Camper bekleden met vilt: Tips en Stappenplan

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Hoeken, richels en bochten; een camper is nooit precies vierkant. Dit kan het bekleden van jouw toekomstige huis op wielen knap lastig maken. Gelukkig is er een oplossing: je camper bekleden met vilt! Vilt is flexibel en hierdoor heel gemakkelijk aan te brengen.

Zelf kozen we ervoor om de uitstekende metalen spanten rondom de deuren met vilt te bekleden, maar er zijn ook camperbouwers die het hele plafond en de gehele wanden van hun camper met vilt bekleden. Zo bespaar je een hoop extra gewicht in de camper.

Voordelen bekleden met vilt:

  • Flexibel
  • Laag in gewicht
  • Geluiddempende functie
  • Isolerende werking
  • Krasbestendig
  • Voorkom condens op de metalen delen van je camper en zo roestvorming
camper met vilt bekleden

Wat heb je nodig?

1. Naaldvilt | Voor de wanden en het plafond is 3 – 4 mm dikte voldoende. Kies voor de bekleding van je klep of vloer voor een dikkere variant: 5 – 6 mm.

Bij camper 3 en 4 hebben wij gekozen voor naaldvilt van Geluidsisolatiedeal.nl. Het vilt is van hoge kwaliteit en wordt snel bezorgd. Via de website kun je eventueel voor €1,20 samples aanvragen, zodat je eerst kunt kijken welke kleur je mooi vindt. Beige was onze favoriete kleur.

Bij camper 2 hebben wij naaldvilt van Floordirekt gebruikt, ook zeer geschikt. Light Grey is hier onze favoriete kleur. Na een jaar zag het vilt er nog steeds mooi uit.

2. Lijm | Metalen delen kunnen in de zomer erg heet worden, vandaar dat het belangrijk is dat de lijm die je gebruikt warmtebestendig is.

Bij camper 2 hebben wij gekozen voor Bison Tix contactlijm. Deze lijm is warmtebestendig tot 70°, na meerdere reizen (met buitentemperaturen van rond de 30°) zit het vilt nog steeds muurvast. Het aanbrengen van deze lijm was echter minder handig, aangezien je de lijm moet smeren.

Vandaar dat wij bij camper 3 gekozen hebben voor spray lijm van Wurth. Deze lijm is zelfs tot 110° warmtebestendig en gemakkelijk op het vilt en de camper te sprayen.

Wij hadden uiteindelijk meer lijm nodig dan we van te voren verwacht hadden. Reken op ongeveer 1 bus per 1,5 m².

3. Schaar en stanleymes

4. Ontvettingsmiddel/ verfreiniger + doek

Vilt aanbrengen

Een tip van ons: wacht niet te lang in het bouwproces met het bekleden van de hoeken van je camper met vilt. Zelf deden wij dit bij camper 2 pas toen het bed en de keuken er al in stonden en dit zorgde ervoor dat het echt een gepriegel was om het vilt hier nog netjes langs te krijgen.

Je kunt vilt aanbrengen op de metalen binnenkant van de bus, maar je kan het ook aanbrengen op sommige type isolatiemateriaal, zoals Armaflex.

Voor een optimaal resultaat is het handig het vilt aan te brengen bij kamertemperatuur. Zo wordt het aanbrengen bij 10 graden of lager afgeraden.

In onderstaand stappenplan nemen we het gehele proces van het bekleden van de camper met vilt met je door.

camper bekleden met vilt

Stappenplan vilt bekleden

  • Stap 1: Zorg voordat je gaat beginnen voor een schone en vetvrije ondergrond zodat de lijm goed kan hechten. Neem het oppervlakte af met verfreiniger.
  • Stap 2: Meet vervolgens het oppervlakte dat je wilt bekleden op. Neem in de lengte in de breedte een aantal extra centimeters. Liever iets extra over en wegknippen dan te kort komen.
  • Stap 3: Knip het naaldvilt op maat.
  • Stap 4: Nu kun je het vilt insmeren/ sprayen met lijm.
  • Stap 5: Smeer/spray ook het oppervlakte dat je wilt bekleden in met een dunne laag lijm. Op de verpakking van de lijm staat aangegeven dat je de lijm in moet laten trekken voordat je de twee materialen met elkaar verbindt.

In de praktijk betekende dit voor ons dat we het vilt gelijk moesten aanbrengen, want het insmeren/ sprayen kost al vrij veel tijd. Begin dus met het deel dat je als eerst hebt ingesmeerd.

  • Stap 6: Vilt plakken. Begin hierbij in een hoek, wij begonnen steeds in de moeilijkste hoek. Gebruik een spatel of je hand om het vilt strak te strijken. Mocht er een rimpel in het vilt komen, maak je dan geen zorgen het vilt zit niet gelijk helemaal vast en je kunt deze er dus nog uit strijken.

Ben je een beetje scheef uitgekomen en wil je dit corrigeren? Dat kan, maar na 20 minuten zit het vilt toch wel echt vast en gaat dit niet meer.

De spanten achterin je bus (die je op de foto hieronder ziet) kun je het beste met 3 verschillende stukken vilt bekleden. Wanneer je dit uit 1 deel probeert te halen krijg je plooien in de hoeken, althans dat was bij ons het geval. Je kunt dus beter de verticale en horizontale delen apart bekleden. In de hoeken slaan we het vilt eenmaal om, om zo een mooie verbinding te krijgen.

camper met vilt bekleden
  • Stap 7: Zit het vilt op de plek die je wilt? Druk dan alles nog even goed aan, omdat de eindsterkte van de lijmverbinding afhankelijk is van de toegepaste druk.
  • Stap 8: Als laatst snijd je het vilt bij. Wanneer het vilt er helemaal strak opgeplakt zit en de lijm gedroogd is kun je de randen bij gaan snijden, oftewel de centimeters die je bij stap 2 extra hebt genomen.

Na het aanbrengen

Lijmresten op het eindresultaat kunnen je mooie werk verpesten. Verwijder deze wanneer ze nog nat zijn, want zodra deze droog is kan het alleen nog mechanisch of met een verfafbijtmiddel.

Als laatst raden we het je af in de bus te verblijven nadat je het vilt geplakt hebt. De geur van de lijm is best intens. Je zult er geen hoofdpijn van krijgen. We waren wel vermoeid, maar dat kan ook van een lange dag klussen zijn geweest.

Heel veel succes met het bekleden van jouw camper met vilt!

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

20 reacties

    1. Dag Ernst,

      Ja dat is een persoonlijke keuze, maar wat we zelf ook vinden is dat de afwerking van dit naaldvilt bij de randen van de deur moeilijk is. Het wordt snel, niet mooi.

      1. Ha Bas, ik vroeg me het volgende af n.a.v. je keuze: zoals te zien in de video kiezen jullie voor houten paneeltjes als afwerking. Zelf vind ik dit ook het mooist, maar wat doen jullie met de rest van de binnenkant van de deur als er geen vilt op komt?

        Laten jullie het zoals het is? En is er dan geen risico op condensvorming + mindere isolatie.

        Hoor graag wat je plan is en ik kijk uit naar de volgende video!

        Alvast bedankt.

        Groetjes,
        Mick

        1. Ha Mick,

          Goede vraag, ja dit metaal dat je aan de binnenkant ziet is in feite een koudebrug. Dus er bestaat zeker kans op condensvervorming op dit gedeelte. Als dit met vilt bekleed zou zijn zou dit inderdaad een isolerende werking hebben dat condensvorming kan verkomen. Echt thermisch isoleren zodat je er warmpjes bij zit dat zal niet gebeuren met vilt. In dit geval is onze keuze dus meer gebaseerd op de looks dan praktisch. Echter hebben wij nooit condensvorming op deze stukken metaal, omdat we goed ventileren. In de deuren plaatsen we armaflex en daarop gaat de houten afwerking. Een bus krijg je nooit 100% goed geisoleerd dus focus je ook op de ventilatie/verwarming dan maakt dit stukje metaal op de deur niet veel uit.

          Hopelijk kun je zo verder.

          Groetjes van ons!

  1. Hi Bas & Bianca,
    Leuk artikel maar ik mis cruciale info. Misschien vanzelfsprekend voor jullie maar heb je tips over hoe je berekend hoeveel naaltvilt je moet bestellen?

  2. ziet er goed uit! wat ik me nog af vroeg: ik zie dat die website ook zelfklevend vilt verkoopt. is er een reden waarom jullie daar niet voor gekozen hebben?

    1. Wij gebruiken het naaldvilt vooral voor de spanten en dus de bochten. Zelfklevend naaldvilt is minder flexibel, maar voor vlakke oppervlaktes is het wel makkelijker.

  3. Hi Bas & Bianca,
    Superleuke (en leerzame) blogs. Ik heb een start gemaakt met mijn eerste camper. Kleur samples van vilt komen vandaag binnen. Ik zie soms dat mensen de spanten met armaflex isoleren, maar is het dan nog mooi daar vilt overheen te plakken? Want hoe werk je dat anders een beetje knap af? Mijn camper is een slagje kleiner, dus wil wel graag elk hoekje benutten en ga proberen ook de ruimte in de deuren te gebruiken, maar dan is werken met vilt waarschijnlijk het makkelijkst? Weet niet of jullie daar ervaring mee hebben?
    Groetjes Jennifer

    1. Hi Jennifer, Je kunt vilt over Armaflex heen plakken. Dit werkt wel het makkelijkste met 6mm armaflex en niet dikker. Het kan wel maar dan zit er vrij veel flexibiliteit tussen de twee en dat maakt het aanbrengen moeilijk. Als je vilt over armaflex heen plakt dan kun je niet te veel trekken aan het vilt want dan trek je het armaflex kapot.

  4. Hoi, allereerst dank voor al jullie info.
    Ik wil ook vooral de spanten gaan bekleden met naaldvilt. Nu twijfel ik of deze eerst ‘’bekleed’ moeten worden met armaflex 6 mm en dan de naaldvilt eroverheen of de naaldvilt direct op het metaal. Hebben jullie daar een antwoord op? Daarnaast zitten er veel openingen (gaten) in mijn spanten, is het een idee deze eerst dicht te plakken met ducttape of hebben jullie een betere oplossing? Alvast dank voor de antwoorden. Groet Jurre

    1. Ha Jurre, ductape werkt prima. Zelf plakken we vanuit binnenuit er een stukje XPS isolatiemateriaal op. Dan zie je wel de contour van het gat nog. 6mm armaflex kan prima met naaldvilt. Zodra je het naaldvilt aanbrengt kun je hier niet meer te hard aan trekken om het in de bochten te krijgen, omdat je anders het armaflex kapot trekt. Een preciesie werkje maar zeker mogelijk!

  5. hi Bas en Bianca
    allereerst top site en informatie heb ik al veel aan gehad
    Ik heb mijn schuifdeur bekleed met naaldvilt.
    nu komt er van af het dak regen en dat loopt in de naad van de schuifdeur en dat is zonder naaldvilt geen probleem omdat dat de normale waterafvoer is, maar met naaldvilt wel omdat ik dan het vocht binnen krijg en het naaldvilt wordt nat. als namelijk de schuifdeur dichtzit komt het rubber tegen het vilt onder het rubber afsnijden geeft geen fraai gezicht

    is er een manier om je schuifdeur te bekleden met naald vilt
    ik wil nogwel zo’n regengoot proberen van rubber die er speciaal voor is hebben jullie daar ervaring mee

    groet
    Andy

    1. Ha Andy,

      Leuk dat je veel aan onze website hebt! Wij bekleden de spanten rondom de (schuif) deuren met vilt, maar de deur zelf niet. Wij hebben dat probleem dus zelf nooit gehad. Ik begrijp wel wat je bedoelt. Door het vilt heb je geen waterdichte verbinding meer tussen de deur en het rubber. Je zult dus een waterdichte verbinding tussen de twee moeten krijgen. Je kunt vilt mooi afsnijden met een stanleymes en lange liniaal. Vervolgens afwerken met een buigbare kantlat of een inlegbies oid.

      Hopelijk brengt dit je op verdere ideeën.

      Groetjes Bas

  6. Hi Bas en Bianca,
    We hebben jullie superduidelijke video over het plakken van naaldvilt bekeken en daarna zelf toegepast, met goed resultaat. Nu is bij ons het idee ontstaan om het plafond ook met naaldvilt te bekleden. dat willen we doen op 5 mm multiplex. Hebben jullie ervaring met 5 mm multiplex en het doorbuigen ervan? Op de spanten wil ik een lat plakken en schroeven en daartegenaan de multiplex. Echter bij, met name, het laatste deel zit er nog wel een aardige tussenruimte tussen spant en achterkant en ben ik bang dat dat voor doorbuiging van de multiplexplaat kan zorgen. Issue is de hoogte, ik heb niet zo heel veel ruimte om een extra lattenlaag in de rijrichting te plaatsen. Wat zou jullie idee hierin zijn?

    1. Hi Jan,

      5mm multiplex kan een beetje buigen, dat hangt natuurlijk af van de lengte van de plaat. Wellicht is buigplex een oplossing.

      Wel is het belangrijk dat de multiplex plaat over het geheel goed vastzit natuurlijk. Wij zetten het liefst latjes vast over de gehele lengte van de bus en daar gaat het plafond tegenaan.

  7. Hi bas en bianca,
    ik vind de kleur mooi van de vilt die jullie gebruiken.

    welke kleur is dat?
    het lijkt beige, of is het lichtgrijs.
    wij moeten vandaag de keus maken welke kleur we willen.

    groetjes
    Miranda

  8. Hoi Bas en Bianca,

    Allereerst complimenten voor jullie mooi afgeleverde campers en het enthousiasme waarmee jullie de camperbouw overbrengen op camera. Erg leuk en duidelijk om naar te kijken. Nu heb ik toch nog een vraag; wij zijn onze eerste camper aan het bouwen; een Peugeot Boxer. Ik heb een vraag over het afwerken met vilt. Wij hebben ook de schuifdeur volledig van vilt voorzien. Een mooi resultaat maar nu zagen we vandaag dat als het heel veel regent de regen door het vilt naar binnen druppelt. Waarschijnlijk sluit de deur nu niet helemaal ok en zullen we het vilt onder de rubbers moeten afsnijden en daarboven verwijderen. Hoe hebben jullie dat met de schuifdeur gedaan? Op jullie laatste camper zag ik dat jullie de schuifdeur op een andere manier hebben afgewerkt? Hoe hebben jullie dat gedaan en denk je dat dat beter is dan met vilt?
    Heel veel “camperklus” groetjes van Kitty

    1. Hi Kitty,

      Dit is inderdaad een veel voorkomend probleem wanneer je deuren volledig met vilt bekleed. Het is inderdaad het beste het vilt tot net onder de rubberen rand te laten eindigen en deze rand te bekleden met een rubberen of plastic strip, zo sluit de deur goed tegen het rubber. Zelf bekleden wij de deur meestal niet, goede ventilatie en isolatie in de deur voorkomt ook condensatie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct