Camper Indeling maken doe je zo

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

De camper indeling maken is één van de eerste stappen die je neemt wanneer je zelf een camper gaat bouwen. Een hele leuke stap, maar ook ontzettend belangrijke stap.

De camper indeling moet passen bij jouw levensstijl. Belangrijk dus om eerst je behoeften te bepalen en dan de camper indeling te maken. Vervolgens kun je een geschikte bus zoeken die hierbij past om een camper van te bouwen.

De keuze is reuze: er zijn zo veel camper indelingen te vinden op het internet. Dit kan het maken van jouw indeling misschien alleen maar moeilijker maken. Na het bouwen van 3 campers weten we precies waar je allemaal rekening mee moet houden.

Dit blog helpt je bij het maken van jouw ideale camper indeling. Dit doen we met behulp van aantal vragen en een stappenplan. Zo maak je zorgvuldig jouw indeling en vergeet je geen cruciale onderdelen.

Lees ook ons complete Stappenplan:

Van een Bus een Camper Bouwen

Zelf camper bouwen stappenplan

Een Camper Indeling bij jouw levensstijl

Voordat je een camper indeling gaat maken moet je bij jezelf nagaan welk soort camperleven (vanlife) je zult hebben.

  • Ga je werken in de bus? Dan is het uiteraard handig als je hier ruimte voor maakt. Het is fijn als je genoeg ruimte hebt op tafel of zelfs een apart werkblad speciaal voor je laptop maakt.
  • Reis je alleen of met meer? Iedereen in de bus heeft een plekje nodig om te slapen, maar ook een plek nodig om te zitten.
  • Komen er vrienden langs en hebben zij een slaapplek nodig? Als er vrienden langskomen is een extra bed nooit verkeerd, zolang dit niet ten kostte gaat van de indeling. Je kunt slim gebruik maken van een bankje o.i.d. om een extra bed te maken.
  • Reis je het hele jaar door of alleen in de vakantieperiodes? Dit is een hele belangrijke vraag, want dit bepaald de mate van voorzieningen die je in de camper kwijt wilt. Zo zullen we altijd een Porta Potti (wc) aanraden. Maar misschien vind je een binnen-douche en lopend water minder belangrijk als je alleen in de vakanties gaat. Je kunt ook zoals wij in onze tweede camper een douche buiten plaatsen.
  • Ga je binnen of buiten koken of misschien een combinatie? Als je binnen gaat koken is een goede ventilatie belangrijk. Wanneer je kookt op gas is een afgesloten ruimte voor je gasfles ook erg handig en in sommige landen zelfs verplicht. Wanneer je buiten kookt heb je hier niet mee te maken, maar wil je misschien een extra tafel meenemen. Je ziet soms ook van die te gekke slide-out keukens, perfect als je buiten en binnen wilt kunnen koken.
  • Hoeveel opbergruimte heb je nodig? Misschien heb je genoeg plek op het dak voor een imperiaal, waar je veel spullen (en een zonnepaneel) kwijt kunt. Als je binnenin de camper opbergruimte nodig hebt. Heb je meerdere opties zoals de ruimte boven je stuurcabine, een verhoogd bed of onder de bankjes.
camper indeling

Inspiratie opdoen voor de beste camper indeling

De beste camper indeling bestaat niet, maar wel een ideale indeling voor jou. Een camper indeling is persoonlijk en moet dus voldoen aan jouw eisen en wensen.

Gelukkig zijn er al veel camper bouwers je voor gegaan en kun je hun indeling vinden op Instagram of Pinterest. Ik zou zeggen ga lekker los op #vanlife en #vanconversion.

3 originele camperindelingen

Voor het gemak laten we drie veel voorkomende camperindelingen hier zien. Grote kans dat je vanuit deze indelingen al een idee krijgt voor je eigen camper indeling.

1. De klassieke indeling

De meest gebruikte indeling is toch wel de klassieke indeling. Vanuit deze indeling zijn er veel nieuwe variaties bedacht. 

Met deze indeling maak je optimaal gebruik van je ruimte. Zo kun je het bed ombouwen tot grote eetkamer, zodat je met veel mensen kunt tafelen.

De enige vraag is wel, wil je elke keer je bed ombouwen?

2. De kleine indeling

Helemaal in kleine ruimtes moet je goed nadenken hoe je deze optimaal kunt gebruiken. Een opvouwbaar bed lijkt dan ook wel echt een must!

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een vast verhoogd bed te plaatsen. Zo kun je eronder spullen opbergen, maar ben je wel verplicht buiten te eten of op bed. 🙂

Onze eerste bus had zo’n verhoogd vast bed. Een te gekke indeling om een paar maanden mee rond te reizen!

3. Klassieke indeling met garage

Met deze indeling heb je een hoog bed zodat je veel opbergruimte hebt. Elke avond je bed inklimmen is wel verplicht. Maar dit bed is wel vast en je hoeft deze niet elke keer om te bouwen.

Stappenplan voor het maken van je eigen camper indeling

Nu je een idee hebt waar de camper aan moet voldoen is het belangrijk jouw eigen beste camper indeling te maken. De beste indeling is namelijk voor iedereen anders. Wel is het belangrijk een aantal stappen niet over te slaan tijdens het maken van de indeling. Zo zorg je ervoor dat je een indeling maakt waar je naderhand nog steeds blij mee bent. Heb je nog steeds twijfels waar je camper aan moet voldoen? Dan raden we je aan een keer een camper te huren. Wij hebben dit niet gedaan en wisten pas bij het bouwen van onze derde camper hoe we onze indeling echt wilden.

 1. Opmeten en uittekenen van de bus

Als eerst ga je jouw camper of bus opmeten en vervolgens dit op schaal uittekenen op een stuk papier of via Google sketch. Hier heb je niet per se een bus in eigendom voor nodig. Je kunt alle afmetingen vinden van geschikte bussen voor campers. Ook kun je eens gaan kijken bij een garage die een bus verkoopt om alle maten op te meten.

Houdt rekening met de eisen en regels die de RDW en Belastingdienst gesteld hebben aan de indeling van een camper.

 2. Plaatsen van alle grote items

Maak een lijst met alle grote items die je gaat plaatsen in je bus.

Zoals:

  • Badkamer/douche
  • Bed
  • Keuken
  • Koelkast/koelbox
  • Elektra/accu’s
  • Opbergruimte
  • Tafel
  • Vuilnisbak en vuile wasbak
  • Watertank en gastank
  • Zitplaatsen

Deze items ga je op maat in je tekening plaatsen. Zo kun je gemakkelijk heen en weer schuiven en krijg je een goed idee of het allemaal gaat passen. Een goede plek in de camper voor de basis van je elektra is belangrijk. Deze plek moet ruim genoeg zijn en geventileerd kunnen worden.

3. Jouw camper indeling testen

Nu alles schematisch past is het tijd om met behulp van tape je camper indeling te tekenen op de vloer van de bus of op de vloer van je woonkamer.

Sla deze stap niet over want er zullen altijd kleine details zijn die je over het hoofd hebt gezien. Daarnaast krijg je door deze stap ook een gevoel van de loopruimte. Deze is misschien wel krapper dan je in eerste instantie dacht. 

Dit is het moment om nog laatste aanpassingen te doen aan je indeling. 

indeling Boris Fiat Ducato Camper

4. Gewichtsverdeling

Hoe je camper rijdt hangt af van de gewichtsverdeling. Wanneer je alle zware apparaten aan 1 kant hebt zitten kunnen er een aantal nadelige effecten optreden.

Zo kan de bus minder lekker gaan rijden omdat deze naar 1 kant helt.

Ook is er een grote kans dat je meer brandstof verspilt.

En als laatste zullen je banden aan één kant met zekerheid eerder verbruikt zijn.

Daarnaast is het belangrijk om het totaal gewicht van de camper laag te houden. Hierdoor betaal je minder wegenbelasting, verbruik je minder brandstof en rijd de camper een stuk aangenamer.

De gewichtsverdeling van onze tweede camper heb ik op het laatste moment van de camper bouw nog in beschouwing genomen. Gelukkig bedacht ik me dit nog, maar nu zijn sommige kabels e.d. wel minder mooi afgewerkt. 

5. Veiligheid voor alles

Als laatst niet te vergeten de veiligheid van je camper. In je ideale camper indeling moet je rekening houden met bepaalde veiligheidsaspecten.

  • Voor de koelkast of koelbox is het belangrijk ruimte te houden achter het apparaat. Zo kan die zijn warme lucht kwijt.
  • Plaats je gastank dichtbij een deur of bij een ventilatieluik. Je kunt deze ook plaatsen buiten de bus, zo bespaar je ook nog eens ruimte.
  • Gas, elektra en brandstof gaan niet samen. Plaats deze dus ook niet in de buurt van elkaar.
  • Het plaatsen van een dakraam doe je met de opening naar achteren. Als je het raam per ongeluk open laat staan vliegt je raam er niet gelijk uit.
  • Gebruik goede sloten voor de deuren maar ook voor je dakkoffer als je die hebt. Polyester sloten zijn zo open te wrikken. Stalen geïntegreerde sloten werken het best voor in de deur. Grote kans dat je bus deze al heeft. Zo niet, is een extra slot geen overbodige!

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

7 reacties

  1. Dag Bas en Bianca,

    Ziet er prachtig uit! Bedankt voor de goede tips die ik zeker kan gebruiken. Ben zelf met een wat kleinere kampeerbus bezig (Renault Estafette 1976).
    Vooral de elektra wordt een uitdaging evenals zo efficiënt mogelijk indelen…

    groet
    Ronald

    1. Hoi Ronald, wat leuk een Renault Estafette. Eind jaren 80 een jaar in een Estafette op reis geweest. Geweldig. Succes en veel reis en knutselplezier !

  2. Hallo Bas en Bianca, de laatste maand zit ik te denken over een zelfbouw camper. met weekendjes weg ben ik klaar met hotels (vanwege me werk zit ik vaak in hotels, dus weekendje weg heeft dan al snel een werk gevoel en mijn vrouw verdiend beter). Ik heb ook nog een grote Kip caravan, waar we altijd mee op vakantie gaan richting Trier en omgeving. Ook dit geeft mij een hoog “werk” gehalte, omdat ik voor me werk vaak een grote aanhanger rijd. Omdat we nog redelijk avontuurlijk zijn en nooit doen, wat anderen van ons verwachten, willen we weekendjes weg zo stealth mogelijk doen. Gewoon, lekker spannend. We zijn beide Opel freaks, dus de keuze was gevallen op een Opel Combo L2H1. Nou….. Zijn we op terug gekomen. Het wordt een Opel Vivaro L1H1. Wat groter en beter vertoeven bij slecht weer. Zal nooit op camper kenteken komen, want ik wil geen verhoogt dak of klapdak. Ik zal veel vragen hebben, als ik ga bouwen en ik hoop, dat ik bij jullie wat kennis kan vergaren.
    Ik hoop, zo snel mogelijk de bus te kunnen kopen en aan de slag te gaan. We hebben er zin in, groetjes Richard & Désirée…..

    1. Ha Richard, Ja stealth heeft veel voordelen. We hadden natuurlijk eerst een brandweerwagen als camper en dat was totaal niet stealth. Deze Camper is dat wel en daar worden we toch ook heel blij van. Ja een camper is altijd wat werk, maar zolang je de tijd ervoor neemt en pas weg gaat als die echt af is, dan zal je onderweg niets hoeven doen. Dat is wel lekker. Veel succes met de koop! Onze website staat vol met informatie over hoe je een camper kunt bouwen, maar misschien is dit artikel over een minicamper bouwen iets wat goed aansluit op jullie vraag: https://vrolijkopreis.nl/mini-camper-zelf-bouwen-in-stappen/

      Groetjes

  3. Hoi Bas en Bianca,

    Alweer zo’n fijne blog! Ik zit zelf in het proces van de indeling van een ducato L4H2. Ik wil graag een grote garage omdat ik het liefste een mountainbike (gedemonteerd) en een surfplank erin kwijt wil. Maar ik wil ook graag rechtop kunnen zitten op het bed, ik ben net als jij, Bas, vrij lang: 185cm.
    Welnu, mijn vraag is dus; hoe hoog is jullie garage en hoeveel cm zit er bij jullie tussen bovenkant matras en het plafond?

    Groet, Hein

    1. Ha Hein,

      Uit de antropometrische maatgegevens zie ik dat de gemiddelde maat tussen de kruin-zitvlak 90,6 cm bedraagt. Dit is van P5 tot P95. Dus 90 procent van de mensen. Nu behoor ik meer tot de bovengrens van deze maat. Ik weet dat als ik op het bed zit dat ik met gebogen rug onder het plafond met me hoofd pas.

      De maat die ik heb gebruikt voor de hoogte van het bed weet ik niet meer precies, maar ik denk dat de bovenkant van het matras zo rond de 1 meter a 105 cm kwam. Als je het matrass en de structuur van het bed eraf haalt hield je zo’n 77 cm onder het bed over. Ik zou je mountainbike vooral even opmeten als die gedemonteerd is, zo weet je welke hoogte je minimaal nodig hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct