Gaskast voor in de camper bouwen

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Een gaskast in de camper bouwen is in Nederland niet verplicht en toch hebben wij ervoor gekozen dit wel te doen. Een gaskast in de camper heeft vrijwel alleen maar voordelen en daarom volgens ons onmisbaar. Het enige nadeel is dat deze ruimte in beslag neemt en dat je deze natuurlijk zelf moet bouwen.

Het bouwen van een gaskast voor in de camper klinkt misschien eenvoudig. Maar dat kan toch tegenvallen. Doordat er geen verplichting is zijn er ook geen duidelijke regels. En toch zijn er aantal eisen aan een gaskast in de camper waar je rekening mee moet houden.

Dit maakt het bouwen van een gaskast in de camper iets ingewikkelder. In dit blog helpen we je daar graag bij en delen we onze ervaring.

Waarom een gaskast in de camper?

Als eerst bied een goed gebouwde gaskast meer veiligheid. Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar pas toen wij alle risico’s van gas in de camper opgesomd zagen wisten we pas hoeveel veiligheid een gaskast biedt. Begrijp ons niet verkeerd wij vinden een gassysteem plaatsen in de camper een logische keuze, maar dan wel zo veilig mogelijk met een gaskast dus.

  • Een verkeerd gevulde gasfles kan scheuren doordat de druk in de fles te groot wordt. Hierdoor komt de volledige inhoud van de gasfles naar buiten met alle gevolgen van dien.
  • De trillingen van het rijden met de camper kan ervoor zorgen dat koppelingen los gaan zitten, waardoor deze lekken.
  • Een gasfles kan omvallen en beschadigen.

Een gasfles kan niet zomaar ontploffen. Alleen wanneer het aan extreem hoge temperaturen wordt blootgesteld. Deze temperaturen worden alleen behaald bij bijvoorbeeld brand en dus ook in dit geval zal de gaskast voor vertraging zorgen.

Verzekeraar

Ondanks dat er nog geen gaskast verplichting is voor campers kunnen sommige verzekeraars wel vragen naar de installatie van het gassysteem. Zo kunnen ze vragen of het gassysteem voldoet aan de NEN 2577 Norm of dat er een gas-inspectie is gedaan door een BOVAG of FOCWA bedrijf. Een eis voor deze inspectie kan een gaskast zijn en zonder kun je dus geen Beperkt Casco of volledige Casco (All Risk) verzekering afsluiten.

Eisen aan een gaskast in de camper

Voordat je begint met het bouwen van een gaskast in de camper is het natuurlijk belangrijk te weten welke eisen hieraan worden gesteld. Omdat er geen verplichting is in Nederland voor campers zijn er ook geen duidelijke eisen aan een gaskast. Ook weten we niet precies waar een BOVAG of FOCWA bedrijf naar kijkt. We weten alleen dat zij het hele gassysteem met gaskast controleren op veiligheid.

Maar door ons gezonde verstand te gebruiken weten we wel waar de gaskast minimaal aan moet voldoen.

  1. Een luchtdichte afsluitbare ruimte aan het interieur of middels het bouwen van een kast
  2. Een ventilatieopening in de vloer
  3. De ventilatieopening mag niet in de buurt zitten van de uitlaat
  4. De gaskist moet recht opstaan en de gasfles ook
  5. De gasfles in de gaskist moet stevig vastzitten (ook een eis tijdens de APK-keuring van de camper bij een garage)

Daarnaast hebben wij ook gekeken naar de Duitse regelgeving betreft een gaskast in de camper, want zij hebben wel een gaskast verplichting.

Duitse eisen aan een gaskast in de camper:

  1. De gaskast moet aan het interieur van het voertuig worden afgedicht.
  2. Er moet een ventilatie opening zijn van minimaal 100cm²
  3. De gasfles moet rechtop staan ​​en vastgezet worden
  4. In de gaskist mag geen elektriciteit aangelegd worden
  5. De ventilatieopening mag zich niet in de buurt van warmtebronnen bevinden
  6. De gasfles moet worden aangesloten op een gasdrukregelaar met caravangoedkeuring , die zich in de gaskast bevindt.
  7. Drukregelaar en gasleiding worden aangesloten met een 30 of 40 cm lange gasslang. Het doorvoeren van slangleidingen door muren en dergelijke is niet toegestaan .
  8. De flexibele slang is niet direct aangesloten op een verbruiker (bijv. kookplaat).
  9. Op de plaats van de gaskist moet op een goed zichtbare plaats een sticker met “werkdruk 30 mbar” worden aangebracht.
  10. Alle onderdelen van het gassysteem moeten voldoen aan de basisvereisten van de Europese richtlijn
    90/396/EEG. Dus voorzien zijn van de CE-markering, geschikt zijn voor voertuigen en zijn uitgerust met ontstekingszekeringen.

Een gaskast bouwen in 10 stappen

In 10 stappen laten we zien hoe wij onze gaskast in de camper hebben gebouwd. We hebben ons aan 5 eisen gehouden.

Onze gaskast voldoet niet aan alle Duitse eisen, zoals de sticker met werkdruk erop en onze opening is ook kleiner dan 100cm². Uiteraard vallen wij niet onder die regelgeving, maar verder voldoet onze gaskast wel. Hopelijk kunnen we zo helpen met het bouwen van jouw gaskast.

gaskast deur camper

1. Benodigdhedenlijst

Hieronder vind je alle onderdelen die wij hebben gebruikt voor het bouwen van onze gaskast in de camper. Zo lees je ook dat we 18mm multiplex platen hebben gebruikt. In het vervolg zou ik hier 12mm voor gebruiken, omdat deze plaat lichter is en toch dik genoeg om doorheen te schroeven.

2. Een gasfles uitkiezen

Koken, verwarmen en of douchen op gas in een camper is een betrouwbare keuze. Dan heb je natuurlijk wel een gasfles nodig. En deze gasfles is leidend voor de afmeting van jouw gaskast.

De keuze van jouw gasfles is afhankelijk het type reis dat je met de camper wilt maken en in welke temperatuur dit is. Zo doe je met een 5kg gasfles gemiddeld 2 maanden als je hier alleen mee kookt. Maar ga je naar een bestemming waar de temperatuur onder nul terecht kan komen. Dan heb je niets aan deze gasfles als deze gevuld is met butaan. Want butaangas wordt vloeibaar bij temperaturen rond de nul graden Celcius. Belangrijke vragen die je jezelf moet afstellen voordat je een gasfles kiest.

In ons artikel gasflessen overzicht met keuzehulp helpen we je hier graag bij. Nu je jouw gasfles hebt uitgekozen kunnen we een starten met de bouw van de gaskast.

Primagaz EasyBlue

primagaz easy light
  • Materiaal: licht staal
  • Gas: propaan
  • Inhoud kg: 6 – 9,5
  • Eigenaar: Primagaz
  • Omwisselsysteem
  • Verkrijgbaar: Benelux

Benegas Light

benegas gasfles
  • Materiaal: kunststof
  • Gas: propaan
  • Inhoud kg: 5 – 7,5 – 10
  • Eigenaar: Benegas
  • Omwisselsysteem
  • Verkrijgbaar: Benelux

Groene gasfles

groene gasfles
  • Materiaal: staal
  • Gas: propaan
  • Inhoud kg: 5
  • Eigenaar: gebruiker
  • Vullen (Europa) en omwisselsysteem
  • Verkrijgbaar: Nederland

3. Afmetingen bepalen gaskast

De diameter en de hoogte van de gasfles zijn leidend bij het bepalen van de afmeting van de gaskast. Daarbij moet je rekening houden met de ventilatie opening in de vloer. Deze moet vrij liggen van de gasfles. Dit betekent dat je extra ruimte in de breedte of lengte reserveert. Ook kun je de gasfles in een houder plaatsen, zodat deze een aantal centimeter boven de bodem van de gaskast terecht komt. De ventilatie opening kun je in dit geval direct onder de gasfles plaatsen en zodoende bespaar je ruimte.

gaskast maken camper

4. Plaatmateriaal op maat zagen

Wij hebben er voor gekozen de gaskast te maken van alleen plaatmateriaal. Wij hebben dus geen constructie gemaakt van balkjes. De gaskast hoeft niets te dragen en is sterk genoeg als deze alleen van plaatmateriaal gemaakt wordt. De minimale dikte die je kunt gebruiken is 12 mm dik. Zo heb je genoeg ruimte voor de schroeven.

We hebben als eerste de bodem en de bovenkant van de gaskast gezaagd. Deze hebben dezelfde afmeting. Vervolgens hebben we 3 zijkanten op maat zagen. De hoogtemaat hiervan is minus de dikte van de bodem en de bovenkant. De laatste zijkant is de deur. Deze mag niet tussen de gaskast komen maar moet er tegenaan. Zodoende kan je hier het neopreen stripje tussen plaatsen om hem luchtdicht te krijgen.

We hebben vervolgens de platen geverfd met grondverf en daarna met lakverf.

5. Platen vastschroeven en lijmen

Vervolgens hebben we de gaskast gebouwd door de zijkanten tegen de bodem aan te plaatsen en hierdoorheen te schroeven. Tussen elke verbinding hebben polymeerkit gedaan. Voor de stevigheid, maar ook om de verbinding luchtdicht te krijgen. Daarna ging de bovenkant erop en ook deze gelijmd en geschroefd.

6. Deur plaatsen

De deur hebben we geplaatst met behulp van een pianoscharnier. We zetten de deur vast met twee spansluitingen. Daarna hebben we pas het neopreen stripje geplaatst. Zo trekt de deur zich stevig tegen de gaskast aan en creëren we een luchtdichte kast.

gasfles Benegas

7. Positie bepalen ventilatie

De ventilatie die ervoor zorgt dat eventueel gelekt gas ontsnappen kan moet door de vloer naar buiten. Gas is zwaarder dan lucht en zal dus altijd via de vloer moeten ontsnappen. De locatie van het ventilatie gat is afhankelijk van het chassis eronder.

8. Ventilatie maken

Wij hebben het gat voor de ventilatie vanaf onder de camper geboord. Zo wisten we zeker dat we niet het chassis zouden raken.

Tussen de vloerdelen hebben we polymeerkit geplaatst. Zodat het gas naar buiten loopt en niet tussen de vloer terecht komt. Daarbij hebben we een buis geplaatst door dit gat.

Deze buis heeft een oppervlakte die kleiner is dan de Duitse eis van 100cm². Wil jij aan deze eis voldoen? Dan kun je beter een ventilatieroostertje plaatsen in de gaskast en onder de camper tegen de metalen bodem. Houdt er rekening mee dat 100cm² een vrij groot gat is. Dit is bijvoorbeeld 10cm bij 10cm. Het uitmeten van het gat en de plek van het chassis wordt hierdoor iets moeilijker.

9. Gat maken voor de gasleiding

Hoog in de zijkant van de gaskast hebben we een gaatje geboord voor de gasleiding. Over dit gaatje hebben we neopreen matje geplakt, maar dit lijkt me in principe onnodig aangezien gas zwaarder is dan lucht en het dit gaatje waarschijnlijk toch nooit bereikt. Maar liever safe than sorry.

gasleiding aansluiting in de gaskast

10. De gasfles vastzetten

Een eis die wel bekend is aan een gasfles in de camper is dat deze vast moet zitten. Ook in een gaskast is dit verplicht. Wij hebben dit gedaan met twee ringen in de binnenkant en een spanband. Maar je kunt dit ook doen met gasflessenhouder inclusief spanband.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

5 reacties

  1. Hey, wij komen uit België en bouwen onze eerste camper. We willen graag een gaskast bouwen, maar deze was in ons ontwerp eigenlijk voorzien in de buurt van onze uitlaat… Hebben jullie enig idee wat de minimale afstand is tussen de uitlaat en het ventilatiesysteem? Superhandige blog!
    Groetjes!

    1. Hey Nore, ik zie dat het minimaal 30 cm moet zijn: sprintour.de/gaskasten/ . Hopelijk is je Duits een beetje ok. Onder het kopje ‘Wichtig: Abstand zum Auspuff’. Succes met de ombouw!

  2. Hey Bas en Bianca,

    wij zijn bezig met de ombouw van onze camper en ik ben nu onderzoek aan het doen naar de gaskast. Nu kwam ik na wat rondzoeken op de Duitse Google erachter dat er ook een regeling bestaat voor kleine gasflessen. Dat wil zeggen, maximaal 2 gasflessen, niet groter dan een maximaal gasgewicht van 7 kg. In dit geval hoeft de ventilatie geen 100m2 te zijn, maar mag de diameter slechts 20mm zijn. Wat nogal scheelt. Wellicht handig voor iedereen om te weten die ook schrikt van de 100m2.

    1. Hey Luc!

      Bedankt voor je reactie. Je bedoelt natuurlijk 100cm² en geen 100m². Maar dat scheelt inderdaad. Ik ga het ook nog even nakijken op de duitse regelgeving website. En dan voeg ik het toe aan het blog. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy