand eenvoudig op te lossen. Zorg er dus voor dat je overtuigd bent van je camper indeling voordat je deze toepast in je camper.

Een optisch mooie camper is belangrijk, maar een praktische camper is nog belangrijker.

Uiteindelijk zijn we ontzettend blij met onze camper en voorziet hij ons van allerlei gemakken. Stroom in de vorm van 230 volt en 12 volt, stromend water, een warme camper wanneer het buiten koud, een koele camper wanneer het buiten warm is en nog veel meer.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy