Warm water in de camper is een luxe die het kamperen nog aangenamer maakt. Voor sommige camperaars is een pannetje met water op het vuur meer dan voldoende, maar als je hier geen genoegen mee neemt kunnen we dat heel goed begrijpen.
Een watersysteem in de camper met warm water uit de kraan hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Zo kun je lekker warm douchen en of afwassen. Dit gemak gaat het leven in de camper nog meer comfort opleveren.
Dit zijn 10 verschillende manieren om warm water in de camper te hebben. De lijst loopt van meest luxueuze tot meest basic manier.
Zelf een camper bouwen? Lees ook ons gratis stappenplan.
1. Combi Boiler
Warm water en warme lucht in 1. Deze Combi boiler werkt hetzelfde als in huis. De boiler verwarmt water dat je gewoon kunt drinken en dezelfde boiler blaast ook warme lucht de ruimte in. Deze twee taken kunnen afzonderlijk uitgevoerd worden.
Deze 2-in-1 zijn zuinig in gebruik en maken bijna geen geluid. Een geweldige optie voor warm water in de camper dus. Truma heeft verschillende goede combi boilers. Er hangt wel een prijzig prijskaartje aan (vanaf minimaal 2200,- euro). Maar als jouw budget dit aankan dan is dit wel de manier om kostbare ruimte, gewicht en gas te besparen.
Er zijn gas en diesel combi boilers. Beide met een hoge efficiëntie doordat water snel en gelijkmatig verdeeld wordt.
Naast Truma heeft ook Newhigh een diesel combi boiler met precies dezelfde werking voor een lichter prijsje.
De bediening van de combi boiler is eenvoudig te doen via het schakelpaneel. Je draait de knop simpelweg naar de gewenste temperatuur en niet veel later is het water in de boiler op temperatuur.
2. Truma B10 Boiler
Warm water in de camper via 12 volt of 230volt of gas. Maar elektra en gas tegelijkertijd werkt het snelst. De Truma B10 is een sterke elektra/gas boiler met een inhoud van 10 liter. Binnen 9 minuten is het water op 50 graden en binnen 13 minuten op 70 graden.
De compacte boiler heeft een hoog rendement en is heel laag in zijn energieverbruik.
Voor ons 1 van de beste en betaalbare opties om warm water in de camper te hebben.
Wij gebruiken de Truma B10 elektra gas boiler vrijwel elke dag om te douchen of om af te wassen. Er is geen rede om dit niet te doen, onze zonnepanelen wekken meer dan genoeg energie op en het gasverbruik van de boiler is laag.
Benieuwd hoe wij deze geinstalleerd hebben? Dit kun je zien in onze video over de Truma B10 op ons YouTube kanaal.
3. Watertank boiler
Een watertank boiler kun je vinden op gas of elektriciteit en sommige modellen kunnen op beide manieren aangesloten worden. Het water in de boilers wordt in relatief korte tijd (20 a 30 min) verwarmt om zo water uit de kraan te hebben.
Let wel op, want in sommige landen mag je niet rijden met het gas aangesloten en kun je dus pas de boiler aanzetten op het moment dat je aankomt. Direct een warme douche nemen na aankomst is dan niet mogelijk.
4. Boiler op koelsysteem motor camper
Warm water verwarmen in de camper doe je waarschijnlijk het meest efficiënt en milieuvriendelijk met de warmte van de motor. De motor draait immers toch tijdens het rijden, waarom deze warmte niet ook gebruiken om warm water in de camper te krijgen.
De meest gebruikte boilers op de motor van de camper is de Quick Nautic B3 Boiler en de Isotemp SPA.
Deze setup is vooral interessant als je veel vrij kampeert en of vaak verplaatst. Het water in deze boilers (met een inhoud van 20L) is na 15 minuten rijden meer dan 90 graden heet. Doordat het water dus heel heet wordt is er zelfs een ingebouwde mengkraan nodig die het water naar de gewenste temperatuur brengt.
Naast het verhitten van de boiler tijdens het rijden kunnen deze boilers ook op 230 volt aangesloten worden. Zo is het dus niet noodzaak om de motor te laten draaien.
5. De Truma Therme i.c.m. een dieselkachel
Een geweldige en relatief goedkope manier om warm water in de camper te krijgen is om een dieselkachel aan te sluiten op een boiler/waterreservoir. Truma heeft de Therme elektrische boiler ontworpen voor caravans, maar kan ook prima gebruikt worden in een camper.
De Truma Therme wordt verwarmt door 230 volt en of door hete lucht van een dieselkachel. Belangrijk dat je dus een dieselkachel installeert en een omvormer hebt als je ook warm water wilt tijdens vrij kamperen. Via 230 volt stroom wordt de Therme boiler binnen 50 minuten van 15 graden, 60 graden warm. Als je dus ook de dieselkachel aanzet wordt deze een stuk sneller warm, afhankelijk van hoe heet je de dieselkachel zet natuurlijk.
De Truma Therme i.c.m. een dieselkachel is in feite een combiboiler zoals bij punt 1, maar dan een stuk goedkoper. Uiteraard moet de installatie nog wel gebeuren. We hebben hieronder een overzicht gemaakt hoe zo’n installatie eruit ziet.
6. Tank loze gasboiler
Een gasboiler die in enkele seconde heet water maakt. Sluit koud water aan op de boiler en uit het andere eind komt heet water tot wel 75 graden.
In het water systeem handleiding leggen we uit hoe wij deze boiler hebben aangesloten.
Deze gasboilers verbruiken ten opzichte van de elektrische variant veel minder energie en je hebt vrijwel direct warm water in de camper.
Belangrijk bij deze gasboilers is de ventilatie. Door de fabrikant wordt aangegeven dat deze apparaten alleen buiten te gebruiken zijn of in grote ruimtes. Dus niet in een camper. Zelf hebben wij hem aangesloten aan de achterkant van onze bus en staat deze alleen aan op het moment dat de achterdeuren open staan.
7. Tank loze elektrische boiler
Dit compacte elektrische tank loze waterboiler maakt koud water binnen 3 seconde heet. Je hoeft dus geen ruimte in te richten om de tank kwijt te kunnen, want die heeft die niet nodig. Sluit de koud water kraan aan op het apparaatje en aan de andere kant komt het heet water eruit.
Klinkt als een geweldig apparaat, maar waarom staat die dan niet op plek nummer 1. De rede daarvoor is simpel, dit apparaat is alleen te gebruiken wanneer je aangesloten staat op walstroom. Het is niet aan te raden je omvormer en accu hiervoor te gebruiken, want dit apparaatje verbruikt veel stroom in een korte tijd.
8. Waterzak op zonne-energie
Heet water doordat het zonnetje lekker schijnt. Klinkt dat niet even fantastisch. Zelfs als de zon niet de hele dag schijnt of matig schijnt wordt de waterzak warm. Zo warm dat je er koud water bij moet doen voordat je hem kunt gebruiken.
Deze budget optie hebben we gebruikt in onze eerste camper en werkt hartstikke prima. Voordat we een dag gingen wandelen legde we de zak op het dak van de bus. Bij terugkomst was deze hartstikke heet.
Deze waterzak op zonne-energie is ideaal om mee te douchen omdat er een slang aan zit met spuitkop. Maar als je wilt kun je het ook gebruiken om mee af te wassen of mee te koken.
Je kunt ook een warm water douche die op zonne-energie werkt zelf maken met een pvc buis over de lengte van het dak. Zo kan het water ook warm worden tijden het rijden.
9. Houtkachel
Een houtkachel in de camper? Jazeker, sommige zelfbouwers zweren bij een houtkacheltje in de camper. De kachel wordt in eerste instantie geplaatst om de camper te verwarmen en om eventueel op te koken. Maar je kunt deze kachel ook gebruiken om je water te verwarmen.
Om dit te laten werken moet je wel een redelijke doe-het-zelver zijn. Door een koperen buis achterlangs de kachel te laten lopen of om de koker heen te buigen kun je deze verwarmen. Zo heb je dus heet water, maar alleen wanneer de kachel aan staat.
10. Water koken op het vuur
Water koken in de pan op het fornuis is uiteindelijk de meest gebruikte manier op warm water in de camper te hebben. Een optie die je altijd hebt, want elke camper heeft een pan en op zijn minst 1 gas kook pit. Met minder kun je bijna geen kamperen meer noemen en eerder survivallen.
Een mooie gaskookplaat met een goede brander heeft binnen enkele minuten water gekookt. Zo’n pannetje is een prima formaat om mee af te wassen of om een kopje thee mee te zetten. Douchen wordt wel wat meer werk, aangezien je wat meer water nodig hebt om je lichaam te wassen.
Maar wij zijn ook camperaars tegengekomen die een teiltje heet water maakte en met een elektrische draagbare waterdouche zo buiten zichzelf waste.
6 reacties
Hoi Bianca en Bas
graag wil even reageren op de heetwater mogelijkheden,er mag er nog 1 bijstaan w.m.b.
zelf heb ik een glazenwasserset in mijn camper gebouwd,en dat werkt perfect.
Kijk maar eens bij Veno Heating op de website.
AUTOTERM Flow 5B of 5D (BINAR 5S) 5 KW excl. bedieningspaneel.
€ 689,70 incl. btw
en onder de kop glazenwassersset.
werkt op diesel,in principe hetzelfde als een standkachel.
Ha Bert!
Dat is inderdaad een goede tip! We waren al eventjes van plan de dieselkachel icm met een truma therme erbij te zetten. Deze lijkt enorm op degene die jij benoemd.
Ik heb hem zojuist erbij gezet. Hij heeft de 5e plek gekregen.
Hey goedemiddag saam,
We zijn ons ontzettend aan het oriënteren en voorbereiden en Ingrid heeft jullie al via Insta bericht en nu doe ik het even hier met de vraag of de link naar Amazon naar de Truma B10 Boiler goed gaat. Ik (we) wil geen gas gaan gebruiken en dan alles via stroom maar zie even niet zo snel op Amazon of die link dan naar de goeie gaat. Detail wellicht……De nr 4 ziet er ook goed uit….
Lezen, zoeken, kijken en opschrijven….
Nogmaals dank, ook voor de youtubies!
Ik lees nog even verder
Groetjes,
Michael (en Ingrid)
Hi Micheal en Ingrid,
Ja het is veel uitzoekwerk een camper bouwen. Iedereen wilt het net anders, maar dat is ook juist het leuke ervan!
De Truma B10 boiler is echt een elektra/gas combinatie boiler. Het zou zonde zijn als je hem alleen op 230 volt gaat gebruiken.
Truma heeft ook de Truma Boiler Elektro. Deze werkt alleen op 230volt en is een stukje goedkoper.
Hi Bas en Bianca,
Dank voor alle tips & tricke op jullie site. Erg behulpzaam allemaal! Vraagje: bij de Truma gas/elektra boiler wordt voor de gasaansluiting een knelfitting en een 8mm verstevigingbuisje geleverd. Ik begrijp dat die verstevigingsbuisjes verplicht zijn bij buigbare gasleidingen, zoals jullie die ook hebben gebruikt. Maar hoe gebruik je die verstevigingsbuisjes? Ze lijken veel te groot voor in de 8mm gasleiding…
Hoi Matthijs bedankt en graag gedaan. De verstevigingsbuisjes horen te passen als je de juiste maat besteld hebt. Ik heb ze zojuist ook weer besteld en ga ze aankomende week installeren.