Camper Indeling maken doe je zo!

Hoe je de camper indeling maakt heeft enorm veel invloed op je dagelijkse leven in de camper. Hoeveel ruimte je hebt om te lopen, hoeveel bergruimte je hebt en hoe comfortabel de camper woont hangt allemaal af van jouw camper indeling.

Lees ook ons Kosten overzicht
en uitgebreide Stappenplan:

Van een Bus een Camper Bouwen

Zelf camper bouwen stappenplan

Een Camper Indeling bij jouw levenstijl

Voordat je een camper indeling gaat maken moet je bij jezelf nagaan welk soort camperleven (vanlife) je zult hebben.

 • Ga je werken in de busDan is het uiteraard handig als je hier ruimte voor maakt. Het is fijn als je genoeg ruimte hebt op tafel of zelfs een apart werkblad speciaal voor je laptop maakt.
 • Reis je alleen of met meer? Iedereen in de bus heeft een plekje nodig om te slapen, maar ook een plek nodig om te zitten.
 • Komen er vrienden langs en hebben zij een slaapplek nodig?  Als er vrienden langskomen is een extra bed nooit verkeerd, zolang dit niet ten kostte gaat van de indeling. Je kunt slim gebruik maken van een bankje o.i.d. om een extra bed te maken.
 • Reis je het hele jaar door of alleen in de vakantieperiodes? Dit is een hele belangrijke vraag, want dit bepaald de mate van voorzieningen die je in de camper kwijt wilt. Zo zal ik een Porta Potti (wc) altijd aanraden. Maar misschien vind je een douche en lopend water minder belangrijk als je alleen in de vakanties gaat. Je kunt ook zoals wij een douche buiten plaatsen.
 • Ga je binnen of buiten koken of misschien een combinatie? Als je binnen gaat koken is een goede ventilatie belangrijk. Wanneer je kookt op gas is een afgesloten ruimte voor je gasfles ook erg handig en in sommige landen zelfs verplicht. Wanneer je buiten kookt heb je hier niet mee te maken, maar wil je misschien een extra tafel meenemen. Je ziet soms ook van die te gekke slide-out keukens, perfect als je buiten en binnen wilt kunnen koken.
 • Hoeveel opbergruimte heb je nodig? Misschien heb je genoeg plek op het dak voor een imperiaal, waar je veel spullen (en een zonnepaneel) kwijt kunt. Als je binnenin de camper opbergruimte nodig hebt. Heb je meerdere opties zoals de ruimte boven je stuurcabine, een verhoogd bed of onder je bankjes.

Inspiratie opdoen voor de beste camper indeling

De beste camper indeling bestaat niet, maar wel voor jou. Een camper indeling is persoonlijk en moet dus voldoen aan jouw eisen en wensen.

Gelukkig zijn er al veel camper bouwers je voor gegaan en kun je hun indeling vinden op Instagram of Pinterest. Ik zou zeggen ga lekker los op #vanlife en #vanconversion.

Zo kun je de indeling van onze camper ook vinden op ons Instagram kanaal, net als de volledige verbouwing.

3 originele camperindelingen

Voor je gemak heb ik drie veel voorkomende camperindelingen hier opgesomd, zodat je al een idee kunt krijgen.

1. De klassieke indeling

De meest gebruikte indeling is toch wel de klassieke indeling. Vanuit deze indeling zijn er veel nieuwe variaties bedacht. 

Met deze indeling maak je optimaal gebruik van je ruimte. Zo kun je het bed ombouwen tot grote eetkamer, zodat je met veel mensen kunt tafelen.

De enige vraag is wel, wil je elke keer je bed ombouwen?

2. De kleine indeling

Helemaal in kleine ruimtes moet je goed nadenken hoe je deze optimaal kunt gebruiken. Een opvouwbaar bed lijkt dan ook wel echt een must!

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een vast verhoogd bed te plaatsen. Zo kun je eronder spullen opbergen, maar ben je wel verplicht buiten te eten of op bed. 🙂

Onze eerste bus had zo’n verhoogd vast bed. Een te gekke indeling om een paar maanden mee rond te reizen!

3. Klassieke indeling met garage

Met deze indeling heb je een hoog bed zodat je veel opbergruimte hebt. Elke avond je bed inklimmen is wel verplicht. Maar dit bed is wel vast en je hoeft deze niet elke keer om te bouwen.

Stappenplan voor het maken van je eigen camper indeling

Nu je een idee hebt hoe je bus of camper eruit moet komen te zien is het tijd om je eigen camper indeling te gaan maken.

 1. Opmeten en uittekenen van de bus

Als eerst ga je jouw camper of bus opmeten en vervolgens dit op schaal uittekenen op een stuk papier. Je kunt natuurlijk ook Google Sketch gebruiken, maar dat kost wel tijd.

 2. Plaatsen van alle grote items

Maak een lijst met alle grote items die je gaat plaatsen in je bus.

Zoals:

 • Het bed
 • Badkamer/douche
 • keuken
 • koelkast/koelbox
 • tafel
 • zitplaatsen
 • watertank en gastank
 • opbergruimte
 • vuilnisbak en vuile wasbak

Deze items ga je op maat in je tekening plaatsen. Zo kun je gemakkelijk heen en weer schuiven en krijg je een goed idee of het allemaal gaat passen.

3. Jouw camper indeling testen

Nu alles schematisch past is het tijd om met behulp van tape je camper indeling te tekenen op de vloer. 

Sla deze stap niet over want er zullen altijd kleine details zijn die je over het hoofd hebt gezien. Daarnaast krijg je door deze stap ook een gevoel van de loopruimte. Deze is misschien wel krapper dan je in eerste instantie dacht. 

Dit is het moment om nog laatste aanpassingen te doen aan je indeling. 

indeling Boris Fiat Ducato Camper

4. Gewichtsverdeling

Hoe je camper of bus rijd hangt af van de gewichtsverdeling. Wanneer je alle zware apparaten aan 1 kant hebt zitten kunnen er een aantal nadelige effecten optreden.

Zo kan de bus minder lekker gaan rijden omdat deze naar 1 kant helt.

Ook is er een grote kans dat je meer brandstof verspilt.

En als laatste zullen je banden aan één kant met zekerheid eerder verbruikt zijn.

De gewichtsverdeling van onze bus heb ik op het laatste moment van de camper bouw nog in beschouwing genomen. Gelukkig bedacht ik me dit nog, maar nu zijn sommige kabels e.d. wel minder mooi afgewerkt. 

5. Veiligheid voor alles

Als laatst niet te vergeten de veiligheid van je camper. In je camper indeling moet je rekening houden met bepaalde veiligheidsaspecten.

 • Voor de koelkast of koelbox is het belangrijk ruimte te houden achter het apparaat. Zo kan die zijn warme lucht kwijt.
 • Plaats je gastank dichtbij een deur of bij een ventilatieluik. Je kunt deze ook plaatsen buiten de bus, zo bespaar je ook nog eens ruimte.
 • Gas, elektra en brandstof gaan niet samen. Plaats deze dus ook niet in de buurt van elkaar.
 • Het plaatsen van een dakraam doe je met de opening naar achteren. Als je het raam per ongeluk open laat staan vliegt je raam er niet gelijk uit.
 • Gebruik goede sloten voor de deuren maar ook voor je dakkoffer als je die hebt. Polyester sloten zijn zo open te wrikken. Stalen geïntegreerde sloten werken het best voor in de deur. Grote kans dat je bus deze al heeft. Zo niet, is een extra slot geen overbodige!

GERELATEERDE BERICHTEN

Wie zijn wij

over ons

Wij zijn Bas en Bianca. Sinds 2016 reizen wij heel de wereld over op zoek naar de spannendste en mooiste plekjes op aarde!
Sindsdien runnen we een online bedrijfje en nu ook een blog in de hoop jullie te inspireren!


Neem gerust een kijkje!

CHECKLIST CAMPER BOUWEN

Voor Altijd Gratis:
Camper Bouwen Checklist

Talloze Installatiegidsen en Complete Handleiding Zelf Camper Bouwen

GELD VERDIENEN OP REIS

Met onze GRATIS Geld Verdienen Op Reis e-book leer je exact hoe je binnen no-time op allerlei verschillende manieren geld verdient tijdens jouw reis!

NU VERKRIJGBAAR PHOTO PRESETS

Transformeer jouw eigen foto’s binnen een aantal klikken naar het mooiste resultaat!

FIT OP REIS

3 reacties

 1. Dag Bas en Bianca,

  Ziet er prachtig uit! Bedankt voor de goede tips die ik zeker kan gebruiken. Ben zelf met een wat kleinere kampeerbus bezig (Renault Estafette 1976).
  Vooral de elektra wordt een uitdaging evenals zo efficiënt mogelijk indelen…

  groet
  Ronald

  1. Hoi Ronald, wat leuk een Renault Estafette. Eind jaren 80 een jaar in een Estafette op reis geweest. Geweldig. Succes en veel reis en knutselplezier !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy