Stappenplan vloer bouwen in camper

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

De vloer die wij in onze camper bouwen bestaat uit 3 verschillende lagen en heeft meerdere cruciale functies. Naast het dragen van het gewicht van jezelf en de meubels wil je namelijk ook dat de vloer het binnendringen van vocht voorkomt (en hiermee roestvorming). Daarbij zorgt de campervloer voor thermische en akoestische isolatie, wat de temperatuurregulatie ten goede komt en ongewenst geluid buiten houdt. .

In 6 eenvoudige stappen leggen wij hieronder uit hoe je de vloer in jouw camper het beste kunt (op)bouwen!

Voor het bouwen van de hele camper vloer heb je gemiddeld 15 werkuren nodig. Afhankelijk van je keuzes kost een camper vloer tussen €200,- en €300,-.

Opbouw camper vloer:

  • Laag 0: metalen bodemplaat bus
  • Laag 1: Houten geraamte + XPS platen (fundering en isolatie)
  • Laag 2: Ondervloer van betonplex/multiplex/obs (gewicht ondersteunen en verdelen)
  • Laag 3: Vinyl of laminaat (styling en extra bescherming vloeistofinfiltratie)

Benodigdheden bouwen camper vloer

LaagItemLink
0Anti-roestLink naar Bol
0KwastBij de lokale bouwmarkt
1XPS isolatie (20mm dik)https://pzz.to/2OAyZl
1 (en 3)StanleymesBij de lokale bouwmarkt
1Vuren houten latjes (22mm x 30mm)Bij de lokale bouwmarkt
1Afkortzaag Link naar Bol
1 Polymeer lijmhttps://amzn.to/45gToBR
1Kitspuit https://amzn.to/3PFAq2k
1, 2, 3Rolmaathttps://amzn.to/48yqccJ
2Schroefboor machinehttps://amzn.to/3rBwur8
2Schroeven (35mm)Bij de lokale bouwmarkt
2Bitumen undercoatinghttps://amzn.to/45AqPzP
3Vinyl of PVC laminaat Bij de lokale bouwmarkt
3Decoupeerzaag (bij laminaat)https://amzn.to/3s0YF2Z
3 Flexibel traprandprofiel https://amzn.to/3rLELc2

Stap 1: de bodemplaat behandelen (laag 0)

Moderne bussen hebben als bodem een metalen plaat welke behandeld moet worden voordat we aan de bouw van de campervloer kunnen beginnen. Vaak hebben oudere bussen/old timers deze bodemplaat niet, zoals een Mercedes van voor 1992. In ons stappenplan van een bus een camper bouwen beschrijven we bij stap 10 hoe je deze bodemplaat voor een oude/oldtimer bus zelf maakt.

Bij onze derde camper, een Fiat Ducato zat deze bodemplaat verstopt onder een betonplex houten vloer. Deze hebben we er eerst uitgehaald voordat we de camper vloer konden gaan bouwen.

In de meeste gevallen zit deze betonplex vloer vastgelijmd. Wanneer dit bij jouw bus ook het geval is, verwijder je deze eerst met behulp van een multi-tool. Vervolgens kun je met behulp van houten latten een hefboom creëren om de vloer los te wrikken.

Doe dit met enig beleid, want wanneer de betonplex vloer nog intact is kun je die eventueel bij stap 4 weer hergebruiken. In onze YouTube video ‘The conversion begins’ kun je vanaf minuut 7:20 precies zien hoe wij dit gedaan hebben.

Maak de metalen bodemplaat schoon en behandel eventuele roestplekken. Oppervlakkige roestplekken schuur je eerst op met schuurpapier 80. Daarna maak je deze schoon met verfreiniger en smeer je er met een kwast anti-roest op (Hammerite).

Meer weten over roest behandelen? Bekijk dan ons blog ‘camper roest behandelen in 4 stappen’.

camper bodem vloer

Stap 2: houten latjes lijmen en schroeven (laag 1)

Over de lengte van de camper ga je nu houten latten plaatsen, maar waarom doen we dit eigenlijk?

  1. De houten latten zorgen voor een stevige basis. Uiteindelijk ga je aan de vloer namelijk ook meubels vastmaken. Je kunt het dus eigenlijk zien als een soort geraamte, die de ondervloer verbind met de metalen bodem.
  2. Je wilt niet dat de vloer direct op de isolatie drukt. De meeste isolatiematerialen geschikt voor campers (zoals bijvoorbeeld Armaflex) zijn namelijk niet loopvast. Hierdoor zouden ze hun isolerende werking verliezen en wordt de vloer ook nog eens instabiel. Vandaar dat wij kiezen voor XPS isolatieplaten in de vloer. Deze zijn loopvast en samen met de latten zorgt dit voor een stabiele vloer.

Bij je lokale bouwmarkt kun je vuren houten latten aanschaffen. De dikte van de vuren houten latjes hangt dus af van de dikte van je isolatie. Wij gebruiken vuren houten latjes van 22mm x 30mm. De XPS platen die wij als isolatie gebruiken zijn namelijk 20 mm hoog. Wanneer je de vuren latjes plat legt houd je nog 2 millimeter over. Deze 2 millimeter heeft ook nog een functie, maar daar lees je hieronder meer over.

Deze houten latten bevestigen we met polymeer lijm direct op de metalen bodemplaat. Deze liggen op een maximale afstand van 40 cm uit elkaar. Als de latten verder uit elkaar liggen heeft de 12mm dikke ondervloer niet genoeg ondersteuning en dit zorgt ervoor dat je vloer indeukt. En dat willen we natuurlijk voorkomen.

In principe is een goede lijmverbinding voldoende om de houten latten mee te bevestigen. Echter plaatsen wij toch op een aantal plaatsen een schroef door de lat de metalen bodem in. Dit doen we in de buitenste en middelste, om de 80 cm. Zo bouw je de sterkste bevestiging van de campervloer. Het is wel belangrijk de schroeven onder de bus te behandelen met bitumen undercoating. Zo voorkom je roest.

Extra tips:

  • Zorg dat je ook direct bij de zijdeur een latje plaatst. Dit wordt de entree van je camper en bij het naar binnen stappen komt hier veel druk op de vloer te staan. Je wilt dus dat de vloer hier extra stevig is.
  • Met een stukje tape kun je het begin en het einde van de latten aangeven. Als je zo meteen de ondervloer erop legt zie je niet meer waar de latten zijn. Deze stukjes tapen geven aan waar ze liggen, zodat je ze makkelijk kunt vastzetten.
Vloer bouwen camper - houten latjes geraamte
Houten geraamte maken

Stap 3: isolatie plaatsen (laag 1)

Zoals we hierboven al benoemen, gebruiken wij bij het bouwen van een vloer in een camper XPS isolatieplaten van 20 mm dik. Deze XPS platen komen tussen de houten latjes van het geraamte te liggen. Onder de XPS platen houdt je ruimte over, omdat de metalen plaat allerlei riggels hebben. Deze vullen we niet op met XPS, omdat we een dampopen structuur maken. De vloer kan aan de onderkant dus ademen. Zo verdwijnt eventueel opgebouwde condens, ook kan bij een lekkage het water weglopen via 1 van de gaten in de metalen bodem.

Meet dus eerst op hoe groot het vlak is tussen de latjes en snijd daarna de XPS platen met een stanleymes in de juiste maat.

Spuit wat polymeer lijm op de bodem voordat je de XPS delen plaatst, om eventuele verschuivingen tegen te gaan. Isolatiematerialen kunnen namelijk een piep geluid gaan maken wanneer deze niet goed bevestigd zijn.

camper vloer xps
camper vloer isoleren
XPS isoleren vloer

Waarom kiezen voor XPS isolatiemateriaal

XPS platen van 20 mm hebben een isolatiewaarde (rd-waarde) van 0,55. Doordat de zon niet direct op de campervloer staat is dit meer dan voldoende.

Voordelen XPS:

  • Het is loopvast: Steviger kan je je vloer dus niet maken. Tevens ook fijn dat je gewoon over de platen heen kunt lopen wanneer je bij stap 4 de vloer gaat leggen.
  • Waterdicht: XPS platen worden hierdoor ook vaak in daken/ vochtige omgevingen gebruikt.
  • Makkelijk te bewerken: heel eenvoudig met stanleymes te snijden.
  • Relatief goedkoop: wanneer je het vergelijkt met Armaflex is XPS een stuk goedkoper.
  • Met CO2 vriendelijke technologie gemaakt en 100% recyclebaar.

Bij het isoleren van de wanden en plafond gebruiken wij Armaflex. Dit doen we omdat dit isolatiemateriaal flexibel is, maar bij de vloer is dit niet noodzakelijk. Daarnaast is Armaflex niet loopvast of waterdicht. Vandaar dat onze voorkeur uitgaat naar XPS bij het bouwen van de vloer in de camper.

Meer weten over isoleren en de verschillende materialen? Lees dan ons blog ‘camper isoleren: thermisch en akoestisch’.

Stap 4: de ondervloer plaatsen (laag 2)

Op de houten latten plaatsen we nu de ondervloer. De functie hiervan is het gewicht van personen en meubels ondersteunen en verdelen. Daarnaast kan de ondervloer ook als anker dienen om meubelstukken aan vast te maken.

Als ondervloer kun je een multiplex, betonplex of osb plaat van 12 mm dik gebruiken. De ondervloer schroef je vast in de houten latjes. Wanneer je als 3e laag voor vinyl kiest, dan doe je er verstandig aan de ondervloer eerst als mal te gebruiken.

Wanneer je de betonplex plaat bij stap 1 er heel uit hebt gekregen kun je deze hergebruiken. Is deze niet bruikbaar meer, dan kun je hem wellicht wel als mal gebruiken. Zorg er in ieder geval voor dat er een paar millimeter ruimte zit tussen de ondervloer en de zijkanten van de bus.

Ondervloer camper

Behandel de ondervloer (waar nodig) met houtmenie. Bij een eventuele lekkage wil je niet dat het hout bol gaat staan. Betonplex heeft al een beschermende coating, maar zorg dat je de zijkanten (zaagsnede) wel insmeert met menie.

Tip: wanneer jouw ondervloer uit meerdere platen bestaat, zorg dan dat de plek waar deze platen tegen elkaar aansluiten voldoende ondersteund wordt. Dit kun je doen door middel van een houten lat eronder of door middel van een biscuit verbinding. Een biscuit verbinding maak je met een freesmachine en een lamellenfrees.

Stap 5: Vinyl of PVC laminaat

De laatste stap van het bouwen van de vloer in de camper, is de afwerking. Naast dat deze laag er mooi uit moet zien, moet die net als de andere lagen, niet te zwaar en waterbestendig zijn. Vandaar dat je uitkomt op Vinyl of PVC laminaat als beste keuze.

Normaal laminaat, ook wel MDF laminaat genoemd is zwaar en niet vochtbestendig. Vandaar dat dit geen goede keuze is in een camper. Tapijt zie je ook vaak terugkomen in een camper en is in principe geen slechte keuze, het dempt en laat niet snel krassen zien. Echter is het niet vochtbestendig, vandaar dat we deze niet bespreken.

Vinyl:
+ Weegt weinig
+ Goedkoop
– minder sterk

PVC Laminaat
+ Steviger en robuuster
+ Klassieke look
– Duurder
– Zwaarder

Als je kiest voor een vinyl vloer probeer dan er 1 te kiezen met een harde toplaag. Deze zijn iets sterker en krassen minder snel. Daarentegen lopen ze wel iets minder comfortabel. Maar wij hebben zelf ervaren in onze tweede camper dat zacht vinyl snel lelijke plekjes krijgt.

Wanneer je voor PVC laminaat kiest kun je er het beste voor kiezen deze alleen in het looppad te leggen. PVC laminaat is namelijk een stukje zwaarder dan vinyl. Het laminaat kan al snel op 50kg uitkomen voor een hele camper en als je dit alleen op het loopoppervlak legt dan scheelt dit behoorlijk. Daarbij hoef je minder laminaat te kopen wat ook weer scheelt in de kosten.

Plaatsen Vinyl

Timing: plaats vinyl voordat je de meubels gaat plaatsen.

De betonplex ondervloer van stap 4 kun je als mal gebruiken om het zeil op maat de snijden met een stanleymes.

Wil je het vinyl (om wat voor reden dan ook) pas plaatsen wanneer de meubels er al instaan, maak dan met de A4-techniek een mal. Je plakt meerdere A4tjes aan elkaar en verwerkt hier nauwkeurig ieder klein hoekje in.

Wanneer de mal al in de camper ligt breng je op 1 helft lijm aan. Druk deze helft vast op de ondervloer. Klap nu de losliggende helft over de vastgelijmde helft heen en breng hier lijm op aan. Druk alles aan en laat de lijm 24 uur drogen.

Extra tips:

  • Je doet er slim aan om de rest van de bouw iets over de vloer heen te leggen ter bescherming (bijvoorbeeld karton). Bij onze tweede bouw is het namelijk meerdere keren gebeurd dat er iets viel en dat de vloer beschadigde.

PVC laminaat leggen

Timing: wanneer je er (net als ons) voor kiest om alleen op het looppad laminaat te leggen, dan doe je dit nadat je de meubels ingebouwd hebt.

Onder het laminaat leg je eerst ondervloerfolie. Vervolgens leg je de eerste plank altijd in een hoek.

Met een decoupeerzaag kun je eventuele bochten en hoeken zagen. Leg de plank tijdens het zagen ondersteboven zodat je de toplaag niet beschadigd.

Wanneer je bij het einde van de eerste baan komt moet je een plank inkorten, wij gebruiken hier een afkortzaag voor. Het deel dat overblijft kun je als eerste plank voor baan 2 gebruiken.

Klik de planken onder een hoek van 45 graden in elkaar. Met een hamer kun je vervolgens de laminaat planken steviger tegen elkaar aan tikken. Gebruik hier een blokje hout bij (slagblokje), waardoor je het laminaat niet kunt beschadigen.

Extra tips:

  • Schroef de laminaatvloer niet vast in de camper. Ook PVC laminaat gaat werken bij een hogere temperatuur, waardoor de planken laminaat bol gaan staan.

Stap 6: afwerk strips plaatsen

Bij de entree en bij de ‘garage’ aan de achterkant van de camper hebben wij de vloer netjes afgewerkt met een flexibel traprandprofiel.

Wanneer je voor laminaat hebt gekozen, plaats dan ook plintjes langs de meubelstukken, zo verberg je eventuele kieren.

Video vloer bouwen camper

Inmiddels zijn wij bezig aan alweer onze 4e camper bouw. In week 1 bouwen we de vloer in onze camper en dit hele proces hebben we gefilmd. Ook proberen we in deze video zo duidelijk mogelijk onze keuzes uit te leggen.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

6 reacties

  1. Hoi Bas en Bianca,
    Met veel plezier struin ik jullie website af. Wat een bron van informatie!
    Nu heb ik een vraag. Ik zag laatst op YouTube iemand die XPS plaat op de vloer gebruikt, maar dan zonder latten. Zijn argument is dat de XPS platen zo drukvast zijn, dat de latten niet nodig zijn (scheelt veel werk!). Hij plakt dus de platen op de vloer en daar bovenop plakt hij 18 mm OBS platen. Die zij sterk genoeg om evt. meubilair aan vast te schroeven.
    Ben benieuwd naar jullie idee hierover.

    1. Hoi Michael, ja dat zien wij ook wel is voorbij komen. XPS platen zijn inderdaad loopvast, dus in theorie zou het moeten kunnen. Echter geen ervaring mee. Veel minder werk zou ik niet durven zeggen, want de bodemplaat is niet geheel vlak. Alle oneffenheden moeten opgevuld worden met XPS wil je deze stevige bodem kunnen bouwen. En dat kost tijd. Daarbij ventileren wij graag onder de vloer, dus wij laten dit juist open. Zo kan condens opdrogen en bij een eventueel waterlek kan het water weglopen. In dit geval werken houten latjes als basis beter.

  2. Hallo Bas,
    Mooi rood/oranje is niet lelijk :). Ik zag dat je best wel ruimte hebt tussen de bodemplaat en de zijwand. Ga je die nog opvullen ??
    Ik heb de oude bodemplaat ook als mal gebruikt en daarbij viel het mij op dat er best wat ruimt zit tussen de bodemplaat en de zijwand. Daarom heb ik de bodemplaat 2x gemaakt en nu de bodemplaat aan elke kant 2 cm bredeer gemaakt en dan is de ruimte een stuk kleiner.

    1. Ha Wilco,

      Ja dat klopt er zit ruimte tussen de wand en de vloer. Ik zie dit niet als een probleem er komen nog meubels overheen en op sommige plekken de afwerkvloer. Je moet natuurlijk geen ruimte hebben van meer dan 2 a 3 cm wellicht kom je dan in de problemen, maar zo groot is het gat niet.

  3. Hoi, dank voor alle info. Waarom leggen jullie de latten niet juist in de groeven? Het scheelt nl. toch in de hoogte en wij hebben niet zo’n hoog dak.

    1. Ha Paul,

      Onder de XPS platen houdt je ruimte over, omdat de metalen plaat allerlei riggels hebben. Deze vullen we niet op met XPS, omdat we een dampopen structuur maken. De vloer kan aan de onderkant dus ademen. Zo verdwijnt eventueel opgebouwde condens, ook kan bij een lekkage het water weglopen via 1 van de gaten in de metalen bodem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy