Een APK Keuring voor een camper lijkt veel op een keuring voor een auto. Ze vallen immers allebei onder de categorie personenvoertuig, toch zijn er een aantal verschillen waar je rekening mee moet houden.
In dit blog geven we zoveel mogelijk informatie over de APK Keuring (Algemene Periodieke Keuring) van een Camper. Zo gaan we ook diep in op de eisen van een apk keuring om als camper goedgekeurd te worden. Maar we hebben nog veel meer onderzoek gedaan, wat handig kan zijn als camper eigenaar.
Jouw nieuwe (zelfbouw) camper is wettelijk APK plichtig. Tenzij je jouw voertuig hebt geschorst, maar dan moet deze na de APK datum alsnog gekeurd worden voordat die de openbare weg weer op mag. Alleen wanneer jouw camper ouder is dan 50 jaar hoeft deze niet meer apk gekeurd te worden. Regelmatig onderhoudt is altijd gewenst om veilig te rijden, helemaal met een camper van 50 plus.
De APK Keuring van onze derde camper verliep helaas niet vlekkeloos. De technische staat van het voertuig voldeed, maar bij de inbouw van de camper zat een afkeurpunt.
Camper APK Keuring: Eisen
Een APK Keuring mag alleen uitgevoerd worden door een RDW erkend apk-bedrijf. Tijdens de keuring doorloopt de keuringsmeester de drie algemene punten: Verkeersveiligheid, milieu en registratie.
Technische keuringseisen van het voertuig
De technische keuringseisen van de camper vallen in de categorie: personenauto’s. Om te voldoen aan deze technische eisen geven wij het voertuig regelmatig een onderhoudsbeurt. Maar als je zelf een automonteur bent of de uitdaging aan wilt gaan. Dan heeft de RDW een handig overzicht: de apk-regelgeving.
Zo worden er onder andere eisen gesteld aan de motor en de uitstoot, de afmetingen, de assen, de verlichtingen en nog veel meer.
APK Eisen inbouw camper
Wanneer je jouw camper laat APK keuren dan zijn er een aantal andere eisen, dan wanneer je hem laat omkeuren tot camper bij de RDW.
De apk eisen inbouw camper:
- Een aangesloten huishoud accu moet stevig vastzitten. Deze mag niet verschuiven en of kantelen. Bij voorkeur zet je deze vast door middel van bouten en of schroeven. Het vastzetten met spanbanden of touw heeft niet de voorkeur. Dit kregen we als tip tijdens een keuring.
- De gasfles moet ook stevig vastzitten. Dit kan wel met een spanband. Echter is het verstandig de gasfles los te koppelen. Zo voorkom je problemen. Rijden met een open aangesloten gasfles is tevens verboden.
- Alle stoelen in de rijrichting moeten voorzien zijn van een gordel. De officieel goedgekeurde zitplaatsen door de RDW moeten een 2 of 3-punts gordel hebben die hoort bij de stoel. Vergeet niet dat wanneer je een zitting maakt in de rijrichting deze ook voorzien moet zijn van gordel. Twee of 3-punts, dat maakt niet uit.
- Als je in jouw camper ruit(en) in de achterdeuren maakt dan is een achteruitkijkspiegel vereist.
Een gasfles en huishoudaccu zijn niet verplicht tijdens de RDW Keuring en tevens handig om uit het voertuig te halen om zo gewicht op het kenteken te besparen. Neem je deze wel mee, dan gelden deze eisen ook voor de RDW Keuring.
Hoe vaak moet ik mijn camper APK Keuren?
Alle campers zijn APK-plichtig, tenzij deze geschorst is of ouder dan 50 jaar. In alle andere gevallen moet jij je camper eens in de zoveel tijd laten APK keuren. In onderstaande overzicht zie je hoe vaak dit voor campers tot 3500kg (APK1) is.
- Nieuwe benzine en/of elektro camper: eerste APK na 4 jaar, vervolgens 1 keer per 2 jaar voor 4 jaar, daarna elk jaar.
- Nieuwe diesel camper: eerste APK na 3 jaar, daarna elk jaar
- Campers jonger dan 30 jaar: elk jaar.
- Campers ouder dan 30 jaar: eens per 2 jaar.
Campers boven de 3500kg (APK2) hebben elk jaar een APK-plicht.
Met jouw camper langer dan een jaar op reis
Wat doe je met de APK-plicht als je langer dan een jaar op reis gaat. Ben je dan nog steeds APK-plichtig? En hoe verzeker je jouw camper? Een aantal vragen die we door onderzoek gedaan te hebben voor je kunnen beantwoorden. Dit is hoe wij ons zouden voorbereiden op een reis van langer dan een jaar met een camper. Echter kan de RDW en of overheid hier anders over denken.
Je wilt met de camper in het buitenland rijden, bijvoorbeeld in Amerika. Ben je dan nog nog steeds APK-plichtig. Het korte antwoord hierop is ”Ja”. Zolang jouw camper ingeschreven staat bij de RDW dan ben je APK-plichtig. Echter kun je jouw camper online schorsen, dan ben je niet meer APK-plichtig en ook niet meer verzekerings- en belastingplichtig.
Nu ontstaat het volgende probleem en dat is dat je niet meer de weg op mag met jouw camper. Maar wanneer je in een land als Amerika rijd of andere niet-EU landen dan geldt de APK-plicht niet. Want dit is een door Nederland ingestelde eis. In het buitenland is het vooral belangrijk dat je verzekerd bent. En een goede buitenlandse verzekering vinden terwijl je geschorst bent en in het buitenland rijdt is duur, maar niet onmogelijk.
Veelgestelde vragen over de APK keuring voor campers
Ja, je kunt je camper keuren in België en Spanje bij RDW erkende garages.
Ja, je kunt ervoor kiezen om je camper eerder te keuren. Tot 2 maanden voor de APK-vervaldatum, de nieuwe APK-vervaldatum blijft dan hetzelfde plus 1 of 2 jaar (afhankelijk van het voertuig). Ook kun je APK keuring nog eerder doen. In dat geval krijg je een nieuwe vervaldatum.
Ja, je kunt net als bij een RDW keuring rijden met een geschorst voertuig naar de afspraak. Neem hiervoor wel de afspraakbevestiging mee en ook moet het voertuig verzekerd zijn. Verzekeren kun je doen met een één-dagsverzekering.
DISCLAIMER: De informatie in dit blog hebben we met de grootst mogelijke nauwkeurigheid geschreven. Echter zijn wij ervaringsdeskundige, voor de meest recente en accurate beschrijving verwijzen we je graag naar de website van de RDW.
2 reacties
Mijn vrouw en ik hebben voor de zomer een camper gekocht en binnenkort is de apk-keuring. We wisten eigenlijk niet wat er van een camper verwacht word dus bedankt voor de informatie. Nu dat we het weten zal het wel goed komen denk ik.
Super om te horen Mark! Heel fijn en goede reis!