Camper beveiligen – 10 Slimme manieren

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Je wilt jouw camper beveiligen? Heel slim! Er gaat een hoop tijd, liefde en geld in het bouwen van een camper zitten. Inbraak en/of diefstal is hierdoor iedere campereigenaar zijn nachtmerrie.

Er bestaan twee verschillende soorten diefstel betreft campers:

 • Diefstal van de camper: vaak uitgevoerd door ervaren dieven.
 • Inbraak, waarbij bezittingen het doel zijn: dit type diefstal gebeurd vaker door de kleinere dief, die bij toeval jouw camper tegenkwam.

Wanneer je jouw camper ergens achterlaat wil je je hier zo min mogelijk zorgen over maken. Daarom gaan we in dit blog 10 verschillende manieren bespreken hoe je jouw camper zo goed mogelijk kunt beveiligen.

Werkwijze diefstal camper

In Nederland worden er jaarlijks gemiddeld 120 campers gestolen. Veruit de meest geliefde camper om te stelen is de Volkswagen Transporter, vanwege zijn kleine formaat en toch hoge waarde.

Campers worden gestolen wanneer de campereigenaar zelf niet in de buurt is, oftewel wanneer jouw camper ergens geparkeerd staat.

Zoals we in de inleiding al zeiden wordt camper diefstal meestal uitgevoerd door ervaren criminelen, zij zullen de diefstal dan ook eerst voorbereiden. Ze maken eerst de sleutel na, testen vervolgens of deze sleutel past en slaan daarna pas toe. Na de diefstal laten ze de camper ergens een dag ”koud” staan. Ze wachtten af of iemand de camper komt ophalen, omdat er misschien een GPS systeem in zit. Zo niet? Dan brengen ze de dag erna de camper naar de opslag.

Werkwijze inbraak camper

Inbraak in de camper gebeurd op de meest onverwachte momenten. Wanneer je heel eventjes de camper alleen laat of soms zelfs gewoon wanneer je ligt te slapen.

De meeste dieven komen binnen via het raam, maar ook de kunststof zijdeur van een integraal camper is een zwak punt.

Camper inbraak gebeurd niet alleen in donkere steegjes en is heel moeilijk te voorkomen. Je kunt het de dief echter wel heel moeilijk maken door de camper extra te beveiligen.

10 manieren Camper Beveiligen

Een veel gestelde vraag die wij krijgen is: hoe houd je jouw camper, je bezittingen en jezelf veilig?

Allereerst 5 algemene tips:

 • Kies parkeerplaatsen zorgvuldig uit. Wanneer wij onze camper voor meerdere uren of zelfs dagen ergens achterlaten, dan laten wij het liefste de camper achter op een beveiligde/betaalde parking. Is die er niet dan zoeken we bij voorkeur naar een parkeerplaats die druk bezocht wordt. Ook kijken wij altijd van te voren op de app park4night naar boordelingen van andere reizigers.
 • Slippers buiten laten liggen. Wanneer wij slechts kort weg zijn latten we soms bewust een oud paar slippers voor de zijdeur liggen. Zo lijkt het net of je binnen in de bus bent.
 • Leg kostbare items niet in het zicht. Dat maakt een raampje intikken verleidelijk.
 • Zorg dat je de camper altijd goed op slot doet.
 • Plaats (ventilerende) dakramen. Zo hoef je ‘s nachts geen zijramen en/of deuren open te laten staan om te ventileren. Via een dakraam naar binnen komen is toch een stuk moeilijker

De 10 manieren van beveiligen die we hieronder benoemen zijn onderverdeeld in de twee soorten camper diefstal. Waarbij we beginnen met diefstal van de camper en vervolgens overgaan op inbraak van de camper.

1. GPS Tracker

Een GPS Tracker is een klein apparaatje dat je verstopt in de camper en verbind met je telefoon. Zo kun je dus altijd zien waar je camper is. Dit voorkomt diefstal echter niet, maar geeft je wel de mogelijkheid je camper terug te vinden.

Je kunt ook een sticker plaatsen op de ruit dat jouw camper voorzien is van GPS, maar dat weerhoudt de ervaren dief waarschijnlijk niet en helpt hem juist jouw gps op te sporen en uit te schakelen.

Een GPS Tracker is het eerste wat wij kochten na aanschaf van onze camper. Het idee dat je altijd weet waar jouw camper is, is erg geruststellend.

GPS Trackers werken hetzelfde als een telefoon die satellietverbinding maakt via één van de telefoontorens in de buurt. De aanschaf van een GPS Tracker gaat daarom ook meestal gepaard met het afsluiten van een klein abonnement. De Tracker moet immers data kunnen versturen via het netwerk.

Wij kochten de Invoxia GPS Tracker. Deze kun je de eerste 3 jaar zonder abonnement gebruiken, daarna is het abonnement 10,- euro per jaar.

Ook een veel gebruikte GPS Tracker in campers is die van Onntrack. Deze tracker kun je levenslang zonder abonnement gebruiken.

Er zijn veel verschillende soorten GPS Trackers te verkrijgen. De prijs voor deze apparaten loopt redelijk uiteen. Na veel onderzoek gedaan te hebben kom je er achter dat alle goedkope modellen alleen goedkoop zijn door het dure abonnement dat eraan gekoppeld zit.

GPS TRACKER ONNTRACK

camper beveiligen gps tracker onntrack
 • 24 uur per dag live tracking
 • Sabotage alarm
 • Bewegingsdetector/anti-diefstal
 • Geen abonnementskosten
 • Inbouw

GPS TRACKER INVOXIA

GPS Tracker Invoxia
 • 24 uur per dag live tracking
 • Bewegingsdetector/anti-diefstal
 • 3 jaar geen abonnementskosten

2. Wielklem

Een wielklem kennen de meeste mensen waarschijnlijk van handhaving of politie die deze gebruiken op auto’s die uitstaande parkeerboetes heeft. Maar een wielklem kan ook gebruikt worden als anti-diefstal slot. Het maakt het voor de dief een stuk moeilijker zomaar je camper of caravan mee te nemen.

Meestal zie je een wielklem bij caravans, omdat deze diefstalgevoeliger zijn dan campers. Toch valt het aan te raden deze ook voor je camper te gebruiken. Zo wordt vanaf buiten gelijk duidelijk dat jouw camper niet zomaar mee te nemen valt.

Een veelgebruikte wielklem onder camperaars is de wielklem van ProPlus. Dit komt door het eenvoudig aansluiten van de klem en dat deze op vrijwel alle bandenmaten te gebruiken is. Daarbij heeft ProPlus een goede naam.

camper beveiligen wielklem

3. Stuurslot

Stuursloten zijn net als wielklemmen een geweldige manier om dieven af te schrikken en diefstal te voorkomen. Blijkbaar zijn stuursloten nog moeilijker te verwijderen dan wielklemmen. En hoe moeilijker te verwijderen des te beter tegen diefstal.

Bij de aanschaf van een stuurslot is het belangrijk op te letten dat deze past op jouw stuur. De diameter van het stuur is hierbij belangrijk. De meeste stuursloten zijn universeel en passen op vrijwel alle nieuwe campers. Maar hoe groter het stuur wordt des te moeilijker jouw zoektocht wordt.

Hieronder vind je een stuurslot van Stoplock die op alle standaard stuurmaten moet passen. Meet even goed op wat de diameter van jouw stuur is. Dan weet je zeker dat deze past.

Stoplock Pro Elite stuurslot

4. Pedaalslot

Met een pedaalslot zorg je ervoor dat de camper niet berijdbaar is. Je kunt niet remmen, je kunt geen gas geven en of de koppeling niet indrukken. Dit soort sloten zijn moeilijk te kraken en maken het leven van de dief ingewikkeld.

Je kunt ze in veel verschillende vormen en maten verkrijgen. Zelf hebben wij de universele 8 pins pedaalslot gekocht, omdat de pedalen van onze oldtimer camper nogal hoog boven de vloer zitten.

Pedaalslot

5. Inbraakalarm

Een geluidsalarm op het moment dat iemand jouw camper of caravan binnentreed. Op een camping of parkeerplaats schrikt dat vrijwel iedere dief af. Wanneer je aan het wildkamperen bent en je helemaal alleen staat zal dit minder goed werken. Maar zelfs dan zal de dief schrikken.

Het alarm is in te stellen wanneer iemand een ruit in tikt of de deursloten kraakt. Niet alleen bescherm je jouw camper hiermee, maar ook zal de dief in zijn haast niet alle bezittingen kunnen stelen.

Geluidsalarm camper tegen inbraak

6. Versnellingsbakslot

Een versnellingsbakslot vergrendelt de versnellingspook. Zo kan de dief dus niet schakelen en dus ook niet wegrijden.

Het slot is redelijk eenvoudig in gebruik. Onder jouw pook komt een slot deze draai je om voordat je gaat rijden en haal je eruit als je deze op slot wilt doen. Niet veel anders dan een deurslot. Het slot kan alleen geïnstalleerd worden door gecertificeerde installateurs en is niet goedkoop.

Als je jouw camper volledig casco wilt verzekeren is een versnellingsbakslot bijna altijd vereist. Vraag even na bij jouw verzekeringsmaatschappij welke zij willen, maar in de meeste gevallen is deze van Bearlock.

7. Deurvergrendeling

Met een extra deurvergrendeling maak je het een inbreker extra moeilijk. Redelijk eenvoudig te installeren op het frame van de deur en het frame van de wand.

Als je een bus hebt met schuifdeur zie je ook vaak dat er een gaatje geboord wordt in de geleiding van de rails om hier een hangslot doorheen te doen.

Thule Frame lock
Hangslot beveiligen camper

8. Kluis

Als het dan toch gebeurd dat de dief weet in te breken in je camper of caravan. Dan kan je het heel moeilijk maken doordat jouw belangrijke bezittingen in een kluis zitten.

Aan te raden is deze kluis aan de vloer vast te boren. Zo voorkom je dat de hele kluis meegenomen wordt.

camper beveiliging kluis

9. Camera

Een bewegingsdetectiecamera die elke verdachte beweging vastlegt. Op deze manier voorkom je geen inbraak, maar kun je achteraf wel de dader makkelijker opsporen. Ook in de nacht worden camerabeelden haarscherp opgenomen of verstuurd naar je telefoon.

camper beveiliging camera

10. Beveiliging sticker

Een beveiliging-sticker om de opportunistische dief af te schrikken. De ervaren dief zal hier waarschijnlijk doorheen kijken, maar een dief die toevallig voorbij loopt zal hier toch zwetende handpalmen van krijgen.

Een goedkope manier om je camper toch extra te beveiligen.

Conclusie: Camper beveiligen

Uiteindelijk kun je een dief nooit tegenhouden, alleen vertragen. Als iemand besloten heeft jouw camper mee te nemen dan wordt het heel lastig dit tegen te houden.

Door het moeilijk en totaal niet aantrekkelijk te maken jouw camper in het vizier te hebben voorkom je diefstal. De dief zal zijn zinnen op een ander voertuig zetten. Helaas is dat niet zo leuk voor de minder goed beveiligde campers, maar helaas werkt het wel zo.

Je maakt het voor dieven moeilijk door een combinatie van bovenstaande camper beveiliging tips te gebruiken. Persoonlijk hebben wij een GPS-Tracker, Pedaalslot, stuurslot en een kluis.

Zelf hebben wij gelukkig nog nooit een vorm van camper diefstal meegemaakt, maar wellicht komt dat wel juist omdat het pedaalslot en stuurslot dieven heeft afgeschrokken. Dat zullen we nooit weten. Wanneer wij de camper achterlaten geeft deze beveiliging ons in ieder geval wel een veilig gevoel.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct