Hoeken, richels en bochten; een camper is nooit precies vierkant. Dit kan het bekleden van jouw toekomstige huis op wielen knap lastig maken. Gelukkig is er een oplossing: je camper bekleden met vilt! Vilt is flexibel en hierdoor heel gemakkelijk aan te brengen.
Zelf kozen we ervoor om de uitstekende metalen spanten rondom de deuren met vilt te bekleden, maar er zijn ook camperbouwers die het hele plafond en de wanden van hun camper met vilt bekleden. Zo bespaar je een hoop extra gewicht in de camper.
Voordelen bekleden met vilt!
- Flexibel
- Laag in gewicht
- Geluiddempende en isolerende werking
- Krasbestendig
- Voorkom condens op de metalen delen van je bus
Wat heb je nodig?
1. Naaldvilt | Voor de wanden en plafond is 3 – 4 mm dikte voldoende. Kies voor de bekleding van je klep of vloer voor een dikkere variant: 5 – 6 mm. Zelf hebben wij gekozen voor naaldvilt bij Carfabrics.nl, maar het naaldvilt van Floordirekt is ook zeer geschikt en totaal niet duur. Ze hadden alleen onze kleur niet. |
2. Bison Tix contact gel | Metalen delen kunnen in de zomer erg heet worden, vandaar dat het belangrijk is dat de lijm die je gebruikt warmtebestendig is. Bison Tix contactlijm is warmtebestendig tot 70°, na meerdere reizen bij buitentemperaturen van rond de 30° zit ons vilt nog muurvast. Wij hadden uiteindelijk meer lijm nodig dan we van te voren verwacht hadden. Er staat aangegeven dat je 2 tot 2,5m² per liter nodig hebt. Dat klopt wel ongeveer. Uiteraard zijn er ook andere lijmen die goed werken voor het aanbrengen van vilt. Zo heb je de spray lijm van Wurth die tot 110° warmtebestendig is. Je schijnt spray eenvoudig aan te kunnen brengen. |
3. Schaar en stanleymes |
4. Ontvettingsmiddel/ verfreiniger + doek |
Vilt aanbrengen!
Een tip van ons: wacht niet te lang in het bouwproces met het bekleden van de hoeken van je camper met vilt. Zelf deden wij dit pas toen het bed en de keuken er al in stonden en dit zorgde ervoor dat het echt een gepriegel was om het vilt hier nog netjes langs te krijgen.
Je kunt vilt aanbrengen op de metalen binnenkant van de bus, maar je kan het ook aanbrengen op sommige type isolatiemateriaal, zoals Armaflex.
Voor een optimaal resultaat is het handig het vilt aan te brengen bij kamertemperatuur. Zo wordt het aanbrengen al bij 10 graden (of lager) afgeraden.
In onderstaand stappenplan nemen we het gehele proces van het bekleden van de camper met vilt met je door.
Stappenplan vilt bekleden
Stap 1: Om te beginnen zorg voor een schone en vetvrije ondergrond zodat de lijm goed kan hechten. Neem het oppervlakte af met verfreiniger.
Stap 2: Meet vervolgens het oppervlakte dat je wilt bekleden op. Neem in de lengte in de breedte een aantal extra centimeters. Liever iets extra over en wegknippen dan te kort komen.
Stap 3: Knip het naaldvilt op maat.
Stap 4: Nu kun je het vilt insmeren met een laag Bison Tix.
Stap 5: Smeer het oppervlakte dat je wilt bekleden in met een dunne laag Bison Tix. Wacht vervolgens zo’n 20 minuten voordat je de twee materialen met elkaar verbindt.
In praktijk betekende dit voor ons dat we het vilt gelijk moesten aanbrengen na insmeren, want het insmeren duurt al zo’n 20 minuten. Begin dus met het deel die je als eerst hebt ingesmeerd.
Stap 6: Vilt plakken. Begin hierbij in een hoek, wij begonnen steeds in de moeilijkste hoek. Gebruik een spatel of je hand om het vilt strak te strijken. Mocht er een rimpel in het vilt komen, maak je dan geen zorgen het vilt zit niet gelijk helemaal vast en je kunt deze er dus nog uit strijken.
Ben je een beetje scheef uitgekomen en wil je dit corrigeren? Dat kan, maar na 20 minuten zit het vilt toch wel echt vast en gaat dit niet meer.
Stap 7: Zit het vilt op de plek die je wilt? Druk dan alles nog even goed aan, omdat de eindsterkte van de lijmverbinding afhankelijk is van de toegepaste druk.
Stap 8: Als laatst snijd je het vilt bij. Wanneer het vilt er helemaal strak opgeplakt zit en de lijm gedroogd is kun je de randen bij gaan snijden, oftewel de centimeters die je bij stap 2 extra hebt genomen.
Na het aanbrengen
Lijmresten op het eindresultaat kunnen je mooie werk verpesten. Verwijder deze wanneer ze nog nat zijn, want zodra deze droog is kan het alleen nog mechanisch of met een verfafbijtmiddel.
Als laatst raden we het je af in de bus te verblijven nadat je het vilt geplakt hebt. De geur van de lijm is best intens. Je zult er geen hoofdpijn van krijgen. We waren wel vermoeid, maar dat kan ook van een lange dag klussen zijn geweest.
Heel veel succes met het bekleden van jouw camper met vilt!