Zelf Camper Bouwen Kosten | Budget vs. Luxueuze Camper

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Wat zijn de kosten om zelf een camper te bouwen? is één van de meest gestelde vragen die we krijgen over onze camper. Daar zijn we altijd heel open over en we zullen je precies vertellen wat de kosten waren om onze campers te bouwen. Daarbij laten we je ook zien hoe je dit veel goedkoper kunt doen of juist veel luxueuzer.

Wat de kosten precies worden hangt af van jouw eisen en wensen en van de keuze van een geschikte bestelbus. De kosten voor een camper bouwen kun je als je wilt onder de €500,- houden, maar je kunt ook zo makkelijk €10.000,- kwijt zijn.

Onze eerste camper was zelfs zo budget dat deze minder dan 500,- euro kostte. Voor onze tweede camper hebben we een stuk meer uitgegeven.

In dit artikel laten we je zien wat de kosten zijn om zelf een camper te bouwen en wat het verschil is tussen een goedkope en dure zelfbouw camper!

Onze Budget Camper Vs. Luxueuze Camper

We vergelijken hier twee van onze camperbouw projecten. Inmiddels is ons 3e camperproject af, een Fiat Ducato L4H2. De volledige verbouwing is te zien op ons YouTube kanaal.

Budget: Hyundai H200

Onze eerste zelfbouw camper was echt super basic en daarom waren de kosten ook erg laag

zelf camper bouwen kosten budget 1
 • Kosten voertuig: €6000,-
 • Kilometerstand: net iets meer dan 100.000 km
 • Model: Laag dak, laadruimte 150x265cm
 • Tijd geïnvesteerd: ongeveer een week

Deze camper was erg simpel ingericht, maar we hebben er elke minuut van genoten. Er lag een comfortabel matras in, deze lag op een stellage waaronder we opbergvakken hadden gemaakt. Het hout hebben we gratis online gevonden. Ook het matras en het bed frame konden we gratis ophalen.

Het enige wat we hebben uitgeven voor deze basic zelfbouw camper was het kookstel, gasfles, verduisterende gordijnen, en een watertank.

De kosten om deze camper te bouwen komen dan ook niet verder dan €240,-

Luxueus: Mercedes-Benz 508 ‘Brutus’

De tweede keer dat we een camper gingen bouwen hebben we het een stuk beter aangepakt en daarom lagen de kosten ook een stuk hoger. We willen niet beweren dat dit superluxe is, maar het is zeker luxueuzer dan onze eerste camper.

 • Kosten voertuig: €10.500,-
 • Kilometerstand: net iets meer dan 25.000 km
 • Model: hoog dak, laadruimte 195x315cm
 • Tijd geïnvesteerd: ongeveer 3 maanden

Omdat deze bus breed is konden we de camper indeling zo maken dat het bed dwars lag. Hierdoor hielden we genoeg ruimte over voor een keukentje met koelkast, vaste gaskookplaat en stromend water.

Daarbij hebben we een chemisch toilet onder 1 van de bankjes en een warme buitendouche.

Inrichting camper

De kosten om onze tweede camper te bouwen komen uit op ongeveer €4.500,-

Overzicht kosten van onze tweede camper bouw

Toen we onze tweede camper gingen bouwen (een brandweerwagen) moest het een luxe camper worden, maar de kosten hiervan moesten tegelijkertijd laag blijven.

Met veel online onderzoek hebben we ervoor gezorgd dat we veel van onze camper producten goedkoop konden kopen.

Prijzen kunnen afwijken van de daadwerkelijke prijs, aangezien we onze tweede camper in 2019 hebben gebouwd.

ISOLATIE
Ontdreuningsplaten112,-
IKO PIR Isolatiepanelen90,-
Arma-flex 19 mm266,-
isolatie tape rubber24,-
bodemplaat Ki-Kern 3mm180,-
schapenwol120,-
overige60,-
PLAATMATERIAAL
Betonplex 12 mm (vloer)114,-
multiplex 5,5 mm (wanden)120,-
kraaldeeltjes (plafond)160,-
mulitplex gegrond 12 mm (meubels)250,-
mulitplex gegrond 18 mm (meubels)77,-
VOORZIENINGEN
Toilet Porta Potti90,-
Koelkast Mobicool B40230,-
Water uit de kraan208,-
Kooktoestel Klarstein 2 pits130,-
gasfles benegas +statiegeld75,-
gasfles campingaz + statiegeld90,-
gasdrukregelaar set20,-
overige kosten223,-
TOTAAL in euro4.260,-
Kosten tweede camper, Brandweerwagen

Hieronder geven uitleg over bovengenoemde kosten per onderdeel van de camperbouw. Zo kun jij een weloverwogen besluit maken.

Benieuwd naar de kosten van onze derde camper? In de video hieronder nemen we je stap voor stap mee en leggen we alle kosten uit.

Ramen en ventilatie kosten

 • Budget: geen – €150
 • Luxueus: €150 – €600

Goede ventilatie van je bus zorgt voor wooncomfort. Een bus die klam aanvoelt omdat je geen ventilatie hebt is niet fijn.

Minimaal 1 raam open zetten is nodig om frisse lucht binnen te krijgen.

Minimaal 2 ramen open zetten zorgt voor een betere ventilatie.

Goede circulatie in de bus bereik je door een dakraam met ventilator te plaatsen, zoals de Maxxfan air Deluxe. Zo heb je de beste ventilatie en veel comfort in je camper.

Camper Dakraam Inbouwen

Daarnaast zorgt ventilatie er ook voor dat je bus niet vochtig wordt en wordt de kans op roest aanzienlijk kleiner.

In ons artikel over ramen, dakramen en ventilatie vind je hoe je deze inbouwt en wat goede betaalbare opties zijn.

Isoleren camper kosten

 • Budget: geen – €200
 • Luxueus: €400 – €800

Een camper isoleren zullen we altijd aanraden. Zo blijft je bus koeler op warme dagen en warmer op koude dagen. Daarbij zorgt isolatie samen met goede ventilatie ervoor dat er geen condens ontstaat op de metalen binnenwand. Zo voorkom je dus dat deze gaat roesten. En roest is je ergste vijand!

Het meest makkelijke aan te brengen isolatiemateriaal is Armaflex. Door de flexibiliteit en de plakrand kun je dit eenvoudig aanbrengen.

Wij hebben gebruikt gemaakt van Armaflex 19mm, deze dikte isoleert goed genoeg voor een camper en is dun genoeg om moeilijke bochten af te plakken.

Een luxueuze camper is qua inhoud vaak groter en dus valt het aan te raden nog een isolatiemateriaal te gebruiken bijvoorbeeld schapenwol.

camper isoleren armaflex

Wil je meer weten over het isoleren van een camper?
Leer hier precies welke camper isolatiematerialen er zijn en welke je beter niet kunt gebruiken.

Kosten elektriciteit in de camper

 • Budget: €200
 • Luxueus: €800 – €2000

Elektriciteit in de camper kun je zo uitgebreid aanleggen als je zelf wilt. Het hangt helemaal af van jouw eisen en wensen.

Als je alleen je telefoons hebt om op te laden kun je er natuurlijk ook voor kiezen dit alleen te doen tijdens het rijden via de 12V aansluiting in het dashboard. Maar langer dan 1 dag op een plek blijven zit er dan niet in, want de wagen moet rijden om de startaccu op te laden en ook om je telefoon op te kunnen laden.

Wat is een Power station

Het valt altijd aan te raden een tweede accu te plaatsen. Dit kan een draagbare zijn of je sluit een huishoudaccu aan in de camper. Er zijn veel goede draagbare accu’s (power stations) te vinden die je laptop en telefoon met gemak meerdere keren oplaad. Opladen van de draagbare accu zelf doe je op een camping of met een zonnepaneel.

Wanneer je zelf een camper gaat bouwen en geen kosten hierop wilt besparen, omdat je gewoon van alle gemakken voorzien wilt zijn. Leer dan hier hoe je grote en kleine elektra systemen aanlegt in je camper.

Kosten: Vloer, wanden, plafond en meubels

 • Budget: geen – €400
 • Luxueus: €500 – €1000

Het plaatmateriaal dat je nodig hebt voor de vloer, wanden, plafond en de zelfbouw meubels kan behoorlijk in de kosten lopen.

Hout is nu eenmaal duur en dat gaat alleen nog maar duurder worden. Toch als je budget niet al te groot is kun je hierin bewuste keuzes maken.

Zo zijn schrootjes en latjes duur in vergelijking tot multiplex 5,5mm. Het is maar net welke uitstraling je wilt hebben en wat je ervoor over hebt

camper meubels maken

De vloer moet je goed ondersteunen met een ondervloer. Deze ondervloer kun je van multiplex 12 of 18 mm dik maken, maar je kunt ook voor de goedkopere variant OSB kiezen. OSB kan alleen niet goed tegen vocht, dus zorg ervoor dat er geen water bij kan komen en dat je hem verft.

Wanneer je zelf camper meubels gaat maken kun je redelijk wat kosten besparen. Ook kun je zo de afmetingen helemaal zelf bepalen. MDF is een goede en goedkope plaat om meubels mee te maken. Deze zijn alleen zwaar en als jij rekening moet houden met het gewicht van je camper dan is de duurdere optie multiplex populier een betere keuze.

Kosten water systeem in de camper

 • Budget: €10 – €50
 • Luxueus: €200 – €400

Water meenemen in de camper is een belangrijk onderdeel wil je meerdere dagen zonder camping kunnen.

De meest simpele manier om water mee te nemen is met een waterzak met schenktuit. In onze eerste camper hebben we precies zo’n zak gebruikt. Daarnaast hadden we een douche die op zonne-energie warm werd. Op deze manier konden we meerdere dagen zonder camping.

waterzak zelf camper bouwen kosten

Maar wanneer je zelf een luxere camper gaat bouwen dan kun je hier zeker meer kosten voor rekenen. Een waterpomp, kraan, watertank en grijs watertank zijn de minimale eisen om stromend water in je camper te hebben. Daarnaast kun je een draagbare boiler achterop de camper plaatsen of binnenin. Zo heb je warm water in of buiten de camper als dat je wens is.

We hebben een handleiding geschreven die je stap voor stap meeneemt hoe je een watersysteem aanlegt in de camper. Je kunt kiezen tussen een klein water systeem of een uitgebreid water systeem.

Voorzieningen kosten

 • Budget: €50 – €150
 • Luxueus: €500 – €1500

Meer kosten voor je voorzieningen betekent waarschijnlijk ook meer comfort in je camper. Luxueuze campervoorzieningen betekent wat ons betreft minimaal een koelkast, inbouw kookplaat en een toilet.

Campervoorzieningen zijn over het algemeen duur. Het is alsof het woord ”camper” gelijk de prijs 2 keer omhoog laat schieten.

Echter zijn campervoorzieningen compact en zo gemaakt dat ze tegen trillingen kunnen van het rijden. Daarbij komt dat ze energie zuinig moeten zijn. Dit maakt dat de prijs vaak hoog ligt.

De absolute leider in campervoorzieningen is Dometic. De producten hiervan zijn ook niet goedkoop en toch zal je een aantal producten van hun aanschaffen, je ontkomt er simpelweg niet aan. Gelukkig zijn er een aantal concurrenten die steeds betere producten leveren en de strijd aan gaan met Dometic.

Zo zijn de koelkasten van Dometic flink aan de prijs, maar zijn er genoeg goede alternatieven te vinden. Wanneer je op zoek gaat kom je er al gauw achter dat er ontzettend veel verschillende soorten koelkasten zijn. Zo heb je compressor, absorptie, 230volt, 12volt, gas, koelboxen en koelkasten. In ons artikel bepaal je zelf in 5 stappen wat de beste camper koelkast voor jou is.

Wanneer je voorzieningen zoals een airconditioning en een dieselkachel wilt, dan kom je al gauw uit op 1000,- euro per voorziening. Persoonlijk verkiezen we altijd een dieselkachel boven een airconditioning, omdat goede ventilatie en een aantal ventilatoren ook goed koelen en veel minder duur zijn.

Voor een dieselkachel hoef je gelukkig niet heel je budget te spenderen, want de Chinese dieselkachels zijn hartstikke goed en 10 keer zo goedkoop.

Conclusie: Zelf Camper Bouwen Kosten

Zelf een camper bouwen gaat je altijd minder kosten dan wanneer je deze laat bouwen. Ook als je budget maar enkele honderden euro’s is kun je zelf een camper bouwen. Je levert dan alleen in op comfort, maar je komt net als de luxueuze campers op de meest fantastische plekken.

Als je graag een luxueuze camper wilt, maar niet het budget ervoor hebt kun je alsnog een luxe camper bouwen. Maak dan bewuste keuzes en kies voor goede alternatieven. Zo kun je veel besparen op de accu, omvormer, lader, koelkast en dieselkachel. In dit artikel verwijzen we naar veel blogs en producten die een prima alternatief zijn op de duurdere keuze.

Het volledige stappenplan Van een Bus een Camper Bouwen zit vol met installatiegidsen, dure en goede alternatief camperproducten. Neem gerust een kijkje!

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct