beste bus camper

Wat is de beste bus voor een camper? Je wilt graag zelf een bus ombouwen en bent druk op zoek naar een bus die het beste past bij jouw eisen en wensen. Een bus vinden die geschikt is voor een camper is een leuke en misschien ook wel spannende stap. Logisch want je wilt graag een goede aankoop doen. Daarnaast moet de bus ook voldoen aan de eisen van de RDW en Belastingdienst om als camper door te mogen. In dit artikel geven we je allerlei tips en adviezen om er voor te zorgen dat jij de beste bus voor jouw camper vind.

Een nieuwe of oude bus?

Op basis van je budget maak je waarschijnlijk deze keuze. Er zitten natuurlijk veel voordelen aan het aanschaffen van een nieuwe bus. Zo zal waarschijnlijk de kilometerstand lager zijn en zullen noodzakelijke reparaties minder snel moeten gebeuren. Ook zal je bus camper minder snel last hebben van roest. De meeste nieuwe bussen hebben 5 jaar fabrieksgarantie en dat is natuurlijk superfijn. Echter bestaat er wel een kans dat onderhoud na deze periode flink in de cijfers gaat lopen. Maar dat is ook mogelijk met een oude bus. 

Het grootste voordeel van een oude bus is natuurlijk de aanschafprijs. Ook betaal je geen of nauwelijks BPM over de aanschafprijs. Bij het aanschaffen van een oude bus is het wel extra belangrijk om na te gaan of deze het nog waard is om te bouwen tot camper. Zo is het vooral belangrijk dat er geen roest op het chassis zit en uiteraard moet de motor ook nog in goede staat zijn.

Gratis Handleiding:
Zelf een Bus bouwen naar Camper

Hoe groot moet jouw bus camper zijn?

Hoe groot jouw bus moet zijn hangt af van een aantal factoren. Zoals het aantal personen dat mee op reis gaat en hoeveel comfort je graag wilt. De belastingdienst heeft overigens als eis dat de binnenruimte achter de bestuurders stoel minimaal 170cm hoog, 90 cm breed en 200 cm lang moet zijn. De breedte en lengte moet over het algemeen geen probleem zijn. Maar neem de stahoogte wel mee tijdens het zoeken naar een geschikte camper. De kleine modelletjes zoals de Volkswagen Transporter hebben altijd een hefdek nodig willen ze als camper door kunnen.

Top 8 geschikte bussen voor een camper

Omdat wij zelf gek zijn op oldtimer campers hebben we de geschikte campers onderverdeelt in twee categorieën. De geschikte oldtimer bussen(vanaf 25 jaar) en de geschikte nieuwere bussen (tot 25 jaar).

1. Mercedes Sprinter – vanaf 2006

beste bus voor camper

De Mercedes Sprinter is waarschijnlijk 1 van de populairste bussen om een camper van te maken. En terecht want er zitten over heel de wereld Mercedes garages. Als je ooit ergens stil komt te staan kun je waarschijnlijk in de buurt geholpen worden.

2. Volkswagen Crafter – vanaf 2006

Een Volkwagen Crafter is vergelijkbaar met een Mercedes Sprinter. Een goede bus om een camper van te bouwen. Hoogst waarschijnlijk iets beter betaalbaar dan een Mercedes Sprinter.

3. Fiat Ducato – vanaf 2006

Doordat de Ducato van buiten en van binnen rechthoekig is zorgt ervoor dat dit een populaire bus is om te verbouwen tot camper.

4. Renault Master – vanaf 2010

In 2010 kwam de Renault Master 3 uit. Door de verschillende mogelijkheden die deze bus biedt is dit een populaire bus. Zo kun je een dubbele cabine kiezen als je meer mensen wilt vervoeren.

5. Mercedes 508 – 1967 tot 1988

elektra camper

Onze persoonlijke favoriet en ook onze eigen bus, de Mercedes 508. De betrouwbare OM314 motoren in deze wagens gaan wel tot 1 miljoen kilometer. 

6. Volkswagen LT 28 – 1974 tot 2006

LT28

Dit prachtige busje wordt veel verbouwd tot camper. Door zijn betrouwbare motor kan die makkelijk een half miljoen aan.

7. Mercedes 814 – 1980 tot 1992

De grote broer van de Mercedes 508. Je kunt hier dus ook een grotere camper van maken. Wellicht heb je wel een C1 rijbewijs nodig.

8. Volkswagen Transporter Classic – 1950 tot 1990

vw classic

Dit prachtige Volkswagen Transporter Classic busje brengt je echt terug in de tijd. Bekijks zal je zeker hebben! Een hefdek is dus wel nodig wil je hem kunnen registreren als camper.

 

Meer geschikte bussen voor camper

Grote maat bussen

 • Citroën Jumper
 • Peugeot Boxer
 • Opel Movano
 • Iveco Daily
 • Renault Master
 • Nissan Interstar
 • Ford Transit
 • Mercedes Benz Vario

Middelmaat bussen

 • Opel Vivaro
 • Renault Trafic
 • Peugeot Traveller
 • Citroën Jumpy
 • Nissan NV300
 • Mercedes Benz Vito
 • Toyota Proace

Waar moet je op letten bij de aanschaf van jouw bus camper?

 1. Let op de toegestane maximum massa. Met een B-rijbewijs mag je tot 3500 kg gewicht rijden. Zorg er dus voor dat je genoeg gewicht overhoudt om je camper in te bouwen. Of haal je C1-rijbewijs!
 2. De staat van de bus is erg belangrijk. Je gaat er immers veel tijd en geld in stoppen. Let op roest op het chassis. En vooral in de buurt van de wielen.
 3. Hoe lager de kilometerstand des te beter uiteraard. Het biedt geen garanties, maar geeft wel een goede indicatie over de staat van de bus.
 4. Vergeet niet dat je als particulier BPM moet betalen over nieuwere bussen. Neem dit dus mee in je berekening.
 5. Ook krijg je te maken met BTW, wanneer je als particulier een bedrijfswagen koopt,

Ben je niet helemaal zeker van jouw aanschaf dan kun je altijd een onafhankelijk inspectie laten uitvoeren bij een garage!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *